Dwergcichliden, wat moet je weten?

Cichliden bestaan er in vele soorten en maten. Niet alleen in soorten, kleuren en gedrag, ook gewoonweg in benaming. Zo heb je naast de algemene term cichliden, ook de zogenaamde dwergcichliden. Als algemeen uitgangspunt kan daarvoor een lengte tot 12 cm voor worden aangehouden. Deze aquariumvissen zijn zeer geliefd om te houden omdat ze hetzelfde gedrag vertonen als grote cichliden en ook bedeeld zijn met een prachtig kleurenpallet.

Overlijden je aquariumvissen of zijn deze ziek geworden? Zorg dat je over de juiste aquariumkennis en de juiste voeding beschikt. Daarom raad ik aan op voeding speciaal voor (dwerg)cichliden te gebruiken. Hiermee voorkom je onnodige sterfgevallen. Zeker even kijken dus!

Deze blog geeft informatie over dwergcichliden zoals nuttige informatie, soorten dwergcichliden en hoe je deze cichliden het beste kunt houden. In de blog over cichliden of de blog over Malawi cichliden kun je ook nuttige informatie over deze prachtige en wonderlijke aquariumvissen vinden.

Dwergcichliden soorten

Als we als uitgangspunt een lengte van 15 cm voor cichliden aanhouden dan zijn er al snel ruim 150 soorten dwergcichliden die aan deze lengte voldoen. Lastigvallen met alle benamingen is niet nodig. Met ongeveer 100 soorten vallen verreweg de meeste dwergcichliden onder de groep Apistogramma. Drie bekende soorten zijn Apistogramma macmasteri, Apistogramma cacatuoide, Apistogramma alacrina.

apistogramma_macmasteri
apistogramma_macmasteri
Apistogramma_cacatuoides
Apistogramma_cacatuoides
Dwergcichliden Apistogramma alacrina
Dwergcichliden Apistogramma alacrina

1. Apistogramma macmasteri 

LengteMan 8 cm, vrouw 5 cm
WaterPH van 6-7
Karaktervreedzame relatief schuwe vis, geschikt voor andere vissen
Harem?Ja; 1 mannetje meerdere vrouwtjes
KweekJa; het is een holenbroeder, zorg dus voor holletjes voor de ei afzetting
Temperatuur22-30 graden
OpmerkingenMannetje heeft de mooiste kleuren

2. Apistogramma cacatuoide

LengteMan 9 cm, vrouw 5 cm
WaterPH van 7
KarakterVreedzaam, niet in de broedperiode
Harem?Ja; 1 mannetje meerdere vrouwtjes
KweekJa; zorg voor schuilplekken, stenen en bladeren en holletjes
Temperatuur22-28 graden
OpmerkingenHet mannetje is een van de meest gekleurde dwergcichliden

3. Apistogramma alacrina

LengteMan 7 cm, vrouw 5 cm
WaterPH van 6-7
KarakterZeer vreedzaam
Harem?Ja; 1 mannetje meerdere vrouwtjes
KweekJa; zorg voor schuilplekken, stenen en bladeren en holletjes
Temperatuur27 graden
OpmerkingenDe kieuwen zijn prachtig blauw met een gele kop

Dwergcichliden houden, imiteer hun leefomgeving!

Dwergcichliden zijn ontstaan vanuit de grote cichliden die kleine beekjes, moerassen en andere wateren moeilijk konden bereiken. Met hun kleine gestalte konden ze voedselrijke maar moeilijk benaderbare plekken bewonen. Wil je een succes maken van je dwergcichliden? Boots dan hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk na.

Dwergcichliden komen voornamelijk voor in Zuid-Amerika en Afrika en leven meestal in bosbeekjes en riviertjes. Dat betekent dat de inrichting van je aquarium daarop afgestemd moet worden. Waar in ieder geval rekening mee moet houden is:

 • Dwergcichliden leven vaak aan de oevers, zorg daarom voor veel aquariumplanten.
 • Dwergcichliden zoeken graag kleine prooidiertjes zoals muggenlarven of watervlooien tussen bladeren, zorg daarom voor een fijnkorrelige bodem met stukken hout en het liefst ook bladeren erin.
 • Dwergcichliden zoeken beschutting tegen zon en roofdieren. Zorg daarom voor voldoende schuilplaatsen in je aquarium, naast aquariumplanten en kienhout ook stenen of bijvoorbeeld kokosnootschalen. Hiermee vergroot je ook de kans dat deze cichliden zich gaan voortplanten.

Dwergcichliden voortplanting

Net als bij grote cichliden vertonen dwergcichliden leuk en speels gedrag tijdens de broedtijd. Sommige soorten worden er erg territoriaal van, andere verdedigen hun plekje met huid en haar.  Het is vermakelijk om naar te kijken maar tegelijk moet er ook worden opgepast.

Een frontale dreiging tussen twee dwergcichliden die even sterk zijn kan gepaard gaan met verwondingen en zelfs de dood. Een verzwakte verliezer kan ook beter in een ander aquarium weer op krachten komen. De kans is namelijk groot dat deze aquariumvis het anders niet overleefd. Zelfs niet verscholen tussen aquariumplanten.

De beste tip om jonkies te krijgen is een groot, goed begroeid aquarium met veel vegetaties en schuilmogelijkheden.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over cichliden? Wat zijn jouw ervaringen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

13 Reacties
 1. Chantal zegt

  Mijn dwergcichliden hebben de neon tetra opgevreten. Dus pas op wat je bij elkaar zet.

