fbpx

Malawi cichliden, alle informatie

Malawi cichliden zijn één van de meest populaire cichliden soorten. Dat komt vooral door de grote diversiteit aan vormen en kleuren. Het bijzondere aan deze tropische aquariumvissen is dat ze nergens anders ter wereld voorkomen, behalve in het Malawimeer. Ook andere cichliden ook bijzonder en bijzonder mooi, zoals bijvoorbeeld de Discusvissen. Lees de blog over cichliden als je opzoek bent naar alles wat je hoort te weten over cichliden. Deze blog gaat specifiek in op de Malawi cichliden.

Veel kennis over (Malawi) Cichliden is een moetje!

Cichliden aanschaffen kost aanzienlijk geld, je wilt dus niet dat ze komen te overlijden. Helaas willen ze dat nog wel eens doen, soms onverklaarbaar, soms omdat ze elkaar niet met rust laten. Over cichliden is ook enorm veel te leren, maar je moet wel de juiste informatie hebben. Zelf ben ik fan van goede voeding met dat beetje extra. Zodat de Malawi Cichliden goed in hun kleurenpalet zitten en een goede weerstand hebben. Bespaart veel uiteindelijk ellende!

Malawimeer

malawi cichlide
malawi cichlide

In het Malawimeer leven ruim 800 soorten cichliden. Een heel divers gezelschap! Ergens anders in de wereld komen de soorten uit het Malawimeer in de natuur niet voor. Deze Malawi cichliden leven in een omgeving die vooral bestaat uit rotsen. Het meer zit vol met schuilplekken omdat de rotsen vol zitten met spleten en gaten. Schuilplekken ontstaan niet door waterplanten omdat deze in het Malawimeer, met uitzondering van de Valisneria, vrijwel niet voorkomen.

Het Malawimeer (ook wel Nyassameer genaamd) ligt tussen drie landen in: Tanzania, Mozambique en natuurlijk Malawi en ligt dus in het zuidelijke Afrika. Het is een enorm meer van rond de 600 km lang en op bepaalde plekken bijna 75 km breed.

Eisen voor een Malawi aquarium

De meeste Malawi cichliden hebben wel een speciaal malawi aquarium nodig omdat deze soorten cichliden nogal agressief tegen veel soorten vissen kunnen reageren. Vooral gedurende de broedperiode. Wil je dat de malawi cichliden het beste tot zijn recht komen? Zorg er dan voor dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Dat wordt beloond met het vertoon van prachtige heldere kleuren.

Algemene eisenUitleg
AquariumgrootteMinimaal 400 liter, liever 600 liter
InrichtingRotsen en stenen, veel schuilmogelijkheden
AchterwandBedekte achterwand, liefst met schuilplaatsen
AquariumplantenProbeer de reuze Valisneria, andere planten worden omgewoeld
VerlichtingNiet te sterke verlichting, schemering wordt gewaardeerd
WaterkwaliteitEen PH waarde tussen de 7 en 8 (uiterlijk 8.5)
VoedselAfwisselend, geen rode muggelarven, wel witte muggenlarven en vlokken
VoortplantingMogelijk in je aquarium, met andere vissen erbij wel lastig
TemperatuurTussen de 23 en 28 graden

 

malawi cichliden
malawi cichliden

Aquariumgrootte. Malawi cichliden kunnen het best in een aquarium worden geplaatst die groter is dan 400 liter. Liever nog 600 liter. Het zijn vissen die naast voldoende schuilplekken behoefte hebben aan een ruime omgeving. Om waterkwaliteit hoog te houden kun je maar een beperkt aantal cichliden bij elkaar zetten. Hoeveel? In de blog over aquariumvissen kun je het zelf uitrekenen. Daarom is het verstandig een ruim aquarium te nemen.

