fbpx

De beste aquarium luchtpomp van 2023

Aquarium luchtpompen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting voor elk aquarium, omdat ze helpen om het water te beluchten en gezonde leefomstandigheden voor je aquarium te behouden. Bij het kiezen van een luchtpomp is het belangrijk om factoren zoals de grootte van je tank, het type waterdieren dat je hebt en je budget in overweging te nemen. Zoek naar een pomp die krachtig genoeg is om je tank effectief te beluchten, maar niet te sterk, omdat dit geluid kan veroorzaken of je vissen kan verstoren.

Er zijn veel hoogwaardige opties op de markt, dus zorg ervoor dat je onderzoek doet en er een kiest die aan de behoeften van je specifieke aquariumopstelling voldoet. Lees verder om meer te weten te komen over de vijf populairste luchtpompen van 2023.

Ik en een team van andere aquariumexperts hebben onze onafhankelijke ervaringen, expertise en kennis gebundeld waardoor we op deze lijst uitkwamen. Volgens ons zijn deze aquarium luchtpompen de beste luchtpompen van dit jaar. Voor het gemak hebben we overal een linkje bij gezet zodat je direct het goede product bij de hand hebt.

top 3 aquarium luchtpomp

De beste aquarium luchtpompen van 2023


Nummer #1: Schego Luchtpomp Optimal Prima 100

Schego prima 100 luchtpomp
Schego prima 100 luchtpomp

De eerste luchtpomp in de lijst is de Schego Luchtpomp Optimal Prima 100, het is een hoogwaardige luchtpomp die speciaal is ontworpen voor gebruik in aquaria. Het is een krachtige en betrouwbare pomp die aquaria tot 100 liter van zuurstof kan voorzien.

Het is belangrijk om op te merken dat deze specifieke luchtpomp technisch gezien een onderdeel is van een reeks luchtpompen van het merk Schego. De Schego Luchtpomp Optimal Prima 100 is de kleinste van de serie.

Eén van de opvallende kenmerken van de Optimal Prima 100 is het energiezuinige ontwerp (3W), dat helpt de kosten laag te houden en de impact op het milieu te verminderen. De pomp is ook erg stil, waardoor het een goede keuze is voor die mensen die het geluid in hun aquarium willen minimaliseren.

Het heeft een compact en modern ontwerp, waardoor het er ook visueel goed uit ziet. Bovendien is Optimal Prima 100 eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor het een handige keuze is voor zowel beginnende als ervaren aquariumliefhebbers.

Al met al is de Schego Luchtpomp Optimal Prima 100 een betrouwbare en efficiënte luchtpomp die zeer geschikt is voor gebruik in verschillende aquaria.

De Schego heeft ook meerdere aquarium luchtpompen, geschikt voor kleinere en grotere aquaria.

Specificaties van de Schego luchtpomp Optima Prima 100

 • Wattage: 3W
 • Aquariumgrootte: maximaal 100L
 • Output: 100 L/H
 • Grootte van de luchtpomp: 11.6 cm x 6.6 cm x 5.1 cm

Voor- en nadelen van de Schego luchtpompen

 

VoordelenNadelen
Makkelijke installatie en onderhoudDe heldere plastic ontwerp kan krassen
Stil in gebruik & betrouwbaarHet unieke ontwerp valt is een kwestie van smaak
Vervangbaar luchtfilter
Budgetvriendelijk & energiezuinig

Specificaties van de Schego Luchtpomp serie

Model Naam:Optimal Prima 100Optimal Electron V 150Ideal 150Optimal 250M2K3 350Luchtpomp WS2
Wattage3 W4.8 W5 W5 W5 W5 W
Lucht doorstroom100 L/H150 L/H150 L/H250 L/H350 L/H250 L/H
Maten11.6 cm

6.6 cm

5.1 cm

13 cm

7 cm

5 cm

13 cm

7cm

5 cm

13 cm

7 cm

5cm

16 cm

7.5 cm

6cm

13 cm

7 cm

5 cm


Nummer #2: Hobby Bubble Air Luchtpomp

Hobby Bubble 150 luchtpomp
Hobby Bubble 150 luchtpomp

De tweede luchtpomp op onze lijst is de Hobby Bubble Air luchtpomp, die om verschillende redenen een uitstekende keuze is voor aquariumliefhebbers. Ten eerste is het een betrouwbare en krachtige pomp die aquaria tussen 50 en 500 liter effectief van zuurstof kan voorzien.

