fbpx

Nano aquarium planten en vissen, welke zijn geschikt?

Daar sta je dan met je mooie nieuwe Nano aquarium. Een goede oplossing als zo’n groot aquarium in je huis toch een beetje teveel van het goede is. Alleen welke aquarium planten en welke aquariumvissen zijn nou geschikt om de bak mee te vullen? Het is goed dat je je er eerst in verdiept voordat er tot actie over wordt gegaan. Waarom? Ten eerste omdat niet alle planten en vissen bij elkaar kunnen. Ten tweede omdat gewone aquariumplanten bij aanschaf een goede maat hebben, maar na twee weken het aquarium overwoekerd is.

Zorg altijd voor de juiste mix Nano aquariumplanten en vissen!

Wil je precies weten welke aquariumplanten en aquariumvissen geschikt zijn voor je Nano aquarium? Hieronder vind je mijn persoonlijke selectie maar er is nog veel meer mogelijk om jouw aquarium fenomenaal te maken. Bijvoorbeeld zorgen dat je aquariumplanten goed groeien door het gebruik van speciale nano aquarium plantenvoeding. Daar ben ik fan van. Daarnaast is de Nano algenmagneet ook echt een aanrader want die kan ronde hoeken in het glas schoonmaken. Succes met je Nano!

Nano aquarium planten, welke zijn geschikt?

In een Nano aquarium moet de rol van aquariumplanten niet worden onderschat. De zuurstof die overdag wordt geproduceerd, de schuilplekken voor vissen en garnalen en het design zijn daarin belangrijke aspecten. Voor het Nano aquarium zijn alleen kleine aquariumplanten alleen geschikt. Daarbij is het goed te bedenken dat de eisen van deze planten overeenkomen met die van de aquariumbewoners.

Tip: teveel dieren in de bak is niet goed. Je waterkwaliteit zal achteruit rennen, met alle gevolgen van dien. Bakken tot 20 liter kunnen één soort herbergen, bakken tot 35 liter twee soorten. Lees ook eens de blog over het Nano aquarium voor meer informatie.

De vijf meest geschikte Nano aquarium planten

 • Nano aquarium planten, Javamos (Vesicularia dubyana). Vastgemaakt aan een stuk steen of hout, een prachtig gezicht in het Nano aquarium. Javamos moet zo nu en dan wel even teruggesnoeid worden, maar je garnalen zijn er heel blij mee.
 • Nano aquarium planten, Dwergcryptocoryne (Cryptocoryne parva). Een kleine vorm van de bekende Cryptocoryne die niet groter wordt dan 3-5 cm. Dit zijn aquariumplanten die geschikt zijn voor de voorgrond.
 • Nano aquarium planten, Javavaren (Microsorum pteropus ‘Windelov’). Geschikt mits in toom wordt gehouden omdat deze plant groter kan worden dan een Nano aquarium aan kan. Gelukkig groeit deze plant niet bijzonder snel. Wel op wortels of stenen binden!
 • Nano aquarium planten, Dwerganubias (Hartvormig speerblad, Anubias nana). Dit zijn langzaam groeiende aquariumplanten waarbij de wortelstok nooit in het grind moet zitten maar vastgebonden aan een steen of stuk hout. De vorm van het blad geeft een mooi effect.
 • Nano aquarium planten, Dwergamazonezwaardplant (Echinodorus). Deze Nano Aquarium planten zijn geschikt als voorgrondplant. De bladeren worden niet groter dan 5 cm. Heeft wel voldoende plantenvoeding nodig.

Welke aquariumvissen zijn geschikt in een Nano aquarium?

Een Nano aquarium is niet geschikt om veel of grote aquariumvissen in te houden. Dat heeft ermee te maken dat aquariumvissen afvalstoffen aan het water afgeven. Deze afvalstoffen zijn door de kleine afmeting van het Nano aquarium een grote belasting voor de waterkwaliteit. Zelfs als je het aquarium elke dag zou verschonen. Toch kun je er wel degelijk aquariumvissen in houden. Navolgend een selectie van geschikte aquariumvissen voor je Nano aquarium.

Tip: voer niet teveel. Teveel voeren zal leiden tot algen. Probeer om de dag zoveel voer te geven, dat het na 3 minuten opgegeten is.

Vuurzalmen ofwel de Hyphessobrycon Amandae

Vuurzalmpjes (Latijnse naam is Hyphessobrycon Amandae) worden tot 3 cm lang en zijn met hun mooie oranje kleur een opvallende vertoning. Deze tropische vissen gedijen in een omgeving van zacht, zuur water met een PH van 5-6 en een temperatuur van 25-27 graden. Alleen als de waterwaarden goed zijn, krijgt deze vis een mooie heldere kleur.

Dwergpotloodvissen ofwel de Poecilobrycon (Nannostomus) eques

Dwergpotloodvisjes (wetenschappelijke naam is Poecilobrycon (Nannostomus) eques) worden tot 3,5 cm lang en zijn bezaaid met prachtige rood met zwarte strepen. Deze aquariumvissen gedijen in een omgeving van zacht, licht zuur water met een PH van 6-6,5, bij een temperatuur van 22-26 graden. Deze vissen voelen zich op hun gemak bij een dichte begroeiing. Veel Nano aquarium planten is een pre.

Rode dwergbarbelen ofwel de rode Barbus

Rode dwergbarbelen worden tot 3 cm lang en zijn met rode tinten op hun huid een mooie aquariumbewoner. Deze aquariumvissen gedijen het beste in een omgeving van zacht, lichtzuur water met een PH van 5,5-6,5 en een temperatuur van 22-25 graden. Ze hebben een voorkeur voor een zandbodem en leven het liefst in een groep van minimaal 10 stuks

Bengaalse vuurtjes ofwel de Badis Badis Bengalensis

Bengaalse vuurtjes (ook wel de Badis Badis Bengalensis) worden tot 3 cm lang en het zijn prachtige vissen met rode tinten en strepen. Ook de vorm van de vinnen is erg mooi. Deze aquariumvissen gedijen goed in zacht tot middelhard water met een PH van 6,5-7,5 en een temperatuur van 22-26 graden. Het is een haremsoort dus dat betekent dat er bij één mannetje meerdere vrouwtjes (3-4 stuks) gezet moet worden.

Venezolaanse dwergpantsermeerval ofwel de Corydoras habrosus

De Venezolaanse dwergpantsermeerval ofwel de Corydoras habrosus worden tot 3 cm lang en hebben mooie zwarte vlekken op hun lichaam. Ze gedijen in een omgeving van zacht tot hard water met een PH van 6,5-7, bij een temperatuur tussen de 24-27 graden. Deze vissen voelen zich prettig in een groep van minimaal 7 stuks.

Tip: observeer elke dag. Kijk goed of er misschien een visje mist en of iedereen het nog naar zijn zin heeft. Zien de Nano aquarium planten er gezond uit en zijn er geen ziekte tekenen? Goed gedaan!

