fbpx

Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten

Aquarium garnalen zijn over het algemeen gevoeliger dan vissen. Dat betekent dat je er verstandig aan doet om het de garnalen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Afhankelijk van het soort blijft de populatie in stand en is de kans op voortplanting groter. Daarvoor zijn een aantal onderwerpen belangrijk: goede voeding, schoonmaken en waterplanten.

Zorg dat je garnalen niet dood gaan!

Veel garnalen overlijden zonder goede reden. Zo onnodig! Dat kan veel redenen hebben, soms moeilijk te achterhalen. Zelf gebruik ik voor mijn garnalen alleen de juiste garnalen voeding. Werkt ook anti- bacterieel en als bonus planten ze zich zelfs beter voort. Mooi meegenomen!

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Garnalen!

Aquarium garnalen planten zich vaak voort na een waterverversing waarbij kouder water mengt met aquariumwater. Garnalen zien deze schommeling als een teken om zich voor te planten. Zorg er wel voor dat er slechts een minimale schommeling in temperatuur is.

Aquarium garnalen: zorg voor de juiste voeding

Aquarium garnalen vuurgarnalen bij dode visGarnalen zijn de wilde zwijnen van het water: ze eten vrijwel alles wat ze te pakken krijgen. Daarom zijn garnalen nuttige aquariumbewoners. Doordat van alles wordt opgeruimd is de water belasting minder. Hierdoor krijgen algen en ziektes minder kans. Alle beetjes helpen! Toch kunnen garnalen niet zonder meer overleven met het voedsel dat in een aquarium is te vinden.

Het is belangrijk dat er sprake is van een gebalanceerde voeding. In een aquariumwinkel kun je speciale voeding voor garnalen kopen. Naast voeding is het goed om de aquarium garnalen af en toe te verwennen met bijvoorbeeld herfstbladeren. Het blad zelf wordt niet gegeten maar de micro-organismen die erbij zijn betrokken zijn goed voor je garnalen.

Aquarium garnalen moeten een sterke weerstand krijgen want ze kunnen gevoelig zijn voor schommelingen en slechte waterwaardes. Gevarieerd voedsel helpt aquarium garnalen sterk te blijven.

Zelf bladeren toevoegen aan je aquarium

 • Gewoon in de herfst naar buitenlopen en dan de volgende bladeren zoeken: eikenblad, bladeren van fruitbomen of beukenblad.
 • Laat de bladeren binnen drogen, zorg dat ze door en door droog zijn. Je kunt gedroogde bladeren langer bewaren.
 • Voor gebruik even de bladeren koken om insecten of andere onwenselijkheden onschadelijk te maken.
 • Stop de bladeren in je aquarium en na enkele dagen zakken ze naar de bodem.
 • Garnalen zijn enorm blij met je!

Aquarium garnalen: schoonmaken met gevoel

Een gezond aquarium herken je aan weeldige, dicht begroeide plantengroei. Dat is de basis voor succes, ook voor het houden van aquarium garnalen. Er zijn alleen wel een paar aandachtspunten:

 • Verwijder na elke voedselbeurt de overgebleven voedselresten
 • Haal dode vissen en planten uit het water
 • Ververs iedere 2 weken 20% aquariumwater (vaak wordt eens per week gezegd, om de water balans niet te veel te verstoren is om de week meer dan voldoende)
 • Sommige garnalen eten algen, reinig alleen het glas. Een beetje alg in je aquarium is alleen maar goed voor de jongen en extra voedsel

Aquarium garnalen en planten waar ze dol op zijn

Aquarium garnalen zijn gebaad bij een goed groeiende bak met planten. Toch hebben ze de voorkeur voor enkele aquariumplanten. Dit heeft met name te maken omdat sommige planten een goede voedingsbron herbergen, een schuilplaats bieden, of geschikt is jongen in te laten opgroeien. Enkele voorbeelden waar garnalen gelukkig van worden: Mosbal, Javamos (mag niet ontbreken), Ambullia, Anubias op hout.

Tip: geen herfstbladeren? Koop een komkommer, spoel het goed af, snij een paar plakjes, kook ze (dan zinken de schijfjes naar de bodem), en doe de schijfjes in je aquarium. Garnalen zijn er dol op!

