fbpx

Aquarium verlichting, wat je echt moet weten!

Aquarium verlichting heeft grote invloed op je plantengroei én algengroei. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, te veel aquarium verlichting wordt vaak overschat. Deze gedachte ontstaat vanuit het idee dat veel aquarium verlichting goed is. Het tegendeel is waar. Aquariumplanten functioneren door de bocht genomen beter met minder aquarium verlichting dan met meer. Kies daarom altijd voor het zekere dan voor het onzekere en schroef de aquarium verlichting terug. Lees ook eens de blog over aquarium Led verlichting voor meer informatie.

Tijd voor nieuwe aquariumverlichting?

Geen idee welk merk aquariumverlichting goed is? Kijk dan eens naar merken zoals Juwel en Eheim. Dan weet je zeker dat je goed zit. Wist je dat er heel wat toffe opties voor aquarium verlichting zijn? Kijk maar eens wat er allemaal te vinden is. Zelf ben ik erg fan van decoratie verlichting omdat zoiets een fantastisch effect op je aquarium heeft. Ik gebruik de Bubble air verlichting voor mijn onderwater vulkaan.

Aquarium verlichting
Aquarium verlichting

Te veel aquarium verlichting

Door de intense belichting gaan je aquariumplanten harder groeien en worden de voedingsstoffen sneller verbruikt. Hoe feller en langer de aquarium verlichting, hoe meer bemesting en CO2 je aquariumplanten dus nodig hebben.

Al snel zullen de benodigde bouwstenen om te groeien niet voldoende meer aanwezig zijn. Vul je dat onvoldoende aan, dan zullen je planten allerlei symptomen krijgen en slecht groeien. Gevolg: algen explosie.

Tip: Je kunt grofweg de juiste hoeveel Watt uitrekenen door de Watt per liter regel te gebruiken. Of eigenlijk, tussen de 0,5 en 1 Watt per liter is meer dan voldoende. Let op! Dit is een grove indicatie. Gebruik een zogeheten PAR-meter als je het echt precies wilt weten.

Te weinig aquarium verlichting

Te weinig aquarium verlichting leidt tot een te zwakke groei van je aquariumplanten. Vooral de moeilijkere planten zullen het daar moeilijk mee hebben. Bijvoorbeeld de rode aquariumplanten. Hierdoor zal de zuurstofproductie dalen en dat kan vervelend zijn voor je tropische vissen. Deze aquariumvissen zullen dan naar lucht ‘happen’. Slecht groeiende planten hebben overigens vaak andere oorzaken dan aquarium verlichting. Vooral plantenvoeding in je aquarium heeft daar grote invloed op.

Tip: Last van algen zoals draadalg of baardalg? Schroef je aquarium verlichting terug naar 6 uur per dag.

Hoeveel aquarium verlichting is nodig?

De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.

Hoe vaak moet je de aquarium verlichting vervangen?

Controleer elk jaar de verlichting. Als je TL-buizen hebt dan is het goed te weten dat deze op den duur slijten. Ze geven nog wel licht maar de intensiteit is niet voldoende om de aquariumplanten voldoende te voeden. Eens per jaar, anderhalf jaar dien je de buizen te vervangen. Voor LED geldt dit overigens niet, deze lampen gaan vele jaren (>10) mee.

Vaak zorgt condens of kalk ervoor dat er een ‘laagje’ over de lamp heen komt. Vergeet dus niet de lamp schoon te maken. Doe dit voorzichtig met een sponsje met lauw/warm water, zodat de lamp niet beschadigd.

Tip: Als je meer dan één lamp moet vervangen, vervang er dan elke week één. Als de lichtintensiteit plots teveel verandert, geef je algen kans te groeien.

Haal je aquarium weg bij direct zonlicht

Thuis doe je het licht aan als het buiten donker wordt. Bij aquaria gaat die vergelijking niet helemaal op. Het lijkt een voordeel je aquarium bij het raam te zetten zodat je het natuurlijk licht kunt gebruiken en geen kunstlicht nodig hebt. Dit is niet het geval. Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium. Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed. Houd je aquarium dus uit de buurt van het raam of hang het gordijn er voor.

Uitgangspunten over aquarium verlichting die je moet weten

 • Veel aquarium verlichting kan, maar zorg dan ook voor voldoende voedingsstoffen en CO2 toevoer.
 • Verder geldt dat hoe minder CO2 je aquarium bevat, hoe minder verlichting je nodig hebt. Planten hebben immers CO2 nodig als ze gaan groeien en als dat er onvoldoende is groeien er vooral algen. En dat wil je nou net niet hebben.
 • Verschillende soorten aquariumplanten hebben een verschillende behoefte aan licht. Voor de meeste rode aquariumplanten geldt dat ze een sterkere lichtbehoefte hebben dan groene aquariumplanten.
 • Vissoorten vragen om een inrichting die bij hen past. Een veelvoorkomende fout is dat er lukraak aquariumvissen bij elkaar worden gezet. Voorkom dat omdat elke vissengroep verschillende eisen aan zijn omgeving stelt. Je zult zien dat je vissen zich prettiger gaan voelen bij de voor hen juiste hoeveelheid licht en dat komt je aquarium en de levensduur van je vissen weer ten goede!
 • Het is verder altijd aan te raden gebruik te maken van een bedekte achterwand zodat er geen licht doorheen komt en er echt sprake is van donkere schuilmogelijkheden voor aquariumvissen. Als bodembedekking kun je ook het beste donkerkleurig grind of een fijne kiezelsoort nemen.
 • Wat vaak voorkomt bij aquariumplanten is dat ze netjes in het aquarium worden gezet, even groeien en er dan mee stoppen. Komt je dat bekend voor? Grote kans dat het ligt aan je aquarium verlichting (of je waterwaardes of aan voedingstekort).