Ten tweede is de Hobby Bubble Air luchtpomp energiezuinig, wat helpt om de operationele kosten te verlagen en de impact op het milieu te verminderen. Dit is een belangrijke overweging voor mensen die milieubewust zijn of hun energieverbruik willen verminderen.

Ten derde is de Hobby Bubble Air luchtpomp zeer stil, waardoor het een goede keuze is voor mensen die overtollig geluid in hun tank willen vermijden. Dit is ideaal als de tank zich in een woonkamer of kantoorruimte bevindt. Het is ook heel eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginnende als ervaren aquariumliefhebbers.

Ten slotte heeft de Hobby Bubble Air luchtpomp een compact en stijlvol ontwerp, waardoor het een visueel aantrekkelijke toevoeging is aan elke aquariumopstelling. Over het algemeen maken deze factoren de Hobby Bubble luchtpomp een goede keuze voor aquariumliefhebbers die betrouwbaarheid en efficiëntie belangrijk vinden.

Als je 150 L aquarium te klein vindt, zijn er vier andere opties uit het Hobby Bubble Air assortiment die geschikt zijn voor grotere aquaria. Ik heb een tabel gemaakt om je te helpen beslissen. Dit zal je helpen om degene te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Specificaties voor de Hobby Bubble Air Luchtpomp 100

 • Wattage: 2.8W
 • Aquariumgrootte: 50 – 100 liter
 • Output: 108 L/H
 • Grootte van de luchtpomp: 7.5 cm x 16 cm x 11.5 cm

Voor- en nadelen van de Hobby Bubble Air

VoordelenNadelen
Betrouwbaar en krachtigBeperkte duurzaamheid (plastic)
EnergiezuinigGebrek aan aanvullende functies

Geluidsabsorberende behuizing

Geen back-upvoeding bij stroomuitval

 

Specificaties van de Hobby Bubble Air series

Model NaamBubble 100Bubble 150Bubble 300Bubble 400
Wattage2.8 W3.5 W3.5 W4.5 W
Luchtdoorstroom108 L/H108 L/H2 x 150 L/H2 x 180 L/H
Aquarium inhoud50 – 100 L80 – 150 L100 – 300 L200 – 400 L

Nummer #3: Aquarium Systems (AS) Luchtpomp Vento 1

AS Vento 1 luchtpomp
AS Vento 1 luchtpomp

De derde luchtpomp in de lijst is de Aquarium Systems Luchtpomp Vento 1, een hoogwaardige luchtpomp die speciaal is ontworpen voor gebruik in kleinere aquaria. Het produceert zuurstof voor je vissen en stelt de aquariumhobbyist ook in staat om verschillende soorten aquariumapparatuur aan te drijven, zoals filters, eiwitafschuimers en luchtstenen.

De Luchtpomp Vento 1 heeft een compact formaat en een strak uiterlijk, waardoor het een goede aanvulling is in elk aquarium. De installatie is eenvoudig en ook de bediening is simpel: de luchtpomp heeft een eenvoudig bedieningspaneel met drukknoppen en een verscheidenheid aan montagemogelijkheden.

De luchtpomp is gemaakt van duurzame materialen en is gebouwd om lang mee te gaan, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Over het algemeen is de Luchtpomp Vento 1 van Aquarium Systems een uitstekende keuze voor elke aquariumliefhebber die een comfortabele omgeving wil bieden in kleinere aquaria, aangezien deze luchtpomp kan werken voor aquaria van slechts 5 liter. 

De Vento 1 is de kleinste in de Aquarium Systems Vento-serie, dus het is mogelijk niet geschikt voor grotere aquaria. Gelukkig zijn er nog drie modellen die krachtiger zijn. Hieronder vind je de specificaties voor alle vier modellen.

Aquarium Systems heeft in de Vento-lijn nog drie andere varianten die geschikt zijn voor een aquariumgrootte van minimaal 60 tot 300 liter.

Specificaties van de Vento 1 luchtpomp

 • Wattage: 2W
 • Aquariumgrootte: 5-60L
 • Output: 90 L/H
 • Grootte van de luchtpomp: 5.5 cm x 3.8 cm x 8.6 cm

Voor- en nadelen van de Vento luchtpomp

VoordelenNadelen
Compact 

Sterke trillingen van de luchtpomp kunnen storend zijn.

