CO2 in je aquarium, doen of niet?

Veel aquarialiefhebbers vragen zich af wat er nodig is om het perfecte aquarium te krijgen. Achterwanden, filters, aquariumplanten, tropische aquariumvissen, alles wordt uit de kast getrokken om inrichting, biologisch evenwicht en samenstelling zo optimaal mogelijk te maken. Maar wat gebeurt er helaas vaak? Verschillende algen ontstaan of aquariumplanten groeien traag of niet. Herkenbaar? Grote kans dat CO2 toevoegen aquarium dé oplossing is.

CO2 aquarium

CO2, ofwel koolstofdioxide, is eigenlijk een super belangrijke voedingsbron voor je aquariumplanten. Tijdens de fotosynthese gebruiken planten CO2 om te groeien en zuurstof aan te maken, wat weer onmisbaar is voor je vissen. Zonder extra CO2 kan de voorraad in je aquarium snel op raken, vooral als je veel planten hebt of felle verlichting gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de planten niet goed groeien, hun bladeren verkleuren of zelfs afsterven.

Als je wil dat je aquariumplanten groen en gezond blijven, is het CO2 toevoegen in je aquarium een slimme zet. Je planten groeien dan sneller, zien er kleurrijker uit én zijn minder vatbaar voor ziektes. Bovendien zorgt een stabiele CO2 waarde ervoor dat de pH-waarde van je water in balans blijft, wat essentieel is voor de gezondheid van zowel je vissen als je planten. Let wel op dat je niet te veel CO2 toevoegt, want dat kan schadelijk zijn voor je vissen… het gaat allemaal om de juiste balans!

CO2 toevoegen aquarium

Je aquariumplanten groeien niet goed genoeg en je bent het zat. CO2 toevoegen is de oplossing maar een dure aanschaf. Wat moet ik doen? Deze vraag krijg ik heel erg veel. Het antwoord: koop vloeibare koolstof in combinatie met de juiste plantenvoeding. Daar gaan planten keihard van groeien.Wil je laagdrempelig met een CO2 set beginnen, begin dan eens met een goedkope CO2 toevoer beginnersset. Daar heb ik geweldige ervaringen mee. Je aquariumplanten zullen groeien als kool en veel type algen zullen verdwijnen!

Waarom is CO2 in je aquarium zo belangrijk?

CO2 in een aquarium is een noodzaak want het stimuleert je aquariumplanten te groeien. Koolstof is een voorwaarde voor al het leven in je aquarium. Ongeveer de helft van alle (droge) stoffen van de planten bestaat uit koolstof. We praten over dé belangrijkste bouwsteen van je aquariumplanten en die kunnen koolstof alleen vanuit het aquariumwater opnemen door CO2.

Weetje: problemen met algen en geen CO2 of CO2 tekort in je aquarium? Algen hebben een hekel aan CO2, dus CO2 in je aquarium toevoegen is het proberen waard. Lees er meer over op de pagina over algen bestrijden

Gevolgen van CO2 tekort in het aquarium

CO2 Aquarium meter. Meer CO2 in je aquarium doet het goed
CO2 Aquarium meter. Meer CO2 in je aquarium voor het beste resultaat

Gezien de fundamentele functie van CO2 in je aquarium kun je je voorstellen wat er gebeurt bij CO2 tekort in je aquarium. Een CO2 tekort kan grote gevolgen hebben voor het aquarium. Om dat te herkennen heb je echt geen geavanceerde apparatuur nodig. CO2 tekort in je aquarium ontdek je gewoon door het gebruik van je ogen.

  • Vervormde of slecht groeiende bladeren van je aquariumplanten
  • De aquariumplanten krijgen lange stelen en kleinere bladeren
  • De kleur van de aquariumplant bladeren zijn matter dan normaal
  • Bladeren van aquariumplanten krijgen gaten

Lees alles over wat aquariumplanten jou te vertellen hebben in de blog over plantenvoeding in je aquarium.

