Malawi cichliden, alle informatie

Malawi cichliden zijn één van de meest populaire cichliden soorten. Dat komt vooral door de grote diversiteit aan vormen en kleuren. Het bijzondere aan deze tropische aquariumvissen is dat ze nergens anders ter wereld voorkomen, behalve in het Malawimeer. Ook andere cichliden ook bijzonder en bijzonder mooi, zoals bijvoorbeeld de Discusvissen. Lees de blog over cichliden als je opzoek bent naar alles wat je hoort te weten over cichliden. Deze blog gaat specifiek in op de Malawi cichliden.

Veel kennis over (Malawi) Cichliden is een moetje!

Cichliden aanschaffen kost aanzienlijk geld, je wilt dus niet dat ze komen te overlijden. Helaas willen ze dat nog wel eens doen, soms onverklaarbaar, soms omdat ze elkaar niet met rust laten. Over cichliden is ook enorm veel te leren, maar je moet wel de juiste informatie hebben. Zelf ben ik fan van goede voeding met dat beetje extra. Zodat de Malawi Cichliden goed in hun kleurenpalet zitten en een goede weerstand hebben. Bespaart veel uiteindelijk ellende!

Malawimeer

malawi cichlide
malawi cichlide

In het Malawimeer leven ruim 800 soorten cichliden. Een heel divers gezelschap! Ergens anders in de wereld komen de soorten uit het Malawimeer in de natuur niet voor. Deze Malawi cichliden leven in een omgeving die vooral bestaat uit rotsen. Het meer zit vol met schuilplekken omdat de rotsen vol zitten met spleten en gaten. Schuilplekken ontstaan niet door waterplanten omdat deze in het Malawimeer, met uitzondering van de Valisneria, vrijwel niet voorkomen.

Het Malawimeer (ook wel Nyassameer genaamd) ligt tussen drie landen in: Tanzania, Mozambique en natuurlijk Malawi en ligt dus in het zuidelijke Afrika. Het is een enorm meer van rond de 600 km lang en op bepaalde plekken bijna 75 km breed.

Eisen voor een Malawi aquarium

De meeste Malawi cichliden hebben wel een speciaal malawi aquarium nodig omdat deze soorten cichliden nogal agressief tegen veel soorten vissen kunnen reageren. Vooral gedurende de broedperiode. Wil je dat de malawi cichliden het beste tot zijn recht komen? Zorg er dan voor dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Dat wordt beloond met het vertoon van prachtige heldere kleuren.

Algemene eisenUitleg
AquariumgrootteMinimaal 400 liter, liever 600 liter
InrichtingRotsen en stenen, veel schuilmogelijkheden
AchterwandBedekte achterwand, liefst met schuilplaatsen
AquariumplantenProbeer de reuze Valisneria, andere planten worden omgewoeld
VerlichtingNiet te sterke verlichting, schemering wordt gewaardeerd
WaterkwaliteitEen PH waarde tussen de 7 en 8 (uiterlijk 8.5)
VoedselAfwisselend, geen rode muggelarven, wel witte muggenlarven en vlokken
VoortplantingMogelijk in je aquarium, met andere vissen erbij wel lastig
TemperatuurTussen de 23 en 28 graden

 

malawi cichliden
malawi cichliden

Aquariumgrootte. Malawi cichliden kunnen het best in een aquarium worden geplaatst die groter is dan 400 liter. Liever nog 600 liter. Het zijn vissen die naast voldoende schuilplekken behoefte hebben aan een ruime omgeving. Om waterkwaliteit hoog te houden kun je maar een beperkt aantal cichliden bij elkaar zetten. Hoeveel? In de blog over aquariumvissen kun je het zelf uitrekenen. Daarom is het verstandig een ruim aquarium te nemen.