 • De inrichting moet verder bestaan uit rotsen en stenen. Dat komt omdat Malawi cichliden graag voldoende schuilplekken om zich heen verzamelen. Het is een territoriale vis en stenen helpt ze hun territorium af te bakeren.
 • Achterwand. Het is altijd aan te raden gebruik te maken van een bedekte achterwand zodat er geen licht doorheen komt en er echt sprake is van donkere schuilmogelijkheden. Als bodembedekking kun je het beste donkerkleurig grind of een fijne kiezelsoort nemen.
 • Aquariumplanten zijn niet noodzakelijk omdat deze in hun natuurlijk omgeving ook niet voorkomen. De reuze Valisneria komt daar wel voor en vormt een welkome uitzondering. Andere aquariumplanten die wel in je aquarium zouden staan worden waarschijnlijk door de malawi cichliden ontworteld. Ze houden ervan lekker te graven.
 • Verlichting is een malawi cichliden aquarium moet zwak zijn. Ze houden vooral van schemering. Daarom is 1 verlichtingsunit voldoende. Let wel, staan er planten in omdat je dwergcichliden houdt, zorg er dan voor dat de verlicht 6-8 uur aanstaat om ongewenste algengroei te voorkomen.
 • Waterkwaliteit. Het water voor malawi cichliden moet aan speciale standaarden voldoen. De PH waarden moet liggen tussen de 7 en 8 (hooguit 8.5). Vergeet niet tweewekelijks het aquarium met 1/3 te verschonen. De temperatuur moet ergens tussen de 23 en 28 graden liggen.
 • Voedsel. Een belangrijke voedselbron naast insecten zijn de algen die op de rotsen groeien. Geef malawi cichliden echter nooit rode muggenlarven! Deze zijn erg slecht voor ze. Probeer liever diepvriesvoer, vlokken, of witte muggenlarven. Hierbij geldt zoals bij andere aquariumvissen: diversiteit in voedsel bevorderd het immuunsysteem!

Broedzorg en voortplanting

Malawi cichliden krijgen ongeveer 30 tot 40 jongen per keer. In eerste instantie legt het vrouwtje de eitjes klaar op een steen waarna het mannetje de eitjes bevrucht. Vervolgens, en dat is typisch voor cichliden, neemt het vrouwtje de eitjes in de bek. Al na een aantal dagen komen de eitjes uit. De jongen blijven dan zeker nog 3 weken in de bek van de moedervis tot er een moment komt dat ze haar jongen uitspuugt.

Best een belevenis want de moedervis eet gedurende die periode, een maand, helemaal niets. Het is dan ook niet vreemd dat in deze periode de moedervis vermagerd. Toch zal ze als een echte moeder optreden wanneer er gevaar is: de jongen zullen door de moeder weer in de bek worden genomen. Maar op een bepaalt moment zullen de jongen het zelf moeten doen en zwemt de moeder weg en worden de visjes aan hun lot overgelaten.

Wil je graag dat deze jongen het overleven? Zorg er dan voor dat er voldoende schuilplekken zijn. Meestal is het zo dat als er andere vissen bij zitten, dat je weinig tot geen jongen zal overhouden.

Tot slot

Malawi cichliden behoren tot de mooiste soorten onder de cichliden. Met prachtige blauwe, gele, grijze en vele combinatie kleuren een prachtige vertoning. Wil je dat ook anderen onder de indruk zijn van je aquarium? Bij mij kijken zelfs mijn vrienden naar een prachtig aquarium vol met cichliden.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over malawi cichliden? Wat zijn jouw ervaringen? Laat een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

60 Reacties
 1. Sofiane El Hasnaoui zegt

  Ik heb zand als bodem is dit oke ?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sofiane! Dat hangt af van je doel met het aquarium. Opzich is er met een zandbodem geen probleem. Maar het hangt bijvoorbeeld af van het type planten dat je wilt laten groeien.

 2. Marco zegt

  Ik heb een vis over ter overname. Iemand interesse? Omgeving Medemblik

 3. Kelly zegt

  Ik heb een groot aquaruim van ruim 1000liter met 13 malawi cichliden vissen. Ik heb 2 grote filters die ik om de 3 maanden grondig proper maak en om de 3 weken 1/4 van het water ververs. Ik heb mijn aquarium bijna 1 jaar en de laatste 2 maanden zijn er 3 gestorven(die bleven in een hoek wekenlang hangen en dan sterven ze). Ik varieer in voeden om de 24 uur. Ik weet niet waarom ze sterven 🙁 Er zijn nu 2 cichlide vissen die uren in een hoek blijven zwemmen) die gaan ook sterven zoals de vorige vissen…. hoe kan ik dat tegen houden?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Kelly, dat is altijd heel moeilijk zo te zeggen, maar ik zou beginnen met een flinke waterwissel (60%) te doen. Daarnaast zou je jouw waterwaarden eens moeten meten. Misschien is er sprake van nitrietvergiftiging. Zorg dat het verse water wel dezelfde temperatuur heeft als in jouw bak. Succes!

