fbpx

Aquarium gereedschap – de ultieme handleiding

Alles wat je moet weten over aquarium gereedschap!

Aquarium gereedschap is onmisbaar voor iedereen die in het bezit is van een aquarium en houdt van aquascaping. In dit blogartikel vertel ik je alles dat je hierover moet weten. Zo komt aan bod waarom je speciaal aquariumgereedschap moet aanschaffen, in plaats van willekeurige tools te gebruiken. Ook vertel ik welke soorten aquarium gereedschap er zoal verkrijgbaar zijn. We gaan dieper in op verschillende types zoals de aquarium schaar, sand flatteners en aquarium pincet. Aan de slag!

Waarom aquarium gereedschap?

Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in aquarium gereedschap weet dat het aanbod in aquascaping tools  enorm is. Dat aanbod is natuurlijk niet voor niets zo uitgebreid; producten blijven immers alleen verkrijgbaar als er daadwerkelijk vraag naar is. En dat is er. De grootmeesters in aquascaping hebben allemaal een uitgebreide collectie! Maar waarom?

aquascape
Voor een mooie aquascape heb je wel de juiste aquascaping tools nodig.

 

Het antwoord is simpel: de speciale tools zorgen ervoor dat je met chirurgische precisie kunt snoeien, (her)planten en decoreren. Zonder de planten of wortelstuk te beschadigen. Wel eens planten gepland die de volgende dag in je aquarium drijven? Met het juiste aquariumgereedschap gebeurt dat minder snel.

Koop alleen kwalitatief goed aquarium gereedschap

Zelf heb ik veel tools gezien van minder goede kwaliteit. Dat levert alleen maar ellende op. Daarom blijf ik bij de Aquatools lijn, die zijn in mijn ogen het beste van allemaal.

Maar goed, al die aquarium spullen vergen natuurlijk wel een investering. Begrijpelijk als je denkt “Een aquariumschaar? Een aquarium pincet? Waarom kan ik niet een gewone schaar en pincet gebruiken?” Ik geef je meteen drie redenen waarom je dat beter niet kunt doen.

Top drie redenen voor aquarium gereedschap

> Laat geen roest of andere schadelijke stoffen in het water achter

De schaar die je in de keukenla hebt liggen en de pincet die je gebruikt voor het verwijderen van splinters en het epileren van ongewenste haartjes, zijn niet geschikt voor gebruik in het aquarium. Die gaan vroeg of laat roesten en kunnen bovendien schadelijke stoffen in het water achterlaten. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor je vissen en andere aquariumbewoners. Als het op aquariumgereedschap aankomt, dan zijn roestvaste stalen exemplaren dus zeker geen overbodige luxe.

> Is speciaal gemaakt om zo precies mogelijk te werken

Kijk bijvoorbeeld even naar een gewone keukenschaar. Die is veel te lomp om nauwkeurig fijne aquariumplanten te kunnen snoeien. Doordat een keukenschaar de verkeerde vorm heeft, is de kans heel groot dat je je plant verkeerd knipt. Of als de schaar een verkeerd blad heeft of niet scherp is, dan beschadig je de planten alleen maar. Aquarium gereedschap is speciaal ontworpen om zelfs de meest fijne onderwaterplantjes heel precies te kunnen snoeien.

> Klusgemak: want het is in verschillende varianten verkrijgbaar

In de wereld van aquascaping is elk type gereedschap in verschillende varianten verkrijgbaar. Elke variant heeft zijn eigen unieke vorm en eigenschappen en is geschikt voor specifieke werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat je voor elke klus van een optimaal gebruiksgemak profiteert. Zo kun je bij het snoeien bijvoorbeeld niet per ongeluk andere planten meeknippen.

Goed redenen genoeg om aquariumgereedschap te kopen. Maar welke dan? Laten we eens gaan kijken naar welke soorten aquariumgereedschap er allemaal verkrijgbaar zijn.

Welke soorten aquariumgereedschap zijn er?

Je hebt aquarium scharen, aquarium sand flatteners en aquarium pincetten, maar van elk type aquariumgereedschap zijn ook weer allerlei verschillende varianten verkrijgbaar.

Heb je al die varianten ook nodig? Waarschijnlijk niet; het hangt ervan af wat voor soort aquarium je hebt, wat voor werkzaamheden je moet uitvoeren en hoe nauwkeurig je wilt werken.