Tot slot

Over aquarium garnalen is veel te schrijven en over garnalen in het algemeen al helemaal! Daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn: Deel 1: Garnalen bak opstarten en inrichten, waar moet je op letten? Deel 2: Garnalen begrijpen, hoe houd je garnalen? Deel 3: Aquarium garnalen: voeding, schoonmaken en waterplanten (=dit artikel) Deel 4: Garnalen kweken, houden en voortplanten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over aquarium garnalen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

61 Reacties
 1. Marlijn zegt

  Wij hebben sinds gisteren 5 kleine rode garnaaltjes en 2 grotere( transparant).
  Maar vanmorgen lekken er al 4 kleintjes dood te zijn.
  Slapen ze dan of zijn ze echt dood?
  Het water is rond de 22gr.
  Er zitten nog geen vissen in. Die willen we van het weekend halen.
  Het water is op kwaliteit getest en was goed.
  Iemand enig idee?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik ben bang dat jouw garnalen echt dood zijn… Maar garnalen zijn best gevoelig en niet de beste dieren om een aquarium mee op te starten. Neem dan een paar huis- tuin- en keukenguppen. Voor info over garnalen kijk dan eens hier: https://www.aquariumfans.nl/garnalen/

 2. Bouke Mennens zegt

  Kunnen garnalen ook samen met een bepaalde algeneter voor op het glas?

 3. Anne zegt

  Hoihoi!
  Mijn garnaaltjes hebben de roest ziekte, hiervoor heb ik ze in quarantaine (zijn ook al jaar of 5), maar mijn vraag is of de tetra’s deze ziekte bij zich dragen? Als ik ze in een schoon nieuw aquarium heb en ik doe daar garnaaltjes bij, zit het dan ook in de compleet nieuwe bak, en als ik nieuwe garnaaltjes heb kunnen die dan ook deze ziekte krijgen?
  Zoek me rot op internet en kan hier niks van vinden.
  Bij voorbaat super bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Hi Anne, sorry, op deze vraag kan ik geen antwoord geven omdat ik niet bekend ben in de praktijk met deze ziekte. Stel deze vraag eens op een garnalenforum. Je vindt er op Google en Facebook wel een paar. Succes!

 4. Sam zegt

  Beste,
  Ik heb een aquarium met red rili garnaaltjes, en het ging altijd supergoed met ze. Nu zie ik ineens een felgrijze garnaal ertussen.. ook hebben de zwangeren normaal gele/oranje eitjes, maar die lijken nu ook allemaal grijzig van kleur. Wat zou dit kunnen betekenen? Ik heb verder nog platy’s in het aquarium en waterplantjes. Waterwaarden zijn prima.
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Sam

  1. Aquariumfans zegt

   Er zou sprake kunnen zijn van een infectie of bacterie. Dat is heel lastig te zeggen zo. Vooral even goed aankijken of het weer normaal wordt of juist erger. Groetjes

 5. Lalena zegt

  Ik heb twee garnalen in een aquarium (verder geen andere dieren in het aquarium behalve wat slakjes) over van een groep van drie. Destijds gekocht voor het aquarium met tropische vissen dat mijn zoon voor zijn 7e verjaardag kreeg. Er stond dat ze drie tot vijf jaar oud zouden worden, maar ze zijn nu minstens 9 jaar oud. Ik vroeg me af hoe oud ze echt worden. We hebben de twee al een jaar of 3 alleen in de bak van 60 liter. We doen er eigenlijk niets aan behalve licht aan/uit, af en toe wat water verversen maar best weinig, en bijna elke dag elk 1 korrel garnalenvoer. Ik vraag me dus af hoe lang ik nog de bak in stand moet gaan houden tot ze een natuurlijke dood sterven. Het soort weet ik niet, ze zijn niet groot, 3 cm, doorzichtig en wat zwarte stipjes langs de zijkant.

  1. Aquariumfans zegt

   Fijn dat ze het zo naar hun zin hebben. Zo lang ik niet weet om wat voor soort het gaat is het lastig iets over hun levensduur te zeggen. Hoe kouder het water, hoe langer ze leven binnen bepaalde uitersten. Dat is een uitgangspunt. Groetjes!

