fbpx

Algeneters top drie, waarom jij er één moet hebben!

Algeneters komen voor in verschillende soorten en maten. De één is een echte algen vernietiger, de andere pikt een algje onderweg mee. Voor aanschaf van algeneters is het belangrijk dat je bedenkt wat je met de algeneter gaat doen nadat de algen uit je aquarium zijn verdwenen. Daarmee is namelijk een groot deel van zijn voedsel verdwenen. Heb je daar goed over nagedacht? Dan is het tijd om een keuze maken. Deze blog gaat in op de top drie populaire algeneters.

Snelle oplossing tegen algen?

Bestaat er een middel tegen alle type algen? Nee, waarschijnlijk niet, maar ooit, toen ik niet wist welk type algen mijn aquarium veroverde gebruikte ik een algen bestrijdingsmiddel. En dat werkte perfect! Lekker akkelijk, dat is ook wel eens prettig met algen. Heb je algeneters? Dan zijn algen in de bak niet genoeg. Ze moeten bijgevoerd worden met kwalitatief hoogwaardige Spirulina wafers.

Algeneters in je aquarium

Algeneters in je aquarium is zonder meer een meerwaarde. Als je denkt dat een algeneter de oplossing is voor je algenexplosie, dan word je daarin teleurgesteld. Het probleem bij een algenexplosie is een aquarium dat niet in balans is. Algeneters helpen je in de strijd tegen algen maar lossen het probleem niet voor je op.

Wat daarnaast erg belangrijk is om te weten is dat algeneters een behoorlijke lengte kunnen krijgen. Daarbij komt dat enkele soorten algeneters ook nog in scholen behoren te zwemmen. Zijn ze volgroeid ook nog eens fors dan kun je je voorstellen dat een groot aquarium een noodzaak is.

Lees hier meer oplossingen en weetjes over  Algeneter en algen bestrijden

Algeneters soorten, drie bekende!

Nu zijn er verschillende algeneters in dierenspeciaalzaken te koop. Sommige zijn mooi, andere vooral nuttig. Deze top drie probeert daar een combi uit te halen waarbij nuttig voorop staat maar mooi niet wordt vergeten.

Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Algeneters zijn er in verschillende soorten. Bijvoorbeeld de populaire Siamese algeneter

De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken. Dus ook een garnaaltje, vlokvoer en ander vissen voedsel.

Als je de Siamese algeneter, ook wel de Siamensis genaamd, wilt kopen, koop er dan een stuk of 4-5 in een groepje. Totdat deze zijn volgroeid zijn het namelijk echte groepsvissen. Pas op latere leeftijd worden ze solitair en kunnen ze onderling agressief zijn naar elkaar. Het leuke aan deze tropische vissen is dat ze een vrij actief leven leiden. Waar de meeste algeneters vrij schuw zijn aangelegd zal de Siamese algeneter overdag lekker aan het scharrelen zijn. Voor meer informatie, lees de blog over de Siamese algeneter eens.

Lengte15-25 cm
KarakterVredelievend, volwassen onderling wat lastig
Temperatuur25-27 graden
pH-waarde6,5-7,5
Algen soortenBaardalg, Puntalg, Draadalg
Tip: heb je algen in je aquarium? Voer dan niet teveel bij. Niet alleen zullen je algen daardoor harder groeien, ook verliezen de algeneters hun trek in algen. En dat moeten we niet hebben!

Nummer twee, de Borstelneus of Antennemeerval (Ancistrus dolichopterus)

De Borstelneus zijn populaire algeneters voor in het aquarium. Op oudere leeftijd krijgen de mannen een borstel en dat ziet er fantastisch uit!

De borstelneus algeneters is een prachtig soort. Vooral de mannetjes zijn indrukwekkend want deze krijgen een gewei op zijn kop. Dit is om de vrouwtjes te imponeren maar het imponeert de gemiddelde aquariumliefhebber ook. Belangrijk bij deze Antennemeerval is dat de bodem niet bestaat uit scherpe stenen maar uit relatief zacht substraat zoals zand.