Grofweg kun je de meeste varianten aquascaping tools indelen in drie categorieën:

 • Aquarium scharen
 • Aquarium sand flatteners
 • Aquarium pincetten

Aquarium schaar

Voor het snoeien van je aquariumplanten heb je in elk geval één degelijke, comfortabele aquarium plantenschaar nodig. Maar welke? Er zijn verschillende soorten plantenscharen verkrijgbaar: rechte plantenscharen, gebogen plantenscharen, wave plantenscharen, spring plantenscharen, nano plantenscharen en nude plantenscharen.

curved plantenschaar
Een gebogen plantenschaar biedt een optimaal gebruiksgemak.

Elk type plantenschaar heeft zijn eigen praktische eigenschappen voor het snoeien van aquariumplanten. Zo zijn er speciale plantenscharen voor planten op moeilijk bereikbare plekken of lage aquariumplanten. Ook bestaan er scharen met veren erin om het knippen makkelijker te maken en kan een plantenschaar met een aparte vorm ervoor zorgen dat je de schaar minder horizontaal hoeft vast te houden. Wil je een aquarium schaar kopen, dan laat je de keuze afhangen van zowel de uit te voeren werkzaamheden als jouw persoonlijke voorkeur.

Keuzestress? Als je het lastig vindt om de juiste soort plantenschaar voor je aquarium te bepalen, koop dan een aquarium schaar set en probeer de soorten plantenscharen uit.

Plantenschaar recht

Een rechte plantenschaar is gereedschap voor je aquarium dat eigenlijk niet mag ontbreken. Een rechte plantenschaar is eigenlijk een basis plantenschaar, voor al het grove werk.

plantenschaar recht. Handige aquariumgereedschap
Een rechte plantenschaar is een veelzijdige tool

 

Als je een beperkt budget hebt en in eerste instantie geen hele set met allemaal verschillende plantenscharen wilt aanschaffen, koop dan in elk geval een lange rechte plantenschaar. Hier kun je namelijk de meeste werkzaamheden wel mee uitvoeren. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken voor het snoeien of afknippen van je aquariumplanten waardoor je aquarium er netjes uit blijft zien.

Zo voorkom je dat sommige planten je aquarium gaan overwoekeren en zorg je ervoor dat er genoeg licht op de kleinere planten in je aquarium blijft schijnen. Overigens zijn rechte plantenscharen in een breed scala aan afmetingen verkrijgbaar. Van korte tot een hele lange plantenschaar.

Voordelen van een rechte plantenschaar

 • Deze aquariumschaar is vaak extra scherp en voor veel basiswerk in te zetten;
 • De lengte zorgt ervoor dat je de schaar gemakkelijk gebruikt bij lange planten;
 • Snoeit gemakkelijk met minder kans om planten te beschadigen.
Naam aquascaping toolPlantenschaar recht
SynoniemenPlantenknipper, roestvaste stalen schaar
Gangbare maten25cm, 30cm, 35cm en 40cm
Gebruikt voorHet snoeien van alle soorten aquariumplanten
Verder gebruikt voorAfknippen van lange stengels
Rechte plantenschaar kopen?Tip: de schaar van AquaTools
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja
Tip: Bedenk voor aankoop even wat voor jou het handigste is. Heb je bijvoorbeeld een vrij hoge bak, dan is een lange aquarium schaar wel zo prettig.

Plantenschaar gebogen

Een gebogen plantenschaar is voorzien van een lichte kromming in het knipgedeelte. Dit biedt twee belangrijke voordelen bij het snoeien van je aquariumplanten.

plantenschaar gebogen
Een mooi voorbeeld van een gebogen plantenschaar.

Ten eerste kun je zo altijd in de juiste hoek knippen, zodat je jezelf niet in een gekke yoga-houding hoeft te wringen om er goed bij te kunnen. Ten tweede zorgt de vorm van de plantenschaar ervoor dat je beter kunt zien waar je een stengel of blad afknipt; je hand zit immers niet in de weg. Hierdoor kun je nauwkeuriger werken dan met bijvoorbeeld een rechte plantenschaar.

