Javavaren onderhouden doe je zo!

Javavaren
Javavaren

De Javavaren is één van de meest gebruikte aquariumplanten. Een mooie Javavaren geeft een geweldig effect op de uitstraling van je aquarium. Bovendien heeft deze plant vele voordelen: gemakkelijk te onderhouden, een krachtige plant die zich snel thuis voelt.

Voor beginners goed om eens mee te starten, voor gevorderden goed om te pronken. Wil je een Javavaren hebben die echt de blikvanger van je aquarium wordt? Dan komt er wel wat kijken bij het ‘in vorm’ houden van de plant.

Snel een goede keuze in aquariumplanten?

Met aquariumplanten alleen kom je er niet, met aquarium kennis en plantenvoeding wel! Zelf gebruik ik goede vloeibare CO2 en de juiste aquarium plantenvoeding. Mijn aquariumplanten groeien als nooit tevoren. En daar ben ik erg blij mee!

Javavaren onderhouden

De populaire Javavaren heeft wortels die gemaakt zijn om zich vast te hechten aan bijvoorbeeld een steen of een stuk kiemhout. Omdat het blad chemische stoffen bevat laten je aquariumvissen deze plant ongemoeid. De oudere bladeren van de Javavaren worden lelijk en bruin/zwart en moeten worden weggehaald zodat het water kan blijven circuleren en er geen afval achter blijft hangen.

De Javavaren groeit niet bijzonder snel maar hard genoeg om een mooie volle bos te krijgen. Als je van plan bent om van de Javavaren een blikvanger te maken, zet hem dan wel op de juiste plek. We zijn op zoek naar het resultaat in het filmpje.

Javavarens en bruine plekken

Wat nog wel eens wil voorkomen zijn Javavarens met bruine plekken of een glanzende punt. Dit is een indicatie van voedingstekort. Hoewel de Javavaren met weinig CO2 kan leven, zal hij beter gedijen in een omgeving waar voldoende CO2 aanwezig is. Ook kan het te maken hebben met te weinig, of te veel licht. De Javavaren moeten tegen te fel licht worden beschermd. Kijk ook eens op de blog over aquariumplanten.

Javavaren kweken en stekken

Het is niet heel moeilijk om Javavarens te stekken of verder te kweken. Dat komt omdat de Javavaren een wortelstuk heeft die zonder veel gevolgen, gemakkelijk in twee stukken kan worden gesneden. Vervolgens kunnen bij stukken weer op een stuk steen of hout worden geplaatst. Zorg er wel voor dat de nieuwe stukken minimaal vijf gezonde bladeren heeft. Een andere mogelijkheid is wachten. Wachten? Jazeker, de Javavaren heeft nogal eens de neiging om kleinere bladeren die weer aan de top van de oudere bladeren groeien. Het mooie is dat je deze eraf kunt halen en vervolgens weer in je aquarium kunt verplanten.

Javavaren op steen of hout

Zoals eerder naar voren is gekomen, kun je de Javavaren het beste bevestigen op een stuk steen of hout. Het beste kun je hiervoor doorzichtige of bruine (voor op kiemhout) naaidraad gebruiken. De bevestiging is simpel, zorg dat de Javavaren met de wortelstok vast zit aan een object. Na verloop van tijd groeien de wortels vanzelf vast. De Javaren hoeft overigens niet per ce op een stuk kiemhout geplaatst te worden. De wortels zijn ‘slim’ genoeg om zich op andere platte voorwerpen te hechten, zoals een stuk steen of ander aquariumdecoratie. Kijk ook eens naar het volgende filmpje, dan zie je precies hoe het moet.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over het snoeien, stekken of andersoortige vragen rondom de Javavaren? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Mike zegt

  Heb een vraagje omtrent de Microsorum Winderov lees her en der dat deze platen sterk wordt afgeraden in het zand te zetten en tegebrijken voor om op hout tebevestigen

  Waarom is dat? Waarom wordt het sterk afgeraden deze plant vol in het zand te zetten

  Mvg mike

  1. Aquariumfans zegt

   Deze plant groeit in de buurt van watervallen en op grove stenen en hout. Hij haalt z’n voedingsstoffen uit het stromende water en heeft er een hekel aan om in fijn zand te staan. In grof grind wil nog weleens goed gaan. Vandaar. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.