fbpx

Wat is Baardalg nou precies? En hoe kom je er snel vanaf!

Iemand vroeg mij laatst: “Wat is Baardalg dan?”. Mijn antwoord was iets in de zin van: vervelend, hardnekkig, een aquarium killer en erg moeilijk te verwijderen. Alleen begreep ik de vraag verkeerd. De vraag is: “Wat is Baardalg nou precies? En hoe ziet het er precies uit?”. Goed, toegegeven, ik gaf een antwoord vanuit de herinnering van de tijd dat ik hardnekkige Baardalgen had. Niet grappig. In deze blog zorg ik ervoor dat je na het lezen ervan precies weet hoe Baardalg eruit ziet en wat het nou precies is. Met deze informatie kom je wél van Baardalgen af.

Bestrijd Baardalgen snel en efficiënt

Wil je niet wachten en direct actie tegen Baardalgen ondernemen? Dat kan! In hoofdlijnen ben ik er vanaf gekomen door een combinatie van dit algenmiddel in combinatie met deze vloeibare plantenvoeding met CO2. Of ga voor een bundel, dan heb je alles makkelijk bij de hand. Dat was voor mij een schot in de roos. Voor het gemak: er zijn ook andere anti alg middels in omloop om mee te experimenteren.

Wat is Baardalg?

Baardalg in volle glorie
Baardalg in volle glorie

Baardalgen zijn de afgelopen jaren onder verschillende namen opgedoken op het internet. Mensen bedoelen met Baardalg vaak Roodwieren, Penseelalg, Borstelalg of Zwarte puntalg. En eigenlijk klopt dit niet. Roodwieren, Penseelalg en Puntalg kunnen op elkaar lijken, hetzelfde zijn ze niet. Het verschil tussen Baardalg en Penseelalg is voor de leek alleen lastig te onderscheiden. Gelukkig zijn ze wel op dezelfde wijze te bestrijden.

Je kunt Baardalg dus eigenlijk zien als een containerbegrip voor bovengenoemde algensoorten / families. De mythe opgelost!

Tip: lees onze blog over Baardalg bestrijden als je er definitief vanaf wilt.

Hoe ziet Baardalg er precies uit?

Baardalg neemt ietswat verschillende vormen aan, het hangt er vooral vanaf in welke fase deze krachtige alg zit.

 • Beginfase: In dat geval ziet Baardalg eruit als een soort stoppelbaard met kleine stoppeltjes van een paar milimeter lang.
 • Volwassen fase: Gezonde Baardalg (dat willen we natuurlijk niet) zie je ook op verschillende manieren terug. Vaak als een baardachtig plukje algen bij elkaar. Bijvoorbeeld op stukken hout. Soms juist als een harige rand rondom de bladeren van je aquariumplanten. Uiteindelijk krijgen deze plukjes algen ook wat langere sliertjes.
 • Eindfase: Als je ooit Baardalg effectief hebt bestreden dan zie je dat wanneer deze doodgaat, de alg rood wordt. Vervolgens verdwijnt de alg alsof het er nooit heeft gezeten. Behalve op je planten, daar laat Baardalg een zichtbaar maar onschadelijk plekje achter.
KenmerkOmschrijving
VormPluizige alg, vaak in groepjes. Soms met langere haartjes. Vaak rondom de randen van aquariumplanten
KleurSoms zwart, roodbruin, grijsbruin of dondergroen
LengteVanaf een paar mm tot 1 cm
Meer infoHecht zich graag aan traaggroeiende planten waar wat viezigheid op lag

 

Tip: Baardalgen houden van bladeren waar wat vuil op zit. Af en toe met je hand het vuil eraf ‘waaieren’ kan geen kwaad.
Nog een tip: ik schreef ook een blog over de oorzaken van Baardalg. En hoe je Baardalg kunt voorkomen.
Volwassen fase van Baardalg. Wat is Baardalg? Dit dus
Volwassen fase van Baardalg
Beginfase van Baardalg
Beginfase van Baardalg

 

 

 

 

 

 

Wat is het verschil tussen Baardalg en Penseelalg

Penseelalg op steen
Penseelalg

Zoals ik eerder in deze blog aangaf, wordt Baardalg gebruikt als aanduiding voor verschillende soorten algen of algenfamilies. Het meest wordt Baardalg verward met Penseelalg. Om daarin duidelijkheid te scheppen zal ik hierop wat dieper ingaan. Kort gezegd: beide zijn verschillende algen maar worden op dezelfde manier bestreden.

 • Baardalgen groeien vooral op levend organisch materiaal zoals planten in je aquarium. Vaak bij aquariumplanten die niet helemaal goed groeien. Bijvoorbeeld door een beschadiging of voedingstoffentekort. Deze alg is moeilijk te verwijderen. Baardalg groeit dus niet op je filter of ander niet organisch materiaal. Baardalg zie je ook vaak rondom de randen van aquariumplanten.
 • Penseelalgen groeien op zowel planten als stenen, hout, filters, decoratiemateriaal. Soms als hele grasvelden vol. Ze zijn moeilijk los te krijgen van de ondergrond. Penseelalg groeit meer vanuit één punt, als een borsteltje. Een plukje alg.
Penseelalg op een steen
Bosjes Penseelalgen op een steen

Penseelalg en Baardalg hebben dus overeenkomsten qua kleur en vorm maar zijn niet helemaal hetzelfde. Baardalg zelf groeit vooral op organisch materiaal zoals aquariumplanten.

Verder is het belangrijk te weten dat beide algen vooral voorkomen door CO2 problemen. Gelukkig maar want daardoor zijn ze ook op dezelfde manier te bestrijden.

Nog wat meer informatie over Baardalgen

Baardalgen zijn enorm vervelende algen. Wil je echt een definitieve oplossing. Lees dan vooral onze andere blogs over Baardalg. Zoals:

Zet hem op met het aanpakken van die rottige Baardalgen. Ik hoop dat na het lezen van dit artikel er vooral veel duidelijkheid is, en weinig vragen. Mocht je toch nog wat willen weten, of gewoon je ervaringen willen delen: laat je vraag of opmerking hieronder bij de reacties achter. Grote kans dat je antwoord op je vragen krijgt.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Joop zegt

  Ik had baardalg, hen over de gehele lengte van de bak een sproeibuis geplaats richting voorraam iets schuin naar beneden zo dat alle planten licht bewegen en een paar weken was de alg verdwenen.

  1. Aquariumfans zegt

   Bedankt voor de tip over je manier van Baardalg bestrijden. Top! Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.