fbpx

Siamese algeneter, de koning van de algeneters

De Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus) doet zijn naam eer aan: in mum van tijd worden de algen uit je aquarium weg gegeten. Toch is het goed je te verdiepen in deze tropische aquariumvissen. Voorbeeldje? Ze eten bijvoorbeeld niet alle type alg. Bovendien zijn er meerdere soorten Siamese algeneters en verandert hun karakter naar mate ze volwassen worden. Deze blog behandelt onder andere deze onderwerpen. Meer weten over andere algeneters? Lees dan de blog over algeneters eens.

Snelle oplossing tegen algen?

Bestaat er een middel tegen alle type algen? Nee, waarschijnlijk niet. Ook de Siamese Algeneter niet. Maar toen ik niet wist welk type algen mijn aquarium overwoekerde, gebruikte ik een algemeen algen bestrijdingsmiddel. En dat werkte perfect! Algen bestrijden producten heb je er tal van meer. Laat je ervaringen vooral achter in de comments.

Trouwens, de Siamese Algeneter moet je bijvoeren. De algjes alleen zijn niet voldoende. Zelf gebruik ik daarvoor Tetra Tabimin.

Siamese algeneter, de koning
Siamese algeneter Crossocheilus oblongus

De Siamese algeneter behoort tot één van de bekendere en ook populaire aquariumvissen. Natuurlijk omdat hij met zijn verticale zwarte streep over zijn lichaam er mooi uit ziet, maar voornamelijk omdat de Siamese algeneter bekend staat als de koning onder de algeneters. Een prachtige benaming die deels recht doet aan zijn naam. Toch ligt het iets genuanceerder.

Het zal je niet verbazen dat de Siamese algeneter, overigens in tegenstelling tot vele andere algeneters, daadwerkelijk algen eet. Daarbij zijn een aantal feitjes belangrijk en handig om te weten.

Siamese algeneter en algen

 • De Siamese algeneter eet niet alle type alg, maar voornamelijk Puntalg, Baardalg en Draadalg. Heb je Blauwalg in je aquarium? Haal dit er dan meteen uit want deze alg (of eigenlijk een kolonie bacteriën) is giftig voor de Siamese algeneter.
 • Ten opzichte van soortgenoten is deze vis tamelijk onverdraagzaam, maar ten opzichte van andere medebewoners valt het meestal wel mee, alhoewel de ervaring is dat bijvoorbeeld maanvissen niet met rust worden gelaten. Een groot aquarium van minimaal 200-300 liter (min. lente > 120cm)  is daarom noodzakelijk.
 • De Siamese algeneter wordt tot wel 14 cm lang. Dat is een flinke aquariumvis. Houdt daarmee vooraf rekening.
 • Koop nooit een Siamese algeneter uitsluitend om een explosie van algen in je aquarium te bestrijden. Een grote en snelle toename van algen betekent dat de balans van je aquariumwater niet goed is (zeg maar gewoon heel slecht). De symptomen moeten daarbij niet worden bestreden, maar de oorzaak. Ook met de Siamese algeneter blijven de algen gewoon groeien. Last van algen? Lees dan de blog over algen bestrijden eens.
 • Net als veel andere algeneters moet de Siamese algeneter worden bijgevoerd. Algen alleen zijn niet voldoende als voedselbron. Voor ze bij met wat sla of voedertabletten maar let op, niet te veel! De Siamese algeneter zal dik worden en vooral stoppen met het eten van algen. Dat dat moeten we nou net niet hebben.
FamilieCyprinidae
HerkomstThailand, India
LengteTot 14cm
KarakterTov soortgenoten onverdraagzaam, tov andere medebewoners valt het mee
Temperatuur24-26 graden
pH-waarde6,5-7
AlgenBaardalg, Puntalg, Draadalg

Siamese algeneter goud

Siamese algeneter goud (gyrinocheilus aymonieri gold)
Siamese algeneter goud (gyrinocheilus aymonieri gold)

Naast de ‘normale’ Siamese algeneter bestaat er ook de Siamese algeneter goud, ofwel de gyrinocheilus aymonieri gold. In de zin van eigenschappen, lente en waarden, kun je bovenstaande tabel aanhouden. Het leuke van deze aquariumvissen is de oranje/gouden kleur. Deze redelijk unieke kleur valt meteen op in je aquarium.  De Siamese algeneter goud wordt ook wel de Albino Siamese algeneter genoemd.

