fbpx

Crystal Red garnalen alles wat je moet weten!

De Caridina cf. cantonensis, ofwel de Crystal Red garnalen, kunnen worden beschouwd als de populairste soort garnalen onder de garnalen. Niet vreemd met hun prachtige roodwitte vormen. Nu zijn garnalen in het algemeen al een aanwinst voor je aquarium, mits er geen vissen zijn die op ze jagen. Lees trouwens onze blog over Vuurgarnalen ook eens voor veel nuttige informatie.

Zorg dat je garnalen niet doodgaan! De kern tot succes is een goede leefomgeving en het gebruik van de juiste garnalenvoeding. Dat laatste zorgt voor een betere weerstand bij garnalen en maakt de kans groter dat ze zich goed gaan voortplanten.

Crystal red garnalen
Crystal red garnalen

Niet alleen zijn garnalen harde werkers die continu bezig zijn om je aquarium schoon te houden, ook zijn ze gewoon lekker actief. En dat is wel zo leuk om te zien.Daarbij zijn Crystal Red garnalen zijn zonder twijfel één van de mooiste garnaalsoorten. Ze worden dan ook gekweekt op hun kleuren, en daar is veel geld mee te verdienen.

De Crystal Red garnalen komen overigens niet in de natuur voor, het zijn gekweekte garnalen. Ze worden tussen 20 en 25mm groot en kunnen 2 jaar worden. In die twee jaar kunnen de Crystal Red garnalen verantwoordelijk zijn voor hele kolonies soortgenoten. Denk je er over na garnalen te nemen? Begin dan eens met deze prachtige Crystal Red garnalen!

Algemene eisen: watertemperatuur: 20-26 graden, aantal liter: minimaal 15, waterzuurgraad: 6,2-6,8 pH

Kweeksoorten

Op de markt zijn verschillende Crystal Red garnalen in verschillende soorten aanwezig. Als uitgangspunt zou je kunnen nemen dat hoe meer ‘wit’ op het lichaam aanwezig is, hoe duurder de garnaal wordt. Daarom wordt er ook wel gesproken over verschillende gradaties.

SSSBijna geheel wit
SSMiddelste rode randen zijn iets korter
SVier witte heldere vanden
Grade ADrie tot vier witte strepen, het ‘wit’ moet wel dekkend zijn
Grade BAantal strepen, of niet dekkende ‘wit’ gedeelten
Grade CGeen of nauwelijks wit

Verzorgen

Voor Crystal Red garnalen geldt eenzelfde verzorging als de meeste andere garnalen. Het inrichten van een aquarium voor garnalen is relatief gemakkelijk. Alleen zijn er wel een aantal onderwerpen waar rekening mee gehouden moet worden. Voor een volledige beschrijving verwijs ik je door naar de blog over het begrijpen van garnalen en de blog over garnalen in je aquarium. In zijn algemeenheid kun je de volgende checklist aanhouden.

 • Voldoende garnalen. Koop minimaal 15 Crystal Red garnalen van hetzelfde soort
 • Waterwaarden & temperatuur. Koop teststripjes en houdt ongeveer 25 graden aan
 • Voldoende voedsel. Koop en voer met mate, ze eten namelijk van alles
 • Voldoende zit- en schuilplaatsen. Regel houtstronken en aquariumplanten zoals Javamos
 • Filter garnalen-proof. Zorg dat waar je filter water naar binnen zuigt, gaas of een (jaja) dameskous zit
 • Geen garnalen eters. Zorg ervoor dat er geen vissen inzitten die je Crystal Red garnalen eten. Koop bijvoorbeeld Platys, Dwergrasbora, Guppys of Pereldanios

Voortplanten

Als de Crystal Red garnalen ouder worden is beter te herkennen wat een vrouwtje is en wat een mannetje. De vrouwtjes herken je voornamelijk doordat ze iets groter en dikker zijn dan de mannetjes. Bovendien zie je een zogeheten ‘eivlek’ net achter de kop en dragen ze natuurlijk de eitjes.

Paargedrag

Het paargedrag is te herkennen aan de energieke manier waarop de Crystel Red garnalen door je aquarium heen zwemmen. Tijdens deze periode klemt het mannetje zich vast aan het vrouwtje in een poging haar te bevruchten. Na de daad spelen de mannetjes geen rol en zwemmen ze weer vrolijk verder opzoek naar eten en andere vrouwtjes.

Eitjes en draagtijd

Na verloop van tijd zie je bij de vrouwtjes eerst donkerbruine en later doorzichtige eitjes aan de buik hangen. De eitjes bij Crystal Red garnalen hebben een draagtijd van ongeveer 4 weken. Na die tijd komen de kleine baby garnaaltjes van ongeveer 1.5 mm ter wereld.

