fbpx

Witte stip herkennen en genezen doe je zo!

Een van de meest voorkomende visziekten in een aquarium heet Witte Stip. Deze ontstaat vaak na toevoegen van nieuwe aquariumvissen. Vooral vissen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld stress, verkeerde vissamenstelling of door slechte waterwaarden, zijn er vatbaar voor. Helaas is Witte Stip zeer besmettelijk maar gelukkig ook te behandelen. Lees ook eens de blog met de top 7 visziekten.

Snelle oplossing tegen Witte Stip?

Denk jij dat je aquariumvissen Stip of Witte Stip hebben? Wacht dan niet langer en grijp in! Toen een aantal van mijn vissen witte stip kregen gebruikte ik dit zeer effectieve medicijn. Gelukkig was ik er nog op tijd bij (op één na helaas) en na de kuur kom ik weer opgelucht adem halen. Weet je niet precies welke ziekte er heerst? Probeer dan dit universele visgeneesmiddel. Wees er in ieder geval op tijd bij!

Witte Stip kan zeer hartnekkig zijn en moet in een vroeg stadium worden aangepakt.Wordt je vraag niet beantwoord in deze blog? Laat je vraag dan achter bij reacties onderaan deze blog!

In deze blog vind je onder meer antwoorden op:

Goed, je kijkt dus in het aquarium en je ziet één of meerdere aquariumvissen met Witte Stippen. Misschien heb je ooit de term Witte Stip ergens opgevangen. Logisch dus dat je gelijk het verband met Witte Stip legt. Het is echter zo dat Witte Stip wel eens wordt verward met andere visziekten. Even goed kijken dus. Er zit namelijk daadwerkelijk een verschil tussen witte pluisjes en Witte Stippen (jaja). Op het oog bijna hetzelfde maar er is toch sprake van verschillende visziekten.

Weetje: vissen die ziek zijn geweest door Witte Stip en daarvan genezen zijn, hebben er een resistentie tegen opgebouwd.

Witte Stip, hoe herken je het?

Onderstaand de vier meest voorkomende symptomen bij Witte Stip. Hebben je vissen (één van) onderstaande symptomen? Handel dan direct of houdt je vissen de komende dagen goed in de gaten.

 • Je vis heeft Witte Stippen, vooral bij de vinnen en/of kieuwen en/of de staart. Zeer grote kans dat je vis Witte Stip heeft. Handel direct (zie verderop in deze blog) en voeg medicatie toe aan het aquariumwater.
 • De vis ziet er gewoonweg ongezond uit, bijvoorbeeld door vermagering. Er is een kans dat je vis Witte Stip heeft of binnenkort krijgt. Handel preventief met vismedicatie en houdt je vissen goed in de gaten.
 • De vis schuurt tegen objecten of de bodem van je aquarium. Grote kans dat je vis Witte Stip heeft. Houd je vis de komende vis in de gaten. Indien je vis de komende dagen één van de andere symptomen krijgt handel dan direct.
 • De vis heeft een loskomende opperhuid. Dat kan een teken zijn van beginnende Witte Stip als je nog geen witte puntjes ziet. Het kan op dit moment ook nog een andere visziekte zijn. Goed blijven kijken. Zie je nog andere symptomen, handel dan preventief.

Hoe genees je Witte Stip zo snel mogelijk?

Ernstige Witte Stip? Koop dan gelijk het juiste medicijn
Ernstige witte stip

Okee je bent geen dierenarts maar als amateur dierenarts heb je geconstateerd dat je vis inderdaad Witte Stip heeft. En dat is dus een probleem waar je zo snel mogelijk van af wilt. Gelukkig is Witte Stip te behandelen. Dat kun je via een natuurlijke manier doen, of via het toedienen van medicatie. Overigens raad ik in dit geval een chemische manier aan omdat dit minder impact heeft op de biologische balans in je aquarium.

Tip: bij het gebruik van medicijnen moet je wel de koolstof uit je filter halen want koolstof en geneesmiddelen gaan niet goed samen.

Witte Stip behandelen met medicijnen

Chemische behandeling van Witte Stip heeft minder impact op de biologische balans in je aquarium, maar is zeker niet ongevaarlijk. Doorloop daarom de volgende stappen voor een efficiënte behandelwijze.

 • Stap 1: Bestel medicatie. Eerder raadden we het medicijn Ichtocell van HS Aqua aan Er zijn ook alternatieven zoals Ectocel Daar hebben we goede reacties over ontvangen.
 • Stap 2: Zet de aangetaste vissen bij voorkeur in een apart aquarium in quarantaine. Hoe sneller, hoe beter. Let op dat je quarantaine bak op een rustige plek staat en dat de waterwaarden en de temperatuur gelijk zijn aan het originele aquarium. Voeg wat waterplanten toe. Hierdoor voelt de quarantaine bak natuurlijker aan voor je zieke vis(sen).
 • Stap 3: Haal alle absorberende filtermaterialen uit je aquarium. Koolstof verwijdert micro verontreinigingen uit water maar Koolstof absorbeert dus ook medicatie, iets wat je nu juist niet wil. Verwijder ook je biologisch filtersubstraat zoals argrex korrels en of biopijpjes. Heb je een diffuser op de uitstroombuis, zorg er dan voor dat er maximum zuurstof toegevoegd wordt. Zorg anders voor een luchtpomp of bruissteen voor de gehele behandeltijd. Sommige stoffen in het medicijn nemen namelijk veel zuurstof op uit het aquariumwater. De volgende stap is het verhogen van de temperatuur en ook dat zorgt voor een vermindering van het zuurstofgehalte in je aquarium.
 • Stap 4: Controleer je waterwaarden en pH-waarde in het bijzonder (wat zijn waterwaarden ook alweer?). Een mogelijke oorzaak van Witte Stip is dat de waterwaarden niet in orde zijn. Test daarom deze waarden vooraf en na de behandeling. Als na de behandeling de Witte Stip weg is, maar de waarden zijn nog steeds niet goed, dan is er nog even wat werk aan de winkel. De pH- waarden belangrijk als je het FMC medicijn gebruikt. Dit is nogal een krachtig middel en vraagt een speciale aanpak. Is je Ph-waarde 7 of meer, gebruik dan per 100 liter 1 milliliter FMC. Een pH-waarde onder 7 maximaal 0,75 milliliter per 100 liter.
 • Stap 5: Verhoog de temperatuur langzaam naar 28-30 graden. Controleer de temperatuur regelmatig, zodat het water niet te heet wordt. Vertrouw niet zomaar op je verwarming, blijf controleren.
 • Stap 6: Voed de vissen weinig de eerste dagen. Zieke vissen hebben weinig honger. Daarnaast is vervuiling in de vorm van overtallig eten een belasting voor je aquarium. Dat kun je nu niet gebruiken. Haal overleden aquariumvissen daarom direct uit het aquarium.
 • Stap 7: Ververs na vier dagen 50% van je aquariumwater. Nadat het medicijn een aantal dagen heeft kunnen inwerken is het belangrijk om een waterwissel toe te passen. Je vissen zullen er erg blij mee zijn omdat stoffen vanuit het medicijn nog steeds in het water aanwezig zijn.
 • Stap 8: Na vier dagen geen stippen meer? Toch nadoseren! De parasiet op de vissen zijn misschien dood, de cysten (de parasiet in een vroegtijdig stadium) kunnen altijd nog in het water aanwezig zijn. Voorkomen is genezen, dus preventief wil je die cysten tegengaan.
 • Stap 9: Hoe is de situatie na 8 dagen? Na 8 dagen zou normaal gesproken de ellende voorbij moeten zijn. Het effect van de behandeling heeft te maken met hoe snel Witte Stip aangepakt wordt. Het kan helaas zo zijn dat je al telaat bent.
 • Stap 10: Indien je vissen niet reageren op de (na)behandeling. Probeer dan nogmaals een kuur uit te voeren waarbij bovenstaande stappen herhaald worden. Heb je dan nog steeds Witte Stip, ga dan naar een dierenarts met specialistische kennis over vissen.
Weetje: enkele zoetwatervissen, zoals Clownbotia’s en Schubloze meervallen, zijn extra gevoelig voor Witte Stip.

