Visziekten top 7. Herkennen & oplossen doe je hier!

Vroeger werd een zieke vis als afgeschreven beschouwd. De geneeskundige zorg voor vissen is inmiddels flink verbeterd en je vissen kunnen met de juiste behandeling weer beter worden. Belangrijk is dat je weet waar je over praat. Pas dan kun je bepalen wat de beste behandelmethode is. Met het behandelen van visziektes kun je niet lang wachten. De rode draad in het verhaal rondom visziekten is dus: onderneem snel actie!

Vis ziek? Wacht niet langer en grijp snel in!

Zieke vissen is een vreselijk verschijnsel in het aquarium. Belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen! Dan heb je de grootste kans op de redding van je aquariumvissen.

Met deze producten heb ik goede ervaringen en heb je kans dat je vissen blijven leven.

Welke symptomenvan visziekten zie ik?

Visziekten
Visziekten

Okee, je aquariumvissen of vis vertoont raar gedrag, anders begon je waarschijnlijk niet aan het lezen van deze blog. Je denkt waarschijnlijk dat een ziekte daar de mogelijke oorzaak van is en die gedachte klopt. Als een vis zich anders gedraagt dan normaal dan is dat een aanwijzing dat hij ziek zou kunnen zijn. De eerste stap is bepalen of je aquariumvis daadwerkelijk ziek is.

Dat doe je door aandachtig te observeren. Dit is belangrijk omdat visziekten zich op verschillende manieren kunnen uiten. Uit de enorme lijst met visziekten zijn er echter een aantal die veel voorkomen. Grote kans dat de ziekte waar jouw vis mee te maken heeft er tussen zit. Met andere woorden: wat zie je nu? Om je op weg te helpen kun de tabel volgen.

Symptomen visziektenVisziekten naamBehandeling visziekten
Pluizige watachtige begroeiing op het lichaam van de visSchimmels zoals saprolegnia
100 liter ververst water een toevoeging van 200 gram zout

Of nog beter, bouw langzaam op met 100gram per 100liter en verhogen temperatuur

Vis hapt naar lucht aan de oppervlakteZuurstofgebrekMeer zuurstofplanten of een zuurstofpompje aanschaffen
Max 1 mm grote witte stippen op het lichaam van de visWitte stipVerhoging temperatuur tot 29 graden (een week) of medicatie dierenwinkel
Dikke opgezette buikWaterzuchtMedicatie dierenwinkel
Wormpjes op de kieuwenGyrodactylus15 gr zout in 100 ml water opgelost
Uitpuilende oog, ogenExophthalmusMedicatie dierenwinkel
Ongewone vormen aan het skeletErfelijke ziekteGenetisch probleem, scheiden van de vissen

 

Tip: Tijdens het voeren kun je het gedrag van vissen het beste observeren. Niet geïnteresseerd in eten? Grote kans dat je vis ziek is.

Mijn vis heeft visziekten, wat nu?

Vooral meteen actie ondernemen! Met andere woorden, zorg dat de juiste behandeling snel wordt toegepast. Wanneer je hebt vastgesteld dat een of meerdere vissen ziek zijn volg dan het algemene behandelplan.

 • Stap 1. Zet je zieke vissen in een apart aquarium in quarantaine. Hierdoor kun je mogelijk voorkomen dat meer vissen ziek worden.
 • Stap 2. Verhoog de temperatuur van het water naar zo’n 28 graden. Ziekteverwekkers vinden dat niet leuk.
 • Stap 3. Vraag advies bij je aquariumspecialist op basis van de symptomen die je hebt geconstateerd.
 • Stap 4. Neem een watermonster en neem dat mee naar de dierenspeciaalzaak.
 • Stap 5. Los een eventueel geneesmiddel indien nodig op in het water (zie de bijsluiter).
 • Stap 6. Voeg het geneesmiddel geleidelijk toe aan het water.
 • Stap 7. Laat het gedurende de voorgeschreven periode inwerken.
 • Stap 8. Ververs gedurende vier tot vijf dagen elke dag 1/10e van het water.

Met visziekten is het zo: preventie scheelt de wereld

Een beetje flauw om te zeggen, maar wel degelijk waar: voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Als je vissen ziek worden is dat vaak een teken dat de waterkwaliteit van je aquarium niet in orde is.

