fbpx

Cichliden, wat moet je weten?

Cichliden hebben een beruchte naam van tropische aquariumvissen die niets van je aquarium heel laten. Bovendien zouden ze alleen maar elkaar lastig vallen tot de dood er op volgt. Gelukkig is deze reputatie wat overdreven. Natuurlijk zijn er wel gevalletjes ‘territoriaal gedrag’ maar dat heeft meer te maken met gebrek aan kennis dan dat deze leuke aquariumvissen daar nou zoveel aan kunnen doen. Deze blog behandelt de specificaties, de juiste aquarium inrichting, feiten en fabels en ik behandel een aantal bekende soorten.

Sommige vissoorten zijn gevoelig voor visziekten. Er is echt niets ergers dan constateren dat je vis ziek is maar dat je niet precies weet wat te doen. Dat kan anders. Zelf heb ik succes met twee fundamentele producten: speciale cichlide visvoer en een oppepper voor hun weerstand. Voorkom je visziekten en allemaal andere ellende mee. Voorkomen is in dit geval ook echt beter dan genezen!

cichliden aquarium
cichliden aquarium

Belangrijk is vooral wat kennis op te doen. De moeite waard want onder hen zijn de mooiste zoetwater vissen die in je aquarium kunnen rondzwemmen. Zo vallen de Discusvissen en Dwergcichliden ook onder de cichliden soorten. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat één familie zo’n impact op onze aquarium hobby kan hebben. Niet voor niets zijn Cichliden één van de meest geliefde vis families voor in het aquarium. Daar sluit ik me helemaal bij aan!

Achtergrond van cichliden: een succesvolle familie

cichlide tropische vissen
cichlide tropische vissen

Cichliden zijn verwanten van de baarsachtigen en komen in het bijzonder voor in Afrika, midden- en zuid Amerika en zelfs in Azië en Madagascar. Met meer dan 2000 soorten en ruim 200 geslachten een succesvolle familie. Cichliden kunnen grote vissen worden met kaken die in een ruime voorraad tanden voorzien en een dito eetlust.

Bovendien zijn het sociale tropische vissen in die zin dat ze onderling sociaal gedrag vertonen. Haal daarom nooit cichliden voor een tijd uit het aquarium, door de groepsbinding zal de vis bij terugkomst worden verstoten (en aangevallen).

Specificaties van de cichliden

Cichliden verschillen onderling erg van elkaar, qua grootte, vorm en gedrag. Van schijfvormig (Discusvis) tot maanvormig (Maanvis). Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze één neusgat aan beide kanten van de kop hebben, terwijl de meeste vissen er twee hebben.

Kenmerken Uitleg
Levensduur10-15 jaar, sommige zelfs nog ouder
GrootteGem 8-30 cm, sommige een stuk groter
Geschikt voorSpeciaal aquaria (behalve dwergcichliden)
KarakterTerritoriaal, in het bijzonder in de broedperiode
VoortplantingMogelijk in aquarium, broedzorg
OmgevingVoldoende schuilplaatsen in je aquarium
VoedselAfwisselend, graag diepvriesvoedsel

Cichliden & Aquarium inrichting

Cichliden komen op verschillende continenten voor en zijn wijdverspreid. Dat betekent dat er niet zoiets is als een gangbare stijl voor alle soorten. Je kunt wel een grove indeling maken als je kijkt waar deze tropische aquariumvissen vandaan komen. Verreweg de meesten leven op de volgende plek.

PlekInrichtingWaterAquariumKarakter Overig
Amerikaanse cichlidenStevige stenen en plantenEnigszins zuur, zacht water300-400 ltrRelatief rustig, mogelijk agressiefGoede filtering en schuilplaatsen
Afrikaanse cichliden Weinig planten, puinstenen, vrije ruimteBasisch (7.5-8 ph) en hard400 ltrDikwijls agressiefGoede filtering
Malawi cichlidenRotsachtig, geen plantenBasisch (7.5-8 ph) en tamelijk hard300-400 ltrDikwijls agressiefGoede filtering, levendig voer

Bekende soorten cichliden

cichlide aquarium
cichlide aquarium

Zoals in deze blog tussen de regels naar voren is gekomen, zijn er enorm veel soorten. Veel te veel om allemaal in de deze blog te benoemen. Van sommige soorten weet je wellicht niet dat het ook cichliden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de maanvis en de discusvis cichliden-familie behoren?

