fbpx

Garnaal aquarium, waar moet je op letten?

Vrijwel al mijn vrienden hebben een hekel aan aquaria. Als ze bij me thuis komen dan worden ze nauwelijks enthousiast. Tot ik overging naar een garnaal aquarium. De vele kleuren, het vrolijke en actieve gedrag en de bijna meditatieve ongestoordheid waarmee ze in het aquarium aan het scharrelen zijn, is leuk om naar te kijken. Een aanrader! Dit artikel geeft je handvatten om zelf garnalen te houden. Kijk ook eens op de algemene pagina over garnalen in het aquarium of bijvoorbeeld over Vuurgarnalen of Crystal Red garnalen voor meer informatie.

Zorg dat je garnalen niet dood gaan!

Aquarium garnalen willen nog wel eens heel moeilijk doen. En bijvoorbeeld ineens doodgaan. Niet nodig! Grote kans dat het of aan je inrichting of aan je waterwaarden ligt. Zelf gebruik ik daarom deze speciale garnalenvoeding. Werkt puik en scheelt een heleboel ellende achteraf!

Een garnaal aquarium, zoet en zout

VuurgarnaalGarnalen zijn van vele vissen (en mensen) het favoriete gerechtje. Gelukkig kan dat ook omdat de meeste garnalen zicht in een rap tempo kunnen voortplanten. Door de evolutie zijn garnalen erin geslaagd om te overleven in zoetwater, maar verreweg de meeste soorten leven in zout water.

Sommige typen garnalen planten zich voort in zoetwater, andere in zoutwater en weer anderen leven in zoet water maar hebben nog altijd zout of brak water nodig voor het opgroeien van de jongen. De zoetwatergarnaal staat in dit artikel centraal. Onder de zoetwater garnalen heb je kleine varianten van 10 mm maar ook echte reuzen die meer dan 30 cm kunnen worden.

Een garnaal aquarium? Let vooral hier op…

Meest voorkomende fouten

Bij een garnaal aquarium worden helaas vele fouten gemaakt. Garnalen houden is een bezigheid waar je vooraf goed over moet nadenken. Net als vissen hebben garnalen hun eigen specifieke wensen maar ook eisen. Zo voelt een garnaal zich thuis in een beplante bak en leven de meeste soorten het liefst in een groep. Waar moet je nou nog meer op letten?

Garnalen en grote vissen gaan niet goed samen

Vooral kleine garnaalsoorten zien grote vissen als bedreiging. En niet voor niets, de meeste grotere vissen zien garnalen als een lekker hapje. Zijn het niet de volwassen exemplaren, dan wel de kroost. Bovendien worden garnalen er gewoonweg onrustig van en zullen ze zich meer verstoppen. En dat is weer zonde. Andersom kan het ook, grote garnalen (vaak die met scharen) kunnen de kleinere vissen opeten.

Onvoldoende voedsel

Als je garnalen in een bak plaats waar onvoldoende voedsel is, dan kan het zijn dat normaal gesproken onschuldige soorten op zoek gaan naar een andere proteïnebron: vissen. Ook dat geldt in het bijzonder voor garnalen met scharen en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Voer die type garnalen dus een beetje bij om ongewenste slachtpartijen te voorkomen.

Onderlinge strijd

Denk voordat je over gaat op een garnaal aquarium na over hoe groot je aquarium is en of er voldoende ruimte en voedsel (ook beplanting) beschikbaar is. Hoewel garnalen door de bocht genomen vreedzame ‘schoonmakers’ zijn, zijn het ook concurrenten voor het beschikbare voedsel. Agressief gedrag en zelfs kannibalisme kan het gevolg zijn van onvoldoende voedsel of teveel dieren in één ruimte. Begin gewoon met 15 aquarium garnalen is het veiligste advies. Gaat het goed, dan kun je later meer dieren aanschaffen (of ze planten zich zelf voort)

Verkeerde waterwaarden en temperatuur

Elk soort garnaal heeft zijn eigen voorkeur met betrekking tot zijn omgeving. Vraag jezelf dus vooraf af, hoe warm is je aquarium en hoe zuur is het water (pH-waarde). In de blog Aquarium garnalen begrijpen ga ik daar nader op in.

Een garnaal aquarium, welke wordt het?

Bij een garnaal aquarium komt best wat kijken, maar dan heb je ook wat. Grofweg kun je zeggen dat zoetwater garnalen voor je aquarium in zijn te delen in drie groepen: waaierhandgarnalen, dwerggarnalen en de zogeheten Macrobrachium- garnalen.

Belangrijk om te weten want de dwerg- en waaierhandgarnalen zijn vreedzame aquariumbewoners, maar de Macrobrachium-garnalen zijn dikwijls roofsoorten. Met andere woorden: de eerste twee groepen moet bij worden opgepast dat ze geen vissenvoer worden, de laatste groep kan niets van je vissen overlaten. En dat is mij overkomen: Monster van Loosduinen.