Zijn favoriete alg is de puntalg die hij met zijn zuigmond naar binnen zal werken. Ook Baardalg behoort tot zijn dieet. Andere algen zoals draadalg wordt niet aangeraakt. Ook zijn deze algeneters dol op voedselresten. Ze zijn overigens vrij schuw aangelegd en worden voornamelijk in de nacht actief. Zorg daarom ook voor voldoende schuilmogelijkheden door bevoordeeld kiemhout neer te leggen. Voor personen die een solitaire algeneter willen, dan is de Borstelneus de beste keuze voor jou!

Lengte12-20 cm
KarakterVredelievend, volwassen onderling wat lastig
Temperatuur24-26 graden
pH-waarde6,5-7,5
Algen soortenPuntalg, Baardalg

Nummer drie, de Naaldmeerval (Farlowella acus)

De Naaldmeerval zijn kwetsbare algeneters en moeten in een groep of school worden gehouden

Tot slot is nummer drie de Naaldmeerval. Met zijn afwijkende vorm een aanwinst voor je aquarium. Deze algeneter doet zijn naam eer aan. Het zijn lange dunne algeneters in de vorm van een potlood of een, zoals de naam aangeeft, naald. Zijn voorkeur bij de inrichting van je aquarium zijn grote bladeren van aquariumplanten net als schuilmogelijkheden in de vorm van kiemhout.

Deze algeneters staan niet bekend om het verwerken van grote hoeveelheden algen. Alleen aan de puntalgen wordt lekker geknabbeld. Zorg dus voor voldoende alternatieven vissen voedsel. Op zijn tijd een gekookt komkommertje mag hierbij niet ontbreken. Deze algeneters zijn niet heel erg schuw en zullen dus zichtbaar zijn in je aquarium. En dat is met hun opvallende vorm wel zo leuk.

Lengte15-25 cm
KarakterVredelievend, ook onderling
Temperatuur24-26 graden
pH-waarde6,5-7,0
Algen soortenPuntalg

Tot slot

Algeneters eten inderdaad algen maar moeten wel degelijk worden bijgevoerd. Het komt zelden voor dat je aquarium toereikend is. Bovendien is een eenzijdig dieet niet wenselijk want de weerstand van de algeneter keldert daarmee naar beneden. Wees er daarnaast van bewust dat algeneters een groot aquarium nodig hebben om zich prettig in te voelen. Aquariums groter dan 200 liter zijn geen uitzondering voor de meeste algeneters. Ze halen gemakkelijk de 20-25 cm dus een ruime leefomgeving is een must. Voldoet je aquarium aan de voorwaarden? Dan is de algeneter een echte aanwinst!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over algeneters? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

66 Reacties
  1. B oosterheerd zegt

    Hoi weet je meschien hoe ik baby baardalgeneters groot krijg. We hebben per ongeluk jongen gehad in me bak. Van 60 cm. De een is trouwens een albino de ander gewoon.. In de bak heb ik meerdere soorten vissen. Gr B oosterheerd

    1. Aquariumfans zegt

      Over het algemeen redden deze soorten zich wel in de bak waar ze geboren zijn. Zorg voor voldoende schuilgelegenheid (plastic pijpjes, hout) en voor wat groenvoer in de vorm van tabletten en komkommer of courgette.

  2. Bert zegt

    Ik heb een aquarium van 750 liter heb op dit moment groene alg welk algen eetter kan ik dan het beste nemen en hoeveel grtjes Bert…..

    1. Aquariumfans zegt

      Je kunt beter de oorzaak van de alg opsporen. Algeneters zijn zelden in staat het probleem helemaal voor je op te lossen. Je zou met wat Flora Carbo kunnen werken en zorgen dat de planten hard gaan groeien.

  3. Marleen zegt

    Hallo, Ik zag vanmiddag dat er eitjes van de potlood meerval vastgeplakt zitten aan een pvc buis waar de warmte element in zitten de beiden ouders erbij dus zullen we binnenkort wel jonge meevalletjes krijgen maar ik kan niks vinden hoe nu verder ik las dat dit vrij uniek is maar kan er niks geen informatie over vinden weet iemand hoe het nou verder moet?

