fbpx

De maanvis, alles wat je erover moet weten!

De maanvis behoort tot de meest populaire aquariumvissen. En dat is niet voor niets want met hun typerende vorm en prachtige kleuren is een maanvis een aanwinst in je aquarium. Het zijn vrij rustige aquariumvissen, behalve tijdens de voortplanting. Deze sierlijke schoolvis heeft zoals de naam al aangeeft, de vorm van een maan. Door deze vorm en hun platte lichaam zijn ze bijzonder wendbaar en bewegen ze zich met gemak tussen aquariumplanten heen.

Houd je aquariumvissen in leven! Helaas gaat het nog vaak mis en overlijden veel vissen onnodig. Gelukkig kun je daar iets aan doen: kennis opdoen. Zelf vind ik het belangrijk dat je goede voeding voor maanvissen gebruikt. Zo voorkom je om onnodig terug naar de vissenwinkel te gaan.

Weetje: de maanvis heeft een voorliefde voor aquariumplanten zoals de Vallisneria.
maanvis in actie
maanvis in actie

Achtergrond van de maanvis

Om een maanvis te kunnen houden, is het belangrijk om ze te begrijpen. Dat kun je beter doen door op de hoogte te zijn van enige achtergrond informatie. De maanvis behoort tot de familie van de cichliden en komt uit het Amazonegebied. Net als cichliden hebben maanvissen tandjes om zich te verdedigen.

Weetje: maanvissen zijn groepsdieren, houdt er altijd minimaal vijf bij elkaar.

De maanvis is van nature een rustige vis die oorspronkelijk leeft in een omgeving met langzaam stromend water, tussen de boomwortels en planten. De maanvis laat zich liever door de stroming meevoeren dan dat hij hard zwemt. Houdt daarmee rekening in je aquarium: de maanvis wil niet meegenomen worden in de stroming, dus zorg voor een rustige stroming. Lees ook eens de blog over soorten maanvissen voor meer informatie.

Eitjes van een maanvis

De maanvis vormt een paartje en houden zich romantisch samen bezig met de leg. Daarbij legt het vrouwtje kleverige eitjes op planten met grote bladeren of een stuk verticaal hout. Het mannetje zwemt vervolgens over de eieren heen om ze te bevruchten. Vervolgens worden door beide maanvissen de eitjes bewaakt en zorgzaam toegewuifd met zuurstof.

Weetje: het vrouwtje legt per keer maar liefst enkele honderden eitjes.

Al na twee tot drie dagen komen de eitjes uit waarbij de jongen nog niet de karakteristieken vorm van hun ouders hebben. In eerste instantie blijven de jongen hangen aan het substraat, na ongeveer vijf dagen zwemmen ze vrij in je aquarium rond.

Kweken en voortplanting

Pterophyllum altum
Pterophyllum altum Maanvissen

Maanvissen kweken is zeker mogelijk. Ze hebben alleen de neiging om hun eigen kweek op te eten. Het beste kun je daarom gebruik maken van een aparte kweekbak. Jonge maanvissen kunnen droogvoer eten maar het beste kun je ze voeren met levend voedsel zoals watervlooien. Lees ook eens de blog over maanvissen kweken.

Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes kun je alleen zien bij de verdikking van de aars. Bij mannetjes is deze kleiner dan bij de vrouwtjes. Vooral in de paartijd is dat goed te zien. De maanvis kiest zijn eigen partner waarna het territorium verdedigd zal worden.

Weetje: bij schrik of stress trekken de kleuren van de maanvissen weg.

Maanvissen en andere vissen

De maanvis kan prima met andere vissen worden gehouden maar houdt wel rekening met het rustige karakter van maanvissen. Je kunt het beste wat rustige soorten bij elkaar zetten. Ook is het niet handig kleine aquariumvissen erbij te plaatsen want dat ziet de maanvis als een lekker hapje. Andersom geldt dat je geen barbelen zoals de sumatraan bij de maanvissen moet plaatsen omdat deze aan de mooie lange vinnen van de maanvis zal gaan knagen. Dit leidt tot beschadigingen bij maanvissen en dat willen we niet hebben.

Specificaties van de maanvis

AquariumMinimaal 200 liter
Lengte van de vis10-15 cm
WaterkwaliteitPh waarde tussen 6-6,5, DH waarde onder de 4
LeeftijdRond de 5 jaar
Andere vissen mogelijk?Ja, zolang ze maar rustig zijn
Watertemperatuur25-28 graden
Moet ik nog iets weten?Ja, het is een schoolvis en leeft niet in een harem.
Weetje: maanvissen houden niet van te sterk licht, zorg daarom voor voldoende aquariumplanten of drijfplanten.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over de maanvissen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

143 Reacties
 1. Frans zegt

  Goedemorgen dag heb een vision 450 wil er maandag van maken wat is het beste aantal

  1. Nellekejansen4@hotmail.com zegt

   Hoi hoi,
   Ik heb even een vraag.. we hadden twee maanvissen. Daarvan is er 1tje dood gegaan.. we gingen verhuizen dus even 2 maanden gewacht met nieuwe kopen.. nu hebben we er 1tje weer bij gekocht maar de oude accepteer die nieuwe niet..
   Ze jacht hem op en zijn staart zitten allemaal scheuren in.. vind het zo zielig.
   Wat kan ik nu het beste doen? Want vind het zielig als hij zo de dood in word gejaagd..
   We hebben een bak van juwel rio 450 genoeg beplanting en schuil plaatsen inzitten. Dus daar zit hij voornamelijk.. maar dat is natuurlijk niet echt leuk..

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Nelleke, Maanvissen zijn groepsvissen die je met een school van 6-8 minimaal zou moeten houden. Je zou eigenlijk met een nieuwe groep moeten starten. Het blijft altijd lastig om nieuwe maanvissen bij een gevestigde solitaire en territorium verdedigende oude vis bij te plaatsen.

 2. Mevis zegt

  Hallo
  Ik wil graag weten of ik maanvissen van 1 soort bij elkaar moet houden of dat als ik er 6 wil dat dan ook 6 verschillende kunnen zijn.
  Mvrgr Raymond Mevis

  1. Aquariumfans zegt

   Maanvissen zijn van nature scholenvissen, dus het in een groep houden van 1 soort heeft wat mij betreft verreweg de voorkeur.

 3. Natalie zegt

  Wat is het dag- en nachtritme van maanvissen?

  1. Lara ContentQueen zegt

   Hetzelfde als iedere andere vis uit de amazone. Maar 12 uur op en af is voor de meeste vissen uit het Amazonegebied acceptabel. Groetjes!

 4. marleen zegt

  heyy,
  Ik heb sinds kort 4 maanvissen in mijn bak. 2 zijn wat kleiner, en 2 wat groter. Ze zijn op het zelfde moment aangeschaft en zwommen in de dierenwinkel ook in dezelfde bak. Alleen begint de grootste de kleinste twee aan tevallen, hij bijt steeds naar hun staart. De ene verstopt zich een beetje en blijft op afstand maar de ander niet. Van de gene die niet op afstand blijft zijn er allemaal happen uit zijn staart, heel zonde. Hoe kan dit gedrag komen?

  Ik had gelezen dat het kan komen door broedgedrag, door rangorde bepaling of door een te kleine ruimte. Alleen zie ik geen eieren en de maanvissen zaten ook bij elkaar in de bak in de winkel.

  Meer informatie over mijn bak:
  Juwel rio 180, 100X41X50 cm (BXDXH)
  (In de winkel zei de medewerker dat maanvissen prima in deze bak kunnen, maar ik ben er helaas al achter gekomen dat ze een hogere bak nodig hebben en minimaal 200 liter.)

