fbpx

Essentiële vragen bij aquarium watertesten en teststrips

Het aanbod van aquarium test strips en aquarium watertesten is overweldigend. Heel veel troep komt uit China, maar het is bijna niet te achterhalen welke nou goed werken en welke niet. Daarom behandel ik in deze blog de belangrijke vragen bij het kopen van watertesters zoals aquarium teststrips. Vervolgens zal ik een doorverwijzing maken naar producten die ik zelf heb getest en waarvan ik weet dat ze goed zijn. Dan hoef jij niet meer verder te zoeken in het hectische woud rondom aquarium test strips en andere watertesten.

In deze blog komende de volgende vragen aan de orde:

 • Waarom heeft je aquarium teststrips nodig?
 • Top 6 problemen en oplossingen bij afwijkende waterwaarden.
 • De 5 beslissende factoren bij de kwaliteit van test strips.
 • Wat is de beste aquarium test strip?
 • Goede waterwaarden, toch problemen: hoe kan dat?
 • Is een druppeltest beter dan een aquarium teststrip?

Waarom heeft een aquarium test strips nodig?

aquarium teststrips aquarium watertesten aquarium test strip
Aquarium test strips

Een goede algemene watertester voor het aquarium zijn de zogeheten aquarium teststrips 6 in 1 of aquarium teststrips 9 in 1. Het idee is dat je bij de belangrijkste waterwaarden binnen een range kijkt of er afwijkingen zijn. Afwijkingen leiden namelijk tot aquarium problemen zoals algengroei of vies water. Een druppeltest doet hetzelfde maar dan nauwkeuriger. Het is handig om altijd een aquariumtest in huis te hebben.

Zelf vind ik in de meeste gevallen aquarium teststrips voldoende. Deze zijn vaak ook goedkoper en dienen hun doel: afwijkingen vinden. Of de afwijking binnen een kleine range valt, of exact wordt gemeten is vaak niet eens relevant. Daarom meet ik tweewekelijks met een 6-1 aquarium teststrip.

Top 6 problemen en oplossingen bij afwijkende waterwaarden

Stel je hebt je aquarium watertesten gedaan en er komen afwijkende waterwaarden uit. Dan is de volgende stap om die waarden weer terug op niveau te brengen. Ook hier heb ik vanuit mijn ervaring een lijst met problemen en oplossingen gemaakt die naar werkende producten verwijzen. Zodat je snel en efficiënt na het aquarium water testen aan de slag kunt.

ProbleemSymptomen en problemenSnelle Oplossing
Ammoniakvergiftiging bij vissenLusteloosheid en problemen met de kieuwen– Water verversen
Bio Aqua Pro
pH-SchommelingenStress en ziekte bij vissen– Verhogen met pH Plus

– Verlagen met pH Minus

NitrietvergiftigingZuurstoftekort bij vissen zorgt voor ademhalingsproblemen– Water verversen
Bio Aqua Pro
Hoge fosfaat en nitraatAlgengroei door verminderde waterkwaliteitAlgumin (brede werking)

– Minder voer aan je vissen

Hoge Gh en KHKalkaanslag en beïnvloed algemene gezondheid– Verhogen met gH Plus

– Verhogen met kH Plus

– Verlagen met kh Minus

Tekort fosfaat, nitraat en ijzerPlanten vergelen, trage groei of met vallende bladerenFlora Scape all-in-one

Flora Carbo met CO2

 

De 5 Beslissende Factoren bij de kwaliteit van aquarium teststrips

Op de markt zijn er heel veel aquarium test strips te vinden. Van aquarium 6-1 teststrips tot 9-1 teststrips. Deze aquarium watertest is voor 90% van de gevallen voldoende om te gebruiken. Dat bespaart weer op de vaak veel duurdere druppeltesten. Waar moet je op letten bij een aquarium teststrip? Grofweg 5 categorieën:

 • Reviews van klanten. Gebruikerservaring blijft de beste manier om een product goed te beoordelen.
 • Lekkage van kleuren. Een teststrip wordt ondergedompeld in water. Daarna vergelijk je het met een kleurencode. Vaak lekken de kleuren op de strips waardoor je waarden slecht kunt aflezen.
 • Nauwkeurigheid. Bij testrips onderling kan veel verschil in kwaliteit zitten waardoor je alsnog weinig kan hebben aan een meting. Dat is zonde.
 • Houdbaarheidsdatum. Sommige aquarium teststrips zijn maar beperkt houdbaar. Testen doe je normaal gesproken niet elke dag dus houdbaarheid is wel nodig.
 • Meetbare Parameters. Vaak zijn die allemaal hetzelfde, maar de belangrijkste waterwaarden zijn: pH, nitriet (NO2), nitraat (NO3), totale hardheid (GH), carbonaathardheid (KH), chloor (Cl2) en ammoniak (NH3/NH4+).
Eerder schreef ik ook al een blog over de aquarium water test handleiding en over waterwaarden begrijpen.

