fbpx

Discusvissen, de mooiste aquariumvissen ter wereld

Discusvissen zijn aquariumvissen die afkomstig zijn uit het Amazonegebied en worden beschouwd als de mooiste zoetwatervissen in de wereld. Ze hebben prachtige patronen en kunnen een heel pallet aan kleuren hebben. Discusvissen behoren tot de families van cichliden zoals Malawi cichliden en zijn scholenvissen die meestal heel relaxt in je aquarium vertoeven.

Wil je Discusvis jongen of de Discusvis kweken? Dan kun je niet zonder de juiste hulpmiddelen. Wat super goed werkt is een unit waar de discusvis zijn eieren tegen kan afzetten. Onmisbaar eigenlijk. En daarnaast de juiste voeding speciaal voor discusvissen. Dan moet het goed gaan!

Discusvissen houden doe je zo

Discusvissen
Discusvissen

Discusvissen voelen zich thuis in een omgeving met langzaam stromend helder zacht en zuur water. Het liefst met boomwortels en takken om hun heen. Aquariumplanten zijn belangrijk maar zorg ervoor dat er veel ruimte voor de discusvissen over is om in scholen te zwemmen.

Het zijn vredelievende vissen hoewel ze aquariumvissen die heel snel bewegen liever niet om zich heen dulden. Het is belangrijk dat discusvissen veel ruimte in het aquarium hebben.

Wel is het belangrijk dat de discusvis in een groep worden gehouden, bovendien speelt de waterkwaliteit een essentiële rol in het welzijn van deze bijzondere aquariumvissen.

Discusvissen kun je combineren met: characidae, corydora’s, maanvissen en apistogramma’s.

Specificaties van de Discusvissen

Grootte10-20 cm
WaterPH 6-6,5, zacht water
Verwarming28-30 graden
Kweken?Moeizaam maar mogelijk
Harem?Nee, paartjes
LeeftijdTot wel 10 jaar oud
Voeding Gevarieerd, watervlooien zijn een pre
OpmerkingDiscusvissen voeren hun jongen met een afscheidingsproduct van hun eigen huid

Discusvissen soorten

Een veelgebruikte indeling voor discusvissen bestaat uit een tweedeling: de Symphysodon discus en de Symphysodon aequifasciata. Een hele mond vol. Toch zal de gemiddelde discusliefhebber vier soorten onderscheiden: de Heckel discusvis, de bruine discusvis, de groene discusvis en de blauwe discusvis. En die zijn stuk voor stuk prachtig om te zien. Je kunt deze soorten ook bij elkaar houden, en dan krijg je echt een heel kleurenpakket in je aquarium. Dat is prachtig om te zien.

Weetje: discusvissen zijn groepsdieren, houdt daarom zeker vijf a zes stuks bij elkaar.

Discusvissen kweken en voortplanting

Tropische vissen Discusvis
Discusvis

Het kweken van discusvissen is zeker niet eenvoudig. Daarvoor kun je het beste een aparte kweekbak houden. Voor hen is een perfecte waterkwaliteit fundamenteel om jongen te krijgen. De kweekbak dient de voorwaarden daarvoor te scheppen. Zorg dus voor een goede filter, ver vers het water regelmatig (om de, of elke dag) en zorg dat er ruimte is, door aquariumplanten of bladeren, zodat de eieren daarop afgezet kunnen worden. Het water moet tussen 30-31 graden zijn, met een PH van 5,5-6,5 en een hardheid van maximaal 4 DH. Het water zal dus vaak getest moeten worden op de ideale waardes.

Bij discusvissen is het lastig te onderscheiden wat de mannetjes en vrouwtjes zijn. Je kunt het echter zien aan een verdikking bij de aars: bij de vrouwtjes rond en plat en bij de mannetjes puntiger. Let op dat discusvissen hun territorium verdedigen indien er al eieren zijn afgezet. Daarvoor prepareren ze eerst een stuk hout of bladeren om vervolgens de eieren af te zetten. Er worden rond de 150 eieren gelegd die na drie dagen uitkomen. Na ruim een jaar zijn ze vervolgens geslachtsrijp.