Geschikt voor veel verschillende accessoires, zoals filters, eiwitafschuimers en luchtstenen
Veel installatieopties
Goede waarde voor je geld
Duurzaam

 

Specificaties van AS Vento series

Model naamVento 1Vento 2Vento 3Vento 4
Wattage2 W3 W3.5 W4 W
Luchtdoorstroom90 L/H140 L/H2 X 180 L/H2 X 200 L/H
Aquarium formaat5 – 60 L60 – 120 L120 – 300 L120 – 300 L
Maten5.5 cm

3.8 cm

8.6 cm

7.5 cm

4.6 cm

12.7 cm

7.5 cm

6 cm

13.2 cm

7.5 cm

8 cm

14.2 cm


Nummer #4: HS Aqua Luchtpomp (AC 300)

HS Aqua AC 300 luchtpomp
HS Aqua AC 300 luchtpomp

De nummer 4 is de HS Aqua AC 300 luchtpomp. Het is een betrouwbaar en efficiënt apparaat. Hij is stil, waardoor het een geschikte keuze is voor aquaria in huis/kantoor.

De luchtpomp is gemakkelijk te installeren en kan zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst, afhankelijk van je voorkeur. Het wordt geleverd met twee uitgangen, waardoor je meerdere tanks of tanks van verschillende groottes tegelijkertijd kunt beluchten. Het kan een totaal van 300L ondersteunen in één tank, of twee tanks met een totaal volume dat niet meer dan 300L bedraagt. Dit is een goede oplossing voor een aquariumliefhebber die op zoek is naar een enkele pomp voor meerdere tanks, zolang de tanks binnen de maximale limiet van 300L vallen.

De HS Aqua AC 300 luchtpomp is gemaakt van hoogwaardige materialen en is duurzaam, wat zorgt voor langdurig gebruik. Het is ook energiezuinig, waardoor je kunt besparen op energiekosten. Over het algemeen is de HS Aqua AC 300 luchtpomp een uitstekende keuze om je waterdieren en planten de benodigde zuurstof te geven om te gedijen, ongeacht of je een buitenvijver of een binnentank hebt.

Voor degenen die op zoek zijn naar luchtpompen met meer of minder capaciteit, heeft het merk HS Aqua nog drie andere luchtpompmodellen met variërende capaciteit in het AC-assortiment. Hierdoor kun je de juiste luchtpomp vinden voor jouw opstelling.

HS aqua heeft in deze productlijn nog drie andere varianten die geschikt zijn voor een aquariumgrootte van minimaal 85 tot 500 liter.

Specificaties van de HS Aqua Luchtpomp AC 300

 • Wattage: 3W
 • Aquariumgrootte: tot 300 liter
 • Output: 2 x 150 L/H of 1x 300 L/H

Voor- en nadelen van de HS Aqua Luchtpompen

VoordelenNadelen
Horizontaal en verticaal op te hangenMaakt meer geluid dan andere luchtpompen
BetrouwbaarWeinig extra functies
Efficiënt 
Twee uitlaten om verschillende aquaria aan te koppelen
Duurzame keuze

 

Specificaties van HS Aqua Luchtpomp series

Model naamAC 85AC 150AC 300AC 500
Wattage1.8 W2.4 w3 W4 W
Luchtdoorstroom85 L/H150 L/H2 x 150 L/H2 X 250 L/H
Aquarium inhoudUp to 85 L85 – 150 L150 – 300 L300 – 500 L

 


Nummer #5: Eheim Air 400 aanpasbare luchtpomp

Eheim Air 400 luchtpomp
Eheim Air 400 luchtpomp

De laatste van de top vijf luchtpompen is de Eheim air 400 verstelbare luchtpomp. Het beschikt over een liter per uur-functie dat eenvoudig kan worden aangepast aan de behoeften van je aquarium. De luchtpomp heeft een instelbare luchtstroom bij elke uitlaat en op elke diffusor, waarmee je individuele bubbeleffecten kan instellen.

