fbpx

Goudvissen in het aquarium, wat moet je weten?

Natuurlijk krijg je als kind een vissenkom, het is eigenlijk je eerste huisdier. Zelf heb ik ook een vissenkom met goudvissen gehad en vond het leuk om naar de bewegende vissen te kijken. Niet wetende dat goudvissen in een vissenkom erg dieronvriendelijk is. Deze blog behandelt eerste algemene info, daarna gaan we de diepte in! Lees onze blog over Sluierstaarten en Vissenkom ook voor meer nuttige informatie.

Meer info over goudvissen?

Goudvissen overlijden veel te snel, herkenbaar? In mijn mening in 9 van de 10 gevallen onnodig. Zorg dus goed voor je goudvis en koop Speciale Goudvissen voeding. Heeft je goudvis een dikke buik? Dan is er waarschijnlijk sprake van buikzucht, handel snel en check Trichosal. Heb je een vissenkom? Gebruik dan altijd een goede Vissenkom watervoorbereider. Je Goudvissen worden er blij en gezonder van!

Voor dat we beginnen kun je hieronder eerst een overzicht vinden van veelvoorkomende onderwerpen, die ook goudvissen raken. Voor meer informatie klik je op de link.

Problemen met goudvissen

goudvis in het aquarium
Goudvissen kunnen prachtig in je aquarium zijn

Soms hapte een goudvis boven water, aten ze elkaar op of zwommen ze op hun rug. Ik zag er toen nog geen kwaad in. Vervelend vond ik wel dat ze een zo kort leven beschoren waren. Terwijl ik ze toch elke dag voedsel gaf. Dikke buikjes waren daar getuigen van. Helaas genoot ik eigenlijk van een marteling in plaats van een voorstelling.

Vissenkommen zouden eigenlijk verboden moeten worden. Wist je dat de meeste goudvissen 20 jaar horen te worden? Een koudwater aquarium heeft net zo veel zorg nodig als een tropisch aquarium. Een vissenkom kan daarom nooit volstaan.

Blaasoog goudvis
Blaasoog goudvis

De goudvissen hapten boven water omdat ze onvoldoende zuurstof binnen kregen, aten elkaar op omdat de kom te klein was en zwommen op hun rug omdat ze doodgingen. Zelfs de bolle buiken duiden op een ziekte door overvoeding en slechte water kwaliteit. Niet vreemd dus dat mijn goudvissen geen 20 jaar maar 2 maanden tot een jaar oud werden. Een heel teleurstellende waarheid.

Algemene achtergrond van de goudvis

Goudvissen zijn populaire huisdieren door hun felle kleuren en vormen. De oorspronkelijke ‘goudvis’ komt uit Azië en is veel minder gekleurd dan de vis die in je vissenkom zwemt. Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.

Weetje: de bekende Koi lijkt op een goudvis maar is het niet. Het is een sierkarper die wel een meter lang kan worden.

Waar de goudvis wel thuis hoort

Shubunkin goudvis
Shubunkin goudvis

Goudvissen stellen net als andere vissen eisen aan hun omgeving. Ze horen eigenlijk thuis in vijvers of grote aquariums. Een goede omgeving is de omgeving die past bij zijn leefwijze. Een ruim aquarium met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Je zult zien dat een goudvis die veel ruimte heeft, ook een stuk groter wordt dan eentje die in een kom leeft.

Weetje: reken voor elke goudvis minimaal 50 liter water. Dan kun je uitrekenen hoeveel ruimte een goudvis eigenlijk nodig heeft.

Goudvissen: grootte & soorten

Een belangrijke reden waarom goudvissen in vissenkommen ongeschikt zijn, is dat veel soorten hard kunnen groeien. Je koopt een goudvis van 9 cm maar sommige soorten kunnen tot 35 cm uitgroeien. Enkele soorten die niet al te groot worden staan hieronder op een rijtje:

SoortFormaat
Leeuwenkop tot 30 cm
Blaasoog tot 10 cm
Shubunkin tot 30 cm
Shubunkin komeetstaart tot 40 cm
Telescoopoog tot 30 cm

 

Weetje: Goudvissen passen zich NIET aan aan de grootte van de vissenkom. Ze stoppen van de buitenkant wel met groeien maar hun ingewanden niet. Uiteindelijk sterft de goudvis daardoor.

Vervuiling in een vissenkom

Telescoopoog goudvis
Telescoopoog goudvis

Wat ik me goed kan herinneren is die slierten uitwerpselen die op de bodem van mijn vissenkom lagen. Op een

bepaald moment lagen er zoveel dat ik het water maar ging verversen. Helaas is de uitwerpsel van de vis maar het topje van de sluier. Doordat er in de vissenkom zo weinig ruimte is, stijgen gevaarlijke stoffen zoals nitriet heel erg snel. Dat hoef je niet altijd te zien.

Een groen uitgeslagen kom zegt dus niet bijzonder veel. En waterverversing heeft geen zin omdat leidingwater geen ‘natuurlijk’ water is. Leidingwater mist fundamentele stoffen voor een vis om te overleven. Ook een filter heeft geen zin omdat daarmee geen goed ingedraaid aquarium tot stand komt. Leidingwater wordt dan gewoonweg slechts rondgepompt.

Let op het zuurstof gehalte in het aquarium

Net als wij mensen hebben goudvissen zuurstof nodig om te overleven. En veel ook nog. Een gebrek aan zuurstof verklaart dat vissen aan de oppervlakte naar adem happen. Een vissenkom met daarin een luchtpomp en veel waterplanten zal ook niet helpen. Een vissenkom is simpelweg te klein om voldoende zuurstof in het water te laten oplossen. Wat wél helpt, is een grotere leefomgeving.

Weetje: vissen hebben geen geheugen van 3 seconden. Sterker nog, je kunt ze zelfs trucjes aanleren. Trucjes? Jazeker, zodra ze je een potje voer zien openmaken komen ze meteen naar boven zwemmen.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken. Teveel voeding is zeer schadelijk voor het water.

Waarom veel voeding slecht is

Overvoeding van vissen is een belangrijke doodsoorzaak. Geef de goudvissen liever drie keer per dag een heel klein beetje te eten, dan één keer te veel.

Komeetstaart goudvis
Komeetstaart goudvis

Het beste is de goudvis elke dag, in de ochtend en avond, een klein beetje te voederen. Anders stijgt de Ammoniakwaarde in je water te hard, ontstaat nitraat en sterven je vissen. Een uitgangspunt dat je kunt gebruiken zodat je zeker weet dat er niet teveel voeding wordt gegeven is: geef de goudvissen wat ze in 5 minuten kunnen opeten en haal het overtollige voedsel met een schepnet uit het aquarium. Bovendien houden ze van een gevarieerd voedselprogramma. Probeer naast vlokken af en toe eens watervlooien te voeren.

Weetje: Spugen vissen het eten weer uit? Dat is een teken dat je teveel voeding geeft!

Goudvissen kopen

Je snapt het, goudvissen kopen doe je niet zomaar. Bij het kopen moet je daarom goed nadenken of aan de minimale voorwaarden wordt voldaan. Dus veel ruimte om te zwemmen, begrijpen dat ze groepsvissen zijn, voldoende aquariumplanten en niet teveel aquarium voeding.

Goudvissen kopen is ook een investering in de toekomst. Omdat vele soorten ouder worden dan 15 jaar. Dat verschilt niet veel met het aanschaffen van een kat of een hond. Goudvissen kopen is dus eigenlijk huisdieren kopen: een vriendje voor een lange tijd.

Voortplanting van goudvissen

We krijgen veel vragen binnen over de voortplanting. Vragen zoals, is het mogelijk om ze te kweken, is goudvissen voortplanting moeilijk en aan te raden? Het antwoord hierop is het volgende. Ja, het is mogelijk om goudvissen te laten voorplanten maar nee het is zeker niet gemakkelijk.

Leeuwenkop goudvis
Leeuwenkop goudvis

Dat begint al bij de uiterlijke kenmerken. De mannetjes en vrouwelijke goudvissen lijken namelijk nogal op elkaar. De vrouw krijgt een dikkere buik en sommige mannen krijgen knobbels, maar het is opletten geblazen. Bij Goudvissen voorplanting is het belangrijk om de juiste voorwaarden te scheppen zodat een succesvolle voortplanting een feit is. Dat betekent: 1. goede voorbereiding, 2. kweekbak aanschaffen en 3. zorgen dat de jongen overleven.

Hoe kweek je goudvissen?

Goudvissen kweken doe je vooral door de kweekdrift een beetje te stimuleren. Verhoog het watertemperatuur een beetje, geef wat extra voedsel met eiwitten en zorg voor voldoende ruimte en beschutting.

Vervolgens zorg je ervoor dat de kweekbak gereed staat. Essentieel bij goudvissen kweken. Veel waterplanten, veel kweekvriendelijke schuilplekken en natuurlijk de vissen zelf. Na de daad (die overigens uren zal duren) moet zo snel mogelijk de ouders worden weggeplaatst zodat de eitjes onaangetast blijven.

De cirkel bij kweken is pas een week na de leg rond: dan komen de goudvissen eitjes uit. Zorg voor voldoende en vers voedsel zodat ze snel aansterken. Pas als de jonge goudvis wat groter is, kan deze bij de ouders worden bijgevoegd.

Goudvissen in je vijver?

Goudvissen horen eigenlijk in de vijver thuis maar een groot aquarium kan ook visvriendelijk worden gemaakt. Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden.

Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver. Simpelweg omdat de meeste aquaria te klein zijn. Een vissenkom is helemaal not done. Maak er een mooie goudvissen vijver van en de vissen zullen je dankbaar zijn!

Ziekte bij je goudvis

Ziektes komen helaas met enige regelmaat voor. Het is lastig om goudvissen ziektes snel te herkennen. Vaak is het bij zichtbare symptomen al te laat. Overigens hangt dat sterk van de ziekte af dus het loont de moeite goed te kijken welke van de mogelijke goudvissen ziektes de kop op steekt.

Kijk maar eens in ons blogartikel over visziekten herkennen en oplossen en laat in de comments achter wat jouw visziekten bevindingen zijn. Grote kans dat we je kunnen helpen met advies. Belangrijk te weten bij goudvissen ziektes is dat je de ongelukkige vis DIRECT apart moet zetten in een bak. Wacht niet en handel, dat is het verschil tussen leven en dood (van andere vissen ook).

Goudvissen in een aquarium

Een echt goudvissen aquarium kan werkelijk prachtig zijn. Het aquarium moet dan wel aan specifieke eisen voldoen. Een goudvissen aquarium is namelijk niet gemakkelijk door de grote hoeveelheid water dat per vis noodzakelijk is (>50). Niet zo vreemd want veel worden groter dan 20-30 cm. Daar sta je dan met je goudvissen aquarium van 50 liter. Dat kan gewoon niet en is regelrechte dierenmishandeling.

Let daarnaast bij de inrichting van je aquarium erop dat er voldoende schuilplekken en waterplanten zijn. Beschutting wordt door je vis zeer op prijs gesteld. Houdt het aquarium tussen de 10-20 graden en je ben er klaar voor!

Zoals in deze blog al vaker naar voren is gekomen, kun je niet zomaar goudvissen houden. Maar als je aan de juiste voorwaarden voldoet, dan heb je een schitterende aquarium of vijver. Goudvissen houden kan vooral als je ze ook echt begrijpt. En dat doe je door deze blog goed te lezen.

