Nano aquarium planten en vissen, welke zijn geschikt?

Daar sta je dan met je mooie nieuwe Nano aquarium. Een perfecte oplossing want zo’n groot aquarium in je huis is toch een beetje teveel van het goede. Alleen welke aquarium planten en welke aquariumvissen zijn nou geschikt om de bak mee te vullen? Het is goed dat je je er eerst in verdiept voordat er tot actie over wordt gegaan. Waarom? Ten eerste omdat niet alle planten en vissen bij elkaar kunnen. Ten tweede omdat gewone aquariumplanten bij aanschaf een goede maat hebben, maar na twee weken het aquarium overwoekerd is.

Zorg altijd voor de juiste mix Nano aquariumplanten en vissen!

Wil je precies weten welke aquariumplanten en aquariumvissen geschikt zijn voor je Nano aquarium? Hieronder vind je mijn persoonlijke selectie maar er is nog veel meer mogelijk om jouw aquarium fenomenaal te maken. Bijvoorbeeld zorgen dat je aquariumplanten goed groeien door het gebruik van speciale nano aquarium plantenvoeding. Daar ben ik fan van. Daarnaast is de Nano algenmagneet ook echt een aanrader want die kan ronde hoeken in het glas schoonmaken. Succes met je Nano!

Nano aquarium planten, welke zijn geschikt?

In een Nano aquarium moet de rol van aquariumplanten niet worden onderschat. De zuurstof die overdag wordt geproduceerd, de schuilplekken voor vissen en garnalen en het design zijn daarin belangrijke aspecten. Voor het Nano aquarium zijn alleen kleine aquariumplanten alleen geschikt. Daarbij is het goed te bedenken dat de eisen van deze planten overeenkomen met die van de aquariumbewoners.

Tip: teveel dieren in de bak is niet goed. Je waterkwaliteit zal achteruit rennen, met alle gevolgen van dien. Bakken tot 20 liter kunnen één soort herbergen, bakken tot 35 liter twee soorten. Lees ook eens de blog over het Nano aquarium voor meer informatie.

De vijf meest geschikte Nano aquarium planten

 • Nano aquarium planten, Javamos (Vesicularia dubyana). Vastgemaakt aan een stuk steen of hout, een prachtig gezicht in het Nano aquarium. Javamos moet zo nu en dan wel even teruggesnoeid worden, maar je garnalen zijn er heel blij mee.
 • Nano aquarium planten, Dwergcryptocoryne (Cryptocoryne parva). Een kleine vorm van de bekende Cryptocoryne die niet groter wordt dan 3-5 cm. Dit zijn aquariumplanten die geschikt zijn voor de voorgrond.
 • Nano aquarium planten, Javavaren (Microsorum pteropus ‘Windelov’). Geschikt mits in toom wordt gehouden omdat deze plant groter kan worden dan een Nano aquarium aan kan. Gelukkig groeit deze plant niet bijzonder snel. Wel op wortels of stenen binden!
 • Nano aquarium planten, Dwerganubias (Hartvormig speerblad, Anubias nana). Dit zijn langzaam groeiende aquariumplanten waarbij de wortelstok nooit in het grind moet zitten maar vastgebonden aan een steen of stuk hout. De vorm van het blad geeft een mooi effect.
 • Nano aquarium planten, Dwergamazonezwaardplant (Echinodorus). Deze Nano Aquarium planten zijn geschikt als voorgrondplant. De bladeren worden niet groter dan 5 cm. Heeft wel voldoende plantenvoeding nodig.

Welke aquariumvissen zijn geschikt in een Nano aquarium?

Een Nano aquarium is niet geschikt om veel of grote aquariumvissen in te houden. Dat heeft ermee te maken dat aquariumvissen afvalstoffen aan het water afgeven. Deze afvalstoffen zijn door de kleine afmeting van het Nano aquarium een grote belasting voor de waterkwaliteit. Zelfs als je het aquarium elke dag zou verschonen. Toch kun je er wel degelijk aquariumvissen in houden. Navolgend een selectie van geschikte aquariumvissen voor je Nano aquarium.

