Watervlooien, alles wat je moet weten!

Watervlooien kweken is bijzonder simpel en aan te raden voor iedereen met een aquarium. Daar zijn ook goede redenen voor. Bijvoorbeeld zijn ze gezond voedsel voor je vissen, en zijn zweefalgen die je water groen maken verleden tijd. Dat geldt voor zowel je aquarium als je vijver. Met andere woorden, kweken met die hap.

Watervlooien zijn een geweldige voedingsbron voor aquariumvissen. Zelf gebruik ik ook tabletten waarin watervlooien verwerkt zitten. Die plak ik dan tegen het aquariumraam. En dan kijken hoe de vissen gaan smullen en tegelijkertijd goede voeding krijgen. Je kunt deze tabletten hier vinden.

Watervlooien kweken

WatervlooienWatervlooien kweken is minder moeilijk dan je misschien denkt. Om het nog gemakkelijker te maken volgen eerst de benodigdheden en daarna een handleiding. Op naar gratis en goed voedsel, dat moet de gemiddelde Nederlander toch aanspreken.

Met watervlooien kweken wordt vooral het kweken van de zogeheten Dapnia bedoeld. Eigenlijk een soort klein waterkreeftje. Het punt met de term watervlooien is dat het meer een verzamelnaam is, een containerbegrip, van kreeftachtige organismen die dezelfde grootte hebben. Dit artikel behandelt daarom het beestje dat eigenlijk iedereen bedoelt met de term watervlooien. De Dapnia ofwel de Daphnia pulex.

Afijn, we gaan voor het kweken van watervlooien, wat je daarvoor nodig hebt is vrij gemakkelijk.

Een doorzichtige unit waar redelijk wat water in kanVoedingsstoffen zoals vlokken, gist en melk
Kraanwater of regenwaterEen schepnet, gewoon om het einddoel voor ogen te hebben
Waterslakken zijn zeer welkom tegen algengroei op glazen ruitenEen hor of gaas zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen

 

Weetje: Watervlooien (Dapnia) hebben 31.000 genen. Ter vergelijking, jij hebt er ‘maar’ 23.000. Niet gek he, voor zo’n klein waterwezentje.

Stappenplan voor het kweken van watervlooien

  • 1. Regel een oud aquarium of een grote glazen vaas.
  • 2. Zet deze voor een raam waar direct zonlicht invalt, zorg er wel voor dat het water niet warmer wordt dan 28-29 graden. Daarboven groeien de watervlooien niet meer. Zonlicht zorgt voor een explosie aan algengroei, en dat moeten we hebben omdat dit voedsel voor de watervlooien is. Ook kun je een grote bak gewoonweg buiten zetten.
  • 3. Vul het oude aquarium met water uit de kraan. Het voordeel van dit water is dat er geen vervelende andere parasieten inzitten. Regenwater is zijn samenstelling nog beter.
  • 4. Laat de bak twee weken staan en gooi er een scheutje melk bij. Gooi na een week nog wat vlokvoer erbij. Verdampt water kan aangevuld worden met kraanwater.
  • 5. Na twee weken begint het water groen te worden. Perfect, daar zijn we naar op zoek.
  • 6. Koop een goede zak watervlooien bij de dierenspeciaalzaak en laat deze vrij in de bak met groen water.
  • 7. De watervlooien zullen zich razendsnel vermeerderen, tot het water weer helder is. Als dat moment is aangebroken, gooi er dan weer eens een scheut melk, wat gist of vlokvoer bij.
  • 8. Voila, jij hebt een continue aanvoer van vissenvoer. Je vissen zullen je dankbaar zijn voor de heerlijke verse delicatesse.

Waar moet je op letten bij watervlooien?

Zoals zoveel in het leven is het mogelijk dat op het pad naar een succesvol einddoel er problemen of afwijkingen onderweg plaats vinden. Maar dat is van te voren niet gezegd. En daar sta je dan met je problemen. Om je een beetje op weg te helpen worden een aantal van de meest voorkomen problemen onderstaand eruit gelicht. En belangrijker nog, hoe je deze problemen kunt oplossen of beter, voorkomen.