Hoeveel CO2 heb je nodig in je aquarium

De hoeveelheid CO2 in je aquarium hangt af van veel factoren. Zoals de hoeveelheid tropische vissen (die geven iets aan CO2 aan je aquariumwater af), de aquariumplanten (die onttrekken CO2 aan het aquariumwater) en hoe lang je aquariumlicht aanstaat (langer licht betekent langer groeien). Maar ook zaken als stroming (door sterke stroming verdwijnt meer CO2 aan het oppervlakte). Eigenlijk is de basis heel simpel. Bovendien is er een standaardformule voor het aantal CO2 bubbels per minuut

Aantal bubbels per minuut = (aantal liter water x carbonaathardheid (dH) /50

CO2 aquarium houder voor het beste resultaat voor je aquariumplanten
CO2 aquarium houder kun je ook mooi wegwerken

Als je veel aquariumplanten hebt, en je aquariumverlichting staat lang aan, dan willen de planten hard groeien. Daar hebben ze wel toevoer zoals CO2 en voedingsmiddelen voor nodig. Andersom geldt hetzelfde. Heb je een korte verlichtingsduur en minder voedingsstoffen, dan zullen de planten minder hard willen groeien. Dat betekent dat de opname van de hoeveelheid CO2 in je aquarium kan verschillen.

Carbonaat hardheid is het gehalte aan carbonaat (dH meeteenheid) in het aquarium en voor de meeste aquariumvissen moet dit tussen de 5 en de 10 liggen. Je kunt dit eenvoudig meten door middel van teststripjes. Weet je het aantal liter water en de hardheid die je wilt hebben, dan kun je de rest van de formule gemakkelijk invullen en berekenen.

Hoe werkt een CO2 aquarium systeem en welke varianten zijn er?

Okee, nu je weet hoeveel CO2 je aquarium nodig heeft is het tijd om over een CO2 aquarium systeem te praten. Nu zijn er verschillende systemen op de markt en elk systeem heeft specifieke voor-en nadelen. We hebben de belangrijkste voor-en nadelen per type CO2 toevoer systeem voor je in een tabel gezet.

TypeVoordelenNadelen
Drukregelaar met één trapCompact en goedkoopMinder veilig dan andere modellen
Drugregelaar met twee trappenVeilig en compactBehoorlijk prijzig CO2 systeem
CO2 ladderGoedkoop en gemakkelijk te installerenDe toevoer is niet heel accuraat, er is verspilling en het wordt snel vies
CO2 diffusorGemakkelijk te installeren, fraai en zeer functioneelNiet geschikt voor grote bakken, daarnaast is het vaak van glas dus breekbaar, moet vaak schoongemaakt worden
CO2 atomizerOnzichtbaar, zeer kleine bubbels en duurzaamLastig schoon te maken. Daarnaast is niet iedereen voorstander van de mist van kleine bubbels
CO2 reactorEfficiënt, zelf te maken en daarnaast zit het in de aquariumbak (niet zichtbaar) en zo goed als onderhoudsvrijDuurder dan andere opties, lastig in te bouwen en daarnaast is er een sterk filter nodig

Welk CO2 aquarium systeem is het beste?

Verschillende mogelijkheden, maar welk systeem is het beste voor jou? Dat is afhankelijk van de inhoud en grootte van je aquarium. Bij een kleine of middelgrote bak met aquariumplanten zou ik kiezen voor een ladder, diffusor of atomizer. Een middelgrote of grote bak met aquariumplanten kan prima voorzien worden van CO2 met een atomizer of een reactor.

Weetje: Rode aquariumplanten zijn extra gevoelig voor CO2 in je aquarium. Lees het in de blog over rode aquariumplanten.

Hoe zit het dan met vloeibare CO2 in je aquarium?

Je kunt ook kiezen voor vloeibare CO2. Het is immers niet zo dat de planten kunnen zien hoe de CO2 in je aquarium gekomen is. Dit is in eerste instantie goedkoper omdat er geen systeem nodig is. Wel moet je consequent de goede hoeveelheid toevoegen. Stabiliteit is fundamenteel voor het aquarium. Het heeft ook met persoonlijke voorkeur te maken: de één zweert bij techniek, de ander bij een flesje en weer een ander wil een CO2 arme bak. Belangrijk is vooral: weet wat je doet. Het gaat altijd om het vinden van de juiste balans.