Een vraag aan jou…!

Heb je vragen, opmerkingen of ervaringen over Nano aquarium planten en aquariumvissen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

103 Reacties
 1. Nick zegt

  Ik heb een 30 liter bak (32×32×32) met daarin 5 kardinaal tetras, 3 otocinclus vittatus en 1 mannetjes dwerg gourami (vrouwtje is na 3 dagen al overleden..)
  Nu twijfel ik of de bak niet toch te klein was voor het koppeltje gouramis, de dierenwinkel zei dat het net kon).
  Dus ik twijfel om weer een vrouwtje te halen zodat de man niet alleen is, of nu niks halen en het mannetje dan maar alleen te houden. Wat zou je aanraden?

  Ik denk overigens verder dat mn aquarium wel aan z’n limiet zit of zou er nog een klein visje bij kunnen? Eventueel een paar tetra bijvoorbeeld meer?

  Dankjewel!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nick, eigenlijk is het bakje te klein voor de vissen die je noemt. Het vrouwtje gourami heeft daardoor te weinig ruimte om het mannetje te kunnen ontlopen. Ik zou je niet adviseren er nog meer vissen bij te zetten. Succes!

   1. Nick zegt

    Ik ben er inmiddels mee terug gegaan naar de dierenwinkel en daar gaven ze hun fout toe. Inmiddels heb ik de gouramis vervangen door een paar ember tetras. Erg leuk maar compleet anders.
    Toch nog bedankt!

 2. Bram zegt

  Hallo iedereen,

  Ik ben van plan om me een Superfish home 60 aan te schaffen.
  Lengte: 58,5 CM
  Breedte: 32 CM
  Hoogte: 42,5 CM
  60 liter in totaal

  Ik ga het aquarium inrichten met rotsen, javamos en drijfplanten. Voor de vissen had ik gedacht aan 3 dwerg gourami’s (1 mannetje met 2 wijfjes) , 1 regenbooghaai, 10 neon tetra’s en 2 Pandapantsermeerval.

  Is deze combinatie haalbaar in dit aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich wel haalbaar. Ik zou alleen maar 1 stel gourami’s nemen, de vrouwen maken vaak onderling ook ruzie, De regenbooghaai zou ik achterwege laten en in plaats daarvan 4 of 5 panda’s nemen. Maar ja, wie ben ik? Het is jouw aquarium :-)! Succes!!

 3. A Verwoerd zegt

  Hallo,

  Ik heb zojuist een superfish start 30 tropical aquarium gekocht.
  Nu wil ik daar het optimale plezier uit halen.

  Ik heb al besloten om de bodem met aquasoil te bedekken. Alleen aquasoil is dan voldoende toch?

  Verder zou ik hier wat garnalen in willen houden en een betta, is dit het maximale? of zou hier toch nog wat bij kunnen?

  Alvast bedankt.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is maar een heel klein bakje. In combinatie met de garnalen zou ik zelf de voorkeur geven aan een stuk of 8 dwerg- of micro rasbora’s. Daar zullen de garnalen sowieso ook minder last van ondervinden. Groetjes

 4. Debby zegt

  Hey!
  Ik kocht net een juwel primo 60. 61breed, 31 diep en 37 hoog.

  Volgende maand verplaats ik mijn “oude” visbestand naar deze juwel. Na het indraaien en nitrietpiek.

  Nl. 10 vuurtetra(vuurzalm), 10 citroengarnalen, 2 corydoras pygmaeus en 6 helenaslakken.

  Ik wil mijn vis visbestand later ook uitbreiden. Zowiezo wat pygmaeus erbij. Schooltje van 6?

  Is er nog een ander soort klein, kleurrijk visje die erbij kan?

  Grtjs en bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Een schooltje C. pygmaeus van 6 – 10 is altijd beter dan een koppeltje van twee. Er zijn een heleboel dwerg rasbora’s en bijvoorbeeld de pareldanio, waarvan je een schooltje van 6 – 10 zou kunnen bijplaatsen. Groetjes

 5. Albert Ras zegt

  Goedendag,
  Ik heb pasgeleden een aquarium gekocht. Dit aquarium heeft een inhoud van 25 liter met afmetingen van 36 bij 22 centimeter en 37 centimeter hoog. Ik ben alleen nog op zoek naar de gepaste vissen voor mijn aquarium. Het welzijn van de vis is voor mij erg belangrijk. Ik wil dus graag dat de vis zich zo goed mogelijk voelt in mijn aquarium. In mijn zoektocht naar de perfecte vissoort zie ik nu door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat jullie mij op enige manier zouden kunnen helpen met deze keuze. Verder wou ik nog vermelden dat het aquarium een grindbodem bevat. Alvast bij voorbaat dank voor de eventuele reacties.

  Met vriendelijke groeten,
  Albert Ras

  1. Aquariumfans zegt

   Gegeven de geringe afmetingen van dit aquarium zou ik me beperken tot 1 betta, of een paar guppen of een koppeltje honinggoeramie’s. Succes en groetjes!

 6. Nientje zegt

  Hallo, ik heb een 30 liter bak met vuurgarnaaltjes en een betta,
  Nu heb ik er een 70 literbak bij gekocht en daar wil ik graag 20 citroengarnaaltjes, 3 dweralgeneters, 8 kleine tetras en 10 rasbora briggiteas in doen kan dat? Zou u er dan nog wat bij adviseren of de scholen van de microvisjes groter? Of is dit helemaal prima zo?

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik 6 dwergalgeneters en 12 Rasbora’s doen en die garnaaltjes, maar eigenlijk niet meer. Het is gauw te vol in een aquarium. Succes!

 7. Parise Goos zegt

  Hey,
  Ik heb net een vak van 30l gekocht ( 32x32x32 )
  Ik ben echt aan het twijfelen over welke visjes ik er in wil zetten.
  Ik dacht aan 3guppen en 2 corydoras.
  Maar toen las ik dat corydoras in groepen leefden. Daardoor dacht ik misschien 4-5 corydoras maar voor de rest niets. Is dit een goede optie of zijn guppen beter hiervoor. Ik heb nog een vraagje over de corydoras. Als ik deze koop moet ik dan speciale voeding hebben die snel tot op de bodem zakt of maakt dat niet zoveel uit?
  Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen…
  alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   #2×32 i8s niet veel oppervlakte voor een schooltje Corydoras. Ik zou dan eerder gaan voor een klein visje. Ik heb zelf een school van 15 pareldanio’s in zo’n bakje met wat garnalen. Op zich een leuk schouwspel om naar te kijken. Overigens zijn er voor de Corydoras speciale voedseltabletten die snel zinken. Succes en groetjes!