 • De inrichting moet verder bestaan uit rotsen en stenen. Dat komt omdat Malawi cichliden graag voldoende schuilplekken om zich heen verzamelen. Het is een territoriale vis en stenen helpt ze hun territorium af te bakeren.
 • Achterwand. Het is altijd aan te raden gebruik te maken van een bedekte achterwand zodat er geen licht doorheen komt en er echt sprake is van donkere schuilmogelijkheden. Als bodembedekking kun je het beste donkerkleurig grind of een fijne kiezelsoort nemen.
 • Aquariumplanten zijn niet noodzakelijk omdat deze in hun natuurlijk omgeving ook niet voorkomen. De reuze Valisneria komt daar wel voor en vormt een welkome uitzondering. Andere aquariumplanten die wel in je aquarium zouden staan worden waarschijnlijk door de malawi cichliden ontworteld. Ze houden ervan lekker te graven.
 • Verlichting is een malawi cichliden aquarium moet zwak zijn. Ze houden vooral van schemering. Daarom is 1 verlichtingsunit voldoende. Let wel, staan er planten in omdat je dwergcichliden houdt, zorg er dan voor dat de verlicht 6-8 uur aanstaat om ongewenste algengroei te voorkomen.
 • Waterkwaliteit. Het water voor malawi cichliden moet aan speciale standaarden voldoen. De PH waarden moet liggen tussen de 7 en 8 (hooguit 8.5). Vergeet niet tweewekelijks het aquarium met 1/3 te verschonen. De temperatuur moet ergens tussen de 23 en 28 graden liggen.
 • Voedsel. Een belangrijke voedselbron naast insecten zijn de algen die op de rotsen groeien. Geef malawi cichliden echter nooit rode muggenlarven! Deze zijn erg slecht voor ze. Probeer liever diepvriesvoer, vlokken, of witte muggenlarven. Hierbij geldt zoals bij andere aquariumvissen: diversiteit in voedsel bevorderd het immuunsysteem!

Broedzorg en voortplanting

Malawi cichliden krijgen ongeveer 30 tot 40 jongen per keer. In eerste instantie legt het vrouwtje de eitjes klaar op een steen waarna het mannetje de eitjes bevrucht. Vervolgens, en dat is typisch voor cichliden, neemt het vrouwtje de eitjes in de bek. Al na een aantal dagen komen de eitjes uit. De jongen blijven dan zeker nog 3 weken in de bek van de moedervis tot er een moment komt dat ze haar jongen uitspuugt.

Best een belevenis want de moedervis eet gedurende die periode, een maand, helemaal niets. Het is dan ook niet vreemd dat in deze periode de moedervis vermagerd. Toch zal ze als een echte moeder optreden wanneer er gevaar is: de jongen zullen door de moeder weer in de bek worden genomen. Maar op een bepaalt moment zullen de jongen het zelf moeten doen en zwemt de moeder weg en worden de visjes aan hun lot overgelaten.

Wil je graag dat deze jongen het overleven? Zorg er dan voor dat er voldoende schuilplekken zijn. Meestal is het zo dat als er andere vissen bij zitten, dat je weinig tot geen jongen zal overhouden.

Tot slot

Malawi cichliden behoren tot de mooiste soorten onder de cichliden. Met prachtige blauwe, gele, grijze en vele combinatie kleuren een prachtige vertoning. Wil je dat ook anderen onder de indruk zijn van je aquarium? Bij mij kijken zelfs mijn vrienden naar een prachtig aquarium vol met cichliden.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over malawi cichliden? Wat zijn jouw ervaringen? Laat een reactie achter!

Malawi cichliden, alle informatie
4.3 (85.45%) 55 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

15 Reacties
 1. remmers zegt

  hallo mijn water word rood ik heb hem helemaal schoon gemaakt en word weer rood waar lich het aan

 2. Ferry zegt

  Ik las dat jullie het hebben over ph waarde van het water maar ik heb een dure les geleerd om ook het kh van het water te checken.
  Het water wat uit de kraan komt is 3 tot 5 kh de vissen hebben 8 tot 12 kh nodig als dat dus 3 kh is krijg je enorme ph schommelingen en daar kunnen ze niet tegen dus nu met iedere week voor het verversen meet ik de kh gehalte en ververs ik het water en gooi er waterverharder bij 24 later weer even kh meten en dan kun je weer een week genieten van je malawi aquarium.