    Grt. Marleen

  4. luc zegt

    ben dus echt wel tot de vaststelling gekomen dat max 6 Siamese algeneters goud het beste is voor men plantjes , jonkies zitten op de plantjes en dat is nefast voor de groei ,filter is sneller vuil en vooral moet het grind sneller stofzuigen zal ik maar zeggen , dus gaan we er zoveel mogelijk uithalen , bedankt voor de tip

  5. luc zegt

    hallo ,
    ik heb een aquarium van 70 liter , met ruim voldoende beplanting , zitten nu zo een 10 tal Kitty tetra in en 12 kardinaal tetra en 2 Siamese algeneters goud in , nu hebben die Siamese algeneters jongen voortgebracht , wel leuk om zien , maar eens proberen te tellen bij 30 raakte ik de tel kwijt , de grootste jongen zijn nu zo een 1.5 cm , de kleinste 5 mm , nu ja men vraag is eigenlijk mag ik al die jongen in de bak laten of haal ik die er best ik uit zodra ze wat groter zijn om gewoon weg te geven , alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Gefeliciteerd !! Altijd leuk jonge vissen. Afhankelijk van wat het aquarium aan vis kan bevatten kan je ze al dan niet erin laten. Overbevolking is in verband met ziekten altijd gevaarlijk. Ik zou dus, als je er wat kwijt kunt, daar wel voor kiezen. Succes ermee !

  6. Cherique zegt

    Hi, ik zou graag een aquarium van 58L willen aanschaffen met een prachtige algeneter. Ik heb al wel wat rondgesnuffeld op het internet en vond de Harnasmeerval borstelneus in het goud erg mooi. Zou dit kunnen in dit aquarium? Ik begrijp dat deze moeten worden bijgevoerd. Welke kleurrijke vissen en welke planten kunnen hierbij en waar moet ik op letten?
    Alvast erg bedankt!

    Gr Cherique

    1. Aquariumfans zegt

      58 liter is niet groot en meervallen kunnen vaak erg groot worden. Lees je goed in en kies voor een soort die klein blijft. Daar is ook op deze site al een blog over geschreven. Misschien kun je daar wat inspiratie vinden. Groetjes

  7. Ed zegt

    Ik he van iemand een aquarium gekregen waa al een maan is in zit. Zelf he ik al een bak met guppies en een kemphaan vis. Kan een kemphaan vis is bij een maan is geplaatst worden?
    Groet

    1. Aquariumfans zegt

      Een maanvis alleen is zielig Die heeft sowieso een bak van 120x60hoogx50cm nodig. Het is een groepsvis waarvan je er minimaal 4 – 8 moet samen houden. Voordat je dat gerealiseerd hebt zou ik er geen andere vissen bij doen. Zoek eens wat filmpjes op YouTube over maanvissen. Er zijn er honderden en het werkt heel informerend en inspirerend.

  8. Karla zegt

    Hallo,
    Onze 70 liter aquarium is nu 3 weken aan het indraaien met beplanting, en we hebben nu al last van algen. Het zijn donkergroene slierten die beginnen op de stenen/decoratie. Ook zitten er zwarte puntjes op de planten ( deze groeien overigens wel goed )
    Welke stappen moeten wij ondernemen om vissen toe te kunnen voegen? Of is het nu al hopeloos..
    We hebben de verlichting al verlaagt naar 8 uur (was 12)

    1. Aquariumfans zegt

      Een opstartend aquarium moet vol worden gezet met snel groeiende planten. Vissen kunnen na 3 – 5 weken worden bijgezet. Liefst beetje bij beetje per soort. Wanneer na 6 weken de algen nog steeds niet verminderen is het aan te raden voorzichtig een wat Flora Carbo toe te dienen. Niet overdoseren. Groetjes!

  9. Daniel zegt

    Ik heb er één van 20 cm , een Ancistrus dolichopterus. Hij is meegekomen bij het kopen van een tweedehands aquarium van 120cm … Indien je een home weet voordeze mooie kalme vis, en twee van 10 cm albino’s gratis, de bak wordt te klein…

    1. Aquariumfans zegt

      Voor het herhuisvesten van deze vis zou ik een oproep zetten op Facebook. Ga naar Maja (mijn aquarium jouw aquarium) of de site van de NBAT. Misschien is er via deze oproep hier ook wel een gegadigde. Succes !!