Tot slot

Wat zijn jouw ervaringen met CO2 gebrek, CO2 toevoegen of gewoon met CO2 in je aquarium? Laat je opmerkingen of vragen achter in de comments. Andere bezoekers lezen het graag!

4.1/5 - (120 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

46 Reacties
  1. Tania zegt

    Ik heb een Juwel Trigon 190 led. Ik heb mijn verlichting 8 uur per dag aan, 4 uur in de ochtend en 4 uur in de avond. Nu heb ik aan de randen van de bladeren van de planten een donkere pluizige alg zitten. Na wat onderzoek op internet lijkt de oorzaak co2 tekort te zijn. Ik heb me ook verdiept in de verschillende co2 systemen maar vind het erg lastig om daarin een keuze te maken die bij mijn aquarium past. Ik heb een binnenfilter dus geen slangen waardoor een aantal systemen al afvallen. Wat voor systeem raden jullie aan?

    1. Aquariumfans zegt

      Je kunt CO2 toedienen via een externe diffuser. Er zijn verschillende systemen en er is veel over geschreven. Het hoeft niet altijd via een filterpomp te gaan, maar ook dat moet met wat technische kunstgrepen ook kunnen lukken.

  2. Steven zegt

    Collega,s

    Aangenaam.
    Ik heb een trigon 350 wellicht met 300 liter na alle inhoud eraf geteld te hebben.
    Daarvoor kocht ik net een colombo reactor co2 set maar las ergens dat ik deze elke week zou moeten hervullen op de minimale stand.
    Da lijkt me niet te doen en duur..
    Zou dit kloppen dat dit systeem niet ok is voor men trigon 350…
    Er staan redelijk wat planten in…

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb het gegoogeld en er zijn veel klachten over het snel leeg gaan van de fles. Waarom kies je niet gewoon voor een gewoon CO2 gasfles. Eventueel te verkrijgen bij een goede drankenhandelaar met een inwissel optie 😉

  3. Dirk zegt

    Hallo
    Ik ben nog juist nieuw op het gebied van co2.
    Ik heb juist een co2 installatie gekocht met een ph controller.( JBL ProFlora CO2 m503 met ph controller)
    Ik heb een Rio 125 aquarium en geef momenteel 120bellen/minuut.
    Als ik nu de co2 wil verhogen hoe moet ik dit juist dan doen.
    Moet ik dan het aantal bellen vermeerderen of moet ik dan via de ph controller de Ph lager instellen.
    Alvast bedankt

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Dirk, de ideale pH zit tussen de 6.8 en 7. Als de pH 8 is en die moet lager, dan moet de pH omlaag en moet je meer CO2 toevoegen dus de bellensnelheid verhogen. Als je middels de controller de pH kunt regelen, dan kan het op die manier.

  4. Jean zegt

    Goede dag
    Ik heb misschien een domme vraag maar heeft de temperatuur van het water ook invloed op je CO2?
    Ik vraag me of of uk het wat warmer of koeler moet houden?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoe warmer het water hoe minder het CO2 kan vasthouden, maar de verschillen zijn wel minimaal. Van veel meer invloed is waterbeweging die CO2 uit het water drijft, of een zuurstofpomp waarvan de bellen ook de CO2 verdrijven.

  5. Marco Mijdam zegt

    Is de CO2 die op een biertap gebruikt wordt ook geschikt voor een aquarium ? Deze flessen zijn namelijk veel goedkoper, alleen zit er veel statiegeld op de fles, maar dat krijg je tenslotte weer terug als je de fles inlevert.

