fbpx

Garnalen aquarium, begrijp je garnalen goed!

Een garnalen aquarium is iets heel bijzonders. Was je eerst gewend om je tropische vissen rustig rond te zien zwemmen, bij een garnalen aquarium is een heel leger druk aan het werk met het schoonmaken van je aquarium. Grote aquariumvissen zijn natuurlijk niet welkom want die lusten wel een garnaaltje als tussendoortje.Dat is geen handige strategie bij een garnalen aquarium. Lees ook onze blog over de Vuurgarnalen en Crystal Red garnalen voor meer nuttige informatie.

Houd je garnalen in leven en laat ze voortplanten!

Planten je garnalen zich niet voort, of overlijden ze vroegtijdig? Dat is niet nodig! Garnalen houden is namelijk erg leuk maar voor veel succes moet je er wel wat vanaf weten. Hoe richt je het aquarium in? Wat eten garnalen? Zelf gebruik ik alleen de juiste garnalenvoeding. Dat voorkomt veel ellende. 100% de moeite waard!

Het is wel belangrijk dat er met een aantal belangrijke zaken rekening wordt gehouden voordat je garnalen gaat toevoegen in je aquarium. Garnalen stellen speciale eisen aan hun omgeving en kunnen niet zomaar worden toegevoegd in je aquarium. In deze blog lees je de belangrijkste zaken voor een garnalen aquarium.

Leefruimte en een garnalen aquarium

Garnalen aquarium Vuurgarnaal op houtJe hebt een flink aantal garnaalsoorten die je kunt houden in een zoetwater aquarium. Zoveel verschillende soorten, zoveel verschillende voorkeuren. Toch hebben aquarium garnalen ook algemene eisen die ze stellen aan hun leefruimte. De drie soorten die zich goed in een zoetwater aquarium houden zijn: dwerggarnalen, waaierhandgarnalen en de zogeheten Macrobrachium garnalen.

Dwerggarnalen: dwerggarnalen staan bekend als sociale dieren en dat is mijn ervaring ook. Mits de juiste aquarium omstandigheden zijn het brutale beestjes die lekker hun eigen gang gaan. Zelfs verschillende soorten dwerggarnalen bij elkaar leidt meestal niet tot agressief gedrag. Begin daarom per soort met bijvoorbeeld 15 garnalen.

Waaierhandgarnalen: waaierhandgarnalen zitten graag bij je filter om voedingsstoffen uit het water tot zich te nemen. Ze kunnen prima met dwerggarnalen leven en gaan gewoon hun eigen gang. Voortplanten gaat alleen niet lukken want de larven moeten in brak water (mix van zoet en zout water) opgroeien. Koop tussen de drie en 5 garnalen voor een goede start.

Macrobrachium- garnalen: deze soort is een stuk dominanter in een garnalen aquarium. Ze leven het liefst in paren of een kleine groep. Dat komt omdat de mannetjes dominant gedrag vertonen en alleen met een aantal vrouwtjes wil leven. Concurrentie kan leiden tot gevechten.

Voorbereiding opstarten in een garnalen aquarium

Geef het tijd! Net als bij een vissen aquarium moet een nieuw opgestart garnalen aquarium eerst een aantal weken proefdraaien. Pas als de waterwaarden stabiel zijn kun je aquarium garnalen toevoegen aan het water. Wat betekent dat nou precies?

 • Goede bacteriesoorten: diverse ‘goede’ bacteriesoorten die voor stabiel water zorgen moeten zich in het aquarium en filter nestelen.
 • Nitriet: In het begin van de opstart bevat het aquariumwater door chemische processen een hoog gehalte nitriet. Net als bij vissen is dat ongezond voor garnalen. Meet dus eerst je waterwaarden voordat je garnalen aan het aquarium toevoegt.

Garnalen toevoegen aan een bestaand garnalen aquarium

Heb je al een aquarium en wil je er garnalen bij doen? Dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten.