De tips en trics zullen je helpen bij het goed kunnen verzorgen van je goudvis. Je zult ook snel zien dat het houden ervan niet voor iedereen is weggelegd. Maar waar een wil is, is een weg!

Goudvissen verzorgen, waar moet ik op letten?

Goudvissen verzorgen of houden zijn twee verschillende werelden. Waar je op moet letten bij het verzorgen is dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: 1. Niet overvoeden, dat leidt tot algen en ziekten. 2. Zorg dat je er voldoende bij elkaar zet. Ze zijn namelijk groepsdieren en gedijen dus ook beter in een schooltje. 3. Zorg voor voldoende ruimte en schuilmogelijkheden. Een inkoper die in deze blog vaak naar voren komt, maar o zo belangrijk.

Veelgestelde vragen over Goudvissen in het aquarium

Welk goudvissen voer kan ik het beste gebruiken?

Voor goudvissen kun je het beste goede voeding in korrels (of granulaat geven). Let op, zorg voor kwalitatief goed voer zoals het voer dat ik aanraad in deze blog.

Goudvissen verzorgen, hoe doe ik dat?

Goudvissen houden is leuk maar niet altijd makkelijk. Een goudvis is een grote vervuiler. Zorg voor een wekelijkse waterwissel van 25% en volg de stappen beschreven in deze blog.

Mijn goudvis verliest kleur, wat moet ik doen?

Dan is er iets met je goudvis aan de hand. Dat kan stress zijn of hij heeft een visziekte onder de leden. Zorg voor je juiste behandeling, die ik in deze blog en de reacties beschrijf.

Waar kan ik het beste Goudvissen voer kopen?

Het beste voer voor goudvissen in mijn ogen bevat alle vitaminen en voedingstoffen gecombineerd. Het juiste visvoer kopen voor goudvissen is gemakkelijk, probeer eens wat ik in deze blog aanraad.

Mijn goudvis verliest schubben, wat moet ik doen?

Schubben zijn de afweersysteem van de vis. Grote kans dat er sprake is van bacteriën, parasieten of schimmels. Dat is met de juiste medicatie wel op te lossen. Ik schreef de juiste behandeling al in deze blog.

Kan een goudvis in een vissenkom?

Het gebeurt vaak maar het kan niet. Een goudvis heeft zeker 50 liter per vis nodig. Het zijn ook groepsvissen dus dan kom je al snel aan veel water. Lees in de blog over de goudvis in een vissenkom wat je het beste kunt doen.

Heeft mijn goudvis vinrot en wat kan ik daaraan doen?

Vinrot komt vaak bij Koi en goudvissen voor. Vinrot is goed te behandelen, vooral als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Gebruik daarvoor medicatie tegen bacteriën zoals de medicatie die ik aanraad in dit artikel.

Is voortplanting bij goudvissen moeilijk?

Een goudvis is niet echt zwanger, ze legt namelijk eitjes. Het zijn levende barende vissen. In een aquarium komt voorplanting bij goudvissen nauwelijks voor. Alleen in hele grote bakken maak je kans, maar vooral in de vijver.

Conclusie

Je kunt er een lang verhaal of een kort verhaal van maken maar één ding is zeker: je goudvis hoort niet thuis in een vissenkom. Je kinderen schieten er ook niets mee op als “Goudje” snel komt te overlijden. Koop een aquarium van een meter breed en je kinderen leren op de juiste manier de waarde en verantwoordelijkheid voor een huisdier kennen.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

151 Reacties
 1. Linde zegt

  Hoi, ik heb dus 2 goudvissen maar ik ben er achter gekomen dat een van de goudvis zwemblaas heeft en die zit nu al 4 dagen op de bodem en als die een beetje zweem gaat die op de kop. Ik had dus online gelezen dat als je je vis in een aparte bak doekten dan elke dragsters meer water bij doet voor 5 dagen lang, maar kan mijn andere vis dan wel 5 dagen alleen zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Linde, ik ben bang dat deze vis niet meer te redden is… Maar als je hen wilt isoleren, kan die ander rustig lange tijd alleen zitten. Succes en sterkte natuurlijk.

 2. Neeltje zegt

  Superinteressante blog, en ook leuk om alle vragen en antwoorden te lezen! Toch nog een paar vraagjes: van een nichtje heb ik twee sluierstaarten overgenomen. Ik heb ze al in een iets grotere bak gedaan dan waar ze in zaten (nu 60L, had ik nog staan), en ben nog aan het nadenken over betere huisvesting. Een paar planten heb ik overgeheveld uit onze tropische aquaria, maar die gaan niet echt aan de gang. Kan een voedingsbodem hier uitkomst bieden?

  En dan ook nog een vraag over het gedrag: als je langs de bak loopt zijn de vissen vrij actief, net als met het voeren. Maar vaak liggen ze ook op de bodem van de bak op hun buik, te ‘rusten’ lijkt het haast wel. Probleem met de zwemblaas misschien? Of is dit normaal? (Ik weet echt bar weinig van goudvissen)

  Ik hoor het graag, superbedankt alvast!!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Neeltje, het zijn natuurlijk ver doorgefokte en in wezen misvormde vissen die moeite hebben met zwemmen. Ik heb ze zelf nooit gehad, maar ik hoor wel vaker dat ze op de bodem liggen te rusten. Zwemmen is een inspannende bezigheid voor ze geworden. Zorg voor voldoende zuurstof. Tropische planten stellen in zo’n bak dezelfde eisen als in de tropische bak: Watersamenstelling, temperatuur, licht en voeding. Succes!

 3. Julie zegt

  Hallo, ik heb een aquarium van 125l met slechts 2 goudvisjes,
  Ik heb witstip gehad 2 weken geleden en heb dit tijdig kunnen behandelen, de vis leek beter. Sinds enkele dagen beweegt de vis minder en minder maar het alarmerendste is dat zijn staart ‘af rafelt’.
  Ik bekeek steeds vis ziektes zoals vinrot enz maar niet lijkt me te vergelijken.
  Had je graag een foto bij gepost maar dit lijkt me niet te lukken toch reeds dank bij voorbaat

  1. Aquariumfans zegt

   Doe eens een paar keer een waterwissel van 25% en gebruik eens een kuur SH2000. Succes!

 4. Frederike Stemerdink zegt

  Wat fijn dat op internet te vinden is hoe je sluierstaarten moet houden. Ik hield ze inderdaad in te kleine bakken, zonder regelmatig het water te verversen. Velen zijn niet oud geworden, op 1 paartje na dan, die hebben de 10 jaar gehaald.
  Nu heb ik 2 zwarte sluiers – met die bolle ogen – in een bak van 190 liter. Ze krijgen vaker vers water en gevarieerde voeding. Wat een leuke dieren zijn dit, heel bewegelijk. En ze groeien als kool. Ik heb altijd gedacht dat deze dieren in de dierenwinkel al volwassen zijn, net zoals dat het bij guppen het geval is.
  Ik houd dit stel met neon tetra’s, gaat prima zo.
  En het leuke is, ze hebben het gezellig samen. Heel gezellig. Vorige week hingen enkele vreemde wezentjes aan het aquariumraam. Apart gezet in een kweekbakje. Ik dacht eerst dat het jonge neon tetra’s waren. Zo ontzettend klein! Ik vond echter hun staartjes wat raar. En uit nader onderzoek met behulp van een vergrootglas blijkt dat ze een dubbele staart hebben. Wat een verrassing!
  Ze eten en ze groeien, dus ik heb goede hoop dat ze uitgroeien tot mooie sluierstaarten.
  Bedankt voor de tips op jullie website.

  1. Aquariumfans zegt

   Gefeliciteerd, dat is heel bijzonder en dat hoor ik niet vaak. Houd ons eens op de hoogte en maak eens wat foto’s van de groei.

   1. Frederike Stemerdink zegt

    Dank voor de reactie.
    Ik heb een account aangemaakt en de velden ingevuld. Tevens foto’s bijgevoegd. Hopelijk zijn ze te zien voor anderen, zelf kan ik ze niet zien. Mocht ik iets niet goed hebben gedaan, dan hoor ik dat graag.
    De jonge sluiers groeien en je kunt de staartjes nu goed zien zonder vergrootglas, maar op de foto’s nog niet. Komt later wel.

 5. Hanneke zegt

  Hoi, dank je voor je informatieve blog. Kun je mij zeggen welke planten het beste zijn voor gewone sluierstaarten? Groet Hanneke

  1. Aquariumfans zegt

   In principe zijn alle waterplanten die kamertemperatuur kunnen verdragen geschikt. Veel hangt af van de verlichting boven de bak en de temperatuur er in. Waterpest, hoornblad, maar ook vallisneria en echinodorus soorten. Maakt niet uit. Succes.

 6. Helga zegt

  Hoi,

  Ik wil een goudvis gaan houden in een 60L aquarium op een vrij standaard manier (takjes en een ornament). Is een luchtpomp in dit geval nodig?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is een veel klein bakje voor een goudvis. Lees je eens in over hoe groot een goudvis kan worden en neem die niet.
   Kies dan voor een paar guppen. Die hebben in 60 liter nog behoorlijk de ruimte. Of denk aan 1 enkele Betta man. groetjes!

   1. Frank zegt

    O, dan zit ik helemaal niet goed, ik heb twee goudvissen in een bak van 60 liter 😱

 7. Elke zegt

  Sinds 3a4 weken hebben we 3 sarasa’s in onze vijver. Alles ging prima maar 1 gedraagt zich nu vreemd. Hij lag eerst 3 dagen aan het oppervlak te ‘slapen’. Niet happen naar lucht maar precies in ruststand. Ook niet scheef of dik ofzo maar wel in het zicht voor katten of reiger. Nu verstopt hij zich al 3 dagen. We zien hem bijna niet maar komt wel eten, zwemt even rond en gaat zich dan weer verstoppen op de bodem bij de waterlelie. De andere 2 zwemmen vrolijk rond. Is dit normaal gedrag?
  Heeft wel paar keer goede stortbui geweest. Kunnen vissen daarvan schrikken?
  Het lijkt wel dat hij al in ‘winterslaap’ is in augustus…

  1. Aquariumfans zegt

   Geen idee, maar plotseling veranderende waterwaarden kunnen het gedrag van de vis beïnvloeden. Zolang hij niet ziek lijkt zou ik het maar aankijken. Groetjes

   1. Elke zegt

    hij heeft het helaas niet gehaald. Een 2 dagen later lag hij zielig in een hoekje. In quarantaine geplaatst maar het mocht niet baten. Misschien stress van iets of was hij al ziek in de winkel, we hebben er het raden naar. Zijn rugvin was ook niet meer mooi egaal dus misschien toch een ziekte. Voor de rest niets te zien. De andere 2 zijn al best gegroeid en zwemmen vrolijk rond. Mooi om ze bezig te zien.

    1. Aquariumfans zegt

     Ah nee wat jammer 🙁 Wel heel fijn dat de andere 2 het goed naar hun zin hebben! Veel plezier en succes met onze leuke hobby!

