Drie effectieve strategieën voor het bestrijden van Baardalg

Op internet lees je veel informatie over Baardalg (guilty). Maar wat nou als je helemaal niet opzoek bent naar achtergrond informatie, de oorzaken van Baardalg en noem maar op? Je wilt gewoon de beste strategieën om gelijk van je Baardalg af te zijn. Punt genoteerd en opgelost. En wel in deze blog. Ik geef je de meest succesvolle methodes voor het bestrijden van Baardalg. Weg ermee!

Baardalg op een slakje
Baardalg op een slak. Zelfs daar.

Grofweg zijn er drie strategieën die echt effect hebben tegen Baardalg. Daarvoor moet je wel weten dat Baardalg door veel mensen gebruikt wordt als verzamelwoord van een aantal algen. Zonder dat ze het weten. Daarom werken veel tips vaak dus niet. Zo lijkt Penseelalg en Baardalg nogal op elkaar. De onderstaande strategieën zijn gelukkig voor beide type algen dodelijk. Baardalgen, en alles wat er op lijkt, kunnen erg hardnekkig zijn. Daarom zet ik de strategieën op volgorde. Ofwel:

 • Strategie één: Baardalg bestrijden via de juiste combinatie van producten;
 • Strategie twee: Plukjes Baardalg specifiek bestrijden met een spuitje;
 • Strategie drie: Baardalg bestrijden met de Black Out methode.

Baardalg bestrijden met de juiste producten

Zo ziet dode Baardalg eruit
Dode Baardalg een paar dagen na de behandeling

De gemakkelijkste methode om Baardalg te bestrijden is met een combinatie van twee producten. Daar ben ik erg tevreden over. Ten eerste omdat het gemakkelijk is en ten tweede omdat het relatief goedkoop is. Ik heb de links naar deze producten voor je opgezocht. Het gaat om deze plantenvoeding met CO2 toevoeging en dit anti algenmiddel.

Heb je beide producten in huis gehaald? Dan kun je het beste het volgende doen:

 • Dag 1: Zet je aquariumverlichting op 8 uur. Probeer daarna je aquarium zoveel mogelijk te verschonen. Dat wil zeggen: maak je filter schoon (alleen uitspoelen in een emmer met je eigen aquariumwater). Haal zoveel mogelijk dode planten en bladeren weg (maar nooit alle bladeren van een plant ineens). Tot slot, een waterwissel van ongeveer 25%. Voeg daarna het anti algenmiddel toe. 10 ml op 50 liter aquariumwater.
 • Dag 2: Nu al het vuil na het schoonmaken weer gezakt is, check je eerst of er vuil op aquariumbladeren ligt. Zo ja, wuif dat voorzichtig met je hand weg zodat de bladeren schoonzijn. Baardalg houdt namelijk van ‘vieze’ bladeren. Voeg daarna de vloeibare plantenvoeding met CO2 toe. 1 ml op 10 liter aquariumwater.
 • Dag 3: Een rustdag voor je aquarium. Even geen stress voor de planten en vissen.
 • Dag 4: Voeg nu nogmaals het anti algenmiddel toe. Wederom 10 ml per 50 liter aquariumwater.
 • Dag 8: Verschoon 10% van je aquariumwater. Voeg de plantenvoeding met CO2 toe. Vanaf nu het toevoegen van de plantenvoeding elke week herhalen. Je zult zien dat de Baardalg minder wordt. Vanaf nu blijft dat ook zo.

Op deze manier zal de Baardalg verdwijnen als sneeuw voor de zon. En tegelijkertijd zullen de planten groeien als nooit tevoren. Zorg er wél altijd voor dat je liever wat meer dan minder aquariumplanten in je bak hebt.

Tip: ik schreef ook een blog over de oorzaken van Baardalg. Belangrijk om te lezen.

