fbpx

Maanvissen, welke soorten zijn er?

Maanvissen (Pterophyllum scalare) zijn één van de mooiste aquariumvissen die er rondzwemmen. Vrijwel geen andere vis heeft zo’n afwijkende vorm gecombineerd met een prachtig pallet aan kleuren en strepen. De maanvissen zijn schoolvissen en kunnen daarom het beste bij elkaar gehouden worden in een groep van minimaal vijf maanvissen. Lees in de blog over de maanvis alles informatie die je echt moet weten.

Zorg ervoor dat je vissen gezond blijven! Dan moet je wel weten wat je doet. Anders krijg je vervelende ziekten, of in het ergste geval overlijden de vissen. Doodzonde. Zelf gebruik ik kwalitatief goede voeding voor Maanvissen. Dat werkt goed! Zorg goed voor je aquariumvissen!

De maanvissen met de naam Pterophyllum scalare worden ook wel de ‘normale maanvissen’ genoemd omdat deze het meeste voorkomen in het aquarium. Een andere soort is namelijk de prachtige Pterophyllum Altum, met een lengte van maximaal 35 cm hoog de koning onder de maanvissen.

Nummer één: Pterophyllum altum

Pterophyllum altum
Pterophyllum altum

Hoewel deze soort lijkt op de ‘normale maanvis’ is hij gemakkelijk te onderscheiden door zijn hogere lichaamsvorm en zijn oplopende ruglijn. Ze kunnen dan ook een maximale lengte van wel 35cm bereiken (in het wild wel 50 cm). Wel zo handig, want in het wild kunnen zich daardoor goed tussen wortels en planten verstoppen.

Deze tropische vissen zijn met uitzondering van de broedtijd rustige scholenvissen die rustig met andere aquariumvissen gehouden kunnen worden. Zoals meer vissen uit de Amazone hoek houden ze van zacht- zuur water en jagen ze het liefste op levend voedsel zoals watervlooien.

De basiskleur is zilver met drie donkere verticale strepen over de kop en het lichaam. In de vinnen is een rood strepenpallet zichtbaar.

Wil je meer Maanvissen kweken? Lees er alles over via deze blog over de maanvis kweken

Nummer twee: Pterophyllum scalare

Pterophyllum maanvis
Pterophyllum maanvis

Deze maanvissen vallen onder een van de meest populaire aquariumvissen. Door de populariteit zijn er in de afgelopen jaren veel kweekvormen van dit soort ontstaan. Hierdoor zijn er maanvissen met andere vormen en kleuren ontstaan. Dit soort wordt gewoonlijk gekweekt in Azië en is te herkennen door de intensiteit van de zwarte strepen.

Eigenlijk wordt er bij deze maanvissen onderscheid gemaakt tussen de kweekmaanvis en de gevangen maanvis. Het verschil is vooral dat de kweekmaanvis kortere borstvinnen heeft dan de gewone maanvis. De scalare onderscheidt zich van de hiervoor besproken Altum doordat deze ronder van vorm is en bovendien heeft de scalare meer een ‘wipneus’ of ‘zadelneus’. Ook wordt hij met 25 cm minder groot.

Inrichting van de maanvissen

Maanvissen hebben een aquarium nodig waarin ze vrijuit kunnen zwemmen. Het liefst hebben ze een redelijk hoog aquarium van in ieder geval 50 cm hoog en 100 cm lang. Zorg er voor dat er wel planten en het liefst ook drijfplanten in staan zodat de maanvissen beschutting kunnen zoeken. Dit leidt er toe dat hun kleuren feller worden en niet doffer door de stress.

Karakter van de maanvissen

Het karakter van deze tropische vissen is zeer relaxt. Ze ‘zweven’ heel rustig door je aquarium en houden dan ook niet van een sterke stroming. Ten opzichte van andere vissen zijn ze vredelievend, tenzij er hele kleine aquariumvissen zijn. Die worden nog wel eens als prooi gezien. Overigens als je maanvissen met tetra’s of zalmpjes laat opgroeien, dan kunnen ze dikwijls wel samen worden gehouden.

