fbpx

De Platy, een sterke aquariumvis voor elke beginner

De Platy (Xiphophorous maculatus) is een kleine kleurrijke vis met een vrolijke persoonlijkheid. En al jaren een populaire aquariumvis. Een goede sterke beginnersvis die ook ideaal is om mee te kweken.

De Platy in het aquarium
Platies zijn prachtige vissen

Platy’s die in een geschikt aquarium leven worden de konijnen onder de aquariumvissen. In het wild kun je ze vinden in Centraal-Amerika, Zuidoost-Afrika, Mexico en Indonesië. Daar leven ze in warm tropisch water. De Platy wordt gemiddeld 3 jaar oud en een vrouwtje kan ongeveer 6 centimeter lang worden. In deze blog vertellen we alle belangrijke onderwerpen over dit leuke aquariumvisje.

Zorg dat je Platy’s niet doodgaan! Wil je niet dat je vissen vroegtijdig overlijden? Twee dingen zijn heel belangrijk: 1. test je water met teststrips die wél werken, zoals deze waterstrips. 2. Zorg voor extra weerstand bij de vissen. Daarvoor gebruik ik Fish Guard. Werkt perfect, scheelt veel gedoe en kosten achteraf.

De ideale Platy aquarium inrichting

De Platy is een kleine, actieve vis en heeft daarom niet heel veel ruimte nodig. Een aquarium van 35 liter is groot genoeg voor ongeveer vijf Platy’s. Houd het aantal vissen in een kleine bak goed in de gaten, ze planten zich heel snel voort. De beste verhouding bij de Platy is één mannetje per drie vrouwtjes.

Platy’s zijn bijzonder sterke vissen, dat wil zeggen dat ze een breed spectrum aan waterwaarden aan kunnen en in mindere watercondities overleven. Slechte wateromstandigheden en waterwaarden zorgen ervoor dat algengroei ontstaat. Voor het soort zwaarddrager Platy is het wél belangrijk dat de waterwaarden goed zijn, omdat de zwaarddrager iets fragieler is dan de normale Platy. Ben je van plan om met Platy’s aan de slag te gaan? Houd dat het onderstaande overzicht aan:

 • pH-waarde: 6.8 – 8.0
 • Hardheid schaal: 10 – 28 dGH
 • Volume: 35 liter of meer
 • Bodem type: geen specifieke eisen
 • Verlichting: normale verlichting (De Platy heeft geen specifieke eisen)
 • Temperatuur: 21 tot 25 graden Celsius
 • Stroming: weinig stroming (naast het normale aquariumfilter is er geen extra pomp nodig)

De Platy heeft geen specifieke bodemsoort nodig. Wel houdt de Platy van een dicht beplant aquarium, met open ruimtes om vrij rond te zwemmen. Zorg er vooral voor dat je aquariumplanten goed groeien. Oppervlakte planten zijn goede verstopplekken voor de pasgeboren jongen van de Platy.

Heb je moeite om je aquarium goed in balans te houden? Lees onze blog over het aquarium. Succes!

Welke vissen kunnen samen met een Platy?

De Platy is normaal gesproken een rustige, vredige aquariumvis. Als er probleem zijn met andere vissen, dan zal dat veroorzaakt worden door de andere aquariumvissen. Hieronder staat een klein overzicht over welke soorten aquariumvissen goed met de Platy samengaan.

 • Eigen soort: Goed
 • Kleine vredevolle vissen (Danio’s of Guppy’s): Goed!
 • Kleine (semi-)agressieve vissen (Maanvissen of Beta’s): Oppassen!
 • Grotere vissen (Oscars of Arrowana): Slecht!
 • Ongewervelden (garnalen, krabben of slakken): Goed!
 • Aquariumplanten: Goed!

Vissenvoer speciaal voor de Platy

De Platy is een omnivoor, maar hebben voornamelijk plantaardig voedsel nodig. Ze zijn gemakkelijk omdat ze bijna alle soorten visvoer dat verkocht wordt lekker oppeuzelen. Vlezige voeren zoals rode muggenlarven kunnen soms ook gegeven worden. Dat is goed voor de weerstand. Met een beetje geluk heb je een Platy die ook algen eet in je aquarium. Ze staan erom bekend om te knabbelen aan met name draadalgjes.

Ziektes bij de Platy

Omdat de Platy een krachtige vis is, heeft hij geen soortspecifieke ziektes. Wel blijft de Platy gevoelig voor de algemene visziektes zoals Witte Stip en vinrot. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Vaak ontstaan visziekten bij het toevoegen van nieuwe vissen. Gebruik dan preventief een medicijn of zorg dat nieuwe vissen eerst een aantal weken in quarantaine zitten. Zie je geen ziekten? Dan kunnen ze de bak in.

Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes Platies

Manntjes Platy met staafvormige buikvin
Mannetjes Platy met staafvormige buikvin

Bij babies is het lastig om het geslacht te bepalen, maar vanaf het moment dat ze vier tot vijf maanden oud zijn, kun je de seksen onderscheiden met behulp van de volgende kenmerken:

Mannetje:

 • Kleiner
 • Fellere kleuren
 • Staafvormig uitsteeksel bij de buikvin

Vrouwtje:

 • Groter
 • Minder felle kleur

Platy’s kweken? Volg ons stappenplan!

Heb je Platies? Dan is het soms lastiger ze niet, dan wel te kweken. Bij goede watercondities planten Platy’s zich goed voort. Wat kenmerkend is aan de voortplanting van Platy’s is dat ze geen eitjes leggen. De vissen baby’s komen levend uit de buik van hun moeder. Dit betekent ook dat de eitjes intern bevrucht worden door de man. Die heeft daar een staafvormige buikvin voor. Lukt het kweken van Platy’s toch niet zo goed? Of zie je nooit baby Platies? Volg dan ons onderstaande stappenplan:

Wil je over het algemeen weten hoe je aquariumvissen moet kweken? Lees dan onze ultieme vissen kweekgids. Vol met tips and tricks!

Stap 1: De juiste aquarium inrichting en samenstelling

Plaats een mannetje en een drietal vrouwtjes samen in een aquarium van 30 tot 40 liter met een klein aquariumfilter dat al een maand heeft ingedraaid in de hoofdbak.

Zwangere Platy aquariumvis
Zwangere Platy (goed kijken)

Als je ze vaak genoeg observeert, kun je geluk hebben en het paren zien. Tijdens het paren zwemmen het mannetje en vrouwtje om elkaar heen en probeert het mannetje het vrouwtje te bevruchten. Aan een dikke buik en een donkere plek op de buik kun je zien dat een vrouwtje zwanger is. Het is belangrijk dat het aquarium niet wordt gedeeld met grote andere aquariumvissen. Die zien baby Platies als een lekker tussendoortje.

Stap 2: Zorg dat de Platy baby’s de eerste weken overleven

Wanneer je weet dat het vrouwtje zwanger is, dan is het goed om het mannetje terug in oude aquarium doen, om stress bij het vrouwtje te verlagen. Zorg ervoor dat er voldoende aquariumplanten in de bak staan. Na 25 tot 30 dagen bevalt het vrouwtje van 20 tot 50 kleine Platies. Wanneer ze allemaal geboren zijn, mag ook het vrouwtje terug naar het hoofdaquarium. Nu kun je de jongen voeren met voer zoals artemia eitjes. Voer ze 3 tot 4 keer per dag een klein beetje voor een gezonde groei.

Stap 3: Zorg dat de Platy’s sterk worden vanaf 2 tot 4 maanden

Wanneer de jongen 2 maanden oud zijn kun je overstappen naar groter voer. Denk hierbij aan vlokken, pellets of vlezige voeren zoals rode muggenlarven en Artemia. Zorg dat je de Platy’s elke dag goed bekijkt zodat afwijkingen of ziektes snel geconstateerd worden en de behandeling zo efficiënt mogelijk kan aanslaan. Als alles goed gaat zijn ze rond 4 maanden volwassen en kunnen ze naar een groter aquarium of verkocht worden.

Verschillende soorten Platy’s? Jazeker!

Door jarenlang selectief kweken zijn er vele verschillende soorten Platy’s ontstaan in vele diverse kleurpatronen. De meest voorkomende varianten zijn:

De effen kleur Platy:

De Platy in het aquarium
Effen gekleurde Platty

De effen kleur Platy is (zoals de naam zegt) een Platy met één effen kleur over het hele visje. In deze groep vallen de Red, Coral, Blue en Golden Platy.

De Moonfish Platy

moonfish platy
Moonfish Platy

Een Moonfish Platy wordt gekenmerkt door een zwarte halve cirkelvormige vlek op de staart wat er uit ziet as een halve maan. Onder deze categorie vallen de Red Platy, Blue Platy en Gold Moon Platy.

De Wagtail Platy

Blue Wagtail Platy
Blue Wagtail Platy

Wat een Wagtail Platy kenmerkt is dat de staart en rugvinnen zwart zijn en de rest van het visje een effen kleur heeft. De Red Platy, Gold Platy, Black en Mixed Wagtail Platies zijn hier voorbeelden van.