Wat zijn de beste aquarium test strips in 2024?

In de vele jaren ervaring die ik heb met aquarium water testen ben ik veel tegengekomen. Om een lang verhaal over aquarium watertesten vooral kort te houden, kom ik tot de volgende vergelijking van de beste aquariumtest in 2024.

 • Aqua Check 6 in 1 teststrips. aquarium teststrips aquarium watertesten aquarium test strip
  Aqua Check 6 in 1 teststrips

  Nummer 1: Aqua Check 6-1. Een relatief nieuw merk die eigenlijk gewoon de beste prijs en kwaliteit verhouding heeft. Kleurvast, makkelijk in gebruik en goede instructies.

 • Nummer 2: Tetra aquarium watertest. Bekend merk, okee kwaliteit alleen erg duur voor wat je krijgt. Normaal gesproken zitten er toch wel 50 teststrips in een verpakking. Bij Tetra slechts 25.
 • Nummer 3: Dennerle Test 6-1 watertest. Degelijk merk. Ook vrij prijzig en heeft last van wat kleurverloop, maar is wel prima te gebruiken.

Een vergelijking tussen aquarium teststrips

Voor het gemak heb ik nog even een tabel gemaakt met daarin de belangrijkste parameters voor aquarium test strips en een algehele scoring daarop. De reviews heb ik tussen diverse webshops vergeleken en geturft.

NaamAantalKwaliteitKleurvastheidGebruiksgemakKlantreviews
AquaCheck50GoedGoedGoed* * * *
Tetra 6 in 125OkeeOkeeGoed* * *
Dennerle test50OkeeVoldoendeVoldoende* *

Help, mijn waterwaarden zijn goed maar ik heb alsnog problemen

Dit is ongeveer het meest frustrerende dat je als uitkomst kunt hebben na het testen van je waterwaarden. Toch komt dit best vaak voor. De vraag is daarom ook: wat moet je doen? Daarom zal ik een overzicht geven met de meest voorkomende problemen en direct daarachter de oplossingen geven waarvan ik weet dat ze werken.

aquarium teststrips aquarium watertester aquarium test strip
Aquarium teststrips laten niet altijd wat zien

Mijn water is troebel: Goed, je hebt je aquarium watertester gebruikt. Niets aan de hand maar wel wazig water. Als het gaat om een witte waas of groen water, dan gebruik ik een biologisch product genaamd Aqua Clear. Werkt in de meeste gevallen en vaak snel ook.

Ik heb last van algengroei: Het komt vrij vaak voor dat je na het gebruik van je aquarium test strips perfecte waarden hebt maar een aquarium vol algen. Dat kan heel veel oorzaken hebben. Probeer eerst eens te beginnen met minder visvoer. Eens per dag en wanneer voer langer dan een paar minuten op de bodem ligt, de volgende keer minder geven. Zorg er daarna voor dat je planten hard gaan groeien. Dat wil zeggen, 10 uur per dag licht en een alles in één plantenvoeding. Om de algen ook meteen een tik te geven, probeer dan Algumin.

Mijn planten groeien niet: Eigenlijk wat ik hierboven al aangaf. Gebruik altijd goede plantenvoeding en begin met je licht op 10 uur te zetten. Vanuit daar ga je kijken of de alg afneemt of niet. Dat is het experiment dat je aan moet gaan: de verhouding tussen hoeveel uur licht, plantenvoeding en planten. Let maar op, hier valt veel te winnen!

Mijn vissen zijn sloom of worden ziek: Dit is een serieus probleem. Vaak wissel ik in dit soort gevallen direct 50% van het water. Gooi ik er een Ultra Shield tablet in. Daarna gebruik ik een breedwerkend middel tegen allerlei visziekten genaamd Ectocell. En vervolgens help ik de weerstand van vissen met het middel Fish Guard.

De vissen happen naar adem: Dat kan een aantal redenen hebben. In dit geval is het niet de nitrietwaarde want je hebt het water getest en daar kwam niets uit. Als het gebrek aan zuurstof is, gebruik dan HS Aqua Oxy. Zorg dat je aquarium niet rechtstreeks in de zon staat.

Mijn water stinkt: Stinkend aquariumwater is heel vervelend. Normaal komt dat door een ophoping van afvalstoffen zoals ammoniak, nitriet en nitraat. Maar hier liet je aquarium watertest niets zien. Vaak is er dan een bacteriële onbalans. Spoel je filtermateriaal uit, ververs 25% water en gebruik Bio Aqua Pro zuiverende bacteriën.