 8. Kim zegt

  Hoi!
  Ik heb een nieuw (nano)aquarium gekocht van 25 liter.
  Afmetingen zijn 46,5 x 25 x 28,5 cm. Nu heb ik al een paar gupjes die ik over wil zetten in dit aquarium.
  Is het verstandig hier nog 1 andere soort bij te doen? Ik vind bijvoorbeeld de rasbora Galaxy ontzettend leuk maar ook eventueel gewoon een neon tetra. Ik las dat het minimaal een schooltje van 4 a 5 dient te zijn dan? Wordt dit dan te vol?
  Daarnaast vind ik een zebra slak erg leuk, kan ik er daar 1 of eventueel 2 van in het aquarium doen?
  Alvast heel erg bedankt!
  Mvg Kim

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Kim, ik heb zelf ook zo’n nanobakje met 4 mannetjes endlerguppen en 8 Rasbora galaxy. Dat gaat prima samen. Ik heb er dan ook wat Crystal red garnalen bij, maar een slak in plaats daarvan zal ook geen probleem opleveren.

 9. Evelien zegt

  Wat een goed verhaal en de reacties helpen ook enorm bij het oriënteren!
  Wij hebben nieuw een biorb cube van 40x40cm en 60l.
  Omdat we zelf 2 dochters en 1 zoon hebben, lijkt het me leuk daar 2 vrouwtjes en 1 mannetje honinggoerami in te doen.

  Kunnen deze vissen gecombineerd met:
  Danio margaritatus – Rasbora Galaxy
  Dario dario – Bengaalsvuurtje

  En zo ja, hoeveel kan ik dan van de danio en dario erbij nemen, gezien de afmeting van het aquarium?
  Super bedankt vast!

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich kan die combinatie met de honinggoerami’s wel, maar dan met slechts 1 van de genoemde soorten en neem daar minimaal 6-8 exemplaren van, maar echt niet meer.

 10. Samantha zegt

  Hallo!

  Ik heb een aquarium van 40x20x40 (25L).
  Hier heb ik 3 corydoras habrosus in zitten.
  Ik had er meer maar door een schimmel helaas 4 corydoras verloren.
  Dit is nu bijna 2 maand geleden en de overige Cory’s doen het goed. De schimmel is uit de bak en de bak is verder gezond.
  Nou was ik net mij javavaren aan het snoeien, en kom ik 1 blad tegen met donker bruine balletjes aan de onderkant. Helaas al gesnoeid voordat ik daar achter kwam. Ik denk 7mm ongeveer, een stuk of 20. Zouden dit cory eitjes kunnen zijn?
  Als ik Google kom ik alleen wit achtig of doorzichtige eitjes tegen, en tegen het glas aan, in vele grotere groepen bij elkaar.
  Hier zitten ze niet tegen elkaar aan, maar zijn het losse balletjes opzich.
  Enig idee wat het kan zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Varens maken sporen. Daar vermenigvuldigen ze zich o.a. mee. Die sporen zitten aan de onderkant van de bladeren als bruine balletjes. Heel goed mogelijk dat je deze hebt aangezien voor eitjes.

 11. Sabrina zegt

  Hallo fans,

  Ik heb een 30L bak 36 x 22 x 37 cm. Hier had ik 2 honinggoerami, 4 neon tetra en 1 kreeftje in. Wat waterpest plantjes en een ander soort plant. Ik heb filterzand. Verwarming, filterpomp jeen led lamp.
  4 tetra zijn binnen 1 week opgegeten door de honinggoerami. Dus wij terug naar de aquarium winkel. En heeft mijn dochter samen met de verkoper 1 zwaarddrager man en 1 zwaarddrager vrouw. Dit is een aantal weken goed gegaan. Totdat het vrouwtje zwanger werd. Na een tijdje zagen we 1 baby visje maar daarna heeft ze niet meer geworpen. Gister ochtend lag ze dood op de bodem 🙁

  Nu heb ik gelezen dat zwaarddragers sowieso in een grotere bak horen. Maar wat moet ik nu doen, toch weer 2 vrouwtjes erbij? Of de zwaarddrager eruit. Ofja laatste optie een grotere bak maar dat wil ik nog niet. En tweede vrouwtje is nodig omdat het mannetje nu dit vrouwtje ook niet met rust liet..

  Alvast bedankt!!

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Sabrina, 30 lieter is een relatief piepklein bakje. Normaal gesproken zou ik daar niet meer dan 1 stelletje honing goerami’s in houden. Deze goeramis hebben de tetra’s waarschijnlijk niet gedood, maar hebben er enkel aan zitten knagen toen deze als gevolg van een te klein aquarium of niet passende waterwaarden al waren overleden. Echte zwaarddragers kunnen wel 12 cm lang worden en passen dus niet in deze maat bak. Als je bij de goerami’s toch nog iets anders wil zetten neem dan 2 of 3 mannen endler guppen. Dat gaat meestal wel goed. Een grotere bak is altijd de allerbeste optie.

 12. jaimy zegt

  hoi, op dit moment heb ik een leeg staande superfish start 30 tropical kit staan (36 X 22 X 32) 25L. nu is mijn vraag hoeveel vissen er in kunnen en goed kunnen leven. mijn oog is gevallen op de endler guppen. zou dit in mij aquarium en hoeveel.

  1. Aquariumfans zegt

   Leuk klein bakje. Waak altijd voor overbevolking. Een groepje van 8-10 mooie endler guppen zou hierin prima gehouden kunnen worden. Vang wel regelmatig de jongen weer weg anders wordt het te vol. Groetjes!

 13. Anne zegt

  Hallo, ik ben Anne en ik zou binnenkort graag een aquarium op maat willen laten maken en hem mooi inrichten met plantjes en vissen en mooie deco … ik ben echt nog een beginner… ik lees er nu wel veel over maar ik heb ook nog zoveel vragen…Mijn aquarium zou op mijn muur in de woonkamer moeten passen en zou de volgende afmetingen hebben: 123 cm lang, 24 cm breed en 75 cm hoog, 221,4 liter… ik wou er maanvissen in zetten, maar na wat onderzoek bleek dat mijn aquarium te krap zou zijn voor maanvissen. Ik ben dan de gouramies tegen gekomen, de diamant gouramie of de blauwe gouramie vond ik mooi… passen deze vissen in mijn aquarium, zoja : hoeveel? Zonee, welke grotere vreedzame vis voelt zich goed en op zijn gemak in een aquarium van deze grootte? Verder wou ik er een schooltje groene tetravisjes en een schooltje ijshockysticks aan toevoegen, ook de zwarte Molly vond ik erg leuk! Passen deze visjes allemaal bij elkaar? Is het te veel of kan er nog bij? Zoja, welke vissen passen er dan nog bij? Hoeveel visjes kan ik in een schooltje houden? Zijn de visjes een beetje verdeeld over het aquarium? En welke planten passen erbij? Hoeveel planten kan je best kiezen? Sorry voor de vele vragen, maar ik wil veel bijleren voor ik eraan begin en ik wil het goed doen… ik wil dat de visjes zich goed voelen in mijn aquarium en ruimte genoeg hebben… groetjes, Anne

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Anne, dat zijn inderdaad veel vragen en eigenlijk is er een korte cursus voor nodig om deze allemaal uitgebreid te behandelen. Maar ik zie dat je serieus bezig bent dus ik ga een poging doen. Allereerst raad ik elke beginner aan om in zijn/haar omgeving een aquarium vereniging te zoeken om lid van te worden. Ik weet, in coronatijd is dat lastig, maar je krijgt da in ieder geval contact met serieuze liefhebbers en ook corona zal eens weer verdwijnen of minder impact hebben.