Tip: voer niet teveel. Teveel voeren zal leiden tot algen. Probeer om de dag zoveel voer te geven, dat het na 3 minuten opgegeten is.

Vuurzalmen ofwel de Hyphessobrycon Amandae

Vuurzalmpjes (Latijnse naam is Hyphessobrycon Amandae) worden tot 3 cm lang en zijn met hun mooie oranje kleur een opvallende vertoning. Deze tropische vissen gedijen in een omgeving van zacht, zuur water met een PH van 5-6 en een temperatuur van 25-27 graden. Alleen als de waterwaarden goed zijn, krijgt deze vis een mooie heldere kleur.

Dwergpotloodvissen ofwel de Poecilobrycon (Nannostomus) eques

Dwergpotloodvisjes (wetenschappelijke naam is Poecilobrycon (Nannostomus) eques) worden tot 3,5 cm lang en zijn bezaaid met prachtige rood met zwarte strepen. Deze aquariumvissen gedijen in een omgeving van zacht, licht zuur water met een PH van 6-6,5, bij een temperatuur van 22-26 graden. Deze vissen voelen zich op hun gemak bij een dichte begroeiing. Veel Nano aquarium planten is een pre.

Rode dwergbarbelen ofwel de rode Barbus

Rode dwergbarbelen worden tot 3 cm lang en zijn met rode tinten op hun huid een mooie aquariumbewoner. Deze aquariumvissen gedijen het beste in een omgeving van zacht, lichtzuur water met een PH van 5,5-6,5 en een temperatuur van 22-25 graden. Ze hebben een voorkeur voor een zandbodem en leven het liefst in een groep van minimaal 10 stuks

Bengaalse vuurtjes ofwel de Badis Badis Bengalensis

Bengaalse vuurtjes (ook wel de Badis Badis Bengalensis) worden tot 3 cm lang en het zijn prachtige vissen met rode tinten en strepen. Ook de vorm van de vinnen is erg mooi. Deze aquariumvissen gedijen goed in zacht tot middelhard water met een PH van 6,5-7,5 en een temperatuur van 22-26 graden. Het is een haremsoort dus dat betekent dat er bij één mannetje meerdere vrouwtjes (3-4 stuks) gezet moet worden.

Venezolaanse dwergpantsermeerval ofwel de Corydoras habrosus

De Venezolaanse dwergpantsermeerval ofwel de Corydoras habrosus worden tot 3 cm lang en hebben mooie zwarte vlekken op hun lichaam. Ze gedijen in een omgeving van zacht tot hard water met een PH van 6,5-7, bij een temperatuur tussen de 24-27 graden. Deze vissen voelen zich prettig in een groep van minimaal 7 stuks.

Tip: observeer elke dag. Kijk goed of er misschien een visje mist en of iedereen het nog naar zijn zin heeft. Zien de Nano aquarium planten er gezond uit en zijn er geen ziekte tekenen? Goed gedaan!

Een vraag aan jou…!

Heb je vragen, opmerkingen of ervaringen over Nano aquarium planten en aquariumvissen? Laat dan een reactie achter!

4.5 (90.64%) 47 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

30 Reacties
 1. Manuela zegt

  hallo!