Weetje: houd per volwassen Discusvis 100 liter water aan!

Discusvissen kopen

Eigenlijk moet je nooit zomaar vissen ergens vandaan halen. Dat geldt voor de discusvis, maar eigenlijk voor alle aquariumvissen in het algemeen. Mocht je uiteindelijk besluiten om een aquarium vol met deze prachtivissen te houden, let dan vooral goed op de volgende punten.

 • Ga altijd naar een erkende vissenhandelaar/ vissenwinkel. Waar ga je de Discusvis aanschaffen? Dit zijn niet de aller goedkoopste vissen maar geloof me, goedkoop is duurkoop.
 • Eenmaal binnen, vraag jezelf af: hoe zien de kleuren van de vis eruit? Vissen die een doffe kleur hebben moet je niet kopen. Grote kans dat er iets mee aan de hand is. Bijvoorbeeld een ziekte.
 • Hoe ziet het zwemgedrag van de discusvis eruit? Deze vissen zijn vaak erg rustig maar bewegen zich wel stabiel voort. Hangt de vis een beetje vreemd of zie je ander afwijkend gedrag? Niet kopen.
 • Als je toch aan het kopen bent, koop gelijk het juiste voer. Discusvissen houden van gevarieerd voedsel. Soms vers, soms droogvlokken. Houdt daar dus ook goed rekening mee.

Nu kun je eindelijk met een gerust hart Discusvissen kopen om daarna volledig te genieten van zijn prachtige kleuren. Een goed ingericht Discus aquarium is echt een lust voor het oog. Dus wat mij betreft heb je een goede keuze gemaakt. Zorg er wel voor dat je voldoende stuks aanschaft. Een enkele variant is heel erg zielig. Zorg dat je er minimaal vier tot zes stuks in hebt.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over de discusvis? Wat zijn jouw ervaringen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 Reacties
 1. Mivien zegt

  Hey , ik.begrijp dat ik de waterwaardes zo goed mogelijk moet respecteren maar als er zoveel waterwissels moeten gebeuren hoe hou je dat dan onder controle met kraantjeswater ? Osmose apparaat heb ik niet . Of moet ik het water eerst bewerken ( waardes zoals in het aquarium ) vooraleer ik ververs van 50 %.

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt het beste eerst achterhalen wat voor water er uit je kraan komt. Voor de meeste gewone aquariumvissen is dat over het algemeen heel goed bruikbaar. Ik ververs zelf 30% per 2 weken en daarvan weer 25% osmosewater. Dat haal ik bij de glazenwasser. 50% is erg veel. De noodzaak van waterwissels staat heel erg in relatie tot de hoeveelheid planten en vis en je voederpatroon. Groetjes!

 2. Stijn zegt

  Hallo
  Kleine vragen over Discussen kan je deze in een vierkante aquarium houden van 120 x120 of is deze af te raden

  1. Aquariumfans zegt

   Dat kan wel, maar niet teveel, 4-6 exemplaren en de hoogte moet dan minimaal 60cm. zijn. Niet teveel volproppen met hout, maar veel lange planten waar ze tussen kunnen staan, zoals Vallisneria en Amazone zwaardplanten. Groetjes!

 3. Jan zegt

  Discus liefhebber,

  Helaas moet ik melden dat maanvissen in een middelmatig aquarium geen goed idee is.De discus vissen krijgen dan stres en kleuren niet mooi meer.
  Ook moet een discus aquarium niet te vol zitten met planten of kienhout,daar zij anders niet mooi tot hun recht komen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hier ben ik het wel mee eens. Discusvissen en maanvissen hebben een aquarium nodig dat minimaal 1.20m x 60-70cm hoog x 50cm breed is. Liefst groter. Daarnaast hebben ze zwemruimte maar ook beplanting om tussen en onder te kunnen staan nodig. Lastig wordt het wanneer het om bestaande situatie met bestaande bewoners gaat. Dan is de enige oplossing of kiezen voor andere vissen, of het aquarium zo veel mogelijk aanpassen aan de vissen die je reeds hebt. In veel gevallen zou ik kiezen voor het eerste.