Soorten aquarium verlichting

Je kunt je aquarium op veel manieren verlichten. De meest voorkomende aquarium verlichting typen zijn TL-verlichting, HQL-verlichting (halogeen) en LED-verlichting.

TL-verlichting is het meest toegepast en in aanschaf het voordeligste. In verband met het verlies van licht is het belangrijk bij TL-verlichting een aquarium te hebben dat niet dieper is dan 50 cm.

Halogeenverlichting en LED-verlichting zijn duurder, maar leveren mooier en intenser licht op. LED-verlichting is duurder om te kopen maar verbruikt minder energie en de lampen gaan langer mee.

Weetje: reflectoren boven je aquarium lampen kunnen de aquariumverlichting wel met 80% verhogen.

Tot slot!

De aquarium verlichting zit meestal in de kap. Een andere optie is LED spotverlichting, die je in het aquarium zelf aanbrengt. Je creëert hiermee “highlights” in je aquarium en dat geeft mooie effecten. Een andere kleur LED-lamp is een optie, maar denk bijvoorbeeld ook aan een rood spotje in een vulkaan in je aquarium. Samen met een bruissteentje geeft dat een spannend effect.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over aquariumverlichting? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

82 Reacties
 1. Eveline Osewoudt zegt

  Ik heb nu een Nano Dennerle 30 liter aquarium en heb een Twinstar Light B-Line lamp en ingesteld op 1% tot 12 uur, 12-16 uur 15%, 16-20 uur 10% en daarna weer 1% tot 22 uur. Ik ben deze nog aan het indraaien (net 3 weken) voor blue dreams garnalen (zitten nu in een kleiner aquarium), maar toch hebben nu een aantal planten het niet gered in het aquarium. 1 roze/rode hoge plant heeft het niet gered (nu ook te horen gekregen dat deze erg lastig te houden zijn dus niet aangeraden worden als beginner). Vond hem wel erg mooi. En in-vitro pogostemon erectus heeft het ook niet gered (bruin geworden en eruit gehaald). Derest gaat nog wel. Iemand tips wat ik kan doen? En welke planten wel geschikt zijn? Ik had JBL vloeibare voeding gedaan, maar dat wordt ook afgeraden en aquarium gewoon te laten draaien met elke week verversen. Graag ontvang ik wat tips. Ik ben nog een beginner en weinig ervaring ermee. Heb eventueel wel een foto hoe het er nu uitziet. Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Ha Eveline, begin eens met wat eenvoudige, gemakkelijke planten. Belgisch groen, sterretje, vaantjesplant, eikenbladbaren, Javavaren en Anubias zijn soorten waar je wel mee kunt beginnen. Plantenvoeding kan, maar in kleine bakjes een derde van de aanbevolen hoeveelheid. Rode planten zijn over het algemeen lastig, op een enkele Ludwigia soort na. Succes ermee!

 2. pieter vlemminx zegt

  zijn er aquarium computers waar je alle benodigdheden op aan kan sluiten

  1. Aquariumfans zegt

   Jazeker. Het hangt af van de verlichting natuurlijk maar je hebt bijvoorbeeld de Easy LED control. Succes en groet!

 3. JAN zegt

  Interessante blog!
  Ik heb een 60 liter bakje van Ciano (60x30x34 cm) waarbij meegeleverd was
  LED-verlichting (8W – 18VDC).
  Deze verlichting is wit en vind ik wat ‘saai’

  Nu is er voor dit aquarium een aanvullende led verlichting bij te bestellen met rode en blauwe leds
  Kleurtemperatuur: 6300K (8W -18VD)

  De witte ledverlichting die ik al heb, vind ik al best fel…de drijfplanten lijken het ook niet fijn te vinden……zou zo’n aanvullende rood-blauwe verlichting dan niet teveel van het goede worden?

  Het zou samen dan 16 watt zijn…volgens jouw indicatie van 0,5 tot 1 watt per liter zou het dus moeten kunnen…of bedoel je een ander soort wattage dan LED?

  1. Aquariumfans zegt

   Watt geeft het verbruik van de lamp aan. Aanvullen met rode en blauwe LEDS kan, Maar je zou die ook in plaats van kunnen gebruiken. Kwestie van uitproberen. Praat eens met de leverancier van de lampen. Groetjes!