  Ik heb zojuist een 15l aquarium gekregen en dit is mijn eerste aquarium. Ik ben van plan om een klein schooltje garnalen erin te doen. Nu leek het me leuk om er ook een paar kleine visjes erbij te doen. Misschien een neon of kardinaal tetra, is dit mogelijk in deze bak? Zo ja, aan hoeveel vissen moet ik dan denken? Ik hoor graag een reactie tegemoet.

  groetjes,

  Manuela

  1. Aquariumfans zegt

   15 liter? Wat zijn de afmetingen dan van dit aquarium? Wel heel erg klein. Prima voor garnalen, maar neons en kardinalen zijn scholenvissen die flink moeten kunnen zwemmen en schuilen. Ik zou dat niet aanraden. Hooguit een of twee mannetjes guppen. Verder zou ik echt niet gaan. Succes en veel plezier met de hobby. Groetjes

 2. Jonas zegt

  Ik heb een 10 liter aquarium samen met wat kunstmatige planten gekregen voor mijn verjaardag. Nu heb ik al wat opzoek werk gedaan en zit wat met het gevoel dat het niet echt mogelijk is hier wat visjes in te zetten (wat klein voor de meeste soorten). Zijn er bepaalde soorten die aan te raden zijn en ben ik genoodzaakt om echte planten te voorzien?
  Mvg
  Jonas

  1. Aquariumfans zegt

   Is inderdaad wel erg klein. Een paar guppen is een optie en ja, een paar echte plantjes zou ik aanraden. Misschien wat waterpest? Groetjes!

 3. Jaco zegt

  Hi,
  Mijn dochter er ik zijn beginners op het gebied van een aquarium. We hebben een bak van 20 L. Welke koud water vissen passen hier het beste in & wat adviseer je nog meer om er een gezonde biotoop van te maken en houden.
  PS zeer goede informatieve site overigens.

  1. Aquariumfans zegt

   Verreweg de meeste koudwatervissen worden te groot voor zo’n klein aquarium. De meest geschikte optie zijn in mijn optiek Chinese danio’s die goed op kamertemperatuur kunnen en niet zo groot worden, eventueel met een paar guppen. Meer zou ik niet doen.

 4. Stefan zegt

  Ik heb een 30L tropical starterkit gekocht en ik zou graag een algeneter, garnaal en een aantal kleurrijke vissen willen, welke soorten zouden geschikt zijn voor dit aquarium en vanaf wanneer mogen deze erin. Het aquarium bevat voldoende planten en de temperatuur zit rond de 25 graden.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Stefan, ook weer een klein bakje om mee te beginnen. Neem 4 dwergalgeneters, een paar koraalplaatjes en een koppeltje honinggoerami’s en je hebt een leuke bezetting voor dit kleine aquarium. Groetjes

 5. Edita zegt

  Ik ben aan het nadenken om een nieuwe vissoort in huis te nemen .
  Ik heb al een filter en een aquarium van 20 l (die in de hoogte iets groter is dan in de breedte) en geen warmtepomp ( ik heb ook geen echte planten ) . Ik weet niet zo goed welke vissoorten ik hier kan in zetten .

  Maar ik heb ook nog een betta vis kan ik deze in een aquarium van 10 l zetten ?

  Zouden jullie me alsjeblieft willen helpen bij het vinden van een vis die bij mij en het aquarium past ?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat zijn wel hele kleine bakjes. Ik zou me beperken tot een paar guppen en misschien een paar garnalen. Groetjes

 6. De kleine vis zegt

  Lance

  Hallo,
  Ik heb een 60cm lang aquarium. Ik ga er eerst wat garnalen erin doen, maar als dat goed loopt neem ik een schooltje dwergrasboras. Ik heb twee soorten op het oog: boraras maculata en boraras brigittae. Alleen heb ik gezien dat bij beide, de kleuren niet altijd even fel rood zijn. Volgensmij heeft boraras brigittae een nog intensere kleur, alleen in hoeverre dat is, weet ik niet echt. Is er een verschil tussen die twee? Of moet ik gewoon gaan voor boraras maculata (die is goedkoper, en vind ik zelf een iets mooiere tekening hebben)?

