Aquariumplanten, wat moet je weten? Veel!

Zoals de wereld planten nodig heeft om leven mogelijk te maken, zo heeft een aquarium ook aquariumplanten nodig. In een aquarium zorgt een gezond plantenbestand voor het juiste evenwicht. Een juist evenwicht zorgt ervoor dat algen geen kans maken en dat je aquariumbewoners gezond blijven.

Zorg voor gezonde aquariumplanten!

Zorg er wel voor dat de aquariumplanten niet onnodig dood gaan. Dat is niet alleen frustrerend, maar kan ook behoorlijk kostbaar zijn. Wat ik zelf altijd doe is het toevoegen van de juiste plantenvoeding in combinatie met deze vloeibare CO2. Daarmee groeien mijn aquariumplanten als kool en ben ik van veel problemen af. Top!

Waarom een aquarium planten nodig heeft

Geen enkele technische installatie kan aquariumplanten vervangen. Dat komt omdat waterplanten een aantal fundamentele functies hebben: Aquariumplanten zijn vaak de blikvangers in het aquarium. Prachtig begroeide aquaria zijn een gevolg van Co2 toevoer, voedingsstoffen en gedachten over welke aquariumplanten bij elkaar kunnen.

 • Aanmaken van zuurstof
 • Dienen als onderliggende laag voor kuit van vissen
 • In stand houden van een gezonde bodemklimaat, tegengaan van rotting
 • Opnemen van nitraten
 • Ontgiften van je aquariumwater (sommige planten geven zelfs antibiotica af)
 • Beschutting voor je vissen en garnalen
 • En natuurlijk een decoratieve functie

Deze functies laten zien dat het belangrijk is aquariumplanten te begrijpen. Met ander woorden, een gezond platenbestand zorgt voor een beter functionerend aquarium met minder ziektes en schadelijke stoffen. Bovendien is een gezond plantenbestand gewoonweg een lust voor het oog. Kijk ook eens op de algemene pagina over aquariumplanten.

Hoe je met succes aquariumplanten houdt

Een constante strijdt tegen algen of slecht groeiende aquariumplanten is het gevolg van het maken van fouten. Daarom is het goed de vereisten voor een gezond plantenbestand op een rijtje te zetten. Oftewel op naar een decoratief element in je woonkamer, in plaats van een treurige aanblik. Vereisten:

1. De juiste plantenkeuze

Een veelvoorkomende fout is dat er geen rekening wordt gehouden met de licht en voedselbehoeften van de aquariumplanten. Weinig CO2? Probeer de Vallisneria, Waterpest of de Cabomba, maar koop geen Lotus. Meten is dus wel degelijk weten. Koop daar je planten op. Geen kaartje bij de plant? Vraag aan de verkoper de vereisten van de aquariumplant.

2. Aangename temperatuur

Aquariumplanten zijn vaak subtropisch en vragen om eenzelfde klimaat. Normaal gesproken tussen de 24 en 27 graden. Maar let op, hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de stofwisseling van de planten plaats vindt en des te sneller voedingsstoffen worden gebruikt (en tekorten kunnen optreden). Zelf houd ik 25 graden aan.

3. Ideale waterwaarden

Het aquarium water bestaat uit een aantal belangrijk waarden die je informatie geven of je simpel weg goed bezig bent (of slecht). Planten groeien over het algemeen beter in zuur dan in alkalisch- water. Zo zorgt een hoge PH-waarde (zuurgraad van je water) voor minder CO2. Tenzij je zelf CO2 toevoegt natuurlijk. Op teststrips staan vaak de goede waarden, houdt deze ook aan. Waarden kunnen zijn: nitriet, nitraat (goed op letten), KH, PH, GH etc.

4. Goede verlichting

Zonder licht, geen planten. Nogal logisch maar in het verlengde daarvan heeft de lichtintensiteit van je lampen grote invloed op de fotosynthese van je aquariumplanten. Sommige planten hebben meer, andere planten hebben minder licht nodig. Ook kom je vaak aquariumverlichting tegen die allang versleten en vervangen hadden moeten worden. Zelf houd ik de lampen 8-10 uur aan één stuk door aan en gebruik ik LED-verlichting.

5. Genoeg voedsel

Waterleiding bevat geen belangrijke voedselstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer. Daarom is het belangrijk dat er voedsel wordt toegevoegd aan het water. Anders zullen je aquariumplanten het niet goed doen. Zelf ben ik fan van FloraCarbo van HS Aqua, dat werkt uitstekend.