      1. Nancy zegt

        Hallo ik heb in mn aquarium twee ruiterkuisers gestoken nu een dag of 4 zie ik ze niet meer .tussen de planten gekeken en de boot uitgehaald nergens te vinden . Zouden die dood zijn maar verteer dat dan zo rap . Alvast bedankt

        1. Aquariumfans zegt

          Geen idee waar ze gebleven kunnen zijn. Misschien in de bodem gedoken?

  10. Gigi van Aken zegt

    Beste meneer/mevrouw,

    Ik heb twee weken geleden baby guppies gekregen en die in een aparte bak gedaan, nu ontstaat er een hoop rotzooi op de bodem van de tank… Ik heb in een andere tank twee algeneters zitten en ik vroeg me dus af of die bij de baby’s kunnen om de rotzooi een beetje bij te houden.? (Naast het feit dat ik natuurlijk elke week de tank verschoon)

    Ik hoor het graag van u.

    Met vriendelijke groet,
    Gigi van Aken

    1. Aquariumfans zegt

      In veel gevallen is het helemaal niet nodig om de jonge guppen apart te zetten. In de praktijk blijven er ook in een normaal bevolkt aquarium, mits goed beplant, voldoende exemplaren over. Wat moet je er uiteindelijk mee? Nou wil je algeneters bij de kleintjes zetten. Dat lijkt me geen goed idee. Het is of de kleintjes weer in de grote bak vrij laten of braaf het bakje regelmatig schoon maken.

  11. Baskovici83 zegt

    Bij mij maken Sewellia ook de bruinalg weg. Black mollies zie ik ook regelmatig aan een algje pikken.

    1. Aquariumfans zegt

      Dank je wel voor je reactie. Leuk!!

  12. Judith zegt

    Wij hebben een goudkleurige algeneter en daar zijn vandaag een stuk of 10 schelpachtige dingen uitgekomen. Het lijkt of er bij de opening ook sprietjes uitkomen. Iemand enig idee wat dit kan zijn? Er zijn hele kleintjes maar ook best grote gezien het formaat van de algeneter. Ben erg benieuwd

    1. Aquariumfans zegt

      Welke algeneter bedoel je precies? Een Ancistrus? Kan het zijn dat die eieren heeft gelegd? Hoe dan ook erg spannend!! Groetjes!

      1. Judith Wegman zegt

        Ik zie nu pas je bericht. Het is de Siamese algeneter. Het kunnen idd eieren zijn. Ze overleven helaas niet, maar er komen wel af en toe nieuwe. Best veel voor zijn formaat in verhouding. Groeten.

  13. Sarah zegt

    Hallo! Ik heb een vraagje. Ik heb een siamese algeneter en ik weet nooit niet goed of hij wel genoeg eten krijgt. Ik geef hem elke dag van die tabletjes en af en toe komkommer of aubergine. Maar de vissen eten hier ook graag van. Dus ik weet nooit goed of hij wel voldoende te eten heeft. Hebben jullie soms tips op wat ik moet letten of kan doen? Bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Sarah, zolang hij zich normaal gedraagt en niet enthousiast je planten aanvreet zal het wel goed zitten. Wat je kunt doen is voldoende voedsel aanbieden en het restant er na een half uurtje uit de bak halen. Dan zit je ook niet met voedselresten die je aquarium vervuilen en hebben alle vissen kans gekregen voldoende te eten. Je kunt het voedsel in een netje aanbieden waardoor je het redelijk gemakkelijk weer kunt verwijderen. Voedselresten zijn altijd een bedreiging voor de waterkwaliteit. Groetjes

  14. Samantha zegt

    Wat een fijne site is dit!
    Manlief wilde een klein aquarium en deze heeft hij vorige week gehad. Nu lees ik dat de 2 algeneters die wij hebben tot 50 cm groot kunnen worden. De dierenwinkel heeft hier niets over gezegd ondanks dat we te kennen hebben gegeven dat we 0 ervaring hadden.. Wij hebben nu een Home 40 van superfish maar willen deze 2 en de overige visjes geen kwaad doen door een te klein/vol aquarium.. Iemand die advies kan geven? Dank je wel!