Voordelen van een gebogen plantenschaar

 • Zorgt voor een mooie ‘snit’: de hoek zorgt voor een ‘schone’ knip;
 • Door de gebogen hoek kun je beter bij de juiste stengel komen;
Naam aquascaping toolGebogen plantenschaar
SynoniemenCurved plantenschaar, kromme plantenschaar, aquarium schaar gebogen
Gangbare maten25cm, 30cm en 36cm
Gebruikt voorHet knippen van lastig bereikbare aquariumplanten.
Verder gebruikt voorSnoeien van planten
Gebogen plantenschaar kopenTip: dit is een goede gebogen plantenschaar
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja

 

Wave plantenschaar

De wave plantenschaar wordt gekenmerkt door het golvende ontwerp over de gehele lengte van de aquarium schaar.

Hier zie je een wave plantenschaar of golfschaar in actie. Aquarium schaar.
Hier zie je een wave plantenschaar of golfschaar in actie

Deze aquariumschaar heeft die golvende vorm niet vanwege het design aspect; als je wel eens met een wave plantenschaar gewerkt hebt, dan weet je dat dit type schaar een heel andere kniphoek heeft dan een rechte plantenschaar. Dat is ook meteen het Unique Selling Point van de golfschaar, zoals hij ook wel genoemd wordt. Je hoeft de schaar niet volledig horizontaal te houden om plantjes recht af te kunnen knippen.

Dit maakt het mogelijk om de plantjes in je aquarium die met een rechte plantenschaar slecht bereikbaar zijn, heel precies te snoeien. Zonder je hand, pols of arm in allerlei ongemakkelijke bochten te hoeven wringen.

Voordelen van de Wave scissor

 • De bijzondere vorm zorgt voor extra stabiliteit bij het knippen;
 • Zeer geschikt voor het heel precies snoeien van bodemplanten;
 • Zorgt ervoor dat bladeren door een verkeerde kniphoek niet onnodig beschadigd worden.
Naam aquascaping toolWave plantenschaar
SynoniemenWaved scissors, golfschaar, gegolfde plantenschaar
Gangbare maten23cm en 27cm
Gebruikt voorNauwkeurig aquariumplanten snoeien
Verder gebruikt voorHet bijwerken van mos en andere bodemplanten
Wave plantenschaar kopenTip: bekijk hier een goede kwaliteit Wave scissor
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja

 

Spring plantenschaar

In tegenstelling tot andere soorten plantenscharen voor het aquarium, is de spring plantenschaar uitgerust met een speciaal veermechanisme. Dat zorgt ervoor dat je moeiteloos kunt snoeien, zonder dat je last krijgt van de hand, pols of vingers. Dat is een veelgehoorde klacht bij het schoonmaken van het aquarium.

Veerschaar of spring scissor. Handige aquarium gereedschap
De veerschaar knipt soepel en nauwkeurig

Ze passen goed in de hand. Daarbij zijn spring plantenscharen bijzonder compact en licht van gewicht, en maken ze het mogelijk om zeer nauwkeurig te werken. Deze veerscharen, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn vaak ook in extra kleine uitvoeringen verkrijgbaar. Handig voor nano’s en kleinere aquaria of een precies aquascaping klusje.

Kortom, als je nooit meer last wilt hebben van verkrampte vingers, pijnlijke handen en vermoeide armen, dan is een spring plantenschaar echt de moeite waard. Goed om te weten: ze zijn verkrijgbaar in zowel rechte als gebogen varianten.

Voordelen van de Spring scissor

 • Minder snel last van vermoeide of pijnlijke vingers;
 • Handig voor de kleine nano aquariums;
 • Snoeit gemakkelijk Naaldgras en andere bodemplantjes
Naam aquascaping toolSpring plantenschaar
SynoniemenSpring scissors, veerschaar
Gangbare maten15cm en 16cm
Gebruikt voorHet moeiteloos snoeien van bodemplanten en mos
Verder gebruikt voorHet bijhouden van nano aquaria
Spring plantenschaar kopenDit is een goede veerschaar!
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja

 

Nano plantenschaar

Als je een nano aquarium hebt, dan weet je waarschijnlijk al dat de standaard plantenscharen vaak net wat te lomp zijn om nauwkeurig en comfortabel te snoeien. Dat is waar de nano plantenschaar uitkomst biedt.