Geschikte vissen

Zorg ervoor dat je zeker weet dat er geen vissen inzitten die een garnaal als hapje wel ziet zitten. Wil je jongen, dan zal je er nóg strenger op zijn. Alleen de kleinste visjes eten geen jonge aquarium garnalen. Geschikte vissen zijn: Platy, Dwergrasbora, Guppy of Pareldanio

Open aquaria

Open aquaria zijn per definitie niet geschikt voor een garnalen aquarium want garnalen kunnen eruit klimmen of springen. Niet een handige overlevingsstrategie want eenmaal uit het aquarium is het snel voorbij.

Filter

Een filter kan zo hard water naar binnen zuigen dat de aquarium garnalen erin verdwijnen. Daar komen ze niet meer uit, zorg er dus voor dat de opening met een dun stofje is afgedekt.

Eisen aan het garnalen aquarium

De belangrijkste eisen aan een aquarium waarin garnalen worden gehouden zijn omvang, verlichting, en de verwarming.

 • Omvang. Dwerggarnalen kunnen gehouden worden in een bak vanaf 20 liter. Voor andere soorten garnalen geldt hoe groter hoe beter. Met name de Macrobrachium garnalen horen in een groter aquarium thuis.
 • Verlichting. Vrijwel alle soorten garnalen in een garnalen aquarium vinden een goed verlicht aquarium prettig. Niet zozeer omdat het zonaanbidders zijn, maar omdat het leven om de garnaal heen goed kan groeien. Pas met zonlicht wel op omdat het zorg voor temperatuurwisselingen. Naast dat het een voorbode voor algen is, houden garnalen niet van grote temperatuur schommelingen.
 • Verwarming. De meeste aquarium garnalen hebben een bepaalde voorkeur voor warmte van het aquariumwater. Belangrijk anders vermeerderen de garnalen zich niet. Gemiddeld bezien is 25 graden voor de meeste garnalen een goede temperatuur.

Tot slot

Over een garnalen aquarium is veel te schrijven maar over garnalen nog veel meer! Daarom is dit een artikel uit een serie van vier. Als je alle blogs uit deze serie hebt gelezen, sta je niet meer voor verrassingen. De andere blogs zijn:

Deel 1: Garnalen aquarium opstarten en inrichten, waar moet je op letten?

Deel 2: Garnalen aquarium hoe te begrijpen en houden? (=dit artikel)

Deel 3: Aquarium garnalen gezond houden: voeding, schoonmaken en waterplanten

Deel 4: Aquarium garnalen kweken, houden en voortplanten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over een garnalen aquarium? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

34 Reacties
 1. Sylvia zegt

  Ik heb 4 kleuren vuurgarnaaltjes en mini-japonica’s in 20 liter aquarium, is het mogelijk dat deze de eigen jongen opeten, ik zie nauwelijk hele kleintjes.
  Nog evt. tips?
  bij voorbaat dank voor reactie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sylvia, deze blog kan je hier waarschijnlijk goed mee helpen: https://www.aquariumfans.nl/garnalen-kweken-houden-en-voortplanten/

 2. Rianne zegt

  Hoi, voor een schoolproject leek het mij leuk om een gesloten ecosysteempje te maken. Ik heb al veel onderzoek gedaan maar ik vraag mij af welke garnalen ik het beste kan gebruiken. Het zou fijn zijn als ze zich niet te snel voortplanten want dan komen er te veel garnalen en is de balans van het ecosysteem er niet meer. Heeft u een idee welke garnalen ik kan gebruiken en wat de beste leefomstandigheden daarvoor zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Een makkelijke soort is de vuurgarnaal. Googel die maar eens. Maar een zichzelf regulerend ecosysteem in een aquarium is een enorme uitdaging.

 3. Ger zegt

  ik heb een bak met 75 liter en wil Waaierhandgarnalen plaatsen ervaring hoe veel ? genoeg beschutting en planten ?

