fbpx

Alles over: Rode lotus (rode tijgerlotus)

De Rode lotus, ook wel de rode tijgerlotus genoemd, is een prachtige aquariumplant die groeit uit een knol. Een sieraard in je aquarium. De kleuren van de bladeren kunnen adembenemend zijn en mits goed gesnoeid een echte blikvanger van je aquarium. Vaak koop je de rode lotus als bol met een paar kleine bladeren eraan. Eenmaal in je aquarium hebben ze vaak even tijd nodig maar kunnen vervolgens enorm hard groeien.

Snel een prachtige rode aquariumplant in je aquarium?

De rode lotus is mooi, maar Alternanthera cardinalis ook! Een echte blikvanger in je aquarium. Wat een beauty! Let op! Rode aquariumplanten zijn wel moeilijker te houden. Elk soort heeft zijn eigen eisenpakket. De sleutel tot succes is het gebruik van de juiste plantenvoeding voor rode aquariumplanten. Bij mij groeiden mijn aquariumplanten ineens als kool!

Specificaties voor de rode lotus

Voor de rode lotus geldt niet dat je de bol gewoon in je aquarium kunt gooien om vervolgens af te wachten hoe een prachtige aquariumplant ontstaat. Deze rode tijgerlotus heeft speciale aandacht nodig.

De Rode Lotus staat is ook wel bekend onder de naam Rode Tijgerlotus of Nymphaea Lotus. Rode aquariumplanten hebben wel meer CO2 nodig. Herkomst: Afrika, Azië
Groeisnelheid: snel
Standplaats: achter, midden
Lichtbehoefte: hoog
Temperatuur: 23- 28 graden
PH- waarde: 6- 7,5
Bijzonder: heeft voldoende voedsel nodig.

Rode lotus planten, stekken en vermeerderen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan de rode lotus (of: rode tijgerlotus) relatief gemakkelijk vermeerderd worden. De kern tot succes is de rode lotus te blijven uitdagen. Dat wil zeggen, zorgen dat de tijgerlotus geen rust krijgt. Wat te doen:

 • Stap 1. Eerste even helemaal niets, tot er een aantal nieuwe bladeren aankomen
 • Stap 2. Haal de grootste, oudste bladeren eraf, tot er nog 3 overblijven
 • Stap 3. Houd dit gedurende een langere tijd (maanden) elke week bij
 • Stap 4. Via uitlopers onder de grond komt een nieuwe rode lotus. Laat ze zitten en het proces leidt tot verschillende lotussen.
 • Stap 5. Snijdt de lotus tussen de uitlopers af en zet ze waar je maar wilt in je aquarium.
Tip: mooi effect knip drijvende bladeren er af dan blijft hij compact en mooi.
Tip: CO2 is een ideale meststof voor de rode tijgerlotus.
Tip: Laat de knol aan de rode lotus zitten. Zorg ervoor dat de bol niet wordt ingegraven maar ‘op’ je grind ligt. Anders kan de bol rotten.

Tot slot

Alles wat je over aquariumplanten moet weten lees je in mijn blog over aquariumplanten. De meeste aquarium liefhebbers hebben naast tropische aquariumvissen en ‘normale’ aquariumplanten wel eens een rode lotus, ofwel een rode tijgerlotus gehad. En dat is niet voor niets. Deze prachtige aquariumplant is een lust voor het oog. In het bijzonder wanneer de bladeren een dieprode kleur krijgen. Heb je nog nooit een rode lotus gehad? Dan zou mijn advies zijn, direct naar de winkels en koop er een aantal! Je zult niet teleurgesteld zijn.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over de rode lotus (rode tijgerlotus)? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

41 Reacties
 1. Willem zegt

  IK heb ook een Lotus, niet de rode, die het goed doet, maar waarbij nieuwe bladeren vrij snel weer naar de oppervlakte gaan.

  Ook missen er steeds ‘happen’ uit het bad, waarvan een vissensoort verdenk, maar zij bij een verhoor niets loslaten. Eten vissen het blad van de Lotus, en hoe hou ik hem mooi en laag? Uiteraard wel de tips op de site al meenemend.

  Mvg. Willem

  1. Aquariumfans zegt

   Verschillende meervallen kunnen het blad van je lotus beschadigen. Te snel omhoog groeiende bladeren consequent afknippen. Dan ga je em dwingen om laag te blijven en ziet er ook mooi uit. Succes!

 2. Wim zegt

  Hey. Graag zou ik je willen vragen hoe ik een stek van een Lotus kan maken voor mijn andere aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   De lotus maakt zelf uitlopers met jonge planten en aan de nieuwe plant groeit ook een knolletje. De jonge plant met knolletje verplaatsen. Kwestie van geduld. Succes.