Met een testsetje dat je bij de speciaalzaak koopt kun je de waterkwaliteit controleren op ammoniak en nitriet. Deze stoffen scheidt de vis zelf uit en zijn uiterst giftig als ze in het zwemwater blijven zitten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de waterwaarden zodat je kunt bepalen of er sprake is van een onjuiste balans. Een onjuiste balans versnelt het uitbreken van visziekten.

Weetje: een van de voorkomende visziekten is witte stip. Lees de blog over witte stip eens om deze ziekte te herkennen en te behandelen

Daarnaast is het belangrijk om zo nu en dan eens goed naar de aquariumvissen te kijken. Neem er de tijd voor en observeer wat je ziet. Op den duur ken je het gedrag en de gewoontes van je vissen goed genoeg om afwijkingen daarin te constateren. Dat zijn vaak de eerste voorbodes. Wie weet ben je er nog op tijd bij!

Een ander onderschat fenomeen is het magische woord stress. Stress is de veroorzaker van vele problemen in een aquarium. We praten hier over constante stress bij vissen. Bijvoorbeeld dat er verkeerde soorten vissen bij elkaar worden gezet, er onvoldoende schuilmogelijkheden zijn of door overbelichting van het aquarium. Overigens zijn visziekten zijn over het algemeen op te delen in de volgende subklassen.

 • Bacteriële infecties: huidinfecties, vinrot, uitpuilende ogen, buikwaterzucht, vissen tbc.
 • Schimmelinfecties: door het water regelmatig te verschonen hebben schimmels minder kans.
 • Eencellige parasieten: bijvoorbeeld witte stip en gatenziekte.
 • Worminfecties: er zijn verschillende soorten die niet allemaal te behandelen zijn.
 • Virale infecties: bijvoorbeeld vispokken. Slecht nieuws als dit het geval is want niet effectief te bestrijden. Wel kan het vanzelf over gaan door te zorgen voor optimaal voer, goede leefomgeving en waterkwaliteit.

Parameters voor visziekten

 • Komst van nieuwe vissen in je aquarium die ziek of gestrest zijn/ veroorzaken. Bijvoorbeeld door overbevolking van de vispopulatie.
 • Temperatuursveranderingen door een kapot verwarmingssysteem of door te veel zonlicht.
 • Te veel stikstof door een slecht werkend filter.
 • Daling van het zuurstof gehalte (bijvoorbeeld door te weinig planten, geen stromend water).
 • Slechte waterkwaliteit doordat je bijvoorbeeld te lang het water niet hebt ververst.
 • Overvoeding of juist ondervoeding. De balans en een structuur in het toedienen van voedsel is erg belangrijk.
Tip: lees ook eens de blog over aquariumvissen kiezen en houden eens voor meer informatie.

Tot slot

Visziekten kunnen altijd in je aquarium voorkomen. Hoewel de eerder genoemde richtlijnen ter preventie goed helpen tegen visziekten, ontkom je er niet altijd aan. Bekijk ook eens het overzicht van de meest voorkomende klachten bij vissen op ZoekDierenarts.nl. Het is vooral belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen. De snelheid kan het verschil zijn tussen leven en de dood van je vis.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over visziekten? Laat dan een reactie achter! Dan proberen we je te helpen met de ziekte, of in het ergste geval, ziektes.

4.3 (85.26%) 38 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

60 Reacties
 1. Sebastiaan Dix zegt

  Hallo, bij mijn pangasius zie ik sinds begin van deze week een langwerpige bult net boven de ondervin van de staart, de vis eet sinds drie dagen niet meer en zwemt met flinke staart slagen door mijn aquarium.
  Deze heb ik in een quarantaine bak apart gezet.
  Wat kan ik doen om mijn vis te helpen?
  Deze zwemt al ruim 5 jaar in mijn aquarium zonder ploblemen ( tropische bak)
  Grt Sebastiaan

 2. Anna zegt

  Nieuwe update jongens! 🙁
  Ik dacht dat het weer beter met haar ging. Ze kwam weer aan maar was alleen niet zo actief. Ik kijk nu weer zie ik dat dr schubben uitstaan en ze te dik is. Het is buikwaterzucht… Ik snap niet hoe dit kan. Niks heeft geholpen esha2000 doet ook helemaal niks. Hoe kan ze eerst zo erg vermageren en nu zo dik zijn. Vind het echt niet leuk dat ik niks kan doen

  1. Aquariumfans zegt

   Nee, buikwaterzucht is dodelijk een ook nog eens uitermate besmettelijk zeker wanneer de vis als het ware open knapt. Helaas zo snel mogelijk uit zijn lijden verlossen en risico’s uitsluiten 🙁 Groetjes

 3. Anna zegt

  Nee jammer genoeg niet 🙁
  Ik heb de temperatuur verhoogd en blijf bezig met esha2000, ik hoop echt dat het nog goed komt met haar maar merkte dat ze vandaag al wat minder fit is dan gisteren helaas

  1. Aquariumfans zegt

   He wat vervelend zeg. Het enige dat ik nog kan bedenken is een ander middel proberen. Een middel met een brede werking. Dat heet Ectocell Ik heb altijd standaard een potje daarvan thuis staan voor de zekerheid. Hopelijk komt het nog goed!! Groetjes!