   75 cm hoog is best hoog. Probleem wordt dan het voldoende belichten van planten op de bodem. Maar in theorie moet het kunnen met voldoende LED. Je moet zelf beoordelen of die hoogte handelbaar is. Bedenk ook dat de hoogte van de waterkolom bepalend is voor de noodzakelijke dikte van het glas. Je zou kunnen gaan voor een Diamantgouramie, een man met 2 vrouwen. Maar als de bak echt zo hoog wordt is er voldoende ruimte voor een viertal niet te groot wordende maanvissen. De door jou genoemde vissoorten kunnen wel bij elkaar. Volgens de richtlijnen van de NBAT bestaat een school vis uit tenminste 12 exemplaren. Ik ga zelf uit van 8 tot 50 exemplaren afhankelijk van de grootte van de bak. In jouw geval zou ik kiezen voor 8. Hoe minder soorten, hoe rustiger het aquarium. Bedenk bij levendbarenden het probleem van jongen en overbevolking. In jouw bak zou ik kiezen voor Vallisneria in combinatie met groene en bruine crypto’s. Die laatste kunnen af met wat minder licht. Maar er zijn veel alternatieven. Ga veel lezen en praten met deskundigen. Vragen hier mag altijd. Veel succes.

 14. Johan zegt

  Voor onze dochter hebben wij haar eerste aquarium gekocht, het is een bak van 48 (lang) x 28 (breed) x 42 (hoog). Nu is deze bak met zijn 50 liter wel iets groter dan de meeste nano aquariums. Zijn er ook wat grotere vissen die we kunnen kiezen? Daarmee bedoel ik groter dan 3cm. Ramirezi vinden we bijvoorbeeld heel mooi..

  1. Aquariumfans zegt

   Een kleine bak beteken weinig en kleine vis. Een koppeltje Ramirezi zou op zich moeten kunnen, maar dan niks meer erbij. Succes en groetjes!

 15. Micha zegt

  Hey, wij hebben een 60 liter aquarium met 5 neontetra’s, 3 platy’s, 3 guppy’s en een ancistrus. Is dit een goed aantal vissen of teveel? Groeten Micha

  1. Aquariumfans zegt

   Ik hoor altijd liever de afmetingen van het aquarium dan het aantal liters, want daar kan ik veel meer mee. 60 liter is 50x40x30 cm. Niet al te grote bak. Op zich kan dat wel, maar waarom in zo’n kleine bak hoofdzakelijk levendbarenden. Dan heb je er wel binnen de kortste keren te veel. Groetjes!

 16. Lesley zegt

  hey, wij hadden een betta man in een 20L bak maar die is nu gestorven. We zouden willen kijken voor guppies of mollies maar toch nog wat vragen. Moeten we nu de aquarium volledig opnieuw beginnen? het is moeilijk om de aquarium koel te houden, die heeft toch wel constant 26-27 graden, kan dit voor deze visjes? en kan ik daar wat garnaaltjes bij zetten? wat met een “bodemkuiser”?

  1. Aquariumfans zegt

   Twintig liter is maar een klein bakje. Mollies kunnen nog behoorlijk groot worden. Kies dan voor wat endler guppen. Ze zijn mooi en relatief klein. Als de Betta niet aan een ziekte is dood gegaan, kan je rustig de bak continueren. 26-27 graden is voor garnalen aan de hoge kant. Je kunt koelen door de lichtkap te ventileren of er gaten in te maken waar de warmte weg kan. Groetjes

 17. Mario zegt

  We hebben een Nano aquarium van 20 liter en willen daar graag 3 a 4 guppen in gaan huisvesten samen met wat vuurgarnalen. Er is ons aangeraden om eigenlijk zo te rekenen dat je een cm aan vis per liter water kan aanschaffen. Bij ons zou dat dus neerkomen op 20cm. Klopt dit?

  1. Aquariumfans zegt

   Ja die rekenformule heb ik vaker gehoord, maar dat blijft erg lastig omdat alles eigenlijk uniek is. Er zijn zo verschrikkelijk veel verschillend gevormde vissen. Maar een stuk of 6 guppen met wat vuurgarnalen moet geen probleem zijn. Groetjes!

 18. femke zegt

  Hallo ik heb een vraagje ik wil graag een vissen aqarium kopen maar ik wil dat het op een klein rond tafeltje past en kunnen er alle vissen in

  1. Aquariumfans zegt

   Je zou eens kunnen kijken naar een Biorb aquarium. Alle vissen kunnen er zeker niet in. Alleen hele kleintjes en misschien wat garnaaltjes. Lees je vooraf goed in! Groetjes!

 19. Mannus zegt

  Hoi,

  Ik heb laatst een superfish home 25 aangeschaft, maar ik moet het nog inrichtten en opstarten. Nou vroeg ik mij af of ik naast mijn vuurgarnalen (die ik er sowieso in wil) ook nog een klein schooltje visjes kan nemen. Ik wil graag de vuurzalm erbij, maar met de boraras brigittae zou ik ook erg blij zijn. Ben meer benieuwd of er dus vuurzalmpjes bij kunnen. En ik had nog een vraag, kan ik 1 betta houden in een 11L aquarium? (Wetende dat ik vaker waterwissels moet doen)

  1. Aquariumfans zegt

   In zo’n klein bakje met garnalen zou ik me beperken tot 1 soort en die Boraras brigittae zou dan een uitstekende keuze zijn. Ik zou er maximaal 8 – 12 in een schooltje houden !! Veel succes. Wat die Betta betreft, dat is wel zo ongeveer het minimum waarin je 1 zo’n exemplaar mag houden. Persoonlijk zou ik voor 25 liter gaan. Groetjes

 20. Adele zegt

  ik heb even n vraagje wat voor n bodem zou je aan raden voor n beplant bakje van 25 liter?

  1. Aquariumfans zegt

   Fijn grint van 1-1,5 mm. doorsnede of goed gewassen rivierzand of biggel. Groetjes!

 21. Patrick zegt

  Wat kan ik houden in een superfish home 8 bakje van 8 liter met pomp en filter. Bv neon thetra en hoeveel. Of andere mini vissen en hoeveel ?? Hoor graag
  Gr
  Patrick

  1. Aquariumfans zegt

   In zo’n klein bakje zou ik me beperken tot 1 Betta man of een klein groepje endler guppen of Heterandria formosa. Neons zou ik niet doen. Waarom begin je niet met iets groters? Groetjes!