 4. Lalena zegt

  heb een SuperFish Panorama 60 liter aquarium en de lichtbak is kapot. Hij wordt niet meer gemaakt en een nieuwe lichtkap is dus niet mogelijk maar ook te duur. Want ik heb er maar 2 garnalen in. En ik verzorg ze netjes totdat ze overlijden (inmiddels zijn ze ruim 9 jaar oud!) Ik wil wel betere verlichting dan het studeerlampje dat ik naar de bak schijn, maar wat kan ik het beste doen. Ik heb onderwaterledstrips gezien van Superfish, geeft zoiets voldoende licht? Er zit ook maar 1 plantje in.

  1. Aquariumfans zegt

   In jouw geval zou ik me over de verlichting maar niet al te druk maken. Ik zou kiezen voor de goedkoopste oplossing die er op je pad komt. Succes !

 5. Kees zegt

  Is het oke om de lampen 2 keer op een dag aan te doen? Dus bijvoorbeeld van 6 tot 10 sochends en van 18 tot 22 savonds

  1. Aquariumfans zegt

   Dan creëer je voor je vissen toch wel een rare dagindeling. Ze zullen er wel aan wennen, maar ik zou de voorkeur geven aan van 08.00-12.00u en dan van 13.30 -23.00u. Daar reageren planten vaak ook wel goed op. Groetjes

 6. Jesse zegt

  Bedankt voor de nuttige informatie! Ik heb nog één vraag naar aanleiding van dit verhaal. Wij hebben een schakelaar voor de verlichting. Ik las dat ong. 12 uren verlichting een goede standaard is (afhankelijk van de variabelen). Zou het dan verstandig zijn om die schakelaar te gebruiken en om de 12 uur aan/uit te laten gaan? Of kan je het beter handmatig doen? Indien we minder dan 12 uur doen en met de schakelaar werken krijg je onregelmatige tijden (bijv. 8 aan – 8 uit – 8 aan, dan heb je de verlichting soms nachts aan).

  Alvast bedankt voor de uitleg! Geweldig wat jullie doen zo.

  1. Aquariumfans zegt

   Je zegt niet wat voor soort verlichting je hebt, maar het schakelen via een tijdklok is het meest voor de hand liggend. Daarmee kan je de aan en uit tijden nauwkeurig regelen. Heb je meerdere lampen dan kan je als je wilt meerdere klokken voor verschillende tijden gebruiken. groetjes

 7. Dick Heenck zegt

  Ik had problemen met te felle verlichting in mijn juwel aquarium met multiledverlichting, veel algen, ik heb als oplossing (een buisje gemaakt van vliegengaas) en er omheen geschoven, binnen twee weken was de alg verdwenen, (planten blijven ook goed doorgroeien) ik heb de buisjes gemaakt door vliegengaas om een aluminiumbuisje (zelfde doorsnede als lampen) te wikkelen met 1 cm overlapping en dat met een verfbrander/fone met zo’n schild er voor aan elkaar te smelten. Doordat er overlapping is kan je het ook nog eens verdraaien zodat je het nog verder kan dimmen. Mogelijk kan iemand er wat mee. Groetjes Dick

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dick!

   Dank je wel voor je uitleg, altijd goed om te lezen. Zo helpen we elkaar verder Groetjes!

 8. Frans Verreck zegt

  goede morgend
  ik ben overgeschakeld op led verlichting met als gevolg dat zowel mijn planten ruiten en bodem bruine neer slag vertonen daar ik dacht aan bruine algen heb ik de verlichtingstijd verlengd zonder gevolg planten bij geplaatst anti algen middel gebruikt maar niets dat helpt ben ten einde raad bak is een Rio 125, en een Primo 110
  groeten Frans

  1. Aquariumfans zegt

   Heb je wel de juiste LED? Je verlichting zou overeen moeten komen met de oude TL8: type Philips 830 en 840. Succes vooral!!

 9. Essie zegt

  Sinds vanochtend heb ik een HPV Goldline in mijn Jewel rio125 bak geplaatst. Nu is mijn vraag wanneer ga ik voeren in het 10 uurs schema. Voorheen deed ik het een uur voordat de lampen uit gingen. Dank alvast.

  1. Aquariumfans zegt

   Het is aan te bevelen om liever vroeg in de morgen te voeren. Bij voorkeur een uur na ‘zonsopgang’. De vissen kunnen het voedsel als energie gebruiken in hun actieve periode. Het kort voeren voordat het licht uitgaat bevordert een slechtere vertering en leidt eerder tot vervetting.

