Crystal Red garnalen alles wat je moet weten!

De Caridina cf. cantonensis, ofwel de Crystal Red garnalen, kunnen worden beschouwd als de populairste soort garnalen onder de garnalen. Niet vreemd met hun prachtige roodwitte vormen. Nu zijn garnalen in het algemeen al een aanwinst voor je aquarium, mits er geen vissen zijn die op ze jagen. Lees trouwens onze blog over Vuurgarnalen ook eens voor veel nuttige informatie.

Zorg dat je garnalen niet doodgaan! De kern tot succes is een goede leefomgeving en het gebruik van de juiste garnalenvoeding. Dat laatste zorgt voor een betere weerstand bij garnalen en maakt de kans groter dat ze zich goed gaan voortplanten.

Crystal red garnalen
Crystal red garnalen

Niet alleen zijn garnalen harde werkers die continu bezig zijn om je aquarium schoon te houden, ook zijn ze gewoon lekker actief. En dat is wel zo leuk om te zien.Daarbij zijn Crystal Red garnalen zijn zonder twijfel één van de mooiste garnaalsoorten. Ze worden dan ook gekweekt op hun kleuren, en daar is veel geld mee te verdienen.

De Crystal Red garnalen komen overigens niet in de natuur voor, het zijn gekweekte garnalen. Ze worden tussen 20 en 25mm groot en kunnen 2 jaar worden. In die twee jaar kunnen de Crystal Red garnalen verantwoordelijk zijn voor hele kolonies soortgenoten. Denk je er over na garnalen te nemen? Begin dan eens met deze prachtige Crystal Red garnalen!

Algemene eisen: watertemperatuur: 20-26 graden, aantal liter: minimaal 15, waterzuurgraad: 6,2-6,8 pH

Kweeksoorten

Op de markt zijn verschillende Crystal Red garnalen in verschillende soorten aanwezig. Als uitgangspunt zou je kunnen nemen dat hoe meer ‘wit’ op het lichaam aanwezig is, hoe duurder de garnaal wordt. Daarom wordt er ook wel gesproken over verschillende gradaties.

SSSBijna geheel wit
SSMiddelste rode randen zijn iets korter
SVier witte heldere vanden
Grade ADrie tot vier witte strepen, het ‘wit’ moet wel dekkend zijn
Grade BAantal strepen, of niet dekkende ‘wit’ gedeelten
Grade CGeen of nauwelijks wit

Verzorgen

Voor Crystal Red garnalen geldt eenzelfde verzorging als de meeste andere garnalen. Het inrichten van een aquarium voor garnalen is relatief gemakkelijk. Alleen zijn er wel een aantal onderwerpen waar rekening mee gehouden moet worden. Voor een volledige beschrijving verwijs ik je door naar de blog over het begrijpen van garnalen en de blog over garnalen in je aquarium. In zijn algemeenheid kun je de volgende checklist aanhouden.

 • Voldoende garnalen. Koop minimaal 15 Crystal Red garnalen van hetzelfde soort
 • Waterwaarden & temperatuur. Koop teststripjes en houdt ongeveer 25 graden aan
 • Voldoende voedsel. Koop en voer met mate, ze eten namelijk van alles
 • Voldoende zit- en schuilplaatsen. Regel houtstronken en aquariumplanten zoals Javamos
 • Filter garnalen-proof. Zorg dat waar je filter water naar binnen zuigt, gaas of een (jaja) dameskous zit
 • Geen garnalen eters. Zorg ervoor dat er geen vissen inzitten die je Crystal Red garnalen eten. Koop bijvoorbeeld Platys, Dwergrasbora, Guppys of Pereldanios

Voortplanten

Als de Crystal Red garnalen ouder worden is beter te herkennen wat een vrouwtje is en wat een mannetje. De vrouwtjes herken je voornamelijk doordat ze iets groter en dikker zijn dan de mannetjes. Bovendien zie je een zogeheten ‘eivlek’ net achter de kop en dragen ze natuurlijk de eitjes.

