Waterpest is goed voor je aquarium en vijver!

Waterpest is één van de meest bekende vijver -en aquariumplanten. Niet voor niets want er is geen waterplant die zoveel zuurstof produceert en zo snel groeit. Bovendien is deze plant relatief sterk en gemakkelijk te houden. Voor beginners dus goede redenen om waterpest te kopen.

Mooie waterpest? Kennis, kennis, kennis 

Aquariumplanten zorgen voor balans in je aquarium. Zonder balans heb je een garantie op algen. Waterpest en vele andere aquariumplanten zijn goede groeiers en helpen je aquarium op weg. Aquariumplanten moeten goed groeien! Zorg dus voor voldoende plantenvoeding. Veel resultaat heb ik gehaald met vloeibare CO2 vervanger en goede plantenvoeding. Was ik gelijk ook van mijn algen af. Ideaal!

Waterpest zijn sterke aquariumplanten en goed om in het aquarium te houdenWaterpest is overigens een goede benaming want in warme gebieden kan deze plant hele rivieren overwoekeren. Deze waterplant kan zo hardnekkig zijn dat er met een boot nauwelijks doorheen te komen is.Vervelender is nog dat de oorspronkelijke inheemse waterplanten tegen dit snelgroeiende geweld geen schijn van kans maken.

Maargoed, daar staat dan weer tegenover dat je hier te maken hebt een een zeer nuttige aquariumplant die bij voldoende aanwezigheid een geduchte tegenstander voor algen is. Zeker de moeite waard om te overwegen!

Eisen van Waterpest

Een groot voordeel van de Egeria densa, ofwel Waterpest, is dat het een waterplant is die zich gemakkelijk aan zijn omgeving aanpast. Bovendien is het een snelle groeier en zeer gemakkelijk te houden. Toch heeft deze waterplant wel een voorkeur. In hoofdlijnen iets wat harder water en goede verlichting. Lees ook eens het blogartikel over algemene informatie over aquariumplanten.

HerkomstWereldwijd
LichtbehoefteGemiddeld
TemperatuurTussen de 15 en 26 graden
Maximale hoogteZeker 50-60 cm
Bijzonderheden?Groeit als drijfplant net zo gemakkelijk als dat het in grind staat

 

Weetje: vissen die leiden aan een vorm van verstopping, eten jonge Waterpest blaadjes. Dit doen ze omdat deze een laxerende werking hebben.

Voordelen van waterpest

Waterpest…

 • …is een goede schuilplaats voor jonge vissen en watervlooien
 • …maakt als geen andere waterplant zuurstof aan
 • …neemt (overtollige) voedingsstoffen in het water op
 • …reinigt het water en daardoor een goede concurrent tegen algen
 • …gaat in grote hoeveelheden verzuring van het water tegen

Waterpest planten en waterpest snoeien

Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes.

Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken. Omdat deze plant zo snel groeit, zal je met regelmaat de plant moeten snoeien.

Het gemakkelijkste is de minst mooie stukken -soms ontstaan er gele blaadjes of kale stukken- weg te halen en de volle aquariumplanten te laten staan. Lees ook eens het blogartikel over het snoeien en planten van aquariumplanten voor meer informatie.

Waterpest vermeerderen

Het vermeerderen van Waterpest is erg simpel. Deze waterplant groeit zo snel dat het ook niet uitmaakt of er wat ruwer mee om wordt gegaan. Breek simpelweg een stuk van 10-15 cm af en stop deze in combinatie met vijf tot acht andere stekken in het grind. Heb je een vijver? Bindt de afgebroken stukken met elastiek of een touw aan een steen en gooi deze in het water. De Waterpest hecht zich vanzelf in de bodem en zal hard beginnen te groeien.

Weetje: in de zomer vormt Waterpest kleine witte bloemen, deze groeien tot op het wateroppervlakte.

Twee soorten Waterpest

Waterpest zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Twee veel voorkomende soorten zijn de Fijne Waterpest (Elodea canadensis) en de Gekrulde Waterpest.