 4. Anna zegt

  Hallo!
  Mijn guppy is opeens heel dun en 1 kieuw is wat dikker dan het ander. Ik heb de waterwaardes gemeten en het nitraat was te hoog heb alles ververst en nu is alles weer goed en ik heb nog een aantal druppels esha 2000 toegevoegd. Maar het visje blijft er zo uitzien 🙁 wat kan de oorzaak zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Dokteren aan zulke kleine vissen blijft moeilijk. Voor de zekerheid kan je hem in quarantaine zetten. Voor de rest heb je gedaan wat mogelijk is. Houd hem goed in de gaten. Verzwakte vissen zijn extra vatbaar voor ziekten, dus neem maar niet al te veel risico. Heb je geen wat meer ervaren liefhebber in de buurt? Of een aquariumvereniging? Daar is meestal wel iemand aanwezig die er even naar kan kijken. Succes en sterkte ermee. Groetjes

 5. Sarina Debets zegt

  Ik heb een 400 liter bak met daarin een sterke verwarming en pomp. Goed gevuld met planten en hout en voldoende zwemruimte. Hierin zitten 6 corydora’s axelrodi, 1 ancistrus en 1 heros efasciatus blue(vrouw) en 2 coulies Een tijdje geleden kreeg de heros gaten ziekte waarvan ze helemaal hersteld is maar sinds kort wil ze niet meer eten. We hebben alles al geprobeerd maar als ze al wat eet lijkt ze te hoesten. Ze zat eerst met een man maar dat ging niet goed. Heeft iemand enig idee hoe we haar aan het eten kunnen krijgen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou beginnen met heel fijn stofvoer. Probeer het eens met diepvries cyclops. Groetjes

 6. eddy zegt

  Ik heb nu 3 jaar mijn aquarium met corrydora’s, fantoomzalmpjes, en roodkopzalmpjes. Nu heb ik sinds een jaar tijd reeds twee corrydoras die hun snorhaartjes kwijtraken. Ze zitten op filterzand dus volgens mij kunnen ze niet afgesleten zijn. Doordat ze natuurlijk niet meer voldoende kunnen op zoek gaan naar eten kwijnen ze weg en zij ze dus al beide gestorven in dat jaartje. Vraag mij nu gewoon af wat de oorzaak is van het verlies van de baardhaartjes. Las al over bekrot ofzo maar als ik naar dode visje keek waren enkel de snorhaartjes weg en voor de rest was muiltje nog intact. Vraag is ook kan dit iets zijn wat ook mijn andere visjes kan ziek maken en wat staat mij te doen. Mijn visjes zitten in een juwel vision 180 met daarin stuk kienhout maar voor de rest niks van scherpe voorwerpen. Kunt u mij misschien raad geven Waarden zij onlangs nogmaals getest en blijven goed en doe elke week waterwissel waarbij ik bodem afzuig . Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Het verdwijnen van de snorren bij Corydoras is meestal het gevolg van een te ruwe bodem. Als het dat niet kan zijn, kan het ook het gevolg zijn van aanvallen door een medebewoner? Is dat mogelijk?

 7. Miranda zegt

  Hoi Aquariumfans,
  Ik heb een kardinaaltetra met een dikke buik en zwemt schokkerig. En als ik goed naar zijn buik kijk zie ik de buik vervormen. Van een gelijkmatig buikje naar een bobbel aan de voorkant of 2 bobbels.
  Is dit een parasiet?
  Ik heb de tetra apart in een bakje gezet maar dit vind de tetra helemaal niet leuk. Houd zich dood of zwemt als een gek door het bakje. Waardoor ik schrok toen ik wou kijken of tie nog leefde😬

  1. Aquariumfans zegt

   Een parasiet is meestal wel te herkennen als een zelfstandig iets dat op de vis zit. Buikwaterzucht wil de schubben uit elkaar laten staan. Als het dat is moet je de vis verwijderen omdat dit besmettelijk is en meestal tot het einde van de vis leidt. Door de vis in de vriezer te zetten in een beetje water gaat dit proces pijnloos en diervriendelijk als mogelijk.