Zijn druppeltesten beter dan aquarium teststrips?

Een aquarium watertest kun je met verschillende watertesten proberen. Een Aquarium teststrip of bijvoorbeeld een druppeltest. Maar welke is nou beter? Het antwoord hierop is eigenlijk simpel. Persoonlijk vind ik aquarium teststrips voldoende om afwijkingen te constateren. Ben ik opzoek naar exacte resultaten, dan gebruik ik druppeltesten.

Elke aquariumtest heeft zijn eigen specialisatie. Een 6-1 aquarium teststrip meet binnen een marge de 6 belangrijkste waarden. Een 9-1 aquarium teststrip doet hetzelfde met ook minder essentiële waterwaarden. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Die heb ik in onderstaande tabel uitgelicht. 

KenmerkAquarium TeststripsAquarium Druppeltesten
GebruiksgemakZeer gebruiksvriendelijk, snelle testVergt meer tijd en precisie
NauwkeurigheidMinder nauwkeurig dan druppeltestenMeer nauwkeurig
KostenOver het algemeen goedkoperMeestal een stuk duurder
BewaartermijnLangere houdbaarheidKan beperkte houdbaarheid hebben
TestbereikBeperkte testbereikUitgebreider testbereik
Tijdsduur TestResultaten binnen enkele secondenDuurt langer om resultaten te krijgen

Aquarium water testen in alle soorten en maten

In de wondere wereld van de aquarium watertesten zijn veel typen ontstaan. Die heb ik voor het overzicht nog even bij elkaar gezet:

 • Druppeltesten: Dit zijn nauwkeurige testen waarbij je specifieke reagentia druppelsgewijs toevoegt aan een watermonster. Ze staan bekend om hun precisie en uitgebreid testbereik.
 • Testkits: Vaak een combinatie van verschillende soorten tests, zoals druppeltesten en teststrips, samengevoegd in één kit. Deze kits bieden een uitgebreide analyse van meerdere waterparameters.
 • Teststrips: Snelle en gemakkelijke testmethode waarbij een strip in het aquariumwater wordt gedompeld en de kleurverandering wordt vergeleken met een referentiekaart. Geschikt voor snelle en regelmatige controles.
 • Digitale Testers: Elektronische apparaten die specifieke waterparameters meten, zoals pH, temperatuur of geleidbaarheid. Ze bieden vaak een hoge nauwkeurigheid en gemakkelijke afleesbaarheid.
 • Refillable Testkits: Navulbare testkits die vergelijkbaar zijn met standaard testkits, maar waarbij je de reagentia apart kunt bijvullen. Dit is vaak kosteneffectiever op de lange termijn.
 • pH-meters en TDS-meters: Specifieke meters ontworpen om de pH-waarde of de totale opgeloste stoffen (TDS) in het water te meten. Deze geven directe digitale aflezingen.
 • CO2-testen: Specifiek ontworpen om het niveau van koolstofdioxide in beplante aquaria te meten, wat belangrijk is voor plantengroei.
 • Kleurkaarten en Vergelijkingskaarten: Worden vaak gebruikt in combinatie met druppeltesten of teststrips om de kleurveranderingen te vergelijken en zo de waterwaarden te bepalen.
 • Professionele Labotesten: Voor een zeer nauwkeurige analyse kunnen watermonsters naar een laboratorium worden gestuurd. Deze methode wordt minder vaak gebruikt door hobbyisten vanwege de hogere kosten en langere wachttijden.

Veelgestelde vragen over Aquarium teststrips en aquarium Watertesten

Hoe gebruik ik Aquarium Teststrips?

Om Aquarium Teststrips te gebruiken, dompel je ze kort onder in het aquariumwater en vergelijk je de kleurveranderingen met de referentiekaart. Deze snelle en gemakkelijke methode biedt een algemeen overzicht van de waterkwaliteit.

Wat meten Aquarium Test Strips precies?

Aquarium Test Strips meten diverse waterparameters zoals pH, nitriet, nitraat, algemene hardheid, en soms chloor. Ze zijn essentieel voor het handhaven van een gezonde omgeving in zowel zoetwater- als zoutwateraquaria.

Zijn aquarium water testen nauwkeurig?

Aquarium watertesten zijn over het algemeen nauwkeurig voor snelle controles, maar voor precisietests kunnen laboratoriumanalyses of geavanceerdere testkits nodig zijn. Regelmatig testen helpt bij het tijdig opmerken van problemen.

