fbpx

Witte waas in het aquarium bestrijden!

Een witte waas in het aquarium lijkt een ramp, maar is het niet. Je wilt het beste voor je tropische vissen en je aquariumplanten en een witte mist in de bak ziet er ongezond uit. Je kunt steeds minder zien en dit is niet het idee van een aquarium. Waarom ontstaat deze witte alg, wat zijn de symptomen en hoe krijg je het zo snel mogelijk weer weg? Je leest het allemaal in dit artikel.

Gaat je witte waas niet binnen een aantal dagen weg?

Last van een witte waas? Probeer dan eens dit middel waar ik zelf hele goede resultaten mee behaald heb. Mijn aquarium was in mum van tijd kristal helder en de kosten vallen enorm mee. Op naar helder aquariumwater!

Witte waas in het aquarium, hoe kan dat?

witte waas aquarium bestrijden algen
witte waas in het aquarium

Een witte waas in het aquarium is vervelend, maar zeker geen ramp. Het komt voornamelijk voor bij net opgestarte aquaria of na een te grote verversing van het aquariumwater. In feite is deze witte waas in het aquarium niets anders dan een explosie van bacteriën.

Die zijn weliswaar erg klein, maar in zo groten getale aanwezig dat deze ‘een witte waas’ vormen. Deze witte mist kan overigens ook ontstaan door het ernstig verstoren van het evenwicht in de bak, door bijvoorbeeld de filters te grondig schoon te maken. Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden.

De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals WaterpestCabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien. Bijvoorbeeld met Flora Carbo.

Kijk voor meer oplossingen tegen algen ook eens op de pagina over Algen bestrijden!

Oplossingen voor een witte waas in het aquarium

Voorkomen is beter dan genezen. Begin je met een nieuw aquarium? Laat deze dan eerst twee weken ‘rusten’ met voldoende aquariumplanten en zonder aquariumvissen erin. Niet alleen is dit de enige diervriendelijke wijze van het plaatsen van tropische vissen, zo zorgen de bacteriën er ook voor dat een evenwicht ontstaat. En dit zal de witte waas in het aquarium snel doen verdwijnen. Laat dus eerst de natuur het werk doen, voordat je aquariumvissen plaatst.

Let op! Ververs vooral niet teveel aquariumwater! De witte waas in je aquarium zal vanzelf terug komen.

Heb je je aquarium al een tijd en ontstaat dan pas een witte waas? Dan is er iets anders aan de hand. Ofwel het aquariumwater is te grondig ververst ofwel de filters zijn te stevig aangepakt. Bacteriekoloniën in de filter hebben een zuiverende werking, als deze ernstig zijn verstoord dan wordt de reactie daarop zichtbaar in je aquarium. Vaak met algen of een ‘waas’ op het wateroppervlakte als gevolg.

Plaats in dat geval een paar bossen Cabomba en/of Waterpest. Cabomba en Waterpest zijn aquariumplanten die snel groeien maar ook sterk zijn. De snelle groei van deze plant voorkomt algen, zoals de witte ‘algen’. Deze aquariumplanten zijn ook dusdanig sterk dat deze niet ineens dood op de bodem liggen.

Tip: Ga niet altijd op het advies af van een aquariumwinkel. Je rekent dan op de expertise van iemand die graag verkoopt. In dit geval zijn dure middelen niet nodig.

Chemische oplossing is gewoon niet nodig

Naast deze planten zijn er verschillende middeltjes om het water in balans te krijgen, maar pas hiermee op. Hoe meer dingen je in het aquarium gooit, hoe groter de kans dat je de balans verstoort. Je kunt wat dat betreft beter kiezen voor aquariumplanten en algeneters, dan voor vloeistoffen met chemische middelen.

Tot slot

Kort samengevat: witte algen zijn eigenlijk vrij onschadelijke bacteriën die vooral voorkomen bij nieuw opgestarte aquaria. De oplossing is natuurlijk, namelijk het plaatsen van aquariumplanten zoals Cabomba en/of Waterpest.

Succes met het toepassen van de oplossingen en houdt ons op de hoogte! Vertel ons vooral wat jouw ervaringen met deze witte waas in je aquarium zijn. Of stel je vraag in de comments.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

76 Reacties
 1. Nadine Rens zegt

  Beste,

  Ik heb sinds een kleine 2 maanden een aquarium nu zag ik vandaag dat er een witte waas optreed in mijn aquarium kan dit kwaad voor mijn guppy’s?

  Groetjes een opstartende aquarium liefhebster

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nadine, witte waas geeft een teken dat er iets niet helemaal goed zit in je aquariumwater. Er zijn middelen waarmee je de witte waas direct kunt weghalen, maar dit is een tijdelijke oplossing. Je kunt het beste even testen op de waterwaarden om te kijken of hier afwijkende resultaten uit komen. Succes!

 2. jeroen zegt

  je sluit af met “Plaats in dat geval een paar bossen Cabomba en/of Waterpest. Cabomba en Waterpest zijn aquariumplanten die snel groeien maar ook sterk zijn. De snelle groei van deze plant voorkomt algen, zoals de witte ‘algen’. Deze aquariumplanten zijn ook dusdanig sterk dat deze niet ineens dood op de bodem liggen.” Wat heeft algen u te maken met het afsterven van bacterien?

  1. Aquariumfans zegt

   Waterplanten zorgen voor een zuurstofrijk gezond biotoop. Onder gezonde zuurstofrijke omstandigheden zullen bacteriën ook goed gedijen. GRoetjes

 3. Ferdi Korsuize zegt

  Ga binnenkort nieuw aquarium opstarten. Dit artikel komt dus mooi op tijd voor mij.
  Dank alvast.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ferdi! Voorkomen is beter dan genezen, dus slim dat je dit nu al gelezen hebt. Veel succes met onze leuke hobby! Groetjes

 4. Co heesbeen zegt

  een bak op zetten een dag indraaien dat gaat niet lukken als het water een wiitte waas vertoond of hij is troebel dan dat gaat wel weg gaat wel ff duren wat je ziet zijn dode baterie s er moeten goede bacterie s toe gevoegt worden laat de bak een paar weken in draaien planten kan wel eerder maar wacht met vis daar worden nog steeds fouten mee gemaakt zo jammer doe het allemaal lekker rustig dan gaat het echt goed komen een aquarium moet rust geven en geen stress voeg water van een ander goed draaiend aquarium toe dat gaat het allemaal wat sneller dan voegd u gelijk de goede bacterie dan kan u genieten van een mooie hobby gr Co aquarium liefhebber en gernalen hobby kweker

 5. thomas zegt

  bedankt voor de goeie tip dus te schoon is ook niet goed.

