fbpx

Van een zoetwater naar een zoutwater aquarium

Heb je altijd alleen een zoetwater aquarium gehad en wil je nu graag beginnen aan een zoutwateraquarium? Lees dan dit artikel goed door. We nemen je stap voor stap mee en leggen uit waar je op moet letten bij het ombouwen van je zoetwater aquarium naar een zoutwater aquarium. Lees ook de blog over een top 10 zoutwater aquariumvissen eens. Of de top 5 zoutwater koralen voor beginners.

Een zoutwater aquarium met levend steen is erg mooi
Is het niet prachtig, zo’n zoutwater aquarium?

Het kost tijd om een aquarium om te bouwen, maar als je onderstaande stappen volgt zul je een prachtig eindresultaat hebben. Het voorbeeld van een zeeaquarium rechts, is thuis met een aantal standaard producten redelijk gemakkelijk te realiseren. Lijkt je dat wat, een zo’n zoutwater aquarium? Helemaal goed, want dan weet je nu dat het goed mogelijk is. Laten we de volgende stap gaan zetten.

Voordat je aan de slag gaat met het opzetten van een zoutwater aquarium moet je jezelf eerst een paar vragen stellen. Dat is belangrijk omdat de antwoorden grote gevolgen heeft voor de keuzes die je moet maken.

Okee, daar gaan we!

De vier belangrijke zoutwater aquarium vragen

De vier belangrijkste vragen waar je het antwoord op moet weten voordat je gaat beginnen zijn:

Vraag 1: Wat is mijn budget?

Het ombouwen van een zoetwater- naar een zoutwater aquarium zal goedkoper zijn dan het aanschaffen van een nieuw aquarium, omdat je de aquariumbak dan natuurlijk niet meer aan hoeft te schaffen. Er zijn echter wel een aantal aanpassingen nodig. Een zoutwater aquarium is over het algemeen duurder dan een zoetwater aquarium, omdat er meer apparatuur bij komt kijken en het levend steen en koraal vaak redelijk prijzig zijn. Voor een klein basis zoutwater aquarium moet je rekenen op minimaal 2500 euro. Met een gemiddeld aquarium zul je wel rond de 5000 euro uitkomen.

Vraag 2: Hoe groot moet het aquarium worden?

Een klein aquarium is goedkoper, maar meestal moeilijker te onderhouden. Doordat er minder water in zit kunnen de waarden makkelijker gaan schommelen. Denk bij het bepalen van de grootte van je aquarium ook al na over de vissen die je wilt gaan houden. Sommige vissen hebben namelijk meer ruimte nodig dan andere.

Vraag 3: Waar ga ik hem plaatsen?

Het kan zijn dat je zoutwater aquarium op een andere plek komt te staan dan je zoetwater aquarium. Het is bij het plaatsen van het aquarium belangrijk om erop te letten dat het niet te dicht bij een raam staat. Te veel daglicht is niet goed en zo mag het aquarium ook niet naast een verwarming staan in verband met temperatuurschommelingen. Denk bij het plaatsen van de bak ook aan de hoogte van het meubel. Staat hij ergens waar je vaak zit, dan wil je een lagere bak dan wanneer hij ergens staat waar je alleen maar langs loopt, om ervoor te zorgen dat je alles goed kan zien.

Vraag 4: Wat voor soort koraal en vissen wil ik gaan houden?

Bedenk van tevoren welk soort koraal je wil gaan houden. Voor hard koraal zijn andere testen nodig en deze zijn moeilijker te houden. Dit is dus niet echt aan te raden voor een beginner.

Levend steen kan verschillen
Levend steen voordat het je aquarium in gaat

Zacht of lederkoraal is een stuk makkelijker te houden. Let hierbij wel op het soort vissen dat erbij past. Heb je altijd een zoetwater aquarium gehouden en komt de aquariumbak qua grootte overeen met het zoutwater aquarium dat je op wilt gaan zetten? Dan is het dus goed mogelijk om deze bak om te bouwen naar een geschikt zoutwater aquarium. Voor een zoutwateraquarium is er heel wat meer techniek nodig om het aquarium draaiende te houden. Zo zijn er onder andere een eiwitafschuimer, verwarmingselement en een aantal pompen nodig. Meestal wordt er gewerkt met een sump onder de aquariumbak zodat al deze dingen niet zichtbaar zijn. Er zijn echter 3 manieren om de bak om te bouwen:

