Aquarium verlichting, wat je echt moet weten!

Aquarium verlichting heeft grote invloed op je plantengroei én algengroei. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, te veel aquarium verlichting wordt vaak overschat. Deze gedachte ontstaat vanuit het idee dat veel aquarium verlichting goed is. Het tegendeel is waar. Aquariumplanten functioneren door de bocht genomen beter met minder aquarium verlichting dan met meer. Kies daarom altijd voor het zekere dan voor het onzekere en schroef de aquarium verlichting terug. Lees ook eens de blog over aquarium Led verlichting voor meer informatie.

Tijd voor nieuwe aquariumverlichting?

Geen idee welk merk aquariumverlichting goed is? Kijk dan eens naar merken zoals Juwel en Eheim. Dan weet je zeker dat je goed zit. Wist je dat er heel wat toffe opties voor aquarium verlichting zijn? Kijk maar eens via Aquariumwarenhuis wat er allemaal te vinden is. Zelf ben ik erg fan van decoratie verlichting omdat zoiets een fantastisch effect op je aquarium heeft. Ik gebruik de Bubble air verlichting voor mijn onderwater vulkaan.

Aquarium verlichting
Aquarium verlichting

Te veel aquarium verlichting

Door de intense belichting gaan je aquariumplanten harder groeien en worden de voedingsstoffen sneller verbruikt. Hoe feller en langer de aquarium verlichting, hoe meer bemesting en CO2 je aquariumplanten dus nodig hebben.

Al snel zullen de benodigde bouwstenen om te groeien niet voldoende meer aanwezig zijn. Vul je dat onvoldoende aan, dan zullen je planten allerlei symptomen krijgen en slecht groeien. Gevolg: algen explosie.

Tip: Je kunt grofweg de juiste hoeveel Watt uitrekenen door de Watt per liter regel te gebruiken. Of eigenlijk, tussen de 0,5 en 1 Watt per liter is meer dan voldoende. Let op! Dit is een grove indicatie. Gebruik een zogeheten PAR-meter als je het echt precies wilt weten.

Te weinig aquarium verlichting

Te weinig aquarium verlichting leidt tot een te zwakke groei van je aquariumplanten. Vooral de moeilijkere planten zullen het daar moeilijk mee hebben. Bijvoorbeeld de rode aquariumplanten. Hierdoor zal de zuurstofproductie dalen en dat kan vervelend zijn voor je tropische vissen. Deze aquariumvissen zullen dan naar lucht ‘happen’. Slecht groeiende planten hebben overigens vaak andere oorzaken dan aquarium verlichting. Vooral plantenvoeding in je aquarium heeft daar grote invloed op.

Tip: Last van algen zoals draadalg of baardalg? Schroef je aquarium verlichting terug naar 6 uur per dag.

Hoeveel aquarium verlichting is nodig?

De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.

Hoe vaak moet je de aquarium verlichting vervangen?

Controleer elk jaar de verlichting. Als je TL-buizen hebt dan is het goed te weten dat deze op den duur slijten. Ze geven nog wel licht maar de intensiteit is niet voldoende om de aquariumplanten voldoende te voeden. Eens per jaar, anderhalf jaar dien je de buizen te vervangen. Voor LED geldt dit overigens niet, deze lampen gaan vele jaren (>10) mee.

Vaak zorgt condens of kalk ervoor dat er een ‘laagje’ over de lamp heen komt. Vergeet dus niet de lamp schoon te maken. Doe dit voorzichtig met een sponsje met lauw/warm water, zodat de lamp niet beschadigd.

Tip: Als je meer dan één lamp moet vervangen, vervang er dan elke week één. Als de lichtintensiteit plots teveel verandert, geef je algen kans te groeien.

Haal je aquarium weg bij direct zonlicht

Thuis doe je het licht aan als het buiten donker wordt. Bij aquaria gaat die vergelijking niet helemaal op. Het lijkt een voordeel je aquarium bij het raam te zetten zodat je het natuurlijk licht kunt gebruiken en geen kunstlicht nodig hebt. Dit is niet het geval. Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium. Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed. Houd je aquarium dus uit de buurt van het raam of hang het gordijn er voor.

