Top drie oorzaken van Baardalg. En hoe je er vanaf komt!

Baardalg is één van de hardnekkigste algen om te bestrijden. Vaak komt het ook weer terug. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaken van Baardalg goed te begrijpen. Dat is uiteindelijk de enige manier om écht van deze vervelende algensoort af te raken.

Gelijk van je Baardalg af?

Heb je geen geduld of moet je nu direct actie ondernemen? Dat snap ik heel goed. Ik doe dan het volgende: een combinatie van deze plantenvoeding met CO2 met een goede algenbestrijdingsmiddel. Werkt geweldig, ik was er snel weer vanaf.

De oorzaken van Baardalg

Plukjes Baardalg een van de oorzaken van Baardalg
Plukjes Baardalg

Goed, Baardalgen zijn vervelend, maar er is ook goed nieuws: de oorzaken van Baardalg zijn vrijwel altijd hetzelfde. Dat is mooi want daardoor is Baardalg beter te bestrijden. Het is vaak een combinatie van de volgende drie problemen:

  • Probleem 1: Je hebt een te laag CO2 gehalte in het aquarium;
  • Probleem 2: Je aquarium heeft een slechte watercirculatie;
  • Probleem 2: Er is sprake van een onstabiel CO2 gehalte in het aquarium.
Tip: Check vooral of jouw aquarium één van de bovenstaande oorzaken kan hebben.

Baardalg door een Laag CO2 gehalte in je aquarium

Baardalg rondom de bladrand
Baardalg rondom de bladrand

Een laag CO2 gehalte komt doordat je ofwel niet gebruikt maakt van vloeibare CO2 of een CO2 installatie. Of doordat je verlichting te lang aan staat of te sterk is. Logisch want daardoor groeien je aquariumplanten harder. En als je aquariumplanten harder groeien, is meer CO2 nodig zodat de planten goed groeien. Lukt dat de aquariumplant niet, dan pakt de Baardalg zijn kans.

Lees hier hoe je Baardalg bestrijdt wanneer er sprake is van te weinig CO2 in je bak. De oplossing heeft enig uitleg nodig maar is prima te doen.

Baardalg door een slechte watercirculatie

Je las het al eerder in deze blog, maar voldoende CO2 op een stabiel niveau is eigenlijk dé oplossing tegen Baardalg. Daarom komt Baardalg ook voor op het moment dat de CO2 bepaalde delen van de bak niet bereikt. Dan begint deze vervelende alg zich in de hoeken, onder of op hout, te vormen. En vanuit daar kan het je hele aquarium overnemen.

Draadjes baardalg op blad
Draadjes baardalg

Daarom komen Baardalgen ook vaak voor wanneer je een drukke periode hebt gehad. Je kijkt vervolgens weer in het aquarium en voila: Baardalg. Vaak ligt de oorzaak hiervan in je filter: deze is gewoonweg te vuil geworden en daardoor is de uitstroom vernauwd. Hierdoor komen de voedingstoffen niet goed verspreid in het aquarium. Hierdoor ontstaan de beruchte ‘dead spots’.

Als je Baardalg het gevolg is van een slechte watercirculatie, verschoon dan gelijk je filter. Vergeet niet om ook goed de uitmonding van de filter schoon te maken. We schreven eerder al precies hoe. Lees hier hoe je Baardalg bestrijdt wanneer er een slechte watercirculatie is.

Baardalg door onstabiele CO2 in het aquarium

Baardalg van dichtbij
Baardalg van dichtbij

Ook de laatste oorzaak van Baardalg heeft weer te maken met CO2. Zoals altijd is CO2 weer de boosdoener. In dit geval doordat je een onstabiele toevoer aan CO2 hebt. Dat betekent concreet dat de ene dag er teveel CO2 is, en de andere dag te weinig. Daar houden je aquariumplanten niet van. Wie daar wel van houden raad je al: Baardalgen.

CO2 dat niet in balans is komt bijvoorbeeld doordat je een CO2 set voor beginners hebt aangeschaft. Daar is de toevoer niet van te regelen en vaak lastig te achterhalen of de fles leeg is. Het kan ook zijn dat de CO2 toevoer pas begint wanneer je verlichting aangaat. Gevolg: CO2 tekort op het moment dat je planten willen groeien.

Tip: Gelijk aan de slag met Baardalg vernietigen? Ik schreef een blog over de drie meest succesvolle strategieën om Baardalg te bestrijden.

Meer informatie over Baardalgen

Baardalg is echt een vervelende alg. Wil je goed begrijpen hoe je er écht vanaf komt? Lees dan ook onze andere blogs over Baardalg. Zoals:

Veel succes met je aquarium en zorg ervoor dat deze er prachtig uitziet. Met bovenstaande tips kom je in ieder geval van je Baardalg af. En zo niet: laat je vraag achter in de reacties en we geven advies op maat.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.