  Vissen:
  9 X purperkopbarbeel
  7X rasbore hengeli
  3X tetra (deze moet je eigenlijk met meer houden maar toen we nieuwe wilde halen vonden we de gene in de winkel er niet zo mooi uitzien, waarschijnlijk doen we maar helemaal afstand van deze)
  6X japonice garnalen
  4X maanvis

  Tussen de andere vissen en de maanvissen gaat het voor zover ik heb gezien goed. Wel verstoppen de garnalen zich iets meer, maar als ze zich laten zien laten de andere vissen ze met rust.

  Wat zou het gedrag van de grootste maanvis kunnen verklaren? en wat kan ik hieraan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Maanvissen moet je eigenlijk als stel of als grotere groep houden. In kleinere groepen in een te klein aquarium leidt dit (zoals je hebt gemerkt) vaak tot haantjesgedrag en territorium vorming. Ondanks dat je bak erg laag is, kun je beter een groep van 8 stuks nemen om mee te beginnen. Dan is er veel meer afleiding onderling. Waarschijnlijk zaten ze toen je ze kocht ook met meer dan 4 in de bak, dan heb je die problemen niet.

   1. Marleen zegt

    hey, bedankt voor de reactie nog! ik had hem eerder niet gezien. Inmiddels heb ik een andere bak aangeschaft, dit is een akvastabil fusion 160 (l 160 bij b 60 bij h 64, 579 liter). Helaas is een van de maanvissen overleden. De nieuwe bak staat nu al 6 weken in te draaien en er zit nu een groep van 22 tetras in. Over een paar weken mogen de andere visjes er ook in.

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Marleen, wat jammer dat je maanvis is overleden. Dat is altijd vervelend. Zitten je andere visjes er inmiddels al in?

     1. Marleen zegt

      hey, ik had ze er wel in, maar mijn maanvissen hadden ontdekt dat de tetra’s toch wel een lekker hapje waren. en opeens had ik nog maar 10 tetras en zag ik mijn garnalen amper nog. De grootste maanvis bleef agressief naar de andere twee, uiteindelijk overleed eentje. Daarna heb ik contact opgenomen met de aquarium winkel in hilversum, daar mocht ik ze heen brengen. Nu heb ik geen maanvissen meer. Als nieuwe blikvangers heb ik nu een school met congozalmen en torpedo barbelen, de tetras zijn ook weer aangevuld en langzamerhand kwamen mijn garnalen weer tevoorschijn.

      Ooit wil ik het wel weer opnieuw proberen om een school maanvissen te houden, maar dan richt ik een extra bak in speciaal voor de maanvissen en kan ik mijn andere vissen in een andere bak houden.

 5. Lilian zegt

  Ik heb een juwel rio 180 met daarin 3x algeneters, 1x slakkeneter, 7x platy en 2x maanvissen. Ze zitten nu ruim een jaar samen in deze bak en sinds oktober valt de maanvis man het vrouwtje dagelijks aan. Hij zwemt er hard achteraan en hapt in de rugvin en staart. Ik weet dat het aquarium achteraf gezien te klein is voor maanvissen. Ik zit eraan te denken om het mannetje weg te doen en een jongere maanvissen toe te voegen of een harem gourami. Wat is voor mijn vissen de beste optie om te doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Eigenlijk is je bak nog steeds te klein voor maanvissen. Bij maanvissen is het bekend dat een koppen moet matchen, dus dat het stel mekaar aardig moet vinden. Mogelijk zijn het twee mannen en begint nu het territoriumgedrag. Als je opnieuw begint neem dat een groep van 8 stuks en kies voor een wat kleiner blijvende soort. Vraag daarnaar bij de handelaar. Je kunt later altijd beter een paar vissen moeten weg doen dan er nieuwe bij zetten. Succes!

 6. Kris zegt

  Beste aquariumfans,
  Ik heb een aquarium van 540liter (aquatlantis sublime 150×60).
  visbestand: 3x maanvissen, 7x botia polkadot, 9x regenboogwinde, 10x glasmeerval, 15x roodkopzalm, 15x vuurneon, 13x corydoras soorten, 1x zeilvin pleco, 1x L201hypancistrus inspector, 1x L190 Panaque nigrolineatus. Ps er komen nog maanvissen bij.
  Nu heb ik sinds 01/07 een maanvis die alleen maar aan het oppervlakte zwemt aan de uitstroom en af en toe ligt ze plat op de grond.
  Ze ademt iets sneller als de andere maanvissen en het lijkt erop dat ze moeite heeft met ademen.
  Ik dacht eerst aan zwemblaasziekte maar haar buik is niet opgezwollen en als ze zwemt zwemt ze gewoon zoals de rest maar met meer moeite om omhoog te komen. Kan het eventueel ook stress zijn??
  Dit waren mijn waterwaardes op 12/06
  KH:8,40
  GH:8,46
  PH:7,5
  NO²:0
  NO³:1mg/l
  NH⁴:0
  EC:0,39
  PO⁴:0
  Watertemperatuur 25/26
  Enig idee wat het zou kunnen zijn??
  Met vriendelijke groeten Kris

  1. Aquariumfans zegt

   Het zou toch heel goed een beschadigde zwemblaas kunnen zijn. In principe is daar niet zo heel veel aan te doen. Kijk het nog even aan en verlos hem anders uit zijn lijden als het veel erger wordt. Succes vooral!

 7. David zegt

  Ik heb een jaar geleden een Juwel 180L overgenomen van iemand die ermee wilde stoppen. In de aquarium zat 1 vrouwelijke maanvis, samen met wat andere kleine vissen. Heb er 1 mannelijke maanvis bij gestoken en dit gaat al een jaar goed nu. Sinds vorige week gaan de maandvissen elkaar frontaal aan (hun beide lipjes tonen al sporen van verwonding). Doe ik er best aan om een man en vrouw toe te voegen of is dit niet aan te raden gezien het ietwat kleinere formaat van mijn bak?

  1. Aquariumfans zegt

   De bak is eigenlijk te klein voor maanvissen. Je zou 1 exemplaar kunnen proberen te ruilen voor een vrouw en anders zou ik van deze soort helemaal afstand doen.

 8. Eva zegt

  Hallo,
  Ik heb een Rio 250, waarin ik o.a. een koppel maanvissen had. Inmiddels is er een overleden en heb ik dus nog een volwassen maanvis over. Echter wil ik in de toekomst gaan stoppen met maanvissen, zodat ik een school(tje) tetra’s kan uitzetten. Voorheen had ik die ook maar zelfs volwassen kardinalen werden allemaal opgevreten. Ik heb veel planten en dus schuilmogelijkheden. Zou het al mogelijk zijn om te starten met een groepje kardinalen of kan ik daar beter mee wachten tot de andere maanvis ook niet meer leeft?
  Alvast bedankt en groeten, Eva

  1. Aquariumfans zegt

   Als voorheen jouw kardinalen werden opgevreten loop je alle kans dat dit nu weer gebeurt. Dan is het zoals je zegt een kwestie van wachten tot hij afscheid neemt, maar als je weet welke soort het is, zou je ook kunnen proberen om hem weg te geven aan iemand die al een paar exemplaren heeft. Probeer het eens op de Facebooksite van de NBAT of van MAJA.

 9. raymond zegt

  hallo
  mijn maanvissen zitten constant in een hoek mat ze alle en schudde met hum koppie van links na rechts…wat kan dat zijn? gr raymond

 10. T.v.d.Plas zegt

  Als je 2 wat oudere grote maanvissen hebt, kun je er dan een aantal jongere maanvissen bij zetten.
  Goed beplante bak van 1.20x50x50.