Tot slot

Crystal Red garnalen zijn een absolute aanwinst voor je aquarium. In het bijzonder op een zwarte ondergrond komen de kleuren goed tot zijn recht. Het kweken van dit soort gaat relatief gemakkelijk dus als je geen garnaal etende vissen hebt rondzwemmen: absoluut doen!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over Crystal Red Garnalen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

67 Reacties
 1. Marga zegt

  Twee weken geleden 10 red crystal garnalen in het aquarium, heel af en toe zie ik er een. Groot aquarium met planten en verstop plekken genoeg, alleen kleine visjes. Zilver tetra’s en blauw oogjes. Van de week nog 25 blauwe garnaaltjes gekregen, zie er geen een meer.
  Water waardes en temperatuur oke. Ergens gaat het fout, maar wat?

 2. RCP-21 zegt

  In mijn reactie moet manicure Nanocube zijn😂😂🦐🦐🦐

 3. RCP-21 zegt

  Ik heb nog niet zo lang een manicure met crystal red garnalen. Mij werd verteld en heb het ook nagekeken dat deze garnalen het niet goed zouden doen op kraanwater dat natuurlijk eerst in orde is gebracht voor de garnalen er in mochten. De verkoper zei me ook dat het een gewaagde gok was en ik niet moest rekenen op jonkies. Echter dat gebeurde wel. Het is een hele mooie hobby, hen naast de nanotube nu een tweede bak erbij waarin ik wat andere soorten heb, net cardina , citroentjes en wat visjes die het ook geweldig doen met hetzelfde water en opbouw van de waterwaardes die om de twee weken gecontroleerd worden en vrij stabiel zijn.
  De neo cardina garnalen als de crystal reds doen het uitstekend. Jonge aanwas niet zoveel als in de andere bak, maar wel met regelmaat nieuwe aanwas te spotten. Een geweldige hobby.

 4. Dirk zegt

  Hallo
  Ik heb vuurgarnalen(+-30stuks) in een Anione Nanocube 30L zitten van vorig jaar Juni .
  Ik heb al veel zwangere garnalen gehad.
  Een maand of 2 geleden waren er opeens 4 garnalen zwanger.
  Dan moet ik toch veel kleintjes hebben.
  Ik heb nog altijd maar een goede 30 garnalen in mijn bak zitten.
  Af en toe gaat er 1 dood en ik heb al wel eens een paar kleintjes gezien dus ik krijg wel nieuwe garnalen maar altijd maar een paar.
  Nu was mijn vraag.
  Weet jij soms hoe dit zou komen dat ik maar een paar kleine garnalen over houd.
  Ik heb alleen garnalen in mijn bak zitten.

  Er zit ook een Mini Oxydator in en redelijk wat mos.
  Deze zitten wel op Demi/Osmose water.

  Mijn water waardes:
  Ph: 7
  Kh : 2
  Gh : 4a5
  No2: <0.01
  Geleidbaarheid: 124PPM(244Us)

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dirk, je ziet wel vaker dat in een bepaalde maat bak een beperkt aantal dieren kan zitten. Zijn het er meer, dan worden ze opgegeten of ontstaan er ziekten. Vaak helpt het om meer beplanting en schuilgelegenheid te creeren, waardoor de overlevingskansen groter worden. Kwestie van proberen dus, succes!

 5. Wim van der Lans zegt

  Mijn vraag is kan het dat na verloop van een aantal jaren er steeds minder garnalen in mijn aquarium aanwezig zijn
  Kan het zo zijn dat er te veel verbroedering is
  Zou er nieuw bloed in gezet moeten worden

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Wim, ja, dat gebeurt wel vaker, dat als gevolg van inteelt het garnalen bestand terug loopt. Maar misschien heb je een medebewoner in de bak die ze uitdunt. Vers bloed toevoegen kan natuurlijk nooit kwaad.

   1. RCP-21 zegt

    Beste aquarium fans: om dat wat Wim vertelt zijn er geen regionale verenigingen of groepen die onderling kunnen uitwisselen? Bij mij nemen de aantallen alleen maar toe en ja, uitwisselen , en na quarantaine in jouw habitat plaatsen zou een mooie oplossing zijn. Dan nog iets tijdje last gehad van alg groei, zeker met het warme weer. Water wordt op tijd getest en ververst, planten op tijd gesnoeid, maar zou af en toe wel wat aan het aantal garnalen willen doen, lijkt me handig dat er een soort uitwissel programma bestaat. Het gaat om diertjes die niet veel kosten dus hoop dat er geen liefhebbers zijn die ze doorspoelen, maar uitwisselen zonder dat je lid van een club moet zijn zou leuk en goed voor ieders bestand zijn. Wel quarantaine in acht te houden natuurlijk.

 6. Peter zegt

  Hoi Roderick fijne blog.

