fbpx

De Roodbuik Piranha (Pygocentrus Nattereri) – Alles wat je moet weten over deze prachtige vis

"<yoastmarkPiranha’s hebben vaak een onterecht agressief imago. Vooral de roodbuik piranha (Pygocentrus Nattereri) lijdt hieronder. Films, boeken en verhalen schilderen de piranha af als een allesverslindende bloeddorstige killer uit de Amazone, maar in werkelijkheid is het gedrag van deze vis eerder terughoudend en schuw te noemen.

De roodbuik piranha, ook wel bekend als de rode piranha, heeft een vlijmscherp stel tanden met een bijtkracht vergelijkbaar met die van een haai. Daarnaast beschikt hij over een bijzonder goed reukvermogen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de roodbuik piranha geen monsterfish die constant op zoek is naar prooi.

Houd je Piranha gezond

Zelf heb ik enkele middeltjes waar ik goede ervaringen mee heb om mijn Piranha’s gezond te houden. Ten eerste gebruik ik daarvoor Fish Guard. Een middel zonder chemische ingrediënten dat de weerstand bevorderd. Ten tweede Vivocell voor wat extra vitaminen.

Als je overweegt om een roodbuik piranha aan te schaffen voor je aquarium, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is de inrichting van het aquarium erg belangrijk en moet je rekening houden met het dieet van de vis. Wij hebben alle informatie over deze prachtige vis voor je op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt met je eigen roodbuik piranha aquarium.

Dus, of je nu geïnteresseerd bent in de rode piranha of de roodbuik piranha, bij ons vind je alle Piranha informatie die je nodig hebt.

Wat lees je in deze blog!

Welke soorten Piranha’s komen vaak voor

Er zijn heel veel verschillende soorten piranha’s. We focussen nu alleen op de roodbuik piranha, deze vallen onder het geslacht van de Pygocentrus familie ofwel de echte piranha. Deze familie is onder te verdelen in 3 soorten.

  • Pygocentrus Nattereri (Roodbuik Piranha)
  • Pygocentrus Cariba (Schoudervlek Piranha)
  • Pygocentrus Piraya (Keizer Piranha)

Alledrie deze soorten zijn echte scholenvissen.
De roodbuik piranha is de enige Pygocentrus soort die goed in gevangenschap is te kweken. Dit is dan ook de meest aangeboden en verkochte piranha in de aquarium winkels.

Aquarium formaat voor het houden van jonge en oude Piranha’s

Jonge roodbuik piranha
Jonge roodbuik piranha

De roodbuik piranha is een echte scholenvis en moet dus in een school worden gehouden. Dit vraagt om een groot (minimaal 1 meter) aquarium.

Piranha informatie: Bij aanschaf zijn piranha’s een aantal weken tot maanden oud en worden meestal verkocht wanneer ze tussen de 5 a 10cm groot zijn.

Op deze leeftijd hebben ze kleine zwarte vlekken op de flanken en nog geen rode buik.
Voor dit formaat piranha is de stelregel 50 liter per vis voldoende, dus in een bak van 400 liter zouden 8 jonge piranha’s kunnen worden gehouden. Aan te raden is een schooltje van minimaal 5 piranha’s aan te houden.

Helaas worden er vaak jonge Pacu’s als Piranha’s verkocht, deze vis kan een meter groot worden en is niet geschikt voor een normaal aquarium! Kijk dus goed naar wat je aanschaft.

De piranha is een snelle groeier en zal binnen een jaar tijd verdubbelen in formaat. Na een aantal weken tot maanden zal de bekende rode buik zichtbaar worden.

Naarmate de piranha ouder wordt zullen de zwarte vlekken gaan verdwijnen.

Piranha van 5 jaar
Piranha van 5 jaar

Vanaf de leeftijd van een jaar is de stelregel 50 liter per piranha niet meer voldoende. Advies is om nu minimaal 75 liter per vis en beter nog 100 liter per vis te hanteren. Voor hetzelfde aantal van 8 piranha’s is er dus een aquarium nodig van 600 – 800 liter. Hoe meer ruimte de vissen hebben des te beter komen ze tot hun recht!

Na een aantal jaar zal de rode buik van de piranha vervagen. De piranha zal egaal grijs tot donker grijs gaan kleuren.

Een volwassen piranha in gevangenschap groeit in 5 jaar tijd door naar ca 20cm. Vanaf deze leeftijd groeit de piranha elk jaar ongeveer 1 cm in lengte. Maar ook in de breedte zal de piranha blijven doorgroeien. Vooral de kop zal steeds massiever en indrukwekkender worden.