 8. Demelza zegt

  Goedenmiddag,

  Ik heb een tijdje terug 3 vissen geadopteerd. 2 Sluierstaarten en een Sarasa. Ze waren een prijs in een loterij 🙁 niemand wilde ze en ik vondt ze zielig. Mijn droom van een subtropisch aquarium heb ik dus gepauzeerd voor mn vriendjes. Uiteraard kwamen ze in een belachelijk ronde kom. Die ik de dag erna gelijk heb vervangen voor een 100l aquarium wetende dat die geupgrade moet worden. Nu ze groter zijn wil ik die upgrade doen. Je geeft aan minimaal 50l per vis. Maar wat is optimaal? Ik zit nu nl aqn 350l te denken maar is dit genoeg om een goede leefomgeving voor mn visjes te maken zodat ze kunnen groeien? En hebben ze liever een breed of hoog aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Demelza, ik hoor hier een echte dieren- (in ieder geval vissen-) vriend aan het woord. Voorlopig kunnen deze vissen in 350 liter prima uit de voeten. Een standaard formaat is prima voor deze vissen. Niet speciaal hoog, breed mag natuurlijk altijd. Veel plezier met jouw ‘vriendjes’.

 9. Jeffrey zegt

  Hallo.
  Ik heb zelf al 2 goudvissen in een 180L aquarium.
  Nu kan er een overnemen en wil deze dan er bij plaatsen.
  Alleen deze vis is ongeveer 20jaar oud.
  Hoe kan ik die het beste overplaatsen en waar moet ik op letten?

  1. Aquariumfans zegt

   Overplaatsen zoals je andere vissen ook overplaatst De vis in een open plastic zak in het aquarium laten drijven. Temperatuur past zich dan aan. Vervolgens om de tien minuten een hoeveelheid aquariumwater in de zak bijvoegen. Als ruim 50% van het water aquariumwater is, de zak met vis laten leeglopen in het aquarium Succes !!

 10. luc de boever zegt

  hou me op hoogte van vissen ,goudvissen dank .

 11. Mandana zegt

  Hallo, ik heb 4 goudvissen en ze zaten in de vijver voor enkele jaren. Er zijn verbouwingen bezig in de tuin, waardoor we ze tijdelijk in bad hebben moeten steken. Maar nu zitten 3 goudvissen constant achter de 4de vis aan. Ze hebben de vinnen van de vis opgegeten/gescheurd. Ik heb de ene vis apart gestoken en steek pillekes in het water om te vinnen te helpen terug te groeien. De vis wil nog altijd terug naar de groep. Nu is mijn vraag wat moet ik doen? Ik wil niet dat de vis nog beschadigd word, maar ik wil die ook niet scheiden van de rest. Ik weet niet goed of het paringsgedrag is, of de ruimte of gewoon pestgedrag. Kunt u mij helpen? Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Waarschijnlijk heb je ze in het bad in vers water gedaan. Dat kan rivaliteit en territorium gedrag stimuleren. Ze uit elkaar halen lijkt me toch de beste optie, zodat hij kan herstellen. Als ze dan weer naar de vijver gaan kan je ze weer bij elkaar zetten. Dat is dan gelijk daarvoor het beste moment. Groetjes

 12. Sakina zegt

  Goedemiddag,

  Ik heb een vereenzaamde sluierstaart gekregen van een oud vrouwtje die deze niet mee kon nemen naar het verzorgingstehuis.

  Nu hebben wij een klein aquarium waar ik haar tijdelijk heb ingezet (tussen guppen en tetra’s)
  Ik heb een enorme natuurvijver in m’n tuin maar tis best koud.
  Ze kwam aan in bakje te warm water happend naar lucht.
  In het bakje doet ze het goed, maar dit is uiteraard veelste klein en daarbij vinden de bewoners haar eng.

  Ik wil haar dus in de vijver zetten. Daar heb ik nog 5 sluierstaarten en 5 goudvissen.

  Hoe kan ik haar het beste overzetten?
  Mijn idee was om een grote zak lauw water met de vis erin in de vijver leggen en als het water dezelfde tempratuur is haar erin te laten.

  Zou dit goed gaan?
  Haar in het aquarium laten tot aan de lente is ook geen optie.

  Gr sakina

  1. Aquariumfans zegt

   Tja, dat is een beetje een gewetensvraag. Ik zou altijd adviseren dit in het voorjaar te doen. De methode die je voorstelt is op zich wel oké. Het succes is wel een beetje afhankelijk van de conditie van de vis. Waarom lauw water. Houd het verschil in temperatuur zo gering mogelijk. Dus liever een zo groot mogelijke zak met water net iets kouder dan in het aquarium. Daarna is het duimen of het goed gaat. Je hebt dan in ieder geval je best gedaan. Succes !!

 13. Magali D'hont zegt

  ik ben sinds 2 dagen geleden ook in de aquariumwereld gestapt en heb hier dus nu twee aquariums staan waar mijn nieuwe vriendjes mogen rondzwemmen. Nu maak ik me zorgen om 1 van mijn vissen, die echt heel vreemd doet. Het enige dat deze vis doet, is mij zo intens en lang aankijken dat ik er echt ongemakkelijk en zelfs bang van wordt… heeft iemand dit ooit al meegemaakt? waarom doet hij dit en wa moet ik hier in godsnaam mee aanvangen ? :p ik wil mijn visjes echt een gelukkig leven geven en probeer het hen zo goed mogelijk naar hun zin te geven, maar ik ben echt heel zeker dat de vis waarover ik het heb NIET blij is… ik heb zelfs de indruk dat hij echt boos op mij is… ik hoop echt dat iemand dit ook al heeft meegemaakt want ik verklaar mezelf echt zot voor wat ik hier aan het neerschrijven ben, maar ik durf gewoon niet meer bewegen omdat die vis mij zo indringend en echt boos aankijkt ! help

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Magali D’hont, dit is een probleem dat ik nog niet eerder tegen gekomen ben. Het is maar de vraag of vissen boos kunnen kijken. Zelfs of ze sowieso emoties kennen en kunnen laten blijken. Overigens zou je hebben moeten beginnen met mij te vertellen om welke soort vis het gaat. Ik zou je willen aanraden er zeker niet bang van te worden want hij kan je sowieso niks doen. Groetjes!

 14. Frank zegt

  Ik heb twee goudvissen al 15 jaar en de laatste jaren, ongeveer de helft daarvan, zitten ze in een aquarium van 54 liter. Maar ze zijn te groot daarvoor geworden en ik wil geen groter aquarium kopen. Waar kan ik ze het beste los laten?

  1. Aquariumfans zegt

   In dat geval kan je het beste iemand zoeken met een grote natuurvijver. Via een oproep op Facebook moet er toch wel iemand met zo’n vijver te vinden zijn die jouw vissen wil huisvesten. Loslaten in de natuur moet je eigenlijk nooit doen. De vissen kunnen ziekten overbrengen en lopen zelf het risico om snel door een roofvis of –vogel te worden gepakt. Succes en groetjes

 15. Femke Van kranenburg zegt

  Hi,

  Wij gaan verhuizen en onze goude vis gaat natuurlijk mee. Hij zit nu in een biodome aquarium wat echt te klein is. Hij zat eerst in een vissen kom maar dat vonden we al snel veel te klein.
  Nu lees ik dat ie dus het blijst gaat worden van een vijver.
  Maar kan dat gewoon als hij altijd binnen in het aquarium heeft gezeten?
  Hij moet van mij een blij vissen leventje hebben en hij heeft nu echt te weinig ruimte om dat te hebben denken we.
  We hebben hem nu al een jaar of 5

  1. Aquariumfans zegt

   Na zoveel tijd is het belangrijk om hem zo traploos mogelijk over te wennen. Bij voorkeur aan het eind van de lente, voor de zomer, zodat hij lang de tijd heeft om aan de lagere temperaturen straks te wennen. groetjes!

 16. nikki zegt

  hoi ik heb en vraag ik heb 3 goud vissen maar 1 zit elke keer achter de ander 2 aan kan het zijn dat het een mannetje is en dat het gewoon gaat om voort planting of is het wat anders soms zitten ze ook wel gewoon gezelig bij elkaar en is er niets aan de hand heefd u mischien tips of weet u wat het kan zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoe groot is de bak. Hebben ze voldoende schuil- en zwemgelegenheid. Zitten ze al lang bij elkaar en hoe groot zijn ze? Over het algemeen zijn goudvissen geen dusdanige concurrenten van elkaar dat ze elkaar schade berokkenen. Groetjes

 17. Pieter Wijers zegt

  Hoi,
  Ik had tot een tijdje geleden 5 vissen en alles leek goed te gaan. Totdat eentje op zijn zij begon te drijven in het aquarium. Ik heb wat rond gevraagd en hoorde dat het een zuurstofgebrek was en heb nieuwe planten en een deel van het water vervangen. Het werd helaas niet beter en de vis ging dood. Na een tijdje gingen de anderen ook op hun zij drijven terwijl ze voor dat ik het water had ververst hier geen last van hadden. Helaas zijn ze allemaal dood gegaan maar ik weet nog steeds niet wat er nu mis is gegaan en hoe ik er de volgende keer wat aan kan doen. Ik hoor graag wat jullie er van denken.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Pieter, hoe groot is het aquarium en wat voor type aquarium is het. Hoe lang staat de bak al. Welke soorten vissen zijn het en hoe oud zijn ze. Hoe vaak ververs je water en hoeveel. Kan je iets zeggen over de waterwaarden. Zuurstofgebrek begint met traag gedrag, lucht happen en daarna misschien op de zij gaan liggen. Groetjes!

   1. steve zegt

    hallo. ik ben nieuw hier en weet niet precies waar ik een vraag moet posten :-O ik zit met een goudvis die sinds vandaag niet meer zwemt. hij blijft op de bodem,hij ademt nog,maar komt ook niet meer naar boven om te eten. heb die nu in quarantaine geplaatst. iemand een idee wat het probleem zou kunnen zijn?

    1. Aquariumfans zegt

     Beste Steve, kan van alles zijn. Dokteren aan een vis is vaak onbegonnen werk. Mogelijk zwemblaas stoornis. Doe eens een klein beetje zout in het water. Een eetlepel oplossen in lauw water en toevoegen aan 40 liter aquariumwater. Als de vis alleen maar achteruit gaat is uit lijden verlossen laatste optie. Succes!

 18. Peter zegt

  We kochten vandaag een terrasvijvertje. Zo’nbgrote ‘bloembak’ zeg maar, met 160liter water in. Stenen zitten er al in, morgen ga ik voor plantjes, zodat ik een natuurlijk evenwicht krikg.
  Ik heb ook een pomp met fonteintje.

  Ik wil hier graag 1 of 2 vissen in doen en dacht aan goudvissen, of wzt ze me in de winkel aanraden. Mijn vraag is; moet zo’n pomp 24/24 draaien voor de vissen? Zo niet: hoe lang?
  Vast bedankt.

  1. Aquariumfans zegt

   Als de pomp enkel het fonteintje bedient en geen filterende werking heeft dan kan je die ’s nachts wel uit zetten. Toch heeft het laten lopen wel het voordeel van meer waterbeweging en daardoor een betere zuurstof opname in het water, wat gunstiger is voor de vissen. Lees wat over goudvissen. Die kunnen op termijn best groot worden. Groetjes

 19. Lien zegt

  Hallo, ik heb twee sluierstaarten. Maar sinds kort doen ze erg vreemd. Ze worden namelijk naar het wateroppervlak gekatapulteerd en liggen daar dan met hun buik omhoog. Het lijkt wel alsof ze ballonnetjes zijn gevuld met helium. Ze vertonen beide dit gedrag pas sinds er eitjes zijn geweest. Als ik het water verschool gaat het weer 2 dagen goed. Maar daarna beginnen ze weer te zweven. Kunnen jullie mij helpen?