  Ik ga binnenkort (bak is bijna leeg qua vissen door natuurlijk sterfte door ouderdom) voor een nieuwe frisse start van mijn huidige aquarium een rio 400 en wil daar ook dwerg garnaaltjes in maar, ook heel erg fan van de apistogramma’s wordt een appistogramma gezien als groot visje of kunnen die wel samen met garnaaltjes het gaat om de cacatuides (nog niet aangeschaft) persoonlijk denk ik dat als ik de dwergciclide’s: een mannetje en een vrouwtje of 2, genoeg voer er geen probleem hoeft te zijn, maar heb er nog nul ervaring mee, nu hebben die appistogrammátjes wel best grote bekjes😬

  Ps ben jij DE Roderick, die ik vaak tegenkwam bij het bruggetje naast de paaltjes die in t water staan waar je dan weer overheen kan lopen?

  1. Co heesbeen zegt

   beste Roderick zou ik niet doen een garnaaltje word door een vis gezien als voer dat is in de natuur ook zo ik kweek al jaren cristal red en ook nog veel andere kleuren en soorten mijn ervaring is niet doen kan wel met hele kleine vis en dan ook word er wel een garnaaltje genutigt plus dat je dan ook nog een goed volgroeide bak met veel planten moet hebben neem een appert bakje kan al in een aquarium van 30 liter je kan wel wyerhand garnalen nemen stuk of 6 die zijn tussen de 6 en 8 cm maar ik vind ze niet6 zo mooi hoewel er ook blauwe zijn ik heb er nog nooit jongen van gekregen crystal red en de andere kleurtjes kweken zeer snel ik hoop dat je hier wat mee kan gr co heesbeen hobby kweker

   1. RCP-21 zegt

    Beste Co, heb twee bakken ( bakjes) staan de crystal red doen het goed bij mij op kraantjes water en heb al aardig wat niet broed in mijn ene bakje. In de andere heb ik citroen- Davids blauw saffier en japonicas zitten, allen muv de japonicas hebben al aardig wat jonkies voorgebracht in nog geen jaar dat ik de twee bakken nu heb. Ik heb buiten KOI’s en weet dat de kwaliteit van het water van grote invloed is. Ververs wekelijks, filter om de twee -drie weken schoonmaken en om de twee weken ( in begin wekelijks) waterwaardes testen met JBL koffertestset. Gaat prima. Ging mij niet om de kweek. Verkoop ook niets, maar was toen ik ze voor het eerst zag al geïnteresseerd in deze diertjes. Leuke hobby waar wel meer tijd in gaat zitten dan menig denkt. Landscaping ook iets wat continue aandacht nodig heeft. Opstart heeft tijdje geduurd, maar eerst water in orde voor de garnalen en visjes erin gingen. Leuke hobby.

  2. Aquariumfans zegt

   Cichliden, groot of klein behoren tot de baarsachtigen en zijn dus roofvissen. Vaak gaat de combinatie met garnalen lange tijd goed totdat er een ontdekt dat ze te pakken en te eten zijn en nog goed smaken ook. Daarna zal het garnalen bestand gaan afnemen. Een en ander is ook afhankelijk van de beplantingsdichtheid in de bak. Beetje een gok dus. En ik denk niet dat ik ik dé Roderik ben! 🙂 Groetjes!

 7. Marieke zegt

  Wat een geweldige bron van informatie is deze site, compliment! Wel een vraag. Moet je een voerbakje gebruiken voor op de bodem of kan het gewoon op de bodem en zoeken de garnalen het zelf op?

  1. Aquariumfans zegt

   Voerbakje is niet nodig ze vinden hun eten wel. Zorg er wel voor dat je niet teveel voert. Etensrestanten kunnen het water zeer sterk vervuilen.

  2. Co heesbeen zegt

   je kan het in en bakje doen maar het voer gaat er gelijk weer uit ik doe het volgende een laag schaaltje zet ik op de bodem dan het ik een pvc pijpje met een trechter erop gelijmpt doe dan wat voer in de trechter dan zakt het voer precies in dat bakje en ene voer zakt sneller dan het ander dus even geduld maar nu komt het belangrijkste we gaan natuurlijk ook jongen krijgen wat is nu het geval jongen zitten soms wel twee tot drie dagen op de zelfde plek en krijgen dan geen voer als de jonkies geen voer kijgen gaan ze snel dood dus moet je die ook voeren dat doe ik met heel fijn voer is te koop in de betere winkels speciaal voor jonge garnaaltjes niet in het bakje maar gewoon in het aquarium verdelen zo vinden de jongen altijd voer maar vooer niet teveel niet voor de grote en ook voor de jongen ivb vervuiling ik hoop dat u er wat mee kan

 8. Dirk zegt

  Hallo
  Ik heb een Nanocube aquarium van AniOne 26L voor mijn garnalen.
  Nu zijn er een tijdje geleden baby garnalen geboren.Ik heb ze een paar dagen gezien .
  Nu zie ik niks meer van baby garnalen.
  Mijn aquarium heeft een plastieke achterwand waar de verwarmer en de pomp achterzitten.
  Aan de linker en de rechterkant zitten gleuven om het water door te laten.
  Deze gleuven zijn een goede 1.5mm breed.
  Zouden de baby garnalen hier doorkunnen kruipen.
  Aquarium is normaal garnalen proef.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Dirk, jij kunt zelf waarschijnlijk het beste beoordelen of jonge garnalen erachter kunnen kruipen, maar het lijkt me zeer waarschijnlijk. Het zijn zulke kleine friemeltjes dat je die bijna niet tegenhoudt. Goed afdichten misschien met filterwatten of benzinegaas zou een optie kunnen zijn. Succes.