  1. Aquariumfans zegt

   Vaak is moeilijk te beoordelen of de tetra ziek was en daaraan is dood gegaan en daarna aangevreten, of dat de cichliden agressief zijn geweest. Goed observeren is daarom steeds de boodschap. Overigens hoorde die tetra niet alleen te zitten, dus wat is er met de rest gebeurd? Groetjes!

 2. Roelina zegt

  Hallo,

  Ik ben bezig om een cichliden bak te maken en wil er graag dwergcichliden in gaan houden.
  Welke soorten kunnen samen?

  1. Aquariumfans zegt

   Cichliden zijn territoriumvormend. Ze hebben dus per stel veel ruimte nodig. Sommige dwergcichliden zijn haremvormers (Bijv. A. nijseni) dat wil zeggen dat een mannetje meerdere vrouwtjes heeft, die binnen zijn territorium weer elk hun kleinere territorium hebben. Goed lezen over de soorten die je van plan bent te gaan houden. Niet teveel soorten bij elkaar zetten.

 3. Aren zegt

  Het duurde wel even, aangezien ik het druk had maar heb mijn aquarium gedeeld. Maar hij staat er nog niet bij. Kan je trouwens ook foto’s of tekst aanpassen of zelfs toevoegen, als je inlogt.

  Mvg. Aren

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Aren, volgens mij is er iets misgegaan want ik zie je aquarium niet? Nadat jeje aquarium hebt gedeeld kun je inderdaad weer inloggen en de foto’s en teksten aanpassen. Zou je het nogmaals kunnen proberen? Lukt het weer niet, laat het me weten. Groetjes!

 4. Aren zegt

  Hoi,
  Sorry voor mijn late reactie, had het heel druk. Bedankt voor de info over de cicliden, ik ga even kijken hoe of wat, had bedacht dat het mooi zou zijn als ik een aantal stenen van ca. 15 cm grote aan elkaar kit en zo een muur met hollen maak die om mijn filter heen zit( orginele filter van juwel zit erin) dus eigenlijk van de zijglas naar de achterglas in een hoek van 90 graden, van bodem tot wateroppervlak .Daar om heen heb ik dan 20 cm ruimte, op dit moment, met muur Nog maar 5 cm. Daar groeien 4 verschillende soorten planten. Dus uiteindelijk ideale schuil plek, dan ga ik kijken voor dwergciliden.

  Heb trouwens mijn bak gedeeld op Facebook, dus kijk maar of je het wat vind, is wel een bak voor beginners.

  Mvg. Aren

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Aren,

   Bedankt voor het delen van je aquarium op Facebook maar je kunt hem beter laten zien via deze website. Dan zien meer mensen het. Dat kan via https://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen

   Ben benieuwd! Groetjes!

 5. Aren zegt

  Hoi,

  Ik heb een gezelschapsbak van 450 liter met 9 verschillende planten erin, stenen van ca. 2 a 3 cm op elkaar gestapel met gaten en spleten van max 1 cm, nu wil ik die stenen vervangen door grotere stenen zodat er ook grotere schuilplekken ontstaan. Dan wil ik een aantal dwergciliden gaan houden, maar gaan deze samen met andere vissen goeramis, kardinaaltjes, zalmpjes, dwergkogelvisjes, algemeners, rommeleters, rode dwergkreeft, garnaaltjes en modderduikers. Ik denk zelf dat de man goerami en de dwergkogel vis niet samen gaan met dwergciliden en dat eventueel de kreeft en garnalen een lekker hapje lijken voor de dwergciliden.

  In de blog over Malawiciliden stond dat ze graag planten omwoelen, doen dwergciliden dit ook graag? Als dit zo is, is het dan mogelijk om de voet van de plante te beschermen dmv kleine opgestapelde stenen eromheen. Want vind een aquarium met alleen stenen beetje leeg/kaal ogen. Oohja nog een vraagje, normale ciliden houden van schemerig licht, geld dat ook voor dwergciliden of zoeken zij beschutting tegen de felle lichten.

  Mvg. Aren

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Aren! Wat een mooi formaat aquarium heb je zeg! Waarom laat je die niet via onze website aan ons en anderen zien. We zijn erg benieuwd. Dat kan via onze aquarium ervaringen pagina. Met betrekking tot je vragen: Dwerggoerami en dwergcichlide gaan wel met elkaar samen, mits je aquarium groot genoeg is. En dat is je aquarium. Verder zijn garnalen en dwergourami’s geen goede combinatie, zeker niet als je ooit jongen wilt zien. Kreeften houden het beter uit maar bij de vervelling kan het nog wel eens misgaan. Kogeltjes en Gourami’s lijken me geen goede combi idd. Kogelvisjes kunnen na verloop van tijd ook nogal humeurig worden.

   Dwergcichliden willen juist veel aquariumplanten hebben en vroeten er wel aan maar woelen ze niet om. Dat zou dus goed moeten gaan. De Dwergcichliden gaan inderdaad opzoek naar wat beschutting tegen felle lichten maar als je voldoende schuilplekken hebt, gaat het goedkomen. Overigens gaan Modderkruipers en Kreeften niet altijd goed samen! Groetjes!

 6. Louise van der post zegt

  Welke soort algeneter kan ik beste bij Alpistrogramma macmastari

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Louise. Je kunt bij een Apistogramma macmasteri een ancistrus algeneter zetten. Ik ken iemand die dat heeft en die combinatie gaat gewoon prima. Groetjes!

 7. Jan van Hoften zegt

  Welke dwergcichliden kun je bij elkaar houden? Heb in een 110 literbak een koppel kersenbuik.
  Prachtige vis. Zou graag nog een koppel vreedzame dwergcichliden er bij hebben.
  Wie geeft me raad?
  Bedankt.
  Jan

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.