Piranha informatie: Piranha’s van meer dan 15 jaar oud en 30cm lang en ruim 5cm breed zijn geen uitzondering.

Aquarium inrichting voor Piranha’s

Volwassen piranha’s zijn geen actieve zwemmers en zullen het grootste deel van de dag op hun
eigen plekje rondhangen. Het aquarium moet zijn voorzien van de nodige schuilplekken zodat de piranha’s zich kunnen terugtrekken wanneer er gevaar dreigt. Dit kan gecreëerd worden doormiddel van kienhout en (robuuste) planten.

Gebruik van (gestapelde) stenen is af te raden, dit omdat bij een schrik reactie de piranha door de
bak heen schiet. Hierbij kan de piranha zichzelf verwonden. Ook kunnen de stenen hierdoor verplaatsen, met mogelijk krassen of gebroken glas als resultaat.

Piranha’s houden niet van fel licht, pas het licht in het aquarium hierop aan of voeg drijfplanten in het aquarium toe.

Als bodembedekking kan het beste fijn grind worden gebruikt. Bij grof grind zullen er voedselresten tussen het grind gaan zitten, dit komt de waterkwaliteit niet ten goede. Zand of te fijn grind kan door de krachtige zwemslag van de piranha omhoog worden geblazen en in de aanzuig van de aquarium pomp terecht komen.

Piranha gedrag in het aquarium

De piranha is van nature een schuwe vis. In de amazone staan ze op het menu van grotere vissen, vogels, krokodillen en mensen. Piranha’s worden in het land van herkomst (Brazilie en Venezuela) veel gevangen en gegeten. Ook worden piranha’s gebruikt voor het voeren van krokodillen en als aas voor de grotere vissen die gevangen kunnen worden in de Amazone. Veel piranha’s worden opgezet en verkocht aan toeristen als souvenirs.

Opgezette piranha’s
Opgezette piranha’s

Het is dus logisch dat de piranha van nature schuw is. In het aquarium kan dit zeker in het begin nogal eens tot ergernis van de eigenaar leiden. Bij het minste of geringste zullen de piranha’s schrikken en door het aquarium heen schieten. Vervolgens zullen ze angstig in een hoekje bij elkaar schuilen totdat het gevaar is geweken. Deze schrik reactie kan worden veroorzaakt door de verlichting, beweging buiten het aquarium of door harde geluiden of trillingen.

Dit gedrag zal wanneer de piranha’s langer in het aquarium zitten veranderen. Naarmate de piranha ouder wordt zal ook zijn zelfvertrouwen toe- en angst afnemen. Probeer daarom zeker in het begin het aquarium met rust te laten. Dus het aquarium zo min mogelijk herinrichten en de verlichting op een tijdklok laten aan en uit
springen. Zo kunnen de piranha’s wennen aan hun nieuwe onderkomen, ritme, voeding en eigenaar.

Wanneer al deze ingrediënten aanwezig zijn kan er volop genoten worden van deze prachtige vis. De piranha’s zullen hun eigen territorium claimen, dit zal samengaan met veel schijn gevechten. Uitdagend zullen ze om elkaar heen draaien en proberen de ander te imponeren. Dit is over het algemeen onschuldig normaal gedrag en hoort bij deze scholenvis.

Piranha voer: Voeding van jonge en oude piranha’s

Piranha’s zijn echte vis / vlees eters. In de Amazone eten wilde piranha’s met name vis.
Jonge piranha!s zullen zich vooral tegoed doen aan de vinnen van andere vissen. De volwassen piranha’s zijn de echte opruimers van de rivier, dode en verzwakte vissen staan als eerste op het menu.

Ook in het water gevallen vogels en zoogdieren zal de piranha niet aan zich voorbij laten gaan. Wanneer de eerste piranha zijn tanden in de prooi heeft gezet zullen de andere snel volgen. Grote scholen piranha’s kunnen hun prooi in enkele minuten tot op het bot kaal vreten. Juist in het aquarium is het voeren van de piranha een spektakel om te zien. Met elkaar zullen ze zich op het aangeboden voer storten en eten tot ze tonnetje rond zijn.
Bij het introduceren van een ander soort voer kan het soms even duren voordat ze in de aanval over gaan.

Als piranha voer kan worden aangeboden veel soorten vis, garnalen, mosselen, gevogelte of vlees.

Het hoofdbestand van de voeding dient vis te zijn. Voor de meest complete voeding, probeer vis te voeren inclusief de huid, schubben, kop en graten.

