Cichliden, wat moet je weten?

Cichliden hebben een beruchte naam van tropische aquariumvissen die niets van je aquarium heel laten. Bovendien zouden ze alleen maar elkaar lastig vallen tot de dood er op volgt. Gelukkig is deze reputatie wat overdreven. Natuurlijk zijn er wel gevalletjes ‘territoriaal gedrag’ maar dat heeft meer te maken met gebrek aan kennis dan dat deze leuke aquariumvissen daar nou zoveel aan kunnen doen. Deze blog behandelt de specificaties, de juiste aquarium inrichting, feiten en fabels en ik behandel een aantal bekende soorten.

Sommige vissoorten zijn gevoelig voor visziekten. Er is echt niets ergers dan constateren dat je vis ziek is maar dat je niet precies weet wat te doen. Dat kan anders. Zelf heb ik succes met twee fundamentele producten: speciale cichlide visvoer en een oppepper voor hun weerstand. Voorkom je visziekten en allemaal andere ellende mee. Voorkomen is in dit geval ook echt beter dan genezen!

cichliden aquarium
cichliden aquarium

Belangrijk is vooral wat kennis op te doen. De moeite waard want onder hen zijn de mooiste zoetwater vissen die in je aquarium kunnen rondzwemmen. Zo vallen de Discusvissen en Dwergcichliden ook onder de cichliden soorten. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat één familie zo’n impact op onze aquarium hobby kan hebben. Niet voor niets zijn Cichliden één van de meest geliefde vis families voor in het aquarium. Daar sluit ik me helemaal bij aan!

Achtergrond van cichliden: een succesvolle familie

cichlide tropische vissen
cichlide tropische vissen

Cichliden zijn verwanten van de baarsachtigen en komen in het bijzonder voor in Afrika, midden- en zuid Amerika en zelfs in Azië en Madagascar. Met meer dan 2000 soorten en ruim 200 geslachten een succesvolle familie. Cichliden kunnen grote vissen worden met kaken die in een ruime voorraad tanden voorzien en een dito eetlust.

Bovendien zijn het sociale tropische vissen in die zin dat ze onderling sociaal gedrag vertonen. Haal daarom nooit cichliden voor een tijd uit het aquarium, door de groepsbinding zal de vis bij terugkomst worden verstoten (en aangevallen).

Specificaties van de cichliden

Cichliden verschillen onderling erg van elkaar, qua grootte, vorm en gedrag. Van schijfvormig (Discusvis) tot maanvormig (Maanvis). Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze één neusgat aan beide kanten van de kop hebben, terwijl de meeste vissen er twee hebben.

Kenmerken Uitleg
Levensduur10-15 jaar, sommige zelfs nog ouder
GrootteGem 8-30 cm, sommige een stuk groter
Geschikt voorSpeciaal aquaria (behalve dwergcichliden)
KarakterTerritoriaal, in het bijzonder in de broedperiode
VoortplantingMogelijk in aquarium, broedzorg
OmgevingVoldoende schuilplaatsen in je aquarium
VoedselAfwisselend, graag diepvriesvoedsel

Cichliden & Aquarium inrichting

Cichliden komen op verschillende continenten voor en zijn wijdverspreid. Dat betekent dat er niet zoiets is als een gangbare stijl voor alle soorten. Je kunt wel een grove indeling maken als je kijkt waar deze tropische aquariumvissen vandaan komen. Verreweg de meesten leven op de volgende plek.

PlekInrichtingWaterAquariumKarakter Overig
Amerikaanse cichlidenStevige stenen en plantenEnigszins zuur, zacht water300-400 ltrRelatief rustig, mogelijk agressiefGoede filtering en schuilplaatsen
Afrikaanse cichliden Weinig planten, puinstenen, vrije ruimteBasisch (7.5-8 ph) en hard400 ltrDikwijls agressiefGoede filtering
Malawi cichlidenRotsachtig, geen plantenBasisch (7.5-8 ph) en tamelijk hard300-400 ltrDikwijls agressiefGoede filtering, levendig voer

Bekende soorten cichliden

cichlide aquarium
cichlide aquarium

Zoals in deze blog tussen de regels naar voren is gekomen, zijn er enorm veel soorten. Veel te veel om allemaal in de deze blog te benoemen. Van sommige soorten weet je wellicht niet dat het ook cichliden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de maanvis en de discusvis cichliden-familie behoren?

