fbpx

Nano aquarium, een lust voor het oog!

Nanos betekent in het Grieks niets anders dan ‘dwerg’. Een goede aanduiding voor de kleine aquaria van 30 tot 50 cm die we Nano aquarium noemen. Een stijlvol, elegant aquarium met daarin hele kleine visjes, garnalen en kleine aquariumplanten die in een groot aquarium verloren zouden gaan. Alles in een Nano aquarium is door de geringe omvang gevoeliger en kwetsbaarder. Je zult er dus meer aandacht aan moeten schenken dan bij een groot aquarium.

Nano aquarium is echt helemaal geweldig!

Belangrijk om te weten: begin met een goed aquarium en met de juiste bacteriën. Een goed aquarium is het halve werk. Zelf vind ik de Belly 30 zeer geschikt omdat het een alles-in-1 aquarium is, met goede spullen. Verder heb je de juiste opstart bacteriën nodig, zoals Bacto Turbo. Tot stol plantenvoeding om de planten goed te laten groeien. Daar is speciale plantenvoeding voor. Dan weet je zeker dat jouw Nano aquarium een succes wordt!

Aquariumplanten in een Nano aquarium?

Een aquarium kun je kopen in verschillende soorten en maten. Een Nano aquarium bijvoorbeeld zoals op deze foto. Een plaatje in je woonkamer!In een Nano aquarium moet de rol van aquariumplanten niet worden onderschat. De zuurstof die overdag wordt geproduceerd, de schuilplekken voor vissen en garnalen en het design zijn daarin belangrijke aspecten.

Voor het Nano aquarium zijn alleen kleine aquariumplanten geschikt. Daarbij is het goed te bedenken dat de eisen van deze planten overeenkomen met die van de aquariumbewoners. Lees ook eens de volgende blog over geschikte aquarium planten in een Nano-aquarium.

Periodiek onderhoud rondom je aquariumplanten is wel nodig. Je aquariumplanten moeten in een Nano-aquarium goed worden teruggesnoeid. Overwoekering is niet nodig en moet worden voorkomen.

Tip: zorg dat het Nano aquarium niet in de zon staat en het liefst op een rustige plaats. Anders ontstaan gegarandeerd algen.

Door regelmatig uit te dunnen en te snoeien blijft de bak mooi. Snoeien doe je als volgt.

 • Stengelplanten: als ze te lang en kaal worden, verwijder dan de gehele stengel, knip de onderkant eraf en zet de begroeide bovenkant weer terug in de grond
 • Overige planten: haal nieuw gevormd overtollig gewas eruit of zet het eventueel op een andere plek in je Nano aquarium.
Tip: vervang elke week 20 procent van het water en je houdt het aquarium helder en gezond.

Aquariumvissen in een Nano aquarium?

Een Nano aquarium is niet geschikt om veel of grote aquariumvissen in te houden. Dat heeft ermee te maken dat aquariumvissen afvalstoffen aan het water afgeven. Deze afvalstoffen zijn door de kleine afmeting van het Nano aquarium een grote belasting voor de waterkwaliteit. Zelfs als je het aquarium elke dag zou verschonen. Toch kun je er wel degelijk aquariumvissen in houden. Navolgend een selectie van geschikte aquariumvissen voor je Nano aquarium. Lees ook eens de volgende blog over geschikte aquariumvissen in een Nano-aquarium.

Tip: voer met mate. Te veel voer zorgt voor een explosieve groei van algen. Om de dag een klein beetje is meestal voldoende.

Verzorgen van het Nano aquarium

Zoals gesteld heeft een Nano aquarium meer aandacht nodig dan een normaal aquarium. Toch betekent dit niet dat er veel tijd in het schoonmaken ervan geïnvesteerd hoeft te worden. Regelmaat is belangrijker dan slechts veel tijd alleen. Wat moet je dan wel precies doen?