  • Manier 1: De makkelijkste manier is om gewoon alle extra apparatuur zoals het verwarmingselement, interne eiwitafschuimer en stromingspompen in de bak te plaatsen. Echter is al deze apparatuur dan wel goed zichtbaar in je bak, wat eigenlijk zonde is van het aanblik van je aquarium.
  • Manier 2: Door met pvc buizen te werken kun je de op- of afvoer ook achter of aan de zijkant van het aquarium plaatsen. Dit loopt dan door naar de sump die in het meubel onder het aquarium geplaatst kan worden. Op deze manier is de pvc echter zichtbaar, wat zonde is van de moeite van het aansluiten en het aanzien van het
  • Manier 3: Het mooiste is om te werken met een sump onder het aquarium. Hier worden de filters, pompen, het verwarmingselement en de eiwitafschuimer in verwerkt. Door alles goed af te meten en met een diamantboor voorzichtig een gat in de bodem van het oude zoetwater aquarium te boren, kun je via de onderkant van de aquariumbak een sump aanleggen.

De belangrijkste verschillen tussen een zoet- en een zoutwateraquarium

  • Een zoutwater aquarium gebruikt koraalzand, dit is dus ander zand dan in een zoetwater aquarium.
  • Voor de koralen in een zoutwater aquarium is er meer licht nodig.
  • Het water in een zoutwater aquarium hoeft niet perse vervangen te worden, maar kun je ook regelmatig aanvullen met de juiste stoffen
  • In een zoutwateraquarium leven geen planten, maar koralen.
  • In een zoutwateraquarium is er meer stroming nodig, net als in de zee.
  • Je kunt niet dezelfde vissen houden als in een zoetwater aquarium. In een zoutwateraquarium houd je tropische vissen.

Het zoutwater aquarium opzetten

Een eiwitafschuimer voor het zoutwater aquarium
Zoutwater aquariumspullen. Het lijkt wel een laboratorium!

Je hebt besloten om je zoetwateraquarium om te bouwen tot een zoutwateraquarium.

Wanneer je antwoord hebt gegeven op de eerder gestelde vragen en dus weet waar je de bak gaat plaatsen, welke vissen en koralen je wilt houden, wat je budget is en op welke manier je de bak om gaat bouwen, kun je gaan beginnen met het opzetten van je aquarium.

Omdat dit het mooiste resultaat geeft, raden we aan om te werken met een sump onder de aquariumbak waarbij je de op- en afvoer aan de bodem van de aquariumbak aansluit. Voordat je begint, moet je kijken of je alle onderstaande benodigdheden in huis hebt. De vissen en koralen worden natuurlijk later pas aangeschaft.

Je kunt je bij een zeeaquarium winkel zoals Coral and Fish Store altijd laten informeren over het beginnen van een zeeaquarium. Vaak kun je ook online alle benodigdheden voor een zeeaquarium bestellen. Vertel wat jij voor ogen hebt zodat ze je de juiste producten aan kunnen bevelen.

Checklist: alle zoutwater aquarium benodigdheden op een rijtje

Als je een zoutwater wilt beginnen, dan heb je de volgende aquariumspullen nodig. Gebruik dit vooral als een handige checklist, zodat je niets over het hoofd ziet.

1. Aquarium + meubel11. Thermostaat
2. Verlichting12. Verwarmingselement
3. Testsetjes13. Eiwitafschuimer
4. Osmose water + zout of zeewater14. Filters
5. Levend steen15. Watertoevoegingen
6. (Levend) koraalzand16. pvc koppelingen
7. Koralen17. pvc lijm
8. Vissen18. Sump
9. Stromingspomp19. Diamantboor
10. Opvoerpomp

Wanneer je alles in huis hebt kun je de volgende stappen volgen om het aquarium op te zetten.