   1. Co heesbeen zegt

    garnaaltjes kunnen wel degelijk overal tussen kruipen daarom bestaat er ook een spons filter dat dan wel garnalen veilig is doe de openingen met kleine stukjes schuimrubber vullen kun je met een pincet er tussen duwen ook als je een groot aquarium heb en je gaat een achterwand plaatsen maar hem goed pas wat niet altijd goed lukt doe kit aan de zijkant en vul eventueel de kieren met schuimrubber wat wij ook gebruiken voor ons aquarium niet elk schuim is geschikt voor aquariums en vergaat naar verloop van tijd …… het is ook normaal dat je jonge naar een paar dagen niet ziet ivb vervellen en zijn meesster in verstoppen gr Co

  2. Co heesbeen zegt

   ja apsoluut raak je ze kwijt afdichten die gleufjes met een pantiesokje van je vrouw of van je zus als nog niet getrouwd ben haha alles wat grover is als een pantie sokje gaan ze doorheen ook de pompjes van bvb superfich of welk merk ook afdichten alleen dan hou je de jonkies over ik durf dit echt vor honderd procent te garanderen en vis is uit den boze een jong garnaaltje net geboren is een tiende van een milimeter vandaar deze reactie met vrgr Co heesbeen

 9. Co zegt

  dit ter aanvulling ….. ben ik blij met de ph verlagende bodem ja en nee dit is mijn mening andere zullen waarschijnlijk anders denken als de ph verlagende boden wat ouder word geef het veel troep en vuil stof vooral als de plantjes eruit gehaald worden ook met terug zetten mijn advies gebruik Javavaren op hout en steen of mossen geen planten die in de grond wortelen dan nog even de druppel methode voor de genen die het niet weten gewoon lucht slangetje aanzuigen knoopje erin aan trekken tot het druppelt 2 tot 3 4 druppels per seconde gr Co Heesbeen

 10. Co zegt

  als je de normale Crystal red garnaaltjes kweek kan dat heel goed op kraan water ga je garnaaltjes kopen vraag aan de kweker op welke bodem en water ze gekweekt zijn zijn ze op ph verlagende bodem gekweekt hoef dat ook geen probleem te zijn dan langzaam over wennen met de z g n druppel methode maar kweken prima op kraan water dan wil ik het ook nog ff over de ph verlagende bodem hebben een goede ph verlagende bodem geeft een KH van 0 tot 2 gh is dan meestal van 3 tot5 PH 6,5 deze waarden zijn prima eigenlijk is dan de GH belangrijks ..maar is met GH plus heel goed te regelen . PH en KH blijven meestal op pijl en er zitten mineralen in dat is onmisbaar bodem gaat dan ongeveer 2 jaar mee althans bij mijn MAAAAR dat doe ik alleen bij de duurdere en moeilijke te kweken garnaaltjes de zgn Taiwan garnalen maar zijn ook prima over te wennen op tap water maar koop dan jonge diertjes 1tot 1,5 cm en doe het langzaam bvb paar uurtjes nooit problemen mee gehad gr Co Heesbeen garnalen kweker veel soorten

  1. Aquariumfans zegt

   Bedankt Co voor deze fijne aanvullen, daar hebben lezers wat aan! Groetjes!

 11. Jean paul zegt

  Kan ik gewone zand grond gebruiken voor mijn cristel red garnalen,of niet
  Heb ik ook co2 nodig mijn bak is hoek aquarium van 70x70x55 met een gebogen front glas
  En welke filter

  1. Aquariumfans zegt

   Voor een garnalen aquarium kan je zand gebruiken, maar je doet ze er een groot plezier mee door ze een mosbol of een halve kokosnoot met Javamos erop te geven. Of je CO2 nodig hebt hangt helemaal af van of je een beplant aquarium wilt hebben. Zeker als je rode planten wilt hebben heeft het een enorme toegevoegde waarde. Filters zijn er te kust en te keur en het enige dat belangrijk is, is de capaciteit per uur en een beschermend korfje waardoor de garnalen niet in het filter kunnen verdwijnen.

 12. Tobias zegt

  Hoi, ik wil graag garnalen gaan houden. Ik heb een zestig liter aquarium met (nu) guppen en een paar appelslakken. Met wat ik op verschillende sites gelezen heb is dit mogelijk, ziet u dit ook zo?
  Ok twijfel ik nog tussen vuurgarnalen en crystal red garnalen. Is de ene makkelijker dan de andere? Wat zou u aanraden?

