Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten

Aquarium garnalen zijn over het algemeen gevoeliger dan vissen. Dat betekent dat je er verstandig aan doet om het de garnalen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Afhankelijk van het soort blijft de populatie in stand en is de kans op voortplanting groter. Daarvoor zijn een aantal onderwerpen belangrijk: goede voeding, schoonmaken en waterplanten.

Zorg dat je garnalen niet dood gaan!

Veel garnalen overlijden zonder goede reden. Zo onnodig! Dat kan veel redenen hebben, soms moeilijk te achterhalen. Zelf gebruik ik voor mijn garnalen alleen de juiste garnalen voeding. Werkt ook anti- bacterieel en als bonus planten ze zich zelfs beter voort. Mooi meegenomen!

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Garnalen!

Aquarium garnalen planten zich vaak voort na een waterverversing waarbij kouder water mengt met aquariumwater. Garnalen zien deze schommeling als een teken om zich voor te planten. Zorg er wel voor dat er slecht een minimale schommeling in temperatuur is.

Aquarium garnalen: zorg voor de juiste voeding

Aquarium garnalen vuurgarnalen bij dode visGarnalen zijn de wilde zwijnen van het water: ze eten vrijwel alles wat ze te pakken krijgen. Daarom zijn garnalen nuttige aquariumbewoners. Doordat van alles wordt opgeruimd is de water belasting minder. Hierdoor krijgen algen en ziektes minder kans. Alle beetjes helpen! Toch kunnen garnalen niet zonder meer overleven met het voedsel dat in een aquarium is te vinden.

Het is belangrijk dat er sprake is van een gebalanceerde voeding. In een aquariumwinkel kun je speciale voeding voor garnalen kopen. Naast voeding is het goed om de aquarium garnalen af en toe te verwennen met bijvoorbeeld herfstbladeren. Het blad zelf wordt niet gegeten maar de micro-organismen die erbij zijn betrokken zijn goed voor je garnalen.

Aquarium garnalen moeten een sterke weerstand krijgen want ze kunnen gevoelig zijn voor schommelingen en slechte waterwaardes. Gevarieerd voedsel helpt aquarium garnalen sterk te blijven.

Zelf bladeren toevoegen aan je aquarium

 • Gewoon in de herfst naar buitenlopen en dan de volgende bladeren zoeken: eikenblad, bladeren van fruitbomen of beukenblad.
 • Laat de bladeren binnen drogen, zorg dat ze door en door droog zijn. Je kunt gedroogde bladeren langer bewaren.
 • Voor gebruik even de bladeren koken om insecten of andere onwenselijkheden onschadelijk te maken.
 • Stop de bladeren in je aquarium en na enkele dagen zakken ze naar de bodem.
 • Garnalen zijn enorm blij met je!

Aquarium garnalen: schoonmaken met gevoel

Een gezond aquarium herken je aan weeldige, dicht begroeide plantengroei. Dat is de basis voor succes, ook voor het houden van aquarium garnalen. Er zijn alleen wel een paar aandachtspunten:

 • Verwijder na elke voedselbeurt de overgebleven voedselresten
 • Haal dode vissen en planten uit het water
 • Ververs iedere 2 weken 20% aquariumwater (vaak wordt eens per week gezegd, om de water balans niet te veel te verstoren is om de week meer dan voldoende)
 • Sommige garnalen eten algen, reinig alleen het glas. Een beetje alg in je aquarium is alleen maar goed voor de jongen en extra voedsel

Aquarium garnalen en planten waar ze dol op zijn

Aquarium garnalen zijn gebaad bij een goed groeiende bak met planten. Toch hebben ze de voorkeur voor enkele aquariumplanten. Dit heeft met name te maken omdat sommige planten een goede voedingsbron herbergen, een schuilplaats bieden, of geschikt is jongen in te laten opgroeien. Enkele voorbeelden waar garnalen gelukkig van worden: Mosbal, Javamos (mag niet ontbreken), Ambullia, Anubias op hout.

Tip: geen herfstbladeren? Koop een komkommer, spoel het goed af, snij een paar plakjes, kook ze (dan zinken de schijfjes naar de bodem), en doe de schijfjes in je aquarium. Garnalen zijn er dol op!

Tot slot

Over aquarium garnalen is veel te schrijven en over garnalen in het algemeen al helemaal! Daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn: Deel 1: Garnalen bak opstarten en inrichten, waar moet je op letten? Deel 2: Garnalen begrijpen, hoe houd je garnalen? Deel 3: Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten (=dit artikel) Deel 4: Garnalen kweken, houden en voortplanten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over aquarium garnalen? Laat dan een reactie achter!

Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten
4.4 (88.33%) 24 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

14 Reacties
 1. Laura zegt

  Ik heb aqua safe in mij aquarium gedaan terwel er vissen&vuurgarnalen in zaten, kunnen daardoor mij vuurgarnalen zijn overleden?

  Ze begonnen eerst met soort van stuitrekkingen en vielen daarna alle 30 dood. Hoe komt dit?

  Ik ben er erg van geschrokken en zou dit altijd willen verkomen!

 2. Beau zegt

  Hoi, ik heb garnalen besteld. Een stuk of 4
  Mijn vraag is : kunnen de garnalen niet uit de bak lopen? Want mijn aquarium is een beetje open .

 3. Sarina zegt

  Mogen ze ook druiven bladeren?? van eigen tuin? hebben ook appel en pruimen bomen staan.

 4. Paul zegt

  Ik heb een 60 liter aquarium en wil deze gebruiken voor enkel garnalen. Hoe veel zou ik er in kunnen doe. De bak is volledig beplant.

  Mvg paul

 5. Luk zegt

  Ik twijfel om garnalen te nemen in mijn gezelschapbak van 100*45*50.
  Er zitten +-30 platties, 6 corydoras schwartzi en 1 grote pleco in. Naast de vissen zitten er ook blaashoornslakken en puntslakken in. De slakken zijn gewoon verschenen, en ik laat ze zitten omdat ze de bak mee proper houden.
  De planten zijn: Belgisch groen, waterpest, javamos en nog 2 planten waar ik de naam niet van weet. Het is geen Cabomba dat weet ik wel. Alles staat rond en op een groot stuk kienhout. De planten groeien goed ook al heeft de pleco de neiging om overal op te gaan liggen. Ik moet ze regelmatig bijsnoeien of ze overgroeien de bak.
  Kan ik daar garnalen bij plaatsen of beter niet?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Luk,
   Goed dat je deze vraag stelt! Je aquarium klinkt eigenlijk al een beetje vol. Je vissen voelen zich optimaal in je aquarium, als ze met aantallen tussen de 30 en maximaal 36 zijn. Daarom zou ik er geen garnalen meer bij nemen. Daarnaast is het veel leuker om een speciaalaquarium voor garnalen neer te zetten, dus ik zou het lekker zo laten! Geniet van je aquarium!

 6. rudy zegt

  hallo, ik heb een 30 liter bakje voor garnalen te houden, mogen er dan ook neon visjes bij?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rudy. Als je voldoende schuilmogelijkheden voor je garnalen hebt, dan moet het goed gaat. Ik zou echter niet teveel Neon Tetra’s kopen want 30 liter is erg krap. Lees onze blog over Neon Tetra er anders eens over. Het schijnt wel zo te zijn dat Neon Tetra’s in sommige gevallen eitjes onder de buik van zwangere garnalen kunnen eten. Dat heb ik zelf niet meegemaakt maar wel iets om alert op te zijn. Groetjes!

 7. DennisV zegt

  Als de garnalen op het glas zitten dan betekend dat denk ik dat ze kleine algjes van het glas af eten. Dat is dus geen probleem en ik denk dat de bak prima in orde is!

  Ik heb echter ook een vraag. Als er garnalen in een bak zitten hoeft er geen algen etende vis in neem ik aan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dennis,
   Bedankt voor je reactie op Danker, dat zien we graag! Wat betreft je eigen vraag: Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast: verschillende soorten algen vereisen een verschillende bestrijding. Het kan dus best zijn dat het type alg dat in jouw aquarium zit, niet bestreden (lees: gegeten) wordt door garnalen, maar wel door een vis! Kijk op de site maar eens naar de specifieke algensoorten en naar de bestrijding ervan door algen, slakken en vissen. Veel plezier en succes met je aquarium!

 8. Gert Valk zegt

  welke planten kan ik het beste als schuilgelegenheid voor garnalen in een klein aquarium doen? er zitten nu 5 platys en 15 guppys in en 2 planten (geen bodembedekkers) en is een garnalenflat ook te doen in zo’n bak?

  1. Myron zegt

   Javamos en mosballen vinden ze goed. En gewoon vallisneria ofzo en andere planten zolang ze maar goed kunnen schuilen. Heb zelf ook kienhout erin. Vinden ze ook fijn

 9. Danker zegt

  Ik heb 2 bakken met vuurgarnalen. De voortplanting gaat zeer goed. Nu valt het mij op, dat ik heel regelmatig jonge garnaaltjes op het glas van de aquarium zie zitten. Is dat gebruikelijk of mankeert er dan wat aan mijn bak. Wie kan mij raad geven

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danker,
   Wat fijn dat de voorplanting van je garnalen zo goed gaat! Dit is meestal een heel goed teken dat het goed gaat met je aquarium, dus ik zou me geen zorgen maken of er iets mis is met je aquarium. Gewoon lekker genieten!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.