Witte Stip behandelen via een natuurlijke manier

Witte stip kan nog wel genezen maar lang moet je er niet mee wachten
Deze vis zit onder de Witte Stip

Naast een medicijn, kun je ook proberen om Witte Stip zonder medicijn op te lossen. Zelf ben ik een voorstander van medicijnen omdat deze effectiever is en niet meteen het huishouden van je aquarium overhoop haalt. Aan de andere kant, medicatie kan ook grote gevolgen hebben voor je aquariumvissen. Doorloop de volgende stappen voor een natuurlijk manier om Witte Stip tegen te gaan.

 1. Verhoog de temperatuur in je aquarium een week lang tot 28-30 graden. Let op! Dit moet geleidelijk aan gebeuren en met aandacht, houd de reactie van de vissen goed in de gaten. Zoek vooraf op of al je vissen een temperatuur van 28-30 graden kunnen verdragen.
 2. Ververs gedurende deze week in totaal 75% van het aquarium water. Doe dit wel in etappes. Witte Stip maakt gebruik van cysten (lees: parasiet baby’s) die open zullen gaan. Om deze minder kans te geven zich aan een vis te hechten moeten moet deze grote hoeveelheid water worden ververst.
 3. Na 8 dagen nog geen resultaat? Begin dan alsnog met medicatie zoals in de vorige hoofdstukken staat beschreven. Het is namelijk belangrijk om op tijd met de behandeling te beginnen.
Tip: test bij Witte Stip voor de zekerheid je waterwaarden. Dit vertelt je niets over Stip, maar wel of je waterwaarden in balans zijn. Het goed monitoren van je waterwaarden bespaart je in de toekomst veel ellende, waaronder zieke vissen. Wat zijn ook alweer waterwaarden?

Wat is Witte Stip eigenlijk?

Voor de geeks onder ons is het goed te weten waar we nou eigenlijk over praten. Witte Stip.., die naam zegt ons visueel wel wat, maar wat is het nou specifiek? Een goede vraag want Witte Stip is niet zozeer een ziekte maar een parasiet die je vissen ziek maakt. De eencellige parasiet Ichthyophtirius Multiliis veroorzaakt Witte Stip.

Witte stip aquariumvissen op een Neon Tetra

Voordat deze parasiet zich vastklemt aan je vissen, doorloopt het een stadium. Dat stadium begin met zogeheten cysten. Zeg maar gerust, een baby parasiet. Die cysten ontwikkelen zich in je aquarium totdat ze bijna volwassen zijn, dan verspreiden ze zich in je aquariumwater. Je vissen zwemmen er doorheen en dan gaat het parasietfeest verder. Aquariumvissen die besmet zijn krijgen op den duur zandachtige stippen. Zonder behandeling zal de infectie zich uitbreiden en ziet de vis eruit alsof iemand poedersuiker erover heeft gegooid.

Je aquariumvissen hebben last van Witte Stip en proberen deze vervelende parasiet kwijt te raken door te gaan schuren tegen objecten in je aquarium. Uiteindelijk zal de vis onlogisch gedrag vertonen door bijvoorbeeld nauwelijks te bewegen of juist vreemd door het aquarium heen te zwemmen. Op den duur zal je vis overlijden.

Voorkomen van Witte Stip is beter dan het genezen ervan

Je kunt er zelf veel aan doen om er voor te zorgen dat je vissen gezond blijven. Witte Stip is een parasitaire ziekte. Tegen parasitaire ziekten zijn een aantal goede tips beschikbaar. Wat je eigenlijk wilt is het verkleinen van de mogelijkheid op een parasitaire besmetting.

 • Tip 1: houd je vissen in de gaten. Vrij basis maar hoe eerder Witte Stip geconstateerd wordt, hoe sneller de behandeling plaats kan vinden. Dit zorgt ervoor dat Witte Stip zich niet in je aquarium gaat verspreiden.
 • Tip 2: zorg dat je nieuwe vissen blaken van gezondheid. Alleen de best ogende vissen zijn goed genoeg voor je aquarium. Zijn de kleuren helder? Zien ze er fit uit? Afhankelijk van de vissoort: zwemmen ze actief? Allemaal goede vragen om vooraf te beantwoorden.
 • Tip 3: Ververs met enige regelmaat en geleidelijk je aquariumwater en zorg voor een constante watertemperatuur. Staat je aquarium in direct zonlicht? Gelijk verplaatsen naar een plek waar dat niet het geval is. Lees ook eens de blog over aquarium schoonmaken voor meer info.
 • Tip 4: Voorkom stress. Net als bij mensen is stress een voorbode van een lage weerstand. Zorg voor voldoende schuilplekken, de juiste vissoorten bij elkaar. Lijkt je aquarium op hun natuurlijke omgeving? Dan ben je goed bezig.

