Algen in je aquarium, wat doe je eraan?

Aquariumplanten en algen zijn eigenlijk ‘concurrenten’ van elkaar. Beiden onttrekken voedingsstoffen uit het aquariumwater. Algen kunnen hardnekkige problemen met zich mee brengen maar zijn ook een indicator dat er sprake is van een biologisch onevenwicht in het aquarium. Met een beetje goede wil kun je aan het type alg afleiden wat er veranderd moet worden in het aquarium om het evenwicht weer te herstellen.

Snelle oplossing tegen alg?

Snel van je algen af? Dan is er een oplossing. Zelf gebruik ik daarvoor een goed anti algenmiddel. En dat werkte briljant! Wel zo gemakkelijk!

Verschillende soorten algen

Verschillende soorten algen kunnen zich in een aquarium vestigen, de meest bekende soorten zijn (klik op de naam voor meer informatie en de bestrijding en verwijdering ervan):

Algen op houtBaardalg

Groene puntalg

Draadalg

Blauwalg

Zwarte penseelalg  

Groen water alg

Bruine alg

Witte waas (alg)

Oorzaak

Algen in je aquarium ontstaan, en nog erger, vermenigvuldigen zich door een achteruitgang van de balans in je aquarium. Aquariumplanten reageren daar op met verschillende groeistoornissen. Algen profiteren juist van deze situatie omdat ze zich sneller aan de omstandigheden aanpassen. Wat maakt een aquarium onstabiel? Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.

Voorkomen

Een algenvrij aquarium begint met preventie ervan. De beste preventie is een aquarium met goed groeiende en gezonde plantenpopulatie. Bovendien zijn sommige aquariumbewoners zoals slakken en vissen, onvermoeibare strijders tegen algen die wel verschijnen.

Bestrijden

Algen bestrijdt je pas echt als je ze kunt voorkomen, anders groeien ze doodleuk weer terug. Algen kun je op een natuurlijke manier of chemisch bestrijden. Zelf ben ik geen voorstander van chemisch bestrijden omdat je daarmee de oorzaak van het probleem niet weg haalt. De bestrijding van alg verschilt van soort tot soort. Bepaal dus eerst welk type alg je hebt. Afhankelijk daarvan kun je een plan de campagne maken.

Beginnend aquarium & voedingsstoffen

Algen streden snel op bij een beginnend aquarium. Dit komt omdat er in een nieuw aquarium nog geen juiste balans in het aquariumwater is. De beste oplossing: zorg direct voor veel snel groeiende aquariumplanten voeg ook direct meststoffen en CO2 toe.

In één oogopslag

 • De beste preventie bestaat uit een gezond, dicht plantenbestand.
 • Algen ontstaan door een achteruitgang van de balans.
 • Oorzaken zijn verschillend maar voedseltekort leidt tot de meeste typen algen.
 • Algen kun je pas bestrijden als je weet met welk type alg je te maken hebt. Klik daarvoor op de namen van de soorten algjes boven in het artikel en je weet hoe je er vanaf komt!

Een vraag aan jou..

Wat zijn jouw praktische ervaringen? Of heb je nog vragen over algjes in het algemeen? Laat een reactie achter!

4.5 (90%) 50 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

19 Reacties
 1. Steren zegt

  Hallo
  Even een vraagje.
  Een kennis van mij heeft een aquarium en die is helder, maar er zit een groene gloed in of dat alg is geen idee. Wel zitten er heel veel slakken in is dat een goed teken?

  Hij wil nu gaan kijken voor een uv filter dat zouw de bak kristal helder maken klop dat?
  Zo dat de groene gloed zouw verdwijnen. Is dat een goed plan en of is dat goed voor de vissjes en hoe lang moet dat draaien 24 uur met de gewone filter pomp of moet dat maar een paar uur perdag

  1. Aquariumfans zegt

   Een groene gloed in het water betekent meestal algenbloei en dat kan inderdaad het best worden bestreden met een UV-lamp. Gewoon tussen de uitstroom van het filter en het aquarium plaatsen en laten branden zolang het water nog groen is. De vissen hebben er geen last van. Succes !

