Baardalg, hoe bestrijd je dat?

Vaak is een beetje alg onvermijdelijk in een aquarium. Op een achterwand kan het zelfs een aardig effect geven. Meestal zijn algen echter lelijk en geven ze ook schade aan aquariumplanten en soms zelfs dieren. Doordat algen voedingsstoffen en licht uit het aquarium ontnemen kun je ze de ‘concurrent’ voor aquariumplanten noemen. Dikwijls een hardnekkige concurrent.

Snel van Baardalg af?

Mijn oplossing: Niet te moeilijk doen en het juiste Baardalg bestrijdingsmiddel kopen. Wat bij mij goed werkte was het algen bestrijdingsmiddel van HS Aqua. Mijn vissen en garnalen bleven leven, en mijn aquariumplanten waren van de algen af. Top!

Baardalg bestrijden is lastig
Baardalg bestrijden is lastig

Baardalg maakt onderdeel uit van de familie roodwieren (en niet van groenwieren wat vaak wordt gedacht). Het is een alg die floreert op planten die langzaam groeien. Ze kunnen echter ook op je filter, grind of houtstronken gaan zitten.

Baardalg wordt vaak ook wel zwarte puntalg, roodwieren of zwarte penseelalg (penseelalg en baardalg zijn twee soorten maar komen dikwijls gelijktijdig voor in het aquarium) genoemd.

Het is eigenlijk een pluizig plukje algen bij elkaar, in de vorm van een baard (vandaar de naam). In sommige gevallen resulteert de alg in langere slierten. Deze alg moet serieus worden aangepakt omdat het lastig is dit weer van de aquariumplanten te verwijderen.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over  Algen bestrijden!

Waarom ontstaat baardalg en hoe raak je het kwijt

Baardalg in het aquarium kun je het beste bestrijden door een constante toevoer van CO2 in het aquarium
Baardalg en puntalg

De oorzaak en de oplossing liggen vaak dicht bij elkaar. Zit er bijvoorbeeld te weinig CO2 in de bak, voeg dan meer CO2 toe. Uit ervaring blijkt dat het lastig is dit soort ‘oplossingen’ toe te passen. Vooral omdat aquariumwater met al zijn waardes per aquarium enorm van elkaar kan verschillen.

Het kan dan ook zeker geen kwaad om van te voren je aquarium water te testen met een aquarium water test. Dit kan al een goede indicatie van de problematiek geven. Lees ook de blog eens over de aquarium water test.

Baardalg onstaat in veel gevallen door te weinig of een onstabiel CO2 gehalte. Een constante CO2 toevoer is het toverwoord voor het vernietigen van baardalg. 

Oorzaken en oplossingen:

 • Teveel zonlicht– Staat je aquarium naast een raam? Haal hem weg of doe het gordijn dicht. Zonlicht zorgt voor ongewenste algengroei.
 • Te weinig of onstabiel CO2 gehalte– CO2 is voedsel voor je planten, goed groeiende planten zorgen ervoor dat algen minder kans maken. Het verhogen of stabiel houden van de CO2 waarde kan helpen de oorzaak weg te nemen.
 • Slechte doorstroming– Als je aquarium een slechte doorstroming heeft dan maak je het voor de algen makkelijker zich te hechten en te groeien. Zorg dat de stroming door het hele aquarium gaat.
 • Teveel vissen voedsel– Het voeren van je vissen is ook een belasting voor het evenwicht in je aquarium. Zowel de ontlasting van vissen als het voer dat overblijft is eigenlijk voedsel voor de algen. Je hoeft je vissen niet elke dag te voeren.
 • Teveel of te lang verlichting– Algen hebben een hekel aan weinig licht. Probeer niet langer dan 8 uur je verlichting aan te houden.
 • Thee– In thee zit Looizuur en daar hebben algen niets mee. Soms is de wanhoop zo hoog dat je thee in je aquarium doet. Werken doet het echter niet.
 • Je hebt geen Supervis– De Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis) eet dit type alg met veel plezier voor je op. Let op: niet geschikt voor een bak met garnalen.

Let wel, het is mogelijk dat de alg op den duur terug komt. Een combinatie met een goede doorstroming, juiste verlichting en niet teveel voer voor vissen zorgt ervoor dat de alg weg blijft.

Wat zijn jouw praktische ervaringen? Of heb je nog vragen over het bestrijden van baardalg? Laat een reactie achter!