Uitgangspunten over aquarium verlichting die je moet weten

 • Veel aquarium verlichting kan, maar zorg dan ook voor voldoende voedingsstoffen en CO2 toevoer.
 • Verder geldt dat hoe minder CO2 je aquarium bevat, hoe minder verlichting je nodig hebt. Planten hebben immers CO2 nodig als ze gaan groeien en als dat er onvoldoende is groeien er vooral algen. En dat wil je nou net niet hebben.
 • Verschillende soorten aquariumplanten hebben een verschillende behoefte aan licht. Voor de meeste rode aquariumplanten geldt dat ze een sterkere lichtbehoefte hebben dan groene aquariumplanten.
 • Vissoorten vragen om een inrichting die bij hen past. Een veelvoorkomende fout is dat er lukraak aquariumvissen bij elkaar worden gezet. Voorkom dat omdat elke vissengroep verschillende eisen aan zijn omgeving stelt. Je zult zien dat je vissen zich prettiger gaan voelen bij de voor hen juiste hoeveelheid licht en dat komt je aquarium en de levensduur van je vissen weer ten goede!
 • Het is verder altijd aan te raden gebruik te maken van een bedekte achterwand zodat er geen licht doorheen komt en er echt sprake is van donkere schuilmogelijkheden voor aquariumvissen. Als bodembedekking kun je ook het beste donkerkleurig grind of een fijne kiezelsoort nemen.
 • Wat vaak voorkomt bij aquariumplanten is dat ze netjes in het aquarium worden gezet, even groeien en er dan mee stoppen. Komt je dat bekend voor? Grote kans dat het ligt aan je aquarium verlichting (of je waterwaardes of aan voedingstekort).

Soorten aquarium verlichting

Je kunt je aquarium op veel manieren verlichten. De meest voorkomende aquarium verlichting typen zijn TL-verlichting, HQL-verlichting (halogeen) en LED-verlichting.

TL-verlichting is het meest toegepast en in aanschaf het voordeligste. In verband met het verlies van licht is het belangrijk bij TL-verlichting een aquarium te hebben dat niet dieper is dan 50 cm.

Halogeenverlichting en LED-verlichting zijn duurder, maar leveren mooier en intenser licht op. LED-verlichting is duurder om te kopen maar verbruikt minder energie en de lampen gaan langer mee.

Weetje: reflectoren boven je aquarium lampen kunnen de aquariumverlichting wel met 80% verhogen.

Tot slot!

De aquarium verlichting zit meestal in de kap. Een andere optie is LED spotverlichting, die je in het aquarium zelf aanbrengt. Je creëert hiermee “highlights” in je aquarium en dat geeft mooie effecten. Een andere kleur LED-lamp is een optie, maar denk bijvoorbeeld ook aan een rood spotje in een vulkaan in je aquarium. Samen met een bruissteentje geeft dat een spannend effect.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over aquariumverlichting? Laat dan een reactie achter!

Aquarium verlichting, wat je echt moet weten!
4.3 (86.78%) 59 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

27 Reacties
 1. guy vroman zegt

  Hoi
  Ik zoek dringend de juiste informatie over LED licht. Mijn T5 lampen moeten vervangen worden en wil overgaan naar LED. Nu zitten er T5 Daylicht amazon in. mijn aquarium is 120 cm x 054×040. Wil een helder licht in mijn aquarium. De beplanting is middelmatig, gaat over een gezelschapsaqua(onderwaterwereld in rubriek Inspiratie)
  graag dringend een antwoordje terug
  Mvg

 2. Pruissen zegt

  Geachte..

  Mijn vraag is of mijn verlichting in het aquarium altijd vanaf boven moet komen of kan ik ook voor verlichting kiezen die ik in het aquarium zet zonder verlichting van bovenaf

 3. EyVisons zegt

  Hallo allemaal,

  Toch paar dingen die denk gezegd moeten worden.

  Aquarium planten en licht.
  Aquarium planten worden voor 80% gekweekt boven het water. En gebruiken dus zelfde licht als elk ander plantje. Hoe zit dat nou. In de natuur staan deze planten in het natte seizoen onder water. Meeste van jullie zullen een zuid Afrikaans of Amerikaanse aquarium hebben. Rond de evenaar is 12 uur licht. Als je ooit in buurt van evenaar ben geweest weet je ook dat de schemer tijd erg kort is.
  Wat houd dit in. Meer dan 12 uur licht aan is onnodig en niet zuinig. Kleur felheid van het licht is rond de evenaar intenser. Blauw en rood licht bevorderd de groei van planten. Snachts vollop blauwe led strip aan zal dus alg groei veroorzaken. Ook zien vissen blauw licht beter is als nacht verlichting groen te kiezen. Dit is een kleur alg en planten niets mee doen (vandaar dat ze groen zijn).

  Led strips speciaal voor aquarium. Wat een onzin kies gewoon een ip66 strip ivm vocht en kies juiste kleur licht in Kelvin.
  Ook zijn er zat speciale planten led strips te koop die kunnen natuurlijk net zo goed boven je aquarium.
  Voor welke kleur Kelvin je moet gebruiken is zat te vinden op het web. Google is your friend.