 2. raul ten berge zegt

  in suriname doet de pseudancitrus cotantijninsies een soort katvis v 15cm dit gratis. komt alleen voor in de kreken en rivieren v.d Guyanas.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat klinkt prachtig, maar valt in de praktijk in het aquarium ontzettend tegen. Dit soort grotere algeneters beschadigt over het algemeen heel gemakkelijk onze tere aquariumplanten. groetjes

 3. Peter zegt

  Ik heb een nieuwe grotere bak gekocht.dus alles overgezet van mn oude bak .mn oude bak kreeg last van draad alg .nu in mn nieuwe bak is dit al een stuk minder van mn planten .alles ziet er netjes en schoon weer uit .de waardes zijn ook goed .maar zie nu lichte groene alg opkomen .wat daar aan te doen .ik gebruik liever geen bestrijdingsmiddellen .

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Peter,
   Om u goed te kunnen helpen, moet ik weten hoe de alg eruit ziet. Is het een alg die zweeft in het water (zweefalg), zijn het draden op je planten of decoraties (draadalg) of andere algensoorten die als groene stippen op de ramen groeien? Als ik dit weet hoop ik u verder te kunnen helpen. Wat bij alle algenproblemen nooit kwaad kan is letten op de lichttijd (maximaal 8 uur per dag) en oppassen met te veel voeren. Groetjes

 4. brutes zegt

  verlichting smorgens van 8 tot 12 uur aan en dan weer licht aan van middags 1700 tot avonds 2300
  heb geen last van alg

  1. Aquariumfans zegt

   Best Brutes,
   Goed om te horen dat je geen last hebt van algen. Ik heb al vaker gehoord van de manier die je gebruikt. Deze is heel aantrekkelijk omdat je dan als je thuis bent goed naar je aquarium kan kijken. De lichtpauze tussen 12:00 en 17:00 maakt het lastig voor algen om te groeien, maar pas op dat je planten er niet onder gaan lijden. Groetjes

 5. Stefan zegt

  Beste aquariumfans,

  Mijn aquarium van 60 L draait nu bijna twee weken. Aquarium winkel geweest. Deze adviseerde de voedingsbodem van colombo. Hierdoor hoefde ik geen plantenvoeding enz toe te voegen. Ik heb wat planten toegevoegd en levende bacteriën. Echter heb ik nu al last van alg. Ik heb het led licht zo rond de 8 uur aan staan. Hebben jullie nog tips?

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Stefan,
   Algen bij een recent opgestart aquarium is een veel voorkomend probleem. De voedingsbodem van Colombo in inderdaad een goede bodem voor een beplant aquarium. Het toevoegen van CO2 kan helpen met het tegengaan van de algen en het is ook nog eens heel goed voor de groei van je planten. Als dat niet helpt zou je altijd alsnog een plantenvoeding kunnen proberen. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Succes!

 6. Ludo zegt

  Hallo iedereen,
  Een vraagje over bruine alg. Ik heb een Malawi bak, neen niet pas opgestart, maar al 6 jaar en al 6 jaar zit ik met rotsen compleet overdekt met bruine alg.
  Ik kan dus geen evenwicht van het plantenbestand creëren, want die heb ik niet. Licht (LED) tussen de 6 en 8u en waterwaarden zijn prima.
  Ik heb al ettelijke producten gebruikt, ook diegenen waar voor jullie adverteren, niets help.

  Een oplossing of ervaring, iemand?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ludo,
   Wat vervelend zeg! Ik heb zelf ook een hardnekkige bruinalg gehad (naast baardalg) en ik merkte dat deze verdween nadat ik een nitraat- en fosfaatreduct aan mijn filter had toegevoegd. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak eens te onderzoeken. Weet je toevallig het aantal lumen van je LED-verlichting? Het kan zijn dat de verlichtingscapaciteit te hoog is en je de verlichting iets moet dimmen. Daarnaast kan het ook zijn dat er te veel voer op de bodem blijft liggen en/of ander rottend meteriaal. Heb je hier al eens naar gekeken? Probeer het eens uit! Groetjes!