 6. Vuurtje zegt

  Nou dan heb ik zeer kieskeurige vuurtjes, beuken, eiken, appelblad,sla, komkommer, ei, blancheren of gedroogd, ik heb alles geprobeerd wat je op Youtube ziet. Maar wat lusten ze wel: licht gekookte zevenblad (ja dat klere onkruid) en gedroogde brandnetel bladeren, watervlooien, kikkervis larven en zelfs een libelle larven die waarschijnlijk als watervlooien bijvangst was meegekomen wordt, (waarschijnlijk als deze aan het vervelen is) opgegeten. Vuurtjes zijn echt rovers ze jagen al zwemmend ook steeds achter watervlooien aan. Trouwens ik heb ook gelezen dat teveel dierlijk voer weer slecht is voor het vervellen. Verder zijn ze gek op “garnalen Lollie “ te koop in de winkel en heb ik speciaal garnalen voer. Mijn bak is 90x30x30 heb geen filter alleen een bruissteentje en 1x per week ververs ik 10ltr water.

  Nu ben ik alleen nog opzoek naar slakken die zich ingraven in het fijne grind. Dit zijn slakken met een zwart gekleurd hoornvormig huisje en lekker de bodem omwoelen. Weet iemand een adres die er teveel van heeft en mij enkele kan opsturen?

 7. Sjoerd zegt

  Ik heb een bak van 40x40x80 met voldoende planten is dan 30 verschillende garnaaltjes genoeg.?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat formaat aquarium is zeker genoeg voor 30 kleine soort garnalen. Geen probleem.

 8. crazysinner zegt

  in mijn drinkwater zit veel kalk kan dit kwaat voor de garnaaltjes?dit was mijn vraag

  1. Aquariumfans zegt

   Ligt helemaal aan de soort garnaaltjes. Over het algemeen kunnen ze wel tegen gewoon kraanwater. Eventueel aanlengen met wat osmosewater. Succes.

 9. John zegt

  Hoe kan ik mijn garnaal op kleur houden

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi John! Begin eens met goede voeding zoals deze Shrimp Granules. En verder vooral voldoende schuilmogelijkheden maken. Niet te grote vissen erbij. Dat wil ook wel eens helpen. Succes en groetjes!

 10. cafmeyer mireille zegt

  Hallo, ik heb draadalgen in mijn garnalenaquarium en krijg het niet weg…….wat moet ik doen
  grts Mireille

  1. Aquariumfans zegt

   Draadalg is familie van de groenwieren en je herkent het aan de lange meestal groene draden die zich in razend tempo door het aquarium heen woekeren. Draadalg kan hele plukken vormen waarin vissen zich kunnen vast zwemmen en waardoor planten kunnen verstikken. Draadalgen ontwikkelen zich meestal in relatief gezond water, maar toch ook weer als gevolg van een gebrek. Heel vaak gebrek aan CO2. Ook in de vijver kunnen draadalgen in bepaalde perioden van het jaar, bijvoorbeeld het voorjaar, zich explosief ontwikkelen. Voor vijvers wordt dan het zogenaamde ‘witte poeder’ met als hoofdbestanddeel zinkoxide toegepast.

   Draadalg is met de hand gemakkelijk te verwijderen door er met een ruw takje, een tandenborstel of iets dergelijks doorheen te rollen. Zelfs gewoon met de hand kunnen hele plukken worden verwijderd. In combinatie met het handmatig verwijderen van de draadalg kan het helpen een derde van het aquariumwater te verversen, FloraCarbo toe te voegen en eventueel de CO2 te verhogen. Meestal is die combinatie wel afdoende. Het uitvoeren van een eSHa Protalon 707 kuur is een goed alternatief, hoewel ik zou beginnen met de eerste methode. Groetjes

 11. ROBERT zegt

  Ik heb een klein aquarium (30x30x30 cm) met daarin 9 oogvlek rasboras, 5 vuurtetra’s, 1 middelgrote algeneter en 10 rode (vuur) garnalen.
  Mijn aquarium draait nu ongeveer 3 a 4 weken maar mijn garnalen scharrelen niet zo door het aquarium zoals ik wel heel veel op filmpjes en zo zie.
  Er zit dus niet veel leven in .
  Wat kan hier de oorzaak van zijn als de waterwaardes in orde zijn ?????