 3. Bianca zegt

  Hoi

  De stengels van mijn rode lotus breken steeds. Ik denk dat een vis het doorbijt en ik verdenk de borstelneusmeerval. Heb je tips hoe ik dit kan voorkomen?

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt vissen heel lastig dresseren 😉 Ik vrees dat je een keuze moet maken. Het is of accepteren, of een andere plantensoort, of de borstelneus eruit. Succes!

 4. Xantia Hilgerson zegt

  Hallo, wie heeft er stekken van een rode lotus die hij/zij met mij wil delen? Omstreken Den haag Rotterdam

 5. gerrit tietjens zegt

  goede dag ik heb ook een lotus gekocht het doet het prima uitschieters er uit halen ik gebruik
  tetra Plantamin op tachtig liter op 20ml en tetra Plantapro ook op tachtig liter op 20ml
  de bak doet het prima geen bruine algen meer in zes weken Planten doen het zeer goed
  Platamin per een week /Plantapro om de vier weken
  veel succes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gerrit, bedankt voor het delen van deze informatie. Altijd goed om te lezen hoe een medeliefhebber met de hobby omgaat. Groetjes

 6. ArMa zegt

  Mijn man en ik zijn grote aquariumfans Sinds kort heeft hij 2 Juwel aquariums staan. Mijn vraag is hoe komt het dat de temperatuur steeds zo hoog wordt.

  1. Aquariumfans zegt

   Tja, dat is een vraag waarop het antwoord niet zo moeilijk is. Er was sprake van een hittegolf en de aquariumverwarming stopt met verwarmen bij de ingestelde temperatuur, maar als de buitentemperatuur stijgt, kan deze natuurlijk niet koelen. Deze buitentemperatuur in combinatie met de lichtkap doet de watertemperatuur stijgen. Oplossingen. Ventilator, kap open, ijsblokjes in een plastic zak op het water, of het allermooist: een cooler. Groetjes

 7. Mathias zegt

  Ik heb eens een vraag over mijn tijgerlotus. Hoe kan ik er voor zorgen dat er een bloem komt op mijn rode tijgerlotus ?. Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer je bloemen wilt zien, moet je de plant de gelegenheid geven om door te groeien en drijfbladeren te maken. Na verloop van tijd heb je dan de kans dat ie een bloemknop vormt die boven het wateroppervlak uitgroeit. Op zich altijd prachtig. In het aquarium nemen de drijfbladeren over het algemeen ongewenst veel licht weg voor de omliggende andere planten. Succes en groetjes!

 8. Pluck zegt

  Na vaak zo n prachtig exemplaar te hebben gezien kreeg ik er ook zin in. Ik kocht een bolletje met twee lelijke blaadjes bij mijn speciaalzaak. De verkoper zei dat het echt een hele mooie plant zou worden. Ik moest hem gewoon planten en na een paar dagen zou ik zien dat het goed komt. En ja hoor, de bladeren kwamen al snel prachtig, ik haal er nu regelmatig die mooie rode bladeren af om hem laag op de grond te houden. Om die bladeren er af te halen heb ik wel wat moeite. Ze zijn zo mooi gewoon jammer om weg te gooien. Ik ga ze misschien een keer in een mooie drihfschaaldrihfschaal leggen.
  Ik geef mijn planten vloeibare Co2 3ml per dag en ook 3 ml. Voeding Plantenpracht heet het, echt een prima voeding op aanraden van een andere aquariaan. Voorlopig heb ik daar goede ervaringen mee. Mijn aquarium is 200 liter.

  1. Aquariumfans zegt

   Leuk om te lezen! Ik neem aan dat je het over de rode tijgerlotus hebt. Dit is inderdaad een prachtige plant die je kunt dwingen om laag te blijven door de te hoog doorgroeiende bladeren er consequent af te halen. Belangrijk is dat je na de aankoop de knol met de bovenkant boven de bodem uit laats steken. Groetjes

 9. Benjamin zegt

  Is de tijgerlotus ook geschikt om in een cichliden bak te planten??

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Benjamin,
   Omdat de tijgerlotus Lange dunne stengels heeft naar de bladen op het oppervlak, is het risico groot dat de cichlide de lotus per ongeluk uit de grond trekken. Daarom zou ik het afraden.

 10. Amber zegt

  Hoi!

  Ik had een vraagje. Ik heb de lotus ook in mij aquarium en hij gaat zo goed dat er een knop omhoog is komen zetten. Nou vroeg ik me af hoevaak dat nou gebeurt en hoe ik het beste de bloem kan onderhouden?

  Ik ben heel erg benieuwd!

