Garnalen kweken, houden en voortplanten

Garnalen kweken is een hobby op zich. En nog een verslavende hobby ook want er is niets leukers dan het zien ontwikkelen van een kolonie garnalen. Deze harde werkers vertonen onderling leuk en actief gedrag en scharrelen je hele aquarium door. Maar garnalen kweken, hoe doe je dat nou? Dat is misschien wel gemakkelijker dan je denkt!

Garnalen kweken doe je met de juiste voeding

Willen jouw garnalen zich niet voorplanten? Grote kans dat het aan de omgeving of aan sluipende ziektes ligt. Zelf gebruik ik voor mijn garnalen alleen de juiste garnalen voeding. Werkt supergoed en ze krijgen er nog wat extra erg benodigde weerstand mee. Win-win!

Garnalen kweken is geen hoogdravende kunst maar je moet wel weten hoe dat garnalen kweken nou in zijn werk gaat. En om geen onnodige fouten te maken, geeft dit artikel tips dat het beste te kunnen doen. Om succes te garanderen is het goed om eerst iets te zeggen over de manier waarop garnalen zich voortplanten. Voor een optimaal succes, kijk ook eens op de blog over garnalen begrijpen.

Weetje: Garnalen kweken is bij de volgende soorten is relatief makkelijk: Caridina cantonensis (oftewel: Crystal Red, Bijengarnalen, Red Bee etc), Neocardinia heteropoda (oftewel vuurgarnalen), Caridina babaulti, Caridina Breviata.

Garnalen kweken kan alleen door voortplanting

Niet alle garnalen kunnen worden gefokt in een zoetwateraquarium. Simpelweg omdat de larven niet kunnen overleven. Bij waaierhandgarnalen is het onvoldoende bekend hoe zij zich voortplanten. Wat men weet, is dat het vooral niet lukt. Bij de Macrobrachium– garnalen kan het niet omdat de larven zout water nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

Een richtlijn om te bepalen of een garnaal zich kan voortplanten is door te zien hoeveel eitjes het vrouwtje met zich mee draagt. Draagt het vrouwtje honderden eitjes, dan hebben de larven brak of zout water nodig om te overleven. Draagt het vrouwtje enkele tientallen eitjes (zoals bij dwerggarnalen het geval is), dan kunnen de garnalen zich dikwijls zelfstandig vermeerderen in je aquarium.

Garnalen kweken begint bij het herkennen van paargedrag

Zoals gezegd is dat bij de waaierhandgarnalen nog onbekend. Bij de dwerggarnalen en de Macrobrachium- garnalen ligt dan anders. De mannetjes van Macrobrachium– garnalen kunnen pas het vrouwtje bevruchten als ze net is verveld zodat ze nog een zacht pantser heeft. Het vrouwtje gaat in de paarhouding zodat het mannetje zijn gang kan gaan.

Dwerggarnalen hebben een zeer vlotte manier van paren. Ze zwemmen opgewonden heen en weer, alsof ze drugs gebruikt hebben. Alleen raken ze elkaar steeds kort met de buik aan. Het vrouwtje wordt daarmee gedekt doordat het een beetje zaad op zich geplakt krijgt. Vervolgens kruipt het mannetje bij de vrouw op de rug en langs haar zijkant. De uiteindelijke bevruchting vindt plaats wanneer de eieren onder het schild van het vrouwtje, bij haar zwempoten hangen.

Weetje: de draagtijd bedraagt ongeveer 3 tot 4 weken. Heb geduld, het kan even duren voordat kleine garnaaltjes groot genoeg zijn zodat ook jij ze kunt zien.

Okee en nu wil ik echt garnalen kweken!

Aan de slag met garnalen kweken. Weet wel dat tussen het fokken van zoetwatergarnalen en zorgen voor voortplanting zit een groot verschil. De één gericht op rassen behoudt, de ander om vermeerdering. Bij gangbare garnalen liefhebber gaat vooral om het in standhouden en vermeerderen van de populatie. Oftewel garnalen kweken. Wat moet je nou doen om ervoor te zorgen dat je garnalen zich gaan voortplanten? Probeer onderstaande checklist eens voor garnalen kweken eens.

 • Voldoende garnalen? Koop in ieder geval 15 garnalen van hetzelfde soort
 • Waterwaarden & temperatuur goed? Koop een teststrip en houd ongeveer 25 graden aan
 • Voldoende voedsel? Koop en voer met mate garnalenvoedsel
 • Voldoende zit- en schuilplaatsen? Regel houtstukken en voldoende aquariumplanten
 • Filter garnalen-proof? Zorg dat waar je filter water naar binnen zuigt, gaas zit
 • Geen garnalen eters? Zorg ervoor dat er geen grote vissen in je aquarium zitten

Tot slot

Over garnalen kweken is veel te schrijven maar over garnalen in het algemeen nog veel meer. Daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn:

Deel 1: Garnalen bak opstarten en inrichten, waar moet je op letten?