 6. Cornelis Jacobus Baay zegt

  Nogmaals, heb diepe bewondering voor jullie werk. Perfect zo te zeggen.

  1. Aquariumfans zegt

   Wat leuk om te horen! Hartelijk bedankt, ons harde werk is dan niet voor niets!

 7. luc van den broeck zegt

  ik heb mijn aquarium uitgekuist 1./3 van mijn water bijgehouden ik heb een nieuwe filter geplaatst maar nu is mijn water troebel melkachtig kan ik dit oplossen met een produkt of zo

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Luc, je zou eens kunnen proberen of Aqua Clear helpt. Daar heb ik zelf goede ervaringen mee.

  2. Co heesbeen zegt

   te veel water ververst dan zijn er wat bacterien dat gegaan water verversen elke week 10 procent nu even niet natuurlijk laat de bak maar ff metrust dan gaat de witte waas van zelf weg kan wel even duren als u nu weer water ga verversen gaat het niet weg word alleen maar erger dus ff een paar weken rust dan word hij weer mooi helder en kunnen de bacterien weer terug komen water verversen hoef dan niet meteen naar een maantje begind u langzaam met 10 procent te verversen de pomp doe dat nooit te gelijk en ook niet alles … alleen de vuile watten want daar zitten veel goede bacterien in

 8. Michelle zegt

  Hallo,

  Wij hebben sinds 2 weken een Aquarium.. en deze was mooi helder en de waardes waren goed. nu hebben we gisteren vissen er in geplaatst en nu zagen wij vanmorgen dat het water wat troebeler was/wittige waas..
  hoe kunne we dit verhelpen of?

  Wij hebben een 57L aquarium van Juwel met een filter. Vanuit de filter worden er ook luchtbelletjes in het water gedaan. We hebben 5 plantjes er in staan.

  Wel hebben we al ervaren dat we te veel voer hebben gegeven want dit ligt op de bodem. Heb al het een en ander opgezocht over het voeren hier op het forum, dus weten wat we nu anders moeten doen.

  Maar die witte waas is dat een normale reactie?
  Wat kunne we anders doen?

  Groetjess..

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt beginnen met wat water te verversen. Maximaal de helft. Daarna moet de troebelheid snel verdwijnen. Als dat niet het geval is voer je waarschijnlijk nog teveel. Voer moet binnen 10 minuten helemaal op zijn. In geval van nood kan je tijdelijk even over actieve kool filteren. Je zou ook wat Aqua Clear kunnen gebruiken. Dat werkt vaak ook erg goed.

 9. Co zegt

  voeg goed water toe uit en goed draaiend aquarium dan heb je goede bacterie en met een of twee dagen is de bak kraak helder soms duurt het wat langer maar u ziet het opknappen kost niks en werkt vroeger deden we ook wel grisanten in de vaas dat water bewaren tot de bloemen dood zijn voeg maar toe aan het aquarium let wel op dat er geen bloemen voeding is toe gevoegd echt werk ook goed plus dat de planten ineens veel mooier worden

  1. Aquariumfans zegt

   Goede tip Co, dank u wel!!

 10. Inge zegt

  Hoi, ik heb sinds een maand een aquarium van 30 l met niet teveel visjes (7), waterpest in andere plantjes en hout (dit heeft een paar dagen in een kom met water gelegen dus geeft geen kleur meer af
  ik kreeg vervolgens bruine algen in het aquarium (water donker en bruin en rood bruine vlekken aan de binnenkant van het aquarium) dit heb ik weg gehaald en twee derde water ververst. het was toen nog steeds niet helemaal helder maar nu is er dus een witte waas/troebel wat moet ik nu doen ik geef ook niet te veel eten maar twee keer per dag. Wat nu te doen?

  1. Aquariumfans zegt

   30 liter is erg klein en de vis produceert organisch afval wat weer kan leiden tot het witte waas. Oplossing kan zijn een klein binnen- of buitenfiltertje, of het toepassen van zoveel mogelijk echte, snel groeiende waterplanten. Succes!

 11. Sander zegt

  Heb een vraag over het aantal vissen in mijn 55 liter aquarium. Heb de vismeter al ingevuld maar het grafiekje aan het einde is op telefoon en tablet niet te zien. In mijn. Aquarium zwemmen nu 3 guppen, 2 platys en 2 dwergklauw kikkers. Dus 7 vissen. Ik zou er graag wat neontetra’s en een algeneter bij willen. Kan dat in deze bak van 55 liter?
  Ps complimenten voor je website, zeer nuttig en leuk te lezen.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Sander, bedankt voor je compliment. Leuk om te lezen! Over je vraag: Een groepje van 6 – 8 neontetra’s zou wel kunnen. Persoonlijk zou ik die algeneter weg laten. Het schoonmaken van de ruiten moet je helaas wel zelf doen. Buiten dat is algeneter een verzamelnaam. Er zijn verschrikkelijk veel soorten. Groetjes!

 12. Marianne Nijkamp zegt

  Goedemorgen

  Ik heb een 80 liter bak met daarin 10 sluierstaarten en een algeneter. Ik had een pomp van aquaflow die 120 liter aan kon. Nu kreeg ik bij de aankoop van mijn aquarium een Tetra 700 pomp.
  Gisteren heb ik mijn gebruikelijke 2 wekelijkse schoonmaakbeurt gegeven en een waterwissel van ongeveer 50%
  Ook heb ik de tetra pomp grondig schoongemaakt en voor het eerst aangesloten. Tot mijn grote schrik zag ik ook bijna meteen de witte mist ontstaan.