Dagelijkse onderhoud

Kijk goed of je algengroei ziet want algen wil je niet te lang in je bak hebben. In no time is je mooie Nano aquarium overwoekerd. Kijk ook of er vissen ontbreken. Dat is vaak een teken dat iets niet helemaal goed is. Test dan gelijk je water.

Wekelijkse onderhoud

Elke week moet het water gedeeltelijk worden ververst. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd hoeft je wekelijks alleen 20 procent van je water te vervangen. Dat is genoeg om de balans in het Nano aquarium te bewaren en afvalstoffen af te voeren. Maak tot slot elke week het glas schoon.

Maandelijks onderhoud: maak elke maand je filter schoon. In het bijzonder de bovenste laag van de filter moet worden verschoond (afspoelen in lauwwarm water tot het vuil weg is) omdat daar zich het meeste vuil zal bevinden. De filterlagen daaronder kunnen het beste met rust gelaten worden zodat de kolonies met goede bacteriën niet te veel worden verstoord.

Halfjaarlijkse onderhoud

Controleer elk jaar de verlichting. Als je TL-buizen hebt dan is het goed te weten dat deze op den duur slijten. Ze geven nog wel licht maar de intensiteit is niet voldoende om de aquariumplanten voldoende te voeden. Eens per jaar kun je de buizen het beste vervangen. Voor LED geldt dit overigens niet, deze lampen gaan jaren mee. Bekijk ook elk jaar of de pomp naar behoren werkt.

Tip: zorg ervoor dat je niet teveel dieren in je bak hebt. Bakken tot 20 liter kunnen maar één soort herbergen, bakken tot 35 liter maximaal twee soorten.

Een vraag aan jou…!

Heb je vragen, opmerkingen of ervaringen met een Nano aquarium? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 Reacties
 1. Remen zegt

  Je fijnfilter (bovenste witte laag wol) afspoelen met kraanwater is een slecht idee! hiermee “vermoord” je de goede bacterieën in je fijnfilter.
  Wat je in mijn beleving beter kan doen is een klein beetje aquarium water gebruiken en hierin je filter wassen.
  Dan weer terugplaatsen en het kleine beetje aquariumwater weggooien.
  happy days! je hebt nu het maximale aantal goede bacterieen behouden tijdens filter onderhoud.

  Als je fijnfilter echt bruin is en niet meer goed schoon wordt kan je deze uiteraard vervangen.

 2. Lola zegt

  Hoi! Wat een gave site zeg.
  Ik zit met een probleem, heb me laten voorlichten bij de intratuin maar blijkt helemaal verkeerd te zijn.
  Ik heb een aquarium van 40 liter gekocht. 44 x 28 x 42 van superfish. Met warmte, filter en 2 opstart producten
  Sowieso wil ik er graag garnaaltjes in voor de algen en omdat ze altijd bezig zijn. Welke kan ik het beste nemen?
  Intratuin zei je kan er guppies in doen, op andere plekken kom ik tegen van niet. Ik weet niet zo goed meer wat er in kan/mag. Ik wil graag dat dierenwelzijn voorop staat en ik zie door de bomen het bos niet meer. Het liefst zou ik wat verschillende soorten visjes hebben, maar geen idee welke. 1 zo’n sluier vis lijkt me saai.
  Wat betreft beplanting heb ik hier al veel gelezen en rijd ik zometeen naar een speciaalzaak om alle plantjes uit de blog te halen

  Daarnaast: hoe zit het met water testen enzo? Zou je dit aanraden elke maand of hoeft dat niet bij zo’n klein aquarium. Wat voor problemen kan ik verwachten met het water, ik heb geen zin om hele dure spullen hiervoor te kopen of is dit echt nodig?

  Er is zóveel info te vinden, ik weet het gewoon niet meer. Vind ook dat je verkopers niet helemaal kan vertrouwen want die willen vaak gewoon verkopen

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Lola, er zijn heel veel soorten dwergrabora’s, bijvoorbeeld pareldanio’s, die geschikt zijn voor een klein aquarium. Wanneer je consequent iedere week je water voor een kwart ververst hoef je echt niet zo nauwkeurig te meten en zijn de waterwaarden meestal wel constant. Let goed op het gedrag van de vissen. Succes ermee.