   1. Nicol zegt

    hoi! Fijn om hier al een antwoord te vinden op de vraag wat past in een dergelijk kleine bak als de Superfish home 8. Wij kozen deze ook voor op de kamer van onze dochter. Mijn aanvullende vraag: is 1 enkele Betta man niet eenzaam? Wellicht een gekke vraag, maar toch.. en hoeveel is een groepje guppen? 🙂 Dank vast!

    1. Aquariumfans zegt

     Wij kunnen ons nooit helemaal inleven in de psyche van een vis, maar wat bekend is, is dat er scholenvissen, groepsvissen en solitair levende vissen zijn, al dan niet als stelletje. Van Betta’s is bekend dat het solitaire vissen zijn die de neiging hebben om ruzie te maken met soortgenoten. Het antwoord ligt dus besloten in deze constatering. Guppen zijn groepsvissen. De groep kan beter bestaan uit meer vouwen dan mannen, vanwege het hinderlijke paargedrag van de mannetjes die de vrouwen constant lastig vallen. groetjes!

 22. Linda zegt

  Hallo!
  Mijn kinderen willen graag zelf vissen verzorgen (13 en 8 jaar). Nu dacht ik, we kopen een klein aquariumpje met 1 vis erin voor ieder. Nu ik erover lees, denk ik dat het toch niet zo makkelijk is als ik dacht. Nu vraag ik me af wat in een kleine bak kan, en wat dan zo makkelijk mogelijk is voor ze.
  Mvg Linda

  1. Aquariumfans zegt

   Een klein aquarium met wat guppen levert meestal wel plezier op voor de kinderen. U zult wel zelf de kwaliteit van het aquarium in de gaten moeten houden en zo nu en dan moeten schoon maken. Groetjes!

 23. Angie zegt

  Hoi hoi ,
  Super al die informatie,
  Ik heb voor mijn verjaardag een Aquarium van 35x25x23 ongeveer? een +/- 20 L.
  Nu heb ik geen idee wat ik hiermee aan moet !
  Ik zie zoveel leuke dingen.
  Nu vroeg ik me af wat zou jij hierin doen ? ik ben ook gek op de beplanting in een aquarium !

  En zelf heb ik ook iets gezien over Endler guppen ? en garnalen vind ik ook super leuk….

  Zou je me over deze 2 concepten wat kunnen vertellen ?

  Bedankt alvast !

  1. Aquariumfans zegt

   Angie, ik vind het leuk voor je dat je een nieuw aquarium hebt gekregen. Verdiep je zelf in de soorten, ga kijken bij de aquarium winkels en lees er over op internet. Jij moet achter je keuze staan en over deze vissen kennis hebben. Als je een keuze hebt gemaakt wil ik daar wel eens naar kijken en commentaar op leveren. Zo maak jeje aquarium ook leuk en persoonlijk. Groetjes!

 24. Laura zegt

  Hey ik heb een visbakje voor een nichtje van me, 10l. Nu was mijn vraag wat ik er het beste kan in plaatsen, welke ondergrond, vissen, garnalen of welke algeneter? Gaat de voorkeur naar echte plantjes of een huisje met nepplantjes? Nog een vraagje voor de garnalen het is een aquarium zonder deksel, kunnen de garnalen hieruit niet ontsnappen?
  Ik hoor graag je antwoord

  1. Aquariumfans zegt

   10 liter, wat moet ik me daar bij voorstellen, een 30x20x20cm? Daar zou ik een paar kunstplantjes in zetten en een paar garnalen. Geen vissen, ook geen algeneter. Als het nodig is de garnalen er even uit, de helft van het water bewaren, bakje schoon maken, alles weer terug en de helft vers water (op temperatuur) erbij. Moet goed te doen zijn. Groetjes

 25. Katrien zegt

  Hi

  Ik heb een 30l BiOrb en ik zou hier graag garnaaltjes in houden. Op je website las ik dat je de crystal Red garnalen best in een groep van 15 zet, maar is dit dan niet teveel biomassa in de aquarium? Geldt dezelfde regel voor de vuurgarnaaltjes? Kan ik de garnalen alleen in de aquarium houden of zet ik er best ook nog een vissoort bij?
  Ik heb nog een andere aquarium waar ik 3 algeneters en 4 vijfstreepbarbeeltjes heb ik gehouden. De algeneters waren na enkele weken overleden. Wat zou de reden hiervan kunnen zijn? De waterwaarden waren goed en de vijfstreepbarbeeltjes deden het zeer goed. Hebben deze algeneters nog een ander type voeding nodig?

  Groetjes
  Katrien

  1. Aquariumfans zegt

   Op 30 liter kan je best 10 – 15 garnaaltjes houden, als er maar genoeg levend groen aanwezig is, en liefst het een en ander aan mosjes. Persoonlijk zou ik er in zo’n kleine ruimte geen vissen meer bij doen. Dat stoort alleen maar. De algeneters zijn zoals de naam al zegt hoofdzakelijk groenvoer eters maar de meeste soorten pakken ook wel ander vlokvoer of voer voor planteneters. Voor het overige is het moeilijk te zeggen waaraan ze zijn dood gegaan. Groetjes

 26. Mattie zegt

  Hoihoi, de blogs op deze site zijn echt super! Duidelijk en overzichtelijk, heel fijn!!
  Ik wil een aquarium ‘superfish home 25’ aanschaffen (tweedehands). Is dus 25 liter. Ik hoef er niet veel in aangezien de grootte.. Wil er gekleurde nepplanten in doen en er een klein kleurrijk geheel van maken. Maar wat voor beestje.. dacht eerst aan een betta mannetje, die zijn prachtig maar die heeft misschien toch groter nodig? Een kreeft of krab, een algeneter? Een bepaalde leuke slaksoort.. heb heel wat bedacht. Of gewoon een klein schooltje vissen, maar welk soort dan.. In guppen geen interesse.. Moeten naast gekleurde nepplanten nog een echte plant (Het liefst simpel)
  Heb jij misschien wat opties voor mij? Hoor t graag! 😉

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik nooit voor nepplanten gaan, maar ook dat is een keuze. De combinatie met echte planten kan, maar ook dan ligt het er helemaal aan hoe jij het aquarium inricht en waar je het neerzet. Maar je zou kunnen denken aan wat Belgisch groen. Ik zou in zo’n klein bakje geen vissen doen, maar misschien een klein groepje mooie Chrystal red garnalen. Groetjes

 27. Rob zegt

  Beste, dankjulliewel voor de informatieve en duidelijke site en informatie.
  Ik heb net een nano aquarium van iemand mogen overnemen. Het is maar een kleine 25x25x30cm bak. Ik wil eerst proberen om de bak ingericht en de planten in leven te houden. Kunnen jullie wellicht aangeven of en zo ja, hoeveel danio margaritatus ik er in zou kunnen houden en of er dan wellicht nog iets van dwerg algeneters en/of garnalen bij zou kunnen? Of is dit te optimistisch? Ik heb er geen problemen mee om wat meer werk te hebben qua onderhoud. M.vr.gr. Rob.

