Aquarium thuis? Alles wat je MOET weten lees je hier!

Bij het kopen van een aquarium, of het onderhouden ervan, komt heel veel kijken. De grootste fout die gemaakt kan worden is een aquarium aan te schaffen zonder over zeer belangrijke onderwerpen na te denken. Gevolg? Vissen die overlijden, een bak vol algen, aquariumplanten die niet vooruit te branden zijn en vooral veel frustratie. En dan te bedenken dat je 100% minder frustratie en 100% meer plezier kan hebben door vooraf na te denken over wat je achteraf gaat doen. Dit artikel gaat je ermee helpen!

Wil je een aquarium kopen maar je twijfelt nog? Helemaal niet slecht, zorg er in ieder geval voor dat je voldoende kennis hebt en dat je een aquarium opstart product gebruikt. Zelf heb ik hele goede ervaringen met een specifieke opstarter. Die kun je hier via het Aquariumwarenhuis eens bekijken. Dan moet het goed gaan!

In deze blog krijg je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen en word je gelijk doorverwezen naar de juiste blog met de juiste oplossingen. Al die gratis kennis is er al, nu moet deze nog gevonden worden! We beginnen met drie vragen, elk van deze vragen gaat in op de belangrijkste thema’s. Daarmee krijg je het volgende overzicht:

Welke onderdelen heb je 100% nodig voor je aquarium?

Naast aquariumwater ontkom je niet aan de volgende essentiële attributen:

Wat is de overweging waard voor je aquarium?

Naast de essentiele onderdelen van je aquarium, zijn er veel elementen die het overwegen waard zijn:
Aquarium Boeddha is een prachtig aquarium decoratie stuk. Geeft gelijk een hele andere uitstraling mee aan het aquarium. Aanrader!

Wat zijn de grootste aquarium uitdagingen?

Wat moet je weten voordat je een aquarium koopt?

Goed, daar sta je dan met alle aquariumkennis. Nu is het tijd voor actie, nu is het tijd voor de aanschaf! En toch… toch slaat die twijfel nog een keer toe. En dat stemmetje dat nu vragen begint te stellen, doet dat zeer terecht. Laat me je meenemen naar de laatste overwegingen die gemaakt moeten worden, vóór aanschaf van een aquarium.

Wil je een klein of groot aquarium?

Deze vraag wordt me vaak gesteld. En dan in het bijzonder of een kleine variant een betere keuze is dan een groot aquarium. Zelf ben ik fan van grote aquaria om de simpele reden dat als het puntje bij paaltje komt, deze minder onderhoud nodig hebben. Veel aquariumwater met veel aquariumplanten en niet teveel aquariumvissen zorgen er voor dat er een zekere mate van stabiliteit in het water komt. En dat scheelt algen, verversen, frustratie en ga zo maar door. Maar goed, dan hebben we het over een bak van 300 liter. Waar met de inrichting van aquariumplanten (planten die weinig CO2 vragen) en aquariumvissen (vooral niet te veel) rekening is gehouden. Gaat het fout, dan gaat het ook goed fout.

Aan onderhoud ontkom je sowieso niet en als het dan zover is, dan gaat dat bij kleinere aquaria een stuk sneller. In plaatst van tig 20 liter emmers water sjouwen ben je met een emmertje klaar. Dat is ook wel lekker, alleen zul je dat wel vaker moeten doen. Zelf verschoon ik mijn bak slechts één keer per drie maanden, en dan nog maar 1/3van het water.

Locatie van het aquarium?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar het aquarium neergezet gaat worden? Als je nou veel ellende wilt voorkomen, zet aquaria dan niet in de buurt van een raam. Om verschillende redenen is dat weliswaar mogelijk, maar zeker voor een beginner geen goed plan. Direct zonlicht zorgt namelijk spontaan voor enorme algenplagen. Bovendien is de temperatuurschommeling naast een raam altijd groter. Dat is op zich geen probleem, maar hoe stabieler de omgeving, des te beter dat voor je aquariumbak is.