 4. milow zegt

  Kan een pleco bij mijn malawi cichliden ?

  1. Aquariumfans zegt

   Hmmm, ik denk dat dit een slechte combinatie is. Een Zuid-Amerikaanse meerval bij Afrikaanse cichliden met zeer specifieke biotoopeisen zou ik voor de zekerheid niet doen.

 5. Henk van Essen zegt

  Hoe lang is de broedperiode van een malawi. En hoe lang jaagt een mannetje een vrouwtje op.

  1. Aquariumfans zegt

   Daar heb ik niet precies het antwoord op. Google eens op ‘de kweek van malawi’. Dan moet je vast het antwoord vinden!

 6. Robin claeys zegt

  Goeiendag ik heb ook malawie chiliden maar kzou er een grondkuiser bij willen steken welke type grondkuiser mogen dan bij mijn malawie chiliden

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Robin, de term grondkuiser is mij niet bekend maar ik denk dat je bedoelt dat je een in het Malawi biotoop passende bodemvis wilt hebben die ook nog eens de bodem schoon houdt. Zoiets als een Corydoras die over de bodem snuffelt. Ik heb gekeken, maar ik heb zo’n vis niet gevonden. Overigens is er geen enkele vis in welk biotoop dan ook die de bodem schoon houdt. Groetjes!

   1. Benedicté Lepére zegt

    Een katvis is ideaal als grondvis. Hij woelt alles om.

 7. Marijke zegt

  Ik heb sinds kort (augustus ) een aquarium overgenomen met malawi vissen ik ben er echt gek op toen ik ze overtocht waren ze allemaal grijs en uitgemergeld en nu allemaal mooi op kleur en zien er gezond uit ik heb mij op korte tijd veel ingelezen over deze wonder baarlijke vissen maar vind nergens echt de levensduur van een malawi vis die opgesloten zit in een aquarium

  1. Aquariumfans zegt

   In ieder geval is het zo dat onder goede leefomstandigheden vissen in een aquarium gemiddeld langer leven dan in de vrije natuur. Het feit dat de vissen een slechte periode hebben meegemaakt zou hun levensduur verwachting kunnen bekorten. De verwachte leeftijden nogal per soort verschillen dus lastig te zeggen. Groetjes!

 8. PIERRE VAN DSEN HOEK zegt

  ik heb ook 10 chilidenvissen in mijn bak gedaan en ben er heel blij mee wat mijn opvalt is dat ze van grind graven houden en kuilen graven om schuilplekken te hebben en te maken dat is bijzonder dat die vissen hele kuilen graven met hun bek om dat te zien is net een stel straatenmakers die bezig zijn hahaha wat een toffe vissen die chiliden ik raad iedereen die van vissen houd om chiliden in je aquarium te doen dan heb je een mooi aquarium met mooie vissen erin ik heb ze in het blauw grijs tot en met zwart en donker grijs kleuren verschillen dat maakt de bak juist aantrekkelijk voor de kijker en de vissen gaan goed met elkaar om niet agressief nouja een beetje dan maar dat is wel uit te houden dus voor mijn een 9+VOOR DE CHILIDENVISSEN

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Pierre! Bedankt voor je adviezen en leuke reactie. Daar ben ik blij mee!! Groetjes en tot (hopeijk) snel

 9. eddy zegt

  Kan ik gepantersmeervaal groot 25 cm bij malawi vissen gebruiken
  Ik heb deze vis al heel lang zat altijd alleen en kan die toch niet weg doen .Mijn nieuw aquarium is 120m met veel stenen in .
  Ik heb nu verander naar een malawi aquarium maar ik wil die daar bij zetten .

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich mooi dat je die vis trouw blijft. Toch zou ik een andere aquarium voor hem zoeken want in die stenen omgeving hoort hij eigenlijk niet thuis. Toch zal hij er wel kunnen overleven, dus de keus is aan jou wat je met hem doet.