De Elodea canadensis ofwel de Fijne Waterpest komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij lijkt op de ‘gewone’ variant maar groeit minder snel en minder goed dan zijn sterke broer. De fijne Waterpest gedijt een stuk beter in de vijver dan in het aquarium. In het aquarium zal hij op den duur steeds dunner worden en ziet er dan eigenlijk niet meer zo mooi uit.

De Lagarosiphon major, ofwel de Gekrulde Waterpest is lastiger op de markt te vinden. Deze waterplant komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Ook dit is een snelgroeiende Waterplant en groeit hij minder goed in aquaria. Met zijn gekrulde bladeren is het wel een mooie variant. Goede verlichting en koel tot normaal water zijn belangrijke eisen bij deze waterplant.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over deze nuttige aquariumplant? Laat dan een reactie achter!

Waterpest is goed voor je aquarium en vijver!
4.4 (88.33%) 48 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

7 Reacties
 1. ben bos zegt

  beste,

  ik heb een auarium van 100 cm, bij 50 ,bij 40 ik heb enorm veel last iedere keer bruine alg ik een buiten waterpomp die ruim bemeten is voor het aqarium , ik heb laatst co2 gekocht en dat filtert ook nu , ook nieuwe planten , deze worden nu ook bruin, nieuwe stenen etc ,aquarium helemaal leeg gehaald vissen had ik opgevangen na 2 weken weer in het nieuwe aquarium en net als voorheen weer die vervelende alg , aquarium staat in de zon in het midden van de huiskamer, wat moet ik er nu nog meer aan doen om die bruine alg te verwijderen , ik heb alleen maanvissen en wat bijvissen … help!!!!!

 2. Anna van Overvecht zegt

  Once vijver formaat ligbad heeft flink what drijvend water pest en er leven drie goudvissen in. Ik strooi voedsel Voor de vissen in t water. IK merk dat de goudvissen moeite moeten doen om Zich door t pest te bewegen. Is dit schadelijk?. Moët ik water pest weghalen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Anna, waterpest in een vijver is een meerwaarde voor de gezondheid van de vijver, de plant zorgt voor de nodige zuurstof in het water net als hoornblad. Maar een beetje zwemruimte is wel noodzakelijk dus maak maar flink wat ruimte voor die kanjers.

 3. Marc Poppe zegt

  Beste,

  Ik heb een aquarium van 60 op 30 en 32cm hoogte. Hierin zitten 10 exotische goudvissen. Na een week krijg ik een groene kleur van het water (algenvorming). Het leidingwater bij ons is vrij hard en bevat veel kalk. Is het niet beter om grondwater te gebruiken hiervoor? Ook lees ik dat je waterpest of cabomba in een aquarium kan doen? Geeft dit geen overwoekering of valt dat nogal mee. Vedere tips zijn welkom. Zeer interessante website overigens met tal van nuttige info. Knap.

  1. Aquariumfans zegt

   Hallo Marc, wat ik me afvraag is of jij niet te veel goudvissen in een 60 cm bakje heb , je zou voor dat aantal een groter aquarium moeten hebben. Wie zal het zeggen ik weet natuurlijk niet hoe groot deze vissen zijn. Wat ik wel weet is dat het probleem van waterbloei waarschijnlijk wordt veroorzaakt door bovenstaande opmerking van mij, er ontstaat veel belasting in het water waar inderdaad een flinke hoeveelheid planten uitkomst kunnen brengen of een UV filter

 4. Andries Raven zegt

  Beste,

  Blij te lezen dat de waterpret zo’n nuttige plant is. In mijn forelvijver van 1000 m2 is het echter een plaag aan het worden. Ongeveer 80% van de vijver is begroeid, en is dus nauwelijks bevisbaar. Weet je toevallig ook hoe ik het kan bestrijden?

  Vriendelijke groet,

  Andries Raven

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Andries! De Graskarper eet als één van de weinige vissen Waterpest. Als je daaraan kunt komen kun je dat eens proberen. Verder kun je het eigenlijk alleen maar handmatig in toon houden, door de plant grotendeels te verwijderen. Het is een nuttige plant, maar wat kan die hard groeien. Vooral in buitenvijvers, minder in aquaria overigens. Groetjes en succes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.