Ook een aquarium naast je geluidsinstallatie of televisie is door al dat geluid, mogelijke bas en flitsende beelden geen goed idee. Daar raken de aquariumvissen namelijk wat gestrest van, en dat kan leiden tot allerlei vervelende visziekten.

Stijl van je aquarium

Een veelgemaakte fout is het lukraak aankopen van aquariumplanten en aquariumvissen. Net als in de natuur groeien niet alle aquariumplanten bij elkaar. En leven ook niet alle soorten aquariumvissen met elkaar. Dat is een delicate balans, ontstaan door miljoenen jaren evolutie. Voor zowel aquariumplanten als aquariumvissen geldt: hoe dichter je aquarium ingericht is als in de authentieke natuurlijk omgeving, des te gelukkiger zullen je planten en vissen zijn. En dus groeien je aquariumplanten wel, en krijgen je aquariumvissen wel jonkies. Om maar eens wat te noemen.

Ben je nou echt helemaal een aquarium beginner?

Dan kun je het beste eens kijken in de categorie… juist… aquarium beginners. Daar lees je alle belangrijke informatie over aquaria en word jij in mum van tijd een echte expert!

Tot slot een vraag aan jou!

Zo, nu ben je op de hoogte van de belangrijkste aquaria onderwerpen. Grote kans dat je het niet eens haalt tot dit stuk van de blog, want er wordt flink verwezen naar de juiste informatie. Mis je toch nog wat, deel dat met ons! Dan passen we de blog graag aan. Vragen? Ook gewoon hieronder stellen!

4.3 (86.15%) 26 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

29 Reacties
 1. Jaimy zegt

  Oeps foutje! Ik heb een aquarium van 100x40x40 2de hands aangekocht en heb perongelijk met het opstarten 30ml opstarten erin gedaan. Wat moet ik doen? De opstarten is denitrol van jbl.

  Mvg jaimy

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou daar niet van wakker liggen. JBL zegt zelf: ‘Afwijkende dosis: Bij het opnieuw inrichten en na ziektebehandeling: Op de eerste dag een driedubbele dosis en de volgende 9 dagen een normale dosis, indien gewenst overdosering mogelijk, na 3-4 dagen kan met het uitzetten van vissen begonnen worden.’ Overdoseren is dus niet zo risicovol. Je kunt natuurlijk altijd wat water verversen. Groetjes

 2. Miriam zegt

  Hi Aqariumfans, Even een vraag ik heb een prachtig stuk driftwood maar het drijft in het Aqarium???? Wat doe ik fout? Op de foto’s liggen ze meestal op de bodem.
  Hobbygroetjes, Miriam

  1. Aquariumfans zegt

   Je zult het dan een poosje moeten “inwateren”, bijvoorbeeld door het in een speciekuip onder water te leggen met een paar stenen erop om het onder te houden. Kan een paar dagen tot een week duren. Dan drijft het meestal niet meer.

 3. Robin broeks zegt

  Hallo,
  Ik heb een aquarium van 25 cm x 22 cm x 25 cm ik heb hier ongeveer al 6 jaar verschillende goedvissen gehad waarvan er één nu alweer 6 jaar is en ik heb vandaar een nieuw groter aquarium van 50 liter voor hem gekocht nu wil ik graag de stap gaan maken om in het kleinere aquarium garnalen te gaan houden ik heb al een verwarmingselement die bij het grote aquarium zat alleen weet ik zelf niet zo goed wat voor garnalen soort in dit formaat kan en wat voor planten en andere decoratie je nodig hebt en of dit überhaupt wel kan in een bak van dit formaat

  1. Aquariumfans zegt

   Hoe groter hoe beter zo’n aquarium voor goudvissen. Maar zelfs 50 liter is nog erg aan de krappe kant. Goudvissen horen zomaar 40cm. lang te kunnen worden. Maar het is een stap in de goede richting. Ga eens op een garnalenforum kijken en vragen om tot een verantwoorde keuze te komen voor de inrichting en het soort garnaal dat je wilt gaan houden. Begin een met wat algemenere soorten zoals vuurgarnaaltjes.