    1. Aquariumfans zegt

      Dat is precies dezelfde CO2 en inderdaad meestal goedkoper. Ook (oude) CO2-brandblussers zijn geschikt om te gebruiken. Groetjes

  6. Marieke zegt

    Ik heb een 80 liter bak die inmiddels leuk draait en in balans is. De vuurgarnalen doen het goed en de Papoea kreeft ook. Binnenkort komen de diamantzalmpjes. Maar mijn planten krijgen gaatjes in de bladeren, zelfs het javamos en varen willen niet geweldig groeien. Ik heb nu van JBL een permanente CO2 tester in m’n bak, maar die geeft aan dat er een behoorlijk tekort aan CO2 is. Ik geef iedere dag vloeibare CO2 zoals het op de verpakking staat, maar het lijkt niet genoeg. Ik heb redelijk wat planten en een fijne stroming, hoe kan ik nu bepalen hoeveel vloeibare CO2 ik mag toevoegen dat het niet schadelijk wordt? Ik heb enkel lichte algengroei aan het glas, maar echt minimaal.

    1. Aquariumfans zegt

      CO2 is geen alternatief voor CO2 in gasvorm. Een teveel ervan kan de verschijnselen veroorzaken die jij beschrijft. Ik zou heel voorzichtig over gaan op een complete plantenvoeding. Daar zijn heel veel soorten van te koop in de handel. Groetjes

    2. Wim zegt

      Die tester van JBL is waarschijnlijk alleen van toepassing op gasvormige toegevoegde CO2, niet op vloeibaar toegevoegde.

  7. A.Haaxman zegt

    Kan u mij een antwoord geven over de producten: Söchting Oxydator, Söchting Carbonator, CO2 bemesting en Söchting Dosator, voor gedoseerde plantenvoeding. Ik heb een aquarium van 240 liter.
    Vraag kent u deze producten van Söchting? Heeft deze producten een toegevoegde waarde voor mijn aquarium? En is het wel verstandig om hier op over te gaan?
    Ik kan weinig vinden op Internet over het merk Sochting! Mijn Aquarium draait nu heel goed. Met de Easy Life producten die ik gebruik.
    Ik hoop dat u mij een antwoord kan geven.

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ga hier geen waardeoordeel geven over een product dat ik niet of nauwelijks ken. Maar waarom zou je van merk veranderen wanneer je nu tevreden bent. Ik ben voorstander van: “Never change a winning team !!!”.

  8. michiel zegt

    hoi,
    ik heb een aquarium al ongeveer 2 jaar van zon 120 liter. Ik heb rode planten in mijn bak gehad maar dat lukte niet goed wand mijn co2 gehalten was te laat, dus ging ik er vloeistof in doen daar door gingen mijn groenen planten wel iets beter doen maar nog niet helemaal top. want mijn rode planten bleven dood gaan dus ik wil nu een goede co2 set kopen max 200 euro. mijn aquarium is vol begroeit.
    Graag jullie mening en advies.

    1. Aquariumfans zegt

      Vloeibare Cor is geen alternatief voor CO2 is gasvorm. Vloeibare CO2 is weliswaar geschikt als algenbestrijdingsmiddel en plantenvoeding, doordat en koolstof mee wordt toegediend. Echte waterplanten, zoals valesneria kunnen er slecht tegen. Maar ik heb er ook Lobela aan ten gronde zien gaan. Vloeibare CO2 altijd spaarzaam toedienen en je planten goed in de gaten houden. Meestal adviseer ik niet maar dan de helft van de voorgeschreven dosering te gebruiken. Die CO2 set is een goed idee, daar zullen de planten te wel dankbaar voor zijn. Misschien kan je dan helemaal stoppen met de vloeibare vorm.

  9. Etienne zegt

    beste mensen.

    ik gebruik al 3jaar een atomizer voor co2 toe voeging.en mijn bak is 300liter en ik filter met een bioloog onder mijn bak.ik heb een co2 instalatie van denerle.maar ik krijg mijn co2 niet stabiel.de lange termijn test die er in hangt voor de co2 te meten blijft gewoon donker groen,en ik heb al meer gegeven maar het helpt niet.nu is de vraag zijn er nog mensen die werken met een bioloog en ook co2 gebruiken, en of die dat probleem ook hebben van onstabiele co2 verhouding.

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou ook eens meten met een druppel meetset. Daarnaast zou ik een week lang steeds om ongeveer dezelfde tijd meten. Ook is het aan te raden de CO2 via een tijdklok te schakelen en ‘s nachts uit te zetten. Dan gebruiken de planten toch geen CO2.