Witte Stip voorkomen door Witte Stip te begrijpen

Om Witte Stip goed te behandelen moet je zo vroeg mogelijk in het ziekteproces ingrijpen. Belangrijk is om dus inzicht te hebben in het proces bij het ontstaan van Stip en wat jij al kunt doen om dit te voorkomen. Witte Stip verspreid zich doormiddel van de volgende ontwikkelingen:

 • Fase 1: Witte Stip wordt veroorzaakt door een nare parasiet die vaak door nieuwe vissen of temperatuurschommelingen in je aquarium actief wordt. Wat kun jij doen: check regelmatig je waterwaarden, watertemperatuur en let op bij het toevoegen van nieuwe vissen aan je aquarium. Twijfel je? Zet de nieuwe vissen eerst een aantal dagen in een quarantaine bak.
 • Fase 2: Nadat de parasiet je aquariumvis te pakken heeft zal hij zich vestigen op zijn gastheer en jij ziet vervolgens de Witte Stippen verschijnen. Wat kun jij doen: handel bij het zien van Witte Stippen direct. Bestel medicatie en verhoog langzaam je aquariumwater tot 28 graden gedurende een week.
 • Fase 3: Witte Stippen blijven actief en groeien ze door tot ze volwassen zijn. Daarna laat de Witte Stip de vis achter en vallen ze in het water. Daar ontstaat een cyste die doorgroeit tot een brandhaard waar duizenden infectiehaartjes zich ontwikkelen. Deze zullen op een bepaald moment zich verspreiden in je aquarium en op zoek gaan naar een nieuwe vis. Wat kun jij doen: zorg dat je aquarium schoon blijft. Ververs regelmatig (een deel) van het aquariumwater om de waterbalans gezond te houden en slechte bacteriën geen kans te geven.
 • Fase 4: hebben de infectiehaartjes weer een nieuwe vis gevonden? Dan begint de cyclus weer overnieuw. Erg vervelend! Wat kun jij doen: nu begrijp je waarom waterverversing (tegen die haartjes) en temperatuur verhoging (tegen de groei) zo belangrijk zijn.
Weetje: wanneer de Witte Stip zijn zwermstadium bereikt, kan het 48 uur zonder vis leven.

Tot slot

Witte Stip kan een hardnekkig fenomeen zijn bij aquariumvissen. Het liefst wil je Stip voorkomen maar het kan nou eenmaal gebeuren in de wondere wereld van aquaria. Goed opletten en de infectie aanpakken in de beginfase is de sleutel tot succes. Bekijk ook eens de meest voorkomende klachten bij vissen op www.zoekdierenarts.nl. Met andere woorden, tijd om te gaan turen in je aquarium. Dat mag geen straf zijn!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over Witte Stip? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

73 Reacties
 1. Elise zegt

  Hallo!
  Ik heb mijn vis al verschillende keren tegen witte stip behandeld maar het gaat niet weg. Ik heb al een paar verschillende merken geprobeerd met telkens hetzelfde resultaat..

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Elise, heb je al een watertest gedaan om te kijken of er waterwaarden zijn die afwijken?

 2. Johan zegt

  Heb een vis overgenomen met op beide ogen een witte stip precies in het midden, enig idee?

  1. Aquariumfans zegt

   Kan een soort van schimmel zijn als gevolg van het lang verblijven in vervuild water. Wanneer de waterkwaliteit verbetert zal dit verschijnsel meestal verdwijnen. Anders een kuurtje SH2000.

 3. Koos zegt

  Ik vermoed dat ik witte stip heb.
  hebben een gezelschapsbak met platty’s, corrydoras, gourami, guppen en garnalen.
  kan je dan met een medicijn witte stip bestrijden? Ik heb begrepen dat garnalen gevoelig hiervoor zijn.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Koos, dat hangt van het medicijn af. Ichtocell van HS Aqua kan wel bij de meeste garnalen volgens de bijsluiter. Dat zou je eens kunne proberen. Zie: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-ichtocell-150-ml-int/ succes!

 4. Ronald zegt

  Hallo
  Mijn vissen hebben witte stippen en die zwemmen in een bak van 350 L. Ik heb hun nu verplaats naar een 125 L bak. Mijn vraag is moet ik de 350 L bak al het water verversen? Bedoel water wissel van 100%? Heb geen medicatie in gedaan in de 350 bak enkel zout. En de extern filter ook alles kuizen?( JBL 1902)
  Hoop jullie me kan helpen. Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Nee hoor, verversen van al het water is niet nodig. Zet de thermostaat tijdelijk, een kleine week even op 28 graden en de stip gaat dood, daarna kan hij weer terug naar 25 graden en kunnen je vissen wanneer ze ‘schoon’ zijn weer terug. Eigenlijk had je ze er niet eens uit hoeven vangen. Anders kun je altijd een midden als Ichtocell proberen

 5. Hilda zegt

  Hoi! Ik heb het middel Ectocell forte gebruikt. Ik heb nu, volgens de handleiding op dag 1, 3 en 5 gedruppelt en nu is het dag 6. De witte stip is nog niet weg. Nu lees ik in deze blog dat ik nog een nieuwe kuur mag starten, maar wanneer begin ik die? Graag hoor ik van u

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Hilda,
   Het middel dat je noemt is een middel dat werkt tegen een breed scala aan bacteriën. Zelf zou is kiezen voor een middel specifiek tegen witte stip zoals Ichtocell. Zie: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-ichtocell-150-ml-int/ Maar vaak helpt het al om tijdelijk de temperatuur van het water te verhogen tot 28 graden. Vaak gaat de stip dan zonder toepassing van middeltjes dood. Ik zou het middel dat jij noemt pas weer gebruiken na twee keer een flinke waterwissel van steeds 50%.

 6. Aquariumfans zegt

  Heb je de juiste dosering gehanteerd? Misschien heeft het verdwijnen van de stippen wat wondjes na gelaten. Misschien moet je het even aankijken om te zien of het rood verdwijnt. Bespreek het anders met een goede aquariumwinkel of waar je het medicijn vandaan hebt. Groetjes

 7. Viv zegt

  Kan iemand helpen jou had eerst witte stippen op de sluierstaart en vinnen deze is behandeld met methaninegroen en nu zien alle stippen rood wat is dit

 8. Cyndy zegt

  Hallo

  Ik ga morgen na kuur van 4 dagen water verversen. Dan moet ik er ook weer druppels in doen maar wanneer mag de lamp weer aan en de verwarming beneden en koolspons er weer in

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Cyndy, Ik zou je lamp vooral niet uitdoen. De verwarming kan naar beneden totdat de behandeling klaar is. En dat geldt ook voor de koolspons. Groetjes!

 9. Lynn zegt

  Hallo!
  Wij hebben vissen in de vijver die helaas witte stip hebben. De waarden van de vijver zijn goed (2 weken geleden gechekt), toch is elke vis besmet… Nu hebben we ons ingelezen en een medicijn gekocht om dit te bestrijden. Ik maak mij zorgen over het andere leven in de vijver. Naast vissen zitten er namelijk ook paddenvisjes en hoornslakken in de vijver. Zullen deze diertjes de behandeling van de witte stip wel overleven? Het medicijn heet Combi Rex
  Vriendelijke groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik heb geen ervaring met dit medicijn, maar ik ben bang dat je het risico zult moeten nemen. Ik heb geen idee hoe groot de vijver is, maar je kunt de vissen ook tijdelijk in een cementkuip in quarantaine zetten en ze daar behandelen. Dat lijkt mij de meest aangewezen methode. Groetjes

 10. Suzanne zegt

  Hoi allemaal, ik heb bijna al jullie verhalen gelezen en ben blij dat ik niet de enige ben. Maar wat triest allemaal. Wij hebben een kleine tank, 25 liter. Was n kadootje voor mn zoon. Plantjes, fotoshoot, 5 garnalen, die zelfs vermenigvuldigden een maand gelden, 3 corydoras, tetra’s en een paar mini guppen, helena en appelslak.
  Alles op de slakken na is dood. Zie nog 1 nieuwe garnaal vliegen door de tank.