 8. Maurits zegt

  ik heb 6 guppies, 3 blauwe, 1 rode en 2 grijzige met panterkleurige vinnen.
  De 2 grijzen lijken geen balans meer te hebben, ze zwemmen alleen nog maar met de kop naar boven, zowel aan het oppervlak als gewoon op de bodem. De andere 4 zwemmen gewoon normaal.
  Het zou kunnen liggen aan het zuurstof tekort maar ik ben bang dat dat niet het enige is.
  wat zou de oorzaken kunnen zijn en hoe los ik het op?

  1. Aquariumfans zegt

   Zwemblaasstoornissen zijn vaak de oorzaak van dergelijk vreemd zwemgedrag. Daar is weinig aan te doen. Euthanaseren is dan vaak de enige uitweg 🙁

 9. NZ zegt

  Hallo,

  Mijn vissen schuren zich aan het zand en soms aan planten. Niet alle vissen doen het, vooral de guppies hebben er last van. En zo nu en dan een corydoras. Mijn waterwaarden zijn getest met druppels en ammonia, nitriet en nitraat zijn allemaal goed. Ik heb vorige week een wormenkuur gedaan voor kiew- en huidwormen en ook al een 5 dagen lange kuur van Esha 2000 en Exit. De vissen doen het nog steeds. Ik ben een beetje ten einde raad, wat kan het zijn?! Heb jij dit eerder meegemaakt? Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi NZ,
   Waterwaarden die ‘goed’ zijn is lastig te interpreteren. Vaak komt het schuren toch door ammonia. Als de ammonia waarde boven de 0.03ppm is, kan het al dodelijk zijn. De waarde moet echt 0 zijn. Witte stip zou ook een oorzaak kunnen zijn, maar als je net allemaal kuren hebt geprobeerd zal dit niet het geval zijn. Als echt al je waarden 0 zijn is het lastig te verklaren. Elke week 2 waterwissels van 30% zou het probleem kunnen verhelpen. Hopelijk gaat het binnenkort beter.

 10. Nena zegt

  Ik heb een vraagje,
  Ik heb de blog gelezen, alleen mijn guppen lijken niet ziek te zijn. Toch hebben we er nu nog maar 3 terwijl we 2,5/3 weken geleden nog 7/8 guppen hadden..
  Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn. Ik zoek al erg lang naar wat het zou kunnen zijn maar tot nu toe nog niks gevonden. Ook de dierenwinkel weet het niet..
  Ik zou graag mijn laatste 3 gupjes redden.
  Heeft u tips voor mij of weet u wat het zou kunnen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nena,

   Ik heb geen idee wat het is. Lastig om op een afstand te bepalen. Het kan zijn dat je aquarium gewoonweg niet in orde is. Heb je de waterwaarden goed getest? Anders zou ik er iets van Unicell indoen, voor de zekerheid. Zie: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-unicell-150-ml-int/ Succes!

 11. Kirsten zegt

  Hoi
  Een van mij rode minors heeft een zwelling heeft een zwelling onderop zijn buik welke vrij snel groter wordt. De dierenwinkel zei dat het een misvorming van de vis is, maar sinds een dag zit er een witte plek boven van ongeveer 2mm. Verder zijn er geen witte stippen te zien, ook niet op de andere vissen. Hebben jullie enig idee wat dit zou kunnen zijn? We hebben pas sinds 6 maanden een aquarium dus zou heel zuur zijn als we straks alle vissen kwijt zijn. Alvast dank voor jullie reactie.

 12. 2 goudvissen eigenaar zegt

  Ik heb twee goudvissen waarvan allebei gekke dingetjes hebben. De kleinste en de jongste heeft opeens sinds 8-3-2018 een opgezette buik, vanmorgen niet. En de grootste en de oudste heeft een witte stippeltjes op zijn zij of hoe je het mag noemen. Wat moet ik doen en hoe kan het??

 13. Silke zegt

  Hallo,
  Mijn twee gouvissen hebben beide uitpuilende ogen welk medicijn kan ik nu best in het water doen? Mag ik de behandeling ook in het aquarium uitvoeren of moet ik ze er toch best uit halen, en waarin kan ik ze dan best indoen?