  1. Aquariumfans zegt

   Kleintjes bij grotere is altijd een risico. De bak voldoet eigenlijk niet eens aan de minimumeisen voor maanvissen: 60 cm hoog. Een betere optie zou zijn de oude vissen wegdoen en een nieuwe groep grootbrengen. Ik weet dat dit vaak emotioneel lastig is.

 11. Anne zegt

  Hallo! Ik wil een bak opstarten met de volgende afmetingen: 123 cm lengte, 34 cm breedte en 75 cm hoogte… is deze bak geschikt voor maanvissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Mooie hoogte voor maanvissen. Lengte gaat ook wel. Breedte houdt niet over, maar een schooltje van 6 stuks moet naar mijn mening wel kunnen.

 12. Yannick Dirkse zegt

  Hallo,

  Ik heb een aquarium met 2 maanvissen, 9 tetra’s, een algeneter en een kogelvis. Hoe herken ik of de maanvissen eitjes hebben gelegd? De maanvissen vertonen beiden passief-agressief gedrag tegenover de kogelvis.

  1. Aquariumfans zegt

   Als de maanvissen eieren hebben dan zie je dat ze die plek bewaken en dan moet je de eieren kunnen zien. Je moet wel hele goede omstandigheden hebben om ook daadwerkelijk nakweek te krijgen van je manen in een gezelschapsbak. Succes !!

 13. Pearl zegt

  He he vraagje,

  Dit is mijn aquarium de Juwel Primo 110 81x36x45 110L en deze is al een tijdje op de juiste temp en waardes nu wil ik graag maanvissen maar hoeveel kan ik er in mijn aquarium plaatsen het aquarium is nog leeg de maanvissen zullen de eerste bewoners zijn maar tuurlijk wil ik het is de toekomst gezelliger maken welke vissen zou ik naast de maanvissen kunnen plaatsen?
  Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Pearl, dit formaat is helaas te klein om maanvissen verantwoord in te houden. Als minimum maat daarvoor houd ik zelf altijd aan lengte 1.20 mtr en hoogte minimaal 60 cm. Maanvissen moet je tenminste in een school van 6-8 exemplaren houden. Bij voorkeur stellen. Veel samen gehouden met maanvissen zijn: Rosaceusachtige zalmen, bloedvlek tetra, kardinalen en roodkopen. Eventueel met bijlalmen boven en pantsermeervallen beneden. Maar ik zou die manen nog eens heroverwegen

 14. Ellen zegt

  Hallo,
  Ik heb een aquarium van 450 liter (150 x 60 x 50cm).
  Van een groep maanvissen heb ik nog 3 stuks over. Deze maanvissen zijn nu ongeveer 1 jaar oud.
  Er is 1 maanvis heel aanvallend naar de andere 2 maanvissen. Wat is dit voor gedrag en gaat dit over als er meer maanvissen bijkomen?
  Kan ik deze groep weer uitbreiden met jonge maanvissen en zo ja hoeveel maanvissen kunnen er dan bij?
  Ik heb ook nog een groep van 20 fantoomzalmen in de bak en wat corydorassen.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Ellen, in een groep maanvissen is er meestal wel een dominant. Alleen in een bak met veel schuilplekken (planten en takken) kunnen minder dominante exemplaren zich goed handhaven. Als het om import maanvissen gaat kunnen deze allerlei bacteriën bij zich hebben die zich later pas manifesteren. succes!

 15. Meulen zegt

  Hallo,

  Op dit moment hebben wij 5 x de Boliviaanse ram, 10 neon tetra’s en 7 rode fantoomzalmpjes. We hebben ook twee goude Siamese algeneters (we willen eigenlijk van deze af, verkeerd geïnformeerd) en onze bak is een juwel 260. Kunnen hier Maanvissen bij en zo ja hoeveel adviseer je? We zijn nog aan het informeren dus we kopen ze niet gelijk maar hoor graag je mening. Alvast dank

  1. Aquariumfans zegt

   Ik begrijp dat dit aquarium de volgende specificaties heeft: Inhoud : 260 liter. Afmetingen : 120 x 32,2/46 x 64 cm. Ik zou hier 6 maanvissen in adviseren en ik zou dan niet de grootste soort kiezen. Wel prettig dat de hoogte in ieder geval 60 cm. is. Groetjes!

 16. Luciano zegt

  Goedenavond,
  Ik heb in mijn juwel trigon 350liter momenteel zitten:
  Ramezeri antennebaars 1x
  Garnaal 1x
  Corydoras 1x
  Dwerg goerami 1x
  Honing goerami 2x
  Platy 3x
  Gouden weeraal 1x
  Otocinclus 5x
  Clownbotias 1x
  L144 albino 1x
  Siamese algeneters 1x
  Luipaardgourami 1x.
  Is het mogelijk om daar nog maanvissen bij te doen? Zo ja hoeveel? Of raad je dit af?

  1. Aquariumfans zegt

   Wat ik hier zie is een soort postzegelverzameling, van alles een of twee. Scholenvissen of niet of ze nou 30cm groot worden en liefst in een school van minsten 6 exemplaren zouden leven (clownsbotia). Een scholenvis hoort tenminste met 6 – 8 exemplaren te worden gehouden. Echte scholenvissen zijn jouw Corydoras en de clownsbotia. Het antenne baarsje hoor je als stelletje te houden en Goerami’s kunnen onderling heel onverdraagzaam zijn. Beperk je tot 1 soort en dan 1 man met 2 vrouwen. De bak op zich zou zich kunnen lenen voor 4-6 maanvissen. Maar begin eerst je bestaande visbestand op orde te brengen. En je daar nog even goed in te verdiepen! succes en groetjes!

 17. Marco zegt

  Ik ben overigens begonnen met een koppel in een te klein aquarium. Ik heb een 450l gekocht speciaal voor hen en heb er 6 extra maanvissen bij gehaald. Van het oude koppel is het vrouwtje dood gegaan door een ziekte maar het mannetje leeft nog. Deze laat wel zien dat hij de baas is maar hij doet dit rustig, niet zo fel zoals de jonkies.

 18. gekkejessy zegt

  goedenmiddag ik heb een rio 350 gekregen met de volgende vissen
  6 honing goerami
  4 dwerg goerami
  1 maanvissen (die al volwassen is)
  5 maanvissen (jonge )
  11 5 streep barbeel
  8 glasmeervallen
  13 kardinaal tetra’s
  6 black neon tetra
  1 Pimilodus Pictus
  1 botia
  5 albino siamese algeneter
  1 candy stripe pleco L015

  mijn vraag is welke vissen kan ik hier het beste tussenuit halen en kunnen dan maanvissen erbij?
  heb het gevoel dat de vorige eigenaar deze aquarium zwaar overbevolkt heeft voor de maanvissen

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik de honinggoerami’s beperken tot 2 stellen en de rest van de goerami’s eruit. De grote maanvis eruit. De kleine aanvullen met gelijke grootte tot 6-8 stuks. De glasmeervallen eruit. Dit zijn vissen voor een speciaal aquarium. De botia eruit en de albino Siamese algeneters eruit. Je zult ervaren dat je dan een behoorlijk stukje rust hebt gecreëerd in dit aquarium. Je hebt gelijk. Was zwaar overbevolkt. Succes en groetjes!