 4. Ferdi zegt

  Hoi hoi,

  Inmiddels hebben we hier één aquarium staan van 35 liter.
  Het is nog aan het opstarten en dus ben ik mij aan het verdiepen in wat erin kan aan vissen etc.
  Ik wil een klein schooltje met neon tetras.
  Ik heb gelezen dat het niet veel meer dan 6 van dit soort visjes zullen worden ivm de grote van het aquarium. Maar ik dacht misschien is het dan wel een idee om er een paar garnaaltjes bij te doen. Heb je advies over welke soorten garnalen er bij de neons passen en die voor herintreders(lees opnieuw startende visfans) passen. Ik heb nog nooit eerder garnalen gehad namelijk.

  Alvast bedankt groeten,
  Ferdi.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ferdi,
   Hier op onze website hebben we een hele sectie over garnalen met een hele hoop goede informatie over de beste beginnersgarnalen. Ik raad je sterk aan om daar een aantal artikels te lezen. Veel succes met je aquarium!

 5. Sam zegt

  Ik heb een vraagje:
  Ben een starter heb een 60ltr aquarium met voedingsbodem, grindsteentjes, filterpomp, verlichting, thermo, plantjes in de bak….heb er aqua safe in gedaan..maar nog geen warmwater visjes….nu zie ik dat de zuurstofplantjes een soort witte suikerspinachtige iets erop zit en de plantjes een lichtere kleur van krijgen op die plaatsen. Het lijkt of de plantjes dood gaan, weet niet zeker. De andere plantjes groeien goed. Wat is dit en hoe bestrijd ik dit….mogen er visjes (guppy’s) in of niet?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sam,
   Dit klinkt als een schimmel op de bladeren. Dit soort witte schimmels komen wel vaker voor in een opstartende bak en ze gaan uiteindelijk vanzelf weer weg. De schimmel is niet schadelijk voor je vissen, dus je kan je guppy’s er gewoon bij doen. Veel plezier met je aquarium!

 6. jarno zegt

  weet iemand wat je tegen buikwaterzucht kan doen

 7. Ellen zegt

  Hallo ! 🙂

  Ten eerste bijvoorbaat sorry voor dit veels te lange bericht idem vragenvuur..
  Ik heb al veel nuttige info gevonden op deze website hartelijk dank daarvoor maar inlezen is 1ding in de praktijk vind ik nog wat lastig. Ik heb t mezelf niet makkelijk gemaakt want het is een klein aquarium en dan schijnt t nogal nauw te komen met t in balans brengen en houden van t water.
  het is een tetra starterline van61x36x32, 54liter met een easycrystalbox 300 met 50watt verwarming (ingesteld op 25graden +led-verlichting van 6watt.

  Ik ben nu bezig met poging 2.
  Bij mijn 1ste poging had ik ruzie met t plaatsen van de waterplantjes die keer op keer boven kwamen drijven ondanks dat ik voldoende voedingsbodem en grof grind had neergelegd. Toen ik alles voor elkaar had en alle plantjes er eindelijk inzaten heb ik t zelf verpest door teveel plantastart tabletjes (6stuks) in t water had gedaan met als gevolg een wit uitgeslagen aquarium en wederom weer drijvende planten. Toen dacht ik ik begin gewoon overnieuw..

  Zogezegd zo gedaan.

  Het aquarium draait nu 2,5week
  Ik heb t water veel getest met stripjes van pro jbl met bijhorende app.
  Alle waardes zitten nu in t groen.
  De waardes zijn NO3/18 NO2/0
  KH/10•d PH/7,4 Chloor/0
  CO2/15

  Qua CO2 valt er hier en daar nog wat te verbeteren maar oa doordat ik een slakkenplaag had waren er een aantal planten aangetast door de slakjes. Maar de onaangetaste groeiden aardig goed.De rotte en aangevreten plantjes /bladeren heb ik inmiddels weggehaald,ook heb ik 15% water ververst en ik heb wat bacterie middel van Sera bio nitrivec toegevoegd. Verder
  voeg ik bijna elke dag flora grow Carbo CO2fertalizer toe..
  En ik heb sinds 3dagen 2 botia almorhea. Die werden mee aangeraden door een aquariumspecialist in de winkel.
  Ze hebben het aquarium grondig opgeruimd..alle slakken zijn weg. En ik heb t groene filter en t biofoam vervangen. En ben van plan een mini Oxydator te plaatsen(met gekocht)

  Tot zover mijn info over de staat van mijn aquarium nu de vragen.