De luchtpomp werkt stil, waardoor deze ideaal is voor gebruik in huisaquariums of buitenvijvers. Het is gemakkelijk te installeren en kan zowel verticaal (De Eheim air 400 kan ook aan de zijkant van het aquarium worden bevestigd met behulp van een meegeleverde haak) als horizontaal worden geplaatst, afhankelijk van je voorkeur. Dit zorgt voor veel flexibiliteit tijdens de installatie.

Hij is gemaakt om lang mee te gaan met hoogwaardige materialen en, net als de andere genoemde luchtpompen, levert hij uitstekende prestaties en blijft hij energiezuinig. Over het algemeen is de Eheim air 400 verstelbare luchtpomp een uitstekende keuze, die voldoende kracht biedt zonder concessies te doen aan energie-efficiëntie of kwaliteit.

De Eheim Air 400 is de krachtigste van de drie beschikbare pompen in het assortiment van Eheim verstelbare luchtpompen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende specificaties van alle drie de modellen. Dit kan worden gebruikt als referentie om te zien welk model het beste bij jouw specifieke opstelling past.

Eheim heeft in deze lijn nog twee andere varianten die geschikt zijn voor een aquariumgrootte van minimaal 100 tot 400 liter.

Specificaties van de Eheim Air 400 luchtpomp

 • Wattage: 3.5W
 • Aquariumgrootte: tot 400 liter
 • Output: 400 L/H

Voor- en nadelen van de Eheim Air luchtpompen

VoordelenNadelen
Betrouwbaar en krachtigGroot ontwerp
EnergiezuinigDuur
Verschillende installatieopties

 

Specificaties van de Eheim Air Luchtpomp series

Model naamAir 100Air 200Air 300
Wattage3.5 W3.5 W4 W
Luchtdoorstroom100 L/H200 L/H400 L/H
Aquarium inhoudUp to 100 LUp to 200 LUp to 400 L

Wat is de beste aquarium luchtpomp van 2023?

Als een stille luchtpomp belangrijk voor je is, dan raad ik de Schego Luchtpomp Optimal Prima 100 ten zeerste aan, omdat hij erg stil is en over het algemeen een goede keuze is. Als je focus meer budgetgericht is, raad ik The Hobby Bubble aan, die redelijk betaalbaar is, ongeacht welk model je kiest.

Met de stijgende energiekosten is het ook vermeldenswaard welke van de top-5 luchtpompen het meest energiezuinig zijn. Een luchtpomp verbruikt stroom en verhoogt je energiekosten, als je energie bewust bent, dan is elk van de top-5 luchtpompen een goede keuze, maar de AS Luchtpomp Vento en de Schego Luchtpompen zijn op dit gebied de beste keus.

Goed om te weten

Wanneer het tijd is om een ​​aquarium luchtpomp te kopen, heb je misschien wat vragen, of gedachten over welke functies belangrijk zijn of wat leuke accessoires zijn. Hieronder heb ik een lijst samengesteld met informatie over luchtpomp kenmerken, functies en algemene informatie die zal je helpen bepalen wat voor luchtpomp het beste bij jou past.

Hoe koop je slim een aquarium luchtpomp?

Het kopen van een aquarium luchtpomp is geen eenvoudige taak. Er is een grote verscheidenheid aan opties om uit te kiezen, en het kan daarom overweldigend zijn. Om fouten te voorkomen bij het kopen van je (eerste) luchtpomp, nemen we de meest voorkomende vragen met je door voordat je de definitieve beslissing neemt.

Zijn aquarium luchtpompen nodig?

Luchtpompen voor aquariums zijn niet altijd nodig, sommige vissen geven de voorkeur aan stilstaand water zoals Betta-vissen/Siamese Fighters. Meestal is het toevoegen van een luchtpomp in het voordeel van je vissen, omdat ze op die manier meer zuurstof hebben om te ademen. Houd er ook rekening mee dat als het aquarium al een filter heeft dat het water circuleert en voor een goede zuurstofvoorziening zorgt, je misschien geen luchtpomp nodig hebt.

Stille luchtpomp voor aquaria

De meeste moderne luchtpompen hebben gewatteerde rubberen voetjes die trillingsdempend zijn, wat helpt om het zoemende geluid dat luchtpompen maken te minimaliseren. Overweeg bij het kopen van een luchtpomp een luchtpomp te kiezen die relatief stil werkt, aangezien ze normaal gesproken continu draaien, en een luide pomp kan hinderlijk zijn. Vooral als je je aquarium in de woon- of slaapkamer hebt staan. De meest stille en efficiënte luchtpomp op de lijst is de Schego Luchtpomp Optimal Prima 100, een andere goede optie is de Hobby Bubble Air.