Probleem 1: je hebt vissen in je aquarium

Die eten gehele watervlooien populaties op. Met andere woorden, houd de watervlooien apart.

Probleem 2: de ruiten zijn begroeid met algen

Dat is een probleem omdat direct zonlicht in de bak belangrijk is om de goede algen te kweken. Namelijk de groen water zweefalg. Meer informatie over deze alg kun je vinden in de blog over groen water zweef alg. Oplossing is gewoonweg schoonmaken of slakken erin gooien die de wanden kunnen schooneten. Zelf schoonmaken gaat wel een stuk sneller.

Probleem 3: door muggen of vervuild water komt er tuig in je water dat de watervlooien opeet

Hier geldt de regel voorkomen is beter dan genezen. Het punt is namelijk dat je het tuig niet goed ziet en moeilijk uit de bak krijgt. Het aquarium afdekken met een hor is een goede manier om te voorkomen dat er muggenlarven in het water terecht komen.

Probleem 4: de verkeerde alg ontstaat in de bak

Ja dat is een probleem. Blauwalg is zo’n alg die spontaan in de bak ontstaat. Zodra je dat ziet, twijfel niet en haal deze alg er meteen uit.

Probleem 5: zuurstofgebrek

Zuurstof aquariumplanten in een kweekbak voor watervlooien is nou gewoon niet praktisch. Als het water dan ook niet beweegt dan ontstaat er de mogelijkheid van zuurstofgebrek. Een luchtfiltertje lost dit probleem met gemak op.

Probleem 6: te warm water

Jij denkt, ik zet mijn bak voor een raam zodat er veel direct zonlicht in komt. Goed idee alleen groeien watervlooien niet meer in een bak die warmer wordt dan 28-29 graden. Een raam op het zuiden kan daarom iets wat te veel gevraagd zijn. Verplaatsen tot een plek waar de zon niet de hele dag op staat lost dit probleem meteen op.

Weetje: wat je eigenlijk wil is de algengroei in de kweekbak voor watervlooien bevorderen. Dat is namelijk het voedsel voor deze watervlooien. Alles wat niet mag in je aquarium zoals teveel voeding of direct zonlicht, mag nu wel. Grijp je kans en leef je uit!

Watervlooien begrijpen

Watervlooi uitgelicht
Watervlooi uitgelicht

Watervlooien zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Ze hebben een grote ecologische betekenis. Voor de watervlooien nerds onder ons, navolgend nog meer informatie over watervlooien.

De watervlooien kunnen zich snel door middel van korte schokken verplaatsen. Dit maakt de watervlooien bijzonder snel in het water. Best handig als je door heel veel dieren om je heen wordt beschouwd als een lekker hapje. Een manier om te overleven is het vermogen van watervlooien om zich ongeslachtelijk voort te planten. Met andere woorden, vrouwtjes kunnen zich zonder mannetjes voortplanten. Pas als omstandigheden ongunstig worden, worden de mannetjes watervlooien aangemaakt.

De reden waarom watervlooien zo belangrijk zijn in de natuur is vooral omdat ze een rijke voedselbron zijn voor visjes, maar ook salamanders en andere insecten zoals libellenlarven. Watervlooien zijn het gras van de weide of de garnalen van de zee.

Watervlooien hebben alleen wel een belangrijke andere functie. Ze houden water namelijk helder waardoor massale algengroei wordt voorkomen. Zonder watervlooien waren heel wat zeeën groen in plaats van blauw.

Weetje: Watervlooien zijn echte indicators van water. Bij zuurstofgebrek in het water worden de watervlooien roodkleurig. Kleurloze watervlooien zijn een indicatie van water met voldoende zuurstof.

Tot slot

Heb jij een oud aquarium over en geef je veel om je aquariumvissen? Volg dan de handleiding voor het kweken van watervlooien in deze blog en begin vandaag nog. Wil je nog geliefder worden bij je aquariumvissen? Lees dan de blog met algemene informatie over aquariumplanten eens. Je aquariumvissen zullen er dankbaar voor zijn!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over watervlooien? Laat dan een reactie achter!

4.4/5 - (18 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

41 Reacties
  1. Jitze zegt

    Hi.
    Met veel interesse heb ik uw stukje gelezen over de watervlooien.
    Ook zag ik verschillende mensen die ze niet goed konden houden voor de vijver, graag wil ik daar een tip voor geven.