  Ik wil weer wat nieuwe kopen, alleen is maar alleen. Moet ik dan de tank geheel verschonen? Opnieuw indraaien weer en dan nieuw toevoegen? Of misschien laten gaan, verwarmen en over een week iets nieuws toevoegen? Medicijn als nog toevoegen? Er liggen wel garnalen eitjes in en misschien is er nog wat anders kleins ondergedoken, maar in elk geval geen vissen meer. Wat nu?

  1. Aquariumfans zegt

   25 liter is maar een heel klein bakje. Daar zou je eigenlijk hooguit een paar guppen samen met garnalen in moeten houden. Er hoeft maar iets mis te gaan en het hele evenwicht is verstoord. Ik adviseer he wat snel groeiende plantjes te nemen, zoals Belgisch groen en/of vaantjesplant. Voor de rest niet te veel vissen, zo’n bakje is binnen de kortste keren overbevolkt. Bak goed schoon maken voordat je opnieuw begint. Groetjes

 11. Ezra zegt

  Vraagje: ik heb witte stip in mijn aquarium maar heb al een tijdje geen nieuwe vissen of planten aangeschaft, waterwaardes vanavond al 2 keer gecheckt en die kloppen ook gewoon, ik las dat bijvoorbeeld levend voer ook de oorzaak kan zijn maar dat hebben ze ook niet gehad, wel witte muggenlarven uit de diepvries… zou dat mischien de oorzaak kunnen zijn ?

  1. Aquariumfans zegt

   Het is heel lastig om uit te vinden waardoor witte stip getriggerd wordt. Eigenlijk is witte stip latent in ieder aquarium aanwezig. Veranderende omstandigheden of zwakke of nieuwe vis kan hier gevoelig voor zijn. Het opvoeren van de temperatuur kan helpen en zo niet dan zijn er meerdere effectieve geneesmiddelen in de handel verkrijgbaar. Groetjes!

 12. Karolien zegt

  Hallo,

  We hebben gisteren stip bij een vis gemerkt,
  vandaag hebben we hem in een andere bak gezet.
  Vrij op tijd erbij.
  Vrees dat deze ene vis het mss niet gaat halen, maar
  Alle anderen zien er prima uit
  Behandeling met medicatie toch nodig voor de grote aquarium ?

  1. Aquariumfans zegt

   Zeker in dit stadium kan jij je beperken tot het tijdelijk, een week, opvoeren van de temperatuur tot bijvoorbeeld 28 graden. Stip is altijd latent aanwezig in een aquarium, maar manifesteert zich vaak bij zwakke, oude en nieuw (gestreste) vissen. Als de stip zich uitbreidt zal je met medicatie moeten gaan werken, maar kijk het na het verhogen van de temperatuur maar eerst even aan. Succes !!

 13. Leon zegt

  Hallo, is het echt noodzakelijk om mijn CO2 diffuser uitte zetten tijdens de behandeling van stip met medicijnen? Ben bang dat mijn planten dat niet fijn zullen vinden.

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt bij de eerste keer toepassen van de kuur proberen het aan te laten. Kijk of de medicatie werkt en zo niet doe het dan kort daarna nog een keer, maar dan moet ie wel uit. Over het algemeen hebben planten in zo korte tijd geen probleem met het even ontberen van de CO2. Wanneer die daarna weer aan staat pikken ze de groei wel weer op.

 14. Maickel zegt

  Goedemorgen.ik heb nu al 4dagen blauwe druppels toegevoegd en er zijn inmiddels 3 vies en goudvissen dood???? maar 1vis gaat goed hij zwemt weer rond.maar hij heeft zwarte vlekken hoe kan mvg

  1. Aquariumfans zegt

   Waren de druppels tegen ziekte of tegen algen. Wat voor spul gebruik je? Er zijn verschillende soorten in de handel. In ieder geval niet overdoseren en goed de gebruiksaanwijzing volgen. Als de kuur klaar is een paar weken over kool filteren om de chemische stoffen weer kwijt te raken en wat water verversen.

 15. Bobbie zegt

  Witte stip in zwermstadium gezien onder de miscroscoop. Nu sera costapur f toegevoeg. Kan alleen niet verduisteren. Wel licht uit gelaten. Zal t middel wel werken?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bobbie,
   Juist in het zwermstadium is witte stip kwetsbaar, ook als het aquarium niet volledig verduisterd is. Het is goed dat je het licht uitgezet hebt en dat zou ook voldoende moeten zijn. Hopelijk heeft het gewerkt en worden je vissen weer beter!

 16. daan daniels zegt

  Geachte redactie.
  Klopt het dat je witte stip ook met knoflook kan bestrijden ik heb dat nl gelezen op andere sites.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Daan,
   Dit is een gerucht dat veel rond gaat en sommige mensen hebben hier ook goede resultaten mee. Het probleem is dat het nooit echt bewezen is en ook niet voor iedereen werkt. De rede dat knoflook voor sommige mensen werkt is omdat knoflook het eetgedrag van je vissen versterkt waardoor ze sneller geneigd zijn om te eten en het immuunsysteem daarmee beter in stand blijft. Dit is echter niet altijd genoeg om witte stip tegen te gaan. Om alle risico’s te voorkomen raad ik sterk aan om niet puur op knoflook te vertrouwen, maar het wel in combinatie met andere methodes (zoals medicatie) toe te passen om de hoogste kans op genezen te hebben. Groetjes

 17. Gabriël zegt

  Beste aqariumfans

  Ik heb een vraagje over de dosering van het medicijn tegen wormen door de wormen zitten nu deze ziektes in mijn bak: wormen,witte stip,vinrotting en De onderkant het hoofdje van een van de vijf Corydoras is weggerot
  En mijn chotostoma heeft grote witte vlekken op zijn vinnen hoe moet ik de medicijnen tegelijk toevoegen heb het wormenmedicijn al toegevoegd btw Corydoras hebben we al uit zijn lijden verlost groetjes,

  Gabriël

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gabriël,
   Wat vervelend om te horen over je Corydoras. De meeste medicijnen gaan niet goed samen helaas. Je kan voor de zekerheid even de handleiding van beide medicijnen bekijken of dit echt het geval is. Wat je kan doen in t geval dat ze niet samen kunnen is de vissen van elkaar scheiden en beide bakken los van elkaar medicatie geven.