  Alvast bedankt.

 14. Yvonne zegt

  Hallo ik heb een vraagje
  Gisteren ondekte ik kleine bultjes op de kop van een van mijn grond etertjes
  Wat zou dat kunnen zijn weet u dat misschien
  Groetjes Yvonne

 15. De Roo Koen zegt

  Beste,
  Ik heb 9 goudvissen waarvan 1 die wit is geworden. De laatste weken merk dat de andere vissen de witte goudvis niet kunnen gerust laten . Ze vallen deze constant lastig. Hoe kan ik dit oplossen dat de witte goudvis een beetje rust krijgt in zijn leven want ik vermoed dat dit niet leuk is.

  Gtr Koen

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Koen. Voor 9 goudvissen heb je echt een flink aquarium nodig. Groter dan 350 liter. Dus een groter aquarium misschien? Anders meer aquariumplanten en schuil mogelijkheden erin zetten. Groetjes

 16. Kira zegt

  Hallo,

  Heb sinds gisteren een aquarium overgekocht van iemand. Nu zie ik dat er verschillende vissen zijn die 1 oog kwijt zijn. Iemand enig idee hoe dit kan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Kira,
   Waarschijnlijk is er gevochten tussen de vissen. Vooral bij algeneters en goudvissen gebeurt dit vaker. Groetjes!

 17. Nynke zegt

  Hoi!

  Mijn guppy man blijft dunner worden. Ik geef hem extra eten, dan komt hij wel wat aan voor een dagje maar de volgende dag is het weer hetzelfde!
  Wat kan ik doen?
  De vis is actief, eet verder goed en er is geen agressie onderling.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nynke. Waarschijnlijk heeft de vis een worm infectie. Zinvol om eens te ontwormen met bilocil of bilocil sensitive. Hangt ook verder af van je verdere vis bestand. Groetjes!

 18. Filoke zegt

  Hoi,
  Ik heb ongeveer een jaar een aquarium van 60l. met warmwatervissen en dat ging super, er zitten 8 platy’s, 4 zwaardragers, 3 molly’s, 10 neons en 1 gourami, 2 algeneter en 1 slakkeneter in. De laatste 6 weken zijn er 5 platy’s, 1 zwaarddrager en 1 molly gestorven, bij sommige zie je dat de vinnen zijn aangevreten en ze lusteloos worden, bij andere zag je niks en lagen ze opeens op de bodem. Ik vroeg in de viswinkel wat het zou kunnen zijn en hij zei, tja als je ze bijna een jaar hebt, kan het van leeftijd zijn, gewoon enkele nieuwe bijkopen, wat ik ook heb gedaan, er zitten sinds deze week 1 vrouwelijke zwaarddrager, 1 mannetje molly en 4 nieuwe platy’s bij. Sommige zaten er van bij het begin in, maar de laatste 2 misschien een maand of 2. Er zit een zuurstofpomp in en zuurstofplanten. Ik dacht aan vinrot maar aangezien aan sommige niks te zien was, twijfel ik eraan. Wat kan ik doen? Ik vervang om de anderhalve week 1/3de van mijn water, doe er product in om het stadswater passend te maken voor de vissen. Heb er vorige week wat product tegen witte stippen ingedaan omdat je waar de vinnen wegrotten wat wit en zwart ziet. Maar blijkbaar hielp het weinig, want heb intussen weer 2 dode vissen gehad. Grtjs Filoke

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Filoke,
   Ga met een levende vis naar winkel met microscoop en laat ze kijken wat erop zit. Aquarium Holgen in Amsterdam kan je daar wel bij helpen. Dan kunnen ze gericht medicatie meegeven. Anders is het toch een risico. Veel succes en groetjes!

   1. bart zegt

    volgens mij is het in het geval van Filoke, een kwestie van overbevolking.
    zijn dan wel geen grote vissen maar alles bij elkaar veel meer als 1cm per liter (wat doorgaans als richtlijn word gezien)

 19. Jolanda zegt

  Hallo,
  Ik heb een vraagje..
  Ik heb een aquarium met x-aantal vissen erin(schol visjes),
  Nu had ik al besloten om er een slakjes eter bij te zetten..
  Regelmatig gaat er wat dood in mijn aquarium..er zitten ook 2glasgarnaaltjes en 2pompoen-garnaaltjes in..nu zie ik dat de korte voelsprieten aangetast worden en een harige zwarte aanslag krijgen..nu ben ik even blij met de slakjes..ik zag er een paar ook met die harige aanslag (wel even goed kijken) maar ik dacht eerst dat er een ander klein slakje op zat maar is het niet het is zover ik ken zien een soort parasiet..Nu mijn vragen..1wat ken dit zijn?
  2 Hoe kom ik ervan af?
  3 Ken dit me andere vissen en aquarium dieren hebben gedood?
  Alvast heel veel dank.. Ik ben een beginnende aquarium liefhebber..