Net als zijn ‘broer’ is het goed te benadrukken dat wanneer deze Siamese algeneter volwassen wordt, hij een territorium gaat ontwikkelen en deze ook zal verdedigen. Daarbij kan het goed zijn dat hij je andere aquariumvissen opjaagt. Ook hierbij geldt, een aquarium van ruim 200-300 liter is noodzakelijk.

De Siamese algeneter en andere vissen

Wanneer je jonge exemplaren Siamese algeneters bij een dierenspeciaalzaak koopt is er niet veel aan de hand. Geleidelijk aan worden deze exemplaren groter en ook dominanter. In het bijzonder onderling, maar ook ten opzichte van tropische vissen zoals discusvissen en maanvissen. Ook Goerami worden niet gewaardeerd. Het gevolg is een onrustige bak en in enkele gevallen zuigt de Siamese algeneter zich zelfs op de huid van deze vissen vast. Verder gaat de Siamese algeneter goed samen in een gezelschapsbak.

De juiste inrichting van je aquarium

De ideale inrichting voor de Siamese algeneter is een aquarium met een zanderige bodem. Ze vinden het heerlijk om de bodem af te schuimen opzoek naar lekkere hapjes. In hun natuurlijke omgeving komen de Siamese algeneters voor in stromende gebieden, dus zorg er voor dat er een stroming in je aquarium is. Ook bijzonder belangrijk zijn voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van kiemhout en planten met grotere bladeren.

Siamese algeneter kweken

Helaas is het kweken van de Siamese algeneter geen succes in hobbyisten aquaria. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat deze tropische vis veel ruimte en identieke leefomstandigheden nodig heeft. Meestal meer dan een aquarium kan bieden. Als je opzoek bent naar aquariumvissen om te kweken dan kun je deze daarmee van je lijstje halen.

Tot slot

De Siamese algeneters zijn hele nuttige aquariumvissen en kunnen bovendien vrij oud worden (>10 jaar). Het is daarmee een investering voor een hele lange tijd. De Siamese algeneter scharrelt lekker door je aquarium heen dat is leuk om te zien. Met zijn gave om algjes op te ruimen dus een welkome aanwinst in het aquarium. Wel bijvoeren want alleen algen zijn niet voldoende om te overleven.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over de Siamese algeneter? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

68 Reacties
 1. Mariëtte zegt

  Van oranje zijn de twee algeneters bleek geworden, zijn ze ziek ?

  1. Aquariumfans zegt

   Zou goed kunnen Mariette. Kan ook zijn dat ze gestrest zijn door andere vissen of door de omgeving. Groetjes

 2. Rob zegt

  Hopelijk word mijn reactie nu wel geplaatst. De Siamese algeneter is helemaal niet agressief. En zuigt zich zeker niet vast aan vissen. Je vergist je met de Chinese algeneter.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rob. Je hebt helemaal gelijk. Dank je voor de feedback. Fijn! Groetjes!

 3. Kris zegt

  Hoi´
  Ik wil maar even kwijt dat mijn siameese algeneters altijd bij elkaar blijven ze zijn nu zo´n 13cm . Ook zitten ze bij maanvissen en ik zie bij mij geen enkel probleem. Dus het kan ook zo blijkbaar . De bak is 2.65x70X80
  Gr

 4. Hans zegt

  Hoi,

  Ik heb een korte vraag.
  Kan ik zout toevoegen aaan het aquarium waar ook siamese algenters in zitten.

  Groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Waarom zou je zout toevoegen? Voor de planten is het schadelijk. Het doodt wel bacteriën. Maar niet meer dan een mespuntje per 100 liter. Een gehalte tussen 0,1 en 0,35 % doodt wel parasieten. Maar je moet enorm oppassen om niet teveel zout toe te voegen. Groetjes

 5. Niels zegt

  Hoi,

  Ik heb een aquarium van 150 liter met daarin 3 sluierstaarten en 2 kleine chinese danio’s. Nu heb ik erg veel last van puntalg (groene alg). Heb het licht al verminderd, maar helaas werkt het niet.

  Kan ik een siamese algeneter hier bij zetten?