  1. Aquariumfans zegt

   Begin uiteraard eens met hier te kijken:
   http://www.aquariumfans.nl/garnalen-kweken-houden-en-voortplanten/
   Voor waaierhandgarnalen is stroming in het aquarium en goede schuilplekken, bij voorkeur in de stroming van belang. In jouw aquarium zou ik er hooguit 4 houden. Groetjes!

 4. Celine zegt

  Hallo . Ik heb drie dagen geleden vier guppy’s gekocht ze zitten in een klein aquarium . Ik heb gezien en gelezen dat garnaaltjes je aquarium schoonmaken . Nu mijn vraag Kun je garnaaltjes bij guppy’s plaatsen ? En welke soort kun je nemen ?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Celine, het aquarium schoon maken moet je echt zelf doen. Geen slak, geen algeneter en geen garnaaltjes zijn in staat om dat echt voor jou te doen. Wel zijn garnaaltjes vaak afvaleters en dus ruimen ze op heel bescheiden wijze wel wat op. Er zijn heel veel gewone soortjes garnalen, zoals vuurgarnalen, die prima in combinatie met een paar guppen kunnen worden gehouden. Maar nogmaals stel je niet teveel voor van hun schoonmaakcapaciteiten. Groetjes!

 5. Stefqn zegt

  Ik ga een bakje nanobakje inrichten, filter wordt voorzien met materiaal van een bestaande bak, waar reeds vuur garnalen en vissen inzitten, voor mijn nanobakje ben ik nu aan het rondkijken voor de juiste inrichting/planten, enige tips, er kopen volwassen vuur garnalen in en een koppel bengaalsvuurtje, alvast bedankt ( zeker voor plantenkeuze zijn tips welkom)

  1. Aquariumfans zegt

   Er zijn op het internet talloze voorbeelden te vinden van inrichtingen voor dergelijke bakjes. Google maar eens en zoek op plaatjes. Op de laatste Vivariumbeurs stonden er 25 op een rij, misschien leuk om volgende keer bij te zijn. Die zijn op de verslagen van Vivarium terug te vinden. Gewoon een beetje zoeken op het internet en je vindt voorbeelden te over, let maar op. Groetjes en succes!

 6. Lotte zegt

  Ik hebb een vraagje oven mijn garnalen. Ik weet niet of ganelen hun schelp vernieuwen en hoe dat dat er uit ziet want ik denk dat mijn garnaal dat aan het doen is maar ik vind nergens een foto online

  1. Aquariumfans zegt

   Ze barsten als het ware uit hun jasje en laten een soort lege garnaal achter. Soms eten ze hun oude huid op vanwege de voedingsstoffen, soms ook niet. Je kunt er weinig aan doen of bijdragen, dus laat dit proces maar lekker z’n gang gaan. Groetjes

 7. nicolai zegt

  Beste,
  Vandaag 20 vuurgarnalen in een aquarium gedaan van 50 liter.
  Er zitten 10 bora’s (rode)
  maar nu zitten ze constant achter de garnalen aan.
  Ik heb voldoende schuilplaatsen en javamos waar ze kunnen schuilen.
  Is dit normaal en gaat het over dat ze achter de garnalen aanzitten.

  vriendelijke groeten

  1. Aquariumfans zegt

   Een leuk antwoord is dan altijd: “Ze houden vanzelf op wanneer de garnalen op zijn.” Maar daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Zodra de garnalen hun plekje in de bak gevonden hebben en niet meer zo paniekerig rondzwemmen, trekken ze veel minder aandacht en zal het jaaggedrag vanzelf verminderen. Misschien dat je er een paar kwijt raakt, maar hoogst waarschijnlijk komt een en ander vanzelf tot rust. Groetjes

 8. Rosanna Danser zegt

  Hoi hoi!
  Ik heb een vraagje,
  Ik heb nu 3 guppy’s (mannetjes) in water zonder verwarming..
  Maar ik zou graag wat garnaaltjes erbij willen..
  Kan ik gewoon een staaf verwarming erin hangen en dan langzaam het water opwarmen tot de juiste temperatuur? En hoe lang moet ik daar dan over doen?
  Bedankt alvast !