 19. illya zegt

  goedendag ik heb een juwel rio 350 (350liter) 121 x 51 x 66 cm
  hoeveel maanvissen zouden hier in kunnen
  deze staat momenteel leeg dus moet hem eerst nog opstarten en welke planten zou ik het best gebruiken
  en eventueel andere vissen die hier bij passen

  met vriendelijke groet
  illya

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou me beperken tot een school van 6 maanvissen en die kan je combineren met van alles wat uit hetzelfde leefgebied komt. Allerlei zalmpjes zoals Fantomen, Minors, Bloedvlektetra’s, kardinalen en noem maar op. Er zijn talloze voorbeelden van speciaal aquaria met een opsomming van bijbehorende vissen. Groetjes

  2. Rudy Debelder zegt

   Vraagje mag ik twee kleuren van maanvissen hebben voorbeeld blauw en wit

   1. Aquariumfans zegt

    Ik zou proberen er dan nog een rode en eventueel een oranje bij te krijgen. Flauw hè !! Op zich kan je verschillende kleurvariëteiten prima door mekaar heen houden. Ik zou zelf de voorkeur geven aan een schooltje van een aantal gelijke natuurlijke vormen, maar ieder z’n voorkeuren. Het blijft een scholenvis. Dus, afhankelijk van de grootte van je aquarium, 4, 6 tot 12 exemplaren; een school dus. Groetjes!

 20. David zegt

  Hoi

  Ik ben van plan om een aquarium te starten en ik ga binnenkort een 260 liter juwel aquarium kopen. In het aquarium zou ik 5 maanvissen , 12 kardinaal tetras, 1 borstelneus meerval of 4 Indische modderkruipers inzetten. Ik ga in het aquarium vol doen met planten en ik zou graag weten of ik een borstelneus meerval in een geplante aquarium kan houden. In het aquarium wil ik een tapijt met planten zetten, maar ik weet niet of een borstelneus het tapijt gaat kapot maken.

  Groet
  David

  1. Aquariumfans zegt

   In een subtiel ingericht aquarium met veel planten zou ik zo’n borstelneus zeker niet adviseren. Ze worden groot en kunnen behoorlijk lomp zijn. Ze kunnen tot 15 cm worden en kunnen je bak aardig overhoop halen. Succes en groetjes

  2. Marco zegt

   Ja de borstelneus zal je tapijt waarschijnlijk verstoren. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ze ook de eitjes van je maanvissen zullen opeten, ze zullen het fel verdedigen maar de meerval laat zich niet verstoren door de maanvissen en eet ze rustig op. Ik zou het je daarom niet adviseren.

 21. Jennifer zegt

  Hallo! Ik had een vraagje wat betreft het plaatsen van maanvissen in mijn aquarium. Momenteel heb ik onder andere een aquarium van 800 liter. Op dit moment zwemmen hier 20 corydoras, 6 Arius, 8 ramirez electric en 2 lamontichthys in. Nu wil ik er graag grote cichliden in doen, denk hierbij aan koppels van de Heros severus. Kunnen maanvissen bij deze vissen? Aangezien de grote cichliden nog al groot worden. In de dierenzaken zeggen ze van wel, en op internet kan ik er niet veel over vinden helaas. Wil het graag zeker weten, voordat ik de maanvissen dan straks weg moet doen omdat ze niet goed samen gaan. Overplaatsen naar één van mijn andere aquariums is geen optie, aangezien deze niet voldoen aan de wensen van de maanvis

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Jennifer, die Heros vormen eigenlijk wel het probleem. Het zijn prachtige vissen, maar ze kunnen behoorlijk groot worden en wanneer je een stel hebt zullen ze zich zeker gaan voortplanten in jouw aquarium. Dan verbouwen ze de bak naar eigen inzicht en jagen alle medebewoners in een hoek. Maanvissen zullen dat niet fijn vinden. Mijn advies zou zijn: Niet doen. Groetjes

 22. Sami zegt

  Ik heb een aquarium van juwel 125 liter en heb er 2 maanvissen inzitte kan dat en welke vissen kan er nog meer bij doen

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt denken aan wat bloedvlektetra’s, kardinalen, corydoras, en andere vissen uit het Amazonegebied. Zoek eens op YouTube naar maanvissen en je ziet welke combinati8es er worden gemaakt. Groetjes

 23. Sem zegt

  Hallo ik heb een 350 liter aquarium met 4 maanvissen erin en 2 blauwe gouramies en een schooltje kardinaal tetra’s. Kan ik er dan nog een schooltje Citroentetra’s erbij doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik ben geen voorstander van overbevolking, maar in dit geval zou een klein schooltje van 6 exemplaren nog wel kunnen denk ik. Zorg je wel dat er flink wat plantengroepen in het aquarium aanwezig zijn? Groetjes

 24. bert zegt

  hallo

  ik heb een juwel rio 450 (liter) 1,5 meter lang, 66 cm hoog.

  nu wil ik er maanvissen in doen maar door alle verhalen die ik overal lees en hoor weet ik niet meer wat een goed aantal is. ik heb er alleen een schooltje kardinalen en corydoras in momenteel.

  mvg bert

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich een mooie maat voor wat maanvissen. Ik zou starten met 8 exemplaren, kijken hoe ze het doen en eventueel in geval van grote ruzies er 2 verwijderen. Het is altijd beter om met iets meer te beginnen en later weg te doen, dan met minder te beginnen en later aanvullen. Dat laatste geeft vaak veel meer problemen. Goeie combinatie overigens !!

 25. Kaisa zegt

  Hoi mijn aquarium is 30 bij 30 bij 60 is dat genoeg ruimte voor maanvissen ?zo ja hoe veel dan?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is veel te klein voor maanvissen. Maanvissen moet je sowieso met minimaal 6 bij elkaar houden en de minimale hoogte van het aquarium is dan 50 cm. Liever nog 60 cm. Je bak op z’n kant zetten is ook geen optie, dus ik zou naar een grotere bak uitkijken of (voorlopig) afzien van maanvissen. Groetjes

 26. Daan Hobma zegt

  Hallo ik heb een aquarium van 100 liter daarzitten in 3 maanvissen, 6 Cardinals tetra’s, 6 guppen, 4 zebra danios en 2 meervallen. 1 gaan deze vissen goed samen ik heb ook redelijk veel planten. 2 zou ik groepen kunnen vergroten zo ja welken

  1. Aquariumfans zegt

   100 liter is geen groot aquarium, zeker niet voor maanvissen die graag in een groep van minsten 6 exemplaren leven en een aquariumhoogte van tenminste 60 cm vragen. Je hebt deze vissen al dus je zou zelf al moeten kunnen beoordelen of ze goed samen gaan. Ik denk het wel, want de soorten zijn mooi verdeeld over de verschillende waterlagen. Je zou er nog een paar danio’s bij kunnen doen, maar kijk uit voor overbevolking. Groetjes!

 27. Lukas zegt

  Ik heb 3 maanvissen, 2 gourami’s, 5 goudbarbelen en 2 pleco’s passen die bij elkaar? Ze zitten in een aquarium van ca. 110 liter… Gisteren waren er opeens eitjes (witte) van de maanvissen en vanmorgen waren ze weg! Hoe komt dit?

  1. Aquariumfans zegt

   Of dat gaat zou je zelf moeten kunnen constateren. In gezelschapsaquaria worden de eieren vaak opgegeten. Soms door de ouders zelf als gevolg van stress en soms door de medebewoners, zeker als die ook nachtactief zijn. Voor echte kweekresultaten kan je het kweekstel beter apart zetten. Groetjes

 28. Silva zegt

  Ik heb net een nieuw Aquarium en ik heb 2 Maanvissen en 2 Betta’s 1velifera 4 guppie’s en de velifera agter volgt de rode batta waarom is dat en ik heb een kleine maanvis en een grote maanvis en de grote agtervolgt de kleine en de velifera is heel gemeen tegen de ander waarom is dat en waar kan je de aard zien van de maanvis ? Het aquarium is 61x36x32 54 L is het verstandig om nog een visje tenemen?