  Ik heb allemaal middeltjes voor t onderhoud van t aquariumwater. Ik vraag me af welke middeltjes ik elke dag moet gebruiken en welke t belangrijkste zijn en ik t meest nodig heb.

  De vloeibare CO2 voeg ik nu zoals ik boven aangaf bijna elke dag omdat die waardes nog niet optimaal zijn en blijven steken op <15 en omdat t de plantengroei stimuleert (ook wortelgroei..?)
  En ik heb plantamin maandelijkse universele meststof..deze durf ik niet zo goed te gebruiken na t horen van horrorverhalen.

  Ook heb ik ph kh verlager,deze heb ik nog niet gebruikt. Omdat de waardes goed zijn.

  Tot slot heb ik aquariumzout gekocht, dat was handig volgens de specialist om ziektes te voorkomen. Maar hoe vaak mag dat..? Heb verschillende adviezen gekregen.

  Oja en ik had nog een vraag met betrekking op m'n filter/verwarmingsinstallatie. Er zitten nu onder in t bakje een waterdoorlatend zakje met plastic bolletjes mag en kan ik deze vervangen door filterbuisjes in t zakje te doen..? Ik had gelezen dat deze beter filterden dan de bolletjes.

  En wat betreft de botia's die ik heb..wat voor andere vissen kunnen hierbij en hoeveel vissen kunnen erbij met mijn formaat aquarium. Ik wilde erg graag zowiezo een kempvis maar ik weet dus niet of dat kan.. Ik kon nergens op Google vinden welke vissen samen met botia almorhea kunnen..
  Advies hierin zou fijn zijn.
  En tot slot hoeveel vissen kan ik dan max houden in m'n aquarium..?

  Bijvoorbaat Alvast heel erg bedankt voor t lezen van mijn lange bericht en t beantwoorden van al mijn vragen.

  Groetjes Ellen

  1. AquariumFans zegt

   Hoi Ellen. Bedankt voor je bericht. We gaan je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Wat betreft alle spullen die je hebt gekocht, de middeltjes, heb je er misschien niet te veel? Vaak kun je achter op het flesje/doosje wat het product doet en de dosering. Werken sommige producten elkaar niet tegen? Het toevoegen van de CO2, staat op de gebruiksaanwijzing dat dit elke dag toegevoegd kan worden? Een aquarium heeft soms ook gewoon even de tijd nodig om zelf zijn waardes op orde krijgen, zonder hulp van extra middeltjes. Ook bij het zout zou er een dosering moeten staan. Als je dit niet kun vinden, zou ik je willen adviseren om dit product te gebruiken https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-vivocell-150-ml/ . Dit product is een stuk stabieler dan zout. Zout zorgt namelijk voor erg schommelende waterwaardes, wat de vissen niet fijn vinden.
   Om welke filter gaat het die je gebruikt? Ik weet niet of je dit kunt vervangen, of dit goed is voor je filtersysteem zelf.
   Je kunt er best 1 kempvis bij plaatsen, botia leven namelijk op de bodem en een kempvis in de middelste of bovenste laag van het water. Als je een kempvis neemt wordt je wel weer beperkt in de keuze voor nieuwe vissen, mocht je er nog een andere vis bij willen doen.
   Er is niet echt een vuistregel hoeveel vissen er in je aquarium kunnen, maar als je botia’s 4cm groot zijn bijvoorbeeld kun je wel wat uitrekenen. De lengte van de vis x het aantal x 3. In jouw geval verbruik je al 24 liter van je aquarium met de twee botia’s. Bedenk daarnaast ook, hoe voller het aquarium, hoe meer stress voor je vissen. Je kunt er beter te weinig vissen in doen dan teveel.