  Ik wist niet hoe het kon en heb dus gisteravond nog eens twee emmers water gewisseld zonder al teveel succes.

  In mijn bak staan meerdere bosjes waterpest maar ik zal er vandaag nog wat bij halen. Nu is alleen mijn vraag moet ik nu wel weer water wisselen of niet? Ik zie dat advies tegenstrijdig langskomen.

  Doe ik er goed aan om het water helemaal te verschonen?

  Ik maak me zorgen om mijn visjes
  Marianne

  1. Aquariumfans zegt

   Ik weet niet wat voor filtermateriaal je gebruikt in de pomp. Als dit porselein of kalk pijpjes zijn dan is het slim deze uit te spoelen alvorens ze in de filter te doen. Dat voorkomt de witte waas. Wanneer de waas door de filterinhoud veroorzaakt is dan is deze over het algemeen niet schadelijk voor de levende have, noch de planten in de bak, maar wel hinderlijk om te zien. Groetjes

 13. Lindsey zegt

  Hallo. Wie kan mij helpen. Mijn goudvissen gingen ineens veel lucht happen. Ik kwam er toen achter dat mijn filter kapot was. Gelukkig had in een reserve filter. Bak verschoond en nieuwe filter erin geplaatst. Binnen aantal dagen bak helemaal wit en stonk naar riool. Zag dat 1 vis op zijn zij begon te zwemmen. Meteen in andere bak gezet met watertherapie. Nu gaat het weer oke. Nieuwe filter en waterpest plant gekocht, water weer helemaal ververst en weer een witte waas!! De vis die op zijn zij ging zwemmen is nu weer lucht aan het happen… wat doe ik verkeerd!! Ik heb nooit de witte waas gehad. Help?!?!

  1. Aquariumfans zegt

   Heb je toen je het filter verving wel gelijk nieuwe filterinhoud in het filter gedaan? Je zou wanneer je het water eens voor de helft ververst een vloeibaar filtermedium aan het water kunnen toevoegen. Dat kan geen kwaad. Ook zou je het filter eens voor een korte periode kunnen vullen met actieve kool in combinatie met filterwatten. Lastig adviseren zo op afstand zonder het aquarium te kennen maar hopelijk helpt dit iets! Groetjes!

 14. Mitch zegt

  ik ben deze week overgegaan naar een aquarium van 110 ik had er 1 van 54 liter ik die van 110 liter gekocht op marktplaats hier zit een filter in van Aquaflow 300 ik heb in me nieuwe aquarium zand zand gedaan van het merk JBL sansibar dark ik heb dit eerst uitgespoeld ik heb al het aquarium water uit me oude aquarium in me niewe aquarium en de rest aangevuld met kraanwater en uiteindelijk me vissen. Het water had een dikke witte waas na een paar dagen was dit wat minder, ik heb wat corydories gekocht en de volgende dag was de witte waas opeens weer veel erger ik had ook al nieuwe planten besteld en er vandaag ingezet en ik heb vandaag 75 procent van me water ververst in de hoop dat het hiermee minder zou worden maar dat is het niet ik dacht dat het mischien zou komen doordat ik het zand mischien niet goed genoeg heb gewassen kan iemand mij vertellen wat ik moet doen en wat er precies aan de hand is en hoe nu verder??? groetjes mitch

  1. Aquariumfans zegt

   Het witte waas kan het gevolg zijn van klei-achtige vervuiling in de boden. Je kunt tijdelijk filteren over actieve kool in combinatie met dicht gepropte filterwatten. Vaak gaat het dan snel over. Ook kan je Proberen het te verwijderen middels vloeibaar filtermedium. Succes en groetjes

 15. Rick zegt

  Hallo,

  Opstartend aquarium hier. Ik heb een vraag… ik heb 2 weken geleden een juwel 60 startkit gekocht (60 liter). Hierbij werd mij geadviseerd om een voedingsrijke bodemvuller te kopen en grind. Hierin ook 8 plantjes gezet (vooral op het oog gekozen) en de temperatuur op 24 graden gezet (op advies verkoper)… nu is een paar dagen nadat ik begonnen ben het water troebel geworden. Aangezien ik deze site goed doorgelezen heb verwacht ik dat het ‘de opstartfase’ is waardoor het troebel is geworden. Helaas meer dan een week verder is het nog steeds heel erg troebel, de planten doen het ook niet zo goed meer en ik merk dat het water ook een beetje begint te ruiken! Help! Moet ik juist water gaan verversen/filter schoonmaken of alles nog even laten rusten? Of de planten die het niet zo goed doen eruit halen om de bak zo juist weer schoner te maken?? Graag wat hulp, want mijn zoontje van 1,5 jaar kan niet wachten totdat er visjes inzitten.

  1. Aquariumfans zegt

   Stinkend water is nooit goed. Dus begin eens flink water te verversen. Kan het zijn dat de bodemvuller niet voldoende dik is afgedekt met het grind. Als je te grof grind hebt gebruikt kan het zijn dat de bodemvuller stoffen afgeeft aan het water. Snel starten met water verversen. Groetjes!

 16. Inge van Pinxten zegt

  Zouden jullie ons kunnen helpen! Sinds een dag stinkt ons aquarium enorm en zit er enorme witte waas/rook en veel witte slierten op de bodem!!
  Ik heb de filter te goed uitgespoeld? En er is teveel voer in het aquarium gekomen!…
  Wat kunnen we hieraan doen? Mijn dochter is bang dat de vissen zullen overlijden?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik ben bang dat die vrees niet onterecht is. Zoveel mogelijk de troep weghevelen en water verversen. Dat is de remedie tegen dit probleem. Bij het voeren ook nooit rechtstreeks in het aquarium voeren, maar op een lepel of in de hand. Daarmee voorkom je dat er ineens een hele prop voer tegelijk in het water komt. Succes!