De Tuxedo Platy

De Tuxedo Platy
De Tuxedo Platy

Een Tuxedo Platy is helemaal zwart of groen vanaf zijn kieuwen tot aan zijn staart en heeft een gekleurde kop. Het lijkt er bij de Tuxedo Platy op als of hij een net pak aan heeft, vandaar de naam Tuxedo Platy.

De Zout-en-Peper Platy

Xiphophorus maculatus salt pepper platy
Salt pepper Platy

De Zout-en-Peper Platy is een visje die de kleuren van de Effen Platy kan hebben, maar hij is bedekt met zwarte vlekken en stippen zoals een Dalmatiër.

De Gemixte Platy:

Mixed Tuxedo Platies
Mixed Tuxedo Platy’s

De Mixed Platy is een mengelmoesje van kleuren. Deze kleurenmix komt doordat ze niet puur op een kleur of soort zijn gekweekt en dus meerdere kleurgenen door elkaar hebben. Omdat de Mixed Platy niet puur gekweekt wordt, is deze ook het meest beschikbaar en het goedkoopst.

Tot slot over de wondelijke Platy

De Platy is een hele leuke, kleurrijke en makkelijk te houden beginnersvis. Door zijn aantrekkelijke kleuren, actief gedrag en vrolijke persoonlijkheid is het een echte aanrader voor elk aquarium.

Bijna elke dierenwinkel heeft wel een groepje Platy’s in de verkoop van €1,00 tot €4,00 per stuk. Omdat ze zich snel voortplanten heb je er niet veel nodig om een grotere groep visjes te krijgen.

Het gevaar is dan overbevolking en daarbij horende overbelasting inclusief algen van het aquarium. Maar tot die tijd: vooral lekker genieten van het prachtige kleurspektakel en levende televisie.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

33 Reacties
 1. Clarissa zegt

  hoi ik heb een vraagje
  ik heb sinds een maandje of 4 een aquarium en nu
  heb ik een heel mooi vrouwtjes platy ertussen ze zit er al vanaf bijna het begin bij had als eerst 3 guppys
  nu is het zo elke x als ik een nieuw visje of algen etertje haal
  valt ze die aan naja aanvallen ze jaagt ze in een hoekje lijkt t wel ik heb wel gelezen van mannetjes platys dat die dit kunnen doen
  maar ik snap er niks van wat kan ik hier het beste aan doen ze jaagt ook de normale guppen weg die er al in zaten het lijkt wel of ze het baasje van de bak is wel komisch maar niet echt fijn is het mischien handig om voor haar een andere platy erbij te nemen? zou graag willen weten wat ik nu het beste kan doen met r want ze is natuurlijk wel leuk

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, dit gedrag kan sterk individueel zijn. Het is een vorm van territoriumdrang. Wat help is een wat dichtere beplanting aanbrengen zodat andere vissen kunnen schuilen en ook meer aan het zicht onttrokken worden. Als het een vrouw is zou het inderdaad kunnen helpen er een man bij te zetten. Dat wordt ze wat meer bezig gehouden, maar loop je ook het risico van jonkies en moet je die er wel weer regelmatig uit vissen. Probeer het maar, het kan geen kwaad. Succes en veel plezier met de hobby.

 2. Matthias zegt

  Hallo ik had een vraagje

  Kunnen verschillende soorten platy ook voortplanten met elkaar

  1. Aquariumfans zegt

   De meeste platysoorten zullen onderling kruisen afhankelijk van hoe nauw ze verwant zijn zullen dan al dan niet vruchtbare hybriden ontstaan. Of kleurvariëteiten.

 3. Liam zegt

  Hallo,
  Hoe kunnen we voorkomen dat de Platy’s zich veel zullen voortplanten? Ik wil namelijk vermijden dat ik regelmatig met kleintjes zit, dat lijkt me nogal veel gedoe.
  (Is het bijvoorbeeld mogelijk om enkel mannetjes of enkel vrouwtjes te houden? Of geeft dat problemen? Andere manieren om kweken te beperken?)

  Alvast bedankt.

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, dat is een kwestie van enkel mannetjes of vrouwtjes houden, of er een predator bij zetten die de jongen opeet. Het enkel houden van 1 geslacht wordt wel vaker gedaan. De andere optie ook.