Maanvissen in actie!

De unieke vorm met prachtige lange strepen die als een tatoeage over het lichaam heen prijkt, is een reden om maanvissen aan te schaffen. Als je ze eerst nog eens live in actie wilt zien, kijk dan eens naar de volgende filmpjes.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

33 Reacties
 1. Els zegt

  Kan ik 5 maanvissen houden in een aquarium van 65x65x65 ? Ong een 270l water

  1. Aquariumfans zegt

   In mijn optiek zou dat wel moeten kunnen. Aparte, maar wel heel leuke maat voor deze vissen. Groetjes!

 2. Jos Houben zegt

  dag, ik ben al meer dan 50 jaar aquariumliehebber en nu zakken mij toch de sokken af, Een maanvis is absoluut GEEN scholenvis. Zoek de definitie van scholenvis maar eens op. Het zijn dan ook nog eens Cichliden en daar vinden we helemaal geen scholenvissen. Waarom “hokken” deze vissen een beetje bij elkaar in de natuur? Omdat er op die plek schuilplaatsen zijn en eten te vinden is. Zodra ze een koppel vormen kunnen ze de andere missen als kiespijn. Met te veel in een aquarium uit zich dat dan ook in constante pikkerij naar elkaar, met gevolg dat die het laagste in de pikorde staat er meestal aan moet geloven. Naar mijn mening kunnen manen hoogstens omschreven als groepsvissen. Btw, ik heb er vroeger veelvuldig mee gekweekt. groeten en fijne feestdagen. ps, reeds 49 jaar lid van de BBAT.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik ben al meer dan 60 jaar lid van de NBAT en op verzoek wil ik wel zoeken naar een paar sokophouders. De keurwijzer kende tot voorkort eigenlijk slechts twee categorieën: solitaire vissen en scholenvissen. Een school werd dan gedefinieerd als minimaal 12 exemplaren. Ik heb zelf al heel lang de tussenvorm, groepsvissen geïntroduceerd: Vissen die er niet van houden alleen of als stelletje gehouden te worden. Maar minstens 4 – 8 exemplaren. Ze houden van elkaars gezelschap. Maanvissen zou ik tot naar die categorie willen verwijzen, ik geef u dus gelijk, ook al was ik nog maar net lid van de NBAT of BBAT.

 3. Peter zegt

  Hoeveel manen kunnen bij elkaar in 240 liter water(bak 1.20m breed). Wat zijn de waarde van het water waar maanvissen aan moeten voldoen?Alvast bedankt.

  1. Aquariumfans zegt

   Hier staat je antwoord wel verwacht ik: https://www.aquariumfans.nl/maanvis-alles-wat-je-erover-moet-weten/ succes!

 4. Kimberley zegt

  Heey met kimberley ik zit te denken om maanvissen te houden.
  Maar ik weet niet als dit echt verstandig is.
  Het is een qwarium van 100 liter.
  En dit is mijn eerste qwarium.
  Ik hoor graag een reactie

  Groetjes kimberley

  1. Aquariumfans zegt

   100 liter is over het algemeen te weinig om maanvissen in te houden. Die hebben minimaal een bak van 100x40x60cm hoog nodig (240 liter) en liefst nog groter. Maar als jij je er een beetje in verdiept zijn er best leuke viscombinaties te maken die wel in dat aantal liters kunnen gedijen. Overigens hoor ik altijd liever de afmetingen van de bak dan het aantal liters, want dat zegt me minder. Groetjes!