  Groetjes

 4. Petra zegt

  Reptio Glo 5.0 15 watt als aquariumverlichting kan dat ?
  ik heb Neons, zalmkopjes, guppys met kleine visjes en een Black molly in mijn aquarium
  wat voor gevolgen heeft deze verlichting ?

 5. Jos Peeters zegt

  De verlichting in een aquarium moet tussen 12 en 14 uur per dag branden, dit heeft te maken met de lange dagen in de tropen waar onze planten immers meestal vandaan komen. Een tropische dag duurt gemiddeld 14 uur, dus aan 8 uur verlichting heb je niet genoeg.

 6. Arelya zegt

  Hoi. Kan je een gewone led tl kopen van rond de 10 euro om deze ipv de ouderwetse tl lamp te plaatsen. Of moet je echt een duurdere led tl kopen speciaal voor aquarium? Deze zie ik voor een 100 euro en vind ik erg prijzig.

 7. Coen zegt

  Volgende gemerkt met blauwe nachtledverlicgting is dat me algen dit fantastisch vonden. Wat opzich logisch is want planten en dus ook algen gebruiken blauw licht. Dus ik dacht ik ga over op groene nacht verlichting. Doordat ik gebruik maak van RGB strip naast witte en helder wit en blauw. Heb ik nu dus groene nachtverlichting.

  iemand anders al ervaring met groene nachtverlichting.

 8. Hennie zegt

  Mag CO2 draaien zonder verlichting

 9. Jessica zegt

  Goedendag,
  Mijn aquarium staat op een lichte plek in huis. Niet in het zonlicht. Moet ik dan ook de verlichting 8 uur aanzetten?
  Groet Jessica

 10. Diederich zegt

  Hallo aquarium liefhebbers.
  Er is veel geschreven en bekend over de duur dat verlichting aan “moet” staan, welke kleuren licht gebruikt kan worden en wat voor effect deze kleuren hebben op planten en dieren enz. enz.. Wat ik nergens kan vinden is hoelang de verlichting uit gezet moet blijven. Het dag en nacht ritme is voor mens en dier belangrijk en daar hoort toch ook het verschil in dag en nachttijden bij? Kan iemand mij daar een antwoord op geven? Groeten Diederich

 11. David zegt

  Hallo,

  Mijn probleem is dat onze woning (type loft) zuid georienteerd is met een groot opervlakte van ramen, en allemaal witte muren.
  Onze 30L aquarium krijg zelf in deze periode veel zonlicht.
  We hebben deze minder dan een maand gekocht en er is al overal algen te zien…
  Wat kunne we daar tegen doen?

 12. Roland zegt

  Ik heb een Ferplast Cayman 110. Daarin zitten twee T8 30w buizen van Dennerle.
  Wat ik nergens kan vinden, is welk type buis je waar hangt.
  Ik heb daylight nu voorin en tropical plant achterin.
  Is dat de goede plaats cq volgorde?
  Meeste planten staan achterin.
  Verder heb ik nu op advies van aquarium specialist in dierenwinkel de verlichting op 12 uur aan met een pauze van 2,5 na 3 uur (10 uur aan en om 22 uit, met pauze/uit tussen 12 en 15) en dan een bio-Co2 set om plantengroei te bevorderen, pH van 8 omlaag te brengen en algen tegen te gaan.
  Is dat verlichtingsplan goed of moet dat korter?
  Graag jullie mening/advies.

 13. Angela zegt

  Hoi, ik heb voor een aquarium van 60x30x30 een T8 Day-Lite verlichting, 15 watt van Juwel.
  Is dit voldoende voor de plantjes en toekomstige vissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Angela,
   Jouw aquarium heeft een verlichtingsopbrengst van 810 lumen nodig. Dat is omgerekend zo’n 60 á 70 Watt. 3 TL-buizen van 28W zijn dan dus ruim voldoende. 15 Watt (afhankelijk van de hoeveelheid buizen natuurlijk) is dus te weinig. Succes!

 14. dik de ritter zegt

  ik heb nieuwe tl buizen gekocht maar nu blijven ze knipperen wat kan ik daar aan doen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dik! Wat vervelend. Dat zal zeer waarschijnlijk aan de starter liggen. Kijk daar eens goed naar. Het kan ook zijn dat je lampen te oud zijn geworden. Groetjes!

 15. Esther zegt

  Ik heb een vraag over het terugschroeven van de aquariumverlichting naar 6 uur. Op welk tijdstip kan ik dan het beste de aquariumverlichting aandoen? Mijn gordijnen zijn eigenlijk altijd dicht aan de kant waar het aquarium staat, omdat de zon aan die kant opkomt…

  Ik wil eigenlijk de verlichting aan hebben als ik er zelf ook wat aan heb (dus meestal ‘s avonds als ik thuis ben 🙂 ), maar raken mijn vissen en planten dan niet ontregeld door een raar tijdstip van verlichting?