  1. Aquariumfans zegt

   Het formaat aquarium dat jij hebt is sowieso te klein voor maanvissen en Betta’s zijn vaak erg territoriumvormend en dus agressief. Ik neem aan dat je met de velifera een hoogvin karper bedoelt. Veel beter zou zijn om je eerst goed in te lezen over de vissoorten die je wilt hebben en dan pas te kopen. Als ik jou was ging ik voor een schooltje rustige tetra’s in combinatie met wat guppen en/of platy’s en misschien een koppel dwerg cichliden. Daar leent jouw aquarium zich veel beter voor. Goed voorbereiden is het halve werk en bespaart veel teleurstellingen. Groetjes!

 29. Joren m zegt

  Hey ik heb een 240 liter aquarium ik heb enkel bodemvissen en 15 cardinaal tetras. Ik heb momenteel 4 maanvissen maar wil deze groep graag vergroten. Hoeveel maanvissen kunnen er bij ? En hebben ze veel zwemruimte nodig? Want mijn vissen bewegen niet veel precies. Is dit normaal?

  1. Aquariumfans zegt

   Maanvissen zijn tamelijk statische scholenvissen die zich regelmatig rustig ophouden tussen de waterplanten of het hout. 240 liter is niet heel erg veel voor maanvissen en eigenlijk hebben ze graag een bak van tenminste 60 cm hoog. In jouw bak zou ik niet meer dan 2 exemplaren bijplaatsen. Ondanks hun wat passieve gedrag hebben ze wel graag veel ruimte om zich heen. Succes!

 30. Theo de Haan zegt

  Hoi, ik heb sinds kort 2 paartjes maanvissen (blauw en goud). Ging een paar dagen goed maar nu vallen de blauwe constant de gouden aan. Is dit normaal en gaat dit vanzelf weer over? Ze zitten in een 240 liter bak met wat zebra danio’s- kegelvlek en vijfstrepen barbelen – en wat algenetertjes.

  1. Aquariumfans zegt

   De medebewoners zijn niet zo belangrijk voor de maanvissen. Wel is een feit dat maanvissen territoriumvormers zijn en dus geen concurrentie in hun directe omgeving willen. Belangrijk is de verdeling mannen : vrouwen. Ik zou het even aankijken en in de gaten houden of er geen ongelukken gebeuren. De kans bestaat dat de rust na verloop van tijd wel terugkeert. Zo niet dan zal je beslissingen moeten nemen. Succes en groetjes!

  2. Marco zegt

   Wat ook meespeelt is hun leeftijd. Maanvissen kennen zowaar een puber fase waarin ze netzoals onze kinderen teveel energie hebben en hun rangorde bepalen.De hele dag zijn ze dan aan het ‘vechten’. Ook bakenen ze een gedeelte van het aquarium af en zien het als die van hen. Als je 2 koppels hebt zou ik proberen te zorgen dat er ook 2 gedeeltes ontstaan in het aquarium, hetzij met hardscape of beplanting. Als ze eenmaal volwassen zijn, na een jaar of 3, zullen ze een stuk rustiger geworden zijn al zal het nooit helemaal ophouden.

 31. Erna zegt

  Ik heb een 325 liter aquarium en wil er maanvissen in houden. Verder alleen wat algenetertjes. Ik val voor de rustige statigheid van de maanvissen. Toch zie ik ze nog wel eens naar elkaar happen, ook in de wat grotere bakken en zonder dat er eitjes zijn. Dit wil ik zoveel mogelijk zien te voorkomen door de meest gustigste omstandigheden te creeren.. Met de minimaal 50 liter per maanvis in het achterhoofd dacht ik de oplossing hiervoor deels te hebben. In een winkel werd mij gezegd dat er vredelievendere en wat meer terratoriale soorten zijn. Een rustige soort zou de Redback Rio Manucapuru zijn. Klopt dit? Zijn er rustigere soorten? Ik vind het belangrijker dat ze rustig gedrag vertonen dan dat ze super mooi, groot of bijzonder zijn. Ook werd me gezegd dat je ze juist beter in een wat grotere groep kunt houden. Minimaal 8 of 10. Dit zou ook het gedrag ten goede komen daar de rangorde wat minder aan de orde zou komen. Met 4,5 vissen zou het risico van elkaar steeds tegenkomen en happen groter zijn dan in een grotere groep waar anderen er telkens doorheen zwemmen zo werd me uitgelegd. De twee mensen die me dit zeiden hebben zelf al vele jaren maanvissen en leken uit begeesterde eigen ervaring te spreken. Heel graag hoor ik meer ervaringen en tips voordat ik tot de koop overga. Ik wil zo goed mogelijk geinformeert zijn om zoveel mogelijk in de richting van mijn relaxte aquarium wens te komen. Hartelijke groet, Erna

  1. Aquariumfans zegt

   Ha die Erna, zo te lezen ben je al aardig op de hoogte van wat maanvissen aan eisen stellen. Ga eens naar de site van de NBAT op Facebook en stel je vragen aan Jos Hut. Hij is een echte maanvissenkenner en zal je zeker antwoord kunnen geven op de meeste van jouw vragen. Maar je denkt in ieder geval al in de goede richting. Dat kan ik zeker waarderen. Heel veel plezier met de hobby !!

 32. Finn Oliemeulen zegt

  Hallo, ik heb een vraagje. Zouden 4 maanvissen in een juwel rio 180 passen? Zo ja, met welke vissen dan ik vind de apistogramma cacatouides heel mooi. Dan nog een vraagje, zouden maanvissen ook kunnen in juwel rio 125? Ik wil in de toekomst nog een aquarium halen maar weet nog niet welke maat. Bedankt alvast

  1. Aquariumfans zegt

   Je snapt zelf wel: Hoe groter hoe beter. Voor maanvissen is de 180 eigenlijk wel de minimummaat. A. cacatuoides kan er op zich wel bij. Kies bij voorkeur rustige vissen, afkomstig uit hetzelfde biotoop. Er is een ruime keuze beschikbaar. groetjes

 33. Lola zegt

  Hoihoi,

  Vraagje, ik heb een aquarium van 180 liter (juwel rio 180). Ik heb al enkele maanden 2 maanvissen. Samen met 2 gourami colisa lalia. 2 borstelneuzen en wat garnalen. (Deze zitten er al meer als een jaar in, maanvissen later bij gezet) Ik zou er graag wat maanvissen bij willen zetten. Maar nu is mijn vraag: hoeveel? Gezien de grote van mijn aquarium. Mijn waardes zijn verder prima en mijn water altijd super helder! Nooit problemen.

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich is dat wel een goed plan, want maanvissen houden ervan in een groep te leven. Gegeven de grootte van het aquarium zou ik niet verder gaan dan 6 exemplaren. Zorg er bij voorkeur voor dat ze van dezelfde soort zijn en liefst 2 koppeltjes. Dan heb je de minste kans op problemen. Succes ermee !!

 34. Tjorvin zegt

  Hallo ,
  Zou het een goed idee zijn
  Dwerg cicliden te combineren
  Met maanvissen
  Of zou een soorf gourami
  Een betere keuze zijn
  Aquarium 200x50x50 ( 500ltr )

  1. Aquariumfans zegt

   Het kan allebei, maar de meeste dwergcichliden komen ook uit het maanvissengebied, in tegenstelling tot de goerami’s. Groetjes

 35. Barbara zegt

  Sinds 2 dagen drijft 1 van onze dwergmaanvissen (nu 3,5 jaar oud) aan de oppervlakte. Regelmatig doet hij een poging naar beneden te zwemmen maar dat lukt dan 10 cm en dan lijkt hij als het ware weer naar boven geduwd te worden. Ik heb Esha 2000 in de bak gedaan (enige wondermiddel dat ik ken), maar dat geeft geen verschil. Wat kan ik nog proberen te doen voor hem? En waardoor komt dit?? De waardes waren steeds goed, het voer en de planten ook?! Samen hebben ze een 400L bak…Hij is nu nog sterk maar voeding pakken zo lukt niet goed genoeg… als herstel niet mogelijk is, zal ik hem natuurlijk zsm uit zijn lijden verlossen… Ik kijk uit naar jullie antwoord, dank jullie wel hiervoor alvast.