  10. Wieger zegt

    juist geeeeeeen CO2 ipv co2 is een moetje” ( zie titel van deze rubriek)

    Ik heb 2 aquaria 240 + 350 liter en distantieer me al decennia lang van dat gedoe met co 2. Mijn hobby is vissen houden en niet het zijn van plantenkweker. Ik heb planten die weinig CO2 behoefte hebben en bemest wekelijks. Misschien geen optima forma planten bestand maar meer zoals het werkelijk in de natuur is. Of eigenlijk iets mooier.

    Gr. Wieger een serieuze aquariaan

    1. B. Verhoeven zegt

      Beste Wieger,bedankt voor je reactie niet doen dus.Ik ben wel een plantenliefhebber,heb een bak van 80/40/40 en bemest ook wekelijks.
      Hij doet het goed zo.
      Groeten B.Verhoeven.

    2. Aquariumfans zegt

      Hoi Wieger,

      We zijn het met je eens dat het toevoegen van CO2 niet altijd nodig is. Zeker niet in een aquarium waar nauwelijks planten worden gehouden. Ook zijn er wel aquaria die het prima doen zonder CO2, maar wij hebben in de praktijk toch ervaren dat na verloop van tijd de kwaliteit van de planten achteruit gaat als er geen CO2 toegevoegd wordt. Het heeft natuurlijk ook te maken met de samenstelling van je planten/vissen en allerlei andere omstandigheden.
      Conclusie: Indien je planten het goed doen zonder CO2; helemaal goed! Anders is het misschien toch goed om eens te kijken wat er gebeurd als je wel CO2 toevoegt. Elk aquarium is weer anders!

  11. Bert Verhoeven zegt

    Ik heb wel eens gelezen dat toevoegen van een beetje spa rood goed is voor je waterkwaliteit,heeft iemand daar ervaring mee? Ik hoor het graag,groetjes Bert Verhoeven.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Bert,

      Het klopt dat er verhalen de ronde doen over het toevoegen van spa rood in je aquarium ter bevordering van plantengroei, voorkomen van ziektes etc. Dit is echter een fabeltje. Met spa rood is waarschijnlijk het idee dat dit water met koolstofdioxide-bubbels is. Echter…. is de koolstofdioxide in deze flessen al omgezet in koolzuur en heeft het dus geen toegevoegde waarde meer voor je planten. Behalve dan dat je water er mogelijk zuurder van wordt. Niet doen dus! Beter is het om te kijken naar vloeibare CO2 of een CO2-installatie. Succes!

  12. Dries Jos zegt

    Hoi
    Ik lees hier steeds co2 bijvoegen of verminderen.
    Nu misschien een domme vraag: wat is eigenlijk co2 toevoegen of verminderen? zijn dat de luchtbellen die je in het aquarium blaast via een luchtbellen systeem? je weet wel die luchtbelletjes ergens achteraan in het aquarium.

    grtjes
    Jos

    1. Stefan Van Waeyenberghe zegt

      Lees de informatie op deze site over CO2 eens, er staat eenvoudig uitgelegd wat het juist betekent voor uw aquarium.
      Ik ben nu 1 jaar bezig met CO2 toe te voegen met een semi automatisch installatie (nacht uitschakeling).
      Aanschaf is prijzig maar op termijn bespaar je aan planten die je niet meer moet vervangen, ook de algen groei is zo goed als verdwenen,
      Met een dergelijk systeem hou je alles gemakkelijk onder controle, eenvoudig te installeren en af te stellen en geen gepruts en stabiele waterwaardes
      Voor je overgaat tot aankoop moet je voldoende informeren, je kan veel besparen door keuze van fles of ontspanner en uitstromer.
      Wegwerp flessen lijken duur maar vallen goedkoper uit als er geen degelijk vulstation is in uw buurt.
      Vraag vooral naar prijs per gram CO2, fles vullen kan duur uitvallen als ze enkel rekenen per vulling en niet per gram C02.
      In mijn omgeving vragen ze 10€ om een fles te hervullen, na wegen stel ik vast dat er amper 150 gram in is gegaan.
      Dan hoor je allerlei uitvluchten en technische beperkingen die er voor zorgen dat er niet meer in kan.
      Nu koop ik wegwerp flessen van 850 gram en betaal hiervoor 35€, dus een besparing.
      Dus is de boodschap, betaal enkel per gram C02.