    1. Aquariumfans zegt

      Ja, dat is vervelend! Dit is mede de reden waarom ik altijd aanraad om met een aquarium van start te gaan met een echte aquarium speciaalzaak die verstand van zaken heeft en eerlijk advies geeft. Ik zou ze eruit vangen en terugbrengen. Over het algemeen zijn het wel lastig weg te vangen vissen. Vraag eens advies bij een aquariumvereniging in de buurt. Groetjes!

  15. Lesly zegt

    Hey! Een vraagje. Ik heb een peckoltia L103 in mijn 125l bak zitten. Er zit nog een steenkruiper bij en ne ons en een koppel honinggouramis. Kan ik daar nog een ancistrus bij zetten of beter niet?

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich denk ik dat het wel moet kunnen. De Ancistrus kan behoorlijk groot worden, maar het is een rustige vis. Ik heb deze vis zonder problemen gezien in diverse gezelschapsaquaria. Lees er veel over en vraag op de forums naar ervaringen. Beter eerst goed geïnformeerd en daarna pas keuzes maken. Groetjes!

  16. Vinny zegt

    Kan ik een algeneter bij mijn Kempvis ( Male ) houden ?

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer je een algeneter uitzoekt die qua formaat er bij past zou het wel kunnen. Maar neem nooit een algeneter met de idee dat deze jouw aquarium algenvrij gaat houden. Dat is een sprookje. Het kan dus wel, maar waarom zou je? Groetjes

  17. Cyrilla zegt

    Ik wil graag weten hoe ik een baardmeerval(algeneter) uit mijn aquarium krijg. Ik heb een mannetje en een vrouwtje en ze jongen. Nu heb ik er 9 Een beetje veel. Graag advies. Cyrilla

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Cyrilla,
      Er zijn verschillende manieren om je vissen uit je aquarium te vangen. Er zijn in de meeste aquariumwinkels Visvallen verkrijgbaar en er zijn verschillende manier hoe je er zelf een kan maken van een plastic fles. Op Youtube kun je tientallen video’s vinden over hoe je er zelf een kan maken. Veel succes met het vangen van je vissen!

  18. Milan zegt

    Beste aquariumfans
    Ik heb een 60l aquarium die nu al ongeveer 4-5 weken draait.
    Daarin zitten nu vier guppy’s en 3 Siamese algeneters, maar ik heb wel al zo een 11 baby guppy’s in een kweekbakje zitten. Zouden hier nog vissen bij kunnen, zo ja welke.
    Mvg Milan

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Milan,
      Als je alle baby’s erbij doet zal het erg druk worden. Dit is een gevaar voor je watercondities. Als je vaak grote waterverversingen doet, 2 keer per week 40%, dan zou het kunnen. Toch raad ik het af, omdat het de gezondheid van je vissen in gevaar kan brengen. Wat je zou kunnen doen is een aantal van de baby’s erbij doen (5 stuks) om iets meer vissen te hebben. De rest kun je proberen te verkopen of naar je dierenwinkel brengen. Groetjes.

  19. Andrew zegt

    Hallo! Leuke site! Super handig en goeie tips voor beginners (als ik..). wel een vraagje, ik heb een relatief kleine tank van 50 liter, ongv. 50x40x30, een superfish tropical kit 70. Ik wil graag een algen eter aanschaffen alleen ik weet niet welke past. Ik wil ze niet een te kleine huis geven. Kan je een paar voorstellen doen?

    Alvast bedankt,

    Andrew

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Andrew,
      Dankjewel voor het compliment over de website. Een van de beste algeneters die ik zelf ook gebruik in mijn 50 liter aquarium is de Otocinclus. Dit is een goede kleine algeneter die de laatste tijd in de meeste aquariumwinkels te vinden is. Groetjes.