  1. Aquariumfans zegt

   Het klinkt alsof hij door een zwemblaasstoornis niet meer omlaag kan komen. Een enkele keer komt dit doordat de vis als gevolg van gulzigheid veel lucht naar binnen heeft gekregen. In het tweede geval gaat het nog weleens over, maar in het eerste geval is het meestal einde verhaal. Altijd eerst even een paar dagen aankijken. Je kunt er niet zoveel aan doen helaas. Groetjes!

 36. Ivonneteeuw zegt

  Een vraag. Gisteren is 1 van mijn 4 maanvissen overleden. Nu ging het altijd prima in harmonie. Maar nu er 1 maanvis is weggevallen valt 1 van de 3 overgebleven maanvissen steeds de andere 2 aan. Wat moet ik nu doen. Deze maanvis eruit halen, een nieuwe erbij kopen of het aankijken?

  1. Aquariumfans zegt

   Het lijkt mij beter om de groep weer aan te vullen of zelfs uit te breiden. Maar probeer wel een vis van hetzelfde geslacht als de overledene toe te voegen. Succes ermee.

 37. Angela zegt

  Hoi,
  Ik heb een vraagje ik had een koppel maanvissen maar er is er een overleden dus nu is de ander alleen dat vind ik erg zielig maar ik weet nu niet wat ik moet doen want nieuwe erbij zetten kan fout gaan… hebben jullie enige tips

  1. Aquariumfans zegt

   Beter is om er gelijk een stuk of vier bij te zetten. Dan is de kans dat het goed gaat veel groter. Groetjes

 38. Lily Denauw zegt

  Hoe dikwijls legt het vrouwtje van een maanvis eieren? We hebben nu een koppeltje en hebben elke maand eieren, maar die worden na enkele dagen opgegeten of verdwijnen gewoon.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat gaat waarschijnlijk zo door tot er een bevrucht nest is waarvan de eieren uitkomen. Dan moeten de ouders zich gaan wijden aan broedzorg. Hopelijk gaat dat een keer bij jou gebeuren. Twee vrouwen kunnen overigens ook aan paarvorming doen en eieren leggen enkel komt er dan nooit iets uit. Weet je zeker dat je een stel hebt?

 39. Andrea zegt

  Goedenavond

  Wij hebben een juwel 450(1.50)
  Wat is een mooi aantal voor maanvissen

  En wat voor soort vis kan er bij liefst geen tropisch

  We hebben tropisch gehad maar willen nu eens wat anders

  1. Aquariumfans zegt

   Als je voor maanvissen kiest, kies je voor tropisch. Anders moet je voor zonnebaarzen of dergelijke kiezen. Er zijn veel soorten vissen die in sub-tropisch of koud water gehouden kunnen worden. Groetjes

 40. anouk zegt

  Is het erg dat ik maar 2 maanvissen heb?

  1. Aquariumfans zegt

   Het beste is om ze in een groep van minstens een stuk of zes te houden. Daar moet je dan wel de ruimte in je bak voor hebben. Anders kun je misschien beter niet voor maanvissen kiezen. Wens je wijsheid !!

 41. Mitchell zegt

  Welke vissen kunnen er allemaal bij maanvissen alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Mitchel, dit is teveel een schot in het donker, al je begrijpt wat ik bedoel. Ik zou een lijst van tientallen soorten kunnen maken. Ga eens naar een aquariumzaak, kijk wat er zwemt en maak een wensenlijstje. Ga er dan wat over lezen. Of verdiep je eens in waar ze in de natuur mee samenleven. Vaak zijn dat kardinalen, bloedvlektetra’s. citroentetra’s, allerlei soorten zalmpjes en pantsermeervalletjes. Succes.

 42. Jeroen zegt

  Hallo!

  Ik heb door omstandigheden 2 aquariums over moeten nemen, nu zit in 1 van deze 2 bakken (60x40x30cm): 4 maanvissen, 3 grote goudvissen 15x7cm, en 4 kleinere andere goudvisjes.
  Nu valt me op dat de 3 grote goudvissen erg actief zijn en als een gek door de bak zwemmen de maanvissen houden daar niet van en verstoppen zich veel tussen de planten en achter de filters.
  Is dit veel voorkomend of kan ik beter de goudvissen eruit halen?

  Ook gelijk een volgende vraag,: in de andere bak (70x40x30) zitten erg veel vissen, oa: 4 goudvisjes, 4 zwarte sluierstaart, 6 verschillende guppies, 3 zalmpjes en 1 Kempvis.
  Is dit teveel en kunnen deze vissen bij elkaar in de bak?

  Alvast bedankt!

  1. Daniel zegt

   goudvissen bij maanvissen ??? koudwater vissen bij tropische vissen. Zo snel mogelijk je maanvissen elders onderbrengen. Bak is ook veel te klein voor maanvissen. Je hebt minimaal 120cm bak nodig.

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Daniel,

    Dank je wel voor je goede antwoord. Top!

 43. Bianca zegt

  Hoi hoi
  Ik heb twee maanvissen nu had ik gehoord dat ze van geslacht kunnen veranderen als er maar een geslacht is ,klopt dit

  1. Aquariumfans zegt

   Meestal is het geen kwestie van geslachtsverandering, maar van het ontwikkelen van hun mannelijke kenmerken wanneer de dominante man verdwijnt. Tot die tijd houden ze zich gedeisd om bij de dominante man niet op te vallen of hem uit te dagen. Dergelijk gedrag zien we bij heel veel dieren. Bij enkele soorten zeevissen is wel bekend dat ze van geslacht kunnen veranderen.

 44. Sally zegt

  Hoi hoi,
  Ik heb een vraag?

  Mijn 2 maanvissen, vallen ineens die ene andere aan.
  Ik had er 4, waarvan eentje dood is.
  Ruim 2 weken later had ik ineens eitjes!
  Leuk zo’n koppel, maar nu vallen de écht de 3e aan samen?

  Die blijft zich al 2 dagen onder de stenen schuilen..
  Als hij of zij naar boven komt voor eten, wordt hij aangevallen?

  Mn andere vissen ( 2 guppys, 2 zwaarddragers, 4 kempvisman, 1 kikkertje en 1 algeneter)
  Die doen ze niks!!!??

  Ik snap t niet?
  Ze zitten al maanden bij elkaar allemaal, nooit dit aan de hand gehad.

  Dit is zielig????
  Kan ik hier iets aan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat gedrag is echt het gevolg van de voortplantingsdrift van de maanvissen, die nu aanspraak maken op een deel van de bak voor het grootbrengen van de jongen. Dat gedrag verdwijnt weer wanneer ze geen nest meer hebben maar komt terug wanneer dit proces weer overnieuw begint. Veel cichliden zijn op deze manier bezig. Het hoort bij hun levenswijze.

 45. Rain zegt

  Heb een vraag heb 2 maan vissen een zetje heb nu eitjes beging waren ze beetje donker en nu wit is dat goed ?? Komen die dan uit ??

  1. Aquariumfans zegt

   Het wit worden van eieren is meestal geen goed teken. Vraag het eens op een forum aan een echte kweker, bijvoorbeeld Jos Hut.