    Watervlooien voor je vijver.
    Een tweede vijver(tje) aanleggen in een deel achter je vijver. (Ik heb een oud (zit) bad gebruikt waarvan ik het “zit” gedeelte over de rand vd vijver liet steken.
    In het “bad” deed ik de watervlooien met uiteraard wat grond en rommel (vnl. Bladeren) en liet de pomp vd vijver het water uit doen komen in dit bad.
    Het is nl. Niet erg als je een iets minder snel circulerende pomp hebt.
    Je hebt dan toch een water circulatie met (de overloop) die lucht/zuurstof in de vijver brengt.
    Door de rustige waterstroom die je teweegbrengt kunnen de watervlooien goed gedijen en ze geven je vijvervissen tevens een afleiding/tweede vorm van voer.
    En het is leuk om te zien dat vissen vanzelf in de gaten krijgen waar de watervlooien vandaan komen.

    Momenteel gebruik ik de drinkbakken van koeien (van de boer waar we vlakbij wonen) voor de kweek van watervlooien, er ligt genoeg blad in en vers bronwater.
    Dus het wordt nooit te warm

    Oh, kleine achtergrond info.
    Ik heb m’n vijver nooit gevoerd. Alleen de watervlooien. En het grappige was dat ik familie en vrienden van jonge goudvissen/shubunkins/sarasa’s heb kunnen voorzien.

  2. Jan zegt

    Deze zomer een cultuur watervlooien opgezet , met succes, vele jonge vissen van vlooien kunnen voorzien.
    Maar nu dedagen korter worden met minder warmte en zonneschijn.
    Wordt het water lichter ,dus minder eten voor de vlooitjes, ook heb ik het idee dat ze zich minder snel voortplanten .
    Voor de temperatuur zou ik de bak binnen kunnen zetten ,maar hoe blijf ik ze voorzien van voldoende eten nu de zweefalgen bijna niet groeien

  3. Hans zegt

    Bij mij gaat de boel na een week behoorlijk schimmelen, of bedoel je dat je de melk pas toevoegt als je ook de vlooien erbij doet?

  4. Frederik Wynants zegt

    Ik volg hier even mee. Interessant onderwerp. Voor mijzelf probeer ik een manier te vinden om mijn tuinvijver vrij te maken van zweefalgen. Ik heb vandaag een magere vangst van +- 10 daphnias uitgezet wat zeker niet genoeg gaat zijn. Maar zodra ik er meer kan scheppen ergens en ik ze in mijn vijver zet hou ik jullie op de hoogte van het resultaat.

    1. Aquariumfans zegt

      Filteren over een UV-lamp is een prima methode om zweefalgen uit de vijver te verwijderen. Watervlooien kunnen dit vaak alleen niet bijhouden. Groetjes

      1. Frederik Wynants zegt

        Beste, je hebt gelijk. Ik heb verschillende malen geënt met Daphia’s die ik in grote getallen kon halen bij ons op de waterzuivering maar de diertjes konden het niet voor elkaar krijgen. Ik ben overgeschakeld naar een UV lamp en sindsdien is het water helder. Toch vond ik het leuk om de Daphnia’s een kans te geven en het geprobeerd te hebben op biologische wijze.

  5. Chris zegt

    Hallo, mijn vijver buiten is groen, ik heb goudvissen, windes en sinds kort is er ook uit zichzelf en groene kikkers uit zichzelf bij gekomen die een hoop stil gelegd heeft. Met grote belangstelling heb ik net het artikel over zelf kweken van watervlooien gelezen. Heb nu een doorzichtige bak met water uit de vijver buiten op mijn terras gezet en daarin een zakje met watervlooien gedaan en een zakje met vlooien in de vijver gedaan. Ik ben benieuwd naar het resultaat ????