  Beplanting is redelijk goed maar het licht zit vanwege de soort bak aan de voorkant gemonteerd.

  1. Aquariumfans zegt

   Is inderdaad wel een heel klein bakje. Het kan zijn dat wanneer en niet voldoende schuilgelegenheid is ze toch bang zijn van de vis. Zorg voor voldoende beplanting en zet eens een mosbol in de bak. Daar houden garnalen van. Groetjes!

 12. Jos zegt

  Hoi Co,
  Ben een garnalen bak aan het in draaien.
  Weet je waar ik vóór een redelijke prijs garnaaltjes kan kopen.
  Hgr Jos

 13. Andries zegt

  Ik heb nu bijna een jaar een zoetwateraquarium (Juwel Vision 185 liter) met “inpandig” filter. Dankzij deze fantastische site heb ik veel opgestoken en geniet ik dagelijks van het onderwaterleven. Bravo!! Ik heb veel planten geplaatst waardoor het schoonmaken wat lastig is. Daarom heb ik een 10-tal Japonica garnalen gekocht om mij daarbij te helpen. Mijn vrees dat zij ten prooi zouden vallen aan enkele grote vissen bleek gelukkig ongegrond. Maar in plaats van op en tussen de planten te gaan kuisen kruipen zij in het filter en houden aldus het wattenfilter schoon. Dat is mooi meegenomen maar niet mijn bedoeling. Ik heb de roosters afgedicht met fijnmazig gaas maar de rakkers klimmen dan vrolijk op de afsluitklep om in het filter te geraken. Als je ze daar probeert te vangen kruipen ze in het pomphuis of springen alle kanten op. Komisch nietwaar ?!
  Ik overweeg de diertjes in het filter met rust te laten tot het moment dat ze vanwege hun grootte niet meer door de “tralies” kunnen kruipen. Of hebt u een beter idee om aan hun zelfgekozen “opsluiting” een einde te maken?
  Met vriendelijke fangroet.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Andries, de hoop dat garnalen je aquarium echt schoon gaan houden is natuurlijk ‘een vroom wensje’. Je garnalen leveren een bescheiden bijdrage, maar zullen je niet ontslaan van de noodzaak om regelmatig zelf je handen uit de mouwen te steken. Zij zoeken wel de gemakkelijkste oplossing. In en bij het filter verzamelt zich het materiaal dat zij graag als voedsel zien. Ik zou ze gewoon maar met rust laten en hun gang laten gaan. Kijk alleen uit wanneer je het filter schoon maakt dat je geen garnalen verwijdert. Succes en groeten.

 14. Schnellenberg zegt

  hallo,
  Waar moet je allemaal op letten als je je garnalen en guppis een Catappa blad geeft?

  1. Aquariumfans zegt

   Houd je waterwaarden in de gaten en kijk goed naar eventueel veranderend gedrag van je dieren. Als er iets geks gebeurt, dan kun je beter meteen ingrijpen. Groetjes!

 15. Joep zegt

  Ik kweek voor medicinaal gebruik cannabis (wiet dus). Hier komen uiteraard geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Cannabis/ hennep is familie van de brandnetel. Gisteren een schutblad van de cannabisplant overgoten met kokend water en daarna in mn gezelschapsbak gedaan. Ik heb nog nooit zoveel van mn garnalen bij elkaar gezien! Allemaal een plekje zoekend op dat blad. Vandaag was er alleen bladnerf over. Een echte aanrader dus.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Joep, leuke reactie. Deze tip hoor je niet vaak. Bedankt voor het delen! Groetjes

 16. Mihael zegt

  Hallo! Ik heb een vraag: ik ga een HSaqua bacto turbo aanschaffen. Ze zeggen dat wanneer je een bepaalde dosering erin stopt, dat je meteen je vissen erin kan zetten. Dan geldt het ook voor garnalen? Ze zeggen ook dat je voor ieder 50L water je 10ml van het fles erin moet doen. Is het erg als je er meer gaat doen, want ze zeggen dat vissen het process bevordert. Over garnalen zeggen ze niks en ik wil het zekere voor het onzekere nemen en wat meer erbij doen. Moet je bovendien ook elke keer wanneer je het water ververst bacterien erbij doen of is dat alleen nodig voor de eerste 2 weken? En het laatste vraag: hoe vaak moet je het water testen? 1 keer per week? Alvast bedankt iedereen!!