 11. Amber zegt

  Hallo,

  Ik had een aantal vraagjes.
  Wij hebben een groot aquarium en hebben nu de lelie voor zo een 9 maanden. trimmen van de bladeren doen we regelmatig en hij lijkt het erg goed te doen. Dit vooral omdat er een knop naar boven is gekomen.
  Nu vraag ik me af omdat er zoveel beschreven staat over alleen de plant hoe vaak groeit er nou een echt leliebloem. En wat kan ik het beste doen om die te onderhouden.

  1. Aquariumfans zegt

   Ha die Amber, mooi hé zo’n lelie dat onderhoud wat je nu doet is gewoon perfect als je het niet zou doen zou de bak dichtgroeien en het blad veel licht tegen houden waardoor andere planten te kort kunnen komen. Met de bloem zelf kan je niets mee alleen van genieten als hij boven water bloeit en snel een foto van maken en later wegknippen. Groetjes!

 12. Annick zegt

  Hallo,

  Kan me iemand raad geven mijn knol van de tijgerlotus is losgekomen waarschijnlijk de vissen hebben het losgemaakt wat moet ik nu doen ?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Annick! Die knol kun je lekker laten liggen. Een lotus heeft verschillende groeistadia. Maar de plant kan prima zonder de knol leven. Uiteindelijk komt uit de knol weer een nieuwe Rode Lotus. Het kan even duren, maar dan heb je ook wat 😉 Een lotus knol moet overigens ook niet in je grind vast zitten hoor. Dus zo is het prima. Groetjes!

 13. Willem zegt

  Hallo, ik heb een probleempje met mijn planten, ik voeg meststof 1/p/week en iedere dag CO2 toe maar de planten kakken als het ware in, de lotussen 3st. blijven niet mooi de bladeren komen gaten in, groeien niet echt meer. ik heb ook van die klei-bollen in de bodem, maar het gaat niet zo goed meer, zou het aan de verlichting kunnen liggen, ik heb 2 TL’s ongeveer 10-12 uur per dag aan. TL’s zijn 6 maanden oud.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Willen. Het is wat lastig om van een afstand te beoordelen maar ik denk niet dat het te maken heeft met je TL verlichting. Ik vind 10-12 uur wel wat veel, maar je voegt ook CO2 en messtoffen toe. Gaten in de bladeren hebben vaak toch te maken met plantenvoeding, vooral met gebrek aan CO2. Heb je wel eens een CO2 installatie overwogen? Je moet overigens ook niet teveel meststoffen/voeding toevoegen. Heb je wel eens je waterwaarden gemeten? Daar zouden we nog een aanwijzing kunnen vinden. En hoe groot is je aquarium en heb je veel vissen rondzwemmen? Laat het ons weten. Groetjes!

 14. Karel zegt

  Ik heb al drie maanden twee lotus bollen in mijn aquarium.
  Ze staan in het midden en ontvangen veel licht (led).
  De co2 is perfect en geef eens per week Easy-life profito in het water.
  Alle planten doen het zeer goed.
  Hoe lang duurt het voor er iets uit de lotusbollen komt?
  Of moet ik deze maar weg gooien en nieuw proberen te krijgen?

  Groetjes Karel

  1. Aquariumfans zegt

   Best Karel, die lotusbollen zullen het niet meer doen na 3 maanden vrees ik, normaal gesproken gaat dat sneller. Groetjes!

 15. Ina Terlouw zegt

  Hallo, mijn tijgerlotus deed het erg goed, sinds kort komen er gaatjes in het blad. Wat kan de oorzaak zijn.? Ik voeg geen CO2 of andere meststoffen cq toevoegingen toe.

  In afwachting op reactie.

  Met vriendelijke groet Ina

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Ina! Dat kan te maken hebben met gebrek aan voedingsstoffen. Een Lotus groeit in het begin wel vaker goed omdat het zijn voedingsstoffen uit de bol haalt. Of zonder bol nog een beetje na-groeit, totdat het mis gaat. Een Rode Lotus heeft namelijk wel wat CO2 toevoer nodig om volledig tot zijn recht te komen, en te blijven. Heel veel succes en groetjes!

 16. ronny zegt

  Beste,

  Ik heb een hele mooie rodelotus in mijn aquarium maar vroeg me af als ik de te grote bladeren eraf haal wat ik hiermee kan moet deze weg of kan ik deze terug planten ook

  alvast bedankt voor de reactie een grote aquariumfan

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ronny! Bedankt voor je reactie. De bladeren van de rode lotus kun je weg doen nadat je deze eraf hebt gehaald. Je kunt deze bladeren namelijk niet stekken. Het is inderdaad bijna zonde want de bladeren kunnen echt prachtig zijn. Leuk dat je zo’n aquariumfan bent! Hoe meer hoe beter!