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer beide vissen dit zelfde verschijnsel vertonen is dit vaak het gevolg van een externe oorzaak. Zoals voedsel of luchtbellen inslikken. Je zou eens kunnen proberen wat ander voedsel te geven, of zelfs een tijdje 3 – 5 dagen, helemaal niks en dan alleen nog maar zinkend voer geven of levend voer zoals tubifex of muggenlarven. Als het een zwemblaasprobleem is, is er weinig tegen te doen. Groetjes

 20. John zegt

  Hoi, heb een vraagje.
  Heb gisteren een aqurium met een inhoud van 190 liter gekocht. Deze gisteren gevuld en met de nodige vitamines toegevoegd. Kan ik mijn 4 goudvissen nu overzetten?

  1. Aquariumfans zegt

   Rustig overzetten. Vissen in een grote plastic zak met water uit de oude bak in de nieuwe bak laten drijven en dan steeds een beetje water uit de nieuwe bak toevoegen. Als je dat in een uurtje doet dan zal het goed moeten gaan. Door het drijven in de nieuwe bak past ook de temperatuur van het water nauwkeurig aan.

 21. Isabella zegt

  Hoi hoi, ik heb op dit moment een 100L bak met vuurtetras en albino cory’s, maar die wil ik graag wegdoen en ze vervangen voor 2 goudvissen, zou dit mogelijk zijn en zo ja, welke zouden dan het beste zijn? (De temperatuur tussen de 10-20 graden kan ik voor zorgen dus dat is sowieso geen probleem!)

  1. Aquariumfans zegt

   Dat zijn keuzes. Lees je vooral verder in over de goudvissen. Dan is het uiteindelijk verder niet zo belangrijk welke je kiest. 100 liter is enorm niet veel om 2 goudvissen volwassen in te laten worden. Wel beter dan veel anderen het doen. Succes en groetjes!

 22. Dario Lodde zegt

  Hallo Aquariumfans, mijn naam is Dario en heb een vraag over mijn 6 visjes.
  Ik heb 2 sluierstaartjes van 5-7 cm, 3 goudvissen van 5-7 cm en een leeuwekop van 9-11 cm in een Aquarium van 50 Liter.
  Dit tijdenlijk omdat mijn vader bezig is met het maken van een visvijfer.1 Nu is mijn vraag hoe maak je de beste visvijver ? 2 hoe groot worden ze ongeveer ? 3 wat is het beste om ze te voeren en aangezien ze met zijn 6en zijn de hoeveelheid voedsel ?

  Met vriendelijke groet.

  Dario Lodde

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Dario, dit is een zodanig algemene vraag dat het moeilijk is meteen een antwoord te geven. Veel hangt af van de beschikbare ruimte, een kant en klaar vijver of een eigen constructie. Je geeft ze nu toch ook te eten? Dat moet je in een vijver gewoon voort zetten. Voor vooral niet teveel, in een vijver zit ook voedsel voor de vissen. Ga maar het internet op en google: hoe bouw ik een vijver. De Sluierstaarten worden zeker tussen de 15 en 25 cm lang. Groetjes

 23. Mike zegt

  Hallo – zou graag een mening willen over wat ik met een sluiervis (denk ik) moet doen die ik heel recent gekregen heb. Visje is nu 5-6 cm schat ik en moet dus een aquarium hebben. Zit te kijken naar een 60-70L Juwel aquarium. Is dit een oke oplossing voor 1 zo’n beestje als ik er genoeg plantjes/decoratie etc bij doe? Zie dat ze ook liever niet alleen zijn maar 100 liter gaat niet lukken denk ik. En mijn appartement kan wat warm zijn soms (niet te regelen) dus zal soms boven de 20 graden zijn, is dat een probleem zonder koeling? Hoor graag 🙂

  1. Aquariumfans zegt

   Je moet nu een aquarium hebben? Zit hij nu ergens anders nu 🙂 Ik ben er nooit een voorstander van om mensen levende dieren te geven, tenzij ze er specifiek om hebben gevraagd. Die Juwel bak moet voorlopig wel kunnen. Wat hogere kamertemperaturen kunnen over het algemeen geen kwaad. Voor zover ik nu kan inschatten komt het wel goed met dat visje als je hem tenminste tot die tijd ergens onder water houdt.

   1. Mike zegt

    Ah ja, misschien wat onduidelijk. Hij zit nu in een vissenkom (10L misschien?) die ik erbij kreeg met een paar plantjes (waterpest geloof ik). Exact mijn punt en dilemma; heb er niet om gevraagd en vind dat je een levend wezen niet als cadeau kan geven dan…
    Hij zat de eerste week bijna constant aan de oppervlakte naar adem te happen leek het…..nu een week later nog steeds vaak, maar lijkt iets minder.
    In ieder geval bedankt voor de reactie en ik ga kijken wat er realistisch is…beetje onmogelijke keuze en heb eigenlijk geen geschikte plaats voor iets groters/zwaarders dan de vissenkom…

    1. Aquariumfans zegt

     Lucht happen aan de oppervlakte duidt meestal op zuurstof gebrek of vergiftiging. In het eerste geval wat zuurstof leverende planten bijplanten of een bruissteentje gebruiken. In het tweede geval een flinke waterwissel. Succes !!

 24. Marloes zegt

  Ik heb 2 vissen, goudvissen met sierlijke staarten. Ze zitten in een kom met koud water. Na dit stuk gelezen te hebben en het gedrag van de vissen wil ik ze eigenlijk zsm meer ruimte geven. Nu kunnen ze in een vijver van iemand die ik ken maar aangezien het nu november is, is dat niet te koud? Kan ik ze dan beter in de lente in de vijver laten? Als ze dat dan overleven tot die tijd.

  1. Aquariumfans zegt

   Vlak voor de winter is geen goed moment. Je kunt beter wachten op het voorjaar en ze dan overzetten. Stel je voor ze hebben altijd op kamertemperatuur en warmer gezeten en dan zet je ze plotseling in de kou. Vanaf het voorjaar hebben ze een redelijk lange tijd om over te wennen. Succes !!

 25. Judith zegt

  Mijn twee goudvissen hebben jongen gekregen. Ik heb ze apart in een groot aquarium gedaan zodat de ouders hun jongen niet opeten. Wanneer kan ik de ouders bij hun jongen plaatsen? Wanneer is dit veilig en zullen ze ze niet opeten?

  1. Aquariumfans zegt

   Om te beginnen gefeliciteerd !! Dat hoor ik niet vak over goudvissen in een aquarium. Goudvissen zijn geen echte kannibalen. Zodra de jongen enkele cm’s groot zijn kan je ze over het algemeen erbij zetten. Het grootste risico is het opeten van de eieren. Heel erg leuk. Succes ermee.

 26. Sonja zegt

  Goedenmiddag,

  Mijn vraag, ons aquarium is op kamertemperatuur, dus rond de 24 graden. Er zitten 2 leeuwenkoppen in. Nu vraag ik mij af of ze samen kunnen met tetras, omdat de watertemperatuur toch niet lager wordt. Meer dat ze niet opgegeten worden, door de leeuwenkoppen. Bedankt alvast voor uw antwoord

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik nooit koudwatervisen combineren met tropische vis. Vervolgens is tetra’s een verzamelnaam daar vallen talloze soorten onder. Dit zijn scholenvissen die veelal in een goed beplant aquarium thuis horen en specifieke eisen aan het aquarium stellen. Ik zou er niet aan beginnen. Neem een ander koud water visje. groetjes!

 27. Rene Geerts zegt

  Beste goudvissen vrienden,ik heb een aquarium van 50x50x150 cm waarin ik zes goudvissen heb,dus ze hebben voor mijn gevoel meer als genoeg ruimte genoeg. Verder word de verlichting automatisch geregeld dmv tijdklokken en het voeren gaat ook automatisch met behulp van een eheim voeder automaat ,dus voor mijn gevoel is alles perfect geregeld! Echter EEN probleempje heb ik wel;mijn goudvissen blijven in de buurt van de voederautomaat zwemmen….. Mijn vraag is nu:geef ik ze misschien te weinig voer? Graag jullie advies! groeten,René Geerts

  1. Aquariumfans zegt

   Neen hoor, maar goudvissen wennen aan bepaalde vaste gegevens. Ze weten inmiddels waar het voer vandaan komt. Je zou de plaats van voeren zo nu en dan eens kunnen wisselen. Overigens voer je gemakkelijk meer (teveel) dan nodig dan te weinig. Ze moeten eigenlijk al het voer in vijf minuten opgegeten hebben. Weet el dat goudvissen wel 40cm groot kunnen worden en dan is jouw bakje voor 6 vissen op termijn echt te klein. Groetjes!

 28. Mirjam zegt

  Hoi,
  Voor onze dochter van 4 hebben we onlangs een aquariumpje gekocht. In de winkel(s) spraken ze van 8liter per goudvis. Dus op 28l hebben we er nu 3… Daar gaan we wat aan doen na het lezen van dit stuk. Er zitten eetbare plantjes in het aquarium en nog 2 andere plantjes.
  Vraag1: Het aquarium staat op haar kamer en we meten steeds dat de temperatuur rond de 23 graden is. Wat is de juiste manier om het water tussen de 10-20 graden te houden? Ik had bedacht om er ‘s nachts wat ijsklontjes in te hangen, of om dagelijks 1/3 van het water te verversen. Wat is wijsheid?
  Vraag2: de vissen krijgen nu korrels te eten, maar het lijkt erop dat ze daar moeite mee hebben. Er wordt lang geknabbelt en ‘gevochten’ voor de korrels zacht genoeg zijn om op te eten. Is dit het juiste voer? Kunnen we beter over op vlokken?
  Ik hoor het heel graag!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Mirjam,

   Voor vraag 1: Goudvissen kan je best op kamertemperatuur houden. In geval van extreme warmte kan je op allerlei manieren koelen. Er zijn ventilatortjes voor, licht verminderen, koelen met koel-elementjes, daar moet je maar een beetje creatief mee zijn.

   Voor vraag 2: Wanneer de vissen moeite hebben met de harde en waarschijnlijk te grote korrels is het aan te bevelen de korrels te verkleinen door ze met een houten hamer in een linnen zakje klein te slaan. Hard kan niet zo gauw het probleem zijn want goudvissen hebben keeltanden waarmee ze hard materiaal kunnen fijn kauwen. Maar dat gaat natuurlijk eenvoudiger wanneer het voedsel wel gewoon probleemloos in hun bek past. Afwisselen met vlokken is altijd een goed idee. Zorg er wel voor dat de vissen niet overvoerd worden. Je geeft gauw eerder teveel dan te weinig. Wat je geeft moeten ze onder normale omstandigheden in 10 minuten kunnen opeten. Groetjes!

 29. Lotte zegt

  Hoi Hoi!
  Ik ben persoonlijk een erg grote vissen fanaat, en heb daarom onlangs besloten om mijn 4 goudvissen een XXL aquarium van meer dan 200 liter te geven. Maar ik heb een vraag. De 4 goudvissen waren in het verleden in 2 koppels van 2, en dat is altijd al zo geweest. Is het dan wel slim om ze samen te doen? En hoe zou ik eventuele agressie kunnen herkennen?

  1. Aquariumfans zegt

   Ben je een groot vissenfanaat of ben je een fanaat als het gaat om grote vissen? 😉 4 Goudvissen in 200 liter mag dan ten opzichte van waar ze in zaten een flinke verbetering zijn, maar het is nog steeds een betrekkelijk klein bakje. Goudvissen moeten kunnen doorgroeien tot een lengte van 45cm (afhankelijk van het type). Over het algemeen zijn goudvissen en karperachtigen in het algemeen behoorlijk verdraagzaam ten opzichte van elkaar en zullen ze, zeker wanneer ze gelijktijdig in een andere omgeving worden overgezet, elkaar probleemloos accepteren. Agressie herken je over het algemeen gemakkelijk doordat er 1 opgejaagd wordt en meestal gaat achterblijven in groei en gezondheid. Succes en groetjes!