  20. Annemarie M zegt

    Hallo,
    Ik heb een aquarium van 60 liter. Hierin heb ik o.a. 2 Siamese Algeneters waarvan eentje een goude. Deze goude gaat erg achter de andere vissen aan. Laatst had hij zich vastgezogen aan het hoofd van een Leeuwekop-sluierstaart. Ook de andere sluierstaart had beschadigde plekken. Ik heb de Algeneter in een bakje apart gezet. In het aquarium is iedereen weer geheeld en het is er een stuk rustiger. Maarja…die algeneter apart vind ik ook erg zielig. Zijn hier oplossingen voor? Een kennis vertelde me dat de enige oplossing is om hem weg te doen. Als dat zo is…wil een aquariumfan hem dan? Dan weet ik in ieder geval dat -ie bij iemand terecht komt die het beste met hem voor heeft. Maar voor we die stap zetten…adviezen?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Annemarie,
      Ik weet zeker dat een aquariumfan deze gouden algeneter graag wil hebben.
      Nog een oplossing is om een tweede te kopen en dan samen in een andere bak doen dan is hij/zij niet meer alleen. Groetjes!

    2. Albert zegt

      Ik had zelfde probleem hij was zelfs zo agressief dat mijn antenne Baarsje nu dood is hij is zo snel en ramde de vissen die bij hem in de buurt kwamen ik heb hem eruit gehaald en weggebracht hij werd steeds agressieve en mijn bak is 85liter dus groot zat. Vond een leuk druk visje maar is geen succes in je bak heb nu weer rust in de bak en de vissen durven weer naar de bodem dus geen aanrader

  21. Martine Verstappen zegt

    Hoi, op het moment heb ik 2 borstelneuzen, de winkel zei dat ik er 2 moest nemen. Ze groeien erg goed en zijn erg levendig s’avonds. Ik heb een bak van 350 liter. Is dit groot genoeg voor 2 ? Ze zitten erg veel bij elkaar en ik heb hen nog niet zien vechten. Ik zou het spijtig vinden als ik er 1 moest wegdoen maar als de bak niet groot genoeg is.
    Grtjs, Martine

    1. E zegt

      Je bak is zeker groot genoeg. Ze zullen vat erg gelukkig zijn met dat formaat, maar je moet meer letten op het onderlinge gedrag. Duwen ze constant tegen elkaar aan? Zijn er genoeg schuilplaatsen voor elk? Allemaal kleine dingen die mee kunnen spelen 🙂

      Groeten

  22. inge zegt

    ik heb 1,5 maand geleden 10 neon tetra’s in mijn bak van 120 liter gezet. alleen nu tellen we er telkens 11. hoe is dit mogelijk?

    ook zitten er 8 rose fin tetra in en 4 leopard corydora’s in. nu willen we nog gaan kijken naar enkele mooie opvallende grotere vissen. welke vissen zijn wijs om hierbij te doen?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Inge. Misschien hebben ze er een extra neon tetra erin gedaan. Verder zijn Kongozalmen heeel erg mooi!! Die kun je erbij zetten. Groetjes

  23. Roger Maassen zegt

    De plectomus in mijn aquarium heb ik al ruim negen jaar. ik ben hem Woezel gaan noemen en is gek op broccoli. ik geef hem ook nog pleco-tablets die hij uit een lepel eet! Hij kijkt ook graag naar een voetbalwedstrijd op tv.

    1. AquariumFans zegt

      Hoi Roger. Wat een leuk verhaal om te horen! Is je plectomus ook nog voor een bepaald team of maakt dat niet uit?

  24. Marga zegt

    In ons pas gekochte aquarium zit volgens mij zo’n borstelneus aan de foto te zien.
    Toevallig vertelden ze dat die er nog maar pas in zit.
    Kan die ook de vissen opeten of is dat niet aan de orde?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marga,
      Leuk dat je een borstelneus hebt! Geen zorgen over andere vissen; hij is hartstikke vegetarisch! Veel plezier met je nieuwe aquarium!

      1. Marga zegt

        Gelukkig, blij dat ie vegetarisch is ????
        Bedankt, het is super leuk om er mee bezig te zijn.

    2. Henk zegt

      Ondanks dat deze vegetarisch is kan deze aan de vinnen van je vissen beginnen te knabbelen, ook zullen je zachte planten eraan gaan.