 8. Marc zegt

  Hallo Aquariumfans,

  Ik had even een vraag over iets waar ik niet helemaal uitkom ondanks de velen bronnen op het internet.

  Ik heb zaterdagavond een nieuw aquarium 2e hands gekocht omdat ik naar een groter formaat wilde overstappen, het betreft een Juwel 180L. Het aquarium was nog volop draaiende en er zaten nog 5 vissen in, waaronder 2 gourami’s en 2 algeneters. Er zaten weinig tot geen algen in het aquarium en een stuk of 10 planten. Voor het vervoeren hebben wij 120L eruit gehaald om met 60L te kunnen rijden, hier thuis hebben wij de 120L bijgevuld met kraanwater om de filters aan het werkt te kunnen zetten. De vissen heb ik tijdelijk in mijn huidige aquarium geplaatst. Na een aantal tests te hebben gedaan kwam ik op 7.5 als PH waarde, in mijn huidie aquarium is dit 7.0, de NH3, NO2 en NO3 waardes zaten allemaal goed. Ik heb een flesje Gekocht wat tegen chloor is en kraanwater snel omzet in aquariumwater. Nu de temperatuur ook op het juiste niveau is vroeg ik mij af waar ik nog meer op moest letten? En zou ik de vissen al kunnen laten zwemmen, want overal staat een gemiddelde tijd van 1 a 2 weken? De waardes zijn goed en mede de temperatuur dus waar moet ik op wachten/letten? Ik hoop dat u mij verder weet te helpen zodat ik een zo goed mogelijk thuis kan creëren voor mijn vissen. Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Marc Visser

  1. AquariumFans zegt

   Hoi Marc. Bedankt voor je reactie. Het wachten van twee weken geeft de bacteriecultuur in je aquarium de tijd om op te starten. Wanneer je er daarna vissen in plaatst, worden alle vuilstoffen goed afgebroken. Verder heb je alles goed in de gaten, maar vergeet niet elke twee weken je waarden weer te meten. Zo weet je zeker dat alles goed verloopt in je aquarium.

 9. Ad zegt

  Hallo,

  Ik heb een nieuw aquarium aangeschaft en staat nu 6 weken op te starten. Het is een bakje van +/- 60x30x30 cm. Led verlichting erin (24 Watt, 8 uur verlicht) en een interne pomp met 2 filtersponzen. Het is nu redelijk beplant met waterpest, lobelia, crypto’s, amazone zwaardplanten en een anubias. Planten doen het goed en iets last van bruinalg, maar wordt nu minder. Waterwaardes blijven nu goed en sinds 2 weken doe ik nu een waterwissel van 20% iedere week. Dan wordt ook Profito en easy carbo toegevoegd. Zo af en toe een half koffiekopje “spa rood” erbij gedaan. Water temperatuur is 24 graden.
  Ik ben er nu aangekomen om er vis in te doen en ik zou graag een schooltje sumatraantjes willen hebben. Ik weet dat het “wervelwindjes” zijn, maar dat zou dan ook eigenlijk de enige soort zijn die erin komt. Misschien nog iets van een algeneter, als dat nodig is.
  Wat denken jullie? Ik dacht aan een stuk of 8 tot 10.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ad,
   Wat leuk en fijn dat je bak zo goed draait! Zeker leuk om nu echt te kunnen beginnen! Je vraagt of het goed is om Sumatranen in je bak te doen en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat niet zo’n goed idee vind. Je aquarium is eigenlijk net iets te klein om de Sumatranen voldoende zwemruimte te bieden. Mijn advies is om toch een ander visje uit te zoeken. Gelukkig is er genoeg aanbod! 🙂 Ik wens je alvast veel plezier!

   1. Ad zegt

    Hoi,
    Hier was ik al bang voor. Heb inmiddels 10 neon tetra’s rondzwemmen. Blijven leuke visjes om naar te kijken. Maar heb nu een volgend iets. Bruinalg blijft hardnekkig en heb de tijd van het licht naar 9 uur gebracht en wordt er elke dag 1,5 ml easy carbo toegevoegd. Hoop dat dit werkt of heb je iets beters? En de volgende vraag: ik moet de Ludwigia repens “Rubin” gaan snoeien. Maar hoe doe ik dat het beste? Gewoon de top afknippen en de top weer in de grond zetten?