  1. Aquariumfans zegt

   Wat je noemt is wel zo’n beetje wat het mag zijn. 8 van die danio’s, 4 dwergalgeneters en 6 garnalen om mee te beginnen, goed beplanten en dan kijken hoe het gaat. Probeer te wachten met het toevoegen van de vissen tot de bak goed begint te groeien. Groetjes

 28. Femke zegt

  Hoi ik ga van mijn 30l aquarium overschakelen naar een 45-50l. Ik heb al 6 neon tetra’s die sowieso gaan verhuizen naar de 50l.
  Verder heb ik even naar wat andere kleine leuke visjes gezocht en ben deze tegengekomen dat ik heel leuk vind: Badis Badis Bengalensis, Boraras naevus sp. Strawberry, Aphyosemion australe, Rasbora galaxy en de Microrasbora Kubotai.
  Ik heb gelezen dat de Rasbora soorten in school moeten worden gehouden, hoeveel visjes zouden dit minstens moeten zijn? Ook heb ik gehoord dat het mogelijk is 2 Rasbora soorten samen te voegen tot 1 school, klopt dit? Zo ja zou ik dan eventueel graag de Rasbora galaxy en de Microrasbora Kubotai tot 1 school voegen.
  De Aphyosemion australe leek me een fijn visje aangezien je deze als koppel kan houden.
  Heb jij misschien nog tips ivm met een goed vissenbestand met de visjes dat ik heb opgenoemd? Of evt suggesties voor andere mooie, kleurrijke en kleine visjes?
  Ook zou ik graag iets van slakken hebben en grondkuisertjes. Groetjes!

  1. Aquariumfans zegt

   De vissoorten die je noemt zijn inderdaad allemaal klein, behalve de Aphiosemion, maar die kan je inderdaad als koppel houden. Over het algemeen heeft het de voorkeur om voor 1 soort te gaan, dan om scholen samen te voegen, maar dat zijn eigen keuzes. Voor op de bodem zou je naar Stiphodon soortjes kunnen kijken. Ik vind het heel positief dat je zo veel voorwerk doet. Dat zouden meer mensen moeten doen. Helena’s vind ik best mooi en deze woelen ook door de bodem. Groetjes

 29. Gerda zegt

  Hallo aquariumfans, ik zou nog even laten weten hoe het met mijn groepje corydoras pymaeus gaat. Nou, super goed! Ze zijn zo gezellig en actief met daar tussenin regelmatig een rustpauze op de bladeren van de planten. Dat is zo’n grappig gezicht. Qua kleur zijn ze natuurlijk niet zo bijzonder, maar qua gedrag des te meer. Het zijn bezige bijtjes en zwemmen ook best nog veel. Helaas heb ik wel last van bruinalg, maar ik heb gelezen dat dat vaker voorkomt in startende aquaria. Ik heb veel planten en voor voor de twee zebraslakken nog een stuk wortelhout waar ze graag op zitten. Af en toe maken ze een uitstapje naar mijn ramen om de algen op te eten, maar ze keren steeds weer terug naar het hout. Voor de bruinalg heb ik een paar Amano garnalen ingezet en jeetje, wat maken die de planten goed schoon! Ik geloof mijn eigen ogen niet! Ik hoop dat de bak nog stabiliseert qua alg; dan ben ik dik tevreden.
  O ja, het enige waar ik spijt van heb, is mijn aquasoil. Wat is het lastig om daar plantjes in te zetten die nog niet veel wortels hebben zoals invitro plantjes. Ze hebben totaal geen grip in die lichte bodem. Ook komt er steeds zwart stof op mijn planten omdat de visjes in de soil omwroeten. Ik heb het idee dat dat ook mede een oorzaak is voor de alg. Kan dat?

  Groetjes Gerda

  1. Aquariumfans zegt

   Ja als dat aquasoil gaat stuiven heb je een probleem. Leuk hoe je beschrijft hoeveel plezier je van je vissen en garnalen hebt. Even afwachten of de alg vanzelf verdwijnt. Misschien tijdens de waterwissel het tot stof geworden aquasoil vast zoveel mogelijk weg hevelen. Succes en veel plezier met de hobby. Groetjes!

 30. Charlotte zegt

  We hebben een 20l Nanobak aangeschaft met het idee er wat garnalen en eventueel wat kleine vissen in te doen. Nu werd dit afgeraden door de aquariumwinkel omdat garnalen heel lastig zouden zijn. Wel werd ons een heel arsenaal aan visjes aangeraden. Een 25-tal vissen van 5 verschillende soorten, het lijkt me gewoon niet te kloppen. Ook las ik dat garnalen helemaal niet zo moeilijk zijn als de beste man deed voorkomen.
  Heel eerlijk zit ik eigenlijk weer aan mijn originele plan te denken. Wat garnalen en kleine visjes. Wat raad je me aan want ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke vissen zou ik bij garnaaltjes kunnen houden in een 20L cube?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat heb je helemaal goed. Kies voor een leuke, gangbare garnaal en bijvoorbeeld wat mini rasbora’s of Heterandria formosa. Je moet gewoon een leuk visje uitzoeken, erover lezen, en dan kiezen. Ik zou niet naar de winkel gaan waar je dit dwaze advies gekregen hebt. Groetjes

 31. Ralph zegt

  Hallo!
  Binnenkort wil ik graag gaan beginnen aan een aquarium en ben ik druk bezig met inlezen.
  Ik zit te twijfelen tussen een 50 L of een 60 L aquarium.
  Wat is het beste om aan te schaffen? En hoeveel (kleine) vissen en/of garnalen kan ik hier ongeveer in houden?
  Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoe groter, hoe beter. Ik zou persoonlijk altijd gaan voor 1 soort garnaal en 1 scholenvisje. Eventueel gecombineerd met een tweetal platy’s of iets dergelijks. Waak voor overbevolking, dat is nooit goed. Veel plezier ermee !!

 32. Erik zegt

  Hallo allemaal,
  Ik werk sinds kort meerdere dagen thuis en ik wil graag een klein aquarium op mijn werkkamer thuis. Ik heb nog geen ervaring met aquariums en ik ben me aan het oriënteren door veel te lezen.
  Ik zit zelf te denken aan een klein 30 liter aquarium zoals de Superfish Start 30 of iets dergelijks. Wat zouden jullie aanbevelen om mee te beginnen? Is dat een goede set en zo ja, welke vissen zijn hier geschikt voor?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoe kleiner hoe lastiger en hoe meer je beperkt wordt. In dit soort echte nanobakjes moet je met mini soortjes of enkel met garnalen werken. Natuurlijk valt er zeker iets leuks van te maken, maar je moet je beperkingen dan wel erkennen. Veel lezen is inderdaad de beste voorbereiding. Groetjes!