  25. Ria zegt

    Kun je een volwassen siamese algeneter met een volwassen ancistrus dolicopterus samen in een bak houden?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Ria,
      Een leuke combinatie en ze gaan prima samen! Zelf heb ik deze combinatie ook in mijn aquarium zitten en dat gaat helemaal goed. De Siamese algeneter is alleen naar soortgenoten onverdraagzaam, maar ten opzichte van andere vissen valt het meestal wel mee. Lekker doen dus!

  26. JCvanSlooten zegt

    Ik ben opzoek naar een natuurlijke stofzuiger voor mij niet verwarmd aquarium. Ik houd nu 15 guppen daar in. Er zit wel een pomp en verlichting in. Mij is eens verteld dat de borstelneus daar ook in kon leven?

    1. Marina zegt

      Bedenk dat je nooit tropische vissen moet plaatsen in een koud waterbak. Gewoon zelf met een nieuw ( gewassen) schuursponsje het glaswerk schoonmaken 1 x per 2 weken. Geen borstelneus aanschaffen hoor, dat is een tropische algeter. Die gaat echt langzaam dood, dat kan je hem niet aandoen en je hebt er zelf niets aan.

    2. Aquariumfans zegt

      Beste JCvanSlooten,
      Wat betreft de borstelneus sluiten wij ons bij Marina aan.
      Als je een groot algenprobleem hebt, is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Een borstelneus zal dit niet voor je kunnen verhelpen. Heb je algen op de ruiten zitten, dan kun je dit het beste met een washandje (als het kan een witte) met verticale bewegingen schoonvegen. Als je het washandje duidelijk ziet verkleuren door de alg, is het raadzaam het even uit te spoelen in een emmer water. Je ziet vervolgens het water in de emmer groen kleuren, wat betekent dat je die alg kwijt bent. Ga bij de verticale beweging niet lager dan ongeveer 4 cm boven de bodem. Daarna maak je met een plastic pannenspons de horizontale strook van 4 cm langs de bodem schoon. Hierna kan het overtollige vuil van de bodem afgeheveld worden.

      Mocht je het gewoon leuk vinden om algeneters in je aquarium te hebben, dan zijn japonica garnalen misschien een optie. Je moet hiervoor wel een aquarium van minimaal 30 liter hebben. Verder is het dan belangrijk om mos in het aquarium te hebben, zoals javamos of mosbollen. Zuurstofplanten en enkele drijfplantjes worden ook erg op prijs gesteld.

      Wil je toch meer keus hebben, dan raad ik aan om toch een verwarmingselement in het aquarium te doen. Deze zijn er in vele soorten en maten; het overwegen waard!

  27. Jelmer zegt

    Ik vroeg me af hoeduur een puntneus algeneter is? ik heb het beestje al enkele jaren en hij is rond de 10 cm groot vast bedankt!?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jerlmer. Bedoel je met puntneus algeneter de Naaldmeerval, Siamese algeneter of een andere vis? Groetjes

  28. Daan zegt

    ik vroeg mij af hoe oud de borstelneus word. weet iemand hoe oud de borstelneus gemiddeld word?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Daan. De meeste aquariumvissen kunnen veel ouder worden dan je misschien zou denken. De borstelneus kan in een aquarium 15 jaar worden. Als je het goed doet zelfs nog langer. Daarom zijn vissen geen tussendoortje maar echt huisdieren. Groetjes!

  29. Marna zegt

    ik heb al 10 jaar een Hypostomus plecostomus, toen 7 jr. die inmiddels al 30cm. geworden is, rustig beestje. Een rugzwemmer (paartje) is helemaal verliefd op hem en zit altijd dicht tegen hem aan. Ik geef af en toe enkele doperwtjes, blaadjes spinazie (sla) waar heet water overheen of een schijfje aardappel, waar de kook even overheen was. Naast voedertabletten. Wel na enkele dagen de rest van aardappel eruit halen, want dan wordt het wat zachter.. Je kunt het geloven of niet maar Pleccy knipoogt! Er zit ook nog een L nr in die het heel goed doet. Het duurt jaren voor ze echt groot worden. Ik vind algeneters leuke beestjes, heel gezellig.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marna, Dank je wel voor je ervaringen. Leuk om te lezen, het is bijna een romantisch verhaal 🙂 Zeker met die knipoog! Hou ons op de hoogte! Groetjes