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Ad,
     Jammer dat het probleem met de bruinalg blijft voortduren. Wat je even kunt doen is de intensiteit van je LED verminderen. Niet alleen het aantal branduren is hier belangrijk, maar ook de verlichtingscapaciteit. Heb je een dimmer? Zet hem dan eens terug van 100% naar bijvoorbeeld 70%. Welke verlichting heb je precies? Kijk eens in het artikel over LED-verlichting wat passend is voor je aquarium! Er staan ook handige tips in de reacties. Verder is er ook een artikel over bruine algen; kijk hier ook nog eens of je iets kunt doen wat je nog niet hebt gedaan.
     Planten kun je beter niet aftoppen met je vingers of een schaar, omdat daarmee de plant ernstig beschadigd wordt in zijn celstructuur. Met een schaar of met de nagels afknijpen, betekent dat je de stengel eerst volledig platknijpt en dan pas afkort. Met deze beschadigde celstructuur wordt de topstek in een niet-steriele bodem gezet, wat er zeer vaak voor zorgt dat de plantenstengel makkelijk gaat rotten en de groei ernstig wordt geremd. Onder invloed van de osmotische druk (de sapstroom die door de stengel loopt) krijgen de onderste bladeren een slechte voeding aangeboden. Het gevolg daarvan is dat de plant aan de onderkant van de stengel nogal wat blad verliest. Kale onderstammen in het aquarium staan gewoon lelijk.
     Het beste kun je het aftoppen dus uitvoeren met een scherp mes. Een goed scherp aardappelschilmesje of een scheermes c.q. scalpel, is een ideaal hulpmiddel. Top de planten af door de stengel iets schuin af te snijden, waardoor je de minste cellen van de stengelstructuur vernielt. En ja, deze kan dan vervolgens weer in de bodem geplant worden. 🙂 Succes! En leuk dat je voor neon’s hebt gekozen!

 10. Danny zegt

  Hallo,

  Ik heb een vraag, op dit moment is de KH waarde van mijn aquarium van 54 liter precies 4DH. De PH waarde is 7,5. Ik wil de KH waarde graag wat omhoog brengen zonder dat ik de PH waarde nog hoger ga brengen. Hoe kan ik dit bereiken? Alvast bedankt.

  Danny

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danny,
   Voeg je CO2 toe aan je aquarium? Het is namelijk zo dat de pH-waarde in je aquarium samenhangt met zowel CO2 als de KH-waarde van je aquariumwater. Bijvoorbeeld: meer CO2 (en dus een lagere KH), zorgt voor een lagere pH en andersom. Het gaat om de balans tussen CO2 en de KH die zorgt voor de pH in je water. Daar kun je dus een beetje mee spelen. Als je de juiste balans hebt, verandert je pH ook niet. Hopelijk heb je hier iets aan!

 11. Pieter zegt

  Hoi,

  Ik ben een beginner en heb een 2e handsaquarium gekocht van 200 liter. Ik wou daar graag Guppy’s, Black Molly’s en Vuurgarnalen indien. Met de waterplanten Waterpest, Mosballen, Javamos en Vallisneria asiantica. Denkt u dat dit een goede combinatie zal zijn? En hebt u ook nog tips?

  Groeten van Pieter

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Pieter,
   Dat is een groot aquarium voor iemand die net begint! Heb je goed nagedacht over waar het aquarium komt te staan? Anders heb je straks geheid een valse start 😉 . In jouw geval is het misschien verstandig om lid te worden van een aquariumvereniging. Zij kunnen je dan gelijk adviseren over de inrichting van je aquarium en je helpen bij het voorkomen van problemen. Ik zeg dit omdat je nog een beginner bent en als je dan een probleem in je aquarium krijgt, heb je ook meteen een groot probleem! Ik wil je niet ontmoedigen, maar juist een teleurstelling voorkomen. Het aquariumhouden is vaak experimenteren en de meeste mensen beginnen dan ook klein. Ik wil je met alle plezier helpen bij het inrichten en opbouwen van je aquarium, maar dat gaat niet zo 1, 2, 3. Vandaar dat ik je dit als eerste adviseer. Hopelijk heb je hier iets aan en anders laat je het maar weten! In elk geval veel hobbyplezier! Groetjes!