Andere bekende soorten zijn vooral die uit het Malawimeer (Malawi cichliden) en het Tanganjikameer (Tanganjika cichliden) komen. Als je vissen uit het Malawi meer interessant vindt, lees dan deze blog over Malawi cichlide eens.

Feiten en fabels over Cichliden

Cichliden zijn altijd groot: Waar. Ze zijn er in alle soorten en maten. Wel is het zo dat veel soorten redelijk groot (>15cm) kunnen worden
Ze maken je aquariuminrichting kapot: Waar en niet waarSommige soorten zijn echte woelvissen. Vooral tijdens de voortplanting kan dit voorkomen. Andere soorten laten je planten gewoon voor wat ze zijn.
Ze kunnen niet met andere vissen leven: Waar en niet waarSommige soorten willen alleen maar vechten. Andere zijn sociaal en teruggetrokken.
Ze planten zich alleen voort in het wild: Niet waar. Gangbare soorten kunnen in het aquarium worden gekweekt. Let wel, niet zomaar. Sommige vinden jonge visjes wel een lekker hapje.

Tot slot

Een veel voorkomende fout is dat er teveel in één bak leven. Voor een juiste berekening, lees de blog over aquariumvissen eens. Verder is een aquarium met cichliden een absolute aanvulling in je huiskamer. Het prachtige kleurenpallet is wonderschoon. Ook de verschillen in formaat en afmeting maken deze aquariumvissen een lust voor het oog. Een aanrader!

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Wat zijn jouw ervaringen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

48 Reacties
 1. Siete zegt

  Hallo lieve mensen,

  Ik heb een Juwel aquarium Vision 260 .

  Hierin wil ik de volgende Cichliden gaan houden : Pseudotropheus acei ( 1man +2 vrouw, Pseudotropheus socolofi ( 1 man + 2 vrouw) , Labidochromis caeruleus ( 1 man + 2 vrouw) en 3 Synodontis petricola .

  Wat is wijsheid ?

  Vriendelijke groet en een fijne dag , Siete Elzinga

  1. Aquariumfans zegt

   Wijsheid is dat je je goed inleest en laat voorlichten over de vissen die je wil gaan houden. Dat is en blijft jouw eigen verantwoordelijkheid. Maar het klinkt alsof je dat al hebt gedaan en nu bevestiging zoekt. Zorg voor voldoende stenen en schuilgelegenheid en kijk naar voorbeelden van reeds draaiende aquaria. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je dat niet al hebt gedaan. Mooie bak. Daar kan je veel plezier aan gaan beleven. Succes!

 2. Nadine zegt

  ik heb een gestreepte malawi chiclide die een aanwas aan zijn mond gekregen heeft, in de winkel hebben ze me eSHa 2000 verkocht ik moest 1 dag 40 druppels indoen en 10 tal dagen 20 druppels, nu alle vissen zijn nog gezond, en die met zijn aanwas zwemt ook nog rond, maar kan ik daar iets aan doen, hoe kan ik hem verzorgen ?
  dank bij voorbaat voor het antwoord
  Nadine

  1. Aquariumfans zegt

   Visziekten zijn altijd lastig. Maak een foto en ga ermee naar een goede aquariumwinkel is meestal het beste. eSHa 2000 is op zich wel een goed ontsmettingsmiddel voor problemen in het aquarium. Succes!

 3. M peeters zegt

  Ik kan van iemand gratis afrikaanse cichliden krijgen maar kan die bij andere vissen
  Zoals maanvissen goudvissen en een paar kleine vissen

  1. Aquariumfans zegt

   Gratis betekent meestal dat ze er van af moeten. Kijk goed uit met Afrikaanse cichliden. Heel vaak planten deze zich heel gemakkelijk voort en heeft de eigenaar een probleem. Lees je goed in over de soorten waar het om gaat. Je bak gaat nu dus goed, maar je kunt er grote problemen mee op je hals halen. Succes en groetjes!

 4. Marcel Schogt zegt

  Hallo,

  Heeft iemand een oplossing voor een flowerhorn die niet meer wilt eten ,van de ene op de andere dag ! Altijd een gulzige vis geweest die met voeren direct naar boven van de bak zwom. Water gecheckt op alles en temperatuur is ook op orde .
  Zn gedrag is ook makker geworden , ik kom even niet tot de oplossing.