  30. Etienne zegt

    Die piepkleine aquariumjongen toch. En natuurlijk is het niet simpel om ze de eerste weken het juiste voedsel te verschaffen. Wanneer dit niet lukt komen ze om van de honger. Het stof fijne baby droogvoeder kan men altijd proberen. Pas uitgekomen artemia is natuurlijk een goede optie. Wat er ook wel te proberen valt en verkrijgbaar is als diepvries voer zijn de cyclops; de bosmieden en de moina’s. Alle drie zeer kleine kreeftachtigen waarvoor men de beschikking moet hebben over voederzeefjes met zeer kleine maaswijdtes. Dus eerst ontdooien en dan over de voederzeefjes het water laten weglopen. Voor de allerkleinsten kan men ook een infusorieenkweek opzetten. Wat hier voor nodig is ? Zet meer dan een kweekje op. Neem wat ledige plastic waterflessen. Snij er maar de bovenste smalle kant af zodat je achteraf makkelijk bij de ‘kweek’ kunt. Verder ook een pipet om wat van die kweekcultuur te kunnen opzuigen; om zo meteen in het bakje te brengen op de plaats waar de jongen zich ophouden. Wat we hier ook goed bij kunnen gebruiken is een vergrootglas. Zo zien we meteen het infuus doorheen de fles zwemmen en zien we ook of er voldoende aankweek van is.
    En wat moet er nu in die flessen ? Een prop gedroogd stro (ook goed gedroogd gras). Water en dan wat druppeltjes gecondenseerde melk. Zoveel dat het water een witte vertroebeling vertoont. Wanneer na verloop van tijd het water terug helder wordt voegen we opnieuw een paar druppeltjes gecondenseerde melk toe en ons infuus heeft terug voeding. De eerste dag zetten we zo’n fles op; dan de tweede terug zo’n fles; derde dag terug een … dit om culturen te verkrijgen welke zich in een verschillend stadium van ontwikkeling bevinden. Nadat je de culturen heeft opgezet zal je na de tweede dag reeds in de eerste cultuur de eerste pantoffeldiertjes zien rondzwemmen. En het komt er dus op aan om die eerste dagen voldoende van die pantoffeldiertjes voor handen te hebben; ten einde verschillende malen per dag de jonge visjes hiermee te kunnen voederen. De moeilijkheid is hier dat er over verschillende uren van de dag moet gevoerd worden. Er zal dus altijd iemand moeten zijn die het (komt) doe-n-t.

    1. Aquariumfans zegt

      BOEM! en weer een geweldige toevoeging van Etienne. Dank je wel!

  31. Aquariumfans zegt

    natasja
    ik zou graag wat meer informatie willen over de jongen van de farlowella, ik heb al 2x eitjes gehad maar de jongen worden opgegeten en in een aparte bak zijn ze na een aantal weken toch nog dood gegaan.

    Beantwoorden 27 juli 2015 at 08:20 (Edit)
    Aquariumfans
    Hoi Natasja, Wat je het beste kunt doen is een aparte kweekbak aanschaffen en deze als een echt aquarium behandelen. Dat betekent dus de kweekbak laten indraaien (week of 2-3), voldoende aquariumplanten (schuilplekken) toevoegen en zorgen dat er een goede balans in komt. Probeer de watertemperatuur gelijk te houden. Zorg voor een aquariumfilter, aquariumlampen etc.. Krijg je dan jongen dan kun je deze in de kweekbak plaatsen. Goeie kans dat ze het nu wel overleven. Vergeet ook niet dat van de eitjes en jongen van de farlowella er sowieso een flink aantal het niet zullen halen. Vergeet ze niet te voeren met bijvoorbeeld stofvoer of tabletten. Een andere optie is natuurlijk de vissen eruit halen die de eitjes opeten ? Groetjes en succes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.