 17. W.Berger zegt

  Ik heb zins 2 weken 2 tijgerlotus knolletjes in mijn aquarium liggen (zandbodem). 1 van de knolletjes heeft wel 4 bladeren, maar de bladeren blijven wel erg klein (smal van vorm) en het andere knolletje geeft ook blad maar is nog kleiner dan klein te noemen. Mijn bak heeft CO2 toevoer. Is dit normaal?

  1. Aquariumfans zegt

   Goedendag! Een tijgerlotus kan inderdaad wat onvoorspelbaar gedrag vertonen. Soms komt de bol helemaal niet uit, soms blijven de bladeren klein, en soms groeit hij je aquarium uit. Deze rode lotus gedijt wel goed met wat CO2 toevoer, dus daar zou ik zeker eens naar kijken. Succes en groetjes!

 18. Hans zegt

  Vraagje over de rode lotus , heb er een aangeschaft maar kreeg hem zonder knol werd eraf geplukt en zo meer gegeven dus geplant in mijn aquarium , de groei is zeer tot zeer traag en komt niet op gang , gaat deze zijn knol zelf ontwikkelen of heb ik me wat in mijn handen laten stoppen, rest alle soorten planten doen het perfect.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Hans,

   Ik vind het echt heeel goedkoop dat je de bol niet mee hebt gekregen. Volgende keer wat van zeggen! Gelukkig ontwikkeld de Rode Lotus na verloop van tijd zelf weer een bol. Maar dat kan wel even duren! Als hij zeer traag groeit, dat heeft hij het waarschijnlijk niet naar zijn zin. Voeg je CO2 toe? Daar zijn ze namelijk dol op! Groetjes!

 19. j.ploegman zegt

  wie kan mij aan een tijger lotus helpen
  in de winkel zijn ze haast niet te krijgen
  en daar tegen ik wil grote hebben
  wie kan mij helpen

  vriendelijke groet

  j.ploegman

  1. Aquariumfans zegt

   Goedemorgen!

   Ik kan je daar helaas niet mee helpen maar ik weet wel dat Tijgel lotussen sommige periode van het jaar moeilijker te krijgen zijn. Zelfde ervaring als u! Zelf vraag ik gewoon wanneer ze verwachten de lotussen weer binnen te krijgen. Ook kijk ik goed naar show bakken in een aquarium winkel. Vaak staan daar Lotussen in en als je het heel vriendelijk vraagt kun je die uiteindelijk ook wel kopen! Ik hoop dat dit advies u ook zal helpen! Groetjes

  2. rico zegt

   Check wat facebook groepen over aquariumplanten, marktplaats, of vraag bij de aquarium speciaalzaak of ze het voor je kunnen bestellen, die van mij, in Den Haag, op de regentesselaan, die proberen altijd hun best te doen om speciale vissen of planten voor je op de kop te tikken als je ernaar op zoek bent, en bellen je dan op zodra ze het voor je hebben..

   Wat ik trouwens als tip wilde geven: ik heb ooit een lotusbol in een mosbal gepropt, en dat werd echt heel mooi, in m’n garnalen nano, een mosbal waar lotusbladeren uit kwamen groeien naar het oppervlak, heeft het echt jaren supergoed gedaan, totdat ik hem door verkocht eigenlijk..

   Veel plezier ermee,
   Groetjes, Rico

 20. Jan krabbendam zegt

  Ik heb een prachtige Lotus in mijn bak maar kan je een Lotus laag houden of groeit hij ook naar boven vind het zonder om bladeren er af te halen hij doet het super met een knol begonnen en nu zitten er 12 bladeren er aan had ook een stekje maar deze bladeren blijven heel klein

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi jan!

   Zolang de bladeren klein zein zit je goed. Op een gegeven moment gaat de Lotus wel oppervlakte bladeren aanmaken. Die kun je wel laten zitten maar het kost de plant kracht deze te maken, vervolgens ontnemen de bladeren het licht van de bodembladeren. Daardoor is er een goede kans dat deze zullen verdwijnen. Vandaar dat veel mensen de bladeren/stengels die naar de oppervlakte groeien eraf snoeien. Dat kan verder ook weinig kwaad hoor. Je zou eens een foto op onze facebook pagina moeten plaatsen. Ik ben benieuwd!

 21. imco zegt

  er word veel gepraat over ondergrond voedingsbodem. maar je kan als je dat niet heb toch ook voedingens bollen er instoppen. bij de wortels. is toch het zelfde.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Imco. hetzelfde is het niet, maar het is wel vergelijkbaar! Die voeding bollen werken overigens prima dus kun je zeker proberen!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.