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Chris, daar zijn wij ook benieuwd naar. Mocht dat niet voldoende helpen, wat ik eigenlijk wel verwacht, dan is het filteren over een uv-lamp nog een hele goede optie. Groetjes

  6. Schepers Didier zegt

    Vandaag een kweek opgezet in mijn vishok . Ik heb gewoon een bak genomen en daarin spirulina , gist wat ijzerstof en een vleugje melk . Hierbij ben ik een zakje watervlooien gaan halen bij een aquariumwinkel .Tot nu gaat alles nog prima . Ik ben aan het wachten tot ze zich vermeerderen en kan ze dan geven aan de vissen. Hopelijk gaat dit ook in plaats van die zwerfalgen die ze nodig hebben.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Didier, Een leuk project. Houd ons eens op de hoogte van jouw bevindingen !! Succes !!

  7. Theo Huijs zegt

    Heb ook geprobeerd water vlooien te kweken. Na 2, 3 weken begon het water groen te worden. Heb er een scheutje koffie melk en beetje gist in gedaan, maar na een paar dagen begon het water ontzettend te stinken. Is dat normaal???

    1. Aquariumfans zegt

      Ik weet niet waar jij jouw kweekmethode vandaan hebt, maar ik weet dat ze in Friesland er ook mee kweken in een bak van zo’n 100x50x50 en daar wordt als voedingsubstraat vaak ganzenmest of een hondendrol gebruikt. Veel plezier !!

  8. Sven zegt

    Hé wat simpel, een stuk minder gedoe dan pekelkreeftjes!

    Ik heb niet zoveel vissen (9 kardinaal tetras, 3 sunset gouramis, 2 sewelia, en een dot davidi garnalen),
    hoe groot zou zon vlooien kweekbak moeten zijn om ze iedere zondag iets lekkers te kunnen geven?

    Ik kan ook gewoon iedere week een portie gaan kopen (woon naast aquarium winkel),
    maar zelf kweken lijkt me eigenlijk wel leuk om te doen. 😉

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou de optie van kopen wel gewoon open houden. Zeker met dit warme weer is kweken best een taaie opgave. Maar als je lol hebt in het proberen, zou ik het zeker doen. Een bak van 60x40x40, lijkt me toch wel noodzakelijk. Laat nog eens weten of het jou lukt. Groetjes

  9. M. v. Santen zegt

    Ik geef mijn vissen 1x per week levende watervlooien. Het probleem wat ik tegen kom is dat ze door mijn filter opgezogen worden. Als ik mijn filter uitdoe, komt er geen aanvoer van zuurstof in mijn aquarium. Ik ben bang dat mijn vissen na een nacht zonder filter aan dood zijn. Heeft iemand een tip voor mij?

    1. Ben Knijnenburg zegt

      Ik geef zo’n hoeveelheid watervlooien dat het binnen 5 tot 10 minuten allemaal op is. Op die manier is het filter maar even uit en heeft het weinig invloed op de werking van het filter (de bacteriën in het filter hebben ook zuurstof nodig), als het filter te lang uit staat heb je kans dat de bacteriën in je filter afsterven. Met zo’n korte onderbreking van je filter hebben de vissen in ieder geval ook geen zuurstofgebrek.

      Ik kweek in witte 10 liter emmers, heb er 5 in de achtertuin staan staan en kan zo regelmatig watervlooien geven, ik gebruik een artemia zeefset, dit zijn 4 stapelbakjes met filters van grof (#1) naar zéér fijn (#4), in de grove zeef blijven de grootste watervlooien achter en deze gooi ik weer terug in de emmer want dit zijn de volwassen vlooien die voor het nageslacht zorgen. De vlooien uit zeef #3 en #4 gooi ik ook terug zodat die nog wat kunnen groeien. De vlooien die in filter #2 achterblijven geef ik aan mijn vissen. Op deze manier wissel ik de emmers af en heb ik genoeg watervlooien.

      1. Hans zegt

        Ik hoor vaak van aquariumhouders dat ze bang zijn dat watervlooien het filter vervuilen.
        Het bekleden van de aanzuigbuis van je filter met een stukje panty is een goede oplossing. Vervang wel regelmatig het kousje want dichtslibben van het kousje vermindert de filtratie en de stroming in je bak.

  10. hallo zegt

    Ik ben voor wetenschappelijk onderzoek op zoek naar watervlooien, waar kan ik deze het best kopen?