 10. Berry zegt

  Ik ben nieuw in een een Aquarium en heb besloten om een malawi aquarium te maken nu hoor ik veel over het plaatsen van vissen de ene kweker zegt na een week de ander zegt 3 weken en er zijn er ook weer een dag of 5 en dan een dag voor het plaatsen van de vissen een bacterie toevoegen. Wie kan mij vertellen wat kan.

  vr gr Berry

  1. Aquariumfans zegt

   Aangezien een Malawi aquarium geen planten aquarium betreft is het dus belangrijk dat de vissen in water terecht komen dat aan hun eisen voldoet. Wanneer je uitgevogeld hebt welke die eisen zijn en het aquariumwater voldoet, kan je in principe de vissen er in loslaten.
   Een paar indicaties: pH: 8.3 (alkalisch), temperatuur 23-28 graden C (afhankelijk van seizoen). Succes!

 11. Raymond zegt

  Bodem werkers zoals de synodontus multipunktatus en de synodontis petricola gaan ook heel goed met Malawi cichlides

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Raymond,

   Bedankt voor je reactie, goede aanvulling. Top! Groetjes!

   1. monique zegt

    mijn gele malawicycliden krijgt zwarte vlekken wat kan de oorzaak zijn

    1. Aquariumfans zegt

     Het kan zijn dat dit bij het ouder worden van de soort hoort. Mogelijk is dit het gevolg van een niet zuivere nakweek als gevolg van kruisen. Als de vissen gezond gedrag vertonen zou ik er niet van wakker liggen. Anders overwegen om een algemeen medicijn toe te voegen. Succes!!

 12. Govaerts Harry zegt

  Hoi , sommige van mijn Malawi’s verliezen hun kleur en groeien niet.
  Ik heb nu mijn KH verhoogd naar 6 om geen PH schommelingen te krijgen.
  Hoe hoog mag ik gaan met mijn KH om geen te hoge PH te krijgen?
  Gr Harry !

  1. Aquariumfans zegt

   Bij waterwaarden Malawi Cichliden vond ik direct:
   Ideale Waterwaarden : Waterwaardes Malawi Cichliden aquarium, Ph ca 8 – (No3) Nitraat < 20 mg per Liter - (Nh3 en Nh4 - Ammonium) Ammonia 0 mg L - Nitriet (No2) <0,1 mg L - Fosfaat (Po4) <0,5 mg Dh Kh <7> – Gh <5>
   Ik hoop dat je daar wat mee kunt. Succes !!

 13. Jan zegt

  Als bodem bedekking zou ik filterzand adviseren. Malawi’s spoelen graag hun kieuwen en dat gaat niet met grind. Voor de rest interessant artikel.????

 14. Michiel zegt

  Hallo, kunnen Malawi cichliden 4 stuks samen met 1 vuurstaartlabeo?
  Aquarium is 60x30x35,5 en veel schuulplekken.

  1. Aquariumfans zegt

   Voor zover ik weet komt de E. bicolor uit Thailand en hoort helemaal niet thuis in het biotoop van de Afrikaanse Malawi’s. Ik zou ze persoonlijk dan ook niet combineren. Groetjes!

 15. Alex zegt

  Hoi
  Ik heb in mijn aquarium met Malawi cichliden last van bruine alg het zit door de hele bak
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn.
  Laat mij even wat weten want ik word er gek van.
  Groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Algen zijn het grootste probleem in de aquariumwereld. Je zult een goede balans moeten vinden tussen licht en plantenvoeding en levende have. Je zult waterwaarden moeten gaan meten. Waarschijnlijk heb je weinig licht, weinig planten en ververs je te weinig water. Maar dat is zo met deze minieme info niet te zeggen. Lees ook eens het artikel hier over bruine alg. Succes!

 16. Joy zegt

  Hoiii,

  Mijn Red Coral Malawi cichlides hebben jonkies!! Ik heb het vrouwtje direct apart gedaan, en de volgende dag had ik al kleintjes rondzwemmen. Nu mijn vraag.. hoe hard groeien ze? Ik heb er een stuk of 18 geteld.. maar ze zitten in een 60L aquarium. Mijn andere aquarium waar 17 andere cichliden en 2 pleco’s in zwemmen is 200×60×30.
  Ik ben bang dat als ik die jonkies erin doe, dat zij opgegeten worden, en ruim 30 vissen vind ik best veel in een bak.