 46. Jos Hut zegt

  Ten aanzien van de omschreven specificaties: minimaal 240 liter ( voor een koppel) , groepsvissen : minimaal 50 liter per vis en in groepen houden van minimaal 6 stuks.
  De PH moet tussen de 6 en 8 liggen, de temperatuur op 25/26 graden, verdere waterwaarden zijn nie5 belangrijk.
  Kruisingen van maanvissen hebben een levensverwachting van 3-4 jaar. Raszuivere maanvissen hebben een levensverwachting van meer dan 10 jaar.
  Hobbygroet Jos Hut

  1. Aquariumfans zegt

   Jos Hut, voorzitter van de NBAT en kweker van maanvissen, spreek ik niet tegen. Groetjes Jos!

 47. Patrick zegt

  Hoi, ik had 4 maanvissen waarvan er een (red devil) opeens naar lucht ging happen. De rest van de vissen deed dat niet. Waterwaarden gemeten en alles lijkt goed. Helaas heeft hij het niet overleefd. Wat kan dit geweest zijn? Ik wil er niet nog een verliezen.

  1. Aquariumfans zegt

   Altijd moeilijk om achteraf zonder het dier gezien te hebben iets over te zeggen. Houd de overgeblevenen goed in de gaten. Garanties krijg je bij levende dieren nooit.

 48. Thomas zegt

  Hallo, ik heb een aquarium gekocht van 140 liter. Alleen zit ik er een beetje mee hoeveel maanvissen kunnen daar nou ongeveer in?, En welke andere vissen zouden jullie aanraden

  1. Aquariumfans zegt

   140 liter is te weinig voor maanvissen die vragen om een bak van 120 x 50 x 60 hoog. Ga eens een paar keer kijken bij een aquariumzaak. Kijk welke vissen je leuk vindt en ga er dan eens wat over lezen. Zo kom je uiteindelijk tot het maken van verantwoorde keuzes.

 49. Sylvana zegt

  Hallo,
  Ik heb op het moment 3 maanvissen, alleen zitter er 2 de hele tijd achter 1 aan. Dit geeft een erg onrustig beeld. Nu was mijn vraag, wat kan ik hier aan doen? En kan ik er andere maanvissen bij in doen of wordt dit vechten?

  Alvast bedankt voor het antwoord !

  1. Aquariumfans zegt

   Gedrag van vissen is lang niet altijd te voorspellen. Maar die exemplaren is te weinig. Wanneer je twee mannen en een vrouw hebt vormen er twee een stel en de derde, man of vrouw, wordt de bak uit gepest. Meer exemplaren kan helpen, maar probeer gelijke aantallen mannen en vrouwen aan te schaffen. Succes.

 50. nicolas zegt

  Dat zou ik niet doen de maan vis heeft minimaal 100 tot 150 liter tank nodig maar er zijn nog heel veel meer soorten vissen en ga maar op avontuur naar de vissen veel geluk

  1. Aquariumfans zegt

   Zoveel mogelijk kennis opdoen en pas daarna vissen aanschaffen is een goede volgorde die helaas door te weinig aquariumliefhebbers wordt gevold.

 51. Roos zegt

  HAllo
  Mijn zoon heeft een 30 liter aquarium en wil graag 2 maanvissen hij heeft 2 modderkruipers en vier neontetra’s is een maanvis handig? Worden ze niet te groot voor dit aquarium

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Roos,
   Dit is helaas veel te klein voor een maanvis. Een maanvis heeft minimaal een 100 liter aquarium nodig. Er zijn wel vele andere visjes die leuk zijn voor in een kleiner aquarium. Wat je het beste kan doen is in de aquariumwinkel vragen aan een verkoper wat er nog bij kan. De verkoper weet ook wat ze op voorraad hebben. Ik wens uw zoon veel geluk met zijn aquarium!

 52. Jos Hut zegt

  Goedenavond Roderick, Dit betreft informatie over de soorten die er zijn, de waterwaarden, het geslachtsonderscheid, het samenhouden met andere vissen maar ook het gedrag. Voorbeelden: Het samenhouden met tetra’s en guppen is ten alle tijde af te raden omdat ze zeker opgegeten kunnen worden. De te verwachten levensduur is voor kweekvormen 3 tot 4 jaar, voor raszuivere maanvissen meer dan tien jaar. De soorten: Pterophyllum altum, Pterophylum dumerilli, Pterophyllum scalare met diverse wildvarianten zoals de Redback Rio Manucapuru, de Santa Isabel en de Rio Nanay. Maanvissen zijn groepsdieren ( minimaal zes stuks) die minimaal 50 liter water per vis nodig hebben. Aquaria met een netto inhoud ( dus na aftrek van bodem, hout planten etc) van meer dan 300 liter komen in aanmerking voor de huisvesting van maanvissen. Een meterbak voldoet zeker niet!
  Hobbygroet Jos Expert en kweker op het gebied van raszuivere maanvissen.

  1. Aquariumfans zegt

   Dank je Jos, voor de super toevoegingen. Zijn we blij mee!

 53. bakhtiar zegt

  mag Maanvissen met guppy vis Molly vis een een aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Bakhtiar,
   Als het aquarium groot genoeg is (minimaal 60 liter per maanvis) zou je kunnen overwegen om andere kleine vissen toe te voegen. Guppy’s zou ik niet doen omdat die lange waaierende staarten hebben die heel aantrekkelijk zijn voor een maanvis. Het beste wat je kan toevoegen is een kleine Tetra of Danio. Een Molly kun je ook doen, maar dan moet je zeker nog wel 30 tot 40 liter extra hebben naast de 60 liter per maanvis. Veel succes met je aquarium!

 54. Sonny zegt

  Hallo

  Allemaal ik heb jullie hulp nodig.
  Ik heb
  1 spookmesvis
  1 bichir klein
  1. Kleine haai
  Kleine vuuraal
  Pleco groot
  En een paar andere visjes

  Ik zou graag wille weten wat beter is
  Of 4 zand haaie
  Of een paar maanvissen erbij
  Wat kan ik het besten doen en wat zal er het beste uithouden

  Mijn bak is 1 meter
  Een goeie filter erin

  Graag jullie hulp
  Groetjes sonny

  1. dany zegt

   dat is alebij mogelijk maar zand haaien en maanvisen zijn grote dieren en hebben vaak leefend of diepvries voer
   nodig en dat is best wel duur vergeleken de vloken daar moet je wel rekening mee houden
   toen mijn maanvis dood ging vroeg ik me ook af waarom toen zij iemand me dat het daardoor komt.
   ik hoop dat je er iets aan heb

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Sonny,
   Naar mijn in je bak al erg vol en lijkt het me dus geen goed idee om zandhaaien of maanvissen toe te voegen. Dit zal niet het nieuws zijn wat je wil horen, maar dit is wel het veiligst voor je andere vissen. Vergeet ook niet dat alle vissen die je nu hebt heel groot kunnen worden en later een bak groter dan 1 meter nodig zullen hebben.

 55. bram zegt

  hoi,
  IK heb momenteel een aquarium van ongeveer 300 liter klaarstaan om vis in te doen. Er zitten nu al 9 neon tetras in die ik gehad heb en het liefste wel wil houden. Ik wil echter de bak met iets meer, en grotere vissen vullen en ik ben nu terecht gekomen bij maanvissen. Zou dit kunnen? Ik ben van plan de groep neon’s nog wat groter te maken en een paar algeneters (en wellicht een paar gourami’s als dat kan) toe te voegen. Kan dit? Ik heb me goed ingelezen maar ik kom er niet uit.
  gr. Bram

  1. Linda zegt

   Goede middag, ik heb neontetras, mollys , guppys en algeneters in mijn bak en nu kan ik er 1 vrouwtjes maanvis bij krijgen is dit verantwoord of niet ik heb een 350 liter bak en veelbeplanting er in.