 17. Shoto zegt

  Goedemorgen,
  Vandaag bovenstaand blog gelezen en ik denk dat ik het antwoord wel weet, maar wil graag even bevestiging. Gisteren een nieuwe bak gestart, juwel rio 180. De planten en grind ( plus extra grind) zijn opnieuw gebruikt, als ook 40 liter van het oude aquariumwater. Daarnaast kraanwater toegevoegd, met bindmiddel en easy LIFE aqua filter medium. Vanmorgen is het water wittig. De vissen lijkken zich normaal te gedragen. Is dit de bacterie explosie? En kan ik beter niets veranderen? Er staat tevens een bos waterpest in de bak.
  Mvg,

  1. Aquariumfans zegt

   De wittige waas kan door het filtermedium veroorzaakt zijn. Dit trekt na een of twee dagen vanzelf weg. Deze kan geen kwaad. Houd het maar in de gaten, maar zolang de vissen zich normaal gedragen zou ik mij geen zorgen maken. Waterpest en hoornblad zijn prima planten om mee te beginnen in een vers opstartende bak. Groetjes!

 18. Patricia zegt

  Hallo
  Wie kan mij helpen
  Heb een superfish home 110 aquarium

  Heb de bak helle maal leeg gegooid. Omdat ik zo’n witte waas had, het was zo erg dat ik de bodem nog niet meer zag.
  Ik ben helle maal op nieuwe begonnen. Heb mijn vissjes er uit gehaald en Heb de bak helle maal schoon gemaakt en nieuw water in bak gedaan. Heb er baco start (levende bacterie) in gedaan en voor het water vis vriendelijk te maken
  easy life aquamaker en ik heb een hoop water pest er in gezet. Voor de rest heb ik 2 zuurstofsteentjes er in.
  De aquarium heb ik nouw zo’n anderhalf week metrust gelaten. Heb de water waardes getest en die waren prima.
  Nu wil ik mijn visjes weer terug plaatsen en zie dat er weer een hele lichte voorm van een witte waas vormd.
  Nu is mijn vraag wat moet ik nu doen water verversen en dat spul easy life aquamaker er in gooien en Dit in de hele bak of alleen aan het verse water toevoegen. Moet ik ook de pomp schoonmaken.
  Heb ook een vraagje over de lamp hoe lang moet hij nu precies aan. Wandt de enne zeg maximaal 10 uur en de andre 8 uur en moet dat wit , blauw ,of wit blauw licht zijn.
  Hoop dat iemand mij eens een goed advies kan geven wandt mijn plezier aan deze hobby gaat nu gouw over
  Al vast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Ophouden met al die troep in het water te gooien. Waarschijnlijk zijn al die bacteriën de oorzaak. Ververs eens flink water en filter een paar weken over kool. Dan zou de bak weer helder moeten worden. Vervolgens filteren over watten en enkel een klein beetje plantenvoeding toevoegen. De helft van de voorgeschreven hoeveelheid. Kijk eens hoe het dan gaat. Niet opgeven. Daarvoor is deze hobby uiteindelijk veel te mooi !!

 19. Patricia zegt

  Hallo,
  Wij hebben Aquarium Superfish Home 110 aquarium WIT. Wij hebben ook de wel bekende witte waas in de Aquarium. Ik heb hem al een paar keer 1/3water ververs, maar de witte waas blijf terug komen. De water waardes zijn perfect. Heb wel van het merk Easy-Life Filter Medium en van dit merk Aquamaker voor het water vis vriendelijk te maken.
  Dan doe ik ook nog het spul van het merk Bacto start (levende Bacteriën)
  Dit doe ik alleen als ik het water en de pomp heb verschoont, en dan een keer in de week plantenvoeding.
  kwa planten heb ik 4 struikjes waterpest en nog zo’n plant met van die groene bladeren.
  Dus nu is mijn vraag nu rustig afwachten en hopen dat het zich vanzelf oplost of water verversen. Wand als ik raad vraag bij pets place of bij een andere Aquarium zaak zeggen ze voor 1/3 vers water er ingooien. Dus nu weet ik niet meer wat ik moet doen, en of ik ook altijd dat spul er in moet gooien, omdat ik dan bang ben dat de visjes dood gaan. Verder adviseren ze mij ook dat ik de pomp moet uitspoelen in het aquarium water wat er uit gaat. Wat is hier waar van.
  Dan heb ik nog een vraag je hoe lang moet ik de led lamp nu aan laten. Het is een lamp met wit en blauw let licht.

  hopelijk krijg ik hier wat advies wat ik nu moet doen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou per direct stoppen met die bacteriën toevoegen. Die kan je 1 keer toedienen bij de opstart van een aquarium maar hoeft daarna niet meer. Best kans dat al die overmaat aan dode bacteriën de oorzaak zijn van de witte waas. Groetjes

 20. Erik zegt

  Hallo, zou ik deze waas ook kunnen bestrijden als ik een paar liter water uit mijn vijver in het aquarium doe?
  Daar zitten namelijk al bacteriën in.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou het niet doen. Je weet niet wat je dan allemaal weer binnen brengt. Een waas op het water noemt men een kaamlaag. Dat zijn hoofdzakelijk afgestorven bacteriën. Dit is te verwijderen met een klein skimmertje of oppervlakte afzuiging. Een waas in het aquariumwater kan ook dode bacteriën betekenen, maar ook algenbloei of teveel opgeloste voedingsstoffen. Hier zou je tijdelijk een koolfilter op los kunnen laten. Groetjes

 21. Ekrem zegt

  Hallo,

  Zelfde hier, wat heb ik nu spijt dat ik dees blog niet eerder heb gelezen. Want ik heb juist een week geleden een 350l aquarium gestart met een fles filterbacteriën. En volgens het product zou mijn aquarium binnen 2dagen klaar zijn voor visjes maar ik lees hier tot 6wk rijptijd. Pfff marketing is niet zo klant vriendelijk!!!