Stap 1: Klaarmaken van de aquariumbak

Bij het kopen van een nieuw zeewater aquarium, koop je er vaak een sump bij. Wanneer je je aquarium ombouwt zul je deze als je de apparatuur niet in je bak wilt apart aan moeten schaffen. Om de sump via de onderkant van de aquariumbak aan te sluiten zul je als eerst de juiste diameters voor de pvs koppelingen goed af moeten meten. Vervolgens kun je rustig met een diamantboor de juiste diameters in de onderkant van de bak boren. De pvc aansluitingen zijn vast te lijmen met pvc-lijm aan de bak. Het is belangrijk om deze goed uit te laten harden.

Zoutwater aquarium systeem
De onzichtbare achterkant van een zoutwater aquarium

Plaats de aquariumbak op de juiste plek op het meubel en plaats de sump in het meubel. Sluit in de sump de eiwitafschuimer, verwarmingselement en opvoerpomp aan in de sump. Merken zoals Eheim hebben verschillende goede opvoerpompen. Plaats de stromingspompen, afhankelijk van de grootte van je aquarium, op twee verschillende plekken in de aquariumbak. Richt deze bijvoorbeeld op de voorwand en de achterwand, waarvan je er één ook richting de oppervlakte kan richten waardoor je een lichte golving creëert. Zorg er wel voor dat de stroming later niet recht op het harde koraal gericht staat. Zorg daarnaast voor ongeveer 30x zoveel stroming als de bak inhoud.

Een ander belangrijk punt voor de zoutwater aquariumbak is de verlichting. In een zoutwater aquarium is er meer licht nodig dan in een zoetwater aquarium. Het licht is nodig voor de groei van koralen. Heb je een diepe bak dan is er meer verlichting nodig om de bodem te bereiken. Er zijn verschillende soorten licht die je kan gebruiken voor je zeeaquarium.

Over het algemeen komt met LED verlichting de kleuren van het koraal beter uit. Echter is er meer led verlichting nodig om de bak draaiende te houden en is dit vaak erg duur in de aanschaf. T5 licht is aan te raden als goed licht voor de groei van de koralen. Meestal zul je het licht van je zoetwateraquarium gewoon kunnen vervangen door T5 licht. Je zult hoogstens twee lampen extra toe moeten voegen om te zorgen voor genoeg UV straling. Om extra mooie kleuren in het aquarium te krijgen kun je vervolgens nog LED strips toevoegen.

Vervolgens wordt er geadviseerd om de lichtduur ongeveer rond de 14 uur per etmaal te houden. Vooral in de zomer moet je wel rekening houden met het feit dat T5 meer warmte afgeeft van LED verlichting. Let er dus op dat je water dan niet te warm wordt.

Zit er een achterwand in je aquarium, dan raden we aan om deze voor het zoutwater aquarium eruit te halen. Hier kan namelijk toch gemakkelijk vuil achter komen. Door te werken met een zwarte of blauwe sticker aan de buitenkant van de aquariumbak creëer je ook een mooie achtergrond.

Stap 2: Zand toevoegen

Wanneer alle apparatuur is aangesloten, kan het koraalzand, levend steen en het water toegevoegd worden. Het zand moet van tevoren even met het zeewater uitgespoeld worden. Let er dus op dat je niet hetzelfde zand gebruikt als in je zoetwater aquarium, maar echt koraalzand gebruikt. Voor de bodem kun je levend koraalzand aanschaffen, wat vaak nat verpakt wordt.

Hier zitten dan al goede bacteriën in. Het is echter ook mogelijk om met zogenaamd dood koraalzand te werken. De juiste bacteriën kunnen dan later nog toegevoegd worden. In de bak moet je ongeveer 4 cm koraalzand toevoegen. Het beste is om hiervoor koraalzand tussen de 1 en 3 mm voor te gebruiken. Fijner zand wordt namelijk sneller weggepompt.

Stap 3: Levend steen toevoegen

Voor de stenen is het wel van belang dat je met levend steen werkt. Hier kunnen namelijk belangrijke mechanismen in leven die nodig zijn om het water gezond te houden. Dit steen wordt vaak in Indonesië of China gekweekt en overgevlogen. Je kunt het herkennen aan kleuren en groei op de steen. Laat je bij een speciaalzaak informeren over levend steen, dit speelt namelijk een belangrijke rol in het zoutwater aquarium. Zorg er bij het plaatsen van de stenen in je aquarium wel voor dat je wanneer je gaat stapelen je de stenen goed aan elkaar maakt. Op deze manier kunnen ze niet omvallen en zorgen dat je barsten in je aquarium krijgt.