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Esther! Wil je toevallig je verlichting terugschroeven omdat je last hebt van algen? 😉 Normaal gesproken is 6 uur wel erg weinig hoor. Je kunt beter je aquarium verplaatsen naar een plek waar geen direct zonlicht is en dan wel de gordijnen open doen. Het maakt ook niet zoveel uit hoe je de timer instelt, als de verlichting maar een goede regelmaat heeft. Ik zou dan vooral het aquarium aanzetten in de uren dat je ernaar kijkt. Zelf houd ik altijd het dagritme aan, dat lijkt me het beste. Maar als jeje gordijnen dicht hebt, maakt dat niet zoveel uit 😉 Groetjes!

 16. SAHIN zegt

  hoi ik had een vraagje, we hebben nieuwe lampen in ons aquarium gezet en normaal ging hij denk ik om 10 over half 10 uit maar nu gaat ie niet uit. wat kan ik er aan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sahin! Waarschijnlijk moet je nog de timer aanzetten. Ook doen hoor, onregelmatig licht, overbelichting of onderbelichting is niet goed voor je aquarium. Groetjes!

 17. alain simoens zegt

  hallo ,moet de verlichting de hele dag op ? bedankt voor reactie , mvg , alain

  1. Aquariumfans zegt

   Beste alain,
   De gemiddelde verlichting in een aquarium brandt 8 uur. Iets langer of korter maakt niet zoveel uit. Regelmaat is echter wel belangrijk. Als bijvoorbeeld om 14.00 uur je verlichting aangaat en om 22.00 uur weer uit, zorg er dan voor dat dit elke dag zo is. Een schakelklok is hierbij lekker makkelijk. Succes!

 18. flip zegt

  Hai
  ik heb een vraag over gewone TL verlichting.
  Ik heb een bak van 230×49 met verschillende soorten planten, groene en rode en daarin natuurlijk de vissen.
  Hoeveel en welke soorten TL verlichting moet ik gebruiken om optimaal planten groei te hebben en natuurlijk goed is voor die vissen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Flip,
   Dat is een lastige vraag! Er zijn namelijk verschillende soorten TL-verlichting. Verder is het natuurlijk de vraag of je al een bestaand verlichtingssysteem hebt, wil je de lampen bevestigen aan je aquarium of erboven hangen? Wat is de hoogte van je aquarium? En dan zijn er nog de verschillende merken, zoals JBL, Arcadia, Dennerle, EHEIM, Juwel, OSRAM en Sylvania. Het is een zoektocht, maar wel goed ter voorbereiding op wat je kan verwachten. Veel succes!

 19. Etienne zegt

  LED verlichting voor beplante aquaria. Steeds led units gebruiken met led’s van 1 Watt. Veel led’s hebben een kleiner wattage en zijn juist daarom niet krachtig genoeg voor het aquarium. Er zijn ook led units te koop met een hoger wattage per led. Deze zijn echter uitsluitend geschikt voor planten arme of plantloze aquaria (cichliden – zee aquaria). Voor dat je led’s kan gebruiken heb je een adaptor nodig. Dit om de netspanning van 230 Volt om te zetten naar 12 Volt. Hier pas kunnen dan de led units worden op aangesloten. Tussen de adaptor en de led units kan er dan verder een controller worden geplaatst. Hierbij wordt het dan mogelijk om via een afstandsbediening op de display van de controller de lichtsterkte of de verlichtingsuren tijdens de dag in te stellen. En verder nog voor wat de kleurcombinaties van de led units voor beplante aquaria betreft. Een combinatie van een unit rood-wit (bij mij 4500 Kelvin) en een unit wit-blauw ( bij mij 8000 Kelvin) is zoals gebleken zeer gunstig voor de plantengroei. Deze zijn bij mij in gebruik sedert november vorig jaar en ik heb een grote verscheidenheid aan planten in het aquarium. Alle 23 soorten doen het hierbij gewoon uitstekend.

 20. demy zegt

  beste
  ik had even een vraagje ivm led verlichting . ik wil graag starten met echte planten maar ik heb nu enkel ledstrips inhangen die je bv in de ikea koopt voldoet dit aan de normen of spreekt u dan echt van led verlichting die er speciaal voor gemaakt is ? mvg demy

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Demi, wat je het beste kunt doen is LED verlichting kopen die ook daadwerkelijk geschikt is voor het aquarium. Dit omdat deze speciaal afgestemd zijn op de lichtbehoefte van het aquarium. Focus op blauw of ander type licht waardoor algen minder kans hebben, planten beter groeien etc. Hangt een beetje van je wensen en behoeften af. Heb je ons artikel over aquarium led verlichting al eens gelezen? Daarin staat nog wat meer informatie. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.