Paargedrag

Het paargedrag is te herkennen aan de energieke manier waarop de Crystel Red garnalen door je aquarium heen zwemmen. Tijdens deze periode klemt het mannetje zich vast aan het vrouwtje in een poging haar te bevruchten. Na de daad spelen de mannetjes geen rol en zwemmen ze weer vrolijk verder opzoek naar eten en andere vrouwtjes.

Eitjes en draagtijd

Na verloop van tijd zie je bij de vrouwtjes eerst donkerbruine en later doorzichtige eitjes aan de buik hangen. De eitjes bij Crystal Red garnalen hebben een draagtijd van ongeveer 4 weken. Na die tijd komen de kleine baby garnaaltjes van ongeveer 1.5 mm ter wereld.

Tot slot

Crystal Red garnalen zijn een absolute aanwinst voor je aquarium. In het bijzonder op een zwarte ondergrond komen de kleuren goed tot zijn recht. Het kweken van dit soort gaat relatief gemakkelijk dus als je geen garnaal etende vissen hebt rondzwemmen: absoluut doen!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over Crystal Red Garnalen? Laat dan een reactie achter!

Crystal Red garnalen alles wat je moet weten!
4.3 (85.49%) 51 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

13 Reacties
 1. Felies zegt

  Hoi!
  We hebben net ons allereerste aquarium (lago 40, 30l) draaiende, twee weken ingedraaid, druppeltjes gedaan… en vandaag was het zover, we hadden de juiste kleur testwater en we konden dus nieuwe bewoners in de bak zetten. Na een hoop willen en wegen kwamen we uit op crystal red garnaaltjes en anentome Helena’s. Maargoed.. Nu zitten ze er sinds vanmiddag in en alles lijkt harmonieus, maar nu vind ik tóch van alles op internet over Helena’s die garnalen opeten. Terwijl ik dacht dat ik me toch echt wel had ingelezen.. de berichten over de combinatie van slaketende slakken en garnalen zijn zó verschillend, als ook de ervaringen van mensen met hele plagen van deze slakken versus mensen die beweren dat ze nauwelijks voortplanten.. ik snap er niks meer van.
  Kortom, moet ik de slakjes er nu uit halen? Of loopt dit wel los?

  Dankjewel voor jullie tijd in ieder geval!
  Grtjs, Felies

 2. co zegt

  garnaaltjes kweek ik al heel lang liever helemaal geen vissen dan zal je ze altijd zien het zijn groeps diertjes en zullen heel snel gaan kweken met vissen gaat dat niet zo goed samen een prachtig gezicht als je dan gaat voeren en je ziet dan bvb 300 garnaaltjes op de voerplek zeker zo mooi als vissen ik ben 66 jaar kweek al meer als 40 jaar garnaaltjes toen met de bij garnaaltjes begonnen nu kweek ik heel veel kleuren echt ik vind het gedrag veel leuker dan van vissen bvb ze pakken het voer van elkaar af met een gevecht maar doen elkaar niks geen schade en ze zijn slimmer dan je zou denken echt proberen en ze zijn nuttig houden je bak netjes schoon

 3. wim debruyne zegt

  beste,

  Eten red crystal garnalen zoals de japonica”s ook algen, m.a.w. zijn het ook kuisers in het aquarium?

 4. Leny zegt

  Hallo Roderik!
  Ik ben deze zomer begonnen aan mijn 1e aquarium: 60 liter, 3 honinggoerami’s, 10 roze tetra’s, 10 japonica garnalen en, toen, 5 Crystal Red. Ik ben bang dat ze toen zo klein waren dat er wat opgegeten zijn en ik zag ze ook niet echt. Nu blijkt dat er toch wat overleefd heeft want ik zie nu overal kleintjes van een centimeter; zeker een stuk of 10. Heel veel lol van m’n garnalen maar dit is natuurlijk superleuk om te zien! Maar goed, daar gaat m’n vraag niet over 🙂 .
  Ik heb net een waterwisseltje gedaan en vlak daarna leek het wel of de garnalen de kolder in hun kop hadden! Ze schoten naar het oppervlak en lieten zich vervolgens op hun rug, met de pootjes in de lucht weer zinken. Ik dacht: die gaan dood. Om vervolgens het hele ritueel nog een paar keer te doen. Nu is het weer rustig in de bak en geen dode garnalen. Maarreh… weet jij wat dit voor gedrag is? Zijn ze gewoon blij ofzo? 🙂 Kon er zo gauw geen info over vinden dus ben benieuwd of jij dit ook weleens gezien hebt!
  Super bedankt voor je tijd,
  Leny