      Veel succes en lees vooral het hoofdstuk CO2 EN PLANTEN

    2. Aquariumfans zegt

      Beste Jos,

      Geen domme vraag. Er is inderdaad een verschil in zuurstof of CO2-bellen. Vaak zie je in de klassieke voorbeelden van aquaria met goudvissen een schelp of schatkist waar bellen uit komen. Dit is zuurstof. CO2 staat voor koolstofdioxide en dat is eigenlijk wat wij uitademen. We ademen zuurstof in en CO2 uit. Planten echter hebben CO2 nodig om te groeien en maken daarmee zuurstof aan voor mensen en dieren. Voor CO2-bellen heb je een hele installatie nodig, terwijl voor zuurstof vaak een pompje met slangetje genoeg is. Waar jij over praat is dus waarschijnlijk een zuurstofsysteem. Wil je een CO2-installatie aanschaffen, kijk dan eens naar de tips van Stefan van Waeyenberghe en doe zelf wat research. Ook bestaat er vloeibare CO2. Hopelijk hebben we je hiermee geholpen!

  13. Siebe zegt

    Ik heb een co2 set aangeschaft van colombo voor mijn lido 120 startende bak de planten die ik erin heb gezet begonnen er na een paar dagen al ongezond uit te zien. heb de colombo advance set gekozen.

    Hoe lang duurt het voordat ik het verschil kan gaan zien dat mijn planten er beter uitzien, voeg inmiddels ook plantvoeding toe

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Siebe,

      Wat vervelend dat je planten het niet zo goed lijken te doen! Heb je vergelijkingsmateriaal als in bijvoorbeeld vloeibare CO2? Dan kun je namelijk gaan nadenken of je teveel of te weinig CO2 toevoegt. Het is even uitproberen, maar je moet toch wel binnen een week á twee weken gaan zien of je planten opknappen of niet. Plantenvoeding is sowieso een goede zet, dan kun je dit probleem in elk geval uitsluiten. Ik weet niet wat voor planten je hebt? Als je bijvoorbeeld veel rode planten hebt, is het ook verstandig om extra ijzer toe te voegen. Doe je dit niet, dan gaan deze planten echt achteruit. Hopelijk kom je eruit! Succes!

  14. Stefan Van Waeyenberghe zegt

    Hoi,
    Ondertussen al veel bijgeleerd over CO2 , het verschil tussen kits voor 150l en 300l zit in de nner kan ok afwijken.
    Persoonlijk heb ik de goedkoopste gekocht en aangepast naar 240l bak(uitstromen).
    Ondertussen heb ik ook een nano 25l uitgerust met een CO2 setje, ik geef de voorkeur aan wegwerpflessen omdat er in de buurt geen deftige (dure) oplossing is om te hervullen.
    Ik kom met 2 flessen 1jaar verder (50€), ik bespaar minstens een veelvoud aan nieuwe planten uit.
    Goed uitrekenen en overwegen maar de moeite waard.

    Groeten en succes allemaal.
    Tot slot , geweldige site.

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Stefan,

      Allereerst bedankt voor je compliment! Daar worden we heel blij van 🙂 Ik las in een eerdere reactie al dat je het verschil in de CO2-flessen voor 150l. en 300l. had gevonden en dat dit te maken had met de uitstroom. Helemaal top! Verder geef je aan dat men even goed moet uitrekenen wat de kosten zijn bij de aanschaf van een CO2-set; lukt het je ook om hier een rekenvoorbeeld te geven? Daar worden we nog blijer van 😀 😉 En…. natuurlijk bedanken we jou ook voor je informatie 🙂

  15. van den Bos Jan zegt

    Graag wil ik weten wat de oorzaak zijn van lage PH waarde graag uw antwoord en advies

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Jan,
      Een lage pH-waarde kan veroorzaakt worden door vele factoren. Zo kan het zijn dat er veel NH4+ in je aquarium zit of misschien te veel CO2. Deze laatste is een veel voorkomende oorzaak; schroef dus eerst je CO2-toevoer maar eens terug en kijk wat er gebeurd. Veel succes!