 10. Jolien zegt

  Ik heb momenteel last van baardalgen. Ik heb een BK van 200 liter en heb van de professionele winkel led-verlichting hvp aqua 72 watt , 24v gekregen. Daar heb je zo programma’s in en ze hebben mij aangeraden mode 6 Amazon te nemen. Iemand tips om dit eventueel aan te passen want wellicht is dit misschien niet ideaal? Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Het nadeel van LED zijn de vele instelmogelijkheden. Het blijft experimenteren om de voor jouw aquarium gunstige instellingen te selecteren. Beging met weinig licht en schaal op naar meer. Houd ons op de hoogte! Groetjes

 11. oscar zegt

  Beste,
  Ik heb sinds kort een juwel helialux 1500 led 54w aangeschaft (2e hands) zat geen adapter bij…
  Nu ben ik een adapter aan het zoeken maar deze zijn 5-polig zowel voor de gewone 1500 als de 1500 spectrum!
  Mijn helialux 1500 heeft een 3-polige stekker ook de Day and Night controller.
  Kan iemand mij helpen, krijg de juiste adapter niet gevonden.

  gr,
  Oscar

 12. Rox zegt

  Ik heb een vraag… Heb 2 leds trips voor aquarium van 60 cm gekocht met controller. In het midden heb ik al koud wit van aquarium zelf. Gekocht een Rgb en warm wit strip… Hoe kan ik die het beste plaatsen? Voor of achter de Rgb strip. Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt het beste de grootste hoeveelheid licht aan de voorkant van je bak hebben. Ik hoop dat hiermee jouw vraag in enige mate beantwoord is. Anders hoor ik het wel. Groetjes!

 13. juc zegt

  hoi als men aquarium licht wat langer aan laat staat bvb 12 uur is dat dan schadelijk voor vissen want een paar keer heb ik mijn verlichting wat langer aan gelaten toen gingen er ancistrussen longfins van mijn dood zou het mischien door het verlichting komen ??

  1. Aquariumfans zegt

   Over het algemeen hebben vissen geen probleem met de belichtingsduur. Maar ik zou verlichting niet langer dan 10-12 uur laten branden. Wat wel het geval kan zijn is dat als gevolg van de lange belichtingsduur en de vissen weinig schuilgelegenheid hebben, er stress kan ontstaan. Deze stress kan op den duur wel tot slachtoffers leiden. Groetjes!

 14. Ariën zegt

  Hoi! Ik heb Eheim led verlichting in m’n aquarium en kan hiervan zelf de positie bepalen, vooraan/midden/achteraan. Ik heb wat voorgrondplantjes staat maar verder voornamelijk achtergrond planten.

  Waar kun je het licht het beste positioneren? Of is dat alleen een kwestie van smaak over hoe de belichting het mooiste uitkomt?

  1. Aquariumfans zegt

   De plaats van de verlichting is op zich wel belangrijk. Persoonlijk zou ik kiezen voor het midden, of iets van het midden naar achteren. Planten hebben altijd de neiging om naar het licht toe te groeien. Als de verlichting voorin zou zitten krijg je achtergrondplanten die schuin naar voren gaan staan om bij het licht te komen. Plaats je de verlichting achterin, dan legt dat licht heel erg de nadruk op de achtergrondplanten waardoor veel diepte effect verloren gaat. Ook kunnen je voorgrondplanten dan licht tekort komen. Succes ermee. Je kunt altijd nog een beetje schuiven met de verlichting om de effecten iets bij te stellen. Groetjes

   1. Arien zegt

    Dank voor je reactie, ik ga ermee experimenteren. 🙂

 15. Ruben zegt

  Hallo! Super al die informatie, veel geleerd. Echter heb ik een vraag. Ik heb een heel klein aquarium (30x20x20). Er staan redelijk wat plantjes in waaronder o.a. 2 grassoorten , anubias bonsai, wat javamos, staurogyne rubescens. Ik heb bij sommige een rootstick gestoken en ik heb een flesje colombo flora grow) het draait net 2 dagen dus qua groei kan ik nog niet veel zeggen.

  Erboven hangt een kort RGB waterdicht ledstripje. Nu vroeg jk mij af aan de hand van je artikel over LED: die strip kan ik in wit zetten, of in een paar rode/groene/blauwe tinten. Maar, kleuren mengen kan niet. Ook kan ik niet bijvoorbeeld 2 lampjes blauw, 2 lampjes rood en 4 lampjes wit doen. Daarom vroeg ik mii af, kan ik om de plantengroei te stimuleren (liefst natuurlijk zonder de algen teveel mee te stimuleren) ook de led voor een paar uurtjes rood, een paar uurtjes blauw en een paar uurtjes wit aanzetten? Ik kan het overigens wel dimmen.

  Zo ja, wat zou de verhouding zijn (staat niet bij een raam, ontvangt wel een beetje daglicht maar geen zon).

  Alvast enorm bedankt!
  Groeten, Ruben

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Ruban, er is over die kleurverhoudingen nog niet echt heel erg veel voor aquariumhouders bekend. Wel weten we dat blauw en rood en ook een klein beetje groen stimulerend werken. Ik zou merendeel wit doen en een klein beetje rood en blauw en nog minder groen. Bijvoorbeeld: wit: 70%, rood 15%, blauw 10% en groen 5%. Maar dan wel liefst door elkaar, minstens 8 – 10 uur per dag. Groetjes

 16. Van Cauwenberg Paul zegt

  Beste,

  Sinds een jaar heb ik een Biorb gekocht met een inhoud van 45 l met daarin een achttal Chinese Danio’s.Eigenlijk gaat alles heel goed met een zeer beperkte sterfte.