Nano aquarium schaar voor kleine aquaria. Korte aquarium schaar
Nano scharen zijn klein en geschikt waar weinig ruimte is

Deze kleine handige plantenschaartjes zijn speciaal ontwikkeld voor het onderhouden van nano aquaria. Ze hebben een compact formaat, bieden een ergonomische grip en zijn normaal gesproken vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardig staal dat niet breekt. Daarbij zijn de snijranden extra scherp, zodat je moeiteloos je plantjes kunt snoeien zonder stengels of bladeren te beschadigen of per ongeluk los te trekken.

 

Nano plantenscharen zijn verkrijgbaar met zowel recht als gebogen knipgedeelte.

Voordelen van de Nano schaar

 • Klein maar fijn, handig als je weinig bewegingsruimte hebt;
 • De gebogen variant is prettig om bodemplantjes te snoeien.
Naam aquascaping toolNano plantenschaar
SynoniemenNano scissors, mini plantenschaar
Gangbare maten16cm
Gebruikt voorHet onderhoud van nano aquaria
Verder gebruikt voorSnoeien van Hemianthus soorten
Nano plantenschaar kopenAlleen als je een mini bak hebt
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel

 

Nude Scissors

nude scissors. Extra lange aquarium schaar
Nude plantenschaar

Heb je bodemplanten in je aquarium, zoals bijvoorbeeld naaldgras of mos? Ook dat moet zo nu en dan even worden bijgewerkt. Maar bodembedekkende planten snoeien met een gewone plantenschaar, dat gaat niet zo makkelijk. In dat geval is het zeker aan te raden om een zogeheten Nude scissor aan te schaffen. Deze aquariumschaar is namelijk speciaal ontworpen om snel, gemakkelijk en nauwkeurig bodembedekkers te snoeien.

De vorm lijkt een beetje op die van een wave plantenschaar, alleen is hierbij het knipgedeelte voorzien van een langere, gebogen tip. De Nude plantenschaar heeft een kniphoek waarmee je ook plantjes op lastig te bereiken plaatsen en in hoeken kunt snoeien – zonder dat je jezelf in rare bochten hoeft te wringen. De Nude plantenschaar zorgt dat je wat sneller grotere hoeveelheden kunt knippen.

Voordelen van de Nude plantenschaar

 • Langer schaarblad waardoor je sneller kunt snoeien;
 • Handig bij het afknippen van langere aquariumplanten.
Naam aquascaping toolNude scissors
SynoniemenNude plantenschaar
Gangbare maten30cm, 40cm
Gebruikt voorHet snoeien van bodembedekkers in het aquarium
Verder gebruikt voorAfknippen van stengels bij de voet
Nude plantenschaar kopenAlleen als je al specialist bent
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel

 

Aquarium pincet

Ten minste één degelijke aquarium pincet kopen is, net als een plantenschaar, zeker geen overbodige luxe. Een pincet is namelijk heel handig voor het planten van nieuwe plantjes, het voeren van verlegen visjes en om snoeiafval uit het water te verwijderen.

gebogen pincet
Met een gebogen pincet kun je ook op lastig bereikbare plekken in het aquarium komen.

Vooral als je net begint met het opzetten van je aquarium, kan het aantal verschillende gereedschappen dat je nodig blijkt te hebben nogal overweldigend zijn. De bak en de vissen zijn nog maar het topje van de ijsberg; je hebt zoveel spullen nodig. De verleiding kan dan ook groot zijn om gewoon een normale pincet te gebruiken. Dat is echter niet aan te raden! Normale pincetten zijn simpelweg niet gemaakt om veel en lang met water in aanraking te komen. Aquarium pincetten daarentegen, zijn vervaardigd uit roestvast staal waardoor ze niet gaan roesten als ze veelvuldig met water in contact komen.

Laten we eens gaan kijken naar de verschillende soorten aquarium pincetten die er verkrijgbaar zijn.

Aquarium pincet recht

Een rechte aquarium pincet is een erg handige toevoeging aan je aquarium gereedschap. Het is namelijk een basis tool die je voor veel werk in het aquarium kunt gebruiken.

Pincet recht voor aquascaping
Een mooi voorbeeld van een rechte aquarium pincet.

Zo kun je hem gebruiken voor het voeren van je vissen of het plaatsen van aquariumplanten en decoratie. Ook is het handig een rechte pincet bij de hand te hebben als je bijvoorbeeld planten gaat planten in je aquarium. Je kunt dan een rechte pincet gebruiken om de afgeknipte delen van de planten terug in het zand te zetten. Rechte pincetten zijn overigens in uiteenlopende lengtes verkrijgbaar. Van korte tot een hele lange aquarium pincet.