  16. Rob Buhrs zegt

    Ik ben het geheel met dit artikel eens. Mijn planten groeien goed en de (baard)alg die ik had voor het gebruik van de vloeibare CO2 toevoeging is geheel verdwenen. Natuurlijk houd ik me hierbij aan de voor geschreven hoeveelheden.

    Echter bij de aankoop van mijn L nummer algeneters kreeg ik de waarschuwing voor het gebruik van dit product. Wat is hiervan waar? Zijn er eventueel aquarium bewoners die er last van kunnen hebben.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Rob. Bedankt voor de reactie op onze blog. CO2 toevoeging kan inderdaad een wereld van verschil opleveren. Algeneters, maar ook andere vissen, kunnen niet tegen teveel CO2. Maar als je de juiste hoeveelheden aanhoudt, dan zou het geen probleem moeten zijn hoor. Groetjes!

  17. simon zegt

    Ik heb alleen Javavaren..een makkelijke plant..groeit overal op..op de bodem..steen en hout.en of een kurken achterwand…(in begin vastnieten met een punaise…ik gebruik alleen vloeibare ijzertoevoeging..en eens per jaar dun ik de planten wat uit en koop een””moederplant”” die geeft weer voeding aan de rest..Co2 niet nodig…!!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Simon,
      Bedankt voor je aanvulling! Zijn we heel blij mee. Groetjes!

  18. Danny Rijkens zegt

    Hallo,
    Sinds een aantal maand draait er weer een aquarium in mijn woonkamer met beplanting.
    Nu ben ik al een tijdje aan het stoeien met mijn beplanting. Het is allemaal niet het resultaat wat ik wil hebben.
    Eerst even een aantal specificaties van mijn bak:
    Juwel trigon 350
    4x sera ledverlichting met computer
    JBL e1501 pomp
    Via bypass externe verwarming,uvc-lamp.
    2 gematigde uitstromers vanuit de hoek elk een kant op.
    Ongeveer 16 planten.
    (Deze zijn gekocht als zijnde geschikt voor een discusaquarium)
    Zit een dennerle voedingsbodem onder met afdekking JBL monado en deels JBL …(naam weet ik niet meer)verzurende bodem,duur iig.
    Temperatuur 27.3 graden
    Vissenbestand :
    4x discusvis (2x echte 17cm en 2x ongeveer 15cm groot)
    30x kardinaal tetra
    10x corydoras
    1x verdwaalde clownbotia
    Mijn waterwaardes vanmiddag gemeten met vloeistoffen:
    Ph tussen 7.0 -7.3
    Kh=3
    Gh=6
    No2=0mg
    No3=<10mg
    Nh3/4=0
    Fe was bijna 0. (Het was ook weer toe aan een plantenvoeding)
    De fosfaat Po4 heb ik helaas geen testsetje voor.

    Mijn conclusie:
    De afval huishouding lijkt mij in orde.
    Echter is de Ph wat aan de hoge kant, dit zou ik liever iets lager zien. Zo komt het hier ook uit de kraan.
    De Kh en Gh zijn allebei ook aan de lage kant. De Kh weet ik van dat die hier met dezelfde waarde uit de kraan komt.

    Nu wil ik graag zeker weten of ik ook co2 nodig ben aangezien het een dure aangelegenheid is. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een set met phcontroller.

    Een aantal weken geleden heb ik er een snelgroeiende plant in gezet om makkelijk te kunnen zien of ik resultaat boek.
    Echter zijn deze blaadjes niet mooi rond qua vorm en ribbelen aan de randen van de plant. Dit doen andere planten ook en zien er tevens 'week' uit. Mijn sera co2 glaasje slaat na een paar uur onmiddellijk blauw uit. Dit zou te weinig co2 betekenen.
    Lang verhaal. Maar mss weet hier iemand antwoord op?
    Gr Danny

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Danny,
      Klinkt als een mooi aquarium! Het komt op ons inderdaad over als een CO2 te kort. Zeker met de hoeveelheid planten die jij hebt en de hoeveelheid licht die je aquarium nodig heeft. Wat je even zou kunnen doen om te kijken of het toevoegen van CO2 daadwerkelijk een verschil maakt, is het toevoegen van vloeibare CO2. Dan hoef je niet meteen een systeem aan te schaffen. 😉 Succes!