  Ik vraag me af hoeveel uren per dag de verlichting moet aanstaan, rekening houdend dat de inrichting bestaat uit plantjes en sierstukken uit kunststof .
  Nu zet ik de verlichting lukraak aan en ook wanneer het overdag wat minder licht is in huis.Tijdsduur onbeperkt.
  Hierbij gebruik ik zowel het gewone witte licht als alle andere kleuren die kunnen ingesteld worden.

  Bij de Biorb Led – verlichting kan er ook gekozen worden voor de lichtinstelling per periode: 8u – 10 u – 12u en 14u.Is het misschien raadzamer om voor elke dag zo’n periode in te stellen ? Zo ja, mag zo’n periode gelijk wanneer overdag ingesteld worden of telkens dagelijks op eenzelfde tijdstip om zo een regelmaat te bekomen.
  Graag jullie deskundig advies.
  Bedankt op voorhand.
  Met de beste groeten,

  Paul

  1. Aquariumfans zegt

   Planten hebben zo’n 8 uur per dag maximaal licht nodig. Omdat wanneer het licht uit is de planten geen CO2 gebruiken, maar de bacteriën die wel produceren, wordt vooral in dicht beplante aquaria soms een pauze tussen de middag van 1 – 1,5 uur ingesteld om de C)2 weer wat op peil te brengen. 3-4 uur ’s morgens en 3-4 uur ’s middags licht is een goede hoeveelheid. Een vast starttijdstip voor de verlichting is aan te bevelen. Groetjes!

   1. Van Cauwenberg Paul zegt

    Beste,
    Bedankt voor uw reactie.
    Ik wil nogmaals opmerken dat mijn vraag betrekking heeft op een Biorb ( 45 l), met planten en sierstukken in kunststof.
    De uitleg die ik van jou krijg heeft betrekking op een aquarium met echte planten, als ik het goed begrijp.
    Kun je me dan ongeveer zeggen hoeveel uren per dag de verlichting moet werken ?
    Met vriendelijke groeten

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Paul, ik snap wat u bedoeld. In dat geval zou ik de lichtinstelling op 10 of 12 uur houden en daarin een modus vinden om regelmaat te houden. Dat is belangrijk voor het leven in het aquarium. Veel groetjes!

 17. Frank zegt

  Hi, ik heb een Juwel 60x30cm met een TL zonder reflector die ik ga opstarten. Moet ik dat nu nog zonder reflector doen en eerst aankijken hoe de plantengroei verloopt of opstarten gelijk met een reflector op de TL?

  1. Aquariumfans zegt

   Het is verstandig met wat minder licht op te starten dus die reflector zou ik later plaatsen. Maar langer dan 3- 4 weken zou ik er niet mee wachten. Goed observeren is belangrijk in de opstartfase. Groetjes

 18. Arthur zegt

  Hallo iedereen,
  ik heb een cayman 110pro met 2TL lampen van 39W die werken met een ballast.
  Ik wil overschakelen naar LEd verlichting.
  Hoe gaat dit in zijn werk, ik heb gelezen dat ge de ballast al moet kort sluiten of verwijderen….

  mvg Arthur

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Arthur, sommige dingen kan je het beste uitzoeken met je plaatselijke aquariumleverancier. Daarnaast zijn aquariumverenigingen hartstikke handig en geschikt om vooral dit soort problemen mee op te lossen. Zonder de kap te kennen en zonder te weten welke LED je zou willen installeren zou ik zeggen: sloop de TL eruit, ga in gesprek met een LED leverancier en kijk wat er in jouw kap past en monteer dat erin. Met wat siliconenlijm, 4 schroeven en vier moertjes moet je een heel eind kunnen komen lijkt mij. Zorg er alleen voor dat water en elektriciteit goed gescheiden blijven van elkaar. Groetjes!

 19. Aquariumfans zegt

  Er bestaat geen standaard informatie over de juiste LED verlichting. Daar worstelen alle top aquarianen mee. Men is nog zoekende naar de ideale oplossingen. Wel worden er vorderingen gemaakt. Groetjes

 20. Rianne zegt

  Hallo,

  Even een vraagje mbt overgang naar led-verlichting. De vraag is hier al gesteld maar geen antwoord op gegeven. Kan ik mijn tl verlichting vervangen door gewone led-tlverlichting van ongeveer 13euro. De buizen zijn 3000 en 6500 Kelvin en de Lumen komen samen rond de 3500 wat dat ik goed is voor een 200liter aquarium. Graag uw antwoord.

  1. Aquariumfans zegt

   Je kunt de TL het gemakkelijkst vervangen door soortgelijke LED TL-verlichting met dezelfde kleurnummers als die je nu hebt. Deze lampen zijn nu goed vergelijkbaar, passen in de gewone lampvoeten en worden steeds beter en goedkoper. Je moet de starter verwijderen en 1 lampvoet aansluiten met plus en min en de ander lampvoet afkoppelen en enkel als steun gebruiken. Groetjes

 21. guy vroman zegt

  Hoi
  Ik zoek dringend de juiste informatie over LED licht. Mijn T5 lampen moeten vervangen worden en wil overgaan naar LED. Nu zitten er T5 Daylicht amazon in. mijn aquarium is 120 cm x 054×040. Wil een helder licht in mijn aquarium. De beplanting is middelmatig, gaat over een gezelschapsaqua(onderwaterwereld in rubriek Inspiratie)
  graag dringend een antwoordje terug
  Mvg

 22. Pruissen zegt

  Geachte..