Het is verstandig om voor aankoop even te bekijken welke lengte voor jou het handigst is. Heb je een erg grote of diepe bak, dan is het slim om een lange aquarium pincet te kopen. Voor een kleinere bak volstaat een kleiner exemplaar.

Voordelen van een rechte aquariumpincet

 • Zorgt dat je de planten goed kunt stekken, zonder de bladeren fijn te knijpen.
 • De rechte vorm zorgt ervoor dat je gemakkelijk een plant ‘door’ het zand duwt;
 • Ik gebruik de pincet ook om snel aquariumslakken weg te halen.
Naam aquascaping toolRecht pincet
SynoniemenRecht aquarium pincet, RVS pincet recht
Gangbare maten20cm, 30cm, 40cm en 60cm
Gebruikt voorHet (ver)plaatsen van decoratie en het planten/verwijderen van aquariumplanten
Verder gebruikt voorHet voeren van vissen
Recht pincet kopenDit vind ik een goede pincet
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja

 

Aquarium pincet gebogen

Naast de rechte aquarium pincet kom je ook de gebogen variant regelmatig tegen. Een gebogen pincet wordt ook wel een krom pincet of een curved pincet genoemd.

gebogen pincet. Handige aquascaping tools
De klassieke gebogen pincet, ook wel een krom pincet of curved pincet genoemd.

Het voordeel van een gebogen variant ten opzichte van een rechte pincet, is dat je hiermee ook op de lastig bereikbare plekjes in je aquarium kunt komen, zoals in gekke hoekjes, tussen decoratie items en onder drijfhout stronken. Bovendien is het gripblad wat groter. Een gebogen pincet is een waardevolle toevoeging aan je aquarium gereedschap, zeker als je fanatiek bezig bent met aquascaping.

Moet je nu een aquarium pincet van 40 cm of een aquarium pincet van 60 cm kopen? Dat is helemaal aan jou. Voor een grote bak is een lange aquarium pincet natuurlijk wel een stuk handiger dan een kleintje!

Voordelen van de gebogen aquariumpincet

 • Verwijdert makkelijk planten met wortel en al, zonder een grote stofwolk achter te laten;
 • Het plaatsen van planten gaat gemakkelijker met een kromming, de plant blijft beter op zijn plek vastzitten.
 • Het blad is groter waardoor je gemakkelijker objecten kunt vastgrijpen.
Naam aquascaping toolGebogen pincet
SynoniemenKrom aquarium pincet, curved pincet
Gangbare maten20cm, 27cm, 30cm, 40cm en 60cm
Gebruikt voorHet stekken van planten
Verder gebruikt voorVerplaatsen van planten
Gebogen pincet kopenDit is een kwaliteit goede pincet
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Ja

 

Sushi pincet voor aquascaping

De Sushi pincet behoort tot de wat minder bekende aquarium pincetten. Desondanks is deze variant wel goed om even te benoemen.

sushi pincet
De Sushi pincet is aquarium gereedschap voor fanatieke aquascapers!

De Sushi pincet heeft een aparte vorm die doet denken aan twee traptreden. Een recht gedeelte waar je de pincet vasthoudt, in het midden een schuin stukje, en een recht ‘grijpgedeelte’. Het unieke ontwerp biedt een goede drukverdeling (waardoor het risico op geplette stengels en bladeren slechts minimaal is) maar zorgt er ook voor dat je ook op de moeilijkst bereikbare plekken in je bak kunt komen.

Ongeacht of dat nu is om plantjes neer te zetten, plantjes weg te halen of aquariumbewoners te voeren.

Voordelen van de Sushi pincet

 • Handig om kleine plantjes tussen of achter stenen en hout te plaatsen;
 • De vorm zorgt voor een betere verdeling van de druk. Hierdoor voelt het plaatsen van planten soepeler aan.
Naam aquascaping toolSushi pincet
SynoniemenSushi pinsette
Gangbare maten20cm
Gebruikt voorHet (ver)plaatsen van decoratie en het planten/verwijderen van aquariumplanten
Verder gebruikt voorHet voeren van vissen
Sushi pincet kopenDit is een sushi pincet van goede kwaliteit.
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel

 

Planten pincet precise

De planten pincet precise is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal ontworpen voor het planten van kwetsbare en fijne aquarium planten. De precise variant maakt het mogelijk om zo nauwkeurig mogelijk te werken en stengels en bladeren zoveel mogelijk te ontzien. Een aanrader voor aquascapers, alsmede voor mensen die in het bezit zijn van een nano aquarium.