  Groetjesss

  1. Aquariumfans zegt

   Hoe sneu het ook is, ik zou me niet te druk maken over de jongen van jouw Malawi’s. Je moet je bedenken dat ze relatief gemakkelijk te kweken zijn en een heleboel liefhebbers houden ze. Je moet dan de afweging maken: Laat ze rustig opgegeten worden. Meestal worden er dan wel 1 of twee groot, of je laat ze opgroeien en vervolgens zit je er straks mee en raak je ze aan de straatstenen niet kwijt. Ik zou het wel weten hoor !! Groetjes

 17. Noes zegt

  Sinds vanmorgen jongen gespot in de bak
  2 weken geleden hebben de ouders een steen volledig in beslag genomen en niemand mocht er meer bij in de buurt komen
  Ben dus op onderzoek uit gegaan en ondekte dat ze eitjes in de rots hadden liggen ( moeder had ze dus niet in de bek ) nu heb ik de baby’s gespot en de ouders verplaatsen ze continu rondom de steen
  Wat kan ik doen om de overlevingskansen tevergroten
  P.s de vissen zitten pas 3 weken in de bak

  1. Aquariumfans zegt

   Vers, zuurstofrijk, water stimuleert vaak de voortplantingsdrift. Om welke soort vissen gaat het?

 18. remmers zegt

  hallo mijn water word rood ik heb hem helemaal schoon gemaakt en word weer rood waar lich het aan

  1. Aquariumfans zegt

   Het rood worden van water kan het gevolg zijn van iets dat ligt te roesten in het water. Kijk maar eens goed in de bak rond waar het rood zich het eerst begint te vormen. Het moet toch ergens vandaag komen. Kan ook iets zijn dat in het filter terecht gekomen is?

   1. Erik zegt

    het kan ook zijn dat je een stuk nieuw hout in je bak hebt gedaan

 19. Ferry zegt

  Ik las dat jullie het hebben over ph waarde van het water maar ik heb een dure les geleerd om ook het kh van het water te checken.
  Het water wat uit de kraan komt is 3 tot 5 kh de vissen hebben 8 tot 12 kh nodig als dat dus 3 kh is krijg je enorme ph schommelingen en daar kunnen ze niet tegen dus nu met iedere week voor het verversen meet ik de kh gehalte en ververs ik het water en gooi er waterverharder bij 24 later weer even kh meten en dan kun je weer een week genieten van je malawi aquarium.

  1. Aquariumfans zegt

   Waterwaarden zijn heel erg belangrijk en het water meten is dus net zo belangrijk. Ken de wensen van je vissen en stuur de waterwaarden al naar gelang van hun behoeften regelmatig bij. Het is onze morele plicht zoveel mogelijk over onze vissen te weten om ze optimaal te kunnen huisvesten. Groetjes!

 20. nicola zegt

  ik zou heel graag het perfecte voedingsschema willen weten grts

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Nicola, dat bestaat helaas niet, anders zouden veel aquarianen veel minder problemen hebben met hun plantenbak. Ieder aquarium heeft ten opzichte van een ander aquarium zoveel variabelen, dat iedere bak een eigen handleiding nodig heeft. Je kunt wel bepaalde standaard waarden hanteren zoals PH, KH, geleidbaarheid, etc. Deze info is gemakkelijk te vinden op het internet. Groetjes!

 21. Yilmaz zegt

  Hoi ik wil graag weten welke bodemvissen samen gaan met cichliden?
  Mvg

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Yilmaz. Om die vraag te beantwoorden hebben we meer info nodig. Welke cichliden? Hoe groot is de bak? Is het een biotoopaquarium? Planten/geen planten? Anders wordt het zo’n vraag als: “Waar in Europa kan ik lekker eten?” 😉 Laat het me weten! Groetjes!

 22. lesley zegt

  hoi,ja het zijn mooie vissen.kijk goed uit met kreeften enzo het is een toetje voor ze, zelf heb ik er 2 algeneters in zitten zn +/-9 jaar nooit geen gezeur.ik zelf verander wel eens het thema van de tank zo dat ze weer druk aan het zoeken gaan naar een nieuwe schuil plakken. gr

  1. Aquariumfans zegt

   Roofvissen, en dat zijn veel cichliden, lusten graag garnalen en kleine kreeften. Maar een grote, eenmaal geslacht, smaakt even lekker !!

 23. jimmy zegt

  hello
  bij deze zou ik graag weten of er andere soort vis bij kan Malawi cichliden

  1. Jos Brussée zegt

   Black mollies doen het uitstekend. Ze krijgen er ook jongen bij. Die vis ik er dan wel even uit, anders worden ze levend voer. Zij eten ook graag de algen van het kienhout.