Lees ook

Een garnaal aquarium heeft een absolute meerwaarde. Niet alleen zijn het nuttige schoonmakers die de hele dag troepjes, algen of dood voedsel eten, het is vooral leuk om naar te kijken. Over garnalen is veel te schrijven, daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn:

Deel 1: Garnaal aquarium, waar moet je op letten? (=dit artikel)

Deel 2: Garnalen begrijpen, hoe houd je garnalen?

Deel 3: Aquarium garnalen gezond houden: voeding, schoonmaken en waterplanten

Deel 4: Garnalen kweken, houden en voortplanten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over een garnaal aquarium? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

29 Reacties
 1. Emily zegt

  Hoi, ik wil dus vuurgarnaaltjes, maar ik heb een aqua flow 100 filter en ik ben bang dat de baby garnaaltjes er in vast blijven zitten dus wil ik er een panty omheen doen. Kan dat of zitten daar giftige stoffen in ofzo? Of werkt het filter dan niet meer?

  1. Aquariumfans zegt

   Geen probleem, die panty is een prima bescherming, zonder chemische gevaren. Houd echter wel in de gaten dat deze gemakkelijk dicht slibt en je dus regelmatig zult moeten schoonmaken of vervangen.

 2. Amy zegt

  Hoi, ik heb weer een vraag,
  Nou ik kan dus geen mos vinden voor de garnaaltjes. Ik heb ook online besteld, maar dat doe ik liever niet maar die zijn helemaal dood aangekomen. Is het erg als ik geen mos bol of Java mos in mijn aquarium doe of MOET het voor vuurgarnalen.
  En ik heb nog een vraag,
  Of voedingsbodem voor planten slecht is voor garnaaltjes. Want ik heb gelezen dat het kan gaan schimmelen.

  1. Aquariumfans zegt

   Mos moet eigenlijk vrij gemakkelijk en risicoloos verzonden kunnen worden. Onder normale omstandigheden kan een voedingsbodem geen kwaad voor je garnalen. Maar je kunt ook met een schone bodem werken en voedinscapsules toevoegen bij de wortels van de planten. Er zijn vele mogelijkheden.

 3. Marit zegt

  Ik wil crystal red garnalen hoe groot aquarium zou je minstens moeten hebben?

  1. Aquariumfans zegt

   Als het enkel om deze garnalen gaat is een nano-bakje al voldoende met wat hout en een paar mosbollen. Het zijn dan super leuke garnalen. Ik heb ze zelf ook in combinatie met wat pareldanio’s.

 4. Jolanda zegt

  Ik ben net wat slakjes aan het verwijderen….zit er ineens een doorzichtig beestje op de ruit….ongeveer 2 mm
  Lang gerekt….aan de achter kant 2 puntjes aan de “staart”
  Bolle oogjes
  Volgens mij 6 pootjes aan de voorkant….loopt maar zwemt ook….wat zou dat kunnen zijn.?
  Een garnaal?
  Maar die heb ik nooit gekocht

  1. Aquariumfans zegt

   Die kan met planten zijn meegekomen. Is het geen klein glasgarnaaltje? Groetjes!

 5. Niels zegt

  Goedenavond,
  Ik heb een aquarium van 25 liter kan ik daar 15 Crystal red garnalen instoppen?
  GR Niels

  1. Aquariumfans zegt

   Onder de juiste omstandigheden moet dat wel kunnen. Groetjes

   1. Nienke zegt

    Wat voor ondergrond hebben garnalen nodig
    Wat op de bodem ligt

    1. Aquariumfans zegt

     De bodem maakt niet zoveel uit, maar lees eens hier:
     https://www.aquariumfans.nl/garnaal-aquarium-waar-op-letten

   2. Bil zegt

    Kan er een garnaal bij mijn andere drie vissen in een bak van 30 bij 30

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Bil. Dat ligt aan die andere drie vissen. Om welke soorten gaat het? Groet!