  Mijn vraag is of mijn verlichting in het aquarium altijd vanaf boven moet komen of kan ik ook voor verlichting kiezen die ik in het aquarium zet zonder verlichting van bovenaf

  1. Aquariumfans zegt

   Verlichting hoort altijd van boven te komen. Daar reageren vissen op. Wanneer je verlichting onder een hoek gaat plaatsen zullen vissen de neiging vertonen om met hun rug in de richting van het invallende licht te gaan zwemmen. Groetjes

 23. EyVisons zegt

  Hallo allemaal,

  Toch paar dingen die denk gezegd moeten worden.

  Aquarium planten en licht.
  Aquarium planten worden voor 80% gekweekt boven het water. En gebruiken dus zelfde licht als elk ander plantje. Hoe zit dat nou. In de natuur staan deze planten in het natte seizoen onder water. Meeste van jullie zullen een zuid Afrikaans of Amerikaanse aquarium hebben. Rond de evenaar is 12 uur licht. Als je ooit in buurt van evenaar ben geweest weet je ook dat de schemer tijd erg kort is.
  Wat houd dit in. Meer dan 12 uur licht aan is onnodig en niet zuinig. Kleur felheid van het licht is rond de evenaar intenser. Blauw en rood licht bevorderd de groei van planten. Snachts vollop blauwe led strip aan zal dus alg groei veroorzaken. Ook zien vissen blauw licht beter is als nacht verlichting groen te kiezen. Dit is een kleur alg en planten niets mee doen (vandaar dat ze groen zijn).

  Led strips speciaal voor aquarium. Wat een onzin kies gewoon een ip66 strip ivm vocht en kies juiste kleur licht in Kelvin.
  Ook zijn er zat speciale planten led strips te koop die kunnen natuurlijk net zo goed boven je aquarium.
  Voor welke kleur Kelvin je moet gebruiken is zat te vinden op het web. Google is your friend.

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Dankjewel voor het delen van deze info. Probleem is dat ieder aquarium te maken heeft met een enorm aantal variabelen waardoor ieder aquarium anders regeert op bepaalde zaken. Natuurlijk moeten we altijd kijken naar wat er in de natuur gebeurt, maar heel vaak is dat lastig toe te passen in ons glazen bakje. Maar het zijn wel nuttige opmerkingen. Dankje daarvoor!

 24. Petra zegt

  Reptio Glo 5.0 15 watt als aquariumverlichting kan dat ?
  ik heb Neons, zalmkopjes, guppys met kleine visjes en een Black molly in mijn aquarium
  wat voor gevolgen heeft deze verlichting ?

  1. Aquariumfans zegt

   Ik heb even moeten googelen om erachter te komen wat voor lamp dat is. Deze lamp is ontwikkeld voor boven terraria en levert ook UVB. Ik zou hem niet boven een aquarium zetten. Dat zeg ik vanwege het mogelijk steriliserend effect van de UV. Groetjes

 25. Jos Peeters zegt

  De verlichting in een aquarium moet tussen 12 en 14 uur per dag branden, dit heeft te maken met de lange dagen in de tropen waar onze planten immers meestal vandaan komen. Een tropische dag duurt gemiddeld 14 uur, dus aan 8 uur verlichting heb je niet genoeg.

  1. Aquariumfans zegt

   Over het algemeen is 12 uur de norm. Daar komt dan een opstart en afbouwtijd bij. 8 uur is dan kort, maar komt in de buurt. Hangt ook af van het soort planten met veel of weinig lichtbehoefte. Goed observeren en kijken hoe de planten reageren is belangrijk. Groetjes

 26. Arelya zegt

  Hoi. Kan je een gewone led tl kopen van rond de 10 euro om deze ipv de ouderwetse tl lamp te plaatsen. Of moet je echt een duurdere led tl kopen speciaal voor aquarium? Deze zie ik voor een 100 euro en vind ik erg prijzig.

  1. Aquariumfans zegt

   De LED-TL buizen worden steeds goedkoper en beter van kwaliteit. Ze zijn er nu ook in de kleuren van de nu reguliere lampen zoals kleur Philips 830 en 840 en 865. Prima alternatieven. Groetjes

 27. Coen zegt

  Volgende gemerkt met blauwe nachtledverlicgting is dat me algen dit fantastisch vonden. Wat opzich logisch is want planten en dus ook algen gebruiken blauw licht. Dus ik dacht ik ga over op groene nacht verlichting. Doordat ik gebruik maak van RGB strip naast witte en helder wit en blauw. Heb ik nu dus groene nachtverlichting.

  iemand anders al ervaring met groene nachtverlichting.

