fbpx

Baardalg verwijderen als een professional, je doet het zo!

Goed, je bent er eindelijk achter: je hebt Baardalg in je aquarium. Dat is balen, maar gelukkig wil je er snel wat aan doen. Helaas is Baardalg verwijderen nog niet zo gemakkelijk. Om maar gelijk duidelijk te zijn: je hebt engelengeduld nodig, en een fysio tegen rugpijn. Voor de 95% mensen die liever geen zere rug heeft, zijn er gelukkig ook andere opties. In deze blog vertel ik wat je kunt doen om die hardnekkige Baardalg te verwijderen.

Wil je snel van je Baardalg af?

Dan is het goed te weten dat Baardalg meestal ontstaat door CO2 problemen. Gelukkig zijn er manieren om er snel af te komen. Zelf gebruik ik daarvoor een combinatie van deze plantenvoeding met vloeibare CO2 en dit algen bestrijdingsmiddel. Binnen een week was ik er vanaf. Top!

Hoe kun je het beste Baardalg verwijderen?

Baardalg op een blad. Dit is niet meer te redden. Baardalg verwijderen heeft geen zin meer
Baardalg op een blad

Het is geen mooi gezicht: al die plukjes algen op je bladeren. En waarschijnlijk ook op je hout of als een tapijt over de grond.

Geen duur Perzisch tapijt, wel irritante Baardalg. Grofweg kun je zeggen dat je Baardalg op de volgende aquarium elementen kunt verwijderen:

  • Baardalg verwijderen van hout, stenen of aquariumdecoratie
  • Baardalg verwijderen van aquariumplanten
  • Baardalg verwijderen van de pomp, verwarming, filter of ruit
  • Baardalg verwijderen van de bodem of van je grind

Elke object waarop Baardalg zich heeft vastgeklemd, heeft een eigen manier om mee om te gaan. Dat komt omdat Baardalgen zich behoorlijk vastklemmen aan hun ondergrond. Baardalg verwijderen is daarom niet het allerleukste werkje, en het vergt geduld. Maar cruciaal om te doen, vóórdat je met bestrijdingsmiddelen of CO2 toevoer gaat werken.

Tip: alle problemen met Baardalg komen voor door CO2 problemen. Lees is deze blog over Baardalg bestrijden hoe je er snel vanaf komt.

Baardalg verwijderen van hout, stenen of aquariumdecoratie

Eigenlijk is het verwijderen van Baardalg op hout en stenen het gemakkelijkst. Wat je moet doen is deze uit je aquarium halen en 3 minuten in een bak met kokend water leggen. Zorg dat het kokende water alle stukken van het hout of de steen raakt. Je kunt hout of stenen ook in een grote bak leggen en afspoelen, direct vanuit de waterkoker.

Baardalg op hout
Baardalg op hout

Bij het verwijderen van Baardalg op aquariumdecoratie kun je hetzelfde doen maar bedenk wel eerst of de decoratie geschikt is voor kokend water.

Het mooie van deze manier is, dat je de Baardalg er vervolgens niet af hoeft te halen. Gewoon lekker laten zitten. Na een paar dagen zul je namelijk zien dat de alg rood/bruin wordt, en een paar dagen daarna gewoon helemaal is verdwenen. Makkelijk en snel!

Tip: Zorg dat je eerst alle slakken, garnalen en levende wezens van het hout en steen weghaalt, vóórdat het in aanraking komt met kokend water. We willen geen onnodige slachtoffers.

Baardalg verwijderen van aquariumplanten

Helaas is het verwijderen van Baardalg op planten meteen weer wel lastig. Dat komt omdat Baardalg zich echt goed vasthecht op de bladeren. Soms aan de randen, soms over het blad verdeeld. De kunst is om het blad niet te beschadigen terwijl je één voor één de plukjes baardalg met nagels of een pincet eraf probeert te steken. Eigenlijk is dat niet te doen. Je bent uren bezig en er is altijd een kans dat na een week het blad weer vol zit, en jij dankzij het verwijderen op de bank ligt met rugklachten. Wat je wel kunt doen is het volgende.

Tip: benieuwd waardoor Baardalg nou écht door komt? Ik schreef eerder een blog over de oorzaken van Baadalg.
Baardalg op een Anubias
Baardalg op een Anubias

Het beste kun je de Baardalgen eerst verzwakken door het toedienen van Flora Carbo en Algumin. Al heel snel, in een week, waren de algen echt een stuk minder. Wil je nóg beter resultaat, regel dan een spuit (die kun je bij de apotheek halen), en spuit Flora Carbo rechtstreeks op de Baardalgen die op de planten zitten.