  1. Aquariumfans zegt

   In mijn beleving zijn vuurgarnalen aanmerkelijk makkelijker dan crystal reds. Dus als je een beginner bent, zijn vuurgarnalen misschien beter om mee te beginnen. Succes en groetjes!

 13. Tom van Hell zegt

  Hallo

  Kan ik de CR garnalen beter op kraanwater of osmose houden met ph verlagende bodem?
  Ik zit met kraanwater op glasgarten op ph 7 kh 1 gh 5
  En met osmose ph 6,5 kh 0,5 gh 6 maar die kan ik zelf regelen natuurlijk.
  Waarschijnlijk gaat de bodem met osmosewater langer mee omdat die minder hoeft te werken.
  Of zie ik dat verkeerd.
  Mvg Tom
  Fijne site met hoop informatie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Tom, Waterwaarden voor Crystal Red garnalen:
   Watertemperatuur: 21-25 graden
   pH: 6,2-7,2
   KH: 1-2
   GH: 4-6
   Geleidbaarheid: 200-300

   Groetjes!

 14. elsemiek zegt

  Ik heb crystalred garnalen gehad alleen verdwijnen ze weer. Helaas kwam ik er te laat achter dat ze niet goed met de balloon molly overweg konden.

  Nu wil ik de balloon molly uit de bak halen en garnalen gaan houden. alleen heb ik momenteel een grind bodem en gaat dat wel goed met de garnalen? de ph is wel rond de 6,5 stabiel.

  De volgende vissen heb ik ook:
  3x chinese danio goud
  6x kardinaal tetra
  8x vuur tetra
  1x chinese algeneter /Siamese Algeneter goud / Gyrinocheilus aymonieri
  1x ansistrus algeneter

  Kunnen deze vissen met de chrystal red garnalen? en kunnen de garnalen op een grind bodem?

  1. elsemiek zegt

   ik heb trouwens een bak van 80 liter

   1. Aquariumfans zegt

    Persoonlijk zou ik met enig argwanen naar die grote algeneters kijken. Een grindbodem zou geen probleem moeten zijn. Verder is het vooral een kwestie van proberen. Het moet in theorie allemaal wel kunnen. Maar soms wijkt de theorie nog wel eens af van de praktijk 😉 Groetjes!

 15. Debra zegt

  Hallo, ik heb een 30L aquarium met enkel vuurgarnalen in, deze kweken goed. Nu was mijn vraag of ik er ook een andere kleur garnalen bij mag houden of gaan zij onderling kweken waardoor ik kleurmengelingen krijg wat ik zeker niet wil, bedankt !

  1. Aquariumfans zegt

   In de praktijk is me gebleken dat veel soorten met elkaar kruizen en dat de kleuren verdwijnen naar een soort standaard kleur die vaak niet de mooiste is. Groetjes

  2. jj heesbeen zegt

   er kunnen wel crystal red garnaaltjes bij die gaan niet kruizen neocaradina vuurtjes citroen bleu dream black daimont dat kan niet crystal garnaaltjes wel dat zijn de caradina garnaaltjes kweken alleen met caradina

 16. co zegt

  hallo er zijn nu in de handel filters voor buiten filters bvb eheim dat zijn garnaal veilige filters volgens de handel ze zijn van heel dicht dun gaas en er gaan geen jonge garnaaltjes doorheen is eigenlijk de panty maar is dan een soort busje van heel fijn rvs gaas in de maten 22 en 16 mm nu mijn vraag ik werkt nog met de panty maar is wel een beetje lastig met schoon maken wie heeft ervaring met dit filter je kunt ze zo op de inzuig plaatsen wie kan er iets over vertellen ivb gebruik hier van ik hoor het graag gr co heesbeen

  1. Aquariumfans zegt

   Zodra je de aanzuigbuis van een filter beveiligt, waardoor de garnalen niet naar binnen kunnen worden gezogen, ben je toch klaar. Je zult enkel het fijnmazige kapje wat vaker moeten schoonmaken om de werking van het filter veilig te stellen. Overigens overleven garnalen het over het algemeen prima wanneer ze in het filter worden ingezogen. Pas wanneer de stroming en dus de zuurstoftoevoer stopt, gaan ze dood. Groetjes!

   1. co zegt

    ja dat wel maar ik wilde eigenlijk vragen of iemand hier ervaring mee heb ivb dat ik mijn aanzuig af moet zagen dan gaat de korf niet meer passen ivb 16 mm pvc buis vandaar

 17. Bane zegt

  Wat zou de reden kunnen zijn voor het verdwijnen van het wit pigment bij de crystal red garnalen. Je kan denken aan de erfelijkheid, vervellen, maar zijn er ook andere oorzaken?
  Dank,
  Bane

  1. Aquariumfans zegt

   Gevonden bij Mr Shrimp: Crystal red en zwart garnalen zijn er in allerlei verschillende kleur patronen. Deze patronen noemen ze gradaties. Deze gradaties gaan van laag naar hoog -C-B-A-S-SS-SSS- . De C en B- gradatie is de meest voorkomende met de rood/wit of zwart/wit banden. hoe minder gekleurde banden de garnaal heeft hoe hoger de gradatie word. Dus hoe witter de garnaal hoe hoger de gradatie. Dit komt omdat de geheel witte niet zo vaak voorkomen als de rood/wit gekleurde. Ook is het mogelijk dat er in plaats van de witte pigment juist het tegenover gestelde gebeurt. Ik denk dat het te maken heeft met erfelijkheid en selectie. Succes!