 12. jo v d putten zegt

  mijn stroom wordt 2 uur uitgezet, omdat ze een andere, stoommeter gaan plaatsen. wat gebeurt er dan met mijn filter , deze valt uit??? kan dit voor problemen of vis sterfte .?
  vr gr jo

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Jo! Als je stroom uitvalt gaat je filter uit. Normaal gesproken gaat je filter ook weer vanzelf aan als het stroom aangaat. 2 uur zonder filter zal geen problemen voor je aquarium opleveren hoor. Na de twee uur wel even goed kijken of de filter het weer doet natuurlijk. Groetjes!

 13. Dorien zegt

  Hoi,

  Ik heb een vraagje. Wij hebben een bak van 80 cm breed/100 liter.
  Nu ben ik me aan het verdiepen in de vissen, maar ik twijfel of alles wel goed bij elkaar kan.
  Wij willen de temperatuur rond 25 graden houden en de ph 6.
  Dit is wat we willen:
  koppel antennebaarsjes
  dwerggourami 1 man 2 vrouwen
  diamantzalm 6x
  botia striata 3x
  dwerg algeneters (otocinclus)
  citroen tetra/blauwe neon 8x
  guppy (man) 5x

  Zou dit kunnen of evt nog andere suggesties?

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dorien,

   Leuk wat je allemaal al uitgezocht hebt! Ik val meteen maar met de deur in huis: het antennebaarsje is wel een vis die erg gevoelig is voor de kwaliteit van het water. Ze worden ook niet zo erg oud. Ook de diamantzalm vraagt wat van de waterkwaliteit. Het water mag zeker niet te hard zijn, omdat de vis dan niet oud wordt.

   Dwerggoerami’s zijn niet zo’n goed idee in jullie aquarium, omdat het niet verstandig is om deze vis permanent bij een temperatuur boven de 24°C te houden. Ook moet je kijken bij wat voor stroming de vissen zich prettig voelen. De antennebaarsjes bijvoorbeeld houden van zwak tot matig stromend water, terwijl dwerggoerami’s meer van stilstaand tot zwak stromend water houden.
   Ook de Botia striata past niet in jullie aquarium. Daar is het aquarium eigenlijk te klein voor. En de dwergalgeneter en guppy houden niet zo heel erg van zuurder water. Niet zo’n goed idee dus.
   De citroentetra en de blauwe neon kunnen daarentegen wel weer prima in jullie aquarium.
   Wat is eigenlijk de reden dat jullie de pH rond 6 willen houden? Groetjes!

 14. Annelies Bregman zegt

  Hallo
  Wat ik erg vreemd vind is dat U in het verhaal wat ik te zien krijg wanneer ik verder lees met de nieuwsbrief , vertelt dat je prima kunt beginnen met een Aquarium van 20 – 60 liter.
  Wanneer je het stuk Aquarium voor beginners opent , wordt nl gezegd dat een klein aquarium juist extra moeilijk is voor beginners en dat je dan beter met een grotere kunt beginnen omdat dat makkelijker in balans te krijgen is.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Annelies! Klopt inderdaad, zelf ben ik fan van grote aquaria omdat deze een natuurlijke balans kunnen krijgen. Zolang je een beetje weet wat je doet, scheelt dat veel onderhoud. Als je net begint met een aquarium zou ik een kleine variant kopen omdat de financiele gevolgen als het mis gaat minder groot zijn. Deze zijn dan ook makkelijker te herstellen. Als in mijn grote bak de planten dood gaan, dan heb ik echt een probleem. Als dat in een kleine bak zou gebeuren dat valt dat qua kosten weer enorm mee. Dat is wat ik ermee bedoel. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.