  1. Aquariumfans zegt

   Algen en verlichting heeft invloed op elkaar dus dat klinkt logisch. Ben wel benieuwd hoe je ervaringen nu zijn? Laat het me weten! Groetjes

 28. Hennie zegt

  Mag CO2 draaien zonder verlichting

  1. Aquariumfans zegt

   Het mag, maar als het donker is maken de planten zelf CO2 aan. Daar is de middagpauze voor. Maar ik zou de CO2 op de klok schakelen en ’s nachts uit laten gaan. Groetjes

 29. Jessica zegt

  Goedendag,
  Mijn aquarium staat op een lichte plek in huis. Niet in het zonlicht. Moet ik dan ook de verlichting 8 uur aanzetten?
  Groet Jessica

  1. Aquariumfans zegt

   Planten houden ervan om verlichting van boven te krijgen. Dus ik zou zeker beamen: Ja !

 30. Diederich zegt

  Hallo aquarium liefhebbers.
  Er is veel geschreven en bekend over de duur dat verlichting aan “moet” staan, welke kleuren licht gebruikt kan worden en wat voor effect deze kleuren hebben op planten en dieren enz. enz.. Wat ik nergens kan vinden is hoelang de verlichting uit gezet moet blijven. Het dag en nacht ritme is voor mens en dier belangrijk en daar hoort toch ook het verschil in dag en nachttijden bij? Kan iemand mij daar een antwoord op geven? Groeten Diederich

  1. Aquariumfans zegt

   Wanneer de verlichting 12 uur moet branden blijft er weinig meer dan 12 uur over om die uit te laten staan. Of zie ik dat verkeerd? Groetjes

 31. David zegt

  Hallo,

  Mijn probleem is dat onze woning (type loft) zuid georienteerd is met een groot opervlakte van ramen, en allemaal witte muren.
  Onze 30L aquarium krijg zelf in deze periode veel zonlicht.
  We hebben deze minder dan een maand gekocht en er is al overal algen te zien…
  Wat kunne we daar tegen doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Je geeft zelf al aan waar het probleem zit en daar moet je dan ook de oplossing zoeken. Luxaflex of lamellen kunnen een oplossing bieden. 30 liter is nog wel verplaatsbaar. Zoek eens naar een gunstigere plek voor dit aquarium. Sterkte en succes !

 32. Roland zegt

  Ik heb een Ferplast Cayman 110. Daarin zitten twee T8 30w buizen van Dennerle.
  Wat ik nergens kan vinden, is welk type buis je waar hangt.
  Ik heb daylight nu voorin en tropical plant achterin.
  Is dat de goede plaats cq volgorde?
  Meeste planten staan achterin.
  Verder heb ik nu op advies van aquarium specialist in dierenwinkel de verlichting op 12 uur aan met een pauze van 2,5 na 3 uur (10 uur aan en om 22 uit, met pauze/uit tussen 12 en 15) en dan een bio-Co2 set om plantengroei te bevorderen, pH van 8 omlaag te brengen en algen tegen te gaan.
  Is dat verlichtingsplan goed of moet dat korter?
  Graag jullie mening/advies.

  1. Aquariumfans zegt

   Voor zover ik kan nagaan is er niks mis met dit verhaal. Wanneer je over een bio CO2 set beschikt zou de pauze tussen de middag wat korter kunnen. Maar alles met elkaar klinkt het als een heel zinnig advies. Groetjes!

 33. Angela zegt

  Hoi, ik heb voor een aquarium van 60x30x30 een T8 Day-Lite verlichting, 15 watt van Juwel.
  Is dit voldoende voor de plantjes en toekomstige vissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Angela,
   Jouw aquarium heeft een verlichtingsopbrengst van 810 lumen nodig. Dat is omgerekend zo’n 60 á 70 Watt. 3 TL-buizen van 28W zijn dan dus ruim voldoende. 15 Watt (afhankelijk van de hoeveelheid buizen natuurlijk) is dus te weinig. Succes!

 34. dik de ritter zegt

  ik heb nieuwe tl buizen gekocht maar nu blijven ze knipperen wat kan ik daar aan doen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dik! Wat vervelend. Dat zal zeer waarschijnlijk aan de starter liggen. Kijk daar eens goed naar. Het kan ook zijn dat je lampen te oud zijn geworden. Groetjes!

 35. Esther zegt

  Ik heb een vraag over het terugschroeven van de aquariumverlichting naar 6 uur. Op welk tijdstip kan ik dan het beste de aquariumverlichting aandoen? Mijn gordijnen zijn eigenlijk altijd dicht aan de kant waar het aquarium staat, omdat de zon aan die kant opkomt…

  Ik wil eigenlijk de verlichting aan hebben als ik er zelf ook wat aan heb (dus meestal ’s avonds als ik thuis ben 🙂 ), maar raken mijn vissen en planten dan niet ontregeld door een raar tijdstip van verlichting?

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Esther! Wil je toevallig je verlichting terugschroeven omdat je last hebt van algen? 😉 Normaal gesproken is 6 uur wel erg weinig hoor. Je kunt beter je aquarium verplaatsen naar een plek waar geen direct zonlicht is en dan wel de gordijnen open doen. Het maakt ook niet zoveel uit hoe je de timer instelt, als de verlichting maar een goede regelmaat heeft. Ik zou dan vooral het aquarium aanzetten in de uren dat je ernaar kijkt. Zelf houd ik altijd het dagritme aan, dat lijkt me het beste. Maar als jeje gordijnen dicht hebt, maakt dat niet zoveel uit 😉 Groetjes!