  1. Aquariumfans zegt

   Algeneters zijn nooit de oplossing voor algenproblemen. Je zult het probleem in het aquarium moeten oplossen. Misschien eens wat water verversen of een klein beetje Flora Carbo toevoegen. Ook wil het toevoegen van snel groeiende waterplanten nog weleens positief werken. Hoornblad, waterpest, Belgisch groen etc.

 6. Kees Knobel zegt

  Ik had 2 van die siamese algen eters gold in een vrij kleine bak zitten een bak van 70 liter.Wat schetst mijn verbazing na dat ik dacht er nog maar 1e te hebben had ik er 3 dan moest er toch een jonge van gekomen zijn. Bij het overzetten naar een groter aquarium is er een overboord gesprongen die vond ik dood op de grond,ik heb ze nu die kleine en grote in een bak zitten bij andere vissen .maar nu heeft die kleine en grote een raar gedrag kan dat spaargedrag zijn?Ze liggen elkaar heel de tijd inde gaten te houden en af en toe gaan ze naast elkaar op de voorkant zitten te jumpen is dat normaal gedrag? Ik weet het niet

 7. Guppyfan zegt

  Hey! Ik heb snel antwoord nodig, mijn algeneter ligt op zijn zij op de grond(verticaal) hij probeert overeind te komen en dat lukt soms, dan zwemt hij weer hier en daar zuigt hij weer even daar, en dan na een tijdje ligt hij weer op zijn zij op de grond ;(
  Wat kan ik doen om hem te helpen?(het is nu al 2 dagen,29 okt 2020)

  1. Aquariumfans zegt

   Oei dat klink inderdaad niet best. Het is voor mij helaas echt niet mogelijk om zo te beoordelen wat er aan de hand is. Het kan zijn dat de algeneter ziek is? Probeer anders op Faceboek groepen foto’s of een filmpje te plaatsen en het daar te vragen. Dat is denk ik voor nu de snelste manier om een goed inhoudelijk antwoord te krijgen. Succes vooral!! Groetjes

 8. Linja zegt

  Heey ik heb sinds kort drie Siamese algeeters gold nou zijn er twee de hele tijd bij elkaar er zit er nu een in een omgekeerde bloempot en de ander zit daar voor is dit paar gedracht? Zo ja dan ben ik echt super blij ????

  1. Aquariumfans zegt

   Dat zou heel goed kunnen, maar is een kwestie van afwachten wat ze gaan doen. Houd ons maar op de hoogte zou ik zeggen! Groetjes

 9. David zegt

  Hallo

  Ik vraag me af of me vissen bij me aquarium past mijn aquarium is een 60 Liter en de verhouding zijn 60x30x30 in cm ik heb in mijn aquarium 7 zwarte tetras en 2 siamese algeneter en ze leven tot nu goed met elkaar de siamese algeneters zijn wel dominant tegen elkaar en een is bijna altijd aan het verstoppen voor de andere algeneter De algeneter probeert zijn soortgenoot niet te doden maar jaagt hem weg van zijn gebied

  Groet
  David

  1. Aquariumfans zegt

   Zolang de vissen in goede harmonie met elkaar leven is het visbestand wat je hebt een prima keuze. Groetjes

 10. Linnie zegt

  Wij hebben een aquarium met 5 neontantras en 1 betta (mannetje)
  Gisteren het water laten testen, alles was goed en toen hebben we nog 2 bettas (vrouwtjes) en 2 siamese algeneters meegenomen.
  De 2 algeneter lagen net beide dood in het aquarium.
  We snappen niet hoe dat kan, get water is gisteren getest en alles was goed.

  Iemand een idee?

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, dat kan het gevolg zijn van te snel veranderde waterwaarden, stress, temperatuur en nog veel meer. Het overzetten van vis moet altijd geleidelijk gebeuren, liefst door middel van de druppelmethode, waarbij steeds kleine hoeveelheden aquariumwater aan de zak met de nieuwe vissen worden toegevoegd. Groetjes

 11. Dries zegt

  Ik heb er sinds kort 1 in mijn cichliden aquarium en hij plakt soms ook aan mijn vissen. Ze weten hem snel weer van zich af te schudden en het is ook niet onrustig geworden in mijn 450 liter bak. Ik vraag me alleen af of het niet schadelijk is voor mijn cichliden. Dus is dat plakken gevaarlijk voor ze of niet?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dries, Welke vis bedoel je precies? Groetjes!