Baardalg, hoe bestrijd je dat?
4.3 (86.67%) 147 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

14 Reacties
 1. Chin-Tsai zegt

  Wij hebben een axolotl aquarium waar we baardalg in hebben. Ons probleem is dat we geen Co2 mogen toevoegen of zomaar middeltjes in het aquarium mogen doen vanwege dat de axolotls dan kunnen gaan morphen. wij zijn hier nogal radeloos en weten niet meer hoe we dit goed kunnen aanpakken.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Chin-Tsai,
   Het toevoegen van CO2 is niet de enige oplossing voor baardalg. Andere aspecten zoals te veel (zon)licht, te veel voer of te weinig waterverversingen zijn ook grote boosdoeners. Als je van het probleem af wilt raad ik je aan om het licht te minderen en meer waterverversingen te doen. Hopelijk heb ik je kunnen helpen, succes!

 2. Gabriël zegt

  Beste aqariumfans,

  Ik heb behoorlijk last van baardalg ze veruineren mijn supergrote Anubias!

  Ik kan geen bestrijdingsmiddel gebruiken want ik heb garnalen…
  Hoe doe ik dit nu ik heb geprobeerd om de aangetaste bladeren te verwijderen
  Maar het groeit terug! Hoe doe ik dit nu
  Vriendelijke groet,Gabriël

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gabriël. Deze baardalgen zijn in staat ook nog te groeien als er weinig CO2 aanwezig is. Om deze soorten succesvol te bestrijden is het noodzakelijk de water kwaliteit voor de andere, hogere planten optimaal te houden.
   Belangrijke punten zijn:
   1. Niet te veel nitraat
   2. Niet te veel fosfaat
   3. Voldoende hoeveelheden sporenelementen
   4. Voldoende CO2 !

   Anders dan een bestrijdingsmiddel adviseer ik: water verversen zodat de nitraat en fosfaat waarden goed zijn ( let op dat het tijdens het verversen het bodemmateriaal goed wordt schoon gemaakt – met een vuilklok). Gebruik een goede plantenmeststof zoals HS aqua Floracell, doseer voldoende CO2 zodat de hogere planten beter groeien, om de voedingsstoffen voor de algen in het water te onttrekken. Ter ondersteuning van de planten kunnen de moeilijk te verwijderende algen ook door algeneters (Crossocheilus oblongus) of door algen etende slakken verwijdert worden. Succes en groetjes!

 3. Tim zegt

  Ik heb het bestrijdingsmiddel gebruikt en de vissen en garnalen vinden het helemaal mooi maar mijn slakken begonnen te verslijmen. Ik heb ze er uit gehaald en een nieuw plekje gegeven.

  Dus voor de mensen die niet wil dat de slakken dood gaan is dit absoluut een afrader!!! Het gaat om de Tylomelania, zoetwaterslakken in mijn geval.

  Tip is ook altijd zelf even goed kijken naar de stoffen die er in zitten… 🙁

  1. AquariumFans zegt

   Hoi Tim. Vervelend dat dit is gebeurd inderdaad! We raden sowieso altijd aan om te kijken wat voor stoffen er in het product zitten. Zo weet je precies wat je in je aquarium gooit. Dit geldt niet alleen voor dit middelen, maar voor alle middelen voor je aquarium.

 4. jetty zegt

  heb sinds kort last van baardalg en wordt er niet vrolijk van.het zit overal zelfs op de bodembedekking.we hebben voldoende stroming,buitenpomp tetra.licht is goed planten doen het goed wordt er helemaal somber van.hoe kan ik hier afkomen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jetty,
   Wat ontzettend vervelend en we begrijpen je moedeloosheid (maar al te goed). Stap 1: Breng je verlichting terug naar 6 uur per dag. Voeg je CO2 toe aan je aquarium? Zo niet, doen! Wat ook helpt om eerst een hoeveelheid baardalg uit te moorden is een kuur, genaamd eSHa Protalon-707. Als je dit gaat doen, stop dan eerst wel even met het toevoegen van CO2 en meststof voor je planten. Stap 2: Ga op zoek naar de oorzaak. Komt er zonlicht in je aquarium? Gebruik je genoeg CO2? Hoe staat het met je fosfaat- en nitraatgehalte? Belangrijk bij deze alg is dat jij de langste adem moet hebben. Hij is hardnekkig, een echte sloper, maar als je niet opgeeft zal je het uiteindelijk van hem winnen. Veel succes!