 30. carolien de jong zegt

  hai! ik heb 2 goudvissen geadopteerd die nu in een aquarium zitten van 80cm. Er hangt een filter in, zuurstofpomp, 5 grote planten en schuilmogelijkheden. Nu vind ik de stroming erg hard, ze moeten echt blijven zwemmen om op 1 plek te blijven. Mijn vraag is of ik dit moet aanpassen door de filter te draaien? Er zit een pijpje aan met gaatjes zodat er 5 stroompjes uitkomen of een grote uitgang aan het einde van het pijpje. Ik heb hem nu naar beneden gericht aan de korte kant, dus er is een onderwaartse stroom.
  Namens Nat en Ook Nat, bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Er zijn kraantjes te koop waarmee je de stroomsnelheid kunt reguleren. Je kunt ook het eindstopje weghalen en toch ook de gaatjes gebruiken. Zoek een instroomrichting waar de vissen het minste last van ondervinden. Succes.

 31. Sandra zegt

  Hallo,

  Ik kwam op deze site omdat ik op zoek was naar informatie over het gedrag van goudvissen. Veel interessante info, maar ik heb wel nog een vraag. Wij hebben een vijver met daarin goudvissen. We hadden er 9 gekocht (12 jaar geleden), maar inmiddels is sinds deze week de laatste ineens weg. Twee jaar geleden (toen zaten er nog 5) zijn er een heleboel kleine vissen geboren, plotseling. Geen idee hoeveel, maar het zijn er zeker 60, zowel mooie gevlekte als ook een heleboel zwarte.
  Maar mijn vraag is nu eigenlijk waar die grote gebleven zijn. Een reiger kan niet, er zit een net over de totale vijver. Kunnen die kleintjes die inmiddels ook al flink gegroeid zijn die grote opgegeten hebben?

  Groeten,
  Sandra

  1. Aquariumfans zegt

   Vijvers zitten vaak vol verrassingen. Misschien blijkt ie uiteindelijk toch nog aanwezig te zijn. De kleintjes zullen hem in ieder geval niet aangevallen en opgegeten hebben. Misschien heeft een reiger of ander dier toch het net weten te omzeilen.

  2. Aquariumfans zegt

   Afhankelijk van hoe groot en hoe oud ze zijn, kunnen ze flinke aantallen jongen produceren !! Wel leuk.

 32. Marjolein zegt

  Hoi,
  Wij zetten onze goudvis over van 30 naar een 60 liter aquarium. Mijn zoontje is 7 jaar geleden begonnen met 2 maar helaas is er 1 na een jaar overleden. Nu lees ik hier dat goudvissen groepsdieren zijn. Wat is nu het beste om te doen? Er 1 bij kopen zodat deze niet meer alleen is? Ookal betekent dat hij zijn leven na 6jaar alleen weer moet delen? En dan zijn er ook 2 goudvissen op 60liter water..

  Alvast bedankt. Marjolein

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Marjolein,
   Goudvissen zouden het inderdaad fijn vinden om met meerdere samen te zijn, maar als de bak hier niet groot genoeg voor is, is dit alleen maar vervelender voor beiden. Ik raad je daarom aan om het bij 1 goudvis te houden en het aquarium te versieren met wat plantjes en decoraties. Zo is de vis al meer gestimuleerd en zal hij het minder vervelend vinden om alleen te zijn. Veel plezier met je goudvis!

  2. Helen zegt

   Hallo wij hebben een witte goudvis geboren met kromme staart die nu 17 jaar is. Hij heet naar een waterpokemon Octillery en zwemt al jaren in zijn eentje in een 90 liter aquarium. Hij accepteerde vroeger nooit andere goudvissen in de zelfde grote aquarium. Hij pestte ze dood zeg maar. Toch is hij ons “kindje” en praten we tegen hem. Als we in de zithoek zitten gaat hij in de hoek van het aquarium zitten wat het dichts bij ons is. Als we de kamer uitgaan gaat hij in de andere hoek zitten. Als we de pomp aanzetten gaat gij in zijn buis zitten. Zetten we de pomp uit komt hij te voorschijn. Enfin een beestje met eigen karakter. Vraagje: moeten we de uitstroom van de pomp nu onder het wateroppervlak zetten of erboven zodat je het water hoort. Dat vinden we namelijk zo’n herrie maken. Wat is het beste?
   Groetjes

   1. Aquariumfans zegt

    Persoonlijk zou ik de uitstroom net onder het wateroppervlak zetten, dan heb je inderdaad geen herrie en toch wat beweging aan de oppervlakte, waardoor betere zuurstofuitwisseling, dan wanneer hij heel diep instroomt. Veel plezier nog met jullie pokemon !!

 33. Maaike zegt

  Hi,

  Ik wil graag een klein koudwater aquarium van 12L met het liefste 2 visjes erin. Voor ik uberhaupt ook maar íéts aanschaf, wil ik graag weten of dit humaan is en welke visjes ik er dan het beste in zou kunnen doen.
  Ontzettend dank alvast!! 🙂

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maaike,
   Voor 1 goudvis is 12 liter al te klein, laat staan voor 2. Als je de 12 liter aan wilt houden kun je beter gaan voor een verwarmde bak met een paar guppy’s of kleine tetra’s. Als je heel graag een koudwater aquarium met goudvissen wilt houden, zou ik er voor kiezen om naar een 50 liter aquarium te gaan. 60x30x30 aquariums zijn overal te vinden. Ik hoop je niet teleurgesteld te hebben. Veel succes met het opzetten van je aquarium. Groetjes.

  2. sharon zegt

   hoi, dit is echt veel te klein voor iedere vissoort, zelfs voor garnaaltjes is dit echt te klein

   vriendelijke groet sharon

 34. Sjoerd zegt

  Dit is een mooi en leerzaam artikel! Ik had alleen nog een kleine vraag over de zuurstofpomp.. Is een zuurstofpomp nodig voor 1 goudvis en 2 luierstaarten? Ik heb hem nu wel in het aquarium zitten.

  Groetjes,

  Sjoerd

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sjoerd,

   Het is niet noodzakelijk als er maar genoeg planten in zitten en het oppervlakte goed in beweging is door filter. Maar goudvissen zijn wel vervuilers. Groetjes!

 35. Iris zegt

  Ik schrik ook van deze blog. Ik dacht dat ik best een groot genoeg aquarium had voor 4 sluierstaart vissen.
  Mijn aquarium is 22 liter en is dus veelste klein!!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Iris,

   Ja dat klopt, je aquarium is inderdaad veel te klein. Goed dat jeje hebt verdiept! Groetjes!

 36. maria zegt

  Ik schrik van dit artikel.
  Ik heb twee weken geleden een aquarium gekocht. Afmetingen zijn L55×B32xH36
  Heb me van a tot z laten informeren voor de verkoopster. Dit heeft geresulteerd tot aanschaf van 3 goudvissen waarvan 2 oranje en 1 gevlekt. En twee sluierstaarten, 2 zwarte met bolle ogen en 1 gevlekte.

  Alle 5 dus ongeschikt voor dit formaat aquarium. Welk formaat zou ik moeten aanschaffen wanneer ik deze 5 wil houden?

  En welke vissen houden wel van dit formaat?

  Kijken naar vissen wordt inderdaad minder rustgevend wanneer je weet dat je getuige bent van mishandeling….

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maria,
   Wat een vervelende situatie zeg! Ik begrijp dat je erorm kan schrikken van dit artikel; zeker als je denkt dat je je helemaal goed hebt laten voorlichten. Raak niet direct in paniek; het zal niet zo’n vaart lopen, maar het is wel goed om na te denken over de volgende stappen.
   Als je goudvissen wilt houden, is het toch verstandig om dan een aquarium te nemen met een minimale lengte van 1 meter. Op deze manier hebben ze de ruimte die ze echt nodig hebben.
   Wil je overstappen op andere vissen, dan zijn er vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan: dwergbotia’s, dwergrasbora’s, marmerbijlzalmen, Rode Rio’s, neontetra’s, dwergbarbelen, Afrikaanse blauwoogjes, Chinese danio’s, kegelvlekbarbelen en nog zoveel meer!
   Succes met je keuze en zet hem op!

 37. Claudia zegt

  Hallo,

  Onlangs heb ik een bak gekocht met 2 goudvisjes erin. De ene was al snel dood (vermoedelijk vinrot)
  De andere groeit echt als kool!
  Nu heb ik er 2 goudvissen bijgezet. de bak is 45x30x30 (daar ik nu gelezen heb dat dit te klein is ga ik op zoek naar een andere bak, maar groter dan 70 cm breed kan hij niet zijn ivm de plaats)
  Gisteren heb ik er een filter/pompje ingezet. De Superfisch aqua-flow 100.
  Ik heb de kracht op z’n minst gezet, hij is regelbaar aan de voorkant.
  En er zit een lang tuitje aan met gaatjes erin. Aan de plant die in de buurt staat kan ik zien dat hij het doet, want de blaadjes bewegen.
  Maar mijn vissen blijven nu onder het filter zitten. Af en toe zwemmen ze er onderuit.
  Is dit omdat ze dit gewoon erg fijn vinden (om te schuilen) of is dit omdat de stroming is het water te hard is en ze daar rustig liggen zonder moe te worden.

  Nog een vraagje: Vroeger hield ik mijn 2 vissen in een zelfde soort bak. Ik verschoonde de bak helemaal. Al het water eruit, flink sopje erdoor en als het echt moest antikalk. Steentjes flink afsoppen. En mijn twee vissen zijn bijna 8 jaar geworden. Nu lees ik steeds meer dat het allemaal anders moet. Zijn de vissen van nu zwakker dan ik zeg 25 jaar geleden of zijn wij meer gaan weten of is het een combi van?

  Dank jullie wel voor deze site, ik haal hier heel veel info uit.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Claudia,
   Bedankt voor je compliment! Dat maakt ons erg blij  Je vraag over het verschil in omgang tussen vroeger en nu is begrijpelijk. En je zoekt het ook in de goede richting: we zijn ons meer gaan verdiepen in de wereld van de vissen. We zijn vissen minder als gevoelloze wezens gaan zien en er op dezelfde manier voor gaan zorgen als dat je met je kat of hond zou doen. Immers zijn het wel levende wezens.
   Je andere vraag gaat – als ik het goed begrijp – over de pompcapaciteit (uitflow) van je pomp. Goudvissen geven de voorkeur aan zwak tot matig stromend water. De pomp die je hebt, past prima voor je aquarium en ook de uitstroomcapaciteit heb je goed geregeld. Waarschijnlijk vinden je vissen het gewoon een fijne plek om te schuilen. Heb je voldoende schuilplanten in je aquarium? Kortom: Niets aan de hand! Succes en veel plezier met je andere voornemens! Je bent goed bezig 🙂

 38. Tilki zegt

  beste mensen ik heb een goudvis al bijna jaar of 2 vandaag ben ik van me werk na huis gekomen en zag dat me goudvis omgekeerd licht en hij is flink dik geworden wat zauw de reden van dat zijn.?
  ik heb niet zow ervaring ermee 🙁
  als jullie me kan helpen zal ik heel blij ermee worden..