 3. nicola zegt

  ik zou heel graag het perfecte voedingsschema willen weten grts

 4. Yilmaz zegt

  Hoi ik wil graag weten welke bodemvissen samen gaan met cichliden?
  Mvg

 5. lesley zegt

  hoi,ja het zijn mooie vissen.kijk goed uit met kreeften enzo het is een toetje voor ze, zelf heb ik er 2 algeneters in zitten zn +/-9 jaar nooit geen gezeur.ik zelf verander wel eens het thema van de tank zo dat ze weer druk aan het zoeken gaan naar een nieuwe schuil plakken. gr

 6. jimmy zegt

  hello
  bij deze zou ik graag weten of er andere soort vis bij kan Malawi cichliden

  1. Jos Brussée zegt

   Black mollies doen het uitstekend. Ze krijgen er ook jongen bij. Die vis ik er dan wel even uit, anders worden ze levend voer. Zij eten ook graag de algen van het kienhout.

 7. brutes zegt

  plaats nooit een blauwe kreeft bij malawicichliden volgens de aquariumwinkels kan het wel .
  nou wees gewaarschuwd mijn kreeft werd geslacht werd volledig geamputeerd.

 8. M.D. Hogendoorn zegt

  Graag wil ik even inhaken op het stukje planten in het Malawimeer.
  Dat er geen planten groeien is niet waar. Een heel bekende plant, de vallisneria komt uit dit meer, en er zwemmen ook cichliden tussen. Er zijn wat TV documentaires gemaakt waarin de planten in het meer goed te zien waren en een aantal nieuwe soorten Mbuna’s, plus hoe ze gevangen worden voor de export.
  Mijn aquarium staat vol planten en is gevuld met deze Mbuna’s. Ik moet ze zelfs regelmatig aftoppen of eruit halen omdat het soms te vol wordt. Dat de vissen kuilen graven is geen bezwaar, ze doen dat vooral bij hun schuilplekken (kunststof) rotsen.

  1. Aquariumfans zegt

   Goedendag! U heeft helemaal gelijk, ik heb het gelijk aangepast in het artikel. Bedankt voor de oplettendheid! Groetjes!

 9. Robin zegt

  Hoi,

  Ik ga weer Malawi cichliden kopen. Een aantal jaren terug had ik ze ook maar toen waren er een aantal overleden. Er bleven nog twee soorten over
  (2 vrouwtjes yellow en een oranje man).
  Die gingen kruisen waardoor ik grijs/bruine jonge kreeg. Ik ben nu van plan weer deze vissen te kopen maar dan van beide soorten een koppel (2 vrouw en 1 man). Hoe groot is de kans dat de twee soorten gaan kruisen? Of gebeurd dat niet omdat ze elkaar opzoeken?

  Gr, Robin

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Robin!
   Wat goed dat je weer Malawi Cichliden gaat kopen. Lijkt me een goede keuze want het zijn prachtige aquariumvissen. Als je van beide soorten een koppel gaat kopen kan het goed zijn dat ze wederom gaan kruisen. Hoe groot de kans is weet ik niet, maar er is zeker een mogelijkheid. De tijd zal het leren 😉 Hou me op de hoogte. Groetjes!

 10. hans zegt

  hoi ik heb zelf twee pauwoogen en ik wil er een paartje Malawi cichliden bij doen kan dat????

 11. Thomas zegt

  Hallo,
  Ik heb een vraag:

  Mijn gele Labidochronis Cearuleus is zwanger van een blauwe. Heb haar appart gezet, welke kleur zouden de jongen worden geel, blauw of geel/blauw. Wat komt het meeste voor?

  Mvg Thomas

 12. johan zegt

  Hallo, ik heb enkele vissen die steeds aangevallen worden door de rest, ze verschuilen zich nu achter de wand waar de pomp het water opzuigt en komen daar niet meer vandaan. Er is niets veranderd in de bak en ze zitten altijd al bij elkaar. Enkelen zijn al zo hard aangevallen dat ze t niet overleefd hebben. Wat kan ik doen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.