 12. janneke zegt

  Ik heb dus twee van de gele rakkers in mijn 180 l bak alleen jagen ze elkaar de hele tijd op, ik wil er een graag vangen en in mijn andere bak zetten , wat is nu de beste manier om er een te vangen?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou een valletje maken met een valdeurtje dat je middels een vissnoertje kunt bedienen. Wacht tot er 1 in zit en zorg dat je het valdeurtje kunt sluiten. Volgens mij moet dat op die manier kunnen lukken. Dat valletje kan een eenvoudige pvc buis zijn. Succes !!

 13. Jordy zegt

  Ik heb 2 albino siamese algeneters. Zijn nog redelijk klein, 5 cm. Deze wil ik plaatsen in mijn cichlidebak, mijn twijfel is alleen of ze samen gaan met kreeften. Aangezien er daar al 2 van rondlopen. Zou dit een probleem zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   In de praktijk zal dat wel meevallen. De algeneters zijn meestal veel te snel voor de kreeften. Wel goed blijven opletten.

 14. Gio zegt

  Hey ik heb I dus een 7000-7500 liter vijver in mijn tuin. Het lijkt me leuk om een paar algeneters in de vijver te hebben, maar die niet alle zuurstofplanten opeten. In de vijver zitten nu 3 shubunskins van ca 10 cm, en 4 goudwindes van 5-10 cm. Waarschijnlijk komen er binnenkort nog 2-3 15-20 cm shubunskins in. Welke algeneters komen hiervoor in aanmerking? De vijver heeft een hoge hardheid, een temperatuur van 15 graden en kikkers en salamanders die er uit zichzelf in zijn komen zitten. Deze hebben niet aan de kleine vissen gezeten en vallen ze niet aan.

  1. Aquariumfans zegt

   Evenals in het aquarium kan je ook in een vijver de algenbestrijding niet aan je vissen overlaten. Je zult middels een florerend plantenbestand moeten bewerkstelligen dat de vijver algenvrij blijft. Groter wordende algeneters zullen ongetwijfeld ook het jonge blad van waterplanten beschadigen of opeten. Groetjes!

 15. daniel ruyters zegt

  ik heb een vraag ik was aan denke miss een of meer Crossocheilus oblongus aan te schaffe ik heb echter 4 maanvisse en 2 L200 en wat zwaartdragers long fins 2 dwerg ciclide longfin 2 regenboogvisse en een stuk of 10 cories pandas me bak is 1.20m en 360l met goeie stroming zowel over de wateropervlak als over de substraat mijn vraag is echter kunne hier Crossocheilus oblongus bij of word dan de bak overbevolkt waardoor je strijd krijgt voor terotorie

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik er geen soorten meer bij doen. Je krijgt dan risico van overbevolking. Die regenbogen zijn wel echte scholenvissen. Die horen eigenlijk niet met z’n tweeën te zitten. Koop er daar nog een paar van bij zou ik zeggen. Veel plezier met de hobby !!

 16. Sarah zegt

  Hallo,

  Enkele weken geleden heb ik mijn eerste aquarium aangeschaft van 60x30x30, deze heeft een bodem van steentjes. Ik had al gekozen om een school van 10 zebra danio’s te nemen aangezien dit een goeie beginnerssoort is en er werd me aangeraden om daarbij nog 2 siamese algeneters te steken. De verkoper heeft dan ook een baby’tje meegegeven dat per ongeluk in zijn net zat. Verder zijn er nog 3 planten in mijn aquarium met grotere bladeren en is er ook nog een rots waar ze zich onder of tussen kunnen verstoppen (maansteen met redelijk grote gaten). Tot nu toe heb ik nog geen problemen ondervonden, maar ik zou graag enkele vragen stellen om zeker te zijn dat dit geschikt genoeg is voor mijn visjes. De verkoper zei van wel en wist me toen te overtuigen, maar ik twijfel nog altijd een beetje.

  – Is het het best om later een groter aquarium aan te schaffen met een zandbodem?
  – Moet ik nog enkele andere schuilplaatsen geven?
  – Zullen de zebra danio’s en de siamese algeneters overeenkomen of zal de ene soort de andere te veel stress bezorgen?
  – Raden jullie aan om de baby siamese algeneter apart te zetten?
  – De verkoper heeft gezegd dat de siamese algeneters de resten opeten van het visvoer van de danio’s (Ocean nutrition Community pellets). Klopt dit?

  Alvast bedankt voor jullie hulp!