 4. Christophe zegt

  Hallo, er zitten nu enkele dagen 2 paty’s (m/v) in mijn aquarium. Nu jaagt het vrouwtje heel geregeld het mannetje weg, gelijkt op dominant gedrag. De andere bewoonster een betta (v) negeert ze. Wat zou hier de verklaring voor zijn? Dacht eerder dat het mannetje het vrouwtje zou lastig vallen. De aquarium bevat 25 liter, genoeg planten in plantsubstraat, rotspartij, verwarming en een binnenfilter. Mvg

  1. Aquariumfans zegt

   Meestal vallen de mannetjes inderdaad de vrouwtjes lastig. Maar misschien heb je er een die er al slechte ervaringen mee heeft. Gedrag kan individueel heel verschillend zijn. Belangrijk is dat de vis die opgejaagd wordt schuilgelegenheid vindt in het aquarium. In dit geval in de vorm van stevige plantengroepen die bij voorkeur tot aan het wateroppervlak reiken.

 5. Pascal zegt

  Ik heb sinds kort een aquarium met 2 platy (m/v) 2 guppen (m) en een grond visje. Het is een 25l bak. Nu heb ik baby plaatjes.

  Nu ben ik benieuwd hoeveel keer per jaar een plaatje baby visjes kan krijgen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Pascal. Dat kan verschillen, afhankelijk van hoezeer ze het naar hun zin hebben. Vooral even zelf in de gaten houden en tellen. Hopelijk kun je het ons dan hier vertellen. veel plezier met de guppies! Groetjes

 6. Paul zegt

  Ik heb net een aquarium opgestart, 60 liter, 25 graden met voedingsbodem en planten. De eerste watertest was goed dus gisteren de eerste vissen erin gedaan : 3 x black Molly (v), 5 guppies (m) en 3 Platy’s (mvv). Nu wordt 1 van de Platy’s (v) continue ‘lastig gevallen’ door 1 van de guppy’s. Het guppy zwemt er de hele tijd naast en achteraan, tikt telkens kort aan en beperkt de bewegingsruimte. Is dat normaal, en houdt dat vanzelf op? Ik vraag me af wat ik kan doen. 5 mannelijke guppies was wellicht geen handige zet?

  1. Aquariumfans zegt

   Tja, die mannelijke guppen en platy’s zitten graag achter de vrouwen aan. Soms vallen ze ook op de andere soort. Het is aan te bevelen enkele mannen guppen te verwijderen en te vervangen door vrouwen. Groetjes

   1. Sil zegt

    Hallo, ik heb een vraag hoe kun je zien of je platy zwanger is

    1. Aquariumfans zegt

     Niet zo moeilijk, dan wordt ze buitengewoon dik! Succes en groetjes

 7. Elco zegt

  Beste,
  Ik heb 3 vrouwtjes en 1 mannetjes platys.
  Nu is het mannetje heel beschermend over 1 vrouwtje en daardoor erg agressief naar de andere vrouwtjes. Echt achtervolgen en stoten tegen de zijkant.
  Waardoor komt dit en wat kan ik eraan doen?
  Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Dergelijk gedrag daar kan je weinig aan doen. Zorg dat er in het aquarium voldoende beplanting en daardoor verstopplekken zijn. Dan kunnen de bedreigde vissen zich aan dat gedrag onttrekken. Vaak gaat dit gedrag na verloop van tijd wel weer over. Groetjes

 8. Priscilla zegt

  Sinds ik het aquarium heb verschoond en er een extra plantje in zit zwemmen de onze platy’s regelmatig bovenin en happen ze.
  Wat zou dat kunnen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Priscilla, het enige dat ik met deze weer minimale informatie kan bedenken is dat de Platy’s na het verschonen met vers water bij het eten wat lucht hebben binnen gekregen en daardoor naar de oppervlakte komen. Het plantje zal er de oorzaak niet van zijn en vers water zou extra zuurstof moeten toevoegen waardoor de noodzaak van lucht happen juist kleiner zou moeten worden. Groetjes

 9. lou zegt

  hallo, ik heb zelf nu platy’s en neon tetra’s bij
  elkaar en zou er graag nog een algeneter bij willen, maar wat voor soort algeneter kan hier bij?
  groetjes!

  1. Aquariumfans zegt

   Er zijn verschillende leuke dwergalgeneters. Zoals Otocinclus vittatus en affinis. Leuke visjes waarvan je er minstens 4-6 bij elkaar moet hebben. Neem ze echter nooit omdat je denkt dat ze je aquarium algenvrij zullen gaan houden. Dat kan ze nooit lukken. Maar het zijn leuke actieve visjes in het aquarium. groetjes

 10. Mar zegt

  Mijn Platy’s zwemmen af en toe met een noodgang door de bak 100ltr. En dan met het bekkie open, is dat normaal. Wel grappig.

