fbpx

Rode aquariumplanten

Aquariumplanten zijn er in verschillende soorten, vormen en kleuren. Waar de meeste aquariumplanten een groene of groenbruine kleur hebben, zijn er ook prachtige rode aquariumplanten. Een aanwinst in elk aquarium. Rode aquariumplanten hebben echter wel speciale aandacht nodig en daarom niet geschikt voor elk aquarium. Kijk ook eens op de algemene pagina over aquariumplanten.

Mooie rode aquariumplanten in je aquarium?

Rode aquariumplanten behoren tot de mooiste aquariumplanten die je maar kunt hebben. Maar pas op! Rode aquariumplanten zijn moeilijker te houden. Zelf ben ik helemaal verzot op rode aquariumplanten en heb dus geleerd dat de juiste vloeibare CO en goede aquarium plantenvoeding voor rode aquariumplanten fundamenteel zijn. Met deze combinatie gaan ze groeien als

Rode aquariumplanten: Speciale aandacht

Rode aquariumplanten Rotala macrandra
Rode aquariumplanten Rotala macrandra

Voor de meeste rode aquariumplanten geldt dat ze moeilijker te verzorgen zijn, sterkere lichtbehoefte hebben en meer ijzer vragen dan groene aquariumplanten.

1. Pas je lichtintensiteit aan (koop bijvoorbeeld reflectoren voor boven je lampen)

2. Plaats de planten op de goede plek in je aquarium, waar ze vol in het licht staan

3. Zorg voor voldoende voeding, ijzer en CO2.

Geef je geen speciale aandacht aan rode aquariumplanten, dan is dat zichtbaar aan scenario’s zoals het wegkwijnen van de planten, het stoppen met groeien, of het rode pigment wordt groen.

Tip: Kijk hier om de specificaties van je planten te vinden!
Let op: meer licht = meer voeding. Je planten gaan harder groeien en moeten daardoor voldoende voeding en CO2 toevoer hebben.
Belangrijkste vraag is: weet jij de specifieke eisen van je aquariumplanten? Pas dan kun je gericht handelen.

Mijn rode aquariumplanten groeien niet?

Wat vaak voorkomt bij rode aquariumplanten is dat ze netjes in het aquarium worden gezet, even groeien en er dan mee stoppen. Komt je dat bekend voor? Dan ligt dat ofwel aan je waterwaardes (let jij op de specifieke eisen van je aquariumplanten?) of aan de verlichting of aan voedingstekort.

Mijn rode aquariumplanten worden groen?

Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met onvoldoende lichttoevoer of een tekort aan ijzer. Hierdoor verandert de rode kleur van de bladeren geleidelijk aan naar een groene kleur. Vaak verkleuren ze bovenaan de plant eerst.

Tip: Plaats rode planten voor mooi effect in het midden van je aquarium. Dat creëert diepte en geeft door het contrast met groene aquariumplanten er omheen een prachtig effect.

Mijn top drie rode aquariumplanten

Tal van soorten rode aquariumplanten zijn er te vinden. Zelf vind ik de volgende drie erg mooi:

Tijgerlotus (Nymphaea lotus)

De Tijgerlotus ofwel de Numphaea lotus zijn bijzondere aquariumplanten met prachtige rode tijger kleuren.De Tijgerlotus is een bijzondere Lelie met prachtige bladeren van soms wel 15-20cm lang. Een plant dat echt een middelpunt in je aquarium zal zijn. Lees er in mijn blog over de rode Tijgerlotus alles over.

Herkomst: Afrika, Zuidoost- Azië
Lichtbehoefte: hoog
Maximale hoogte: tot oppervlakte
Temperatuur: 22 – 27 graden
Groeisnelheid: gemiddeld
Bijzonder: wortelstok groei snel

Rotala macrandra

Rode aquariumplanten Rotala macrandra
Rode aquariumplanten Rotala macrandra

Deze rode aquariumplant heeft ovale bladeren met een apart soort rood. Het is echter wel een tere plant die vrij moeilijk te houden is.

Herkomst: India
Lichtbehoefte: hoog
Maximale hoogte: 50 cm
Temperatuur: 25 – 29 graden
Groeisnelheid: gemiddeld
Bijzonder: moeilijke plant

Myriophyllum tuberculatum

myriophyllum tuberculatum
myriophyllum tuberculatum

Een prachtige plant met rode, kastanjebruine naaldachtige bladeren. Door de ongebruikelijke kleur een geliefde plant voor in je aquaria.

Herkomst: Brazilië, Zuid Amerika
Lichtbehoefte: hoog
Maximale hoogte: tot 40 cm
Temperatuur: 24 – 28 graden
Groeisnelheid: gemiddeld
Bijzonder: zorg voor voldoende ijzer

Tot slot

Alles wat je over aquariumplanten moet weten lees je in mijn blog over aquariumplanten. Rode aquariumplanten zijn een absolute meerwaarde in je aquarium. Eigenlijk is geen beplant aquarium compleet zonder een rode plant die afsteekt tegen de groene bladeren om zich heen. Deze rode aquariumplanten vereisen wel meer aandacht maar het resultaat zal er zijn: een lust voor het oog.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over rode aquariumplanten? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. Marjolijn Willems zegt

  Hoi,
  Ik start binnenkort een aquarium op.
  Mijn vraag: als ik een nieuwe voedingsbodem heb moet ik dan de planten direct toch ook vloeibare mest geven?

  Groeten
  Marjolijn

  1. Aquariumfans zegt

   Marjolijn, als je een nieuwe voedingsbodem in je bak hebt moet je niet direct beginnen met voedingssupplementen te geven. Wacht eerst rustig af wat de planten doen en misschien is het zelfs helemaal niet nodig om bij te mesten. In principe moet een bak wel een jaar op de voedingsbodem kunnen teren. Maar houd de reactie van de planten in de gaten. Succes.

 2. Johan zegt

  Hoi probeer eens een co2 systeem
  Ik had hetzelfde probleem en met co2 mooie en goed groeiende planten echt aanrader

  1. Aquariumfans zegt

   Johan dank voor deze waardevolle aanvulling. Groetjes

 3. Rene Cox zegt

  Hoi allemaal,

  Ik heb een vraag over de groei van de (rode planten). Sinds bijna 2 jaar heb ik een Superfish home 40 aquarium overgenomen. (40 liter). In het begin groeiden de planten prima. Sinds enkele maanden is het steeds minder geworden. Vooral bij de rode planten laten de blaadjes los en uiteindelijk drijven de stengels ook bovenin het aquarium. Bij andere planten zie ik dat de plantjes ook langzaam kapot gaan (blaadjes worden geel en of doorzichtig. Ik heb onlangs de bodem vervangen omdat ik dacht dat de voedingsbodem op was. Nu heb ik 3 cm nutrient soil erin gedaan met daarbovenop 3 cm bodembedekker (1-2mm). Helaas moet ik constateren dat de planten nog niet goed groeien. De LED verlichting is aan van 11-23 uur. Dus volgens mij moeten ze voldoende licht krijgen. De waterwaardes zijn volgens mij ook prima.
  Hebben jullie een idee wat ik nog zou kunnen proberen?
  Meer licht? Heb ik de verkeerde bodem gebruikt? Ik geef ze nu dagelijks al een druppel ferropol.

  Graag ontvang ik tips van jullie!

  Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Rode planten hebben wat meer dan groene planten behoefte aan licht, kalium en ijzer. Het toedienen van de ferropol zou dus al van toegevoegde waarde moeten zijn. CO2 kan ook de oplossing zijn. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.