fbpx

Baardalg voorkomen scheelt een wereld. Tips en trucs!

Elke aquariaan die ooit eens Baardalg heeft gehad, weet dat het ook weer heel snel terug kan komen. Ben je uren bezig geweest met het verwijderen van Baardalg, zit je aquarium na 2 weken weer helemaal vol. Een nachtmerrie. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk te proberen, Baardalg te voorkomen. Baardalg voorkomen is alleen zo gemakkelijk nog niet. In deze blog laat ik je zien hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Snel van je Baardalg af?

Gelukkig kun je er ook weer snel vanaf raken. Want dat het snel kan terugkomen, weten we helaas allemaal. Ik doe dat met een combinatie van deze plantenvoeding met CO2 (heel belangrijk) en dit anti-algenmiddel. Ik zag snel resultaat en was er eindelijk echt vanaf.

Baardalg voorkomen met de juiste voedingstoffen

Baardalg op een aquariumplant. Baardalg voorkomen is beter.
Baarden staan beter op je gezicht dan in een aquarium

Baardalg is één van de lastigste type alg die je in je aquarium of vijver kunt hebben. Daarom besteden we in deze blog extra aandacht aan het voorkomen ervan. Daarbij is het goed te weten dat algen altijd gedijen bij een aquarium waar een bepaalt element niet in balans is. Alleen klinkt ‘aquarium moet in balans zijn’ altijd zo vreselijk vaag.

Bij Baardalg voorkomen is eigenlijk de truc om je planten vooral goed te laten groeien over een langere tijd, met toevoeging van CO2. Daarvoor moet de ‘balans’ tussen voedingstoffen voor de aquariumplant en de verlichting van je aquarium goed zijn.

Kort gezegd: hoe langer je aquariumverlichting aan staat, hoe meer voedingsstoffen je planten nodig hebben. Daar kun je heel moeilijk over doen, maar als je de voorgestelde hoeveelheid van de juiste plantenvoeding met CO2 gebruikt, dan zit je gewoon goed. Soms moeten we het niet moeilijk maken dan het is. Dit is zo’n geval.

Baardalg voorkomen met de top 10 beste tips

Baardalg is erg lelijk in je bak
Baardalg is erg lelijk in je bak

Baardalg voorkomen is eigenlijk het opvolgen van een aantal krachtige tips. Tips die je overigens sowieso goed moet opvolgen.

Dat scheelt enorm veel gedoe achteraf. Bijvoorbeeld doordat je het aquarium minder hoeft schoon te maken. Ik zou zeggen, check goed in hoeverre jij deze tips toepast:

  • Tip 1 – Ververs elke week je 10% van je water. Elke week een kleine verversing is beter dan elke maand de helft.
  • Tip 2 – Zorg voor échte en snelgroeiende waterplanten. Zoals Cabomba, Waterpest, Valisneria of andere snelgroeiende aquariumplanten.
  • Tip 3 – Laat je aquarium ook eens een aantal weken met rust. Rust zorgt dat de planten ongestoord groeien en de vissen tot rust komen.
  • Tip 4 – Voer je aquariumvissen met mate. Teveel voeding zorgt voor algen. Beter een aantal keer weinig dan ineens veel vissenvoeding. Let op: vissenvoeding mag nooit de bodem raken, dan geef je teveel ineens.
  • Tip 5 – Voeg altijd en met dezelfde regelmaat goede plantenvoeding toe. Zorg dat je voldoende planten (liever teveel dan te weinig) hebt en voeg de juiste hoeveelheid plantenvoeding.
  • Tip 6 – Zorg voor een goede watercirculatie. Stroomt je filter nog goed water door? Of is hij een beetje verstopt. Watercirculatie zorgt dat voedingstoffen en CO2 alle planten goed bereiken.
  • Tip 7 – Houdt je aquariumverlichting onder de 10 uur. Meer verlichting betekent dat je planten ook meer voeding nodig hebben. Algen maken per definitie meer kans wanneer verlichting lang aan staat.
  • Tip 8 – Zorg er altijd voor dat je aquarium nooit in direct zonlicht staat. Direct zonlicht zorgt voor teveel schommelingen in temperatuur en is intens licht. Daar houden algen van.
  • Tip 9 – Reinig eens per maand je filter op de juiste manier. Dat wil zeggen: nooit met kokend water verschonen maar de sponsen goed uitknijpen in een bak met je eigen aquariumwater.
  • Tip 10 – Haal dode planten en vissen direct uit je water. Dit zorgt ervoor dat de belasting van je aquariumwater niet te groot wordt.
Bonustip: zorg er voor dat je niet teveel vissen in je aquarium hebt. Veel vissen zorgen voor veel vervuiling. Niet elk aquarium kan dat aan. Met als gevolg: algen zoals baardalg.