  1. Aquariumfans zegt

   Daar komt de waarde van een aquariumvereniging weer om de hoek kijken. Daar zit vaak heel veel kennis en is men bereid je met raad en daad te helpen. Op zich is vallen en opstaan wel een goede manier van leren, ware het niet dat het hier om levende planten en dieren gaat. Goed dat jeje nu inleest! Groetjes

 22. Britt zegt

  Hoi,

  Wij hebben sinds 2 weken een rechthoekige vissenkom. (40x20x25) en hierin zitten 3 sluierstaartvissen. We hebben geen pompje, maar wel 2 plantjes en kleine steentjes op de bodem liggen. Nu wordt het water na verversen 2 dagen later alweer vies, er komt een witte waas in. Weet iemand wat we hier aan kunnen doen? Er zit al een buisje in met een stofje wat zorgt dat er extra zuurstof in de bak komt als dit nodig is.

  1. Aquariumfans zegt

   Eigenlijk is deze ruimte te klein voor deze vissen. Hier kan je beter een paar guppen in houden. De sluierstaarten vervuilen het water te erg. Overtollig voer heeft al snel grote impact. Deze vissen verdienen een groter aquarium. Groetjes

 23. Moes zegt

  Hoi allemaal. Ik heb een bak van 800liter met malawi cycliden. Vooral grote dus best kostbaar. Nu ben ik gisteren ochtend uitgeschoten met de voer en is er heel veel voer ingegaan. Kom savonds thuis grote paniek witte waas door het water. Heb ik 2 jaar tijd nog nooit gehad. Heb toen gelijk 75% van het water ververst. Maar vanmorgen geen verschil nog steeds witte waas en stank.

  Als ik zo lees kan ik er niks aan doen…. heb geen planten alleen rotsen in de bak.

  Alle advies is welkom… HELP 🙁

  Gr moes

  1. Aquariumfans zegt

   Ow nee wat vervelend! In dit geval had je het zo ver niet moeten laten komen. Direct weghevelen had dit voorkomen. Daar heb je nu niks meer aan, dat snap ik hoor. Een paar dagen water verversen is de oplossing. Om dit soort problemen te voorkomen is het slim om het voer vanuit de pot eerst in een ander bakje te doseren en niet rechtstreeks uit de pot in het water te gooien. Het gebeurt veel vaker namelijk! Groetjes

 24. Mariette zegt

  Hoi.
  Wij hebben sinds 2 dagen een aquarium van 40 bij 20 met 4 vissen erin geen pomp wel een zuurstofplant en mineralen schelp. Hebben nu soort grind op de grond…hebben nu ook elke x witte waas en de vissen gaan nu elke x boven zwemmen…kunnen jullie ons helpen wat te doen??
  Mariette

  1. Apisto zegt

   Vissen kunnen pas in een aquarium wonen na de indraaiperiode van 4 weken.
   Kun je vertellen welke vissoort je in je aquarium hebt?
   Een aquarium van 40cm is eigenlijk niet geschikt voor vissen, maar enkel voor garnalen.
   Overigens is bij vissen een filter noodzakelijk, zeker bij beginners die nog niet veel afweten van het biologische evenwicht.

 25. L.Wijers zegt

  Een paar dagen geleden water ververst in het aquarium, filter schoongemaakt en planten afgespoeld omdat er slakken zich erin nestelen. Vanmorgen was er een witte waas in het aquarium en vond ik een groot aantal van mijn vissen dood. Kennelijk zijn de bacteriën waarover wordt geschreven op uw website wel schadelijk.
  Hoe te handelen indeze?
  L. Wijers

  1. Apisto zegt

   De witte waas is niet schadelijk maar een reactie op het verwijderen van de goede bacteriën. Je mag een filter nooit volledig proper maken, in de sponzen zitten nuttige bacteriën die zorgen dat afvalstoffen uit het aquarium worden gefilterd. Wanneer je deze bacteriën wegspoelt heb je dus een probleem. Doordat de bacteriën niet meer aanwezig zijn, zal een nitrietpiek optreden, nitriet is extreem schadelijk voor vissen en zullen hieraan sterven. De witte waas die je nu krijgt is de bacteriebloei, eigenlijk de vermenigvuldiging van nieuwe bacteriën die binnenkort het filter en de bodem zullen bewonen. Het volledige biologische evenwicht is paas hersteld binnen 4 weken.
   Wat je nu kunt doen is elke dag, dit minstens 3 weken lang 60% water verversen om het nitriet te verdunnen.
   Wijze les: vervang of reinig enkel het mechanische filtermedia in je filter, nooit het biologische deel.

 26. Cas zegt

  Zit “witte alg” ook in een soort van kleine plukjes op het glas? Ik heb mijn aquarium nu bijna drie weken draaiend, met veel (aantal snelgroeiende) planten.
  Het is wel een relatief klein aquarium (30 l).
  Met hierin 2 plaatjes, 3 guppen, 3 kardinaal tetra’s en 2 goude honinggourrami’s en nog 4 vuurgarnalen. Ook zit er op de planten iets van (donker) groene plukjes. Wat kan het zijn???
  Mvg

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Cas,
   Wat je beschrijft is denk ik baardalg, dit is niet hetzelfde als ‘witte alg’ en gaat dus ook niet vanzelf weg na een paar dagen/weken. We hebben bij aquariumfans een artikel over baardalg. Ik raad je aan om dit artikel te lezen om van je baardalg af te komen. Groet!

 27. Jeroen zegt

  Beste allemaal,

  Afgelopen week heb ik een nieuw aquarium (jewel rio 180) opgestart. Ik heb de bak voorzien van een voedingsbodem en daarna de laag steentjes er overheen gelegd. Bij het vullen een flesje met bacteriën toegevoegd en de bak 1 dag laten draaien. Gisteren heb ik wat planten geplaatst en vanmorgen.. een lichte witte waas in de bak. PANIEK! Gelukkig lees ik hier dat het allemaal meevalt en ik gewoon geduld moet hebben. Bedankt voor de tips iedereen ?.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Jeroen,
   Hartstikke bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat ons artikel je heeft geholpen. Veel succes en plezier met je nieuwe aquarium.

 28. Rachel zegt

  Hallo,

  Ik heb alles zo’n beetje hier gelezen, als ik het goed begrijp is het bij een opstartende bak heel normaal.