  1. Aquariumfans zegt

   Guppen zijn over het algemeen erg sterk en flexibel. Wanneer je de temperatuur iedere dag met 2 graden omhoog brengt zit je binnen de kortste keren op de gewenste temperatuur. Daar zullen de guppen dan weinig last van ondervinden. Groetjes

 9. Ton Uijttewaal zegt

  Hallo , wil een aparte bak 60 ltr voor citroengarnalen, Met natuurlijk garnalenfilter. Kan of is het misschien geen gek idee als ik water ververs gedeeltelijk uit mijn aquarium om dan alvast 10 ltr in de garnalen bak toe te voegen, dacht zo dan kan er al voedingswaarden in de nieuwe filter worden opgenomen en misschien ook meteen goed voor de mossen en andere kleine planten.

  1. Chris zegt

   Zal weinig tot niets doen. Als je nou een een steen of andere decoratie in je nieuwe bak zet. Dat zou wel helpen.

 10. Leon zegt

  Hallo, zijn er garnalen die ook in een grote discusbak kunnen? I.v.m. de hoge temperatuur en snackkans? Mvg, Leon

  1. Aquariumfans zegt

   Discusvissen zijn cichliden die relatief groot kunnen worden en garnalen over het algemeen als een welkome aanvulling op hun menu beschouwen. De hoge temperaturen zullen dan niet het grootste probleem zijn. Groetjes

 11. Kimberley zegt

  Beste,

  Mijn aquarium is een 60l waar alleen een betta in komt te zwemmen. Nu leek het mij leuk om daar een groepje van 3-5 japonica garnalen in te doen. Gaan zij samen met een betta?

  Groetjes,
  Kimberley

  1. Macy zegt

   Bettas kunnen garnalen als maaltijd zien.
   Mijn ervaring is dat ze de grotere vaak met rust laten en de jonkies opeten.

 12. Marjolijn zegt

  Hoi ik ben pas begonnen met aqariums en ik zit er over te twijfelen om kleine garnalen te halen m’n bak is Ong 36 liter en er zitten platy en black Molly soorten in kunnen die met garnalen overweg??

  1. TIm zegt

   Beste,

   Ik heb toevallig vandaag de japonica garnaal gekocht, ik heb hetzelfde vissenbestand en er werd mij verteld dat het met deze garnaal goed samen gaat!

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Tim,
    Bedankt voor je reactie aan Marjolijn! Groetjes!

  2. Angelique zegt

   Hoi!

   Helaas is dat bij mij niet goed gegaan. Binnen een half uur hebben mijn Molly’s 3 vuurgarnalen naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Geen idee hoe dat met waaierhandgarnalen is. Iemand ervaring?

   Groetjes Angelique

   1. Aquariumfans zegt

    (Black) molly’s kunnen behoorlijk groot worden en vuurgarnalen zijn relatief klein. Wanneer de molly’s ze als voedsel willen zien zijn ze in staat de garnalen snel te consumeren. Op zich kan deze combinatie enkel in een dicht beplant ruim aquarium.

 13. Gabriella zegt

  Goedenmiddag,
  Ik heb een 60 liter bak met daarin bijlenzalmen, roodkopzalmen, tetras, corydorassen en garnalen.

  Nou is mijn vraag heb een zwangere garnaal moet ik deze afzonderen van het aquarium want heb wel zo een guppy floating tank.
  Ben bang dat de babys opgegeten gaan worden door me tetras en corridirassen.

  Iemand tips.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gabriella!
   Wat een leuke combinatie aan vissen en garnalen! Als je zeker wilt zijn dat de jonge garnaaltjes het overleven, denk ik dat het toch verstandig is om ze even apart te zetten. Je kunt als je voldoende schuilplekken hebt in je aquarium het er ook gewoon even op wagen en kijken hoeveel garnalen er overblijven: Survival of the fittest. De ervaringen wat betreft het samengaan van corydorassen en garnalen zijn nogal verschillend, dus een echt eenduidig antwoord kan ik niet geven. Misschien dat iemand anders hier nog ideeën over heeft? Heel veel succes!