    1. Aquariumfans zegt

      Je kunt ze het beste zelf scheppen, maar de meeste aquariumwinkels verkopen ze. Groetjes

  11. Rob zegt

    Ik ben mijn bak nog aan het opstarten en er zijn kennelijk vanuit de winkel enkele watervlooien meegelift tijdens het aanbrengen van nieuwe planten in het aquarium. Inmiddels na 5 weken zie ik dat het er steeds meer worden. Er zitten nog geen vissen in het aquarium. Is het een goed teken dat deze beestjes zich blijkbaar thuis voelen in mijn aquarium?

    1. Aquariumfans zegt

      Niks mis mee. De vissen zullen je straks dankbaar zijn. Groetjes

  12. keff zegt

    Is misschien een “Sochtin Mini Oxydator“ de oplossing voor zuurstof problemen? Misschien krijgen de vlooien hierbij geen belletjes aan hun lichaam..

    1. Aquariumfans zegt

      Het kweken van watervlooien is een prachtig theoretisch verhaal. In de praktijk zal je weinig aquariumhouders tegenkomen die zich hier mee bezig houden. Ik heb ze in al mijn aquariumhouden ervaring nooit ontmoet (en ik ken heel wat aquarianen). Koop ze gewoon bij de aquariumhandel, of schep ze lekker in de sloot. Groetjes!

  13. annemie zegt

    hallo,

    ik nam een bokaal, vulde die met drie zakjes watervlooien, wat gist, wat vlokvoer (niet teveel) en de vlooien werden rood : te weinig zuurstof : dus liet ik het water/luchtpompje lopen … na enkele dagen : bijna nul vlooien meer : ik denk dat ik er nog een vijftal heb kunnen redden en die zitten nu buiten, waar de wind vrij over het wateroppervlak waait, dus zuurstofvoorziening, wel kouder (vijf graden, nu)

    zou het kunnen dat dat filter/waterpompje alle watervlooien heeft “gefilterd” en ze allemaal in dat pompje zijn terechtgekomen ?

    1. Martijn zegt

      De luchtpomp is het grootste probleem omdat er kleine zuurstofbelletjes aan de daphnia gaan zitten. Hierdoor drijft deze naar boven en kan die niet meet zwemmen. Een gevolg hiervan is dat ze dood gaan. Voeg dus geen zuurstof toe met een luchtpomp voor een langere periode, even snel lijkt het mij niet echt kwaad te kunnen. Dit weet ik alleen niet zeker.

      Succes met de kweek!

  14. Martijn zegt

    Hallo,
    Voor een schoolproject heb ik Daphnia pulex nodig (geen andere soort watervlo behalve de Pulex). Weet iemand een site waar ik deze kan bestellen. Uit de vrije natuur halen zie ik niet zitten omdat ze gedetermineerd moeten worden en hier kunnen fouten in worden gemaakt.

    Mvg

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martijn,
      Lekker experimenteren met waterdiertjes! Leuk! Als je zeker wilt weten dat je Daphnia pulex krijgt, kun je het beste even kijken bij sites/shops waar ze zich bezighouden met aquaculturen. We hopen dat je hier iets aan hebt!

  15. Bart van Olst zegt

    Ik was erg blij met alle reacties, die mijn vraag over een plastic bak voor de watervlooienkweek hebben opgeroepen. Ik zal weer wat melk, gist en vlokken aan het water toevoegen. Als het lukt ben ik allen, die gereageerd hebben zeer dankbaar. Als het van de winter hard gaat vriezen (ha ha) zal ik mijn bak,(30x50x30) goed zien te isoleren en er een warmtelamp boven hangen. Die had ik nog uit de tijd, dat we krielkippen met kuikentjes hadden en ik het nachthok met deze “lamp”(die geen licht geeft) vorstvrij hield. Want toen, in de jaren 80 en op de plek waar wij toen woonden had je nog wel “echte” winters. Groeten, Bart.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Bart,
      Graag gedaan! We hopen dat het goed gaat met de kweek van je watervlooien!