  1. Wil zegt

   Beste Tilki,
   Helaas denk ik dat je vis ten dode is opgeschreven. Zoals ik het lees, heeft je vis buikwaterzucht. Staan de schubben ook van zijn/haar lijfje af, zoals bij een dennenappel..
   Als dat zo is, dan is dat niet te verhelpen. Helaas is het voor de vis dan tijd om naar de vissenhemel te gaan.
   Wil je de vis humaan in laten slapen, doe dan het volgende.
   Koop bij de apotheek of drogist een flesje kruidnagelolie. Neem een bakje en doe daar wat wat uit je aquarium in. Voeg 10 à 20 druppels kruidnagelolie toe en roer dit goed door elkaar. Als je nu de vis erin doet, slaapt het vredig in.

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Tilki,
   Wat vervelend zeg! We sluiten ons aan bij de reactie van Wil; veel sterkte! Bedankt Wil voor je snelle reactie!

 39. nicky zegt

  goedendag,

  ik heb een aquarium gekocht van ca. L.B.H. 65.50.60cm ( zelf gemeten)
  ik wil graag beginnen met een “makkelijk” aquarium. wat raden jullie mij aan als vissen om mee te beginnen?
  wel graag koud water!

  ik heb tot nu toe: het aquarium, 2 decoratie stukjes, een lucht pompje en er zit al een lamp in de deksel van het aquarium.

  alvast bedankt!

  1. Wil zegt

   Helaas is je aquarium te klein voor koudwatervissen. Goudvissen en sluierstaarten kunnen wel 30 cm worden. Dus je begrijpt dat dat in jou bakje nooit zal gaan en dat zij dus zullen vergroeien, met alle gevolgen van pijn, stress en ziekte. Koop een verwarming in je bak en doe er plaatjes in. Dat zijn leuke, makkelijke visjes. Koop er echter niet te veel, want deze visjes vermenigvuldigen zich vrij makkelijk.

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Nicky,
   Wat leuk dat je je gaat bezighouden met het houden van een aquarium! Het is inderdaad altijd handig om eenvoudig te beginnen. Je wilt graag vissen houden die het goed doen bij kamertemperatuur in een aquarium van zo’n 60cm lang. En ik heb goed nieuws voor je! Er zijn vissen die het in deze omstandigheden goed doen! Kijk maar eens naar de Aphanius iberus, Chlamydogobius eremius, Elassoma okefenokee en/of Girardinichthys multiradiatus. Verder moet je er rekening mee houden dat in jouw aquarium maximaal 26 tot 32 vissen gehouden zouden moeten worden. Kijk maar eens of er iets voor je bij zit! Wil je echt makkelijk beginnen, dan is het toch handig een verwarmingselement aan te schaffen. Dan heb je namelijk een wat bredere keuze in gemakkelijk te houden visjes 🙂 In elk geval veel plezier!

 40. Bob zegt

  50 liter per vis!? ik heb een aquarium van +- 30 liter met 9 goudvissen erin waren er 10 maar er stierf er onlangs 1 aan een ziekte waarbij de ogen uitpuilende en bij het beter worden zat ie onder de bloeduitstortingen. Deze vis was eigenlijk al genezen ook al kan dat theoretisch niet met de desbetreffende ziekte. Hij was weer kwiek fit en nieuwsgierig. Maar ik heb em op aanraden van internet sites alsnog doorgespoeld want hij zou hoe dan ook sterven was de unanieme conclusie. Deze vis had al eerder een gezwel achter de kieuwen overleeft (waarschijnlijk een parasiet) en nu zag hij er qua gedrag ook weer gezond uit want wat achter bleef na de laatste ziekte was dat de rugvin plat bleef. Normaal is dat ook een slecht teken maar het ging niet gepaard met activiteits vermindering. Eigenlijk heb ik gehandeld uit voorzorg alsnog nadat ik gelezen had over deze ziekte. Maar om terug te komen op hett ruimte gebrek. Ik verschoon mijn aquarium eens per twee weken door 20% nieuw water bij te gooien. Dit leidingwater mix ik met de aanbevolen hoeveelheid vloeistof die dat water in aquariumwater moet veranderen. Dit zit al in het aquarium maar wordt normaliter alleen toegevoegd tijdens algeheel schoonmaken wat eens per 2 á 3 maanden voorkomt. Me vissen variëren ook qua grote, 15cm de grootste en dan 2 van 10cm en de rest verschilt tussen de 4 en t/m 8cm. de soorten variëren ,kheb gewone,shubunkin en komeetstaarten maar geen sluierstaarten. Ik voer ze 2 x per dag s’ochtends en s’avonds een theelepel vlokken. Die meng ik nog is een keer want ’t zijn twee verschillende merken. De een is het diskus huismerk (grote gekleurde vlokken) en de ander is volgens mij van Natura en dit zijn donker gekleurde vlokken die overigens kleiner zijn en direct onder water dwarrelen bij het in gooien.Al mijn vissen ogen gezond, zijn actief en nieuwschierig en kunnen onderling goed met elkaar overweg. Nooit zie ik ze vechten of dergelijks sterker nog als ik de lampen uitzet dan gaan ze binnen een uur naar de bodem om te rusten en dit doen ze gezamenlijk en heel dicht tegen elkaar aan, net een troep wolven bij wijze van spreken. Ik zat sowieso de laatste tijd aan een grotere bak te denken maar dat is omdat ik nog meer goudvissen wil, niet omdat ik (in mijn ogen) aanleiding had tot -een van de op deze pagina genoemde- problemen met me vissen…
  Ik onderschat de waarheid van deze informatie niet maar ik vraag me wel af waarom mijn kleine aquarium met 9 vissen wel (ogenschijnlijk) gestand.
  Iig bedankt voor deze info

  MVG Bob van den Berg

  1. Wil van Berkum zegt

   Beste Bob, Sorry, maar ik kan me niet voorstellen dat je dit echt meent. Wat jij hierboven schrijft, dat kan echt niet. Graag zou ik een foto zien van jou grote gezonde vissen. 9 vissen op 30 ltr water, dat kan je echt niet serieus nemen. In een bak van 30 ltr kan je alleen garnaaltjes of slakken houden. Mocht ik het verkeerd hebben, dan sorry, maar ik geloof niet dat jou vissen gezond zijn.

  2. Marian zegt

   Ik ben ook niet erg onder de indruk van je verhaal … 9 vissen in 30 liter is bijna net zo erg als 1 vissie in een stomme kom.
   Maar waar mijn mond helemaal van open viel, is dat je een schijnbaar levendige vis doorspoelt (door het toilet, neem ik aan), “op aanraden van internet sites , want hij zou hoe dan ook sterven was de unanieme conclusie. ”
   De unanieme conclusie van mensen die heel die vis nooit gezien hebben?

   1. Bob zegt

    Ikzelf heb de vis gezien en beoordeelt aan de hand van foto’s van de de symptomen van de desbetreffende ziekte/virus/parasiet tis het enige virus of parasiet met de eerder genoemde symptomen waaronder

    1. Wil zegt

     Ik vraag me af van welke sites jij je informatie haalt. Waarom heb je dan nooit na gezocht, hoe je een vis uit zijn lijden kan helpen.. Echt niet door hem door het toilet te spoelen. Als je een vis humaan wilt laten inslapen, dan koop je een flesje kruidnagelolie. Afhankelijk van de grote van de vis neem je bv 10 à 20 druppels. Je neemt een bak waar de vis in past. Deze vul je men aquariumwater en daar voeg je de druppels aan toe. De druppels goed oplossen in het water, vis erin en na een paar seconden slaapt de vis vredig in. Zo ga je met levende dieren om. Die spoel je niet door het toilet, dat is een lijdensweg voor ze..

  3. Aquariumfans zegt

   Hoi Bob,
   Je schrijft dat je 9 goudvissen in een aquarium van 30 liter houdt. En je vraagt je af waarom onze informatie kloppend zou zijn, aangezien je vissen nog zwemmen. Goudvissen zijn erg sterke vissen. Maar wat er eigenlijk gebeurd als je goudvissen in een te kleine omgeving houdt, is dat de buitenkant van het lichaam zich niet verder aan kan passen aan de groeiende binnenkant van de goudvis. De buitenkant past zich namelijk aan de leefruimte aan. Hierdoor komen de organen van je vissen in de verdrukking en leven ze vaak minder lang dan de leeftijd die een goudvis kan behalen. Aan de buitenkant is er dan niets te zien. We vinden het daarom wel fijn dat je een groter aquarium overweegt, omdat dit uiteindelijk veel fijner is voor je vissen. 🙂 In de meest ideale situatie kies je voor een aquarium van minimaal 100cm lang. In je aquarium van 30l. is het beter om maximaal 3 tot 4 vissen te houden. Neem ook dit even mee in je overweging. We wensen je veel succes met de voorgenomen verbeteringen! En bedankt voor je reactie. Groetjes!

  4. Aquariumfans zegt

   Hoi Bob,
   Je schrijft dat je 9 goudvissen in een aquarium van 30 liter houdt. En je vraagt je af waarom onze informatie kloppend zou zijn, aangezien je vissen nog zwemmen. Goudvissen zijn erg sterke vissen. Maar wat er eigenlijk gebeurd als je goudvissen in een te kleine omgeving houdt, is dat de buitenkant van het lichaam zich niet verder aan kan passen aan de groeiende binnenkant van de goudvis. De buitenkant past zich namelijk aan de leefruimte aan. Hierdoor komen de organen van je vissen in de verdrukking en leven ze vaak minder lang dan de leeftijd die een goudvis kan behalen. Aan de buitenkant is er dan niets te zien. We vinden het daarom wel fijn dat je een groter aquarium overweegt, omdat dit uiteindelijk veel fijner is voor je vissen. 🙂 In de meest ideale situatie kies je voor een aquarium van minimaal 100cm lang. In je aquarium van 30l. is het beter om maximaal 3 tot 4 vissen te houden. Neem ook dit even mee in je overweging. We wensen je veel succes met de voorgenomen verbeteringen!

 41. Matthias zegt

  Dag iedereen,

  Vraag1:
  Ik heb een aquarium van ongeveer 60l, daar zitten 5 goudvissen in die ik ooit gered heb en dus een betere thuis wou bezorgen. Nu lees ik dat ik eigenlijk 5keer zoveel water nodig hebben voor deze vissen. Jammer genoeg behoort dat niet tot de opties. Wordt dit nefast voor de vissen op termijn, of houden ze het wel een paar jaar vol (tot ik ooit een mogelijkheid heb om een vijver of iets dergelijks te maken voor hen)?

  Vraag2:
  Ik las hier dat ze graag veel plantjes hebben om in te zwemmen, ik probeerde in het begin om er regelmatig plantjes in te zetten, maar ze eten deze de hele tijd op, met het gevolg dat er altijd binnen 3a4 dagen geen planten meer overschiet.
  Iemand tips rond dit probleem? (ik heb wel enkele stenen en hout in het aquarium gelegd zodat ze toch iets van schuilplaats/variatie hebben in het aquarium.)

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Matthias,
   Wat fijn om mensen te hebben zoals jij! Het klopt inderdaad dat je aquarium nu wat te klein is voor de goudvissen. Maar 5 keer zo groot hoeft nou ook weer niet 😉 3 keer is meer dan voldoende. Het is wat onvoorspelbaar hoe lang je vissen het vol zullen houden; de ene goudvis kan er makkelijker een paar jaar tegen dan de ander. Wat betreft je vraag over de plantjes: Het beste is om er ‘harde’ planten in te zetten. Planten zoals Vallisneria. Veel succes!