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou een aquarium altijd rustig opstarten. Zorgen dat de planten aan de groei zijn en dan pas gefaseerd vissen en garnalen toevoegen. Dat stelt je ook veel beter in staat om waar te nemen hoe het zich allemaal ontwikkelt en tijdig in te grijpen indien nodig.

 17. Chiara zegt

  Hallo, ik heb een 60 liter bak met alleen garnalen en slakken. De planten groeien hard en de garnalen planten zich fanatiek voort. Maar het water is altijd gelig en wat troebel. Ik ververs eens in de 2 weken ongeveer een derde van het water en doe er dan bacteriën bij na het aanvullen. Het filter verschoon ik regelmatig en de waarden van het water zijn goed. Enig idee wat ik aan die gele kleur kan doen? Bvd. Groetjes, Chiara

  1. Aquariumfans zegt

   Begin eens met het stoppen van toevoegen van bacteriën na het verschonen en verversen. Als het dan nog zo blijft zou een poosje kunnen filteren over actieve kool. Dat zou moeten helpen. Groetjes

   1. Leo zegt

    Hallo,.ik had een vraagje, eten garnalen nou ook de eieren van de ancistrus op. Ik kan er niet echt uit komen.
    Ik hoor graag van je.

    Mvg leo!

    1. Aquariumfans zegt

     Ik weet het niet zeker, maar het lijkt mij wel heel waarschijnlijk dat ze dat zullen doen, tenzij de eieren van deze vis harde schalen hebben. Groetjes!

 18. Dennis Kouwen zegt

  Hallo,
  Ik heb een 25liter aquarium met alleen vuur garnalen, ze planten zich erg snel voort. Dit aquarium heeft een hamburger matten filter.Nu wil ik ze graag in ons andere aquarium 55 liter met een extern filter. Hier zitten 8 neon tetra’s en 1 guppy en 1 algeneter in. Gaat dit samen met vuurgarnalen? Planten zijn : waterpest, Microsorium, dwerg anubias, beetje Java mos, Hydrocotyle, vallisneria spiralis.
  Ook zit er wat hout en leisteen in.Verder zit er in de 25 liter bak bijna geen stroming en in de 55 liter bak wel. Kunnen garnalen goed tegen stroming in een aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich zou dat prima moeten kunnen. Zorg wel voor voldoende schuilgelegenheid voor de garnalen. De stroming zullen ze op zich best prettig vinden. Veel succes ermee. Groetjes

 19. co zegt

  hallo ik kweek al jaren garnaaltjes en veel kleuren ik heb een paar tipjes waar we wat aan hebben denk ik koop meerder voeders ook vissen voer meng dat door elkaar dan geef je eigenlijk van alles wat stofvoer kopen kan maar is niet echt nodig omdat je dat zelf kunt maken doe dat gemengde voer in een oude koffie molen en doe dat een keer of drie vier dan heb je echt mooi stof voer goed voor de jongen koop ook eens ingevroren zwarte muggen geef ook maar niet te vaak ze groeien dan veel sneller nog een leuke tip gericht voeren voeder schaaltje maak een buisje bvb pvc of elektra buis op de lengte wat nodig is dat steek je in het voederbakje gooi voer in dat pijpje en valt dan mooi in het schaaltje laat een paar minuten staan moet ff zinken ps ook bladeren die kurk droog zijn kunnen in de koffie molen ff fijn knijpen er zijn ook meerdere bladeren die je kunt voeren moerbij eiken elzen elzen knoppen beuken en van vruchten bomen …. planten voeding compleet niet gevaarlijk voor garnaaltjes let daar op als je het gaat kopen ik gebruik profito maar er zijn ook ander voeders verder heel belangrijk laat nieuwe planten altijd een week in een emmer water staan ivb slakken gif cabomba en water pest kan giftig zijn ik hoop dat ik hier wat heb kunnen bij dragen aan onze zeer mooie garnalen hobby met vrgr co heesbeen den helder