Deel 2: Garnalen begrijpen, hoe houd je garnalen?

Deel 3: Garnalen gezond houden: voeding, schoonmaken en waterplanten

Deel 4: Garnalen kweken, houden en voortplanten (=dit artikel)

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over garnalen kweken? Laat dan een reactie achter!

4.7 (94.17%) 24 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

25 Reacties
 1. Isabella zegt

  Mijn garnalen vermenigvuldigen zich enorm en snel. Nog nooit speciale voeding gekocht ze eten alg uit mn aquaria af en toe groente en hoofdvoer voor siervissen das hier in grote hoeveelheden in huis. Zo eten ook mn krabben kreeft enz mee. Goed vissenvoer zit alles in dus apart voer echt onzin.

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer jouw aquarium van zichzelf voldoende voedsel levert, en je daarnaast aanvult met visvoer, kan ik me voorstellen dat jouw garnalen geen behoefte hebben aan meer. Maar het kan absoluut geen kwaad om zo nu en dan eens wat af te wisselen. Gespecialiseerd voer zou dan wel mijn voorkeur hebben. Groetjes!

 2. Maxim zegt

  Hallo mede aquarium houders…
  Ik heb een paar dagen geleden vast gesteld dat een van mijn japonica garnalen zwanger is,heb ook al gelezen dat je de larven in brak water moet doen maar weet er iemand toevallig hoeveel zout ik per ml moet toevoegen??? En is keltisch zeezout goed?

  1. Aquariumfans zegt

   Tot nu toe blijkt het kweken van japonica garnalen niet zomaar een kwestie van wat zout in het water te doen. Er wordt veel mee geëxperimenteerd maar het blijkt nog steeds een hele klus om de jongen groot te brengen. Gewoon zeezout is de meest voor de hand liggende oplossing. Zeewater is bij gespecialiseerde aquariumwinkels wel verkrijgbaar. Noteer nauwkeurig wat je doet en probeer een kweekmethode te ontwikkelen. Tot nu toe is die er helaas nog niet. Groetjes

 3. Annet zegt

  Dus als ik het goed begrijp kan het dus door het water soort komen dat er maar zeer weinig garnalen groot worden, of kan er meer dingen mee spelen ? Heb een kleine bak, op leiding water de waarde zijn goed gekeurd door een aquarium winkel. In de bak heb ik alleen garnalen in zitten en regelmatig is de bak vol kleintjes alleen een aantal weken later zie je er nog maar 1 of 2 terug. Soms verdwijnen die ook weer. Geef ze speciaal garnalen voer en wrijf het helemaal fijn. Wat zal ik kunnen veranderen om meer overlevingskansen te krijgen ?

  1. Ton zegt

   Voor jonge garnalen voeren met stofvoer dat waaiert door je bak en komt op de mos beplanting waar de jongen graag in kruipen en zo altijd voer vinden

   1. Aquariumfans zegt

    Dank je voor de aanvulling Ton. Super! Groetjes

  2. Aquariumfans zegt

   De waterkwaliteit speelt altijd een belangrijke rol. Onderzoek aan welke waarden het water voor jouw specifieke soort moet voldoen en streef die waarden na. Daarnaast spelen schuilgelegenheid en vluchtmogelijkheden altijd een rol. Groetjes

 4. Demi zegt

  Nu ben ik nieuw in het aquarium houden maar ik zag dat de wetenschappelijke naam van zowel de vuurgarnaal als de blauwe, gele en nog een paar andere kleurvariaties hetzelfde was en dat er alleen een kleur achter stond. Neocaridina Davidi is de wetenschappelijke naam en bij de vuurgarnaal staat daar var Red achter en bij blauw var blue velvet enzovoort.

  Betekent dit dat dus de andere kleurvariaties ook algen eten net zo als de rode variant (de vuurgarnaal)aangezien zij dezelfde familie zien? Ik weet dat de japinica beter alg eet maar ik was geïnteresseerd naar de verschillende kleuren van de Neocardina Davida in vergelijking met de rode versie.