 36. SAHIN zegt

  hoi ik had een vraagje, we hebben nieuwe lampen in ons aquarium gezet en normaal ging hij denk ik om 10 over half 10 uit maar nu gaat ie niet uit. wat kan ik er aan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sahin! Waarschijnlijk moet je nog de timer aanzetten. Ook doen hoor, onregelmatig licht, overbelichting of onderbelichting is niet goed voor je aquarium. Groetjes!

 37. alain simoens zegt

  hallo ,moet de verlichting de hele dag op ? bedankt voor reactie , mvg , alain

  1. Aquariumfans zegt

   Beste alain,
   De gemiddelde verlichting in een aquarium brandt 8 uur. Iets langer of korter maakt niet zoveel uit. Regelmaat is echter wel belangrijk. Als bijvoorbeeld om 14.00 uur je verlichting aangaat en om 22.00 uur weer uit, zorg er dan voor dat dit elke dag zo is. Een schakelklok is hierbij lekker makkelijk. Succes!

   1. Deirdre zegt

    Hey!
    Mijn aquarium staat nu dagelijks op van 6 tot 14 u. Ik was een vroege vogel maar nu ik van werk veranderd ben sta ik dus later op waardoor ik mijn vissen niet meer zo vaak kan bewonderen 🙂 mijn vraag is dus kan ik mijn licht aanpassen naar 14 tot 22 u en doe ik dit langzaam aan?

    1. Aquariumfans zegt

     Natuurlijk kan dat. Het meest diervriendelijk is om het met tussenpozen van enkele dagen in drie of vier stappen te doen. Succes !!

 38. flip zegt

  Hai
  ik heb een vraag over gewone TL verlichting.
  Ik heb een bak van 230×49 met verschillende soorten planten, groene en rode en daarin natuurlijk de vissen.
  Hoeveel en welke soorten TL verlichting moet ik gebruiken om optimaal planten groei te hebben en natuurlijk goed is voor die vissen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Flip,
   Dat is een lastige vraag! Er zijn namelijk verschillende soorten TL-verlichting. Verder is het natuurlijk de vraag of je al een bestaand verlichtingssysteem hebt, wil je de lampen bevestigen aan je aquarium of erboven hangen? Wat is de hoogte van je aquarium? En dan zijn er nog de verschillende merken, zoals JBL, Arcadia, Dennerle, EHEIM, Juwel, OSRAM en Sylvania. Het is een zoektocht, maar wel goed ter voorbereiding op wat je kan verwachten. Veel succes!

 39. Etienne zegt

  LED verlichting voor beplante aquaria. Steeds led units gebruiken met led’s van 1 Watt. Veel led’s hebben een kleiner wattage en zijn juist daarom niet krachtig genoeg voor het aquarium. Er zijn ook led units te koop met een hoger wattage per led. Deze zijn echter uitsluitend geschikt voor planten arme of plantloze aquaria (cichliden – zee aquaria). Voor dat je led’s kan gebruiken heb je een adaptor nodig. Dit om de netspanning van 230 Volt om te zetten naar 12 Volt. Hier pas kunnen dan de led units worden op aangesloten. Tussen de adaptor en de led units kan er dan verder een controller worden geplaatst. Hierbij wordt het dan mogelijk om via een afstandsbediening op de display van de controller de lichtsterkte of de verlichtingsuren tijdens de dag in te stellen. En verder nog voor wat de kleurcombinaties van de led units voor beplante aquaria betreft. Een combinatie van een unit rood-wit (bij mij 4500 Kelvin) en een unit wit-blauw ( bij mij 8000 Kelvin) is zoals gebleken zeer gunstig voor de plantengroei. Deze zijn bij mij in gebruik sedert november vorig jaar en ik heb een grote verscheidenheid aan planten in het aquarium. Alle 23 soorten doen het hierbij gewoon uitstekend.

  1. Aquariumfans zegt

   Dankjewel, deze tekst is voor mij een welkome aanvulling op LED-verlichting. Ik hoop dat veel mensen er kennis van zullen nemen. Groetjes!

 40. demy zegt

  beste
  ik had even een vraagje ivm led verlichting . ik wil graag starten met echte planten maar ik heb nu enkel ledstrips inhangen die je bv in de ikea koopt voldoet dit aan de normen of spreekt u dan echt van led verlichting die er speciaal voor gemaakt is ? mvg demy

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Demi, wat je het beste kunt doen is LED verlichting kopen die ook daadwerkelijk geschikt is voor het aquarium. Dit omdat deze speciaal afgestemd zijn op de lichtbehoefte van het aquarium. Focus op blauw of ander type licht waardoor algen minder kans hebben, planten beter groeien etc. Hangt een beetje van je wensen en behoeften af. Heb je ons artikel over aquarium led verlichting al eens gelezen? Daarin staat nog wat meer informatie. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.