Plukjes Baardalg specifiek bestrijden met een spuit

Spuit Baardalg bestrijden
Dit is de spuit die je in huis moet halen

Baardalg heeft als vervelende eigenschap dat het zich nogal goed kan vastbijten op aquariumplanten. Daarom is het heel moeilijk te verwijderen zonder je plant te beschadigen. Daar is gelukkig een oplossing voor. Weliswaar een tijdrovend klusje, maar zeker de moeite waard. De juiste stappen:

 • Stap 1: Regel een spuitje waarin je vloeistof kunt doen. Vaak zijn deze bij de apotheek te halen.
 • Stap 2: Bestel de juiste plantenvoeding met CO2 aan. Net als de methode hiervoor. Zelf heb ik de beste resultaten met Flora Carbo maar het kan ook met Easy Carbo. CO2 is je vriend bij de bestrijding van Baardalg.
 • Stap 3: Verwijder dode plantresten, je aquariumwater met 25%, en zet je aquariumverlichting op 8 uur. Heeft je filter nog een goede doorstroming door de bak heen? Zo niet, knijp je filtersponzen even goed uit in een emmer met aquarium water. Alles gedaan? Mooi dan gaan we verder.
 • Stap 4: Alle stenen, hout en apparaten die tegen kokend water kunnen, haal je uit de bak. Zorg dat er geen vissen en slakjes achterblijven. Dompel de spullen dan één voor één een paar minuten in een emmer kokend water. De Baardalg kun je laten zitten. Dat zal vanzelf verdwijnen.
 • Stap 5: Voeg wat vloeibare plantenvoeding in de spuit. En spuit een beetje over alle plukjes Baardalg die je op je planten kunt vinden. Een geduldig werkje, maar je kunt het! Geloof me, het is de moeite waard. Je hoeft echt maar een beetje te gebruiken. Houd wel de gebruiksaanwijzing op het flesje aan voor de maximale hoeveelheid.
 • Stap 6: Genieten, want je hebt hard gewerkt en na een paar dagen zie je de plukjes en randje Baardalg rood worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Hard werken is beloond!
ProTip: ik schreef ook een blog over het verwijderen van Baardalg. Dat scheelt je veel werk!

Baardalg bestrijden met de Black Out methode

Het eerste begin van de Black Out Methode bij Baardalg bestrijden
Het eerste begin van de Black Out Methode

Ben je er echt helemaal klaar mee? Tijd voor een drastische aanpak? Dan zit je goed. Deze methode werk namelijk zeker te weten. Kortgezegd: je verduidert je aquarium 100% lichtdicht voor 2 tot 3 dagen.

Geen nood, je aquariumvissen kunnen er tegen. Ze zullen wat bleekjes eruit zien, maar dat kan geen kwaad. De planten zullen het minder leuk vinden, dat zul je ook zien. Maar ook de planten zullen het vrijwel allemaal overleven.

 • Stap 1: Zorg voor de juiste spullen. Je gaat namelijk ‘koken’ en je hebt de volgende ingrediënten nodig.
  • Een goede luchtpomp met zuurstofsteentje (je planten zullen namelijk geen zuurstof produceren);
  • De dikke variant en liever te veel dan te weinig. 1 rol is normaal gesproken genoeg;
  • Plakband of tape om de vuilniszakken vast te plakken.
 • Stap 2: Verschoon 25% van je aquariumwater en zorg dat de filter niet verstopt zit. De watercirculatie moet goed zijn. Zo niet, spoel dan even de filterpatronen uit in een emmer met aquariumwater.
 • Stap 3: Plaats de luchtpomp en schakel deze in en schakel je CO2 systeem uit (belangrijk). Je planten gaan toch niet groeien en teveel CO2 is schadelijk.
 • Stap 4: Geef de aquariumvissen nog een beetje eten, wacht een half uurtje en verduister je bak helemaal. Plak alles helemaal af met de vuilniszakken. Vooral daar waar slangen of kabels je aquarium in gaan. Komt er nog 1% licht bij? Jammer, dan gaat het niet goed. Daarom laat ik in eerste instantie de aquariumverlichting aan. Daarna doe ik de gordijnen dicht en alle lampen uit. Zie je geen licht meer vanuit het aquarium? Mooi dan zit je goed. Doe als laatste je aquariumverlichting uit.
 • Stap 5: Een makkie, namelijk afwachten. Heb je extreem last van Baardalg? Houdt dan drie dagen aan. Anders 2 dagen. Laat je aquarium in die dagen helemaal met rust. Er mag geen licht inkomen. Dus ook niet stiekem kijken he! Geluld, geduld. Maar het wordt beloond!
 • Stap 6: Haal voorzichtig de vuilniszakken eraf. Schakel de verlichting aan, haal de luchtpomp en steentjes er weer uit. Zet eventueel je CO2 toevoer weer aan. Voeg na een dag weer wat plantenvoeding toe om je planten een beetje extra te helpen.