  1. Aquariumfans zegt

   Hartelijk dank voor het delen van deze info, waar de garnalenliefhebbers weer de voor hen relevante info uit kunnen halen. Super! Groetjes

 20. Marieke zegt

  Hoi vraag van een beginner…. hoe maak ik de bodem schoon (voedsel restjes) ben zo bang dat ik de baby’s mee weg spiel/ gooi/ vermoord….. dus tips meer als welkom!
  Gr Marieke

  1. Aquariumfans zegt

   Als er veel voedsenresten liggen, voer je teveel. In principe moeten ze alles opeten. Je zou kunnen hevelen met een dun luchtslangetje en dan hevelen naar een glazen pot en kijken of je per ongelijk kleintjes hebt meegezogen. Groetjes

 21. Arjan zegt

  Goedeavond

  Wij hebben een klein aquarium van. 30 liter en het lukt ons niet om de garnalen levend te houden
  Er zit led verlichting in en een intern pompje hebben ph verlagende bodum garnalen hotel en behoorlijk wat plantjes die het wel goed doen trouwens. Themerathuur 25 graden
  Hebben een soort ronde tabletjes in een aantal kleuren is garnalen voedsel hoeveel moet je er dan van geven of raad je een ander voer aan
  Graag hoor ik wat van je Mvg Arjan

  1. Aquariumfans zegt

   Als het speciaal garnalenvoer is, ga ik ervan uit dat het verantwoord is. Belangrijk is om niet te overvoeren. Dat vervuilt het water. Je zou je waterwaarden eens moeten meten en kijken of die aansluiten bij de wensen van jouw soort garnalen. Groetjes

 22. Kenny DM zegt

  Wat met laurierbladeren uit de keuken?

  1. Aquariumfans zegt

   Persoonlijk geen ervaringen mee, maar ga eens met die vraag naar een garnalenforum en deel het antwoord hier. Persoonlijk zou ik nooit risico’s nemen met mijn dieren. Hooguit in een proefopstelling met een beperkt aantal exemplaren. Groetjes

 23. Laura zegt

  Ik heb aqua safe in mij aquarium gedaan terwel er vissen&vuurgarnalen in zaten, kunnen daardoor mij vuurgarnalen zijn overleden?

  Ze begonnen eerst met soort van stuitrekkingen en vielen daarna alle 30 dood. Hoe komt dit?

  Ik ben er erg van geschrokken en zou dit altijd willen verkomen!

  1. Aquariumfans zegt

   Het gebruik van chemicaliën bij de tere garnalen is altijd link. Wanneer dit sterven kort na het toedienen van het middel intrad is de link met het middel heel erg waarschijnlijk. Goed dat je dit hier meldt, een waarschuwing voor anderen. Zelf heb je daar natuurlijk niets aan, maar wel een les voor de volgende keer. Groetjes

 24. Beau zegt

  Hoi, ik heb garnalen besteld. Een stuk of 4
  Mijn vraag is : kunnen de garnalen niet uit de bak lopen? Want mijn aquarium is een beetje open .

  1. Aquariumfans zegt

   De meeste garnalen blijven wel in het water. Maar zekerheidshalve zou je toch kunnen afdichten met een stukje gaas. Van Japonica’s heb ik weleens gehoord dat ze uit de bak kunnen ontsnappen. Veel kleine krabbetjes hebben die neiging om te ontsnappen ook. Groetjes

 25. Sarina zegt

  Mogen ze ook druiven bladeren?? van eigen tuin? hebben ook appel en pruimen bomen staan.

  1. Aquariumfans zegt

   Helaas, daar heb ik geen informatie over. Maar waarom zou je risico’s nemen. Mocht je wel proberen daar ervaring mee op te doen dan zou ik het geweldig vinden wanneer je die, positief of negatief, hier zou willen delen. Tenslotte valt er op heel veel gebied nog veel te ontdekken en te leren. Groetjes

 26. Paul zegt

  Ik heb een 60 liter aquarium en wil deze gebruiken voor enkel garnalen. Hoe veel zou ik er in kunnen doe. De bak is volledig beplant.