  1. Aquariumfans zegt

   Het bakje waarmee je start is prima voor de door jou genoemde vissen. Die kunnen allemaal bij elkaar blijven. Maar hoe groter hoe beter en hoe meer zwemruimte er is. Zebradanio’s zijn actieve scholenvissen die graag veel oppervlaktewater ter beschikking hebben. Je moet ze gevarieerd voer geven. Zo nu en dan liefst ook watervlooien en muggenlaven. Mag ook diepvries zijn.

 17. Sandra zegt

  Hoi wij hebben ook 2 gouden algeneters en tot onze verbazing zat vanmorgen een jonge algeneter op het raam weet u of ze veel jongen kunnen krijgen

 18. dirk zegt

  ik heb 3 gold exemplaren in een rio125, zijn 2 jaar oud, maar zijn heel humanitair. een leeft zelfs onder mijn hout samen met 2 modderkruipers. alleen tijdend het voeren zijn ze erg aanwezig en wille makkelijk de andere vissen verjagen. ik heb ook een goud goerami en die laten ze ook gewoon met rust.

  1. Aquariumfans zegt

   Hallo Dirk, een mooi verhaal, ik neem aan dat je met de gold exemplaren algeneters bedoeld. Zeker het zijn geen agressieve dieren maar als ze groter worden kunnen ze er een grote stofzooi van maken tijdens het voeren. Groetjes!

 19. Annemarie zegt

  Goedemorgen!
  In mijn aquarium van 55 liter heb ik 2 siamese algeneters (1× goud en 1X met streep) met nog enkele andere vissen. De gouden algeneter heb ik apart moeten zetten omdat hij erg achter de anderen aan ging. Hij zuigt zich echt vast en sommige vissen hebben een beschadiging er aan over gehouden. Nu zit het goudje dus apart, met zijn favoriete schuilplaats en hij voelt zich duidelijk niet happy. Wat kan ik doen? Ik denk dat ik een ander aquarium voor hem zoek. Mochten er geen tips zijn: Iemand interesse? Je mag hem zo meenemen. Als hij maar een goed plekje krijgt.

  1. Aquariumfans zegt

   Hallo Annemarie, dit verhaal komt mij bekent voor het is waar dat hij zich vast kan zuigen aan andere vissen. Vooral grote vissen hebben de voorkeur.
   Het dier heeft namelijk een gebrek aan een bepaalde vitamines die hij hoopt te vinden op de slijmhuid van andere vooral grote vissen. Mogelijk kan je hem wat extra’s geven in de vorm van wat vruchtvlees zoals tomaat of komkommer. Groetjes

   1. Annemarie zegt

    Dank je wel voor je reactie. Helaas heb ik de Siamese algeneter niet meer. De sluierstaart heeft wel nog steeds een litteken waar de algeneter regelmatig vastzat, maar dat lijkt allemaal niets uit te maken.

 20. Daniel zegt

  Ik lees over de Siamese Algeneters zoveel verschillende dingen, op Youtube zie ik filmpjes waarbij de Siamese Algeneter wel met Goudvissen kan leven. En enkele dieren winkels zeggen dat het ook kan en andere dierenwinkels zeggen weer “Het kan niet samen” Omdat ze later op leeftijd dominant worden, valt er hier iets tegen te doen ?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Daniel, de Siamese algeneter en goudvissen horen niet bij elkaar die verdienen een eigen habitat. Maar het is de aquariumliefhebber zelf die bepaald wat er in zijn aquarium zwemt. Geen agent die je daar voor kan bekeuren haha. Ga in deze hobby altijd diervriendelijk te werk dan ben je een kanjer. Groetjes

 21. Jim van hout zegt

  Ik heb zelf ook een siamse algeneter goud in de bak, en is zeer effectief, wel laat hij toch de maanvissen met rust, dat gaat dus wel.

  1. Aquariumfans zegt

   Inderdaad Jim je hebt gelijk het gaat wel mits je het dier geeft wat hij nodig heeft en dat zal jij waarschijnlijk geven. Topper!

 22. Marjolein zegt

  Hallo,

  Wij hebben gisteren een siamese algeneter gekocht. Maar deze zit niet op de planten of de grond.
  Onze algeneter zwemt steeds heel zenuwachtig op en neer.
  Weet jij misschien waarom hij dit doet.?