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer de wetenschappelijke naam gelijk is gaat het dus altijd om dezelfde soort en kleurvariëteiten binnen de soort. Dat betekent dat de verschillende kleurvormen onderling dezelfde eisen stellen en dus ook hetzelfde voedsel gebruiken. Groetjes

 5. Mireille zegt

  Beste Aquariumfans,
  Ik had teveel text dus , . . . dan maar in het kort.
  Geweldige site bedanken gisteren alle hoofdstukken over garnalen incl. vragen en reactie’s gelezen.
  kon géén antwoord vinden 2 vragen
  Vraag 1:
  Ik heb gelezen dat een garnaal (zoetwater-klein) z’n 3 jaar oud wordt ( het vrouwtje) en het mannetje zo’n 1,5 jaar Dat ze geslachtsrijp zijn met zo’n half jaar Wat ik me nou afvraag snap dat ze groeien en eigenlijk blijven groeien tot ze doodgaan, (verschillen elke keer grotere schildvel jas hahaha, maar Wanneer zijn ze nou zeg maar soort van volgroeid bedoel zo groot als een garnaal kan zijn, . met andere woorden wanneer zijn ze z’n centimeter of 5
  vraag 2
  Ik las dat van sommige soorten de larven brakzout water nodig hebben om te overlevenuitkomen en dat daarom het kweken van deze soorten lastiger is, . .ook las ik dat elke garnaal ooit een zoutwatergarnaal is geweest, . . is het van mij te kort door de bocht dan maar alle garnalen geweun in brak water te gaan houden zodat die soorten die dat nodig hebben ook kunnen voortplanten of gaat dat dan toch problemen geven met de zoetwatergarnalen die toch niet meer tegen teveel zout kunnen hahaha.
  In afwachting van jullie reactie, Groeten Mireille

  1. Thijs zegt

   Beste Mireille,

   Dat ligt een beetje aan het soort garnaal wat je hebt. Als je een dwerg garnaal hebt duurt het ongeveer een 3/4 jaar tot een jaar. Wat je ziet bij de vuurgarnaal is dat hij een doffe rode kleur gaat krijgen. sommige hoeven geen vijf cm te worden. Dat is een indicatie.

   Dat is correct de japonica garnaal legt haar eitjes gewoon in jouw aquarium. Alleen hebben de jongen/eitjes brakwater nodig om zichzelf te ontwikkelen. De vuurgarnaal kan wel gewoon haar eitjes leggen in het aquarium die ook daadwerkelijk uitkomen. Tevens kan ook de roodschaargarnaal zich gemakkelijk vermenigvuldigen in zoet water.

   De reden dat sommige zoetwater garnalen brakwater nodig hebben voor het ontwikkelen van de kleintjes is omdat normaal gesproken in hun ”leefgebied” eens in de zoveel tijd het zeewater de rivieren indrukt waardoor er zout water in zoet water terecht komt. Zo hebben zij zich ontwikkeld. Echter heb ik nog nooit geprobeerd om garnalen altijd in brak water te houden. dan moet je wel weer de goede waarden achterhalen anders kunnen ze misschien doorgaan met teveel zout. Of geen effect op de eitjes als je te weinig ”zout” toe zou voegen.

   Heb je verder nog andere vragen?

   Groetjes Thijs

 6. C. ter Horst zegt

  Mijn ervaringen met de dwerggarnaal. Hier het vervolg. In mijn grote bak, in de woonkamer zitten weliswaar garnalen, wel broed gezien maar uitbreiding komt niet van de grond. De Rasbora Dorsiocellata hapt constant heel klein leven weg. Of dit de larven van de garnaal zijn, kan ik niet zien.Heel klein en niet zichtbaar. Van de groep Corydoras Panda, zijn er twee overgebleven. Kan zijn dat die ook verantwoordelijk zijn voor het uitblijven van jonge garnalen. In de slaapkamer heb ik een tweetal bakken staan. In de bak die bedoeld is voor opslag planten, zitten ook drie grote Corydorassen. Ook daar geen aanwas van nieuwe garnalen. De bak er onder heeft alleen wat slakken en garnalen. Jullie voelen het al! Daar verrek ik van de garnalen in alle leeftijden. De garnaal kan niet tegen sterke temperatuur wisselingen. Voeren met droogvoer, korte stukjes gekookte bamie, een gekookte bruine boon en soms een klein stukje bot van de kip of het varken. Het zijn echte alles eters.Over het algemeen uitkijken met gezelschap!!! Garnalen groet.

  1. Aquariumfans zegt

   Supergoede aanvulling, fijn! Dank je wel! Groetjes.

 7. Lenie zegt

  Wij zijn gestart met 5 garnaaltjes . Dachten dat ze dood gingen want er lag een lege vacht .maar ik heb begrepen dat het gebeurd met jonge. Wij hebben zeker 40 garnalen als het niet meer is waarvan de helft de rood witte streep . Prachtig om te zien en ook als je niet op dezelf de tijd voer geeft dan gaan ze voor aan liggen .mijn vraag is hoe oud kunnen ze worden .nu een speciale bak met alleen 1 algeeter er in maar als ze zo doorgaan moeten wij echt een grotere bak

  1. Aquariumfans zegt

   Ook garnalen behoren tot de koudbloedige dieren. Die leven “sneller” naarmate de temperatuur hoger is. Bij een temperatuur van 21 graden moeten Crystal reds toch zo’n 2 – 3 jaar oud kunnen worden. Groetjes