 5. hilda zegt

  Hallo,

  Ik heb vuurgarnaaltjes gehaald en nu zie ik ze nauwelijks meer. De vissen die ik in.mijn aquarium heb zijn een kardinaal tetra paar neon tetra’s en een aantal koperzalmen of koper tetra’s. Denk dat die laatste niet bestaat gaan dat samen??

  Groetjes hilda

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Hilda,
   De koperzalm is een heel energiek visje dat heel gretig eet. Waarschijnlijk zijn de koperzalmpjes agressief geweest naar de garnalen waardoor ze nu amper nog te zien zijn. Helaas zal een van de 2 verzet moeten worden naar een ander aquarium om het niet erger te laten worden dan het nu al is. Groetjes!

 6. Frank zegt

  Beste,

  Springen de Crystal Red garnaaltjes uit een open aquarium?
  Gaan ze goed samen met Guppies?
  En wat is ongeveer de prijs voor zoon garnaaltje?

  Mvg, Frank

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Frank,
   Guppy’s en Crystal Red garnalen gaan prima samen; daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. De prijs hangt er een beetje vanaf maar grofweg tussen 1,50 en 3,50. Groetjes!

 7. […] begon ik er meer en meer geinteresseerd in te raken toen ik op internet

 8. Floris Vegting zegt

  Bij de aanschaf van garnalen is het verstandig of de garnalen in de dierenzaak gehouden worden op Osmose water. Dit is absoluut destructief voor de weerstand van de beestjes.
  Mijn laatste ervaring was dat ik voor 200 euro garnaaljes gekocht had waarna na een tijd nog 2 stuks over was. De rest was overleden ondanks goede waterwaardes, verstop plekjes en eten.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Floris Vegting,
   Wat vervelend om op die manier een fikse investering kwijt te raken. We zijn daarom blij met deze waardevolle aanvulling, zodat het hopelijk minder mensen overkomt. Dankjewel!

 9. Jefta zegt

  aanvulling: de gradatie wordt niet bepaald door de hoeveelheid wit, maar door de tekening die de garnaal heeft en de hoeveelheid transperante stukken die de garnaal heeft, meestal zijn de hogere gradaties inderdaad met meer wit, maar de hogere gradaties hebben ook een bepaalde tekening en zeer weinig tot geen transperante stukken. Ook heb je “Snow White” garnalen, dit zijn ook crystal reds maar dan zover gekweekt dat er helemaal geen rood meer op hun lichaam zit, dit hoeven echter niet de allerhoogste gradaties te zijn.

  Dan had ik ook nog even een vraagje: Ik heb nu een aquarium met ongeveer 100-130 liter inhoud (achterwand en grind ed eraf gerekend) en dit zit naar mijn mening behoorlijk vol: 10 hockeysticks, 11 kardinaal tetra’s en 5 corydorassen. Nu was mijn vraag of ik hier nog een groepje crystal reds bij zou kunnen nemen? Of wordt het dan echt veel te vol voor mijn bak? Ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel vis er in m’n bak kan, dus vraag ik het maar even…

  MVG Jefta

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jefta!
   Bedankt voor je aanvulling! Deze zijn altijd zeer welkom 🙂
   Wat betreft je vraag over je bevolkingsdichtheid: in principe zou je maximaal 20 vissen mogen houden om je vissen de ruimte te kunnen geven die ze nodig hebben. Corydorassen zijn daarbij ook nog eens bodemvissen, dus ik zou afzien van het feit om er ook nog een groepje garnalen bij te doen. Gewoon lekker genieten van je aquarium zo! Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.