 18. co zegt

  ja garnaaltjes houden is makkelijk maar er zijn toch wel belangrijke dingen waar rekening mee moet worden gehouden bvb voeren garnaaltjes zijn alles eters maar we moeten wel met bepaalde dingen rekening houden en wat eigenlijk nooit mag ontbreken het aquarium inrichten bvb een stukje kien houd wat plantjes vooral java mos of ander mos zodat ze zich terug kunnen trekken ivb vervelen bevallen van jonge garnaaltjes leg bvb halve kokosnoot bekleed met mos of wat stenen lava steen geen giftige stenen gebruiken neem een fijn grind op de bodem of een ph verlagende bodem ….. dan nog het voeren er word meesstal teveel gevoerd koop meerdere merken eng door elkaar dan zit je altijd goed maar heel belangrijk magontbreken bladeren van bvb eik beuk els…. … en daar zijn garnaaltjes heel verzot op brandnetel . dan heel belangrijk laten drogen tot dat er geen vocht meer inzit dan kun je genoeg verzamelen voor het hele jaar bladeren niet weghalen alles word opgegeten

  1. Aquariumfans zegt

   Dat zijn goede tips, waar we wat aan hebben. Teveel voeren gebeurt gemakkelijk maar zorgt altijd voor overbelasting en vervuiling van het water. Dank je wel voor je inbreng! Groetjes

 19. Susan zegt

  Hallo, ik heb ook een vraagje. Wij hebben onze hobby weer opgepakt, maar dit keer hebben we ons helemaal op dit garnaaltje gericht. Want ze zijn zo geweldig! Onze bak is 125 liter, een plantenbak met als bodem zwarte Soil. Maar nu één van de vragen. Als basis lijkt het ons leuk om de Christel Red te nemen. Maar hoeveel, want het worden er vanzelf meer hé? Dan dachten we om er twee of drie Sewelia Lineolata bij te doen, en voor de echte alg misschien Octocinclus Vittatus, en 7 kegelvlekbarbelen, lijkt je dat wat of helemaal niet? Wat voor combinatie zou jij nemen bij de garnaaltjes?
  Groetjes Susan

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer je er vissen bij gaat zetten zorg dan voor voldoende beplanting en schuilplaatsen voor je garnalen. De combinatie die je noemt kan, maar neem dan de kleine soorten kegelvlekken zoals hengeli of espei. Succes ermee !!

  2. co zegt

   beter is helemaal geen vissen maar er zijn wel visjes en dan met recht visjeeee s in ieder geval klein er zijn echt wel visjes die samen kunnen moet je ff zoeken op internet staat genoeg over te lezen garnaaltjes kun je in een klein bakje beginnen met een groepje van minimaal 10 stuks bvb 40 liter in een bak van 120 liter toch wel 30 stuks en zal je ze ook veel zien en heel belangrijk zullen ze ook sneller kweken tot slot wil wil ik nog ff terug komen over de voeding geef voor de jongen garnaaltjes stof voer niet in een bakje maar laat het door het hele aquarium gaan jonge garnaaltjes krijgen dan ook genoeg voer anders verhongeren ze …. ps waarom moet dat jonge garnaaltjes gaan niet door de hele bak op deze wijze krijgen ze genoeg en zullen snel groeien voer met mate jonge garnaaltjes verplaatsen zich in het begin heel weinig vandaar dit verhaal

 20. Boaz zegt

  Beste aquariumfans,
  Ik heb een vraag. En die is of de zebra pleco samen kan met de Crystal red garnalen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik heb geen ervaring specifiek met die combi, maar groter wordende meervallen zijn vaak alleseters. Toch uitkijken zou ik zeggen ! Groetjes

 21. Felies zegt

  Hoi!
  We hebben net ons allereerste aquarium (lago 40, 30l) draaiende, twee weken ingedraaid, druppeltjes gedaan… en vandaag was het zover, we hadden de juiste kleur testwater en we konden dus nieuwe bewoners in de bak zetten. Na een hoop willen en wegen kwamen we uit op crystal red garnaaltjes en anentome Helena’s. Maargoed.. Nu zitten ze er sinds vanmiddag in en alles lijkt harmonieus, maar nu vind ik tóch van alles op internet over Helena’s die garnalen opeten. Terwijl ik dacht dat ik me toch echt wel had ingelezen.. de berichten over de combinatie van slaketende slakken en garnalen zijn zó verschillend, als ook de ervaringen van mensen met hele plagen van deze slakken versus mensen die beweren dat ze nauwelijks voortplanten.. ik snap er niks meer van.
  Kortom, moet ik de slakjes er nu uit halen? Of loopt dit wel los?