 5. Stefanie zegt

  Beste,
  Ik zie overal in shops gewone maanvissen en dan ook maanvis XL.
  Maar wat is nu het verschil? Hoe groot zijn de XL, gaat dit om een andere soort of om reeds volwassen exemplaren?
  Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   XL is gewoon een maataanduiding net zoals reuzen, of jumbo en dat soort kreten. Het heeft niks met een soort te maken, maar inderdaad meer met de maat van de dieren. Groetjes

 6. Aquariumfans zegt

  Voor de beste informatie over de kweek met maanvissen verwijs ik altijd graag naar de Facebookpagina ven de NBAT. En vraag dan aan Jos Hut om info. Die weet er alles van. Groetjes

 7. Mathieu zegt

  Beste,
  De eitjes van mijn maanvissen staan op springen, staartje komt er al uit en zit al veel beweging in. Deze heb ik apart in een klein aquarium gedaan..
  Wat geef ik ze te eten als die uitkomen?

 8. peter zegt

  welke vissen kun je het beste houden bij maanvissen en dan bedoel ik eigenlijk scholen vissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Alle wat groter wordende zalmpjes. Maar ook kleinere soorten gaan wel goed, wanneer er maar voldoende gevoerd wordt, vooral met leven (diepvries) voer. Groetjes

 9. Jos Hut zegt

  De derde soort bij de maanvissen is de Pterophyllum leopoldi, ook wel de schaapskopmaanvis genoemd.
  Maanvissen combineren met tetra’s is ten alle tijde af te raden. Vaak worden ze opgegeten.

  1. Aquariumfans zegt

   Hier spreekt de man die het weten kan. Ligt er natuurlijk wel aan welke tetra’s en welke maanvissen. De bloedvlektetra bijvoorbeeld is een veel geziene combinatie die wel goed gaat.Dank je Jos!

 10. rob zegt

  Ik wil over enkele maanden zes tot acht sluiermaanvissen aanschaffen maar kan in Nederland of Belgie geen kwekers vinden. Bestaan sluiermaanvissen nog wel?
  Weet iemand ze?
  Groet Rob

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rob,
   Ik heb zelf nog nooit een sluierstaartmaanvis gezien. Dus ik denk dat deze heel moeilijk te vinden zijn of zoals je suggereerde, niet meer bestaan. Gelukkig zijn er wel vele andere prachtige maanvissoorten die je wel makkelijk kunt vinden en houden. Nog succes met de jacht op de sluiermaanvissen en veel plezier met je aquarium!

 11. Joey zegt

  Hoi allemaal nogmaals kunnen. Verschillende soorten maanvissen bij elkaar? Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Joey,
   Ja, je kan prima verschillende soorten maanvissen bij elkaar houden. Sommige mensen houden soms slecht 1 van elke soort voor grote diversiteit in kleuren in je aquarium. Veel plezier met je aquarium.

 12. Joey zegt

  Hoi ik heb een vraag kun je verschillende soorten maanvissen bij elkaar houden? Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   We hebben de vraag beantwoord 🙂

 13. Sebastiaan zegt

  Hallo allemaal
  Ik had een vraag maanvissen in een rio 180 zou dit gaan en zou daar de rood neuszalm bij kunnen en een stuk of 10 corrysoras jullii?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sebastiaan,
   Een Rio 180 is prima voor maanvissen. Je kan hier ongeveer 4 maanvissen in houden als je ook nog je roodneuszalm en Corydora’s bij wilt houden. Veel plezier met je mooie aquarium.

 14. Aquariumfans zegt

  Hoi Nicky,
  Wat vervelend zeg! Helaas komt dit erg vaak voor en ben je niet de enige die dit overkomt. Wel fijn dat je je maanvis de ruimte wilt geven en een nieuw thuis voor hem zoekt. Heb je je bericht al op onze facebookpagina gezet? Daar zal je bericht beter gezien worden. Succes met het vinden van een nieuw thuis!