Voer de piranha’s frequent om het kannibaliseren onderling te voorkomen. Jonge piranha’s moeten elke dag eten, naarmate ze ouder worden kan dit om de dag. Volwassen piranha’s eten 1 a 2 keer per week.

Kan ik levende dieren als Piranha voer geven aan mijn piranha’s

Het voeren van levende vissen of dieren lijkt misschien gaaf, maar doe dit niet! De piranha zal starten met eten aan de achterkant van de gevoerde vis. Wanneer de piranha vol zit of geen zin meer heeft in zijn prooi, dan is de kans groot dat er een half opgegeten vis nog levend in je aquarium achterblijft. Daarnaast is het risico op parasieten en ziekten die meekomen met de levende vis aanwezig. Advies, zorg dat het voedsel dood is en minimaal 24uur in de vriezer heeft gezeten. Dit zal onnodig ziekte bij je piranha’s en leed bij de prooidieren voorkomen.

Piranha’s zijn erg vervuilende eters

Piranha’s kunnen niet kauwen maar slikken de stukken die ze uit hun prooi bijten in zijn geheel door.

Doordat de stukken worden afgebeten / gescheurd geeft dit erg veel vervuiling in het aquarium. Als de piranha’s vol zitten laten ze het restant van het voer liggen.

Zorg daarom voor een goede filtratie met voldoende (over) capaciteit. Na het voeren altijd het aquarium controleren op nog achter gebleven voerresten en verwijder deze binnen een aantal uur.

Wat kan ik samenhouden met piranha’s

Het meest eerlijke antwoord hierop is NIETS! Piranha’s in een (klein) aquarium zullen alles opeten wat binnen hun bereik komt. Vanwege hun bijtkracht zullen ook gepantserde vissen als pleco’s en pantsermeervallen vroeg of laat piranha voer worden. Er zijn uitzonderingen bekend van bepaalde cichlide soorten die naast de piranha kunnen worden gehouden.

Het aquarium moet dan wel zijn voorzien van voldoende schuilplekken voor deze bijvissen. Wanneer het aquarium groot genoeg is zal de kans van slagen met bijvissen ook groter zijn. Goed voorbeeld hiervan zijn grote show aquaria en piranha tanks in sommige dierentuinen.

Het transporteren van piranha’s

Grote piranha in emmer voor transport
Grote piranha in emmer voor transport

Transporteren van de piranha is een lastige onderneming. Piranha’s in het nauw zijn erg gevaarlijk en zullen om zich heen bijten. Probeer nooit een piranha met je handen te vangen!

Bij klein formaat piranha kan het vangen nog met een doorsnee aquarium schepnetje. Wanneer de piranha’s groter en sterker worden, zullen ze door het netje heen bijten. Het beste kan dan een emmer worden gebruikt waar je de piranha in laat zwemmen. Om vervolgens de emmer met water en piranha in zijn geheel uit het aquarium te halen. Let altijd op dat je handen niet klem tussen de emmer en de piranha komen te zitten.
Wanneer de piranha lange tijd onderweg is zorg dan voor extra zuurstof in de emmer.

Hoe kweek ik piranha’s

Wanneer de piranha’s ongeveer twee jaar oud zijn zullen ze voor korte tijd paartjes gaan vormen. In plaats van het bekende kop aan staart om elkaar heen draaien om te imponeren. Zullen de piranha’s nu kop aan kop tegen elkaar aan zwemmen. Dit doen ze in een van te voren zelf gemaakt kuiltje. In het kuiltje zal het vrouwtje de eitjes leggen die gelijkt bevrucht worden door het mannetje dat aan haar zij zwemt. Het moment van eitjes leggen ofwel kuit schieten, is het enige moment om het geslacht van je volwassen piranha’s te bepalen.

Het mannetje zal vervolgens de eitjes beschermen totdat deze uitkomen. Hierna zullen de baby piranha’s nog een tijdje rond het kuiltje blijven hangen om vervolgens de weide wereld (aquarium) in te zwemmen.

De kleine piranha’s kunnen het beste in een aparte bak of kweekbak groot gebracht worden. Gekweekte Artemia, (gevangen) waterluizen, of jonge pekelkreeftjes zijn de ideale voeding voer de eerste weken. Hierna kan wat grover voer worden aangeboden, zoals tubifex en muggenlarven.

We hebben kunnen lezen over de Piranha en met name de roodbuik piranha. Het gedrag en eigenschappen van deze vis, wat de piranha graag eet en vooral hoe kan ik verantwoord een piranha in een aquarium houden.

Heb jij ook een Piranha aquarium of zit je daaraan te denken? Laat je vragen en opmerkingen gerust bij de reacties (onderaan deze pagina) achter.