  Groetjes marjolein

  1. Aquariumfans zegt

   Wat leuk dat je een Siamese algeneter hebt in je aquarium! Op zich is het gedrag dat jij omschrijft van je algeneter redelijk normaal. Zeker in de eerste dagen. Je algeneter is op zoek naar zijn plekje in het aquarium, maar alles is nog nieuw voor hem. Je zult zien dat hij zich over een paar dagen een stuk rustiger gedraagt, mits je natuurlijk voor voldoende schuilplekjes etc. hebt gezorgd. Komt goed!

 23. Grada zegt

  Goedendag heb gelezen dat een siamese algeneter zich zelden voortplant in een aquarium ik heb er indertijd 2 gekocht die nu een paar jaar oud zijn,en heb inmiddels 2 jongen siamezen erbij,dus het kan wel.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Grada,
   Wat leuk om te horen zeg! Waarschijnlijk zijn de omstandigheden in jouw aquarium zo goed, dat de algeneters zich prettig genoeg voelden om dit te doen. Helemaal top! Misschien leuk om te vertellen hoe je aquarium erbij staat, wat je waterwaarden zijn, je temperatuur, beplanting etc.?

 24. Monique zegt

  Hallo Aquariumfans,

  Een zoek op ‘siamese algeneter’ geeft op het internet nogal wat verwarrende informatie. De ‘normale’ (niet gold) variant wordt vaak (en ik denk ook hier) verward met een andere soort, namelijk ‘crossocheilus siamensis’. Zou je de foto in dit artikel kunnen nakijken? Ik verwachtte hier een vis met geblokt patroon ipv de rechte streep.

  Groeten en bedankt voor alle informatie, Monique

  Groeten, Monique

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Monique,
   Dat heb je goed opgemerkt! We hebben zelf inderdaad twee siamese algeneters met elkaar verward en gaan daarom het artikel aanpassen. De bedoeling was om enkel over de Crossocheilus oblungus te schrijven, dus daar maken we werk van. Bedankt!

 25. Maarten zegt

  Hallo,
  Ik heb een zoetwater aquarium van +/- 450liter. Nu hangt er tegen het glas allemaal rood vuil, wat kan dit zijn, en hoe kan ik dit wegkrijgen? Ik heb er nl. Een Siamese algeneter, een pleco inzitten, enkele mini haaien, een meerval en nog wat botia’s voor de bodem proper te houden.
  Alvast bedankt voor een reactie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maarten,
   Dat is niet fraai! Het klinkt alsof er gewoon vuil dat je vissen produceren tegen je glaswand blijft plakken. Gewoon even te lijf gaan met een washandje en je hebt het zo weer weg! Sowieso is het niet verkeerd om eens in de maand even een washandje langs je glas te halen en de bodem te ‘stofzuigen’. Succes!

 26. shaky zegt

  mijn 2 siamese algeneters leven samen met een diamantgourami en tig cichliden
  Heeft nog nooit problemen gegeven ook niet onderling
  volgens mij moet je er een beetje geluk mee hebben

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Shaky!
   Bedankt voor je aanvulling! Met Siamese algeneters kan het goed gaan, zeker als ze nog ‘jeugdig’ (tot 10cm) zijn. Hoe groot is je aquarium? Mogelijk hebben ze voldoende ruimte om lekker hun eigen territorium te hebben. Heb je je aquarium al op de site staan? 😉 Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen Groetjes!

 27. Jasmijn zegt

  Hallo,
  Samen met mijn vriend ben ik trotse eigenaar van een mooie gemixte kom. Heb daarbij ook 2 Siamese algeneters. Nu maar ik me zorgen om 1 van de 2 want die zijn mooie streep begint te vervagen. Moeten we hier bang voor zijn of is dit gebruikelijk?? Of heeft dit te maken met schoonmaken of te veel zon? Hoor graag

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jasmijn!
   Vaak is het vervagen van de kleuren van de vissen een teken van stress. De oorzaken hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, maar vaak heeft het te maken met de kwaliteit van het water of met territoriale vissen. In dit geval vermoed ik dat jullie algeneters de ‘jeugd’ gepasseerd zijn en dan kunnen ze een territorium gaan opbouwen. Dit betekent dat ze agressief gaan worden tegen medebewoners. Mogelijk is één van jullie algeneters hier slachtoffer van. Hoe groot zijn de algeneters? Tot 10cm moet het in principe goed gaan, daarna kun je ze het beste uit het aquarium plaatsen.
   Zijn de algeneters nog geen 10cm? Dan is er mogelijk wat anders aan de hand. Is het water warm genoeg, hoe zit het met de pH en de GH en hoe is de waterdoorstroming? Zijn er planten en voldoende schuilmogelijkheden? We wensen je veel succes en horen graag van je of je nog aanvullingen of vragen hebt!