 42. jasper zegt

  ik heb een juwel 240 aquarium. met 2 sluierstarten (7-8 cm ) 2 goudvissen ( 5 en 12 ) en zo’n dikkere goudvis ( alles hiervan is zonder staarten, alleen het lijf) maar ik zit een beetje met een dingetje. ik vind de bak zo leeg… ik zat te denken om er 5 bij te zetten. maar dat leek me echt te veel dus dan maar 3. ik weet dus dat ze groot worden maar ik heb een vijfer van van 3x2x1 LxBxD als het te vol wordt kan ik ze dan daar in zetten? of moet ik het houden zoals het is?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jasper,
   Wat een fijn aquarium voor je goudvissen! Als ik jou was zou ik er niet nog meer vissen bij zetten; zoals het nu is zit je wel aan de max. Zoals je zelf ook zegt, ze worden groot en daarnaast hebben ze veel zwemruimte nodig. Lekker laten zo!

 43. Stijn zegt

  Ik vind dat van die 50 liter een beetje apart
  Ik heb 2 sluiers op 60 liter zittencen zijn echte reuzen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stijn,
   Wat jij aangeeft is helaas wat veel mensen doen. Een goudvis hoort echt in een aquarium van minimaal 100cm. Wat er gebeurt als je een goudvis in een te kleine bak houdt, is dat zijn ingewanden zich blijven ontwikkelen, maar de rest van zijn lichaam groeit niet verder i.v.m. een gebrek aan ruimte. Met als resultaat dat de goudvis eerder komt te overlijden dan noodzakelijk. Om deze reden is het toch belangrijk om dat in dit artikel te benoemen 😉

 44. Giovanni zegt

  Hoi, heb een mooie 250 liter bak met hierin 5 jonge goudsluiers. Nu vindt ik het over de complete 1m20 die de bak lang is wat erg kalm aan met maar 5 beessies erin rondzwemmen.

  Nu hoeft er geen megaschool met neon tetras bij, maar heeft iemand tips voor eventueel wat (kleinere) speelkameraadjes? Bijvoorbeeld, om het nuttig te houden een soort algeneter/grondborstelaar/zuignapje??

  1. Wil zegt

   Ik zou ze heerlijk zo laten zitten.. Geen vissen erbij, want je hebt koudwatervissen en daar kunnen geen tropische vissen (tetra’s) bij. Ze groeien heel hard, dus lekker met z’n 5en laten zwemmen. Ook geen algeneter of iets dergelijks erbij doen. Deze gaan nl. Als de vissen slapen aan de vissen hangen/zuigen, met alle gevolgen van dien. Super dat je je visjes zo de ruimte geeft. Hier ga je echt plezier aan beleven. Succes.

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Giovanni!
   Wij sluiten ons helemaal bij Wil aan! Je hebt een fijne bak voor je vissen en dat is wat het allerbelangrijkste is! Lekker van genieten 🙂

 45. Suzanne zegt

  Hoi, ik vond de vis van mijn buurvrouw erg zielig, deze zat alleen, nu had ik er vanmiddag eentje bijgehaald. Nu blijkt de vis die er al zat een sluiervis te zijn en ik heb er een goudvis bijgekocht!Ik weet dat het allebei tot dezelfde soort behoort maar vinden deze vissen elkaar ook leuk?En gaat het unerhaubt goed samen?mvg Suzanne

  1. Marian zegt

   Ik heb ook goudvissen en sluierstaarten door elkaar … gaat prima. Goudvissen houden ervan om in een clubje te zitten ^_^

   1. Aquariumfans zegt

    Helemaal goed gezegd Marian, goudvissen horen echt in een groepje thuis! Gaat het een beetje goed met de combi sluierstaart en andere goudvissen?

    1. Marian zegt

     het gaat prima met mijn vissies … ik leer ze zelf om ‘geaaid’ te worden en met name 1 van de sluierstaarten heeft daar helemaal geen moeite mee. Mijn algeneter waagt zich daar niet aan, maar hij maakt wel steeds meer contact met me … heel gezellig <3

     1. Aquariumfans zegt

      Hoihoi! Wat leuk om te lezen. Een algeneter is over het algemeen ook vrij schuw en vaak ook vissen die bij schemering actief worden. Dus dat is niet zo raar. Maargoed, met een beetje oefening.. je weet het maar nooit 😉 Veel plezier nog met je visjes. Groetjes!

     2. Wil zegt

      Ik zou ze heerlijk zo laten zitten.. Geen vissen erbij, want je hebt koudwatervissen en daar kunnen geen tropische vissen (tetra’s) bij. Ze groeien heel hard, dus lekker met z’n 5en laten zwemmen. Ook geen algeneter of iets dergelijks erbij doen. Deze gaan nl. Als de vissen slapen aan de vissen hangen/zuigen, met alle gevolgen van dien. Super dat je je visjes zo de ruimte geeft. Hier ga je echt plezier aan beleven. Succes.kijk uit met die algeneter. Dat contact maken kan echt verkeerd aflopen. Algeneters, kunnen nl. als de vissen slapen aan hun huid gaan hangen/zuigen, met alle gevolgen van dien.

    2. Yannick zegt

     Wij gaan op vakantie maar we kunnen de vissen niet voeren hoe lossen wij dit op ?? 10 dagen zijn we weg

     1. Marian zegt

      Mijn oplossing daarvoor is de buren heel precies instrueren hoeveel voor er per dag in het aquarium moet ^_^ (en waar het schepnetje ligt voor het geval er eentje belly-up gaat …..)

     2. Wil van Berkum zegt

      In principe kunnen je vissen als ze goed doorvoed zijn wel 14 dagen zonder voer, maar echt goed is dat natuurlijk niet. Om te zorgen dat de buren niet overvoeren, zou je voer is bakjes kunnen doen. Laat ze dit om de dag geven. Je bak wordt dan niet zo vuile en voor de vissen kan het geen kwaad. Bedenk dat ze blijven poepen en dat je ook in die dagen niet kan verversen, dus beter om de dag afgepaste porties voeren.

     3. wim v/d zeijden zegt

      je kunt een automatische kopen die je insteld , en dan draaid om de zoveel tijd en VOER schenkt qua jou instelling. makie . DOEN . Zijn niet zo duur plus dat je dat voor ju vissen kids over zou moeten hebben Afz. vissen lief hebber . auto – m voederen.

 46. Jeroen zegt

  Owjee nu ik dit lees begin ik toch te twijfelen of ik er wel goed aan heb gedaan…Ik heb 5 vrolijke goudvisjes die bijna altijd met z’n vijfen zijn in een bak van 180L als ik de beschrijving zo lees moet ik dus 250 liter water hebben ipv van de 180L die ik nu heb.

  Mijn vraag: Wat is het beste om nu te doen? Kan ik gewoon verder gaan met de 5 goudvisjes of is het beste om er 1 (of allemaal) weg te doen?

  Alvast bedankt!
  Mvg

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jeroen. Terechte vraag, hier lopen meer mensen tegenaan. Heb je een redelijk groot aquarium, blijkt hij nog te klein te zijn. Aan de andere kant, 150 liter voor 5 goudvissen is stukken beter dan wat ik normaal zie. Ik zou het daarom laten zoals het nu is. Je wil er ook geen wegdoen want goudvissen willen graag in een groepje zwemmen. Goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Groetjes!

 47. Jessica zegt

  Hoi,
  Wij hebben 2 sluierstaartjes nu sinds januari en ze doen het prima we hadden eerst zo’n plasticbakje maar dat ging lek dus hebben we nu een aquarium. Het viel ons op dat ze redelijk tegen de stroming in moest zwemmen van het pompje. Wij vroegen ons af of ze naast de plantjes ook nog een huisje oid nodig hebben. We hebben er een klein schatkistje en een buisje in liggen maar die zijn vrij klein en ze kunnen er eigenlijk niet goed (meer) in. Verder hebben de kinderen er veel plezier in. Maar ik wil dat we 2 happy visjes hebben en vandaar dat ik graag wil weten of ik een groter huisje moet kopen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jessica,
   Goede vraag! Het is voor de vissen prettig als er voldoende schuilplaatsen zijn. Dit kan op vele manieren en één daarvan is een groter huisje. Veel succes!

 48. manouche zegt

  vindt al de commentaar leuk,maar zit zelf met wat vragen,heb 2 kleine goudvisjes(sluier).hier mijn vraag,aquarium is een aqua 20 Goldfich,hopelijk groot genoeg,visjes zien er toch goed uit,hoe reinig ik dit het beste,staan geen echte waterplanten in,een plastick plantje en een kruik?zou het graag zeer goed voor mijn visjes willen doen,dank bij voorbaat,Manouche

  1. Greenday1 zegt

   Artikel gelezen soms? er staat dat een 50L aquarium zelfs te klein is voor een goudvis. een goudvis kan je pas houden in een aquarium van 150liter, of in een vijver. klink misschien veel, maar een goudvis groeit tot 20cm. ik zou een 60L aquarium aanschaffen en het houden op guppies of vissen die niet groter worden dan 5cm.

   mvg

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi! Ja precies, ik hoor vaak terug dat 50 liter per vis heel veel is maar mensen realiseren zich vaak niet hoe groot een goudvis wel niet kan worden. Gelukkig heb ik het idee dat dit steeds beter bij mensen door aan het dringen is. Bedankt voor je toevoeging. Groetjes!

  2. Wil zegt

   Helaas zullen je visjes in deze bak gaan vergroeien. 1 goudvis heeft min. 50 Ltr. Water nodig. Voor 2 visjes heb je een bak van 1 m. Nodig. Ook moet je dat nep plantje eruit halen. Goudvissen zijn grote vervuilers en hebben een flinke pomp nodig.

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Wil. Bedankt voor je toevoeging: zo is het ook. Echte planten toevoegen is gewoon een must. Nepplantjes kan alleen als je voldoende goed groeiende planten hebt. Top en groetjes!

 49. Dylan van 't Hul zegt

  Ik ben bezig met een aantal klasgenoten om een vijver zo onderhoudsvrij mogelijk te houden. nu heb ik één vraag: hoeveel gram korrelvoer eet een vis. En dan heb ik het over een goudvis en een komeetstaart. Kunnen jullie dat alstublieft in de reacties zetten.

  groeten,
  Dylan

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Dylan,
   Wat een leuk project! Helaas kunnen we je geen eenduidig antwoord geven. Immers: Verschillende mensen, verschillende eetgewoontes. En dat geldt voor vissen net zo. Een richtlijn die je kunt aanhouden is dat je de vissen maar 1 keer per dag voert en maximaal 2 beetjes tussen duim en wijsvinger. Doen ze hier langer dan 2 minuten over, dan heb je teveel gevoerd. We hopen dat je hiermee uit de voeten kunt! Veel succes!

 50. Marian zegt

  En dan heb ik nog een vraag:
  Baardalg is al heel lang een probleem in dit aquarium. Ik zit het blog te lezen over waterkwaliteit en schoonmaken enzo, en daar ga ik me zeker eens goed in verdiepen …
  Ik las ook dit:
  https://www.aquariumfans.nl/baardalg-hoe-bestrijd-je-dat

  Kan dat geen kwaad voor Eric de algeneter (een verlegen borstelneus, waarschijnlijk toch een vrouwtje, want hij heeft geen gewei) … ? Er zal ongetwijfeld genoeg voor hem overblijven, maar toch …?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Marian,
   Maak je geen zorgen of je borstelneus voldoende voeding krijgt. Mocht je het idee hebben dat er te weinig voedsel beschikbaar is, dan kun je altijd bijvoeren met komkommer of sla. Dat is makkelijker dan het laten verdwijnen van baardalg 😉 Veel succes!