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jolanda,
   Dit is zo heel moeilijk te beantwoorden. Je kunt twee dingen doen. Zet een foto bij ons op de Facebookpagina en vraag mensen ernaar. Dit is de facebook pagina: https://www.facebook.com/aquariumfans.nl/ of Ga er mee naar een aquarium zaak en neem de slak en diertje mee. Succes en groetjes!

 20. Lindsay zegt

  Hallo,

  Ik heb 4 guppen waarvan een guppy die normaal een mooie sluierstaart had, alleen sinds kort is deze helemaal dicht en ziet deze uit als een spits sliertje lijk het wel… ook de rug vin is helemaal samen geknepen en ligt plat op de rug.. de rest van de guppy’s zijn oke dus ik snap er niks van! Wat kan dit zijn? Ik vind ook bijna niks van deze symptomen op het internet.. Ze hebben net een kuurtje Esha2000 achter de rug maar lijkt niet echt te helpen… gupp eet verder prima en gedraagt zich ook normaal. Hopelijk kan iemand mij helpen want ik weet niet wat ik moet doen en wil de gupp graag helpen.. Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Lindsay,
   Ga met vis naar speciaalzaak met microscoop en laat kijken welke parasiet ze hebben. Het zou goed kunnen zijn dat ze wormen hebben. Veel groetjes!

 21. Chantal zegt

  Dank voor je goede blog. Maar helaas kon ik het probleem van mijn sluierstaart goudvis niet goed vinden. Deze ligt veel op de bodem ‘te slapen’ en voelt zich duidelijk niet lekker. Ik heb twee sluierstaarten van 2 jr oud en 3 slakjes in een aquarium van 180 liter. De pomp werkt goed. Er staan genoeg planten in en de Waterwaardes zijn goed. De andere vis vertoont geen problemen. Soms zwemt de zieke vis wel rond en hij eet ook gewoon (zinkende korrels). Dan ziet hij er normaal uit behalve een wat slappe rugvin. Het water is 20 graden. Wat kan het zijn en wat kan ik doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chantal,
   Bedankt voor je compliment, maar wat vervelend van je sluierstaart! Het lijkt erop dat je vis een zwemblaasprobleem heeft. Meestal betekent dit dat je vis scheef gaat zwemmen of gaat drijven, maar in jouw geval lijkt de blaas stuk. Je vis moet dan erg veel moeite doen om te kunnen zwemmen en is waarschijnlijk erg uitgeput. Vissen kunnen op deze manier nog erg lang leven, maar het lijkt me niet prettig voor de vis. Er is ook niets aan te doen. Je kan hem op een diervriendelijke manier uit zijn lijden verlossen of het nog een tijdje aanzien. Hopelijk heb je hier iets aan! Sterkte!

  2. Jacol zegt

   Hoi Chantal,

   Ook wij hebben een sluierstaart goudvis met zwemblaas probleem. Via Google erachter dat zinkende korrels beter zijn zodat ze minder happen aan de oppervlakte. Ook zou ander voedsel helpen in ons geval fijn geneden kleine gekookte diepvries erwten. In een kom met klein laagje water 2 doperwtjes uit de vriezer op max. Watt 2,5 min. lang naar koken laten gaan. Daarna scherp mesje in erwt zetten en schil verwijderen door erop te duwen. Het binnenste van de erwt in zeer kleine stukjes snijden en dit geven. Wel fijn snijden anders stikt de goudvis erin. Ondertussen is de erwt afgekoeld en kun je het in het aquaruim doen. Je kunt dit afwisselen met gewoon voer of max. per dag 4 erwten geven of minderen. Onze Guppy krijgt normalier 2x per dag 2 zinkende korrels. Dus ook bij zwemblaas problemen 2x per dag in totaal 4 erwtjes. Het werkt bij die van ons. Nu varieren we om problemen te voorkomen. Succes met deze tip!