  1. Aquariumfans zegt

   Zo lang ze zich verder normaal gedragen zou ik me er geen zorgen over maken. Ze kunnen mekaar soms ook behoorlijk achterna zitten. Houd in de gaten of je geen parasieten constateert. Groetjes

 11. Bruintjes zegt

  @hripsime alg is meestal de reden van geen goede plant verhouding. Waterplanten zijn essentieel om de waterwaardes goed te houden. Ik denk dat je probleem simpel verholpen kan woorden doormiddel van echte olanten in het water te plaatsen. En inderdaad het water verversen. Maar doe dit ook niet te vaak zo krijg je te heftige schommelingen in de waardes. Succes met je bakkie!

  1. Aquariumfans zegt

   Bedankt voor je goede antwoord, hartstikke fijn!

 12. Linnepin zegt

  Hallo Aquariumfans!
  Wij hebben 3 platy dames gekocht in een 35 liter bak. Al na 4 weken had 1 vd dames 9 baby’s geworpen. Wat doe ik met het kroost? We hadden juist met alleen dames dit willen voorkomen, maar blijkbaar had 1 vd dames al wat uitgespookt. Ze zijn nu ruim 3 wk en groeien goed. Waar kan ik met de baby’s terecht? Terug naar aquarium speciaalzaak of marktplaats, en hoe oud moeten ze dan zijn?

  1. Jules zegt

   Hallo,
   ik zou je aanraden om ze nog eerst een beetje te laten groeien en dan kan je kijken naar het geslacht. Zo kan je dan zien welke visjes meisjes zijn en er dan kan je er nog eventueel houden. De overige visjes kan je dan op Marktplaats zetten.
   Groetjes

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Jules,
    Super bedankt voor je reactie, leuk om te zien dat jeje ervaring deelt. Zullen mensen blij mee zijn!

 13. Corine zegt

  Ik heb momenteel baby platy s in mijn guppy tank zitten maar nu is mijn vraag wanneer kunnen deze over naar het aquarium zonder dat moeder ze opeet. Papa is overleden op de dag van geboorte helaas.

  1. Aquariumfans zegt

   Bij levendbarenden is het risico dat moeder haar jongen opeet niet zo groot. Zeker niet wanneer je de ouders voldoende te eten geeft en nog minder wanneer er voldoende beplanting, vooral oppervlakte beplanting aanwezig is. Onder die omstandigheden is het vaak niet eens nodig om de jongen afgezonderd groot te brengen. Dat is anders wanneer er ook andere vissen aanwezig zijn. Succes.

 14. Viggo zegt

  Hallo roderik!
  Ik heb een vraagje, zijn dit goede samenstellingen voor 2 bakken van 58 liter? (20-26 graden)

  Bak 1:
  3x Otocinclus
  3x Chinese Danio
  5x Dwerggoerami
  1x Siamese Kempvis

  Bak 2:
  3x Otocinclus
  3x Black Molly
  5x Hoogvinkarper zilver
  1x Siamese Kempvis

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Viggo, je temperaturen zijn goed. Otocinclus is van nature een scholenvis maar in een kleine bak kan dit wel, de Chinese danio is ook een scholenvis. Goerami’s zijn dat niet. Ik zou kiezen voor 1 goerami-man met 2 vrouwen en minstens 6 chinese danio’s. Voor wat betreft bak 2, zit je wel goed. Laat het enkel niet overbevolken zou ik zeggen !! 🙂

 15. hripsime zegt

  hallo.
  Ik heb 2 vissen in mijn aquarium ik weet niet zeker welke soort het is en ze beginnen allebij een soort van groene schimmel op hun huid te krijgen.. ik vershoon het water om de maand want het word best wel snel vies.
  In mijn aquarium heb ik 2 plastic plantjes en een schuilplaats voor de visjes. Ik heb een luchtpomp filter en een verwarming want het zijn tropische visjes. Meestal zijn ze niet echt geintresieert in eten en spugen ze het gewoon uit. het zijn 2 vissen van ongeveer 3 cm groot e nog 2 gemixte patys maar hun zien er verder prima uit. maar bijde vissen zijn niet zo actief.
  gr. Hripsime

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Hripsime,
   De groene schimmel zou een witte schimmelinfectie kunnen zijn waar algen zich aan zijn gaan hechten. Dit kan verholpen worden met algemene aquariummedicijnen zoals HQ Aqua Fungicell . Dit in combinatie met iets vakere waterverversingen (2 keer per maand) zal de gezondheid van je visjes weer beter maken en verdere ziektes voorkomen. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.