Hoe vaak moet ik aquarium watertesten uitvoeren?

Het wordt aanbevolen om wekelijks aquarium watertesten uit te voeren om de waterkwaliteit te monitoren en te zorgen voor een stabiele omgeving voor uw vissen en planten. Frequente tests zijn cruciaal na veranderingen zoals waterverversingen.

Is een watertester voor het aquarium essentieel?

Ja, een watertester is essentieel voor elk aquarium om de gezondheid en balans van het aquatische ecosysteem te handhaven. Het helpt bij het opsporen van schadelijke veranderingen voordat ze problematisch worden.

Wat is het verschil tussen een Aquarium Watertest en een labtest?

Een Aquarium Watertest is een snelle en eenvoudige methode om de waterkwaliteit te controleren, terwijl laboratoriumtesten gedetailleerder en nauwkeuriger zijn, vaak gebruikt voor complexe analyses of bij ernstige problemen.

Wat is een Aquarium Teststrip 6-1?

Een Aquarium Teststrip 6-1 is een multifunctionele teststrip die tegelijkertijd zes verschillende waterparameters meet, zoals pH, nitriet, nitraat, en hardheid, en biedt een snel overzicht van de waterconditie.

Kunnen teststrips vervallen?

Ja, net als veel andere testproducten, hebben aquarium teststrips een vervaldatum. Na deze datum kunnen de chemische reagentia in de strips degraderen, wat leidt tot onnauwkeurige resultaten.

Hoe bewaar ik aquarium teststrips het beste?

Bewaar aquarium teststrips op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Goede opslag verlengt de houdbaarheid en zorgt voor betrouwbare resultaten.

Zijn er verschillende types aquarium test strips beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende soorten aquarium test strips beschikbaar, waaronder 6-in-1 en 9-in-1 varianten. Elk type test een specifieke set van parameters, afhankelijk van de behoeften van het aquarium.

Wat is het verschil tussen teststrips en druppeltesten?

Aquarium teststrips bieden een snelle en gemakkelijke manier om meerdere parameters tegelijk te testen, terwijl druppeltesten meer nauwkeurigheid bieden voor specifieke metingen, maar meer tijd en precisie vereisen.

Kan ik teststrips gebruiken voor zowel zoet- als zoutwateraquaria?

Ja, de meeste aquarium teststrips zijn geschikt voor zowel zoet- als zoutwateraquaria, maar controleer altijd de specificaties van de teststrips voor de juiste toepassing.

Hoe nauwkeurig zijn Aquarium Teststrip 9-1?

Aquarium Teststrip 9-1 biedt een goede algemene indicatie van de waterkwaliteit, maar voor zeer nauwkeurige metingen kunnen andere testmethoden, zoals druppeltests of labanalyses, nodig zijn.

Wat zijn de beperkingen van aquarium teststrips?

De beperkingen van aquarium teststrips omvatten een lagere nauwkeurigheid in vergelijking met laboratoriumtests en de beperking in het aantal parameters dat ze kunnen meten.

Kunnen aquarium teststrips verkeerde resultaten geven?

Ja, aquarium teststrips kunnen soms verkeerde resultaten geven door onjuist gebruik, vervallen strips, of door externe factoren zoals waterkleur of verlichting.

Wat moet ik doen als de resultaten van de teststrips zorgwekkend zijn?

Als de resultaten van de teststrips zorgwekkend zijn, is het aanbevolen om een tweede test uit te voeren voor bevestiging en mogelijk advies te vragen bij een aquariumspecialist of verdere testen te overwegen.

Hoe belangrijk zijn regelmatige watertesten voor mijn aquarium?

Regelmatige watertesten zijn cruciaal voor het handhaven van een gezonde omgeving in het aquarium. Ze helpen bij het tijdig opsporen van problemen en het waarborgen van de gezondheid van de vissen en planten.

Hoe interpreteer ik de kleurveranderingen op de teststrips?

Interpreteer de kleurveranderingen op de teststrips door ze te vergelijken met de bijgeleverde kleurenkaart. Zorg voor nauwkeurige aflezingen door de strips correct te gebruiken en op te slaan.

Hoe beïnvloedt de temperatuur van het water de testresultaten?

De temperatuur van het water kan invloed hebben op de chemische reacties op de teststrips, wat kan leiden tot variaties in de resultaten. Het is belangrijk om de temperatuur te controleren voor consistentie.

Wat is een Aquarium Teststrip 9-1?

Een Aquarium Teststrip 9-1 is een geavanceerde strip die negen verschillende waterparameters meet, waardoor het een uitgebreide tool is voor het controleren van de waterkwaliteit in aquaria.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.