 33. Gerda zegt

  Hallo, ik heb een bak van 30 liter. Kan ik hier 8 corydoras pygmeaus in houden met 2 zebraslakken? Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes Gerda

  1. Aquariumfans zegt

   Qua formaat van de dwergcorydoras moet dat zeker kunnen in combinatie met de door jou bedoelde slakken. Laat nog eens weten hoe dat uiteindelijk is gegaan. Ik vind dat persoonlijk een heel erg leuk visje. Groetjes!

 34. Lisan zegt

  Hallo,
  Ik heb sinds vandaag een Nano cube 30 liter. Nu lijkt het mij erg leuk om er een paar dwerg kogel visjes in te doen. Is dit verstandig? En zo ja hoeveel en wat voor visjes zou ik daar bij kunnen doen?

  Ik hoor het graag!

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk vind ik dit niet verstandig want ook deze visjes hebben ruimte nodig. Dit soort maten is meer geschikt voor echte dwergvisjes zoals bijvoorbeel Heterandria formosa. Daar is ook nog wel aan te komen.

 35. Nina zegt

  Beste Aquariumfans,
  We hebben net een nieuw aquarium gekocht. Ein HS lago 40. Het aquarium staat nu klaarzet wat plantjes en over twee weken willen wij het water laten testen.
  We willen graag een paar kardinaal tetra en een bèta splendens erin zetten. Kan er dan nog een andere soort bij? En indien ja, welke?

  Dank je wel voor je advies!

  1. Aquariumfans zegt

   Het is maar een klein bakje van 30 liter. Ik zou me beperken tot de kardinalen en de Betta. Veel meer zou ik er echt niet in doen. Maar dan wel 6-10 kardinalen. Veel succes ermee!

 36. Manuela zegt

  hallo!

  Ik heb zojuist een 15l aquarium gekregen en dit is mijn eerste aquarium. Ik ben van plan om een klein schooltje garnalen erin te doen. Nu leek het me leuk om er ook een paar kleine visjes erbij te doen. Misschien een neon of kardinaal tetra, is dit mogelijk in deze bak? Zo ja, aan hoeveel vissen moet ik dan denken? Ik hoor graag een reactie tegemoet.

  groetjes,

  Manuela

  1. Aquariumfans zegt

   15 liter? Wat zijn de afmetingen dan van dit aquarium? Wel heel erg klein. Prima voor garnalen, maar neons en kardinalen zijn scholenvissen die flink moeten kunnen zwemmen en schuilen. Ik zou dat niet aanraden. Hooguit een of twee mannetjes guppen. Verder zou ik echt niet gaan. Succes en veel plezier met de hobby. Groetjes

 37. Jonas zegt

  Ik heb een 10 liter aquarium samen met wat kunstmatige planten gekregen voor mijn verjaardag. Nu heb ik al wat opzoek werk gedaan en zit wat met het gevoel dat het niet echt mogelijk is hier wat visjes in te zetten (wat klein voor de meeste soorten). Zijn er bepaalde soorten die aan te raden zijn en ben ik genoodzaakt om echte planten te voorzien?
  Mvg
  Jonas

  1. Aquariumfans zegt

   Is inderdaad wel erg klein. Een paar guppen is een optie en ja, een paar echte plantjes zou ik aanraden. Misschien wat waterpest? Groetjes!

 38. Jaco zegt

  Hi,
  Mijn dochter er ik zijn beginners op het gebied van een aquarium. We hebben een bak van 20 L. Welke koud water vissen passen hier het beste in & wat adviseer je nog meer om er een gezonde biotoop van te maken en houden.
  PS zeer goede informatieve site overigens.

  1. Aquariumfans zegt

   Verreweg de meeste koudwatervissen worden te groot voor zo’n klein aquarium. De meest geschikte optie zijn in mijn optiek Chinese danio’s die goed op kamertemperatuur kunnen en niet zo groot worden, eventueel met een paar guppen. Meer zou ik niet doen.

 39. Stefan zegt

  Ik heb een 30L tropical starterkit gekocht en ik zou graag een algeneter, garnaal en een aantal kleurrijke vissen willen, welke soorten zouden geschikt zijn voor dit aquarium en vanaf wanneer mogen deze erin. Het aquarium bevat voldoende planten en de temperatuur zit rond de 25 graden.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Stefan, ook weer een klein bakje om mee te beginnen. Neem 4 dwergalgeneters, een paar koraalplaatjes en een koppeltje honinggoerami’s en je hebt een leuke bezetting voor dit kleine aquarium. Groetjes

 40. Edita zegt

  Ik ben aan het nadenken om een nieuwe vissoort in huis te nemen .
  Ik heb al een filter en een aquarium van 20 l (die in de hoogte iets groter is dan in de breedte) en geen warmtepomp ( ik heb ook geen echte planten ) . Ik weet niet zo goed welke vissoorten ik hier kan in zetten .

  Maar ik heb ook nog een betta vis kan ik deze in een aquarium van 10 l zetten ?

  Zouden jullie me alsjeblieft willen helpen bij het vinden van een vis die bij mij en het aquarium past ?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat zijn wel hele kleine bakjes. Ik zou me beperken tot een paar guppen en misschien een paar garnalen. Groetjes

 41. De kleine vis zegt

  Lance

  Hallo,
  Ik heb een 60cm lang aquarium. Ik ga er eerst wat garnalen erin doen, maar als dat goed loopt neem ik een schooltje dwergrasboras. Ik heb twee soorten op het oog: boraras maculata en boraras brigittae. Alleen heb ik gezien dat bij beide, de kleuren niet altijd even fel rood zijn. Volgensmij heeft boraras brigittae een nog intensere kleur, alleen in hoeverre dat is, weet ik niet echt. Is er een verschil tussen die twee? Of moet ik gewoon gaan voor boraras maculata (die is goedkoper, en vind ik zelf een iets mooiere tekening hebben)?

  1. Aquariumfans zegt

   Over smaakkwesties kan ik moeilijk adviseren, maar ik zou geen twee soorten combineren die heel veel op elkaar lijken. Kies er een en neem daar een flinke school van. Groetjes

 42. Richard zegt

  Hallo,
  Ik heb een Superfish Home 40 liter. Ik heb nu al een tijdje een schooltje van 10 neon’s erin, ze zien er gezond uit, eten goed maar ze blijven alleen maar achter in de bak zitten en zie ik ze dus nooit.
  Water meerdere malen laten testen (was goed), ruim voldoende beplanting, waterlelie’s toegevoegd zodat ook het wateroppervlak wat bedekt is, achterwand dicht gemaakt zodat ze zich wat veiliger voelen, lich gedempt om dezelfde reden maar niets helpt! Ik kan niet meer verzinnen wat ik nog meer zou kunnen doen. Het enige waar ik aan zit te denken is de school nog iets uit te breiden zodat ze zich veiliger voelen. Graag advies.
  Groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Richard. Doe er eens een iets groter visje bij. Bijvoorbeeld de colisa lalia. Dan gaan ze waarschijnlijk wel in school zwemmen. Groetjes!