 24. brutes zegt

  plaats nooit een blauwe kreeft bij malawicichliden volgens de aquariumwinkels kan het wel .
  nou wees gewaarschuwd mijn kreeft werd geslacht werd volledig geamputeerd.

  1. Aquariumfans zegt

   De aquariumwinkel verkoopt graag en dan worden de aanbevelingen vaak wat optimistisch. Fijn dat je dit hier meldt. Daar kunnen we lering uit trekken. Top !!!

 25. M.D. Hogendoorn zegt

  Graag wil ik even inhaken op het stukje planten in het Malawimeer.
  Dat er geen planten groeien is niet waar. Een heel bekende plant, de vallisneria komt uit dit meer, en er zwemmen ook cichliden tussen. Er zijn wat TV documentaires gemaakt waarin de planten in het meer goed te zien waren en een aantal nieuwe soorten Mbuna’s, plus hoe ze gevangen worden voor de export.
  Mijn aquarium staat vol planten en is gevuld met deze Mbuna’s. Ik moet ze zelfs regelmatig aftoppen of eruit halen omdat het soms te vol wordt. Dat de vissen kuilen graven is geen bezwaar, ze doen dat vooral bij hun schuilplekken (kunststof) rotsen.

  1. Aquariumfans zegt

   Goedendag! U heeft helemaal gelijk, ik heb het gelijk aangepast in het artikel. Bedankt voor de oplettendheid! Groetjes!

 26. Robin zegt

  Hoi,

  Ik ga weer Malawi cichliden kopen. Een aantal jaren terug had ik ze ook maar toen waren er een aantal overleden. Er bleven nog twee soorten over
  (2 vrouwtjes yellow en een oranje man).
  Die gingen kruisen waardoor ik grijs/bruine jonge kreeg. Ik ben nu van plan weer deze vissen te kopen maar dan van beide soorten een koppel (2 vrouw en 1 man). Hoe groot is de kans dat de twee soorten gaan kruisen? Of gebeurd dat niet omdat ze elkaar opzoeken?

  Gr, Robin

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Robin!
   Wat goed dat je weer Malawi Cichliden gaat kopen. Lijkt me een goede keuze want het zijn prachtige aquariumvissen. Als je van beide soorten een koppel gaat kopen kan het goed zijn dat ze wederom gaan kruisen. Hoe groot de kans is weet ik niet, maar er is zeker een mogelijkheid. De tijd zal het leren 😉 Hou me op de hoogte. Groetjes!

 27. hans zegt

  hoi ik heb zelf twee pauwoogen en ik wil er een paartje Malawi cichliden bij doen kan dat????

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik deze combinatie nooit maken. Pauwogen zijn Zuidamerikanen met hun specifieke wensen voor wat betreft inrichting en waterwaarden en Malawi-cichliden zijn Afrikanen die ook weer uit heel specifiek gebied komen. Je kunt het ze dan nooit allebei volledig naar de zin maken. Op het oog kan het wel goed lijken te gaan, maar ik zou het afraden.

 28. Thomas zegt

  Hallo,
  Ik heb een vraag:

  Mijn gele Labidochronis Cearuleus is zwanger van een blauwe. Heb haar appart gezet, welke kleur zouden de jongen worden geel, blauw of geel/blauw. Wat komt het meeste voor?

  Mvg Thomas

  1. Aquariumfans zegt

   Inmiddels zal je wel ervaren hebben welke kleuren uit dit soort nesten komen. Excuses voor de late reactie. Groetjes

 29. johan zegt

  Hallo, ik heb enkele vissen die steeds aangevallen worden door de rest, ze verschuilen zich nu achter de wand waar de pomp het water opzuigt en komen daar niet meer vandaan. Er is niets veranderd in de bak en ze zitten altijd al bij elkaar. Enkelen zijn al zo hard aangevallen dat ze t niet overleefd hebben. Wat kan ik doen.

  1. Aquariumfans zegt

   5 jaar geleden is eigenlijk veel te laat om nog te reageren. Maar bij een dergelijke vraag horen wat meer gegevens. Welke soorten worden aangevallen en welke soorten zijn agressief? Vaak is het hebben van een nest bij cichliden de oorzaak van plotseling agressief gedrag.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.