 51. Marian zegt

  Hallo. Ik heb een groot aquarium geerfd met daarin 1 grote algeneter van 14 jaar (!), 2 sluiervissen (waarvan er eentje al heeeeel lang mottig is, zeker meer dan 2 jaar) en 3 grote goudvissen (die waren een prop in een toneelstuk en ‘mochten er wel bij’ van mijn moeder, ze zijn inmiddels ruim 15 cm lang, als het niet meer is)

  Ze krijgen vlokken en regelmatig wat levend voer (muggenlarven, vlooien, etc) en ook wat groentes (tot nu toe vooral komkommer, dat vinden ze allemaal erg lekker, maar ik ga met meer dingen experimenteren, zoals paprika, erwten, spinazie, druiven enz). Twee keer per week wat extra’s is voldoende, begreep ik, kun je ze met dit soort dingen ook overvoeren?

  Je leest overal dat je vissen niet moet overvoeren, maar ik kan niet echt terugvinden hoeveel ze nou mogen hebben …. ik geef nu ongeveer een halve eetlepel per dag voor de heel club …. is dat voldoende? (ze vinden zelf van niet, maar dat trucje ken ik van mijn katten, daar trap ik niet in 😉

  1. Wil zegt

   Vissen mogen eten wat zij in 5 min. kunnen opeten. Leuk dat je ze meer groente wilt gaan geven. Zorg er echter wel voor dat er geen zout op de groentes zit. Verse groente altijd eerst blancheren en wat de erwtjes betreft: koop hiervoor diepvrieserwtjes en knijp ze uit. De vliesjes kunnen nl. verstoppingen en schade aanrichten aan de ingewanden van de vis. Heel veel succes.

   1. Marian zegt

    oh, hartstikke goed, dank je wel …. ik had al ergens 2 minuten gelezen …. ik hou het nu maar op de hoeveelheid die ze nu van me krijgen, het lijkt goed te gaan …. de groenten zijn vooralsnog niet zo’n succes … druiven blieven ze niet en toevallig gooi ik net een (rauw) stukje paprika in het aquarium ^_^ …. volgende keer zal ik het blancheren! Komkommer blijft de grote favoriet!

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Marian! haha komkommer fan! Zelf heb ik daar ook goede ervaringen mee. Heel veel succes met je aquarium 🙂 groetjes!

 52. Dominique zegt

  Hoi Keke!
  Wij hebben nu een week of drie een mooi Biorb aquarium met vijf sluierstaarten. Twee daarvan zijn ongelooflijk gulzig en dominant, waardoor andere twee visjes moeilijk aan hun korreltjes toekomen, en de laatste helemaal niet meer aan voedsel toekomt. Deze laatste is dan ook een beetje klein gebleven en hangt vaak zielig onder het plantje. Hij is ook een beetje dom, de korrel kan zowat op zijn hoofd landen en nóg pakt hij het niet! Toen ik geprobeerd heb hem apart in een kommetje te voeren, liet hij de twee korrels liggen – hij leek gestrest en helemaal niet blij.
  Vervolgens bedacht ik om de twee veelvraten even een halfuurtje apart in een kom te voeren. Dit ging goed – deze eten wel in alle omstandigheden en lijken zich niets aan te trekken van de tijdelijke “verhuizing”. In het aquarium zijn het nu de twee sterkere visjes die alle korrels weg eten en het kleine zwakke visje komt heel misschien, als hij geluk heeft, aan een kruimeltje toe.
  Zet ik de twee veelvraten terug in het aquarium, dan presteren zij het om nog even de korreltjes op te peuzelen die tussen de steentjes weggezakt waren, onopgemerkt door de andere visjes tijdens hun voedingssessie.
  Deze gang van zaken stoort mij. Het dikste visje wordt nu volgens mij echt te dik, het kleinste verrekt van de honger. Heb jij misschien een goed idee om hiermee om te gaan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dominique. Allereerst moet ik je helaas zeggen dat sluierstaarten niet geschikt zijn voor een Biorb aquarium. Zeker niet 5 stuks. Dat ze daarom vreemd gedrag gaan vertonen is niet vreemd. Daar ga je helaas ook weinig aan doen. In de natuurlijk het ook zo dat de zwakke het niet zullen overleven en dat is in de huiskamer heel vervelend. Ook te veel voeren is absoluut schadelijk voor vissen. Daar zullen ze uiteindelijk aan overlijden. Ook omdat je daardoor een enorme belasting geeft aan je aquarium. Hierdoor wordt deze vervuild, moet je meer schoonmaken en krijg je nooit een goede balans. De oplossing is dus helaas, andere vissen aanschaffen die wel geschikt zijn voor een Biorb aquarium. Kijk anders eens naar onze blog over het Biorb aquarium. Groetjes!

 53. uri zegt

  Hoe groot is het aquarium waarin de goudvissen zitten? Als het een vissenkom betreft dan is het niet vreemd dat goudvissen snel overlijden. Het klimaat in de kom is totaal niet ideaal en zeer dieronvriendelijk. Goudvissen hebben behoorlijk wat ruimte en planten nodig om fatsoenlijk te kunnen overleven. De vraag is vooral: wat is de huidige situatie? Groetjes!

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Uri,
   Bedankt voor je aanvulling! We sluiten ons hier helemaal bij aan!

 54. Sarah zegt

  Beste,
  Ik heb ondertussen al op iets meer dan 3maanden 4legsels van eitjes gehad en heel veel jongen (al zet ik ze wel apart) ik heb een klein aquarium, niet veel planten en ik weet niet eens wat de juiste water waarden zijn ik denk dus dat het gewoon iets te maken heeft met geluk en een goed koppeltje goudvissen hebben. Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sarah, Wat goed zeg! ook dat je ze apart zet. Dat is belangrijk omdat je daarmee de meeste kans hebt op overleving 😉 Bedankt voor je comment! Groetjes!

 55. Wil m zegt

  Helaas is de beschrijving van goudvissen niet helemaal waar. Goudvissen stammen nl. af van de karpers. Karpers slopen planten en goudvissen die goed volgroeid zijn dus ook. Geloof me, ik heb een bak van 1.50 m in de kamer staan met 6 vissen, dus alle ruimte, maar ze laten echt de planten niet met rust.

  1. Marian zegt

   Dat is mijn ervaring ook … er gaat behoorlijk wat geld in nieuwe plantjes zitten … elke maand wel een stuk of 3 …
   ik wist niet dat goudvissen van karpers afstamden, maar ik vermoedde het al .. die grote joekels van mij zijn al zowat karpers … ^_^

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Wil m en Marian,
   Het klopt helemaal wat jullie zeggen! Goudvissen zijn alleseters en zullen dus ook je planten niet met rust laten. Maar… ze zijn wel erg belangrijk in je aquarium in verband met de productie van zuurstof! Het beste is daarom om te kijken naar sterke planten, planten die bijvoorbeeld ook bij cichliden weleens in aquaria gezet worden. Een hele bekende is reuze Vallisneria. Geen moeilijke plant en een goede groeier. Veel succes!

 56. Chantal zegt

  Hallo
  Ik heb sinds 3weken 5kleine goudvissen en sluierstaarten in een aquarium.
  Iedere week doe ik er 1/3 uit en vers water erin.
  Er zit een pomp ,planten ,steentjes enz in,steeds zitten m’n (echte) planten stenen en ruiten vol met bruine alg…(de visjes doen het prima)
  Wat is daar de reden van?
  Mvg Chantal

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chantal!

   Wat leuk, bevalt het een beetje? Waar je last van hebt heet Bruine alg. Gelukkig een vrij ongevaarlijk type, we hebben er eens een blog over geschreven Je kunt dit type alg ook redelijk snel bestrijden. Het komt vaak voor bij nieuw opgestarte aquaria.

 57. Emily zegt

  Goedenavond!
  Ik maak me zorgen om mijn visje. Ik heb sinds 3 maanden mijn eerste visje: een sluierstaart goudvis. Eerst had ik er 2 bij elkaar, dezelfde soort. Maar die overleed na 2 weken al Door ondervoeding. Degene die nu nog leeft was daarbij ook te dominant.

  Mijn visje nu lijkt het goed te hebebn: test regelmatig de waarden van het water, temperatuur houd ik in de gaten (zeker met de warme dagen!), heb er een pompje in die geen bellen maakt maar wel een een kleine stroming/beweging in het water en niet te veel eten ( ik pak eerst een bakje water, leg daar de korrels voer in en laat het zinken en dan pas in het water).

  Maar mijn vijs hangt nu al 2 dagen tussen de planten, reageert wel op eten en wanneer ik langs loop. Wat kan er met hem zijn? knapt hij gewoon een uiltje? Of is ie erg alleen of misschien ziek?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Emily!
   Wat leuk dat je een goudvis hebt. Belangrijk is dat de goudvis voldoende ruimte heeft om in te zwemmen. Goudvissen zijn eigenlijk ook groepsdieren dus kan zijn dat hij zich niet helemaal op zn gemak voelt en daarom tussen de planten blijft zitten. Kun je ons wat meer vertellen over de leefomgeving van je sluierstaart goudvis? Ben benieuwd!

  2. wim v/d zeijden zegt

   OVERvoed je mischien ? want die lijkt op luiheid , is je temperatuur goed VOOR DIE VIS ? , Ver vers je het WATER zoja om de hoeveel tijd ? .koop ook is een vis die de grond om woed , kan even niet op zo een grondwoelers naam komen. Alles is op het internet tevinden , vul elke vraag in op GOOGLE en je komt teweten wat je weten wil . DAAR IS HET INTERNET NOU JUIST GOED VOOR . Laat horen als je mijn geschrevenen hebt uitgevoert , en al de vis dan nog steeds in de bomen hangt is hij JAMMERLIJK ZIEK. Pro alles [mebay meer luchtbellen etc etc etc . bereik gaarne. om de zoveel tijd krijgt iedereen een vis die lullig gezegt NIET GOED BIJ ZIJN VISSENKOP IS . Ps. = zun/haar buik dik ? dan andere voeding [geen slagroomtaartmeer].laat al je vragen horen , ik 58 heb al een halve eeuw vissen , dat is dus 50jaar . groetjes wim loveyour viskids.

 58. keke zegt

  Ik weet niet wat er met mijn schoolvis aan de hand is HELP ME
  Ik kocht met mijn vriendin een vriendje voor de schoolvis maar hij ging na een week al dood
  Ze waren ook geen vriendjes ofzo
  We geven de vis elke week van de vakantie door aan iemand anders
  Maar bij de 2de week zag hij er ongezond uit
  Ik heb gelezen dat vissen gezond zijn als hun vinnen mooi uitgespreid zijn maar ze waren in elkaar getrokken weet u wat er aan de hand is? En wat je er tegen kan doen? Zet het dan ook hier in de reacties????

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Keke!

   Hoe groot is het aquarium waarin de goudvissen zitten? Als het een vissenkom betreft dan is het niet vreemd dat goudvissen snel overlijden. Het klimaat in de kom is totaal niet ideaal en zeer dieronvriendelijk. Goudvissen hebben behoorlijk wat ruimte en planten nodig om fatsoenlijk te kunnen overleven. De vraag is vooral: wat is de huidige situatie? Groetjes!

  2. wim v/d zeijden zegt

   automatich voeder kopen klaar instellen stekker der in en voer makie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.