Naam aquascaping toolPlanten pincet precise
SynoniemenPrecise pincet
Gangbare maten30cm
Gebruikt voorHet (ver)plaatsen van decoratie en het planten/verwijderen van kwetsbare aquariumplanten
Verder gebruikt voorHet voeren van vissen
Planten pincet precise kopenNiet per se noodzakelijk
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel


De zogeheten sand flattener

Naast het regelmatig snoeien van je aquarium plantjes, vereist een mooie aquascape natuurlijk ook de juiste bodem. Afhankelijk van het soort bodembedekking dat je in je bak hebt, en de eisen die je hieraan stelt, kan het raadzaam zijn om een sand flattener in huis te halen. Vooral als je zand in je aquarium hebt liggen.

Sand flattener

Toegegeven, niet iedere aquariumbezitter zal een sand flattener nodig hebben. Maar voor degenen die zich graag bezighouden met aquascaping, is het wel handig. De sand flattener lijkt een beetje op een spateltje en is ontworpen om zand, grind en andere soorten bodembedekking vorm te geven of glad te maken.

Sand flattener of zand af te vlakken
Met een sand flattener hou je je substraat altijd netjes zoals je het hebben wilt

‘Substraat modelleren’ noemen we dit ook wel. Vooral in onbeplante gedeeltes van het aquarium, waar geen plantenwortels aanwezig zijn om de deeltjes van het substraat op hun plek te houden, is doorgaans wat meer onderhoud vereist. Ook als je aquariumbewoners hebt die geregeld de bodem omwoelen (Goudvissen en soms zelfs garnalen) is een sand flattener heel handig om de boel weer netjes te maken.

Voordelen van de Sand flattener

 • Strijkt het zand of substraat weer glad na een onderhoudsbeurt;
 • Wordt gebruikt voor aquascaping om zand heel precies om plantjes te geleiden.
Naam aquascaping toolSand flattener
SynoniemenZandgladmaker
Gangbare maten26cm, 27cm en 30cm
Gebruikt voorSubstraat modelleren
Verder gebruikt voorHet verdelen van substraat over de bodem
Sand flattener kopenBekijk de AquaTools lijn hier.
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel

 

Sand flattener algenkrabber

Algen krabber om alg zoals puntalg van aquariumruit te halen. Handige aquascaping tools
Met het scherpe mesje schraap je algen van de ruit af

Sla je graag twee vliegen in één klap? Dan is een sand flattener algenkrabber een aanrader. Zoals de naam al aangeeft kun je dit aquarium gereedschap gebruiken voor zowel het modelleren van het substraat als het verwijderen van algen van de aquariumruiten.

Voordat je de ruit gaat schoonmaken met een mesje, zorg er dan eerst voor dat het mesblad schoon is. Als er nog zand of stof opzit, kan dat leiden tot krassen op de ruit.

Zelf raad ik aan om zeer voorzichtig te zijn met mesjes. Het kan heel handig zijn om puntalgen van de ruit af te halen, maar wees voorzichtig met je aquarium. Een kras gaat nooit meer weg!

Naam aquascaping toolSand flattener algenkrabber
SynoniemenZandgladmaker / algenkrabber
Gangbare maten26cm, 27cm en 30cm
Gebruikt voorSubstraat modelleren
Verder gebruikt voorHet verwijderen van algen van het aquariumglas
Sand flattener algenkrabber kopenHandig tegen puntalg
Geschikt voor zoetwater en zoutwater?Normaal gesproken wel

 

Tot slot

Zorg voor kwalitatief goede aquarium gereedschap. Daarmee kun je zeer nauwkeurig werken en ben je verzekerd van een optimaal gebruiksgemak.

Ben je lekker op dreef met aquascaping? Dan kun je stap voor stap je collectie aquascaping tools uitbreiden. Of een set met aquarium pincet en schaar aanschaffen. Zelf ben ik wel trots op mijn aquarium toolset, daarmee ga ik als een chirurg aan de slag. Aquarium gereedschap kopen is wel een investering maar in mijn ogen wel de moeite waard. Veel aquascape plezier!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.