 15. Katia zegt

  Beste
  ik lees hier als maanvissen met tetra’s laat opgroeien dat normaal geen probleem is. Ik heb nog wat tetra’s en zou maanvissen willen houden. Zou dit dan een probleem zijn de maanvisjes die ik zou willen kopen zijn ongeveer iets van een 5 cm hoog. Zou dit lukken volgens u of moeten ze nog kleiner zijn voor ermee op te groeien?
  ( mijn nieuwe bak is een juwel rio 180)
  groetjes katia

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Katia!
   Wat leuk dat je maanvissen in je aquarium wilt doen! Maanvissen staan erom bekend dat ze kleinere vissen als voedsel zien. Maar… dat wat je hebt gelezen over opgroeiende maanvissen en tetra’s kan ook kloppen! Gelukkig kan ik je een voorbeeldje uit eigen aquarium geven!
   Ik had zelf een aantal guppen waar ik later de maanvissen bij heb gezet. Mijn maanvissen waren toen al een stuk groter – zo’n 10 tot 15cm. Dit ging (tot mijn eigen verbazing) gewoon goed! Een half jaar later vond ik het wat saai worden in mijn aquarium en omdat mijn guppen zo actief waren (en ik bedacht dat de jongen wel voedsel mochten zijn voor de maanvissen), besloot ik 15 extra guppies toe te voegen. En dat was fout! Het werd een slachtveld en 2 weken later had ik nog maar 2 levende guppies. Blijkbaar hoorden de eerste guppies gewoon in het nieuwe huis van de maanvissen, maar werden de nieuwe guppies als indringers/voedsel gezien.
   Mijn advies: Bedenk welke vissen je liever in je aquarium ziet: Je tetra’s of maanvissen. Wil je geen slachtveld, dan zou ik toch eerst een nieuw huis voor je tetra’s zoeken of geen maanvissen nemen. In principe zijn de tetra’s voer en hoewel het goed kan gaan, kan het ook fout gaan. Succes met je besluit!

 16. A Bregman zegt

  Heb nog geen mooie donkerbruine grindbodem kunnen vinden alleen een voedingsbodem ,JBL Amado iemand er ervaring mee en hoelang kun je dat laten liggen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste A Bregman,
   Allereerst onze excuses voor de late reactie. Je vraag is ons tot onze spijt ontschoten! Om het goed te maken, zullen we hem alsnog proberen te beantwoorden en helpen we andere lezers alsnog op weg.
   We begrijpen uit je vraag dat je overweegt om alleen een voedingsbodem te leggen, zonder daar zand of grind overheen te plaatsen. Ik raad dit af. Een voedingsbodem moet (wil het zijn werking behouden) elk jaar of om de twee jaar vervangen worden. Tegenwoordig zijn er daarom hele handige voedingscapsules die rechtstreeks bij de plant in de bodem gedrukt worden, omdat anders het hele aquarium leeggehaald moet worden om weer een nieuwe voedingsbodem aan te brengen. Er zijn verhalen bekend dat de voedingsbodem zelfs is gaan rotten! Wil je maar één laag aanbrengen in je aquarium, dan adviseer ik toch zand of grind. Zwart of donkerbruin grind is zeker bij de grotere aquariumspeciaalzaken wel te verkrijgen; zoek anders eens op internet!

 17. Annelies Bregman zegt

  Welke bodem kun je het best gebruiken bij maanvissen
  …moet het zand zijn of mag het ook een hele donkere grindbodem zijn?? heb ook gehoord dat je wel alleen een voedingsbodem kunt gebruiken??

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Annelies,

   Voor maanvissen maakt de bodem niet uit maar zelf vind ik een donkere bodem mooi omdat de kleuren van Maanvissen daardoor beter naar voren komen. Zorg er alleen voor dat er geen scherpe randjes zijn, dan ben je er! Groetjes!

   1. Annelies zegt

    oke..had ergens gelezen dat ze erg graag zand happen…we zijn nog met de voorbereidingen bezig , zat een achterwand in van Juwel , maar die is heel erg donker geworden …vrees dat dat niet echt schoon te krijgen is? hebben al wel soda geprobeerd (buiten de bak uiteraard)

    1. Aquariumfans zegt

     Hoihoi!

     Zeker bij oude achterwanden kan het heel moeilijk zijn om deze schoon te maken. Ik zet er altijd wat planten tegen of zet er een mooi stuk Kienhout tegenaan. Dat doet vaak wonderen!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.