Andere bekende soorten zijn vooral die uit het Malawimeer (Malawi cichliden) en het Tanganjikameer (Tanganjika cichliden) komen. Als je vissen uit het Malawi meer interessant vindt, lees dan deze blog over Malawi cichlide eens.

Feiten en fabels over Cichliden

Cichliden zijn altijd groot: Waar. Ze zijn er in alle soorten en maten. Wel is het zo dat veel soorten redelijk groot (>15cm) kunnen worden
Ze maken je aquariuminrichting kapot: Waar en niet waarSommige soorten zijn echte woelvissen. Vooral tijdens de voortplanting kan dit voorkomen. Andere soorten laten je planten gewoon voor wat ze zijn.
Ze kunnen niet met andere vissen leven: Waar en niet waarSommige soorten willen alleen maar vechten. Andere zijn sociaal en teruggetrokken.
Ze planten zich alleen voort in het wild: Niet waar. Gangbare soorten kunnen in het aquarium worden gekweekt. Let wel, niet zomaar. Sommige vinden jonge visjes wel een lekker hapje.

Tot slot

Een veel voorkomende fout is dat er teveel in één bak leven. Voor een juiste berekening, lees de blog over aquariumvissen eens. Verder is een aquarium met cichliden een absolute aanvulling in je huiskamer. Het prachtige kleurenpallet is wonderschoon. Ook de verschillen in formaat en afmeting maken deze aquariumvissen een lust voor het oog. Een aanrader!

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Wat zijn jouw ervaringen? Laat dan een reactie achter!

Cichliden, wat moet je weten?
4.5 (89.65%) 85 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

10 Reacties
 1. Jos zegt

  Hoi ik heb Discusvissen kan ik daar Malawi Cichliden bij zetten.

 2. Mattie zegt

  Hallo Wij hebben twee rode papagaai chicliden en die hebben eitjes gelegd nu word gezegd dat ze onvruchtbaar zijn , nu komt de vraag hoe worden ze dan gekweekt als ze onvruchtbaar zijn , misschien een rare vraag maar kan nergens een antwoord vinden .Alvast Dank ,
  Mattie

 3. Helmich Steenwoerd zegt

  Hallo Henk,

  Mijn vrouw heeft een klein tropisch aquarium in de woonkamer die zij zeer liefdevol verzorgd. Nu hebben we nog zo,n aquarium met de afmetingen 60x40x30. Ik wil al jaren een Cyclideaquarium. Natuurlijk kan ik geen grote kwijt of meerderen, maar mijn vraag is of het in zo,n bescheiden bak kan en welke soort moet ik dan aan denken?
  We hebben nu eenmaal geen grote woonkamer, vandaar de afmetingen van beide aquariums.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Helmich,
   Cichliden hebben al gauw een aquarium van minimaal ruim 100 liter nodig. Nu zijn er ook dwergcichliden, maar ook zij hebben liever een aquarium van minstens 80 cm lang. Helaas is jullie tweede aquarium dus echt te klein voor cichliden. Goed dat je het toch even vraagt en veel plezier met jullie aquaria!

 4. Trijnie Sants zegt

  Ik denk cichlides managua te hebben gezien in zuid-Portugese rivier.
  Verschillende stelletjes met kroost.
  Heb foto gemaakt en een paar jonkies in een aquarium gedaan.
  Wist niet dat je ze hier kon aantreffen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Trijntje. Wat leuk dat je Cichliden in real life hebt gezien. De managua met zijn zebrapatroon vind ik ook een mooie variant. Ik weet alleen niet of het legaal is om deze vissen te vangen en mee te nemen naar je aquarium? Ik zou dat om meerdere redenen niet doen. Groetjes!

 5. Ferry zegt

  Na een tijdje van malawi’s naar een basis aquarium gegaan te zijn vanwege planten e.d. ben ik toch weer terug gegaan naar malawi’s. Wat een mooie vissen en niet alleen dat: het zijn vissen met een persoonlijkheid.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Ferry,

   Dat klopt inderdaad, ze hebben elk echt specifieke karakters. Bedankt voor je input over Malawi cichliden!

   1. Henk zegt

    Ik heb ooit een aquarium van 150cm x 60cm x 60 cm gehad met diversen Chiclide. Mijn vraag is, wat is de minimale afmeting voor een aquarium voor Dwergchicliden?

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Henk! Er zijn wel 150 soorten Dwergchichliden dus het hangt een beetje van het soort af. Door de bocht genomen kunnen de meeste prima leven in een iets kleiner aquarium. Jouw aquarium bijvoorbeeld is daarvoor geschikt. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.