  Ik heb 2 dagen geleden mijn bak opgezet en gevuld, met verschillende planten, spiderwood en dragon stone. Nu had ik vrijwel direct een witte waas in de bak. En nu nog. Hoe lang duurt dit gemiddeld? Ik heb een bak van 350 liter.
  Moet ik ook iets ondernemen als het te lang duurt? en hoe lang is dit dan?

  Alvast bedankt.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Rachel,
   Goed dat je je goed ingelezen hebt in dit probleem en het in inderdaad heel normaal. Soms is de waas binnen een paar dagen weg, maar het kan ook een paar weken duren. Zeker in een groot aquarium zoals die van jou, kan het wat langer duren. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel succes met je nieuwe aquarium!

 29. dittie zegt

  Vanaf 3 augustus 2016 geldt in de hele Europese Unie een verbod op bezit, handel en kweek van onder andere Cabomba Caroliniana en Eichhornia …
  welke kan ik dan kopen ?

  1. Aquariumfans zegt

   Van de Eichhornia ben ik niet zeker de E. diversifolia en E. natans plus E.azurea zijn nog steeds in de handel. Er zijn nog diverse Potamogeton soorten en Vallisneria te koop ook voor koud water.

 30. Remco Vedder zegt

  Hoi noy heb ik dus ook een vraag ik heb twee dagen geleden mijn bak ook verschoont 1/3 van het water maar en de pomp schoongemaakt en heb al een keer eerder een witte waas gehad in mijn bak en dat liep niet echt goed af maar nu heb ik dus dat weer en weet gewoon niet waar het aan ligt en nu vind ik het dus eigenlijk wel veel erger want ik heb nu duurdere vissen er in zitten dus baal best wel

  Gisteren kwam ik thuis als eerste mijn waardes gecheckt en die waren best hoog dus ja wat ik toen dacht laat ik dan maar water verversen en nu smorgen.s nog steeds de witte waas en waardes ook nog steeds niet goed nu weet ik dus zelf niet meer wat ik moet doen ik malawi chicliden in mijn bak een ik weet dat die niet veel plantjes hoeft hebben heb dus ook maar drie plantjes in staan maar wordt wel een beetje radeloos zo om dat ik het niet goed krijg groetjes remco

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Remco,
   Wat vervelend zeg! Witte waas in je aquarium ontstaat vaak als je je pomp helemaal schoonmaakt. Wij adviseren daarom ook om altijd maar een gedeelte van je filters uit te spoelen; zo blijven alle goede bacteriën die zich in je pomp bevinden behouden. Ook is 1/3 van je water verversen een redelijk drastische maatregel. Beter is om inzicht proberen te krijgen in welke waardes er precies te hoog zijn en proberen te achterhalen hoe dit komt. Met het verversen van je water haal je namelijk de oorzaak niet weg. Het enige dat je nu kunt doen is afwachten. Meet na twee weken opnieuw je waterwaardes (het liefst in de ochtend) en kijk dan eens welke waardes er precies te hoog zijn. Veel succes!

 31. Deveney zegt

  Hallo

  Me vriend en ik hebben last van behoorlijk witte waas
  We hebben er hele lange tijd geen last van gehad
  Opeens is het weer gekomen.
  We hebben aquarium al exstra 2weken niet verschoon
  Wij verschonen kwart van water normaal 1 keer in de week.
  We hebben al zo veel geprobeerd maak lukt ons niet om het weg te krijgen
  Hebben jullie tips

  HELP

  Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Deveney!
   Wat vervelend zeg! Om jullie goed te kunnen helpen hebben we toch een beetje meer informatie nodig. Bijvoorbeeld: Hebben jullie een filterpomp in het aquarium? Hoe zit het met de verlichting en staat jullie aquarium op een plek met zon? Hoe groot is het aquarium? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe het aquarium ingericht is: Zitten er veel of weinig planten in? Wat voor bodemmateriaal gebruiken jullie in het aquarium? Kortom: Zet jullie aquarium eens op de website en leg de vraag eventueel nog eens voor!

   Wat ons wel meteen opviel was de waterverversing van 25% per week. Eenmaal in de 14 dagen circa 15% van de waterinhoud verversen is gemiddeld genomen meer dan genoeg 😉 Dat is natuurlijk als je voldoende oppervlaktebeweging hebt in je aquarium, wat alles te maken heeft met de filterpomp. Hebben jullie het water al eens getest met teststripjes? Hiermee kun je meteen zien hoe het staat met het gehalte Cl2, de pH en KH, de GH en de gehaltes nitriet en nitraat. Als dit uit balans is, is het goed om dit eerst eens weer in balans te krijgen en waarschijnlijk is daarmee jullie probleem dan ook opgelost.

   Wat ik ook weleens doe bij een pas opgestart aquarium (en wat in jullie geval misschien ook helpt) is het toevoegen van levende start- en reinigingsbacteriën in het filter. Deze bacteriën zijn essentieel voor het biologische evenwicht in het aquarium en helpen daardoor het water schoon en gezond te houden. Als jullie dit doen, maak dan het filter niet te vaak schoon!
   Hopelijk kunnen jullie alvast iets met deze tips. Zo niet, dan horen we dat graag!

 32. BettaJunkXl zegt

  Als je een witte waas hebt betekend het gewoon dat een bacterie heeft besolten zich voor te gaan planten.

  – Welke bacterie dit is?
  – Wat gaat het met je water doen?

  Die vragen kun je enkel beantwoorden door je water te testen. (met bijv. een JBL test kit.)

  De waas kan zich namelijk al voor doen op moment dat je een slang gebruikt en een keer in het water blaast. (Hoeft niet, maar kan. Bacterie snap je?) De ene witte schim in het water is onschuldig en trekt weg de andere witte waas maakt je alles dood in je aquarium incl. planten en besmet nog een je bodem als je daar rijken kan.

  Nu kun je alles schoonmaken wat je wil bacterien zal het bevatten hoe dan ook.
  Dit neemt niet weg dat je je spullen schoon moet maken. Altijd eens in de zoveel tijd je aquarium schoonmaak spullen uitkoken.)

  De ” Start aquarium reactie ” die ik veel lees. Je kunt een aquarium op heel veel manieren starten. Afhankelijk van de inhoud die je gaat gebruiken en het type vis dat je gaat houden. Een zuiven en helder aquarium hebben wil niet zeggen dat alles schadelijk bacterien zijn verdwenen.