  Mvg paul

  1. Aquariumfans zegt

   In die hoeveelheid water en onder die omstandigheden zou je met 15 tot 20 garnalen kunnen beginnen. Groetjes

 27. Luk zegt

  Ik twijfel om garnalen te nemen in mijn gezelschapbak van 100*45*50.
  Er zitten +-30 platties, 6 corydoras schwartzi en 1 grote pleco in. Naast de vissen zitten er ook blaashoornslakken en puntslakken in. De slakken zijn gewoon verschenen, en ik laat ze zitten omdat ze de bak mee proper houden.
  De planten zijn: Belgisch groen, waterpest, javamos en nog 2 planten waar ik de naam niet van weet. Het is geen Cabomba dat weet ik wel. Alles staat rond en op een groot stuk kienhout. De planten groeien goed ook al heeft de pleco de neiging om overal op te gaan liggen. Ik moet ze regelmatig bijsnoeien of ze overgroeien de bak.
  Kan ik daar garnalen bij plaatsen of beter niet?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Luk,
   Goed dat je deze vraag stelt! Je aquarium klinkt eigenlijk al een beetje vol. Je vissen voelen zich optimaal in je aquarium, als ze met aantallen tussen de 30 en maximaal 36 zijn. Daarom zou ik er geen garnalen meer bij nemen. Daarnaast is het veel leuker om een speciaalaquarium voor garnalen neer te zetten, dus ik zou het lekker zo laten! Geniet van je aquarium!

 28. rudy zegt

  hallo, ik heb een 30 liter bakje voor garnalen te houden, mogen er dan ook neon visjes bij?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rudy. Als je voldoende schuilmogelijkheden voor je garnalen hebt, dan moet het goed gaat. Ik zou echter niet teveel Neon Tetra’s kopen want 30 liter is erg krap. Lees onze blog over Neon Tetra er anders eens over. Het schijnt wel zo te zijn dat Neon Tetra’s in sommige gevallen eitjes onder de buik van zwangere garnalen kunnen eten. Dat heb ik zelf niet meegemaakt maar wel iets om alert op te zijn. Groetjes!

 29. DennisV zegt

  Als de garnalen op het glas zitten dan betekend dat denk ik dat ze kleine algjes van het glas af eten. Dat is dus geen probleem en ik denk dat de bak prima in orde is!

  Ik heb echter ook een vraag. Als er garnalen in een bak zitten hoeft er geen algen etende vis in neem ik aan?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dennis,
   Bedankt voor je reactie op Danker, dat zien we graag! Wat betreft je eigen vraag: Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast: verschillende soorten algen vereisen een verschillende bestrijding. Het kan dus best zijn dat het type alg dat in jouw aquarium zit, niet bestreden (lees: gegeten) wordt door garnalen, maar wel door een vis! Kijk op de site maar eens naar de specifieke algensoorten en naar de bestrijding ervan door algen, slakken en vissen. Veel plezier en succes met je aquarium!

 30. Gert Valk zegt

  welke planten kan ik het beste als schuilgelegenheid voor garnalen in een klein aquarium doen? er zitten nu 5 platys en 15 guppys in en 2 planten (geen bodembedekkers) en is een garnalenflat ook te doen in zo’n bak?

  1. Myron zegt

   Javamos en mosballen vinden ze goed. En gewoon vallisneria ofzo en andere planten zolang ze maar goed kunnen schuilen. Heb zelf ook kienhout erin. Vinden ze ook fijn

 31. Danker zegt

  Ik heb 2 bakken met vuurgarnalen. De voortplanting gaat zeer goed. Nu valt het mij op, dat ik heel regelmatig jonge garnaaltjes op het glas van de aquarium zie zitten. Is dat gebruikelijk of mankeert er dan wat aan mijn bak. Wie kan mij raad geven

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danker,
   Wat fijn dat de voorplanting van je garnalen zo goed gaat! Dit is meestal een heel goed teken dat het goed gaat met je aquarium, dus ik zou me geen zorgen maken of er iets mis is met je aquarium. Gewoon lekker genieten!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.