 18. Martine Verstappen zegt

  Hallo iedereen
  In mijn bak van 350 liter zitten nu zo een goede maand vissen. Ik heb al 2 x witte stip gehad op mijn botia’s, geen enkele andere vis had iets er zijn ook geen vissen dood gegaan.
  Nu heb ik neontetra’s waarvan de staartvin witte plekken vertoond en deze hebben ook rare witte bubbeltjes op hun lip. Ik ben met enkele van hen naar de winkel geweest en daar hebben ze me een kuur met sera bactopur aangeraden, ook kreeg ik omnipur mee met de mededeling dat dit de enige twee middelen zijn die je samen mag gebruiken. Ik word gek van al die medicijnen. Morgen is de 3de dag en ik ga gewoon water verversen en over kool filteren. Al die medicijnen kunnen toch niet goed zijn voor de visjes. Er zijn tot hiertoe wel geen visjes gestorven. Hebben jullie ook ervaring met deze ziekte.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Martine,
   Dat is een bacteriële infectie inderdaad. De winkel heeft dat goed geadviseerd. Zonder medicijnen gaat ze dood helaas. Volgende keer kun je Tricosal nemen dat werkt makkelijker en dat zijn die twee medicijnen in één. Groetjes

 19. Flame zegt

  Wat is de nadosering van HS AQUA ICHTOCELL?

  Kan weinig vinden over dit middel

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi!
   Terechte vraag: Ichtocell mag om de 24 uur met dezelfde dosering worden herhaald. Maximaal 5 – 7 dagen totdat de ziekteverschijnselen zijn verdwenen. Groetjes!

 20. Danny zegt

  Hallo allemaal,

  Ik heb al geruime tijd het volgende probleem.

  Mijn vissen schuren, Worden dun, Hebben een geknepen staart en rugvin, Schubben staan wat open en naar een loop van tijd sterven ze naar genoeg.

  De vissen die het hebben zijn de Platy’s, vijf streeps barbelen, En molly’s

  Bij mijn diamant gourami, Algeneter, Regenboog visjes en coridora heb ik dit niet gezien.

  Ik heb de volgende behandelingen op advies dierenwinkel etc gedaan
  ESHA2000
  GDEX
  Serra costapur F
  Aantal graden geleidelijk verhoogd van 25 naar 30 graden.

  Hebben jullie enig idee wat ik nog kan doen? Dat het uberhaubt te genezen is? Of wat het nog meer zal kunnen zijn.

  Groeten
  Danny

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danny. Ik zou even met een vis naar een dieren winkel met microscoop gaan. Kunnen ze even kijken wat je vissen nou precies hebben. Aquarium Holgen in Amsterdam bijvoorbeeld. Het is lastig om dat zo te zeggen. Wacht er in ieder geval niet te lang mee. Veel succes en groetjes!

 21. beefje zegt

  Bedankt voor deze goede informatieve site! Zonder zou ik niet geweten hebben dat onze vis witte stip had.
  Wij hebben een mooie zwarte sluierstaart. Een week geleden besloten we een algeneter en bodemvis erbij te zetten. Onze sluierstaart helemaal happy met zijn medevisjes. Na 3 dagen heb ik wat zand op de bodem bijgedaan omdat de bodemvis altijd een stuk glasplaat vrij legde. Daarna stelde ik vast dat onze sluierstaart grijs stipjes had op zijn staart. Ik dacht dat dit kwam door het nieuwe grind erbij te doen. Na een paar dagen werd de vis lethargisch en begon ik te beseffen dat er iets meer aan de hand was. Dus beginnen zoeken en dan op deze site terecht gekomen. Helaas op dat moment dierenwinkels al toe. Gisteren dan snel medicatie gaan halen, ze hadden geen van de door jullie aanbevolen merken dus heb costapur F van Serra gekocht. Onmiddellijk in de bak gedaan, lichten uit en we zijn de temperatuur aan het ophogen. Ik zie nu dat de staart van onze sluierstaart begint te rafelen waar de witte stip zit. Is dit normaal? Ook zitten nu op de planten witte stippen. Ik vrees dat door dat ik het niet meteen doorhad dat er ziekte in zat we nu te laat zijn. Vandaag zwemt ze al terug iets ipv constant op de bodem te liggen. Ik denk dat ik best goed door behandel? Want die witte stippen op de planten willen mss zeggen dat er een nieuwe cyclus witte stip al begonnen is? :'( boos op mezelf nu omdat we dachten dat we met extra visjes het beter gingen maken en nu hebben die haar ziek gemaakt 🙁

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Beefje. Bedankt voor je compliment over de site. Leuk om te lezen! En wat vervelend dat je Witte Stip in je bak hebt. Zelf ken ik geen voorbeelden van staarten die beginnen te rafelen na behandeling van Witte Stip. En ook denk ik niet dat je Witte Stip op aquariumplanten kunt zien. Als er namelijk een nieuwe cyclus komt, dan is de parasiet zo klein dat je die niet kunt zien. Het is wel zo dat Witte Stip vaak voorkomt na aanschaf van nieuwe vissen. Dat is erg hinderlijk. Gelukkig ben je met medicatie bezig, goed de bijsluiter volgen en hopen dat het niet te laat is. Dat de Sluierstaart alweer iets zwemt is een goed teken maar zegt helaas niet alles. Houd ons op de hoogte. Groetjes!

  2. Beefje zegt

   We hebben gezien dat de bodemeter achter de sluierstaart zat en vandaar dus vermoedelijk gerafelde achtervinnen. Ondertussen zwemt de vis terug rond en is levendiger en hongerig. We behandelen zeker na om zeker te zijn dat de ziekte niet terug keert. Het ziet er momenteel dus goed uit voor onze vis. Hout vasthouden.

   1. Aquariumfans zegt

    Hoihoi! Dat zou inderdaad een goede verklaring kunnen zijn. Leuk trouwens om te lezen dat het beter gaat met de vis. Ik zal voor hem duimen 😉 Groetjes!

 22. José zegt

  schrikken ook bij ons verscheen er witte stip, pfft ik dacht nou daar gaan ze maar na gebruik te maken van garlic guard was het binnen een week helemaal verdwenen.
  wauw super
  andere vissen en koraal doen het ook og prima

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jose. Volgens mij is Garlic Guard geen medicijn tegen Stip maar een middel om de weerstand van vissen te stimuleren. Maargoed voorkomen is altijd beter dan genezen 😉 Goede tip, dank je wel! Groetjes!

 23. Aren zegt

  Bedankt voor de info

  1. Aquariumfans zegt

   Zeer graag gedaan!

 24. Aren zegt

  Hoi aquariumfans,

  De planten doen het langzaam maar zeker beter, ik heb nog wel de bruin verkleurde planten en naast die heb ik andere planten waar de zwarte gaten in zaten, maar de planten hebben wel nieuwe bladeren die wel mooi groen zijn. Even antwoord op jou vragen: Mijn lampen zet ik 8 uur aan(info van hier). Voeding is micro en macro en vloeibare CO2 en een voedingsbodem, dus zou wel genoeg moeten zijn. Temperatuur is 25 a 26 graden. Ik weet niet of mijn aquariumplanten bij elkaar passen, hoe bedoel je dit. Is dat op basis van wat een plant liever heeft (ph, hardheid enz) dus waterkwaliteit of puur de planten die bij elkaar passen. Trouwens je zegt dat je easycarbo gebruikt en dat het goed werkt, maar dat is toch alleen vloeibare CO2 en geen macro of micro bemester.