 8. Jeanet Broekhof zegt

  Dag Aquariumfans,

  Sinds kort een 50 literbak ingericht speciaal voor het vermeerderen van een groep (ong. 100) vuurgarnalen.
  Ik lees telkens dat het leuke drukke beestjes zijn. Nu zie ik ze niet de hele dag omdat ze op zolder staan, maar de ong. 3x per dag dat ik ze zie, zit er niet veel vaart in. Ze zien er prima uit, en ik zie ze rommelen, maar weinig drukte. Misschien gekke vraag hoor, omdat ze goed gezond zijn, maar heeft dit nog gevolgen voor wel/niet voortplanten? Of zou ik nog iets kunnen verbeteren/veranderen? Qua water, inrichting en voeding voldoet het aan alle eisen. Nog ideen? Groetjes, Jeanet

  1. Aquariumfans zegt

   Misschien had je beter met een iets kleinere groep kunnen beginnen. Maar op zich moeten ze zich vooral in een goed beplante bak vlot kunnen voortplanten. Ik den dat het antwoord zit in de inrichting van het aquarium. Hebben ze voldoende schuil- en vluchtgelegenheid. De jonge garnalen zijn kwetsbaar tijdens het vervellen en zullen in een dicht bevolkte bak, waar ze moeilijk aan elkaar kunnen ontkomen, gemakkelijk ten prooi vallen aan de oudere dieren. Groetjes

 9. C. ter Horst zegt

  Mijn grote bak, 130x70x60 cm (lxbxh) is gevuld met Z.O.Azie planten en veel kienhout. Mijn garnalen bestand met Rasbora Dorsiocellata en het grootste deel puntslakken zijn door de virus Ichthiospuridium om zeep geholpen. Alleen Botia Siddemunkie zag kans om te overleven. Omdat ik meerdere bakken en potten met garnalen heb staan, is van een algehele ontvolking geen sprake. Het gaat om de dwerg garnaal. Gezien uw artikel, is ook de temperatuur, factor en oorzaak geweest van sterfte. Ik zit niet zonder!! De pot heeft te maken gehad met temperatuurs wisselingen. Alles uitgestorven. Mooi artikel! Veel nuttige informatie. Dank.

  1. Aquariumfans zegt

   Beste C. ter Horst,
   Wat vervelend dat het zo gelopen is! Soms gaat het goed, soms gaat het helemaal fout 🙁 Gelukkig heeft u overlevers. Die “luxe” heeft niet iedereen. En bedankt voor het compliment. Superleuk om te horen. Groetjes!

 10. Amber zegt

  beste iemand
  mijn Aquarium bestaat uit was guppies en garnalen maar een van die garnalen is zwanger. wat kan ik doen om zo veel mogelijk kleintjes levend te houden maar dan wel op een goedkope manier?
  groetjes Amberr

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Amber. Wat leuk dat je een zwangere garnaal hebt. De beste manier om garnalen levend te houden is om een groot aquarium te nemen, zonder andere vissen 😉 Dat is wat lastig als je een klein aquarium hebt. Veel schuilplaatsen helpen de garnalen ook om te overleven. Dus voldoende aquariumplanten en niet teveel vissen. Het is ook een kwestie van aankijken hoor. Als je na een maand geen nieuwe garnalen hebt, dan moet je wat gaan veranderen. Gaat het wel goed, dan kun je het zo laten. Houdt ons op de hoogte! Groetjes!

 11. peter zegt

  Ik heb een bakje 60 liter, met wat kardinaaltjes , paar guppen. veel slakken (plaag) en 3 helenas. ook een tiental sakura en, tiental Japonica’s.
  deze week spot ik in mijn mos, vele tientallen kleine grijze garnaaltjes tussen 3mm en 6a 7 mm. daar ze niet rood zijn neem ik aan dat het baby japonicas zijn, maar ik heb gelezen dat japonica eitjes enkel in braak water overleven.
  iemand raad?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Peter. Japonica garnalen hebben inderdaad brak water nodig, dat maakt het zo moeilijk om deze garnalen in je aquarium te kweken. Ik denk dus ook niet dat het Japonica garnalen zijn. Veel garnalen zijn namelijk doorzichtig of lichtgrijs als ze jong zijn. Zelfs veel jonge vuurgarnalen in mijn aquarium. Volgens mij kun je dus het beste even afwachten en zie je vanzelf welke het zijn. Ik ben benieuwd ook, houd ons op de hoogte. Groetjes!

 12. Arthur zegt

  Hoi ik heb een vraagje ik heb een zwangere garnaaltje maar de eitje zijn groen van kleur wat hou dat in.
  Ik hoop dat iemand hier antwoord op heeft.

  Vr gr arthur

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.