Stap 4: Water toevoegen

Om het juiste water voor je aquarium te krijgen kun je op twee manieren te werk gaan. Er is bij verschillende aquariumwinkels speciaal zeewater aan te schaffen voor in je aquarium. Hier zitten al een hoop goede stoffen in voor je aquarium. Zorg wel dat je altijd het water nog test op de juiste waardes. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste maar wel de duurste manier om aan het juiste water te komen. Het is echter ook mogelijk om je eigen aquariumwater te maken. Dit doe je door het aanschaffen van een osmoseapparaat. Dit apparaat filtert je kraanwater zodat er verkeerde stoffen meer in zitten. Het nadeel hiervan is dat het wel lang duurt om dit water te maken, maar het is wel een stuk goedkoper.

Wanneer je voldoende osmosewater hebt kun je het zout toe gaan voegen. Hierbij heb je ongeveer 35 gram per liter nodig. Bij het zelf samenstellen van zout water moet je er voor zorgen dat het goed door wordt gespoeld om het zout goed te verdelen. Je moet rekenen dat je ongeveer 90% van de bakinhoud aan water nodig hebt om nog ruimte over te houden voor het zand en levend steen. Wanneer je gebruik maakt van een sump moet je er rekening mee houden dat je dus wel wat meer water nodig hebt dan de inhoud van de aquariumbak. Wanneer je het water klaar hebt staan kun je het koraalzand en het levend steen toevoegen. Hierna kun je het water meteen aan de bak toevoegen.

Stap 5: Laten rusten en testen

Wanneer het koraalzand, levend steen en het water is toegevoegd aan de aquariumbak, moet je alles 6 weken laten rusten om de juiste micro-organismen te laten ontwikkelen.  Je zult zien dat de bacteriën hun werk gaan doen en er al vanalles gaat gebeuren.

Een greep aquariumspullen voor het zoutwater aquarium
Een kleine greep aquariumspullen voor zoutwater aquaria

Na ongeveer 2 weken zal de bak groen en bruin uitslaan. Dit is niet erg en trekt na die paar weken weer weg.

Wanneer deze stoffen niet meer aanwezig zijn, ga je testen op KH (carbonaathardheid), MG (Magnesium) en CA (Calcium). Deze stoffen zijn in de juiste hoeveelheden nodig voor de groei van koralen. Ook de PH waarde van het water is hier van belang.

Aan het begin is het nodig om al deze waardes wekelijks te controleren. Heb je een aquarium dat al wat langer staat en stabiel is, dan kan het geen kwaad om dit wat minder vaak te testen. Testsetjes voor al deze waardes zijn bij vrijwel elke aquarium speciaalzaak te verkrijgen.

De optimale basiswaardes voor je aquarium

  • Temperatuur: 25 à 26 graden
  • Zoutwaarde: 1,021 en 1,023 of 33/34ppt
  • CA: tussen 420 en 460 mg per liter
  • MG: tussen 1300 en 1400 mg per liter
  • KH: tussen 7 en 9 mg per liter
  • PH: tussen 7,95 en 8,2

Stap 6: Bijstellen en eerste ongewervelden toevoegen

Wanneer uit de testen die je gedaan hebt, blijkt dat er nog een aantal waardes niet helemaal goed zijn, kun je de nodige dingen in poedervorm toevoegen. Zo hebben bijvoorbeeld de merken DSR, Triton en Colombo veel verschillende toevoegingen voor een perfect zeeaquarium klimaat. Er zijn ook verschillende methodes die je kunt volgen om de juiste waardes in je aquariumbak te krijgen. Welke het handigst is verschilt vaak per persoon.