 4. Eddy zegt

  Een goede raad koop Duitse Stendker Discussen deze kun je gouden op leidingwater.
  Koop ze bij een door Stendker erkende winkel.

  1. Aquariumfans zegt

   Goede raad is deze keer kennelijk niet duur !!

 5. Mark zegt

  Hallo ik wil graag een aquarium beginnen met discus vissen. Zoals ik lees is het verstandig om meerderen vissen tegelijk te hebben
  Maar de aanschaf prijs is best wel hoog
  Hoeveel vissen zou u adviseren om mee te starten aan discus vissen

  1. Aquariumfans zegt

   Eigenlijk is het altijd het beste om gelijk de hele groep aan te schaffen. Liefst nog een paar meer. Dan kan je daarna selecteren en er een weg doen wanneer zijn gedrag je niet bevalt. Het later toevoegen van een nieuw exemplaar geeft altijd het risico van verstoring van de verhoudingen binnen de bestaande groep. Om niet te spreken over het risico van het binnenbrengen van een ziekte of parasieten. Dus beter even sparen !! Succes.

 6. Pim zegt

  Hallo,
  Kunnen discus vissen samen met een groepje black neon tetra’s?
  Groetjes Pim

  1. Aquariumfans zegt

   Als de bak voldoende ruimte biedt is dat zeker een optie. Deze tetra’s zijn aan de kleine kant, maar als je goed voert en er voldoende planten en dus schuilgelegenheid aanwezig is, moet het kunnen.

  2. Aquariumfans zegt

   Als de bak voldoende ruimte biedt is dat zeker een optie. Deze tetra’s zijn aan de kleine kant, maar als je goed voert en er voldoende planten en dus schuilgelegenheid aanwezig is, moet het kunnen. Groetjes

 7. Bianca zegt

  Goede avond

  Ik heb een aquarium van 2m lengte op 60 hoog op 40 breed.
  Daarvoor heb ik reeds een filter van 1500l per uur en 1 van 2500 l per uur gekocht,
  ik zou nu graag starten met het opvullen van mijn aquarium maar ik geraak er niet uit welke soort bodem ik het beste neem, de ene zweert bij zand en de andere zeggen dan weer grind van 1-1,5 mm.
  ik ben niet van plan om er planten in te zetten enkel veel hout, kienhout en mangrovehout, met misschien mos .
  Kun je me zeggen wat uiteindelijk het beste is voor de discussen?

  Mvg Bianca

  1. Aquariumfans zegt

   Discussen zijn geen gravers en wanneer je geen planten gaat toepassen maakt het niet zoveel uit. Fijn grint geeft dan wel de bacteriën de gelegenheid zich beter in de bodem te hechten, wat een voordeel is. Groetjes!

 8. Brigitta zegt

  Hallo ,ik zou graag Discusvissen houden ik heb een bak van 240 liter maar ik kan nergens een Nederlands boek vinden waarin staat hoeveel vissen ik kan houden ,welk voedsel ze moeten hebben ,de waterwaardes enz weet u misschien waar ik zo,n boek kan bestellen , met vriendelijke groet Brigitta

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Brigitta!
   Wat leuk dat je overweegt om discusvissen te gaan houden! En wij vinden het heel erg fijn dat je je daar eerst eens in wilt verdiepen. Het klopt dat veel boeken in het Duits zijn of uit het Duits vertaald zijn, maar je zou eens kunnen kijken of de volgende boeken iets voor je zijn:
   – Back to Nature gids voor Discus – ISBN 90-800181-9-8;
   – Succes met discusvissen – ISBN 3-980 1265-1-X.
   Veel succes en groetjes!

 9. Erie zegt

  Kan de nacht verlichting de heel
  Nacht aan blijven bij voorbaat dank groet Erie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Erie. Deze vraag kun je beter bij de reacties onder de blog over aquariumverlichting plaatsen. Nachtverlichting kun je overigens aanlaten, mits het goede nachtverlichting is met de juiste kleursamenstelling. Het moet rustgevend en zacht licht zijn dat rustig afbouwd en weer opbouwd. Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.