 22. maud kuypers zegt

  Hallo,

  Mijn telescoop sluierstaart heeft sinds vandaag een lichte zwelling aan de achterzijde van een van zijn ogen. De huid lijkt hier ook strakker gespannen te zijn. Verder is de vis levendig en eet goed. De andere vissen hebben verder geen symptomen. Wat zou dit kunnen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste maud kuypers,
   Wat een vervelende ontdekking! Helaas kan dit van alles zijn en tegelijk ook helemaal niets. Het kan een virale infectie zijn, zoals vispokken of de bloemkoolziekte. Voor beide is geen behandeling mogelijk, maar het kan helpen om de temperatuur van het water te verhogen. Daarnaast kan het een bacteriële infectie zijn, zoals uitpuilende ogen. Dit is meestal maar tijdelijk. Dan kun je misschien ook nog te maken hebben met parasitaire worminfecties, zoals lintwormen. Ook hier is geen behandeling voor mogelijk. Wil je er zeker van zijn dat er niets met je andere vissen gebeurd, zet dan de vis waar je wat aan ziet even apart. En zoals eerdergenoemd: verhoog even de temperatuur van je water. Hopelijk is het niets en loopt het goed af! Succes!

 23. Beginnervis zegt

  Vraag van een leek, die eerst een vis koopt en dan gaat verdiepen….
  10 dagen geleden twee sluierstaarten gekocht. Aquarium van 27 liter..
  Binnen drie dagen werden bij de vissen suf en passief. De ene is gisteren overleden, miste een stuk van zijn staart..De andere heeft wittige aanslag rondom zijn kieuwen, schimmel?
  De dierenwinkel gebeld die zei dat een temp van 18 graden prima is…Wellicht dat t aan de stenen lag, soms laat een laagje op de stenen los door schoonmaken wat niet goed voor de vis is. Ik moest hem apart doen in een emmer, bij de verwarming, in nieuw kraanwater….hmmm Als ik hier de info lees, kan ik zijn advies beter niet opvolgen.
  Maar wat wel? De temperatuur verhoog ik met een verwarmingselement, moet hij echt naar 28 graden (zieke vis) en hoe lang?

  Hoe weet ik zeker of het een schimmel is? En is het noodzaak medicijnen te kopen of kan ik het met zoutoplossing proberen? Zo ja, hoe doe ik dat precies?

  Kan ik nog meer doen om zijn welzijn te vergroten? ph meten etc?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Beginnersvis,
   Wat vervelend is dit voor je! Het allereerste waar ik aan denk bij je sluierstaarten is dat er een fosfaatpiek in je aquarium ontstaan is. Je aquarium is niet zo groot en je sluierstaarten zijn vrij actieve zwemmers. Dit kan betekenen dat er meer ammoniak via de kieuwen vrij komt, waardoor er een verhoging van ammoniak c.q. fosfaat optreedt. Je zou dit kunnen controleren door je water te (laten) testen. Het klopt dat je sluierstaarten in water op kamertemperatuur kunnen. Een temperatuur tussen de 10 en 20°C vinden ze prima! Hoe zit het met de pH en GH van je water? Een pH van 7-7,5 is perfect, met een GH van 12-16. Heb je ook een filterpomp in je aquarium? Verder is het eigenlijk niet aan te raden om sluierstaarten in een klein aquarium te houden. Genoeg stof tot nadenken dus! Veel succes met je aquarium. Groetjes!

 24. Nathalie zegt

  Hallo,

  Ik was nieuwsgierig of jullie nog tips hebben voor een betta vrouw met zwemblaasproblemen nadat zij buikwaterzucht overleeft heeft. De buikwaterzucht is dus overgegaan door gebruik van esha2000, maar nu merk ik al een week of 3 dat de vis heel veel moeite moet doen om te zwemmen en dat de achterste helft van het lichaam de neiging heeft om verticaal te zakken, ongeveer vanaf de rugvin. Ik zag hele leuke opties voorbij komen voor koikarpers met steentjes plaatsen in de zwemblaas, maar dat gaat natuurlijk niet bij een betta. Ik hoor graag van jullie.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nathalie,
   Wat vervelend zeg! Een vrij simpele oplossing die je even zou kunnen proberen is om je Betta apart te zetten en het water tot zover te vullen dat de vis nog net onder water is. Zo kan je Betta op de bodem tot rust komen en weer aansterken. Doe dit zo’n 5 dagen en voeg elke dag een klein beetje water bij. Doe dit net zolang totdat de vis weer helemaal vrij kan rondzwemmen. Als het bijvullen te snel gaat en je Betta hier niet goed op reageert, verleng dan het aantal dagen van bijvullen. Vraagje: Kan het zijn dat je Betta teveel drijvend voer eet? Als dit zo is, is het ook verstandig om even ander voer te geven. Hopelijk werkt dit. Groetjes!