 3. Lieke zegt

  Wat een informatief stukje, dank!
  Ik heb een Nano aquarium klaar staan en zou deze graag gebruiken. Maar ik woon aan de zuidkant van een flat, waarbij de zon de hele dag op mijn ramen staat. In de zomer wordt het met enige regelmaat 30 graden in huis.
  Kan een Nano aquarium daar tegen?
  En zo ja, welke vissen zijn bestand tegen deze warmte?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik raad je af de temperatuur in je aquarium zo hoog te laten oplopen. Misschien dat een betta of andere labyrinthvis er nog tegen kan, maar ook je planten zullen er niet blij van worden. Kan je de bak niet tegen de warmte afschermen? Groetjes

 4. Dagmar zegt

  Hoi, ik wil een nano-aquarium beginnen van 20L. Ik heb weinig ervaring en wil graag met makkelijke koudwatervissen beginnen. Op internet lees ik veel verschillend advies, en raak hiervan een beetje in de war. Vandaar mijn vraag welke vissoorten en hoeveel vissen ik kan houden in dit aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Dagmar, 20 liter is een piepklein aquarium. De meeste koudwatervissen worden groot. Ik zou gaan voor sub-tropische vissen zoals Chinese danio’s of pareldanio’s. Leuke vissen waarvan je eer een klein schooltje van 6 – 10 exemplaren kunt hebben in een bakje op kamertemperatuur.

 5. Berkers zegt

  Hey!

  Wat is ongeveer de prijs van een Nano-Aquarium en waar kun je deze kopen?

  1. Aquariumfans zegt

   De prijzen lopen enorm uiteen. Zoek maar eens op Google, er zijn tal van mogelijkheden en ook tal van winkels waar je ze kunt halen. Ben benieuwd welke je hebt gekozen! Succes en groetjes!

 6. Gunter zegt

  hoi,

  welke vissen en hoeveel kan je houden in een klein aquarium van 35l
  met een externe Eden 501 Aquariumfilter – 300 L/H. ?

  1. Aquariumfans zegt

   Een klein aquarium, kleine vissen. Er zijn allerlei soorten dwerg rasbora’s. Endler guppen. Zoek de sterke soorten uit, lees erover en je kiest een soort die je leuk vind en aan welks eisen je kunt voldoen. Succes!

 7. Jan zegt

  Ik heb net een super fish aquaponics 23 gekocht. Hoeveel vissen kan ik hier in houden (ik neem er zowiezo van de soorten uit je lijst, ik dacht aan de zwarte met gele streep). En hoeveel planten mag ik er in steken opdat de vissen nog voldoende kunnen zwemmen?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is een betrekkelijk klein bakje, dus zeker niet teveel vis erin.
   Bedoel je de zwarte met gele streep: Zwarte neon? Van dat type vis een stuk of 6 – 8 en zeker niet meer. Planten mag je er in zetten zoveel als je wilt. Liefst planten als Vaantjesplant, Vallisneria, Belgisch groen en dat soort snel groeiende waterplanten. Zorg ook dat je matig en zeker niet teveel voert. Kijk of alle voer altijd wel opgegeten wordt.
   Veel succes met dit aquarium en laat nog eens wat van je horen

 8. Thijs zegt

  hoi milan
  probeer de superfish expert 70 tropical kit aquarium

  1. Aquariumfans zegt

   Ook goed ! Thanks en groetjes!

 9. Milan zegt

  Hey!

  Ik zoek een hip aquarium voor op mijn kamer, rond de 50 liter en het liefst onder de €150. Als er iemand tips heeft? Graag!

  1. Aquariumfans zegt

   Speur eens op Marktplaats of zet de vraag uit bij de verschillende Facebookforums. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.