Je zult zien dat de Baardalg een klap heeft gehad. De dagen erna zou al het Baardalg moeten verdwijnen. Het is een heftige methode, maar heeft vaak wel goed effect.

BonusTip: ik schreef ook een blog over het voorkomen van Baardalg. Wel zo belangrijk!

Meer informatie over Baardalg

Nu heb ik veel meer geschreven over Baardalg. Niet zo gek want het is een alg waar je een heel boek over kunt schrijven. Die kennis wil ik met de websitebezoekers delen. Daarom heb ik besloten er blogs over te schreven. Kennis die ervoor zorgt dat je ook je aquarium beter begrijpt. Dit schreef ik over Baardalg:

Mocht je verder nog vragen hebben, of gewoon een opmerking of toevoeging? Laat deze dan onderstaand achter in de reacties. Dan probeer ik je zo goed mogelijk te helpen!

4.8 (96.67%) 12 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

6 Reacties
 1. Kevin zegt

  Hallo,
  Ik ben juist begonnen met strategie 1 toe te passen. Nu had ik een vraagje. Wat moet er op dag 5,6 en 7 gebeuren hetzelfde als de eerste 3 dagen of gewoon niets doen ?
  Alvast bedankt voor de tips !

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Kevin,

   Dag 5-6-7 hoef je niets te doen, vooral even afwachten. Dit zijn de dagen om te kijken of het aanslaat. Baardalg kan namelijk nogal hardnekkig zijn. Vandaar de verschillende strategieën. Veel succes! Groetjes!

 2. Gerdie zegt

  Goedemorgen,

  Ik heb een vraag mijn schoondochter wil stoppen met haar aquarium. Ze heeft niet zo veel vissen dus die kunnen naar mij. Maar ik wordt gek van de baardalg en denk aan de methoden met de vuilniszakken. Is het dan goed om mijn vissen bij haar in de bak te doen en dan de baardalg te bestrijden. Ik zat al te denken om helemaal opnieuw op te starten met mijn bak.

  1. Aquariumfans zegt

   Een goed bestrijdingsmiddel is Eheim Algozid. Maar beter is om de oorzaak van de algen weg te nemen. Baardalg ontstaat vaak als gevolg van een te laag of onstabiel CO2-niveau. Misschien goed om daar eens aandacht aan te besteden. Een kuurtje met vloeibaar CO2 wil ook nog weleens helpen. De black out methode kan ook maar heeft risico’s. De vissen kun je normaal gesproken beter laten zitten. Groetjes!

 3. Anja zegt

  Beste aquariumfan, fijn dat je uitgebreid beschrijft hoe baardalg te bestrijden. Ik ben begonnen met strategie 1. Ik heb een vraag: bij dag 8 staat: “vanaf nu elke week herhalen”.
  Betekent dit dat het hele proces elke week herhaald moet worden?
  Of alleen dag 8?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Anja! Geen probleem hoor, Baardalg is al irritant genoeg. Het elke week herhalen slaat op het gebruik van de plantenvoeding. Heel veel succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.