DSR Methode

Om precies te kunnen zien hoeveel je van wat nodig hebt is een handige DSR Calculator gemaakt waar je de grootte van je bak in kan vullen en alle gemeten waardes. Vervolgens wordt precies aangegeven hoeveel van wat je nodig hebt. Deze DSR methode is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je je water bijna nooit hoeft te vervangen maar je de waardes optimaal kunt houden door het toevoegen van de juiste stoffen. Wanneer je de sheet met de DSR Calculator downloadt, zal je zien dat je in het begin voornamelijk naar de blauwe waardes moet kijken. Deze zijn het belangrijkst voor een beginnend zeewater aquarium.

Triton Methode

De Triton methode is ook een vrij eenvoudige methode waarbij je waterwaardes eerst geanalyseerd wordt door een professional van Triton.

Prachtige zoutwater aquarium
Is dit zoutwater aquarium geen plaatje?

Je ontvangt dan Base Elementz 1,2 en 3a, 3b. Je begint met het toevoegen van 10 ml per 100 liter per Elementz. Bij deze methode wordt dagelijks de KH waarde gemeten. Daalt de waarden dan wordt de dosering verhoogd, stijgt de waarde dan moet de dosering wat worden verlaagd. Er wordt hierbij geadviseerd om elke 3 maanden een wateranalyse door Triton te laten doen.

Wanneer al deze stappen zijn gevolgd en de waardes allemaal kloppen, kun je de eerste ongewervelden toe gaan voegen. Deze zullen zorgen dat nog achterblijvende eerdere vervuiling van onder andere het levend steen opgeruimd gaat worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de aanschaf van een zee-egel, mitrax krabben, een posthoorn- of turboslak of een poetsgarnaal. Dit zijn allemaal prachtige opruimertjes om je zoutwater aquarium mee te beginnen.

Laat je informeren bij het opstarten van een zoutwateraquarium

Het ombouwen van een zoetwateraquarium naar een zoutwateraquarium kost dus wel wat tijd en moeite, maar je zult uiteindelijk wel een prachtig aquarium hebben waar je veel plezier uit kunt halen. Wanneer je erover denkt om een zoutwateraquarium te beginnen, kun je alle bovenstaande stappen volgen en je laten informeren bij een speciaalzaak zodat je zeker weet dat het ombouwen van het aquarium goed zal verlopen. Ga jij aan de slag met een zoutwateraquarium? Laat ons dan onder dit artikel zeker weten hoe het gaat, waar je tegenaan loopt en welke dieren jij allemaal in je nieuwe aquarium gaat houden.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
  1. gahrmann zegt

    mijn advies is als je van zoet naar zee aqarium verander ook de verlichting Als je naar led gaat koop dan lampen met een hoog kelvin 20.000 is oke dat benadert het beste het dagligt Verder als je aan de info blog houd heb je heel gauw een mooi zee aqarium mijn aqarium draait al jaren goed hij is 200 liter de koralen groeien de pan uit moet er koralen uithalen om in grotere aqarums te zetten ververs 30 liter water in de week voordeel wat er is dat calcium magnesium kh ph enz op pijl blijven Voor de rest dagelijks ruiten doen water bij vullen en dat is het mijn zoetwater is een drama blauwe alg bac is niet te verhelpen heb ook besloten ook deze met zoutwater te vullen nooit zeggen zoutwater is moelijker echt niet heb het gehad met zoetwater

    1. Aquariumfans zegt

      Wat een goede inhoudelijke reactie. Hartelijk bedankt, interessant en leuk om te lezen! Groetjes!

  2. Martin John zegt

    Goedenavond. Ik heb advies nodig; als ik een zeeaquarium zou willen aanschaffen, is het beter om een met een dichte kap te kopen, of zonder kap?

    1. Aquariumfans zegt

      Dit kan je beter bespreken met je potentiële leverancier. Veel zal afhangen van het soort zeewater dat je van plan bent om te gaan houden en de kamer waar de bak komt te staan. Daar is niet zo een twee drie een antwoord op te geven. Succes!

    2. gahrmann zegt

      zonder kap als het kan beter martin john

  3. Martin zegt

    Wat een werk! En dat te bedenken dat de natuur dit allemaal zonder al die poespas regelt.. dat is toch knap!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martijn. Dat is mooi gezegd! Een zoutwaterbak is geweldig maar behoeft zeker aandacht. De natuur behoeft ook aandacht, maar heeft zoutwater wat beter geregeld 😉 Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.