fbpx

Aquarium Vismeter

Heb jij teveel vissen in je aquarium? Kom erachter met de Vismeter!

Wil je weten of je teveel vissen in je aquarium hebt? Of juist voldoende? Probeer dan onze Vismeter.

Hoeveel vissen mag je in het aquarium houden?

Heel vaak krijgen we de vraag of er niet teveel vissen in het aquarium zitten. Het is ook niet gemakkelijk, zeker niet als je wilt weten hoeveel vissen er in een klein aquarium kunnen. Die zijn immers snel vol. Een éénduidig antwoord is lastig want het hangt bijvoorbeeld ook af van de soorten aquariumvissen in je bak. Wat je in ieder geval niet wilt is een overbevolkt aquarium. Je visbestand moet overeenkomstig de grootte van je aquarium zijn. Of dat nou 10 liter, 60 liter, 100 liter of meer is.

Nu zijn er wel algemene regels die je een goede indruk geven of je goed bezig bent. Daarmee kun je er snel achter komen of er niet teveel vissen in je aquarium zwemmen. Met de Vismeter kom je daar snel achter.

Prachtig aquarium met weinig vissen

Te weinig vissen in je aquarium

Hoeveel goudvissen mag ik in het aquarium houden?

Goudvissen in je aquarium is eigenlijk een andere tak van sport. Dat komt omdat goudvissen grote vervuilers zijn. Daarom is de rekensom iets zwaarder ingestoken. Precies de reden waarom je bij de Vismeter vragen om in te vullen of je een koudwater of tropisch aquarium hebt. Het zeer algemene uitgangspunt is: per gemiddelde goudvis 50 liter water.

Hoe moet ik de vismeter lezen?

De Vismeter is niet gemaakt om een heel specifiek antwoord op maat te geven. Waarbij rekening wordt gehouden alle externe omstandigheden. Zo zijn er vissen die meer ruimte nodig hebben dan andere vissen. Dat schiet namelijk het doel voorbij. Het doel van de Vismeter is jou een indicatie geven op drie gebieden:

 • 1 Heb je nét teveel vissen in mijn aquarium?
 • 2 Heb je echt veel te veel vissen in mijn aquarium?
 • 3 Of doe je het gewoon goed!

Met die indicatie kun je vervolgens zelf inzoomen en bepalen wat de verstandige volgende stap is. We helpen je op weg door naar de juiste blogberichten te verwijzen.

Bereken hoeveel vissen je in jouw aquarium mag hebben

Omdat we weten dat veel aquarium liefhebbers rondlopen met bepaalde vragen over de hoeveelheid vissen, hebben wij daar een hulpmiddel voor gemaakt. Daar worden de volgende vragen beantwoord:

 • Heb ik teveel vissen in het aquarium? Of zit ik goed met het aantal vissen.
 • Hoeveel liter water zit er in mijn aquarium?

Voor de volledigheid lichten we de bovenstaande vragen nog even goed toe.

Heb ik teveel vissen in mijn aquarium?

Hoeveel vissen kun je in het aquarium hebben? Of hoeveel vissen per liter kan er in mijn aquarium? Of bereken het aantal liter water in het aquarium. Dat zijn vragen waar we een antwoord op willen geven. Het is wel belangrijk om te weten dat elk aquarium en elk vissoort uniek is. Je kunt bijvoorbeeld berekenen:

 • Hoeveel Discusvissen kunnen er in mijn aquarium?
 • Kunnen er 10 Maanvissen in mijn aquarium?
 • Hoeveel liter water per Discusvis kan er in mijn aquarium?
 • Heb ik teveel Guppies in mijn aquarium?
 • Hoeveel Platies kunnen er in mijn aquarium?
 • Enzovoorts!

Dat is belangrijk omdat er geen regel is waarmee je alle specifieke vragen mee kunt beantwoorden. We proberen met het advies systeem de algemene regels te volgen. Het geeft dus een algemeen antwoord. Dat is goed, want als het systeem aangeeft dat je teveel vissen in je aquarium hebt, dan is er een grote kans dat het zo is. Maar een Discusvis is nou eenmaal een andere vis van een Guppy. Gelukkig houdt het systeem daar wel rekening mee.

Dit zijn teveel goudvissen in een aquarium

teveel goudvissen in een aquarium

Het is belangrijk om te weten of er teveel vissen in het aquarium zitten. Belangrijk omdat teveel vissen zal leiden tot een te grote vervuiling. Hierdoor raken je waterwaarden in het aquarium in de war. Nitriet en Nitraat waarden zullen stijgen. Vissen worden ziek en algen groeien er op los. Hierbij geldt een groot cliché: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Door ons advies systeem kan dat nu ook.

Hoeveel liter water zit er in mijn aquarium?

Het aantal aquariumvissen kun je niet los zien van het aantal liter water in je aquarium. Grofweg gezegd, hoeveel liter water hoe meer vissen je kunt kopen. Hoe je erachter komt hoeveel liter water jij in je aquarium hebt? Simpel, druk op de knop bovenin en wij helpen je met het berekenen ervan.

Let wel op: wanneer je de inhoud van je aquarium gaat berekenen, houd een marge. Je vult immers nooit je aquarium van top tot teen. Bovendien zit er ook een bodemlaag in, wellicht wat decoratie, een filter en ga zo maar door. Dat leidt ertoe dat er altijd wat minder water in je aquarium zit, dan met de formule wordt berekend.

Hoeveel vissen in het aquarium ten opzichte van het aantal liters

Over het algemeen krijgen we de volgende vragen over hoeveel vissen er in een aquarium kunnen:

 • Hoeveel vissen in een kom of vissenkom;
 • Hoeveel vissen in een aquarium van 50 liter;
 • Hoeveel vissen in een aquarium van 54 liter;
 • Hoeveel vissen in een aquarium van 60 liter;
 • Hoeveel vissen in een aquarium van 180 liter.

Het antwoord is simpel: het hangt helemaal af van de hoeveelheid vissen. Ofwel de vis-intensiteit. Ga er maar vanuit dat je beter minder vissen kunt hebben dan meer. En hoe kleiner het aquarium, hoe sneller gevolgen zichtbaar zijn van een overbevolking. Dit kun je allemaal gemakkelijk berekenen met de vismeter.