 28. gerard zegt

  hoi ik heb paar siamese algeneters die rode stipjes op hun neus iemand eenig iedee wat dat kan zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gerard. Dat klinkt als Witte Stip (soms verkleuren die iets rood achtig). Het kan ook een bacteriele infectie van de huid zijn waarbij rode vlekjes ontstaan. In dat geval schuurt de algeneter langs stenen of bijvoorbeeld hout. In beide gevallen geen goed nieuws, en moet je direct met de behandeling beginnen. In het laatste geval bijv met Esha 2000. Het stappenplan tegen Witte Stip vind je in onze blog erover. Veel succes en houd ons op de hoogte. Groetjes!

 29. gerdien zegt

  ik heb een vraag,
  ik heb al enkele maanden zwaartvissen, bij Gyrinocheilus aymonieri…
  en dat ging heel goed, tot een paar dagen terug, jaagt hij ze op tot ze in een hoekje achter de filter zitten
  want daar kan hij niet bij komen, wat kan ik eraan doen dat het weer rustig word in mijn bak…

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gerdien. Dat is niet zo raar want de Gyrinocheilus aymonieri, van de siamese algeneter, kan agressief zijn naar andere vissen. Ze vinden de slijmhuid namelijk erg interessant en gaan er daarom achteraan. Hier kun je helaas niet zo veel aan doen, behalve een keuze maken. Een van beiden eruit. Je kunt dan beter een minder agressieve algeneter kopen zoals de otocinclus vittatus. Heel veel succes, ik hoop dat het snel weer goed komt. Groetjes!

 30. Carooltje zegt

  Hallo,

  Ik heb een vraagje..
  Ik heb een 180L aquarium met verschillende tropische vissen waaronder Siamese algeneter goud. Ondertussen heb ik er hier 3 van. 1 wordt erg groot en is mooi goudkleurig. De andere begint ook aardig groot te worden, maar deze wordt langzaam aan zwart. Ondertussen is deze op de bovenkant van zijn kop na helemaal zwart en de 3e begint nu ook langzaamaan zwart te worden? Wat kan hier de oorzaak van zijn? Alvast bedankt voor de reactie.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Carooltje. Dat zou ik niet zo weten. Ik weet wel dat niet alle gouden varianten ook geheel goud zijn, je ziet wel eens een combinatie rondzwemmen. Zien ze er verder wel gezond uit? Groetjes

 31. Chi zegt

  Kunnen deze siamese algeneter eigenlijk wel bij de malawi vissen?
  Had namelijk gister 4 gekocht en vandaag meteen al 3 overleden in de nacht.
  Ik heb echt geen flauw idee wat er aan de hand is, de water waarde en temp zijn goed ingesteld 24-25 graden.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chi! Er zijn voorbeelden waarbij het prima gaat maar ik zou het niet doen. Als je per ce een Meerval bij je Malawi vissen wilt hebben, koop dan de Synodontis njassae die ook daadwerkelijk i1n het Malawi meer voorkomt. Malawi cichliden eten namelijk ook algen en algjes en kunnen bovendien vrij agressief zijn. Het resultaat kan zijn waar jij nu tegenaan loopt! Heel naar, veel succes en houd ons op de hoogte! Groetjes!

 32. Leonne zegt

  Hi Aquariumfans,

  Ik ben een trotse beginnende aquarium houder en ook ik heb een Siamese algeneter. Er is me destijds (ben nu gelukkig een stuk wijzer!) vertelt dat ze niet groter werden als het aquarium toelaat. MIS!
  Hij is echt gelukkig en gezond maar hij wordt echt te groot voor mijn 40 liter bak(je).
  Hebben jullie misschien ideeen/suggesties waar ik hem kan onderbrengen of wat te doen? De zaak waar ik hem destijds gekocht heb wil hem niet terug nemen. Ik vind het sneu voor hem omdat ik gewoon merk dat zijn ruimte te beperkt wordt en mijn andere vissen (rabora’s galaxy en een killi stel) krijgen nu ook meer last van hem.