Het succes van gezonde aquariumplanten ligt hem dus in het begrijpen van aquarium planten en het voldoen van de gewenste vereisten. Met een beetje kennis en een beetje tijd is het mogelijk om een verbluffend ingericht aquarium te hebben.

Lees ook

Wil je zeker weten dat jouw aquarium het aanzien waard is? Lees dan vooral de onderstaande blogs:

Aquariumplanten: wat moet je weten? (=dit artikel)

Aquariumplanten: voedingsstoffen en CO2 tekort

Aquariumplanten: kiezen en planten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

17 Reacties
 1. Emilie zegt

  Halloo,

  Ik heb sinds een paar dagen een Prachtige kempvis in een aquarium van +/- 25L (heb ‘m gekregen dus ben niet zeker). Maar merk dat mijn oude verwarming het water niet warm genoeg houdt. (Ik wil het rond de 27 graden, maar de verwarming krijgt het niet hoger dan 22) Nu heb ik drijfplanten en een nieuwe thermometer/verwarming besteld, maar ik vroeg me af, isoleren drijfplanten ook? Ik heb watervorkje besteld omdat die makkelijk bij te houden zou moeten zijn..

  Ik hoor graag van jullie!

  Xxx Emilie

  1. Aquariumfans zegt

   De isolerende eigenschappen van waterplanten zijn maar zeer beperkt. De wat zwaardere verwarming zal het probleem zeker oplossen. Goed van je dat je dit op tijd hebt opgemerkt. Groetjes

 2. Jan Boerman zegt

  Als 85 jarige Van de kinderen in December 2019 een juwel 180 bak gekregen wand Pa had vroeger ca 1980 altijd zo’n mooi aquarium maar wat is er veel verandert geen bodem verwarming geen buiten filter.Toch gestart met veel verwachtingen en redelijk resultaat allen op de decoratie achterwand boomstronk en bladeren bruine ronde vlekken redelijk gemakkelijk te verwijderen maar binnen 14 dagen terug advies aquarium licht verminderen en bestrijden met Algexit vaneasy-life viermaal een kuur van 14 dagen gedaan komt weer terug hoe nu ?Water is goed vis bestand 22 stuks gedijen goed planten redelijk tot goed TIPS ???

  1. Aquariumfans zegt

   “Jong geleerd, oud gedaan”, wat heb je aan tips als het goed gaat? Die bruine alg is heel gebruikelijk in een vers gestarte bak. Halve dosis EasyCarbo wil meestal wel helpen. De bacteriëngroei moet nog op gang komen. Heel veel plezier van deze hernieuwde hobby !!

 3. Jolanda zegt

  Bedankt voor je reactie, inmiddels zitten de planten in het aquarium.

  Groetjes Jolanda

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jolanda! Graag gedaan hoor. Hopelijk groeien de plantjes als kool!

 4. Jolanda zegt

  Hallo,

  Vanwege verhuizing aquarium moeten de planten er enkele dagen uit en deze in emmer gedaan met aquarium water erin.
  Hoelang kunnen de planten zonder warmte enz in deze emmer zitten alvorens ik ze weer in het aquarium zet?
  Hoor graag reacties.
  Groetjes Jolanda

  1. Aquariumfans zegt

   Van dat soort acties krijgen planten wel een behoorlijke opdonder. Langer dan drie dagen zou ik dat niet volhouden. Beter is een specie kuip met bodemgrond en de planten daar voorlopig in vast zetten. Groetjes

 5. De kleine vis zegt

  Hallo Aquariumhouders,

  Ik ben mijn eerste aquarium aan het opzetten, met een biofilter van eetbare planten: tomaten, sla, pompoen, paprika, en nog veel meer. Ook in het aquarium zelf wil ik planten laten groeien. Ik vind het belangrijk dat mijn aquarium een mooi ecosysteem wordt. Ik ben 16 en heb daarom een klein budget. Ik ben onervaren daarom vind ik deze website heel handig.

  Ook veel tips krijg ik van mijn buurman, die een zelfgemaakt beplant gezelschapsaquarium heeft met onder andere kersenbuikcichliden. Ik heb daar veel aan het gehad en kon daarom voor mijzelf de beslissende keuze maken of ik wel of niet een aquarium wou. Het zou ook goed voor andere beginnende aquarianen om persoonlijk hulp en advies te krijgen en voor de aquarianen zelf, nouja… die vinden het leuk om te helpen.