  16. jorn zegt

    hey
    ik zou ook graag watervlooien willen kweken heb vorige week en bak voor het raam gezet maar deze is al snel beginnen stinken iemand die mij kan zeggen welke producten ik kan gebruiken om de algengroei te stimuleren zonder dat mijn aquarium ongewenste geurtjes krijgt?

    alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jorn, Wat leuk dat je Watervlooien wilt kweken. Dat is leuk om te doen ook. Probeer in je bak een luchtpompje te zetten. Die houdt het water in beweging en daarmee voorkom je veel vieze luchtjes. Daarna is het gewoon een kwestie van afwachten. Verder vind ik de suggestie van Piet ook erg goed. Lees dat vooral eens. Groetjes!

  17. pietuithellevoet zegt

    Het kan nog eenvoudiger. Koop wat levende watervlooien bij de dierenwinkel en vul buiten een grote bouwemmer (15 ltr) met (vijver)water en voeg er een co2 tablet en de watervlooien aan toe. Binnen enkele dagen heb je een groene soep en de watervlooien vermeerderen zich naar hartenlust. Er is wel een aandachtspunt; muggenlarven. Dit is ook prima visvoer, maar dan moet je ze wel regelmatig verwijderen om te voorkomen dat je ongewild een muggenplaag veroorzaakt. Ik gebruik de watervlooien overigens als (bij)voer in de vijver en om de waterkwaliteit te verbeteren, alhoewel dat laatste nooit een probleem opgeleverd heeft. De stekelbaarsjes en de salamanders kunnen hun buik nu rond eten. Oh ja, ik heb wel wat hoornblad aan het water toegevoegd in verband met de zuurstofvoorziening, maar dat is niet echt nodig en onhandig als je de watervlooien wilt ‘oogsten’.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Piet! Wat een goede suggestie, ik ben het helemaal met je eens. Muggenlarven moet je inderdaad goed voor oppassen want die eten de Watervlooien sneller op dan ze zich kunnen voortplanten. Slim trouwens om wat levend voer aan je vijver toe te voegen. Dat komt de gezondheid van je vissen zeker weten ten goede! Beetje afwisseling in voedsel kan namelijk zeker geen kwaad. Ga zo door! Groetjes!

  18. Isaak zegt

    In de tekst spreken jullie over “vlokken”. Wat voor vlokken?

    De bak komt in de schuur voor het raam, maar is dat in de winter niet te koud?

    Ik ga enthousiast aan de bak om zelf watervlooien te kweken, ik ben benieuwd.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Isaak. Met vlokken bedoelen we gewoon de normale visvoeder vlokken. Die heb je in vele varianten. Overigens kan je bak in de schuur staan alleen moet het niet te koud worden. De vlooien kunnen wel wat aan hoor, ze overleven buiten immers ook. Hou ons op de hoogte. Groetjes!

  19. Laura zegt

    Halloo,

    Kan iemand mij vertellen uit hoeveel procent bloed, water overige stoffen een watervlo bestaat?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Laura,
      Wat een bijzondere vraag! Waarom wil je dit weten? We moeten eerlijk bekennen dat wij hier niets over weten. We kunnen het wel vinden in voedingstermen, dus in percentages eiwit, vet en droge stof bijvoorbeeld. Is dit wat je eigenlijk wilt weten? Wat we wel kunnen vertellen, is dat er geen percentage bloed is op te geven voor de watervlo, omdat deze geen gesloten bloedvatenstelsel heeft zoals dat bij mensen het geval is. Daarom kan een watervlo bij stress ook rood kleuren en is hij anders gewoon doorzichtig. We hopen dat je hiermee toch een beetje antwoord hebt op je vraag!

  20. hoi zegt

    wat zijn de vijanden van een watervlo aub snelle reactie ivm werkstuk

    1. Aquariumfans zegt

      Hooi! Ongeveer alle visse 😉 Met uitzondering van de heeelee kleine vissen en garnalen! Groetjes!

      1. ben zegt

        nou zelfs mijn garnaaltjes (vuurgarnaaltjes) en mijn rasbora galaxy eten de watervo

        1. Aquariumfans zegt

          Ja klopt. Watervlooien zijn erg populair als voeding. Zelfs de kleinere vissen. Misschien had ik het anders moeten zeggen: Aquariumvissen en watervlooien gaan niet goed samen. Je kunt de watervlooien beter apart kweken. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.