 5. Diana zegt

  Hallo,

  Er word overal gesproken over het bestrijden van alg, maar hoe kan ik snel alg kweken? Mijn pleco’s zijn er gek op en mn volledige bak is 100% algenvrij. Ik ben niet van plan iets aan de bak te veranderen kwa licht of CO2. Zou het liefste in een apart bakje de algen kweken op stenen of hout, zodat ik die in het aquarium kan leggen als voedsel voor de vissen, zo natuurlijk mogelijk. Gewoon een bakje water met stenen / hout neerzetten gaat enorm stinken. De pleco’s worden trouwens bijgevoerd met speciale pleco’s tabs en komkommers. De stevige planten laten ze dan ook (tot nu toe) met rust. En dat terwijl het 3 pleco’s van zo’n 20 cm zijn.

  Groetjes Diana.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Diana! Wat een leuke vraag, dat hoor je niet altijd. Algen kweken is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan algen bestrijden 😉 Wat je kunt doen: Gebruik een grote bouwemmer van 15 liter en voeg (vijver)water toe. Gooi er vervolgens een CO2 tablet in en binnen enkele dagen heb je een mooie groene soep. Als je wat steverige algen wilt hebben. Koop dan een apart aquarium, zet hem voor het raam met een paar aquariumplanten erin. Gooi er af en toe een beetje vissenvoer bij en je hebt in no-time algen. Met stilstaand water moet je wel oppassen dat het niet gaat stinken. Je kunt er wel een pompje in doen, maar dan zal het wat langer duren voordat er algen ontstaan. Succes met je project en groetjes!

 6. Steef zegt

  Ik heb ook danig last gehad van penseelalgen, vooral op het kienhout en de achterwand. Heb van alles geprobeerd, maar de meest effectieve bestrijding bleek elke dag een flinke dosis EasyCarbo rechtstreeks op de algen te spuiten met een injectiespuit. Daarnaast heb ik de CO2 wat opgevoerd en de doorstroming verbeterd door een extra uitstroompijp aan de bestaande pijp te monteren. Binnen enkele dagen begonnen de algen af te sterven waarna ze netjes werden opgegeten door de garnalen en na twee weken is er vrijwel geen alg meer te bekennen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Steef! Bedankt voor je aanvulling. Het klopt helemaal, ik heb dezelfde ervaringen als jij. En aangezien penseelalg behoorlijk hardnekkig kan zijn, is het mooi dat er zo’n oplossing is. Elk aquarium is natuurlijk anders, maar voor de meeste personen zou dit voldoende moeten zijn. Groetjes!

 7. gerrit zegt

  Ferplast Cayman 120ltr Aquarium (Gezelschapsaquarium), opgestart in juni 2014.
  Na een 1/2 jaar zonder echte problemen kwam er baardalg op…
  Door stug volhouden en kleine stapjes te nemen kun je van de lelijke zwarte baardalg afkomen:
  Verwijder de aangetaste bladeren.
  Nieuwe planten of reeds aangeschafte planten zoals anubis die uit de bak genomen kunnen worden dompel je in een schone emmer water waarin een scheutje bleekwater. Na een minuut goed afspoelen en in de bak zetten.
  Voeg CO2 toe; bio-CO2 werkt bij mij prima dmv een omgekeerd bakje (Paffrath diffusor), hou de fles suikerwater en gist steeds actief dus ververs tijdig. Zorg voor circa minimaal 10mgr/liter.
  Easycarbo: Elke ochtend 7,5ml toevoegen, let op, dit is de bovengrens.
  Vloeibare mest: 10 ml elke week.
  Waterverversen: Elke week ongeveer 10% tot 15%, ik gebruik afgekoeld gekookt water.
  Voeg garnaaltjes toe, Reds doen het prima, ze eten ook de baardalg, ik heb een laag visbestand met 5 neons, 3 citroentetra’s en 2 platys. Als de baardalg echt 3 maanden wegblijft dan komen er bij.
  Neem naast langzame groeiers ook snelle groeiers zoals Javamos.
  Licht: 1x Philips 960 en 1x Philips 830 TL-D
  Tot slot; zorg voor een goede doorstroming en ververs je filter weinig, het bio-gedeelte 1x per jaar eerst de ene dan de andere en alleen je grofvuilfilter elke week. Houd het pompje netjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Gerrit,
   Bedankt voor je waardevolle aanvulling! Veel mensen zullen hier baat bij hebben. En… inderdaad: stug volhouden! Het is een hardnekkige alg die ook nog weleens terug kan komen als je eindelijk denkt ervan af te zijn. Maar… je kunt het winnen 🙂 Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.