  Verder ben ik er achter gekomen dat het geen witte stip is maar een neon tetra ziekte, omdat het geen kleine meerdere stippen zijn maar het is een witte grote bult, ook hebben mijn andere vissen hier geen last van zelf mijn kardinaaltjes.

  Mvg Aren

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Aren, Gelukkig doen je aquariumplanten het nu ietsje beter. Zo te lezen zit er in ieder geval een stijgende lijn in. Wat ik bedoel met planten die bij elkaar passen is dat veel aquariumplanten uit verschillende werelddelen voorkomen en ze ieder hun eigen behoeften hebben. De één wil meer voeding, de ander zuurder water etc. Daarom moet je vooral altijd goed kijken welke planten je bij elkaar zet. Easycarbo is inderdaad vloeibare CO2, dat had bij mij direct effect.

   Als ik de antwoorden op je vragen goed lees, doe je het gewoon goed. Voedingsbodem + vloeibare CO2, daar zou je een eind mee moeten komen. Als de stijgende lijn blijft, dan zou ik het zo laten. Anders moeten we eens verder gaan kijken/meten. Heb je onze blog over aquarium planten voeding wel eens gelezen? Mocht je nog meer vragen hebben, kun je die bij de plantenvoeding blog plaatsen? Houden we het hier schoon voor Witte Stip!

   Met betrekking tot Witte Stip: Wat goed dat je erachter bent gekomen dat het een Neon Tetra ziekte is en geen Witte Stip. Blijft vervelend natuurlijk. We hebben ook een blog over visziekten geschreven. Lees die ook even goed door! Hopelijk blijft het bij één of een paar vissen, en gaat het vooral niet richting de andere vissen. Heel veel succes en we keep in touch. Groetjes!

 25. Aren zegt

  Hoi allemaal,
  Ik maak al 6 maanden gebruik van deze site en mijn complimenten voor de makers, heel veel nuttige informatie te vinden. Ik heb in de afgelopen maande 3 Aquariums gehad, begon met een tetra halfmoon 60L bak, toen ben ik overgestapt naar een juwel rio 125 en nu heb ik een juwel rio 400. Ik heb eigelijk geen problemen gehad, heb zelfs gupies en zwaardvissen die jongen. Alleen heb 2 vraagjes om mijn onderwaterwereld te te optimaliseren.
  Ik heb er verschillende planten in en tot voor kort gebruikte ik alleen een bodemlaag voor de voeding, maar mijn planten werden bruin en werden op ten duur doorzichtig, sommige planten kregen zwarte gaten. Dus toen heb ik profito gekocht, dit vervolgs gedoseerd, paar weken late bleven mijn planten zo, toen heb ik weer via deze site info gezocht, toen bleek dat planten ook macro mest nodig hadden(nitraat) heb ik dat ook gekocht met nog een flesje easycarbo(CO2 ) deze doseer ik inmiddels ook al 1 week maar zie nog geen resultaat, mijn vraag is nu eigelijk of dit behalve een CO2 installatie de uiterste manier is voor planten voeding en of mijn al beschadigde bladere/planten zich nog kunnen herstellen, of moet ik ze snoeien en de nieuwe bladeren later groeien.

  Vraag 2
  Ik heb een gezelschapsbak van verschillende visjes, 2 dwerggouramis, 14 school zalmpjes,25 tetras, 2 dwergkogelvisjes, 2 zwaarddragers en jonkies, 2 gupies en jonkies, allerlei algen eters, rommel eters, moderslangen, 2 garnaaltjes en 2 kreefjes.

  Nu heb ik al een paar weken dat af en toe een neon tetra dood gaat, ik zie ook af en toe dat 1 a 2 tetras een witte stip hebben. Dit is altijd maar 1 witte stip per vis, de vis voelt er niets van en gedraagt zich normaal maar gaat na een week dood. Is dit ook de witte stip waar het hier over gaat omdat er een foto staat van een tetra die helemaal bezaaid is met de stippen en niet enkel 1 witte bult stip heeft. Wie kan mij helpen en mij adviseren wat voor ziekte dit is en of dit de zelfde ziekte als de witte stip is en welke medicatie ik hiervoor kan gebruiken.

  Sorry voor mijn lage tekst, maar beter te veel info als te weinig:)

  Mvg. Aren

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Aren, Bedankt voor je complimenten over de site. We steken er veel moeite in dus dat is erg leuk om te horen. Leuk om te zien ook dat er qua aantal liters een stijgende lijn in je aquarium ontwikkeling zit 😉 Een Juwel Rio 400 is een flinke! Met betrekking tot je vragen: Ikzelf heb goede ervaringen met EasyCarbo en het verbaasd me in die zin dat het bij jou niet aanslaat. Als ik de symptomen zo lees, dan is het inderdaad een voedingskwestie. Een paar vragen voor jou:

   • Hoelang heb jij je licht aan staan?
   • Heb je gekeken of je aquariumplanten bij elkaar passen?
   • Wat is de temperatuur van je water?

   Overigens, zolang planten niet volledig zijn afgestorven kunnen ze in de juiste omstandigheden nog herstellen. Wel is het zo dat een CO2 installatie het leven een stuk gemakkelijker maakt. Een dure aangelegenheid maar je aquariumplanten zullen het zeker waarderen.

   Je andere vraag over Witte Stip: Als je vis witte stip krijgt en na een week dood gaat, kun je er vanuit gaan dat hij zeker wel wat “voelt”. Witte Stip moet je ook echt niet gewoon laten. In dit artikel staat een behandelplan en die zou ik zeker volgen.

   Veel succes met je mooie aquarium en groetjes!

 26. Ruud zegt

  Eergisterenavond (vrijdag, 29 april) de eerste vissen met witte stip ontdekt, waarna ik gisterenochtend meteen medicatie heb gehaald:
  Sera Ectopur – een zoutoplossing om de schubben van de vissen te “openen”
  Exit – middel tegen witte stip
  eSHa2000 – middel tegen schimmel, vinrot en bacterieen.
  Helaas: in de loop van gisteren 1 pantsermeerval en 7 kardinaaltetra’s dood, vandaag (zondag, 1 mei) nog eens 8 vijfstreepbarbelen, 1 bijlzalm en 1 grote maanvis dood…. Een kogelvis lijkt het ook niet te halen.
  Ik heb in het verleden vaker aquaria gehad en ook met witte stip was ik bekend, maar een trieste genocide als ik nu mee maak, nou, daar schrik ik toch wel van!
  Uiteraard ga ik door met de behandeling, ik wil maar aangeven dat het een dramatisch snel verloop kan krijgen. Hopelijk overleven mijn resterende maanvis, paartje zwaarddragers, 2 bijlzalmen, 4 pantsermeervallen en grote algeneter deze epidemie!

  1. Ruud zegt

   Inmiddels een kleine week verder, en er zijn nog 4 pantsermeervallen en 1 bijlzalm over… Het lijkt er op dat het ergste nu achter de rug is, geen stippen meer gezien. Wel zijn de meervallen van de weeromstuit als gekken eieren aan het afzetten! Ik laat de bak nog even met rust, voordat ik met waterverbeteraars aan de slag ga.