  1. Aquariumfans zegt

   Over smaakkwesties kan ik moeilijk adviseren, maar ik zou geen twee soorten combineren die heel veel op elkaar lijken. Kies er een en neem daar een flinke school van. Groetjes

 7. Richard zegt

  Hallo,
  Ik heb een Superfish Home 40 liter. Ik heb nu al een tijdje een schooltje van 10 neon’s erin, ze zien er gezond uit, eten goed maar ze blijven alleen maar achter in de bak zitten en zie ik ze dus nooit.
  Water meerdere malen laten testen (was goed), ruim voldoende beplanting, waterlelie’s toegevoegd zodat ook het wateroppervlak wat bedekt is, achterwand dicht gemaakt zodat ze zich wat veiliger voelen, lich gedempt om dezelfde reden maar niets helpt! Ik kan niet meer verzinnen wat ik nog meer zou kunnen doen. Het enige waar ik aan zit te denken is de school nog iets uit te breiden zodat ze zich veiliger voelen. Graag advies.
  Groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Richard. Doe er eens een iets groter visje bij. Bijvoorbeeld de colisa lalia. Dan gaan ze waarschijnlijk wel in school zwemmen. Groetjes!

 8. Dieter zegt

  Hallo, kan ik in een NANO bakje van 15L een koppel betta’s houden?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dieter,

   Dat kan wel maar maar groter is natuurlijk beter! Groetjes

 9. Anneke zegt

  Hoi,
  wij hebben een 20l aquarium van het merk Superfish. Is dat groot genoeg voor een van de zes vissoorten uit dit artikel? En wat voor soort slakjes en garnaaltjes kan je daarnaast (met de visjes) in je aquarium plaatsen?
  Welke winkels raad je aan om alles verder aan te schaffen? (liefst in de randstad)

  Alvast bedankt!

  1. rico zegt

   Mijn favo aquariumwinkel zit in Den Haag, is niet groot, maar heeft wel veel en goede spullen, geven eerlijk en juist advies, en als je iets speciaals zoekt kunnen ze het voor je proberen te bestellen, de naam weet ik eigenlijk niet, haha, nooit op gelet eigenlijk, maar hij zit dus op de regentesselaan, het is een familiebedrijfje, en is de enige goede aquariumzaak die er nog is in DH, al de andere smeren je spullen aan die niet nodig zijn, en hebben vaak weinig verstand van zaken, en geven je dus rustig een zak visjes mee die elkaar al op beginnen te vreten onderweg naar huis, of tot een reusachtig beest uitgroeien terwijl je 3 keer hebt gevraagd of het echt een soort is dat klein blijft, etc. etc. ik heb het al zo vaak meegemaakt vroeger, gelukkig weet ik nu beter en vermijdt winkels die aan zulk onnodig dierenleed bijdragen, en hun zakken vullen door middel van onwetendheid van zowel klant als personeel!
   Trouwens, marktplaats is ook een goede plek om nieuwe dieren en plantjes aan te schaffen, vaak met veel zorg en liefde gekweekt door echte liefhebbers, en meestal veel goedkoper dan in de winkel, vaak krijg je de beste tips van zulke mensen, en hou je er goede contacten/connecties/kenissen/vriendschappen aan over!
   Groetjes, Rico

   1. dominique Hoogduin zegt

    Dat zou dan holger zijn. De laatste echte speciaalzaak in den haag.

 10. niels zegt

  Hoi ik heb een 30 liter bak maar nog geen vissen ben op zoek naar snel kwakende vissen maar geen guppen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Niels,
   Op een snelle manier kweken met vissen, lukt vaak het beste met de levendbarende vissen. Omdat jij een nano-aquarium hebt, zijn je mogelijkheden voor vissen echter beperkt. Toch heb ik iets voor je gevonden! Je zou eens kunnen kijken naar de Heterandria formosa. Dit is een visje dat een watertemperatuur nodig heeft tussen de 20 en 26°C, een pH van 7-7,5 en een GH tussen de 8 en 12. Verder geeft hij de voorkeur aan zwak tot matig stromend water. Hij behoort tot de familie Poeciliidae en komt oorspronkelijk uit Zuid-Carolina, Florida (USA). Het visje wordt 3,5 cm en past daarom in jouw aquarium! 😉 Het is een van de kleinste vissen ter wereld (slechts 6 soorten zijn nog kleiner). Hij kan verder in gezelschap gehouden worden met andere (vreedzame) kleine vissen. Het aquarium moet dicht worden beplant. Ze worden niet erg oud (ongeveer 2 jaar).
   De kweek is eenvoudig. Gedurende een periode van een dag of tien worden dagelijks 2-3 jongen geboren.
   Wil je toch meer keus hebben, dan zou ik voor een groter aquarium gaan. Dan kun je ook de makkelijkere soorten houden, zoals molly’s, platy’s en zwaarddragers. Succes!