  Dankjewel voor jullie tijd in ieder geval!
  Grtjs, Felies

  1. Aquariumfans zegt

   Die Helena-slakken staan te boek als slakken-etende slakken. Als er voldoende slakken zijn zullen ze zich daartoe meestal beperken. Echter wanneer de slakken op zijn of moeilijk te vinden zijn, moet ook een Helena kunnen eten en soms vallen ze dan elkaar aan en soms gaan ze op zoek naar alternatieven. Dat zouden garnalen kunnen zijn. In de praktijk zullen ze wel moeite hebben om garnalen te pakken te krijgen. Groetjes!

 22. co zegt

  garnaaltjes kweek ik al heel lang liever helemaal geen vissen dan zal je ze altijd zien het zijn groeps diertjes en zullen heel snel gaan kweken met vissen gaat dat niet zo goed samen een prachtig gezicht als je dan gaat voeren en je ziet dan bvb 300 garnaaltjes op de voerplek zeker zo mooi als vissen ik ben 66 jaar kweek al meer als 40 jaar garnaaltjes toen met de bij garnaaltjes begonnen nu kweek ik heel veel kleuren echt ik vind het gedrag veel leuker dan van vissen bvb ze pakken het voer van elkaar af met een gevecht maar doen elkaar niks geen schade en ze zijn slimmer dan je zou denken echt proberen en ze zijn nuttig houden je bak netjes schoon

  1. Aquariumfans zegt

   Zo heeft iedereen zijn liefde en voorliefde. Ik kan me heel goed voorstellen dat je heel veel plezier beleeft aan het houden en kweken van garnalen, zeker als het ook nog eens zo goed gaat als je beschrijft. Fijn dat je dit met ons wilde delen !!

 23. wim debruyne zegt

  beste,

  Eten red crystal garnalen zoals de japonica”s ook algen, m.a.w. zijn het ook kuisers in het aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Alle garnalen zijn opruimers. Zoals jij zegt: kuisers. Je moet er alleen niet van verwachten dat ze het onderhoud aan jouw aquarium zullen gaan overnemen. Hun opruimcapaciteit is maar beperkt, maar wel degelijk aanwezig. Groetjes

 24. Leny zegt

  Hallo Roderik!
  Ik ben deze zomer begonnen aan mijn 1e aquarium: 60 liter, 3 honinggoerami’s, 10 roze tetra’s, 10 japonica garnalen en, toen, 5 Crystal Red. Ik ben bang dat ze toen zo klein waren dat er wat opgegeten zijn en ik zag ze ook niet echt. Nu blijkt dat er toch wat overleefd heeft want ik zie nu overal kleintjes van een centimeter; zeker een stuk of 10. Heel veel lol van m’n garnalen maar dit is natuurlijk superleuk om te zien! Maar goed, daar gaat m’n vraag niet over 🙂 .
  Ik heb net een waterwisseltje gedaan en vlak daarna leek het wel of de garnalen de kolder in hun kop hadden! Ze schoten naar het oppervlak en lieten zich vervolgens op hun rug, met de pootjes in de lucht weer zinken. Ik dacht: die gaan dood. Om vervolgens het hele ritueel nog een paar keer te doen. Nu is het weer rustig in de bak en geen dode garnalen. Maarreh… weet jij wat dit voor gedrag is? Zijn ze gewoon blij ofzo? 🙂 Kon er zo gauw geen info over vinden dus ben benieuwd of jij dit ook weleens gezien hebt!
  Super bedankt voor je tijd,
  Leny

  1. Aquariumfans zegt

   Vers water en daardoor meer zuurstof in het water heeft vaak extra activiteit tot gevolg. Zeker bij vissen en kennelijk ook bij jouw garnalen. Leuk om te zien toch? Groetjes

 25. hilda zegt

  Hallo,

  Ik heb vuurgarnaaltjes gehaald en nu zie ik ze nauwelijks meer. De vissen die ik in.mijn aquarium heb zijn een kardinaal tetra paar neon tetra’s en een aantal koperzalmen of koper tetra’s. Denk dat die laatste niet bestaat gaan dat samen??

  Groetjes hilda

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Hilda,
   De koperzalm is een heel energiek visje dat heel gretig eet. Waarschijnlijk zijn de koperzalmpjes agressief geweest naar de garnalen waardoor ze nu amper nog te zien zijn. Helaas zal een van de 2 verzet moeten worden naar een ander aquarium om het niet erger te laten worden dan het nu al is. Groetjes!