  Indien je een witte waas door het water heb die zich vermenigvuldigd zoals rook eruit ziet. Begin maar direct met je water tot 75% te verwisselen. Dit is namelijk een bacterie die het zuurstof zal ontrekken in je water. Wat betekend dat (Zoals de guppys hierboven.) de vissen geen tot weinig zuurstof zullen hebben.

  Je hebt ook een gevalletje ” zweef vuil ” dat een witte waas achterlaat in je aquarium. Ook zul je altijd een witte waas hebben als je je water ververst en het water niet behandeld.

  Vrijwel nooit zie ik de vragen:

  – hoe groot is je bak?
  – Hoeveel vissen heb je in je bak?
  – Is je bak breed of enkel in de lengte?
  – Staat deze in het volle zonlicht?
  – Staat deze in de schaduw.
  – Is je temperatuur op orde?
  – Wat voor bemesting gebruik je voor je planten?
  – Wat voor planten heb je in je bakkie?

  Schimmel op de bodem: Teveel voer dat op de bodem beland en begint te schimmelen. Heb je nog ruimte vrij in je bak en op zijn minst 60-100cm breed. Neem wat bodem laag vissen of eventuele botia soorten die houden je bodem wel schoon.

  Witte schim dat lijkt op rook: Begin maar ververssen en een hele boel. Zorg dat je een goed water preperaat hebt om leidingwater te kunnen behandelen. Mocht je enkel labyrintvissen hebben zoals betta’s deze trekken zich er weinig van aan omdat deze 90% van hun zuurstof aan het oppervlakte halen.

  Stank uit je bak: Plant rot waar bactierien zich op voeden. Zorg voor een goede co2 circulatie, stroming of voeding afhankelijk wat je planten nodig hebben. Heb je drijfplanten die weg rotten? Verwijder deze uit je bak deze gaan namelijk snel stinken. Reden: sommige vis soorten vreten aan de wortels en dat is voor deze plant een no go.

  Witte schim starten aquarium: vrij normaal dit moeten ze onder elkaar uitvechten. Beste is om er nog geen vissen aan toe te voegen en minimaal 2-6 weken laten indraaien. (80 liter bak – minimaal 2 weken. alles boven de 200 liter minimaal 6 weken.) -> Afhankelijk formaat bak.

  De factoren die problemen scheppen in een aquarium zijn zo varierend dat er heel moeilijk een oordeel op te vestigen is. Hou altijd je inhoud, formaat & type vissen en planten in gedachten En natuurlijk wat hebben deze nodig? Wat botst met elkaar? Gebruik nooit dezelfde spullen voor verschillende aquaria. Wil je dit toch doen kook ze dan uit. Geen enkele community bak is in balans maar dit wil niet zeggen dat je vissen geen gezonde omgeving hebben.

  1. Aquariumfans zegt

   Joi BettaJunkXL! Bedankt voor je geweldige adviezen. Hier gaan de lezers zeker wat aan hebben. Ook goed dat je ingaat op het brede plaatje rondom Witte waas in het aquarium. In het bijzonder de vragen die jejezelf moet afvragen is een goede toevoeging. Als jeje aquarium wilt begrijpen dan moet je die vragen kunnen beantwoorden. Wanneer je meer begrip over je aquarium hebt, kun je problemen ook veel beter aanpakken. niet alleen bij de Witte Waas problematiek. We zullen in de toekomst het artikel aanscherpen met onder meer je input.

   Superbedankt nogmaals voor de reactie en groetjes!

 33. Emm zegt

  Hallo, ook ik had/heb die witte waas en stank. Bij petsplace vertelden ze mij vanmiddag ook daar ik met plantjes moest proberen. Nou, prima. Maar nu heb ik inmiddels 5 guppen dood en 4 garnalen. .. heeft dit hiermee te maken?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Emn! Het gaat niet zozeer om de plantjes, maar dat de aquariumplanten goed groeien. Doen ze dat niet, dan krijg je over het algemeen alleen maar meer last van alg. Dat de Guppen en Garnalen door gaan kan zeker door de aanschaf van planten komen (in de zin dat er een schadelijke stof in je aquarium is gekomen) maar ook gewoon omdat je aquarium niet de juiste voorwaarden heeft voor een gezond onderhoud van je vissen. Heb jeje waterwaarden wel eens gemeten? Zou ik zeker eens doen! Wellicht vind je daar een hint over de volgende beste stap voor je aquarium. Groetjes!

 34. Imke zegt

  Beste,

  Wij hebben de aquarium net schoongemaakt en ook last van deze witte waas omdat wij geen plaats hebben om de vissen ergens anders te plaatsen moeten de vissen er natuurlijk ook meteen terug in dus kan de aquarium nooit indraaien… Gaat het vanzelf terug weg? Het is nu 3 dagen staat al waterpest en cabomba in van in het begin maar het word steeds erger in plaats van beter…. Kan je mij helpen?

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Imke!
   Het is natuurlijk even schrikken als je aquarium ineens wit uitslaat en het ook nog eens erger lijkt te worden, maar als je je aquarium net een grondige schoonmaakbeurt hebt gegeven is dit redelijk normaal. Het is geen probleem om de vissen in het aquarium terug te stoppen; met een twee weken moet de waas wel weggetrokken zijn.
   Maken jullie het aquarium vaker op deze manier schoon? Het is namelijk niet aan te raden om een gehele waterverversing te doen, omdat daarmee ook alle ‘goede’ bacteriën verdwijnen. Beter is het om je filter in gedeeltes en niet al te vaak uit te spoelen en om de 14 dagen zo’n 15% van het water te verversen. Dit moet voldoende zijn! Groetjes!

 35. Maurits zegt

  Even een paar opmerkingen van een aquariumspeciaalzaak maar ook een die-hard hobbyist :

  De zinsnede:
  1) “Laat deze dan eerst twee weken ‘rusten’ met voldoende aquariumplanten en zonder aquariumvissen erin. ”

  Mijn reactie:
  1) ??? waar wachten we op in deze twee weken? bacteriën groei ? waar leven deze dan van?
  jammer dat deze achterhaalde wijze hier nog wordt benadrukt / gehanteerd.