 11. Steve De Wreede zegt

  Hallo,

  heb voor mijn kindjes een 15l Kid aquarium gekocht. Denk ervoer om eer 6 neon tetra’s in te plaatsen.

  Hebben ze plantjes nodig?
  Is het aquarium groot genoeg?

  bedankt alvast!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Steve!
   Wat leuk dat je een aquarium hebt gekocht voor de kinders. Ik vond dat vroeger als kind ook altijd geweldig. In 15 liter kun je wel een paar neon tetra’s plaatsen. Maar eigenlijk zijn Nano aquaria alleen geschikt voor garnalen, slakken en de allerkleinste Boraras maculatus soortjes. En geen 2 soorten in 30 liter. Zeker moeten er ook aquariumplanten bij. Liever iets teveel dan te weinig. Kies wel voor wat gemakkelijke, snelgroeiende planten. Als het klaar is, plaats eens een foto op onze FB pagina, ben benieuwd! Groetjes!

   1. Steve De Wreede zegt

    Hey,

    Ben dan toch voor Guppy’s gegaan. 6 stuks. Ze doen het goed.
    Ik post een foto op facebook.
    Ondertussen ben ik me meer en meer gaan verdiepen.
    Als dit goed gaat, droom ik van een zeewater aquarium.
    Ik weet dat veel onderhoud vergt (1 uur per dag ongeveer), maar voor wa je ervan terugkrijgt, is het volgens mij waard. Maar… toekomstmuziek. Eerst genieten van de guppy’s 🙂

 12. martine zegt

  Ik heb een 30l bak, (tropical starterkit) met 7 tetras, 1 krab 1 algeneter,1 zebraslak en 4hele kleine slakjes. Gaat prima 😀 toch zou ik wel een 60 liter bak willen.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Martine,

   Wat houd je tegen? 😉 Ik zou altijd eerst zorgen dat het goed gaat met je huidige aquarium. Gaat het goed, dan kun je overstappen naar een grotere variant! 60 liter is ook een leuk formaat!

 13. Sjak zegt

  Allereerst even melden dat het informatief een geweldige site vind en daarom de opmerking over de keuze van de Nederlandse benaming van de nano aquarium vissen.
  Even googlen en je begrijpt wat ik bedoel.
  Beter Is de Latijnse naam dan krijg je de juiste vis voorgeschoteld. De Nederlandse Is hopeloos.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sjak,

   Bedankt voor het ontzettend leuke compliment en voor de nuttige opmerking. We hebben het gelijk voor jou en de andere lezers aangepast! Groetjes

 14. Nicole zegt

  Ik heb een 15l Biorb aquarium met 5 guppies erin, heel erg klein 🙂
  Ik wilde nog iets toevoegen, misschien een garnaaltje of een slakje, kan dit in mijn bak?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nicole,

   Wat leuk, gefeliciteerd. Ik vind Biorb aquaria helemaal te gek dus goed gedaan. Zo leuk zelfs dat ik er een blog over heb geschreven: http://www.aquariumfans.nl/biorb-aquarium-kopen-niet Lees die maar eens. Daar staat bijvoorbeeld in dat je er Crystal red garnaatjes in kunt doen! Heel erg leuk. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.