 6. Irene zegerius zegt

  Vraagje wat kun je doen met de garnalen als je bv 3 wkn op vakantie gaat

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is natuurlijk altijd een gewetensvraag. Het mooist is om iemand “in te werken” in de verzorging. Dan moet je erop vertrouwen dat het goed gaat. Geef die iemand altijd de opdracht om spaarzaam te voeren en laat zien hoeveel en wat jij altijd geeft. Heb je zo iemand niet dan kan een voederautomaat een uitkomst zijn en anders wordt het een kwestie van “god zegen de greep” en kijken wat er over is als je terug komt. Vaak valt dat wel mee. Lidmaatschap van een aquariumvereniging heeft dan wel voordelen. Groetjes

 7. jj zegt

  ik kweek blue dream velvet mooi donker blauw gaat prima en kweek er dan ook heel veel gewoon top diertjes zeer mooi grote hoeveelheid ook kweek ik kristal red en black van vele gradatie s daar heb ik dan ook een vraag over eerst kweken ze goed? dan is het ineens over alle water waarder is goed krijg ze niet meer aan het kweken ?? wat zou de oorzaak kunnen zijn ? ik hoor graag een reactie co

  1. Aquariumfans zegt

   Vaak zie je dat een aquarium een maximum aantal dieren kan bevatten. Daarna is er sprake van overbevolking en stopt de voortplanting. Het verwijderen van driekwart van het aantal kan dan de stimulans betekenen om weer jongen te gaan produceren. Groetjes

 8. Luc Vande Meersche zegt

  Ik zou graag willen beginnen met een nanoaquarium voor garnalen.Is een bakje van 38 op29 daarvoor geschikt en wat is het beste een binnenfilter of een buitenfilter?
  Is er een probleem als men eens voor 7 dagen op verlof gaat?
  Bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Ga eens naar een aquariumwinkel. Er zijn zat kleine binnen- en buitenfiltertjes in de handel. Als het bakje draait is een weekje rust over het algemeen geen probleem. Een oplossing zou dan ook een voederautomaatje kunnen zijn. Spaarzaam voeren tijdens je afwezigheid. Groetjes

 9. Mark de vries zegt

  Hoi ik heb een 180 liter aquarium wat een echte planten bak is,
  Ik heb hier allemaal kleinere vissen in zitten en meer kan er ook niet bij gezien het aantal liters en totaal lengte vis.
  Mijn vraag kan ik hier nog wel garnalen bij doen of wordt het te veel?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Mark,
   Dat is een hele goede vraag! Mijn complimenten trouwens dat je zo goed in de gaten houdt wat de bevolkingsdichtheid is in je aquarium! Veel mensen vergeten dit  Mijn advies is om even te kijken naar de hoeveelheid bodembewoners. Heb je vooral vissen in de midden- en bovenlaag van je aquarium, dan zou je er prima een paar garnaaltjes bij kunnen doen. Neem niet meteen teveel! Heb je al een leuk aantal bodembewoners, dan denk ik persoonlijk dat het niet zo’n goed idee is. Je garnalen zullen dan ook niet tot hun recht komen. Heb je je aquarium al online staan? Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen We zijn benieuwd!

  2. Aquariumfans zegt

   Bedankt voor je reactie; we gaan dit aanpassen in de blog! Verder zou ik graag met je willen kijken waarom de kweek met je garnalen niet zo wil lukken, maar daarvoor heb ik wel een beetje meer informatie nodig  Wat is de temperatuur in je aquarium, hoe groot is je aquarium en wat is de pH? Ik hoor het van je!

 10. stokje zegt

  Hallo welke vissen zouden wel met garnalen kunnen en welke niet ???m.v.g.stokje

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stokje. Goede vraag. Vooral hele kleine vissen. Anders worden de garnalen of de garnalen jonkies op gegeten. Probeer eens de vuurzalmpjes. Die kunnen er wel bij. Groetjes

 11. nick zegt

  kan iemand vertellen welke waterwaardes
  citroemngarnalen
  tujgergarnalen
  blue fairy’s
  blue pearls
  green jades enz,
  nodig hebben
  want over neo caradina’s is weinig of niets te vinden op internet

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is een hele goede vraag. Gemiddeld genomen stellen deze garnalen de volgende eisen aan een aquarium:
   – Temperatuur: 18 – 24 °C;
   – pH: 6 -7;
   – dH: 0 – 4;
   – KH: 5 – 8.
   Hopelijk hebben we je hiermee geholpen!

 12. Pieter zegt

  Opstarten van een garnalen aquarium
  stel mijn aquarium is klaar voor gebruik, watertemperatuur is ok, waterwaarden (gh, kh, ph, etc) zijn goed, enzovoort. Tijd om er dieren in te plaatsen. Plaats ik dan eerst de garnalen of eerst de vissen in? of allebei te samen?

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Pieter,

   Terechte vraag! Na de inlooptijd van je aquarium kun je het beste beginnen met de garnalen. Omdat deze wat kwetsbaarder zijn krijgen ze de gelegenheid om eerst wat schuilmogelijkheden te vinden (zorg wel dat je voldoende planten hebt en dat deze ook daadwerkelijk groeien. Vrij vlot daarna kun je de vissen erbij doen. Zorg er wel voor dat je de juiste vissen koopt anders is het snel voorbij met de garnalen. We hebben er een aantal blogs over geschreven dus die moet je op de website wel kunnen vinden. Heel veel succes en laat ons eens een keer een foto op Facebook zien!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.