Drijfplanten in het aquarium, doen of niet doen

Drijfplanten in het aquarium zijn wel degelijk een toevoeging. Het biedt voor aquariumvissen én planten een onderkomen aan het licht en natuurlijk een schuilplek voor vissen. De angst van veel mensen zit vooral in het ongelimiteerd overwoekeren van de planten. Toch valt dat wel mee, net als bij de meeste andere aquariumplanten moeten drijfplanten eens in de zoveel tijd worden gesnoeid.

Snel fantastische aquariumplanten?

Aquariumplanten zijn de meubels in je woonkamer. Als je inrichting mooi is, is je aquarium een ware lust voor het oog. Teminste, als je aquariumplanten goed groeien. Dat heb je gelukkig zelf in de hand. Een goede combinatie van goede vloeibare CO2 en de juiste plantenvoeding doet wonderen. Let maar op! Owja, wel zorgen dat ze langer dan een maand of zes in leven blijven! Anders doe je het niet goed. Maar met deze producten en kennis gaat het je lukken!

De zin van drijfplanten in het aquarium

Drijfplanten Limnobium laevigatum
Drijfplanten Limnobium laevigatum

Naast een decoratieve functie -zoals het bedekken van het bovenste deel van je achterwand- zijn er verschillende voordelen om drijfplanten in je aquarium te houden

 1. Dempen het licht
 2. Bieden schuilmogelijkheden voor (jonge) aquariumvissen
 3. Produceren zuurstof
 4. Nemen afvalstoffen op
 5. Creëren een natuurlijke omgeving waar aquariumvissen zich prettig bij voelen

Drijfplanten vastzetten

Drijfplanten zweven in principe gewoon over het wateroppervlakte heen. Afhankelijk van de inrichting van het aquarium kan het zijn dat de planten in de filter terechtkomen, of voor het gaas ervan blijven hangen. Een oplossing is om drijfplanten te bevestigen aan bijvoorbeeld een uitloper van kiemhout. Je kunt ook een lusje maken van doorzichtig visdraad en het einde van het lusje bevestigen aan je achterwand. Het draadje drijft dus met de drijfplant erin. Ik gebruiken beide mogelijkheden al jaren het werkt prima!

Top 3 drijfplanten voor je aquarium

Net als andere aquariumplanten zijn er tal van drijfplanten te koop. Zelf ben ik fan van de volgende drie drijfplanten:

Vlotvarentje (Salvinia natans)

Vlotvarentje (Salvinia natans)
Vlotvarentje (Salvinia natans)

Het is een leuke snelgroeiende drijfplant met lichtgroene en donkergroene bladeren. Ze groeien in paren aan kleine stelen. De fijne geveerde wortels blijven klein en bieden goede beschutting voor aquariumvissen.

Herkomst: Midden Amerika

Groeisnelheid: snel

Lichtbehoefte: hoog

Temperatuur: 20-24 graden

Bijzonder: kan overwoekeren

Limnobium laevigatum

Drijfplanten Limnobium laevigatum
Drijfplanten Limnobium laevigatum

Het mooie aan deze drijfplanten zijn de dikke bladeren die bijna rond zijn van vorm. Het is een drijfplant die snel groeit en daarom af en toe uit het aquarium moet worden geschept.

Herkomst: Zuid- Amerika

Groeisnelheid: snel

Lichtbehoefte: hoog

Temperatuur: 21-25 graden

Bijzonder: Kan snel groeien.

Trapa natans

Trapa natans
Trapa natans

Vaak worden deze drijfplanten niet gekocht voor in het aquarium maar in de vijver. Toch kan hij met de juiste omstandigheden ook in het aquarium worden gehouden. Met zijn prachtige bladerenstructuur een echte aanwinst.

Herkomst: overal ter wereld

Groeisnelheid: gemiddeld

Lichtbehoefte: hoog

Temperatuur: 17-27 graden

Bijzonder: Krijgt vruchten die naar de bodem zinken en nieuwe planten uit ontstaan.

Tot slot

Alles wat je over aquariumplanten moet weten lees je in mijn blog over aquariumplanten. Maar naast ‘gewone’ aquariumplanten zijn drijfplanten een aanwinst in je aquarium. Waar op gelet moet worden is dat deze niet gaan overwoekeren. Gelukkig kun je de meeste drijvende planten gewoon uit elkaar trekken om vervolgens de helft weg te geven of te gooien. Probeer eens wat drijfplanten in je aquarium te houden. Ze zijn meestal vrij goedkoop en bovendien: door de schuilplekken zullen je aquariumvissen er erg blij mee zijn!

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over drijfplanten in je aquarium? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

2 Reacties
 1. Daan Daniels zegt

  Ik heb een rotsblok cadeau gehad met daarin 3 ronde gaten om planten in te zetten. Nu is mijn vraag kan ik daar gewoon een plant met plastic bakje met steenwol inzetten en zo nee hoe kan ik die planten dan bevestigen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Daan. Dan kan wel maar zou ik niet doen. Het beste kun je het plastic bakje weghalen door hem open te knippen. Van de zijkanten haal je dan het steenwol een beetje af. Zorg dat je de wortels niet beschadigd. De aquariumplanten kun je dan met dunne witte of bruine garen bevestigen om de steen heen. Groetjes

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.