  Ik heb gemerkt dat veel aquariumhouders jaarlijks emmers met waterplanten weggooien, ook mijn buurman, omdat ze te veel groeien. Ook veel decoratie bezit hij, dat hij niet gebruikt. Dat is allemaal mooi meegenomen voor mij, maar jammer genoeg krijgen anderen niet altijd kan, waar hun aquariumbewoners vaak onder lijden. Daarom vind ik dit ook echt een goede site 🙂

  Ik denk dat het vooral goed is voor beginners, jonge aquariumhouders in contact te komen met ervaren aquariumhouders in hun buurt, maar natuurlijk ook ervaren en beginnende aquariumhouders met elkaar. Je site is een mooi voorbeeld wat je met samenwerking kan bereiken. Weet u, hoe ik en anderen makkelijk in contact kunnen komen met aquariumhouders in de buurt.

  Alvast bedankt voor de vele hulp die u site mij heeft gegeven.

  Met vriendelijke groet,

  Lance Schroten

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Lance,
   Hartstikke bedankt voor je leuke reactie! Wat fijn voor je dat je buurman je wil helpen. Zo zie je maar dat we elkaar in deze prachtige hobby elkaar willen helpen en daar is onze website ook voor gemaakt, om hobbyisten te helpen en samen te brengen. Veel succes met je aquarium!

  2. Johannes zegt

   Lance Schroten: “een biofilter van eetbare planten: tomaten, sla, pompoen, paprika…” Graag zou ik hier meer van weten.

 6. Robert Kets zegt

  Goedenmiddag,
  Heb een juwel vision 450l,staat sinds 1 jaar (tweedehands)met binnen filter gevuld met sera tunneltjes,500gr zeoliet in netje, grove blauwe spons en fijne filterwatten pomp 1500l/u.Bodem gevuld met sera flore depot en grof rijnzand,veel valisnera 100 planten+scheuten, 3x anubias,javavaren, waterpest, zwaardplanten 3st,25 st cryptocryne, naaldgras en drie stukken kienhout,visbestand: 160 guppy uitgeschept nu na vrijdag nog 25stuks,20 corydoras, 3x blauw spat 2vr en 1m,15 neon,10 kardinaal, 15 st platy,6st pleco’s volwassen 9cm,4st ancistrus albino+10jonge.heb altijd veel nitraat gehad (denk te veel voederen en te groot visbestand),heb er dan een zakje AQUA-DETOX 300gr(kan gegenereerd worden met zout is eenmaal gebeurd) in de binnenfilter geplaatst nu 3maanden op aanraden v/de aquarium winkel, nu geen nitraat meer ,maar planten staan er zielig bij,heb vrijdag het netjes met detox verwijderd.gebruik ook die plantenvoeding van jullie All in One.watergegevens:PH 6.7 KH 7 GH 19 PO4 1mg/l NO2 0
  De GH blijft serieus hoog en krijg die ni omlaag ,heb vrijdag 100l water vervangen en vandaag zelfde meting …WAT NU
  met vriendelijke groeten,
  Robert

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Robert, Persoonlijk vind ik je visbestand nog steeds veel maar smaken verschillen toch.
   De waterwaardes die jij geeft zijn goed alleen een belangrijk element ontbreekt nu en dat is nitraat.

   Je planten hebben nu niets te eten dus ik zou wat KNO3 stok oplossing gaan proberen.
   En dat zakje Aqua detox met een grote boog in de prullenbak gooien.
   Nog een belangrijke tip is “verdiep je in de redfield ratio” methode. Groetjes!

  2. Rowan Van der wens zegt

   Hallo,
   Weer een prachtig artikel is dit!!
   Toch is er een ding wat ik miste…
   Ik begrijp dat planten niet goed groeien zonder verlichting maar stel je planten zijn al zo groot als je zo wilt hebben, zou je ze dan in een bak kunnen doen zonder verlichting? Ik wil namelijk kogelvissen gaan aanschaffen maar dan moet ik mijn kweekbakken gaan uitbereiding om ze te voeden. Ik dacht er dus aan on zo’n plastic ladenkastje van 3 laatjes gewoon te vullen met water en daar dan platties en guppen in te doen… is dit mogelijk? Ik ben niet vies van een uitdaging of een beetje risico

   1. Aquariumfans zegt

    Planten in een bak zonder verlichting zijn gedoemd om te verdwijnen. Wanneer je kogelvissen wilt gaan houden dan ben je dus van plan om slakken te gaan kweken. Dat kan natuurlijk in allerlei verschillende bakjes. Of ben je van plan om guppen en platy’s te gaan kweken?

 7. Maaike zegt

  Handige artikelen die je schrijft. Weer even mijn geheugen opgefrist.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maaike. Wat leuk om te horen, dank je wel! Mocht je nog iets willen weten, stel je vraag gerust. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.