  Heb ontzettend veel via deze site geleerd, bedankt daarvoor!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Leonne,
   Wat een super leuke reactie en wat fijn om te horen. We steken heel veel tijd in de website en zijn blij dat je dat kan waarderen. Dank je wel! Je hebt inderdaad gelijk over de Siamese Algeneter. Die kan groeien als kool en een 40 liter aquarium is helaas te klein. Je kunt natuurlijk een groter aquarium kopen, altijd leuk 😉 Wat je wellicht beter kunt doen is naar onze Facebook pagina gaan en daar een bericht posten of iemand je Siamese algeneter wilt komen ophalen. Dat krijgt hij in ieder geval een goed tehuis! Groetjes!

 33. Lydia zegt

  Onze siamese algeneter is vandaag jammer genoeg overleden, was bijna 12 jaar oud. We waren begonnen met een 30 liter bakje met 3 sluierstaarten. Daar zat hij 10 jaar in zonder problemen (we wisten niet beter). De sluierstaarten zijn naar een vijverbak (verplaatsbaar naar binnen in de winter) verhuisd, en overgestapt naar een tropisch-aquarium van 100 liter. Daar was “streepie” stukken gelukkiger in. Heel vreedzaam naar alle andere vissen, altijd speels, herkende ons, volgde de vingers van de kids. We hebben ontzettend veel plezier gehad van hem. Al onze vissen hebben een naam, en we zijn nog steeds niet uitgeleerd, maar wel veel wijzer geworden. Onze bak draait prima, water waarde’s zijn prima, we testen regelmatig, verversen, beste verlichting, betere filterpomp enz. Het is een hobby voor het hele gezin, na 2 jaar hebben we zelfs 3 aquariums.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Lydia, wat een leuke en ontroerende reactie. Je slaat de spijker op zijn kop, een aquarium is meer dan een bak met vissen. Mits juist onderhouden is het een heel persoonlijk gedeelte van je leven. Geweldig om te lezen ook dat jullie Siamese Algeneter bijna 12 jaar is geworden. Veel te veel aquariumvissen sterven namelijk binnen een paar jaar en dat is vaak onnodig. Heel veel plezier en succes met jullie aquaria. Houd ons zo nu en dan op de hoogte, dat vinden we erg leuk!

 34. emma zegt

  Ik heb een Siamese algeneter nou probeer die zich inderdaad vast te zuiger aan andere vissen. Kan dit kwaad en moet ik hem nu eruit halen of is dit niet schadelijk voor de andere vissen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Emma,

   Daar moet je wel goed op letten want Siamese algeneters kunnen dit soort gedrag vertonen. Andere vissen raken daar enorm gestresseerd voor en dat is niet goed. Je zou het nog een tijdje goed in de gaten moeten houden en als het zo blijft moet je inderdaad overwegen je siamese algeneter eruit te halen.

 35. Elly de Jongh zegt

  Ik heb een aquarium van 100 x 40 x 40 nu heb ik er ook baartalg in. Maar die algeneters is voor mij geen optie daar mijn bak te klein is. Nu is mijn voedingsbodem aan vervanging toe. En mijn aquarium gaat helemaal leeg. Alles komt er nieuw in ook de boomstammen en de stenen en
  achterwand. Maar hoe maak ik mijn
  aquarium schoon als alles er uit is.
  Het aquarium is z’on 36 jaar oud,
  maar het glas is een cm dik. Maar ik wil niet dat er nog resten van deze alg in de bak blijven zitten. Want dan krijg ik het weer terug. Graag advies hier over. Groetjes Elly.
  deze algensoort kwijt raak.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Elly! Baardalg kan inderdaad heel erg hardnekkig zijn. Zelf in het verleden ook verschillende keren tegenaan gelopen. Baardalg heeft meestal een relatie met het CO2 gehalte in je aquarium. Als deze onstabiel is en je hebt pech, dan krijg je vanzelf algen zoals Baardalg. Het is belangrijk dus niet de gevolgen te bestrijden maar het probleem aan te pakken. Als je toch aan het schoonmaken gaat, neem dan het glas af met heet water en laat je aquarium twee weken drogen. Daarmee verklein je de kans op dezelfde alg aanzienlijk. Hou je ons op de hoogte?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.