 7. Neeltje zegt

  Hallo, mijn aquarium zit vol algen wat kan ik er het beste voor gebruiken (woon in Duitsland en hier zeggen ze je kan er niets aan doen). Nog geen 10 weken gelden helemaal op nieuw ingericht, eerst heb ik het aquarium 6 weken laten staan met planten en toen pas vissen er in gedaan. Staat niet in de zon.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Neeltje! Raar dat ze dat in Duitsland zeggen want natuurlijk moet je daar wat mee. Wie wil nou een aquarium met algen? Gelukkig kan dat ook. Het bestrijden van algen hangt wel van het type alg af. Kijk eens in onze algen bestrijden categorie om te zien of het type alg er tussen zit. En anders even goed omschrijven, dan kan ik je beter helpen. Groetjes!

 8. Anna zegt

  Het bovengenoemde middel dat te bestellen is via bol.com, is dat te gebruiken in het aquariumwater terwijl de vissen er in zitten?
  Ik heb een compleet aquarium inclusief vissen van iemand overgenomen maar door tijdgebrek van de vorige eigenaar zitten er zoveel algen op de decoratie dat algen eters dit nooit allemaal kunnen ‘opruimen’

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Anna! Jazeker dat doe ik zelf ook en werkt prima. Goed trouwens dat je ermee bezig bent. Een aquarium dat niet of niet goed wordt onderhouden kan leiden tot hele hardnekkige algen vorming. Heel irritant. Sowieso kunnen algen eters niet alle algen opruimen. Ze helpen hooguit mee. Dit komt omdat algen eters niet de oorzaak van de algen oplossen. Heel veel succes!

 9. Algen vrij zegt

  Goedemorgen, Ik heb eigenlijk geen last meer van algen in mijn aquarium.
  Ik heb voor paar maanden terug UV lampen besteld
  Sindsdien ben ik eigenlijk algen vrij en belangrijk ook de planten groeien goed en gezond.
  Door de verbeterde plantengroei heb je onderliggende concurrentie tussen de algen en de planten.
  Zo zullen de planten de algen al grotendeels bestrijden.
  De UV lamp heeft een golflengte van 254 Nanometers hierdoor word het water blootgesteld aan het licht en direct bestraald.
  De micro organisme kunnen zich niet meer vermenigvuldigen omdat ze worden beinvloed door het UV licht.

  Dus door dat het niet meer vermenigvuldigd en de rest bestrijd word de planten blijft er weinig alg meer over in mijn aquarium.

  1. UVslechtidee zegt

   Hierbij moet aangegeven worden dat UV bestrijding van algen als een laatste redmiddel gebruikt moet worden om de volgende reden:

   -UV licht schaadt niet alleen algen maar ook vele noodzakelijke micro organismen en kan zorgen voor een grote biologische verstoring vooral bij langdurig gebruik.

   Je lost met UV bestrijding de oorzaak(verstoring biologisch evenwicht) van je probleem niet op maar je bestrijdt alleen het symptoom(overmatige algengroei) wat als gevolg heeft dat het probleem weer terugkomt wanneer je stopt met het gebruik van uv licht. Hierdoor wordt je aangemoedigd het uv licht langdurig te gebruiken maar langdurig gebruik van uv licht creeert een nog grotere biologische verstoring waardoor je nog meer problemen zult krijgen op de lange termijn.

   Zorg er dus altijd voor dat je de oorzaak van je probleem vindt en oplost en voorkom symptoom bestrijding in je aquarium dat zal je op den duur een hoop ellende besparen.

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Steffan,

    Goede reactie, dank je wel. Daar zullen de lezers wat aan hebben! In het bijzonder je stuk over het gegeven dat het belangrijk is de kern (bijv. aquarium in direct zonlicht) van het algen probleem te bestrijden en niet alleen de gevolgen (algen explosie) ervan. Super!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.