Bladeren die echt teveel Baardalg hebben, kun je beter verwijderen. Op die manier kan de plant zich concerteren op het aanmaken van nieuwe bladeren. Let op dat je niet meteen alle bladeren eraf plukt. Die klap komt je aquariumplant namelijk niet meer te boven. Beter is deze één voor één te verwijderen, elke week een aantal.

Baardalg verwijderen van je filter, verwarming, luchtpomp, ruit enzovoorts

Baardalg op een filter
Baardalg op een filter

In een eerdere blog schreef ik wat Baardalg precies is. Kort samengevat: het wordt door mensen gebruikt als een containerbegrip. Penseelalg wordt vaak benoemd als Baardalg, ook al is het net wat anders.

Dit is belangrijk om te weten omdat Baardalg zich vooral hecht aan levende organismen zoals bladeren. En Penseelalg overal aan, ook je filter, verwarming, ruit enzovoorts. Gelukkig is de bestrijding hetzelfde voor zowel Baardalg als Penseelalg.

Het beste verwijder je deze alg van je filter en verwarming met een pincet of schuursponsje. Je plukt deze aquarium accessoires eigenlijk schoon. Daarna kun je met een sponsje voorzichtig de laatste plekjes wegschuren. Dit geldt ook voor je luchtpomp, ruit en alle andere niet organische materialen.

Tip: Wees voorzichtig met het schoonmaken van je verwarming. Deze is vaak erg gevoelig en breekt snel.

Baardalg verwijderen van de bodem of van je grind

Baardalgen verwijderen van je bodemsubstraat of grind is een minder leuk klusje. Persoonlijk heb ik het geduld er niet voor. Dus bij mijn grind schep ik de Baardalg (of eigenlijk Penseelalg), weg en gooi ik het weg. Daarna leg ik er weer wat nieuw grind bovenop als ik het idee heb dat het nodig is. Je gooit alleen maar minimaal grind weg omdat deze alg zich vaak slechts aan enkele korreltjes hecht.

Tip: Baardalgen kun je beter voorkomen dan verwijderen. Hoe? Ik schreef gelukkig eerder een blog over het voorkomen van Baardalg.
Baardalg of Penseelalg op grind
Penseelalg op grind

Heb je iets anders dan grind in je bak? Dan kun je het beste de bovenste laag eraf halen, in een emmer stoppen en met kokend water overgieten. Even goed doorspoelen en weer terugleggen. Op die manier ziet je aquarium er binnen een uur een stuk beter uit. Zorg er wel voor dat je niet alles ineens weghaalt. Met kokend water dood je ook de nuttige bacteriën. Wees dus selectief.

Nuttige informatie over Baardalgen

Baardalg is één van de moeilijkste algen om te bestrijden. Daarom heb ik er meer blogs over geschreven. Dit is nodig omdat je door deze kennis echt begrijpt waardoor Baardalg wordt veroorzaakt en hoe je er voor altijd vanaf raakt. Ik schreef over Baardalg:

Veel succes met deze hardnekkige alg. Met bovenstaande informatie moet je een heel eind kunnen komen. En zo niet, laat dan je vraag achter hieronder bij de reacties. Daar krijg je geheid weer een antwoord op. Succes!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
  1. Martine zegt

    Goede uitleg ik begrijp het dank je wel

  2. Kevin zegt

    Beste qquariumfans. Ik zie in de reacties dat de steen gelijk terug de bak in kan.

    Nu heb ik maar 1 steen gekookt om te testen of het daadwerkelijk werkt maar heb nog veel meer stenen met daarop nog levende baardalg.

    Kan het dan niet voorkomen dat in de tijd dat de doode baardalg gaat verkleuren, er al weer nieuwe levende baardalg op komt te zitten?

    Is het dan toch niet verstandiger om hem tijdelijk uit het aquarium te laten

    1. Aquariumfans zegt

      De groei van baardalg heeft een oorzaak. Spoor die eens op, dan gaat het probleem vanzelf over. Tijdens dat proces zou je eens kunnen proberen om Flora Carbo met een spuitje er direct overheen te doen. Dat werkt goed. Er is veel over te vinden op het internet. Succes.

  3. Kiki zegt

    Hartelijk dank voor het snelle antwoord. Morgen komen nieuwe planten binnen, dus dan gaan de decoraties er weer in 🙂

  4. Kiki zegt

    Een vraag. Ik heb last van baardalg en heb de kunststofdecoraties met kokend water afgespoeld. Moeten ze dan buiten het aquarium blijven tot de alg weg is of kan het meteen terug in het aquarium?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Kiki,

      Goede vraag. Nadat het is afgekoeld kan het gewoon met Baardalg en al de bak weer in. Na verloop van tijd wordt de Baardalg rood en dan weet je dat hij dood is. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.