  Groetjes Marcel

  1. Aquariumfans zegt

   Meestal zit zo’n gedragsverandering in het overschrijden van bepaalde waterwaarden. Het eerste wat ik in zo’n geval zou doen is een flinke waterwissen van 25-30%. Daarna goed observeren. Ook even niet teveel voeren. Groetjes

 5. boes eric zegt

  Dag ik heb een hoekaquarium van juwel Trigon Line 190 liter gekocht, is die gepast voor chichliden

  1. Aquariumfans zegt

   Cichliden is een algemene term, waar antennebaarsjes tot Tillapia’s en discusvissen onder kunnen vallen. Voor dwergcichliden is zo’n volume over het algemeen zeker voldoende. Succes !!

 6. Eveline zegt

  Hallo
  Ik heb een vraagje er zit een vis tussen die constant een andere via s aanvalt tot hij dood is en dan begint hij opnieuw
  iemand een idee waarom hij dat doet

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Eveline,

   Dat kan territorium gedrag zijn. Je zou eigenlijk wat meer informatie over je aquarium moeten geven. Hoe groot is deze, welke vissen zitten erin en hoeveel etc. Dan kan ik je beter helpen. Groetjes!

 7. ronny zegt

  een vraagje? mag je de putten die de cichliden maken terug toegooien of is dat af te raden???

  1. Aquariumfans zegt

   Ja hoor, de cichliden zullen je wel even wenkbrauwen fronsend aankijken, maar als ze willen graven ze gewoon weer opnieuw datzelfde gat. Cichliden staan er om bekend dat ze graag inbreng hebben in de inrichting van het aquarium. De aanhouder wint. Vaak zijn dat de cichliden.

 8. David zegt

  Hoi, ik heb een vraagje ik hoop dat iemand mij kan helpen. Heb vandaag bij Intratuin twee vissen gekocht (lees gered) speciaal hier ook een aquarium voor gekocht 400 liter. Ik heb echter geen idee, Intratuin ook niet welke het zijn: https://pasteboard.co/J8ez9Mn.jpg weet iemand toevallig welke het zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik heb even gekeken en ik zie dat het in ieder geval Cichliden zijn (baarsachtigen) en dus roofvissen. Het zou me niet verbazen als ze behoren tot het geslacht Aequidens, maar het kunnen ook kruizingen zijn. In ieder geval geen vissen om met garnalen of kleine visjes te combineren. Het zijn in ieder geval Zuidamerikaanse dieren. Groetjes

 9. Declercq Anita zegt

  Wij hebben voortdurend kleintjes en blijkbaar altijd van dezelfde soort ( gele) en vrees dat er overbevolking zal zijn want het zijn er telkens 2 tot 4 die overleven wat moet ik ermee

  Groetjes

  Anita

  1. Aquariumfans zegt

   Het periodiek eruit vangen en naar de LFS (local fish store) brengen is een optie. Of misschien ken je iemand die roofvissen heeft. Als je er van af wilt zal jij je moeten beperken tot enkel mannetjes of vrouwtjes van die soort. Weet wel dat vrouwtjes nog herhaalde malen kunnen werpen nadat de mannen zijn weggehaald.

 10. Ton de Goeij zegt

  een vraag kunnen deze vissen ook bij Malawi ciclieden Apistogramma Macmasteri,?

  met vriendelijke groe,t
  Ton de Goeij

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ton, welke vissen bedoel je precies? Groetjes!

 11. Chris zegt

  Hallo,
  Ik heb 2 grote volwassen, dominante maanvissen (scalare), een botia lohachata en een ancistrus. Graag wil ik cichliden houden.
  Een beetje kleur in de bak zeg maar.
  Wat raad je mij aan?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Chris, ik zou beginnen met je aan te raden om je eens in de achtergronden en wensen van jouw vissen te verdiepen. Maanvissen moeten in een kleine school van tenminste 6 exemplaren worden gehouden en ook de Botia is een scholenvis die het veel meer naar z’n zin zou hebben met een aantal soortgenoten om zich heen. Als de bak dan nog voldoende ruimte heeft zou je aan wat mooie zuidamerikaanse cichliden kunnen gaan denken. Voor maanvissen zou het aquarium tenminste 60 cm hoog moeten zijn. Succes en groetjes!