   1. Co zegt

    koperzalmen zijn echte rovers ook neon s en kardinalen is gewoon een feestmaaltje voor ze maar ook duur alleen hele garnaaltjes is heel mooi en zijn dan ook altijd in beeld met vis zullen ze vaak niet zichtbaar zijn ….. vis kan wel maar dan hele kleine vis er staat genoeg over te lezen op internet met de vissen die ik net beschijf zullen alle jonge garnaaltjes opeten dus sterft het uit grote garnaaltjes duiken weg in het groen ik kweek al jaren garnaaltjes alle kleuren dus kan het wel weten ortesincles dat gaat prima is een leuke vis zeker als je er een stuk of 10 hebt is een scholen vis en gaan dat dan ook doen niet iedereen weet dat ze scholen vis zijn en goede algen eters gr Co Heesbeen den helder

  2. Co heesbeen zegt

   die vissen zijn niet geschikt bij garnaaltjes. koper zalmen zijn rovers.. neon tetra pakt absoluut kleine en jonge garnaaltjes. dat zijn karper achtige visjes… vissen kan wel maar dan heel klein bvb dat mooie rasbora calaxie dan zijn er nog wel meer kleine visjes … verder.. geen grote vissen kleine vis in een grote school is een mooi gedrag en gaan dan mooi met de hele school door de bak.. met veel soorten vis zullen ze dat niet doen . met veel soorten vis zullen de garnaaltjes zich ook niet zo veel laten zien gr co

 26. Frank zegt

  Beste,

  Springen de Crystal Red garnaaltjes uit een open aquarium?
  Gaan ze goed samen met Guppies?
  En wat is ongeveer de prijs voor zoon garnaaltje?

  Mvg, Frank

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Frank,
   Guppy’s en Crystal Red garnalen gaan prima samen; daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. De prijs hangt er een beetje vanaf maar grofweg tussen 1,50 en 3,50. Groetjes!

   1. Co zegt

    ja guppen kan wel maar toch zullen ze soms een jonge garnaal pakken en ze springen niet uit de bak maar afdekken is altijd beter bvb met glasplaatje of plastic ook is een geschikte vis rasbora calexsie weet niet of ik dit goed schijf ha ha gr co

 27. […] begon ik er meer en meer geinteresseerd in te raken toen ik op internet

 28. Floris Vegting zegt

  Bij de aanschaf van garnalen is het verstandig of de garnalen in de dierenzaak gehouden worden op Osmose water. Dit is absoluut destructief voor de weerstand van de beestjes.
  Mijn laatste ervaring was dat ik voor 200 euro garnaaljes gekocht had waarna na een tijd nog 2 stuks over was. De rest was overleden ondanks goede waterwaardes, verstop plekjes en eten.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Floris Vegting,
   Wat vervelend om op die manier een fikse investering kwijt te raken. We zijn daarom blij met deze waardevolle aanvulling, zodat het hopelijk minder mensen overkomt. Dankjewel!

  2. Co zegt

   ik zet ze altijd over van ph verlagende bodem naar kraanwater wel met de druppel methode ff belangrijk ik kweek al jaren garnaaltjes dan spreek ik van vele jaren nog nooit geen probleem geweest ik denk dat u water wel in orde was maar ik denk eerder dat er een ziekte in zat bvb poselijn ziekte dan gaan ze kat op kat een heel enkele keer maar zeg ik dat dat zeldzaam voor komt namelijk als je een nieuwe groep toevoegt dan zijn er verschillende bacterries die elkaar niet verdragen en kun je alles kwijt raken is dus beter om de nieuwe goed te bekijken ps bij mijn gaat ook weleens een garnaal dood maar dat is normaal

 29. Jefta zegt

  aanvulling: de gradatie wordt niet bepaald door de hoeveelheid wit, maar door de tekening die de garnaal heeft en de hoeveelheid transperante stukken die de garnaal heeft, meestal zijn de hogere gradaties inderdaad met meer wit, maar de hogere gradaties hebben ook een bepaalde tekening en zeer weinig tot geen transperante stukken. Ook heb je “Snow White” garnalen, dit zijn ook crystal reds maar dan zover gekweekt dat er helemaal geen rood meer op hun lichaam zit, dit hoeven echter niet de allerhoogste gradaties te zijn.

  Dan had ik ook nog even een vraagje: Ik heb nu een aquarium met ongeveer 100-130 liter inhoud (achterwand en grind ed eraf gerekend) en dit zit naar mijn mening behoorlijk vol: 10 hockeysticks, 11 kardinaal tetra’s en 5 corydorassen. Nu was mijn vraag of ik hier nog een groepje crystal reds bij zou kunnen nemen? Of wordt het dan echt veel te vol voor mijn bak? Ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel vis er in m’n bak kan, dus vraag ik het maar even…

  MVG Jefta

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jefta!
   Bedankt voor je aanvulling! Deze zijn altijd zeer welkom 🙂
   Wat betreft je vraag over je bevolkingsdichtheid: in principe zou je maximaal 20 vissen mogen houden om je vissen de ruimte te kunnen geven die ze nodig hebben. Corydorassen zijn daarbij ook nog eens bodemvissen, dus ik zou afzien van het feit om er ook nog een groepje garnalen bij te doen. Gewoon lekker genieten van je aquarium zo! Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.