Piranha ziektes: meest voorkomende ziektes en behandelingen

Piranha’s zijn prachtige, maar toch delicate wezens. Zelfs met de beste zorg en het beste dieet kunnen ze ziek worden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende piranha-ziektes en de juiste maatregelen te nemen om ze te behandelen. Een top drie Piranha ziektes met oplossing:

Witte Stip bij Piranha’s

Een van de meest voorkomende ziektes bij piranha’s is Ichthyophthirius multifiliis, beter bekend als “witte stip”. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die zich op de huid van de vis nestelt en kleine witte stippen veroorzaakt. De behandeling bestaat meestal uit medicatie die kan worden toegevoegd aan het aquariumwater. Gebruik hiervoor het medicijn Ichtocell.

Vinrot bij Piranha’s

Een andere veel voorkomende ziekte bij piranha’s is vinrot. Dit is een bacteriële infectie die de vinnen van de vis aantast. Symptomen zijn onder meer rafelige, rafelige of verkleurde vinnen. De behandeling van vinrot is meestal gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals slechte waterkwaliteit, en het gebruik van medicatie. Gebruik hiervoor het medicijn Ectocell.

Bacteriële infecties bij Piranha’s

Een derde ziekte die vaak voorkomt bij piranha’s is columnaris, een bacteriële infectie die de huid en vinnen van de vis aantast. Symptomen zijn onder meer rode of witte zweren op de huid en rafelige vinnen. Het behandelen van columnaris vereist meestal het verhogen van de watertemperatuur en het toevoegen van medicatie aan het aquariumwater. Gebruik hier het medicijn Ectocell Forte.

Voorkomen van Piranha ziektes

Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van ziektes bij piranha’s begint met het handhaven van goede waterkwaliteit en het verstrekken van een uitgebalanceerd dieet. Als u symptomen van ziekte opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen en de juiste behandeling toe te passen. Raadpleeg altijd een dierenarts of deskundige aquariaan voor specifieke aanbevelingen.

De Zwarte Piranha in het Aquarium

De zwarte piranha is een van de meest populaire soorten piranha’s in het aquarium. Het zijn fascinerende vissen om naar te kijken en ze hebben een unieke persoonlijkheid. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten als je overweegt om een zwarte piranha aan je aquarium toe te voegen:

  1. Aquarium inrichting en grootte: Zwarte piranha’s hebben veel ruimte nodig, dus zorg voor een aquarium van minimaal 500 liter. Inrichting moet bestaan uit veel schuilplaatsen zoals rotsen, hout en planten om het zo natuurlijk mogelijk te maken.
  2. Voeding: Zwarte piranha’s zijn vleeseters en hebben daarom veel proteïnen nodig. Voer ze met hoogwaardig vlees zoals garnalen, mosselen, en kleine visjes. Geef ze niet te veel, want ze hebben de neiging om te veel te eten.
  3. Gedrag: Zwarte piranha’s zijn sociaal en kunnen het beste worden gehouden in groepen van minimaal vier. Als je ze alleen houdt, zullen ze gestrest raken en kunnen ze agressief worden tegen andere vissen in het aquarium. Zorg er dus voor dat je een groep samenstelt van dezelfde soort en grootte.
  4. De maximale temperatuur waarbij de zwarte piranha gedijt, ligt tussen de 24 en 28 graden Celsius. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het aquarium op deze temperatuur wordt gehouden om de gezondheid van de vissen te waarborgen.
  5. pH-waarde. Wat betreft de pH-waarde van het water, ligt de ideale range tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de pH-waarde regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig.

Met deze tips kun je genieten van het houden van zwarte piranha’s in je aquarium en zorg je voor een gezonde en gelukkige leefomgeving voor deze bijzondere vissen.

Tot slot: Piranha’s kopen, waar moet je op letten?

Piranha’s kopen kan een uitdagende taak zijn voor aquariumliefhebbers, omdat deze agressieve vissoort speciale zorg en een geschikte omgeving vereist. Bij het kopen van piranha’s is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid en het gedrag van de vissen, evenals naar de kwaliteit van het aquarium waarin ze worden gehouden.

Bij gerenommeerde aquariumwinkels kun je deskundig advies krijgen over de aankoop van piranha’s en het creëren van een optimale omgeving voor deze fascinerende maar uitdagende vissen. Let wel op dat de verkoop van piranha’s in sommige landen verboden is en dat er mogelijk vergunningen nodig zijn voor het houden van deze vissoort.