  De zinsnede:
  2) “Tip: Ga niet altijd op het advies af van een aquariumwinkel. Je rekent dan op de expertise van iemand die graag verkoopt. In dit geval zijn dure middelen niet nodig.”

  2) Mijn reactie :
  Ik denk dat ik namens vele aquariumspecialisten en speciaalzaken spreek: de echte aquariumspeciaalzaken hebben JUIST WEL mensen staan die de hobby een warm hart toedragen en kennis van zaken hebben. Jammer dat we/ze vaak als geldkloppers worden neergezet. Jammer ook omdat deze in een winkel werkende adviseurs vaak meer specialistische en situatie specifieke oplossingen en alternatieven weten dan het internet te bieden heeft. Deze mensen willen ook dat JIJ een goed draaiend aquarium hebt, want tevreden klanten zijn meer waard dan geld.

  Het klopt: wij handelaren verkopen, maar waar je als klant niet bij hebt stilgestaan of waar je geen weet van hebt kun je ook niet toepassen, nu door ons advies kan het juist zijn dat je aquarium beter wordt en zelfs voor minder geld dan je denkt. Goed advies is onbetaalbaar.

  – Ik sta natuurlijk open voor commentaar en discussie –

  Maurits

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Maurits,
   Bedankt voor je goede verhaal! Deze inhoudelijke reactie is leerzaam voor iedereen. Dat vind ik erg belangrijk. Ik zal proberen mijn gedachtegang duidelijk te maken.

   1. Met “rusten” van het aquarium bedoel ik dat het belangrijk is om het aquarium in te laten draaien. Vaak worden er meteen teveel aquariumvissen toegevoegd en de ecologische bacteriecultuur van het aquarium kan dat helemaal niet aan. De afbraak van afvalstoffen gaat niet snel genoeg. Gevolg: algen.

   Dus voor het indraaien wel aquariumplanten (je kunt wel bijvoorbeeld een klein beetje vloeibare mest toevoegen), geen aquariumvissen. De bacteriën hebben tijd zich te nestelen en dat is goed voor de balans van je bak. Die bacteriën krijgen genoeg voeding van de aquariumplanten die erin staan en later van de cyclus waar ook aquariumvissen onderdeel vanuit maken. Achterhaalde manier van denken, klinkt wat hard 😛 Maar ik hoor graag wat de nieuwe manier van denken is. Misschien word ik wel oud 😉

   2. De tip om niet teveel af te gaan op aquariumwinkels is er eentje die aquariumzaken ook aan zichzelf te danken hebben. Je wilt niet weten hoeveel negatieve reactie ik over aquaria zaken te horen krijg. Misschien moet ik het omdraaien: een goede aquariumzaak met oprecht advies is goud waard!

   Check vooral de website, mocht je nog meer vinden schrijf het in de reacties. Wij zijn er erg blij mee!

   Groetjes!

 36. Ricke zegt

  We hebben ook last van die witte waas hadden aquarium helemaal schoon gemaakt,
  Maar hij stinkt ook heel erg wat kan ik daar aan doen
  Groet rick

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Ricke,

   Heb je het aquarium schoongemaakt nadat je een witte waas had? Punt is dat die witte waas juist vaak ontstaat nadat een aquarium opnieuw is opgestart. De balans is nog niet helemaal goed. Vaak verdwijnt dit vanzelf weer nadat de bak een tijdje heeft gedraaid. Stank is een teken van rotting of van verkeerde bacterien die de overhand hebben gekregen. Het beste dat je kunt doen is zorgen dat je aquariumplanten goed blijven groeien, dan verdwijnen beide klachten vanzelf. Groetjes!

 37. Tiffany zegt

  Hoi Hoi
  als eerste heel erg bedankt voor de tips tegen de witte waas, wij hebben hier sinds kort ook last van en gaat sloom of niet weg vanzelf. dus ga even met de waterpest en cabomba proberen en weer even afwachten. maar ik zit ook met een ander probleem waar ik nergens de antwoorden voor kan vinden, dus hopelijk weten jullie hier antwoorden op.
  we hebben sinds 3 dagen in ene last van Schimmel? op de bodem. we hadden de bak al schoon gemaakt en een betere bodem in gedaan met voeding etc. maar het is na 1 dag weer terug gekomen.
  ik las overal dat het door het hout kan komen, maar gek genoeg zit het juist niet bij de kienhout. het komt uit de plantjes die ik er nu heb in zitten. er komt een wit donslaagje onder de plantjes vandaan en verspreid best snel over de bodem heen. wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Tiffany, bedankt voor je reactie en graag gedaan natuurlijk! Je vraag wil ik graag beantwoorden maar voor goed advies heb ik een foto nodig. Kun je deze naar me sturen via onze Aquariumfans Facebook pagina? Dan kijken we ernaar!

  2. Kimberley zegt

   Hallo Tiffany!

   Dit gebeurd vaak bij opstartende bakken. Is jullie aquarium pas opgestart?
   De schimmel moet vanzelf weer wegtrekken. Wat kan helpen is hevelen, plukken en wegzuigen.

 38. Daniel L. zegt

  Erg duidelijk en goed om te weten! Ik heb dan al wel jarenlang aquaria gehad en ben heel erg bekend en nooit bezorgd door de ‘witte waas’ in het water, wetende dat het na een aantal dagen verdwijnt, maar ik wist nooit precies wat het was.

  Bedankt! 🙂

  1. Aquariumfans zegt

   Nogmaals hoi Daniel 😉

   leuk om te horen, bedankt voor je compliment! Jij hebt mazzel gehad dat het binnen een aantal dagen verdwijnt (en vaak is dat ook het geval). Soms alleen hebben mensen er echt een stuk langer last van. Dan wordt het natuurlijk behoorlijk irritant. Het kan natuurlijk ook een fixe uitdaging zijn om een goede balans in het aquarium te vinden. We horen graag weer snel van je!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.