 43. Dieter zegt

  Hallo, kan ik in een NANO bakje van 15L een koppel betta’s houden?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dieter,

   Dat kan wel maar maar groter is natuurlijk beter! Groetjes

 44. Anneke zegt

  Hoi,
  wij hebben een 20l aquarium van het merk Superfish. Is dat groot genoeg voor een van de zes vissoorten uit dit artikel? En wat voor soort slakjes en garnaaltjes kan je daarnaast (met de visjes) in je aquarium plaatsen?
  Welke winkels raad je aan om alles verder aan te schaffen? (liefst in de randstad)

  Alvast bedankt!

  1. rico zegt

   Mijn favo aquariumwinkel zit in Den Haag, is niet groot, maar heeft wel veel en goede spullen, geven eerlijk en juist advies, en als je iets speciaals zoekt kunnen ze het voor je proberen te bestellen, de naam weet ik eigenlijk niet, haha, nooit op gelet eigenlijk, maar hij zit dus op de regentesselaan, het is een familiebedrijfje, en is de enige goede aquariumzaak die er nog is in DH, al de andere smeren je spullen aan die niet nodig zijn, en hebben vaak weinig verstand van zaken, en geven je dus rustig een zak visjes mee die elkaar al op beginnen te vreten onderweg naar huis, of tot een reusachtig beest uitgroeien terwijl je 3 keer hebt gevraagd of het echt een soort is dat klein blijft, etc. etc. ik heb het al zo vaak meegemaakt vroeger, gelukkig weet ik nu beter en vermijdt winkels die aan zulk onnodig dierenleed bijdragen, en hun zakken vullen door middel van onwetendheid van zowel klant als personeel!
   Trouwens, marktplaats is ook een goede plek om nieuwe dieren en plantjes aan te schaffen, vaak met veel zorg en liefde gekweekt door echte liefhebbers, en meestal veel goedkoper dan in de winkel, vaak krijg je de beste tips van zulke mensen, en hou je er goede contacten/connecties/kenissen/vriendschappen aan over!
   Groetjes, Rico

   1. dominique Hoogduin zegt

    Dat zou dan holger zijn. De laatste echte speciaalzaak in den haag.

 45. niels zegt

  Hoi ik heb een 30 liter bak maar nog geen vissen ben op zoek naar snel kwakende vissen maar geen guppen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Niels,
   Op een snelle manier kweken met vissen, lukt vaak het beste met de levendbarende vissen. Omdat jij een nano-aquarium hebt, zijn je mogelijkheden voor vissen echter beperkt. Toch heb ik iets voor je gevonden! Je zou eens kunnen kijken naar de Heterandria formosa. Dit is een visje dat een watertemperatuur nodig heeft tussen de 20 en 26°C, een pH van 7-7,5 en een GH tussen de 8 en 12. Verder geeft hij de voorkeur aan zwak tot matig stromend water. Hij behoort tot de familie Poeciliidae en komt oorspronkelijk uit Zuid-Carolina, Florida (USA). Het visje wordt 3,5 cm en past daarom in jouw aquarium! 😉 Het is een van de kleinste vissen ter wereld (slechts 6 soorten zijn nog kleiner). Hij kan verder in gezelschap gehouden worden met andere (vreedzame) kleine vissen. Het aquarium moet dicht worden beplant. Ze worden niet erg oud (ongeveer 2 jaar).
   De kweek is eenvoudig. Gedurende een periode van een dag of tien worden dagelijks 2-3 jongen geboren.
   Wil je toch meer keus hebben, dan zou ik voor een groter aquarium gaan. Dan kun je ook de makkelijkere soorten houden, zoals molly’s, platy’s en zwaarddragers. Succes!

 46. Steve De Wreede zegt

  Hallo,

  heb voor mijn kindjes een 15l Kid aquarium gekocht. Denk ervoer om eer 6 neon tetra’s in te plaatsen.

  Hebben ze plantjes nodig?
  Is het aquarium groot genoeg?

  bedankt alvast!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Steve!
   Wat leuk dat je een aquarium hebt gekocht voor de kinders. Ik vond dat vroeger als kind ook altijd geweldig. In 15 liter kun je wel een paar neon tetra’s plaatsen. Maar eigenlijk zijn Nano aquaria alleen geschikt voor garnalen, slakken en de allerkleinste Boraras maculatus soortjes. En geen 2 soorten in 30 liter. Zeker moeten er ook aquariumplanten bij. Liever iets teveel dan te weinig. Kies wel voor wat gemakkelijke, snelgroeiende planten. Als het klaar is, plaats eens een foto op onze FB pagina, ben benieuwd! Groetjes!

   1. Steve De Wreede zegt

    Hey,

    Ben dan toch voor Guppy’s gegaan. 6 stuks. Ze doen het goed.
    Ik post een foto op facebook.
    Ondertussen ben ik me meer en meer gaan verdiepen.
    Als dit goed gaat, droom ik van een zeewater aquarium.
    Ik weet dat veel onderhoud vergt (1 uur per dag ongeveer), maar voor wa je ervan terugkrijgt, is het volgens mij waard. Maar… toekomstmuziek. Eerst genieten van de guppy’s 🙂

 47. martine zegt

  Ik heb een 30l bak, (tropical starterkit) met 7 tetras, 1 krab 1 algeneter,1 zebraslak en 4hele kleine slakjes. Gaat prima 😀 toch zou ik wel een 60 liter bak willen.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Martine,

   Wat houd je tegen? 😉 Ik zou altijd eerst zorgen dat het goed gaat met je huidige aquarium. Gaat het goed, dan kun je overstappen naar een grotere variant! 60 liter is ook een leuk formaat!

 48. Sjak zegt

  Allereerst even melden dat het informatief een geweldige site vind en daarom de opmerking over de keuze van de Nederlandse benaming van de nano aquarium vissen.
  Even googlen en je begrijpt wat ik bedoel.
  Beter Is de Latijnse naam dan krijg je de juiste vis voorgeschoteld. De Nederlandse Is hopeloos.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sjak,

   Bedankt voor het ontzettend leuke compliment en voor de nuttige opmerking. We hebben het gelijk voor jou en de andere lezers aangepast! Groetjes

 49. Nicole zegt

  Ik heb een 15l Biorb aquarium met 5 guppies erin, heel erg klein 🙂
  Ik wilde nog iets toevoegen, misschien een garnaaltje of een slakje, kan dit in mijn bak?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nicole,

   Wat leuk, gefeliciteerd. Ik vind Biorb aquaria helemaal te gek dus goed gedaan. Zo leuk zelfs dat ik er een blog over heb geschreven: http://www.aquariumfans.nl/biorb-aquarium-kopen-niet Lees die maar eens. Daar staat bijvoorbeeld in dat je er Crystal red garnaatjes in kunt doen! Heel erg leuk. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.