 25. els zegt

  ik heb tetra”s in mij aquarium die een soort bloemkool achtige gezwellen aan hun mond hebben ,wat kan dat zijn en wat kan ik er aan doen.
  M.v.g. Els

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Els,
   Wat vervelend zeg! Het lijkt erop dat je vissen een schimmelinfectie te pakken hebben. Belangrijk is dat je deze vissen zo snel mogelijk apart zet van de nog niet besmette vissen! Zet de zieke vissen in warmer water dan het water van je aquarium, zo’n 28°C moet voldoende zijn. Als je zeker wilt weten of het een schimmel is, kun je even een foto maken of bij de aquariumspeciaalzaak beschrijven hoe je vissen eruit zien. Laat dan meteen even je water testen. Mocht je er niet uit komen, dan kun je proberen om eSHa 2000 aan het water toe te voegen (uit voorzorg ook in je gewone aquarium). Hopelijk kom je eruit en anders weet je ons te vinden! Succes!

 26. van thienen zegt

  mijn goudvis heeft een gezwel op zijn lichaam boven aan wat moet ik doen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danielle! Dat klinkt niet goed. Het is wat lastig te beoordelen zo maar het klinkt als een tumor. Dat komt helaas wel vaker voor bij Goudvissen. Het kunnen ook wraten zijn overigens. Als het een tumor is dan kan die alleen chirugisch verwijderd worden. Huidtumor wil niet altijd uitzaaien naar inwendige tumoren. Maar echte garanties heb je helaas niet. Met wratten kan je goudvis overigens nog jaren blijven leven. Houd ons op de hoogte. Groetjes!

 27. Roxanne zegt

  Hoi

  Ik heb een vraag mij vriend heeft 8 vissen en ik zie nu opeens dat 2 van die vissen opeens 1 zwart oog hebben. Wat kan dit zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Roxanne, dat is heel moeilijk te bepalen. Kun je een foto op onze Facebookpagina achterlaten? Kunnen we er iets beter naar kijken. Dank je! Groetjes!

 28. Vissen eigenaar zegt

  mijn vis had slierten in plek van een vin ???? vis is nu wel dood gegaan maar hoe kan dit

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi! Wat bedoel je precies met slierten? Losse stukken huid? En zat er wel eerst een vin? Met wat meer informatie kan ik je beter helpen. Groetjes!

 29. margaret zegt

  Ik heb een vijver id tuin met goudvissen. Een ervan zwemt nauwelijks meer, ligt op z,n kant.Hij leeft wel.Heeft dit te maken met z,n zwemblaas?

  1. aquarium owner zegt

   ja jouw goudvis heeft last van zijn zwemblaas

   1. Aquariumfans zegt

    Klopt inderdaad. Bedankt voor je reactie, erg fijn!

 30. Annabel zegt

  Als bij behandeling staat 15 gram zout in 100ml water oplossen is dat eenmalig of miet ik het per 100 mol doen en dan omrekenen naar de inhoud van de bak? Deze is NL 200 liter

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Annabel, dat is eenmalig en 200 gram zout per 100 liter. Vergeet niet het water gedeeltelijk te verversen voordat je het zout toevoegt. Je kunt er ook voor kiezen om 100 gram per 100 liter toe te voegen als je denkt dat 200 teveel is. Groetjes!

 31. Coene Gilbert zegt

  iK HEB EEN VUURNEON DIE NIET BIJ KLEUR IS . WIT OP HET LICHAAM , MAAR VERDER HEEL ACTIEF EN GOEDE EETLUST, WAT TE DOEN, MET RUST LATEN OF VERWIJDER

  Mvgr.Coene G.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi! Caps Lock stond volgens mij nog aan 😉 Het kan goed zijn dat de vis gestrest is. In dat geval moet je goed kijken of er voldoende schuilmogelijkheden en aquariumplanten zijn. Ook belangrijk is het om te kijken naar de medebewoners. Als je hele drukke of grote andere aquariumvissen erbij hebt rondzwemmen, dan kan het goed zijn dat stress toeslaat. Een andere mogelijkheid is dat er een ziekte onder de leden is. Dat is dus nog even afwachten geblazen en je vissen goed in de gaten houden. Groetjes

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.