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Ruud. Wat vervelend dat je Witte Stip hebt. Het kan inderdaad echt enorm ellendig zijn. Met grote consequenties voor je vissen. Gelukkig zit je er bovenop! Ik lees in je reactie hieronder dat het lijkt alsof het ergste achter de rug is. Hoe is het nu? Ik hoop dat alles helemaal goed is! Groetjes en veel succes vooral!

 27. Kira zegt

  Hallo ik heb sinds begin van de week een sluierstaart gehad met 3 stippen ik ben naar de winkel geweest om product ze gaven me esha2000 na 2e dag waren ze verdwenen donderdag had ik oppeens 3 vissen vol met stippen doe nu al sinds donderdag product in maar het word nog erger ik weet geen raad meer wat moet ik doen

 28. Kira zegt

  Hallo ik heb sinds begin van de week een sluierstaart gehad met 2stippen ben direct naar de winkel gegaan zij gaven me esha 2000 mee ik deed de juiste dosering in mijn aqarium van 50l na 3 dagen was de vis er van verlost maar ik heb sinds donderdag 4 vissen die vol staan met stippen ik doe nu weer dit product in maar zie geen verbetering alleen word het nog meer ik weet niet meer wat te doen:-( kan er mij iemand helpen

 29. willy zegt

  ik heb vorige 2 weken geleden nieuwe visjes gehaald 20
  want ik had eerst een cichliden bak maar deze heb ik weggedaan en
  heb toen de bak half verschoond en nieuwe visjes gehaald
  eerst heb ik het water gemeten
  dit was als volgt PH-7.5 KH-7 GH-10 NH3-0 NO2-0 NO3-0 PO4-0
  ik heb dit aan de man in de zaak ook laten zien en gevraagd of er weer vissen in konden
  hij zei niets aan doen is prima doe maar vis erin
  dus ik planten en visjes gekocht
  maar na sinds 4 dagen zie ik dat ze stip hebben
  ik heb exit erin gedaan maar elke dag zijn er wel dooie
  ik ben bang dat alles dood gaat
  wat kan ik nu het beste nog doen ?

 30. Raoul zegt

  Hallo, net even gekeken. Erg leuke/handige site!
  Mijn vissen deden gisteravond al een beetje raar. Toen ik vanochtend wakker werd schrok ik er een beetje van, Mijn 3 guppen en 1 sluierstaart zit onder de witte stippen! 1 vis (nog) niet. Dit is de eerste keer dat ze witte stippen hebben. (Ik weet het sluierstaar/goudvissen bij guppen zijn niet een top combinatie!) Maar het gaat al een jaar harstikke goed! Mijn sluierstaart die er nu onder zit is al 4,5 jaar oud en ik zou het dus erg jammer vinden als hij sterft… Ik heb dus vanochtend direct uitgezocht wat dit was en heb daarna exit besteld bij Bol.com (Hopelijk komt het morgen binnen!) Ik heb dit spul nooit eerder gebruikt. Ik hoop dat het nog goed komt met de vissen en hou ze voor durend in de gaten.
  De oudste vis van allemaal heeft al zo veel waterziektes mee gemaakt en andere ziektes en allemaal overwonnen! Ik hoop dat het nu dus weer snel goedkomt en dat hij weer vrolijk kan gaan rond zwemmen, eten en spelen met de andere vissen. Denken jullie dat het nog goed komt met de visjes?

 31. Jennefer zegt

  Hoi, twee weken geleden hadden we last van witstip in onze gezelschaps aquarium. Helaas is alles doodgegaan. We hadden medicatie exit gebruikt, koolfilter eruit gehaald en de temperatuur verhoogd naar 30gr. Maar helaas hielp het niet.
  We hebben twee weken geleden de bak goed schoongemaakt en alles nieuw erin gekocht. Nu hebben we sinds 4dagen paar visjes in. En zag vanochtend bij 1vis twee witte stipjes.
  Heeft iemand nog tips? Ben al wel weer begonnen met medicatie exit en de koolfilter heb ik eruit gehaald.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jennefer. De beste tip, daar ben je al mee bezig: medicatie. Hoewel ik normaal gesproken geen voorstander van teveel aquarium toevoegingen ben, raad ik het in dit geval wel aan. Witte stip kan nogal hardnekkig zijn namelijk en daar word je niet vrolijk van. Test voor de zekerheid ook je waterwaarden eens. Het zegt niets over de Witte stip maar wel of dat goed in balans is. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik dat zeker gelijk aanpakken. Geen balans leidt namelijk vroeg of laat tot problemen. Je vissen worden bijvoorbeeld vatbaarder voor ziekten en dat willen we natuurlijk niet. Groetjes!

 32. Mark R zegt

  Allereerst wil ik even zeggen dat dit een topsite is. Ik ben een leek op aquariumgebied, maar haal hier telkens een hoop informatie vandaan.

  Vandaag helaas witte stip ontdekt op een paar goudvissen in mijn 60 liter bak. Heb natuurlijk direct punktol gehaald. Dit kleurt het water overigens aardig blauw!

  Hoe lang duurt het gemiddeld voordat de vissen “stip” vrij zijn?

  Ik denk dat het komt door 1 vis die ik als laatst gekocht had. Toen hij na het wennen werd losgelaten in de bak, toonde hij al direct vermoeid gedrag. Dit ging elke dag door. Hij lag dan bijna de hele dag stil in een plant of op de bodem en ademde zwaar. Hij leeft nu nog steeds na een week. Achteraf had ik hem misschien beter meteen apart moeten zetten, maar weet natuurlijk niet zeker of hij de oorzaak is.

  Ik las in de bijsluiter dat ik het medicijn om de dag moet toevoegen en daarbij 50% waterwissel moet doen. Leek mij wat veel, maar ga dit wel doen.

  Ik voeg normaal bij elke verversing biotopol toe. Zal ik dat nu dan ook moeten doen om de dag?

  Graag hoor ik van je.

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Mark. Wat leuk om te horen! Hartstikke bedankt voor je leuke compliment. Alleen vreselijk balen dat je last hebt van Witte Stip. Het kan even duren voordat de vissen er geen last meer van hebben, tot een dag of vijf. Daarna zou het echt minder moeten worden. En ja, één van de veroorzakers van witte stip is dat je ergens nieuwe vissen vandaan haalt. Deze nemen de parasiet mee, en dan ben je de Sjaak. Goed van te voren kijken of de vis levendig gedrag vertoond. Maargoed, pech kun je altijd hebben. Biopool kun je overigens prima erbij toevoegen. Groetjes

 33. Henk zegt

  Hallo Allemaal .
  heb een bak van 200cm e helaas ook wel een stip gehad . Hen de tem langzaam op laten lopen tot 29.5 en heb gelijk 75% van het water in staps gewijs vervangem daarna heb ik toch voor de zkerheid fix gebruik maar dan aan gepast ivm verse water koolfilters er ooki uit gehaald rn dan 3 dagen gedaan . Na een paar weken was mijn bak stip vrij en super gezond . Er wordt gezegd dat een van de oorzaken zijn te veel vissen en een bak daar ben ik het dus niet mee eens ben ooit begonnen met een 100cm bak daar zaten 150 Kardinalen nooit last van gehad dus ik zet daar bij zeker mijn vraag tekens .