 14. Margo zegt

  Hallo!

  Ik heb een nanocube van 30 liter.
  Alles ingericht volgens de regels.
  Er zitten 7 mini rasboraatjes in, 2 mini en 1 iets grotere algeneter, en 8 garnalen.
  Ik ververs het water 2/3 per 4 dagen, en probeer niet teveel te voeren.
  Ik doe bij de verversing van het water; van alles een paar druppeltjes; Carbo elixer, plantenvoeding (scaper screen), water conditioner (avera) en FB7 BiActive, alles van Dennerle. En een paar druppeltjes HS aqua Fishguard.
  Ik heb ruim beplanting in de bak, en een goede pomp. Temp. ongeveer 24 a 25 graden.
  Nu zijn de garnalen op de dag van de verversing en de dag erna heel erg actief (leuk om naar te kijken) en daarna gaan ze allemaal zitten niksen……
  Bij de aquariumwinkel werd mij afgeraden om een luchtpompje aan te schaffen…..
  Nu weet ik niet goed wat ik moet doen.
  Moet ik toch een luchtpompje aanschaffen en dat eventueel alleen ’s nachts aanzetten?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Margo,
   Dat klinkt als een heel gezellig aquarium! Om een antwoord te kunnen geven op je vraag over het luchtpompje zou ik alleen wel even willen weten wat je gedachte erachter is om een luchtpompje in je aquarium te doen. In principe hoeft het er inderdaad niet in. De reden dat je garnalen zo actief zijn na de verversing van je water is dat ze het als een teken zien om te gaan paren. Ze zwemmen dan opgewonden heen en weer, alsof ze drugs gebruikt hebben.

   Ze raken elkaar dan steeds kort met de buik aan. Dit is waarschijnlijk wat je ziet, maar natuurlijk kunnen ze dat niet constant doen 😉 Maak je dus geen zorgen dat je garnalen niet actief genoeg zijn! Hopelijk heb je wat aan deze informatie en anders horen we het graag weer van je! Groetjes

 15. Frank zegt

  Beste,

  Ik loop rond met een aantal vragen wat betreft het starten met garnalen.
  Graag zou ik in mijn huidige aquarium (een liter of 60) een groep garnalen willen houden.
  Mijn voorkeur gaat naar die prachtige crystal red garnaaltjes, maar omdat het om een bestaande bak gaat zou ik toch graag eerst wat willen weten.
  Zo heb ik nu guppies, die ik ook graag wil laten zitten, gaat dat wel goed?
  ook is mijn aquarium ”open” er ligt wel een glasplaat op, maar er zitten aan alle zijdes kieren.
  Deze kieren kan ik dichten, mocht het zo zijn dat deze soort garnalen daadwerkelijk uit de bak klimmen.
  Mijn pompje dek ik af wat betreft het aanzuigpunt.
  Ben druk bezig met verschillende soorten mos te verzamelen zodat ze genoeg keus hebben.
  Verder (zover ik gelezen heb) voldoet mijn bak helemaal aan de eisen.
  Graag tips, en antwoorden op mijn vragen.
  Alvast hartelijk dank!

  Mvg, Frank

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Frank,
   Wat leuk dat je overweegt om Crystal Red garnalen te nemen! Dat zijn zeker mooie garnaaltjes. Guppy’s en Crystal Red garnalen gaan prima samen; daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Verder is het belangrijk dat je een watertemperatuur tussen de 20 en 26°C hebt en een pH tussen de 6,2 en 6,8. Het is verder het beste om minimaal 15 Crystal Red garnalen in je aquarium te doen. Naast mos, zijn houtstronken ook erg fijn voor je garnalen. Hopelijk hebben we hiermee je vragen voldoende beantwoord!

 16. Gerda zegt

  Het boekje is niet meer leverbaar via bol.com.
  En ik probeer te kweken met de crystal red en black maar het gaat niet super.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.