Meer goede informatie over Baardalg

Baardalg voorkomen is zo gemakkelijk nog niet. Daarvoor heb je de juiste informatie nodig. Begrijp je goed waarom Baardalg ontstaat, dan ben je ook in staat om Baardalg effectief te bestrijden. Daarom heb ik veel artikelen over Baardalg geschreven. De belangrijkste zijn:

Met bovenstaande tips wordt het een stuk gemakkelijker om je aquarium goed te onderhouden. Hopelijk werken ze ook voor jou. Zo niet, laat dan je vraag of opmerking hieronder achter bij de reacties.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Thijs de vries zegt

    Goedendag.

    Ik heb net een aquarium gekocht 100L. Nu zijn we nog aan het opstarten. Op het hout zit witte pluis lijkt op watten op verschillende plekken. Wat is dit en hoe kan ik hier van afkomen?
    Gr Thijs

    1. Aquariumfans zegt

      In opstartende aquaria zie je die schimmel, zeker op spiderwood, eigenlijk altijd. Zo nu en dan goed afborstelen versnelt het reinigingsproces. Maar uiteindelijk verdwijnt deze schimmel over het algemeen vanzelf. Geduld!

  2. Annelies zegt

    Hallo!

    Ook ik heb last van penseelalg, hetzij in (nu nog) kleine mate, maar uiteraard wil ik het bestrijden voordat het m’n bak overneemt! Even ter info:
    – ik heb een Juwel RIO180 met 2 balkjes led-verlichting – de achterste balk is volledig afgeschermd met aluminiumfolie. De voorste balk gedeeltelijk. Op de plaatsen waar geen drijfplantjes (Limnobium laevigatum en salvinia natans) onder liggen, zit aluminiumfolie om de lamp – er schijnt alleen eind van de middag een beetje zonlicht in de bak, maar meestal trek ik het gordijn dicht – ik ververs één keer in de twee weken ca 30% van het water – ik voeg bij elke verversing 20 ml all-in-one van PlantedBox toe
    – tegen de achterwand hebben we een home-Made spraybar gemaakt. Deze zorgt voor stroming door de gehele bak – ik voeg geen extra CO2 toe
    – laatste weken veel vissterfte. Deze vissen zijn allemaal verwijderd, nog voor ze aangevreten werden – alleen de nitraat is sinds een paar weken wat hoger, tussen de 25-50 – in het aquarium hangt een kweekbakje met nog één baby Cory
    – mijn huidige visbestand: – 2x diamantgoerami – 8x keizertetra’s (4 van de 9 vrouwtjes verloren) – 8x corydoras trilineatus (+ 2 baby’s) – 15x kegelvlek Espei – 2x Indische modderkruiper (4 verloren) – een x-aantal vuurgarnaaltjes en Helena’s

    Wat zou er bij mij aan de hand kunnen zijn? Ik heb verder geen last van algen, op wat groene aanslag op het glas na en dus de penseelalg. Ik hoop dat je kan helpen!

    1. Aquariumfans zegt

      Waarom is je verlichting zo afgeschermd? Dan kunnen je planten zich toch niet optimaal ontwikkelen. Die planten moeten de afvalstoffen van de vissen opnemen. Bij zo weinig licht zullen die onvoldoende groeien en loop je grote kans een hoog nitriet gehalte te ontwikkelen met als gevolg vissterfte. Ik denk dat jij jouw plantengroei op orde moet zien te krijgen door het toevoegen van veel snel groeiende waterplanten zoals vaantjesplanten, Belgisch groen, waterpest en tijdelijk wat hoornblad. Je biologisch evenwicht moet op gang komen. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.