 12. ton zegt

  Kunnen oud en nieuwe Maliki cikliedes bij elkaar bij een bestaand aquarium in de winkel wordt gezegd dat ze dood gebeten worden alleen niet Als je er meerdere te gelijk in doet.

  1. Aquariumfans zegt

   Het in een bestaande groep bijplaatsen van nieuwe cichliden is altijd een risico. Er is op een gegeven moment een bepaald evenwicht in de groep dat kan worden verstoord door het bijplaatsen van nieuwe exemplaren of soorten. Ook bestaat er kans op overbevolking. Maar inderdaad een enkele nieuweling wordt sneller aangevallen dat wat meerdere nieuwe dieren tegelijk. Groetjes!

 13. Declercq Anita zegt

  Hallo onze cichliden eten bijna niet dit pas sedert gisteren normaal zwemmen ze gelijk gekkennr het voedsel
  Ze zienerwelnog gezond uit

  1. Aquariumfans zegt

   Zolang ze zich verder normaal gedragen en er goed uitzien zou ik me maar geen zorgen maken. Misschien zijn ze bezig met het maken van een nest en hebben ze andere zorgen aan hun hoofd. Groetjes

 14. Paula zegt

  Hallo,

  Ik wil graag een cichliden (Malawi) aquarium beginnen en vraag mij af of ik ook iets moet doen aan versteviging van het aquarium voor ik de rotsen erin leg. Ik heb een Jewel 260 liter Panorama bak (120 cm breed). Ik zet er ook van die door zwem hollen in, dat scheelt wat in gewicht en instortingsgevaar dacht ik. Ik hoop dat jullie tips hebben.

  Groetjes Paula

  1. Aquariumfans zegt

   Het is altijd verstandig om stenen in het aquarium op piepschuim plaatjes op de bodem te leggen. Nog beter is om met kunststof stenen te weken vanwege het gewicht. Er zijn heel eenvoudige technieken om zelf prachtige rotspartijen, compleet met schuilholen, te fabriceren. Succes en groetjes

 15. Dar zegt

  Welke bijvissen kunnen er bij Malawi cichliden?

  1. Aquariumfans zegt

   Google eens op Malawi cichliden en er komt een veelheid van soorten naar voren. Wat belangrijk is, is dat die bijvissen uit hetzelfde gebied afkomstig zijn en dus dezelfde eisen stellen aan het aquarium. Succes en groetjes!

 16. willie zegt

  welke algeneters kunnen bij zebra-chiclide?

  1. Aquariumfans zegt

   In principe alle wat groter wordende algeneters. Maar veel hangt af van de grootte van de bak, de beplanting en de hoeveelheid schuilgelegenheid. Algeneters zijn leuk, maar verwacht nooit dat ze jouw bak algenvrij gaan houden. Groetjes!

 17. Michael zegt

  Ik heb een 200 liter aquarium en wil ook erg graag beginnen aan chiclide beginnen wat zijn mijn mogelijkheden met een 200 liter aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   De mogelijkheden zijn legio. Maar jouw vraag is te algemeen om daar een antwoord op te geven. Ga maar eens kijken onder dwergcichliden en maak dan een keuze en lees over deze vissen. Ga ook eens bij jouw aquariumhandel kijken en vraag daar info. Je kunt echt alle kanten op. Heel erg leuk natuurlijk! Groetjes

 18. Nancy zegt

  Hallo,
  Een tijdje terug heb ik toevallig bij een tweedehands winkel een vis gekregen waarvan ik denk dat het een Cichlide is. De tweedehandswinkel had een awuarium binnengekregen en na twee weken kwamen ze erachter dat er nog een vis in 4 cm water zat. Omdat ze geen visvoer hadden en niemand hem wilde hebben heb ik hem in mijn aquarium gestopt omdat hij het anders niet zou overleven. Eerst had hij nogal territoriaal gedrag tegenover andere vissen maar nu doet hij het niet meer, waarschijnlijk omdat hij genoeg mogelijkheden heeft om ze te mijden. De vis lijkt heel erg op de cichlide die op de foto staat in deze blog en het is de enige die ik heb kunnen vinden die erop lijkt. Mijn vis is ongeveer 4 a 5 cm groot en heeft een zwarte streep in het midden met nog een zwarte streep bovenop en een patroon erin. Toen de vis begon te groeien kreeg hij 2 stippen op de bovenvin en 1 op de staart. Zijn buik kan soms heel rood kleuren. en zijn vinnen hebben aan het einde een licht paarse gloed. Jammer genoeg kan ik geen foto sturen maar ik zou graag willen weten of het een Cichlide is en wat voor soort.