Veelgestelde vragen en meer Piranha informatie

Wat eet een piranha?

Piranha's zijn carnivoren en eten meestal vis, insecten en kleine zoogdieren. In gevangenschap kunnen ze worden gevoed met rauwe vis, garnalen en andere eiwitrijke voedingsmiddelen.

Welke vissen kan ik samenhouden met piranha’s?

Alle andere soorten vissen zullen vroeg of laat eindigen als piranha voer.

Hoe agressief is een piranha?

Piranha’s zijn niet agressief en zelfs soms schuw, maar een piranha in het nauw kan als verdediging erg hard bijten.

Hoe groot kan een piranha worden?

De roodbuik piranha kan over de 30cm groot worden. De grootte van piranha's hangt af van de soort. Over het algemeen variëren ze van ongeveer 15 tot 35 centimeter, maar sommige soorten kunnen wel 50 centimeter of meer bereiken.

Kan een piranha in zijn eentje worden gehouden?

De roodbuik piranha is een echte scholenvis, alleen is deze vis niet gelukkig.

Hoe hard kan een piranha bijten?

Piranha’s hebben sterke kaken met scherpe tanden en kunnen staaldraad (snoek onderlijn) doorbijten.

Hoe oud worden piranha’s?

Piranha’s kunnen in gevangenschap erg oud worden, meer dan 20 jaar is mogelijk. Mijn piranha is nu 15 jaar oud.

Zijn piranha's gevaarlijk voor mensen?

Piranha's zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen, tenzij ze zich bedreigd voelen en aanvallen. In het wild gebeurt dit zelden en in gevangenschap zijn ze meestal tam.

Kunnen piranha's samen met andere vissen leven?

Piranha's zijn van nature agressieve vissen en kunnen andere vissen aanvallen. Ze worden daarom meestal alleen of met andere piranha's gehouden.

Hebben piranha's tanden?

Ja, piranha's hebben scherpe tanden waarmee ze hun prooi kunnen grijpen en verscheuren.

Hoeveel water hebben piranha's nodig?

Piranha's hebben relatief veel water nodig om te zwemmen en te gedijen. Een goede vuistregel is om ten minste 75 liter water per piranha te hebben. Een bak van 500 liter als beginpunt is echter wenselijk.

Kunnen piranha's worden getraind?

Piranha's hebben een goed geheugen en kunnen worden getraind om te reageren op specifieke signalen en geluiden. Ze kunnen echter niet worden getraind zoals honden of andere huisdieren.

Welke ziektes kunnen piranha's krijgen?

Piranha's kunnen verschillende ziektes krijgen, zoals witte stip, schimmelinfecties en parasitaire infecties. Regelmatig waterverversen en een goede hygiëne in het aquarium kunnen helpen om deze ziektes te voorkomen.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Jitze zegt

    Hi,
    Ik heb met een aankoop ve aquarium 3 red bellies meegekregen
    Idd “staan” ze op hun plekje… Graag in een iets donkerder hoekje maar zodra ze gewend zijn komen ze “vragen” om eten (eens in de 2 de dagen geef ik ze garnalen)
    Ik heb ze in een gemeenschaps aquarium…. Met guppen (ong. 50 grotere en 50 jongen van verschillende leeftijd) ze laten deze visjes 🤔🤔 met rust en daarom hebben we er 10 zwarte tetra’s bij in gedaan wat OOK goed gaat.
    Op de boden 6 corydoras paleatussen welke net eitjes hebben afgezet tegen het glas
    2 vlinder algeneters (ook nog steeds aanwezig.)
    Alles is nog steeds aanwezig
    We zijn echter op zoek naar een oplossing.
    De piranha’s hebben bij de vorige eigenaar troebele ogen gekregen.
    Kan dit door een slechte water kwaliteit zijn gekomen of eenzijdig voer.
    Kanttekening, ik ververs ieder weekend het water voor 1/3 deel. En de ogen zijn van 4 troebele naar 2 troebele ogen gegaan.
    Dit zou mijns inziens kunnen duiden op een slechte waterkwaliteit bij de vorige eigenaar, toch blijf ik open staan voor ideeën.
    Hebben jullie nog mogelijke oplossingen daarvoor ?
    Alvast dank

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jitze, Als ze voldoende te eten krijgen, wordt hun jachtlust natuurlijk minder. Die troebele ogen hebben vrijwel zeker te maken met de waterkwaliteit. Je zou eens een eetlepel zout aan het water kunnen toevoegen. Dat wil nog weleens helpen. Goed oplossen in het verse water voordat je het in de bak doet. Veel succes en plezier ermee. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.