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Henk. Bedankt voor je toevoeging. heel erg nuttig. Blij om te horen dat er ook mensen met succes Witte Stip aangepakt hebben. Ik inderdaad dat veel vissen bij elkaar niet het probleem van deze vervelende parasiet is. Wel is het zo, hoe meer vissen bij elkaar, hoe groter de gevolgen zijn als het mis gaat. Ook is het altijd weer een risico als je ergens vissen vandaan haalt en deze bij je eigen vissen plaatst. Groetjes!

 34. maurice zegt

  ik heb een aqaurium van 120 wel elke keer rommelen nieuwe planten hout licht en kardinalen er in bijzalmpjes asisterus corydora,eerst een bijlzalm toen nog een paar andere vissen zwaardragers er uit gehaald ,,,witte stip ,helaas de kardinalen dus ook na een paar dagen ,ik gebruik costa pur..de zwaardragers beginnen te schommelen en de zalmpjes ..nou ja de kardinalen doen het goed de eerste dag .ik heb twee vragen ,maakt dit medicijn ook kortemeten met schimmeltjes .en hoe werkt het precies dood het de parasieten in het water op vis of wat …nog een vraag is het een goed merk

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maurice,

   Zelf heb ik goede ervaringen met dit middel, het is ook een bekend merk. Resultaat hangt vooral af wanneer de behandeling tegen witte stip wordt begonnen. Ik heb helaas ook meegemaakt dat ik te laat was en het merendeel van de vissen het niet hebben gehaald. Ik weet niet of dit middel tegen schimmels werkt, daar heb ik het niet voor gebruikt. In de gebruiksaanwijzing van dit product staat dat het zowel de (volwassen) parasief op een vis bestrijdt als de parasieten die in het water actief zijn. Succes vooral met die vervelende witte stip! Groetjes!

 35. Steef verheijen zegt

  Beste Diana,

  Ik heb zelf ook een 60l bak en had ook last van witte stip tot in extreme vorm op een aantal vissen ook. In de winkel werd me verteld dat er na 2 a 3 dagen resultaat geboekt moet worden maar ik zag niks veranderen ik heb de juiste aantal druppels toegedient zoals vermeld op de doosjes . Maar zag nog steeds geen resultaat. Ik ben vervolgens doorgegaan 2 weken lang met elke keer 3 druppels van beide flesjes toevoegen . Ik heb gelukkig nog een extra aquarium gehad voor de ernstig geinfecteerde maar uiteindelijk zijn al me vissen witte stip vrij en is 1 er van de 15 besmette maar overleden. Dus ik zou nog 2 weken aankijken en elke keer 3 druppels per dag blijven toevoegen.

  Hopend op een goede afloop en succes

  Groetjes steef

 36. Diana zegt

  Goedemiddag,
  Mijn zoon heeft sinds de zomer een aquarium van 60l. Helaas had hij verkeerd advies in de winkel gekregen waardoor 3 weken terug de bak zonder zuurstof was en vol baardalg en bodemrot. Daarom de bak na goed advies aangepakt nu draait de bak top. Alleen helaas wel witte stip nu dus heeft hij Esha 2000 en Exit gehaald maar nu na 2 weken zitten de staarten van de bijlzalmjes nog onder en 1 rood visje waar ik de naam niet van weet zit helemaal onder. Wat kan hij nog meer doen? Alvast bedankt voor de hulp. Wil mijn zoon zo graag helpen hij is 16 een zijn zuurverdiende centjes zitten erin. Plus we willen dat de vissen het goed hebben.

 37. Jesse zegt

  Ik heb sinds vanochtend dat mijn vissen ook witte stip hebben en dus had ik de vraag: Hoe lang kan een gemiddelde vis met witte stip leven?
  Het is duidelijk dat het zo snel mogelijk moet worden gestopt maar Holland heb je dan de tijd?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jesse! Wat vervelend om te horen. Inderdaad, snelle actie is zeer belangrijk. De gemiddelde levensduur verschilt van vis tot vis. Witte stip maakt namelijk een proces tot volwassenwording door, daarom zie je de stip niet meteen. Mijn ervaringen zijn er heel slecht mee. De eerste keer dat het gebeurde (nadat ik vissen bij een winkel kocht) gingen ze allemaal dood. Nu weet ik inmiddels beter wat te doen en door dit artikel jij hopelijk ook.

 38. steef verheijen zegt

  Mijn zwaarddragers en een paar black mollys hebben last van witte stip ik heb vervolgens een flesje esha 2000 gehaald en EXIT ik heb het nu voor de tweede dag toegevoegd maar heb het idee dat de stippen alleen maar eger worden of uitpuilen(eerder lagen ze nog dicht op de huid) wat is het effect van dit medicijn laten de stippen los van de vis ? Of horen ze te verdwijnen?. Op de doosjes staat ook dat de kuur voor drie dagen is. Maar als er naar drie dagen geen resultaat is moet ik dan doorgaan met de kuur?

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Steef!

   Wat vervelend zeg, dat is een groot probleem. Je kunt een 4e en 5e dag 10 druppels op 100 liter nadoseren. Dat de stippen erger worden kan ook te maken hebben met de groeicyclus waar de parasiet zich in bevindt. Uiteindelijk moeten de stippen verdwijnen maar het blijft een vervelende ziekte. Belangrijk is vooral goed de bijsluiter te volgen. Mocht je in de gelegenheid zijn, zet dan de vissen in quarantaine! Heel veel succes en ik hoop dat je er nog op tijd bij bent! PS. vergeet niet een deel van je water te verversen.

 39. John zegt

  Hallo ben nieuw hier, weet niet goed nog hoe dit werkt
  Maar heb een dringende vraag: ik heb witte stip en een geneesmiddel toegevoegd, punktol plus 250, water temperatuur verhoogd naar 28 gaat nog naar de 30
  Nu zegt mijn jbl Pro scan test dat er hardingszout voor zacht water erin moet,, mag dat wel in combinatie met de witte stip medicijnen?
  Ook andere voedingsstoffen voor mijn planten moeten hierin bv profito en carbo,nitro. Wie heeft hiervoor het antwoord, er is niets te vinden op internet

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi John,

   Bedankt voor je reactie, ik zou geneesmiddelen niet gelijkertijd combineren met andere toevoegingen, tenzij het toevoegingen zijn die je normaal gesproken ook toevoegt (zoals plantenvoeding etc). Geneesmiddelen zijn vaak al een belasting voor je aquariumwater. Even goed afwachten of het medicijn aanslaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de combinatie proberen, je hebt op dat punt toch al weinig te verliezen. Heel veel succes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.