Aanpasbare luchtpomp aquarium

Aanpasbaarheid is belangrijk bij het kiezen van een pomp, met de mogelijkheid om de hoeveelheid stroom te regelen, kan je de stroom verhogen als het aquarium groot is of de stroom verminderen als het aquarium klein is. Als de bubbels een ongemakkelijke omgeving creëren voor de vissen of andere bewoners, kan het eenvoudig worden teruggehaald. Deze optie is dus zeker leuk om te hebben!

Aquarium luchtpomp met accessoires (luchtslang, luchtstenen en terugslagklep)

Over het algemeen worden luchtpompen geleverd met enkele accessoires om je te helpen snel aan de slag te gaan, zoals luchtslangen, luchtstenen of een terugslagklep. De slang is belangrijk en pompt lucht in het aquarium, de slang kan aan een breed scala aan apparatuur worden bevestigd. De meest voorkomende is een luchtsteen die de lucht in fijne belletjes verspreidt. Een terugslagklep is ook geweldig om te hebben, omdat deze ervoor zorgt dat de pomp niet defect kan raken door de luchtstroom om te keren, wat kan leiden tot overheveling.

Hoe lang moet een aquarium luchtpomp aan blijven staan?

Het wordt ten zeerste aanbevolen om de luchtpomp te allen tijde aan te laten staan, omdat deze de circulatie en zuurstofvoorziening in het aquarium in stand houdt, zonder een goede circulatie en voldoende zuurstof kunnen je vissen lijden. Dat wil natuurlijk geen enkele aquariumeigenaar.

De effectiviteit van een luchtpomp hangt grotendeels af van je specifieke opstelling. Als je al een potfilter hebt met een powerhead of een hang-on-backfilter, dan is een luchtpomp waarschijnlijk alleen nodig om versieringen te laten lopen, zoals bubbels. Als je een luchtpomp als je primaire beluchtingsapparaat + filter wil gebruiken, moet je deze gebruiken in combinatie met een sponsfilter en vergeet niet om deze aan te houden om een ​​gezonde omgeving voor de aquariumbewoners te behouden.

Aquarium luchtpomp decoraties

Luchtpompen kunnen een interessant tintje aan een aquarium toevoegen wanneer ze worden gebruikt met luchtstenen of andere bubbeldecoraties, dit is zeker niet voor iedereen weggelegd, vooral niet voor degenen die een natuurlijk ogend aquascape willen. Maar het is een simpele toevoeging waar velen dol op zijn. Het laten draaien van een luchtpomp met decoraties kan ook de gezondheid van het aquarium ten goede komen door te zorgen voor extra circulatie en zuurstofvoorziening.

Hobby Air Spot Color and Moon luchtsteen
Voeg wat licht en lucht toe met Hobby Bubble Air Spot Daylight!

Welke aquarium luchtpompen zijn geschikt voor mijn aquarium?

Houd bij het zoeken naar de juiste luchtpomp rekening met het volume van je aquarium. Alle luchtpompen hebben een aantal liter per uur die ze door het aquarium kunnen pompen (L/H), dit geeft aan met welke aquariumgrootte het goed werkt. Zorg ervoor dat je een luchtpomp koopt die krachtig genoeg is.

Voorbeeld: De eerste pomp die in deze blog wordt genoemd is de Schego Luchtpomp Optimal Prima 100, deze ondersteunt een aquarium met een maximaal volume van 100 liter. Dit betekent dat de pomp moeite zal hebben om een aquarium van meer dan 100 liter van zuurstof te voorzien, maar veel te krachtig zal zijn voor een aquarium van 30 liter.

Naast het L/H is een andere overweging hoeveel uitlaten de luchtpomp heeft. Als er maar één is, kun je zonder een buizensplitter niet meer dan één accessoire, aquarium of luchtsteen van stroom voorzien, dus als je twee uitlaten nodig hebt, is het aan te raden om een aquarium luchtpomp te kopen met meer dan één uitlaat.

Mocht je nog vragen hebben over aquarium luchtpompen, laat het vooral weten in de comments hieronder. Veel succes met je keuze!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.