Vallisneria, vol tips met alles wat je moet weten!

De Vallisneria is een van de bekendste en opvallendste aquariumplanten. Met zijn lange stengels kan hij hemelsbreed je volledige aquarium doorgroeien. Dat geeft een prachtig gezicht. Een decoratieve aanwinst voor je aquarium. De Vallisneria moet wel gesnoeid worden zodat hij zijn kracht en schoonheid behoudt. Dit artikel behandelt een aantal soorten en laat zien hoe je de Vallisneria het beste kunt planten, stekken en snoeien.

Snel mooie aquariumplanten?

Aquariumplanten bepalen je gehele aquarium uitstraling! Beter dus dat er een paar prachtige planten zoals de Vallisneria in staan. Ze moeten wel goed groeien, en dat kan ook gemakkelijk met het juiste voedingsmiddel voor aquariumplanten.Voor je het weet, heb jij geweldige je geweldige aquariumplanten binnen!

Vallisneria planten

Vallisneria asiantica is een prachtige plant die vrij sterk is. Deze is dus ideaal voor een aquarium met Malawi vissen. De prachtige groene kleur zorgt ervoor dat deze aquariumplant echt een plaatje in je aquarium is.

Bij aankoop zit vaak een loodje om de waterplant heen. Zorg dat je het loodje rond de plant eerst verwijdert. Het kan ook zijn dat er glaswol omheen zit. Probeer dit dan zoveel mogelijk eruit te pulken, zonder de wortel te beschadigen. Lukt dat niet goed, lekker laten zitten.

Bekijk de waterplant nog even goed op dode bladeren en verwijder deze eventueel. Druk vervolgens de Vallisneria met wortel en al in de bodem maar zorg dat het begin van de bladeren boven het substraat uit komt.

Vallisneria snoeien

Het snoeien is bij dit soort met enige regelmaat nodig. Ze behoren dan ook tot de snelgroeiende aquariumplanten. Ach snelgroeiende aquariumplanten houden in ieder geval de algengroei tegen dus laten we zeggen dat snoeien een goed teken is. Zorg er wel voor dat de bladeren 3 cm boven het substraat gekort worden. Dus niet bij de wortel, de plant raakt hiervan beschadigd.

Weetje: de Vallisneria gaat als één van de weinige aquariumplanten heel goed samen met Cichliden zoals de Malawi cichliden.

Vallisneria stekken

Het stekken van de Vallisneria is bijzonder eenvoudig omdat de plant zijscheuten krijgt. De zijscheut zit met een wortel vast aan de moederplant. Het is prima mogelijk om de wortel tussen beide door te breken en de kleine dochterplant ergens anders in je aquarium te planten. Zorg er wel voor dat de dochterplant al redelijk in ontwikkeling is. Ze moet wel voldoende ontwikkeld zijn om zelfstandig te groeien. Een aantal bladeren van de dochterplant moeten minimaal 5-10cm lang zijn.

Vallisneria soorten, drie mooie typen

De Vallisneria is een verzameling van meerdere soorten. Drie populaire soorten zijn de Vallisneria spiralis, Vallisneria gigantea en Vallisneria asiatica. Elk type heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en stelt zijn eigen eisen aan het aquariumwater.

Vallisneria spiralis

Vallisneria spiralis
Vallisneria spiralis

De Vallisneria spiralis is de bekendste van deze groep aquariumplanten. Het is een echte achtergrondplant omdat de bladeren met gemak 60 cm worden. Daarnaast groeien er nieuwe dochterplanten vanuit de zijkant uit. Deze dochterplanten zullen in afzienbare tijd uitgroeien tot grotere volwassen versies.

Daarom moet de Vallisneria spiralis in toom gehouden worden door regelmatig de dochterscheuten te verwijderen (of te verstekken). Het is een sterke aquariumplant en zelfs in koud water vind je hem terug. Deze plant wordt ook wel de Tiger genoemd. Als je goed kijkt zie je dat de bladeren een aantal strepen hebben.

De beste plek in het aquarium is in een hoek, bij de achterwand of langs de wanden. Een geschikte aquariumplant voor beginners!

HoogteTot wel 60 cm
GroeisnelheidBehoorlijk snel
LichtbehoefteGemiddeld
Temperatuur14-28

 

Vallisneria gigantea

Vallisneria gigantea
Vallisneria gigantea

De Vallisneria gigantea wordt ook wel de reuzenvallisneria genoemd. Dat is zeker geen overdreven benaming voor deze waterplant. De bladeren kunnen wel één meter (!) lang worden. In goede omstandigheden zelfs nog langer.

De bladeren voelen haast ruw aan en zijn behoorlijk sterk. De Vallisneria gigantea is daarom geschikt voor bijvoorbeeld Clownbotias die graag in planten snuffelen. Wil je meer weten over deze Clownsvis? Lees dan de blog over de Botia of de Clownbotia eens.

Ook dit type is relatief gemakkelijk te houden maar houdt er wel rekening mee dat hij beter groeit in een omgeving met voldoende ijzer. Let ook op de temperatuur, in kouder water voelt deze plant zich beter op zijn gemak.

HoogteTot wel 1 (!) meter
GroeisnelheidGemiddeld
LichtbehoefteGemiddeld tot hoog
Temperatuur18-26

Vallisneria asiantica

Vallisneria asiantica
Vallisneria asiantica

De Vallisneria asiatica is ook wel bekend onder de naam Schroefvallisneria. Zelf vind ik dit een aanwinst voor het aquarium omdat de bladeren gekruld zijn. Dit geeft een mooi contrast met de andere aquariumplanten.

Het mooiste effect krijg je als je wat grotere bossen bij elkaar zet. Het is een gemakkelijke waterplant maar heeft wel voldoende licht nodig om goed te gedijen.

Dat houdt de bladeren ook mooi groen. Vergeleken met de andere besproken Vallisneria is dit de kleinste versie. De krul in de bladeren maakt dat je als aquariumliefhebber minimaal eens geprobeerd moet hebben om de Vallisneria asiatica een goed plekje te geven. Je zult niet teleurgesteld worden.

HoogteTot 35 cm
GroeisnelheidBehoorlijk snel
LichtbehoefteGemiddeld
Temperatuur14-28

Tot slot

Zoals besproken zijn er voldoende redenen om deze bekende maar unieke waterplant in je aquarium te hebben. De bladeren zijn anders dan andere aquariumplanten, bovendien kan deze plant goed dienen als achtergrondplant die niet te dominant wordt voor de planten om hen heen. Houd de plant gezond en je aquarium zal een mooie aanblik hebben!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Vallisneria, vol tips met alles wat je moet weten!
4.4 (87.92%) 53 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

2 Reacties
 1. sakaryali zegt

  Hoi beste mensen ik ben op zoek naar vallisneria nana als hier mensen teveel van hebben wil ik er van en paar hebben omgeving utrecht al vast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sakaryali,
   Je zou je oproep ook nog op onze Facebook pagina kunnen plaatsen. Heb je dit al gedaan? Succes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.