  1. Aquariumfans zegt

   Wel mooi dat jij je hebt ingezet om deze vissen te redden. Google eens op kersenbuikcichlide. Misschien is die het wel. Groetjes

 19. Jos zegt

  Hoi ik heb Discusvissen kan ik daar Malawi Cichliden bij zetten.

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk zou ik deze combinatie nooit maken. Discusvissen zijn Zuidamerikanen met hun specifieke wensen voor wat betreft inrichting en waterwaarden en Malawi-cichliden zijn Afrikanen die ook weer uit heel specifiek gebied komen. Je kunt het ze dan nooit allebei volledig naar de zin maken. Op het oog kan het wel goed lijken te gaan, maar ik zou het afraden.

 20. Mattie zegt

  Hallo Wij hebben twee rode papagaai chicliden en die hebben eitjes gelegd nu word gezegd dat ze onvruchtbaar zijn , nu komt de vraag hoe worden ze dan gekweekt als ze onvruchtbaar zijn , misschien een rare vraag maar kan nergens een antwoord vinden .Alvast Dank ,
  Mattie

  1. Aquariumfans zegt

   Heb je het dan over Apistogramma cacatuoides? Als die allemaal onvruchtbaar zouden zijn werd er inderdaad niet mee gekweekt. Ik kan het niet bevestigen, maar ik heb weleens gehoord dat bepaalde nakweek middels UV-behandeling wordt gesteriliseerd. Dat zou kunnen. Groetjes!

 21. Helmich Steenwoerd zegt

  Hallo Henk,

  Mijn vrouw heeft een klein tropisch aquarium in de woonkamer die zij zeer liefdevol verzorgd. Nu hebben we nog zo,n aquarium met de afmetingen 60x40x30. Ik wil al jaren een Cyclideaquarium. Natuurlijk kan ik geen grote kwijt of meerderen, maar mijn vraag is of het in zo,n bescheiden bak kan en welke soort moet ik dan aan denken?
  We hebben nu eenmaal geen grote woonkamer, vandaar de afmetingen van beide aquariums.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Helmich,
   Cichliden hebben al gauw een aquarium van minimaal ruim 100 liter nodig. Nu zijn er ook dwergcichliden, maar ook zij hebben liever een aquarium van minstens 80 cm lang. Helaas is jullie tweede aquarium dus echt te klein voor cichliden. Goed dat je het toch even vraagt en veel plezier met jullie aquaria!

 22. Trijnie Sants zegt

  Ik denk cichlides managua te hebben gezien in zuid-Portugese rivier.
  Verschillende stelletjes met kroost.
  Heb foto gemaakt en een paar jonkies in een aquarium gedaan.
  Wist niet dat je ze hier kon aantreffen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Trijntje. Wat leuk dat je Cichliden in real life hebt gezien. De managua met zijn zebrapatroon vind ik ook een mooie variant. Ik weet alleen niet of het legaal is om deze vissen te vangen en mee te nemen naar je aquarium? Ik zou dat om meerdere redenen niet doen. Groetjes!

 23. Ferry zegt

  Na een tijdje van malawi’s naar een basis aquarium gegaan te zijn vanwege planten e.d. ben ik toch weer terug gegaan naar malawi’s. Wat een mooie vissen en niet alleen dat: het zijn vissen met een persoonlijkheid.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Ferry,

   Dat klopt inderdaad, ze hebben elk echt specifieke karakters. Bedankt voor je input over Malawi cichliden!

   1. Henk zegt

    Ik heb ooit een aquarium van 150cm x 60cm x 60 cm gehad met diversen Chiclide. Mijn vraag is, wat is de minimale afmeting voor een aquarium voor Dwergchicliden?

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Henk! Er zijn wel 150 soorten Dwergchichliden dus het hangt een beetje van het soort af. Door de bocht genomen kunnen de meeste prima leven in een iets kleiner aquarium. Jouw aquarium bijvoorbeeld is daarvoor geschikt. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.