   Groetjes Linda.

   1. Marijn zegt

    Hey Linda,

    nee dat is niet verstandig, maanvissen houden niet van de drukte die door guppy’s en molly’s gemaakt wordt. Tevens is de maanvis een groepsdier dat het liefst in een groepje zwemt van minstens 5.

    Marijn

 56. Sandra zegt

  Hallo,

  Ik heb een vision 260 met de volgende bewoners, 8 japonica garnalen, 4 a 5 platy’s, 2 modderkruipers, 1 appelslak en 3 (nog jonge) hoogvin karpers…..hoeveel maanvissen zou ik hier bij kunnen plaatsen of is mijn aquarium uberhaubt te klein voor maanvissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Onno, Ik zou je graag antwoord geven op je vraag maar ik moet eerst weten hoe groot je aquarium is. Groetjes!

 57. Nel zegt

  Hoe hou ik de eitjes van de maanvis zonder dat ze opgegeten worden

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nel, maanvis eieren kan je weg halen als ze op een blad zitten en niet wit zijn, als ze wit zijn wordt het niets. Als je jonge maanvisjes wil zien google dan maar op maanvissen kweken maar pas op het vraagt veel werk en tijd. Mijn advies is geniet van het gedrag van het ouder stel en laat de natuur zijn gang gaan. Groetjes

 58. wim zegt

  wanneer begin je met het voeren van jonge maanvissen en wat geef je ze dan. ik lees hier verschillende dingen over. dit nestje is nu 5 dagen jong.
  met vr. groet wim

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Wim, ik zou beginnen met het kweken van artemia (pekelkreeftjes) het hele proces hoe kan je vinden op youtube. Groetjes

 59. Farida van Hulst zegt

  Ik heb een paar weken geleden een aquarium gekocht met maanvissen er in (190 liter). Graag zou ik er wat kleur bij willen zetten. Zijn Platys mogelijk? Of hebben jullie andere ideeën? Ik heb me goed inglezen, maar ik kom er niet echt uit. Groetjes, Farida.

  1. rob hermans zegt

   kan prima, ik denk alleen dat er geen jonkie overblijft (of je moet heel dicht drijfgroen hebben)
   Rob

 60. Juul zegt

  ik zou graag antennebaarsjes en black molly’s willen maar ik weet niet of dat goed gaat met mijn kempvis. mijn aquarium is van 60 liter, is deze combinatie mogelijk?
  Met Vriendelijke Groet, Juul

  1. Aquariumfans zegt

   Hallo Juul, Ik zou het gewoon avonturen, nee heb je ja kan je krijgen, ik denk dat
   het best een succes gaat worden maar er mogen ook 2 vrouwtjes kempvissen bij. Groetjes

 61. ester zegt

  Ik heb sinds kort een aquarium.
  80×35×40.
  Heb er onder andere maanvissen inzitten en kleine mini kreeftjes.
  Ik heb mij ingelezen en las dat beide niet van te veel licht houden.
  Onder de kap zitten 2 lampen van 18 watt fluorescent tubes.
  Heb ze beide aan.
  Is dat te veel licht.

  Groetjes ester

  1. Aquariumfans zegt

   Nee hoor Ester want als die dieren daar last van hebben gaan ze wel onder de planten schuilen. Leuk he die kreeftjes.
   Groetjes

 62. Willem zegt

  Ik heb een koppel maanvissen 5 stuks
  echter alleen wil ik algeneters plaatsen maakt het wat uit hoe groot die zijn de maanvissen zijn volgroeit alleen ik heb meerdere aquariums 4 stuks kan ik algeneters van 5 a 7 cm plaatsen bij de maanvissen?
  M.v.g. van Willem.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Willem,
   Wat leuk dat je een koppel maanvissen hebt. Echter is onze ervaring, dat zodra je nieuwe – kleinere – vissen bij de maanvissen zet, deze toch gezien worden als prooi. Ongeacht het soort vis. Ik raad dit dus af. Wel kun je kijken naar een algeneter die heel groot is, maar de vraag is of je aquarium hier weer groot genoeg voor is. Succes met de overwegingen!

 63. Chiel zegt

  Ha Aquariumfans,

  Ik ben me aan het oriënteren welke vissen ik in mijn aquarium wil gaan plaatsen. Ik ga de hobby weer oppakken na enige tijd. Ik heb een Juwel Record 60.. Wil graag een vrij groen aquarium maar mijn oog is gevallen op maanvissen. Ik heb een 60L bak (niet echt groot dus) maar is het mogelijk om hier toch een bepaald soort maanvissen in te houden?

  Hoe vaak geven jullie levend voer? (watervlooien of iets dergelijks?)
  Alvast bedankt voor de reacties!
  Mvg Chiel

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chiel,
   Leuk dat je je hobby weer op gaat pakken! We snappen je dilemma, maar helaas bestaan er geen dwergmaanvissen (voor zover wij weten). Een maanvis moet toch echt wel in een aquarium dat 2 keer zo groot is als dat jij nu hebt. Helaas… Toch eens verder zoeken in het megagrote bestand aan andere mogelijkheden! Je vindt vast iets 🙂 Succes!

 64. Nikita zegt

  Hallo ik heb 15/10 maanvissen gekocht. Maar in mijn bak zwemmen goudvissen algeeters 1 grote slak 2 mannetjes guppen ( volwassen ) en 1 volwassen vrouwtjes gup en paar jong volwassen guppen mijn bak is 23/25 graden kunnen ddie maanvissen er wel bij? Genoeg planten

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nikita, Wat ik vooral moet weten is hoe groot je aquarium is? De temperatuur zal minimaal 25 graden moeten zijn voor je Maanvissen, maar dat is weer te warm voor je goudvissen. Houd er rekening mee dat Maanvissen ook kunnen jagen, kleine guppies zullen zeker opgegeten worden. Voor de algeneter en de slak zal het niet heel veel uitmaken. Groetjes!

 65. Joost zegt

  Beste Aquariumfans,

  Leuk informatief stukje! Alleen de foto bij kweken en voortplanting is een discusvis en geen maanvis 😉

  1. Aquariumfans zegt

   Oeps, dat krijg je met die onduidelijke foto’s. Hebben we gelijk aangepast, bedankt voor de feedback!

 66. Margarita zegt

  Hoihoi
  ik heb vandaag een kleine maanvis gekocht
  Die heb ik bij een grotere maanvis gezet
  Nu doet die grotere de kleine aanvallen
  Is dit normaal?
  En komt dit nog goed?
  Of moet ik er iets tegen doen?

  Alvast bedankt..

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Margarita! Ja dat is normaal want Maanvissen kunnen teritoriaal gedrag vertonen. Of het goed komt is lastig te zeggen. Ik ken voorbeelden van beide situaties. Wat ik altijd doe is een nieuwe vis in een plastic zak in het aquarium eerst een uur te laten wennen. Dan happen de andere maanvissen tegen de zak en zakt het na verloop van tijd af. Geen garanties helaas. Het heeft ook met de grootte van je aquarium te maken. Maanvissen hebben ruimte nodig. Groetjes!

 67. Koen zegt

  Kan ik maanvissen van iemand overnemen en bijzetten bij mijn eigen maanvissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Koen. Dat kan wel, maar er is ook een kans dat het mis gaat. Maanvissen kunnen namelijk territoriaal zijn. Met name als ze jongen hebben zou ik het niet doen. Even oppassen geblazen dus. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.