  19. Roy Maas zegt

    Ik heb nu een juwel aquarium van 70 liter met de bijbehorende binnenfilter van juwel. Op het moment voeg ik de vloeibare koolstof voeding samen met de plantenvoeding toe die ook eerder zijn genoemd in dit artikel, alleen wil ik nu graag de overstap maken op een CO2 systeem. Ik heb gemerkt dat met het toevoegen van deze 2 het zeker helpt maar toch willen niet alle planten “het goed doen” en heb ik gekozen voor deze overstap.
    Wat voor een systeem/model is aan te raden voor deze grote? Is een buitenfilter ervoor nodig? Welk merk en model is aan te raden?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Roy,
      Heel goed hoe je al bezig bent met je aquarium! In principe moet het geen verschil maken of je nu vloeibare of gasvormige CO2 toevoegt aan je aquarium. Het heeft meer met de hoeveelheid CO2 te maken. Misschien is het in jouw geval beter om iets meer of juist minder CO2 toe te voegen. Wat verder belangrijk is, is dat de CO2 consequent toegevoegd wordt. Daar kan een systeem wel bij helpen. Omdat je een klein aquarium hebt, zou ik niet kiezen voor CO2 atomizer of een CO2 reactor. Je zou gewoon eens kunnen kijken of gasvormige CO2 iets voor jou is, door eens een starter set aan te schaffen, Bijvoorbeeld deze CO2 starter. Bevalt het je, dan kun je altijd nog eens kijken wat je mooi vindt en wat handig is. En natuurlijk belangrijk, wat er in je portemonnee past. Veel succes!

  20. Stefan Van Waeyenberghe zegt

    Hoi,
    Ik zie CO2 installaties tot 160 l en tot 300l, zelfde fles en zelfde ontspanners.
    ik vraag mij echter af waar het verschil zit, een CO2 bel is toch een CO2 bel.
    Prijsverschil is navenant het aantal l water.
    Graag jullie mening en advies.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Stefan,
      Goede vraag! Mogelijk heeft het te maken met de inhoud van de flessen? Zelf heb ik daar nooit zo bij stilgestaan. Heb je er al een antwoord op? Groetjes!

      1. Stefan Van Waeyenberghe zegt

        Hoi.
        Ben nu een jaar bezig met Co2, zowel in 240l bak als in een 25l nano met vuurtjes.
        Bijde met installatie.
        Zeer goede resultaten.
        Ik adviseer wegwerp fles daar hervulbaar voor mij duurder uitvalt.
        Verschil tussen installatie van 160l of 300l = enkel uitstroom.
        Dus goed nadenken en uitzoeken wat voor u het beste uitkomt.
        Ik kocht 160l met een aparte uitstromer was goedkoper.
        Met co2 bespaar ik jaarlijks 150 € aan nieuwe planten.
        Verbruik aan 50€ co2 per jaar.

        Succes allemaal

        1. Aquariumfans zegt

          Beste Stefan,

          Bedankt voor je reactie! We zijn erg blij met deze informatie. Hiermee heb je alvast weer veel mensen geholpen! Zien we graag 🙂

        2. Frans zegt

          Beste Stephan,
          Ik heb een 240 liter aquarium. Momenteel voeg ik vloeibare CO2 toe (5 ml per dag, in de ochtend) en zit na te denken over een CO2 installatie omdat ik graag alles automatisch geregeld wil hebben. Is er een systeem waarbij alles automatisch geregeld wordt en zo ja wat adviseer jij? en wat bedoel je in je recensie met uitstroom?. alvast bedankt voor je reactie. vriendelijk groeten Frans

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.