fbpx

Draadalg, hoe haal je het weg?

Draadalg is familie van de groenwieren en bestaat uit lange lichtgroene draden die zich om aquariumplanten, kiemhout en stenen heen slingert. Draadalg verstikt je planten waardoor ze zullen afsterven. Wil je meer weten over andere typen algen of algen in het algemeen?

Wil je snel van Draadalg af?

Totaal overwoekerende groene slierten in je aquarium? Als je daar snel vanaf wilt moet je twee dingen doen. Heel snel vloeibare CO2 toevoegen. Deze kun je hier snel vinden. En tegelijkertijd een anti algenmiddel toevoegen die wel werkt. Deze kun je hier vinden. Weg met die vervelende algen frustraties! Dit werkte bij mij perfect.

Draadalg houtDe draadalg begint vaak als een pluizig bolletje op je bodemmateriaal maar kan ontzettend hard groeien tot lange slierten. Waarschijnlijk heb je al een poging ondernomen om draadalg handmatig te verwijderen en desondanks komt het gewoon weer terug.

Dat klopt want de sporen van draadalg blijven toch in het aquariumwater zitten. Deze sporen kun je alleen verwijderen door een behandeling van het water.

Fundamenteel en de absolute kern van deze blog is: pak de oorzaken van draadalg aan en niet de symptomen. Goed te onthouden is ook dat de gemakkelijkste weg naar een draadalg vrij aquarium is de toevoer van CO2.

In 80% van de gevallen heeft een stijging van de hoeveelheid draadalg in je aquarium te maken met een te laag CO2 gehalte. Zorg voor een constante toevoer van CO2 om draadalg tegen te gaan.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over  Algen Bestrijden!

Draadalg bestrijden tot het bittere einde kan prima

Schaf een CO2 installatie aan en de draadalg zal verdwijnen. Te duur? Geen nood, volg dan het stappenplan.

  1. Haal handmatig de algen zoveel mogelijk uit je aquarium
  2. Verschoon de filter
  3. Voeg vanaf nu elke week (volgens de bijsluiter) vloeibare voedingsstoffen toe aan je aquarium (voedingstoffen? Jazeker!)
  4. Vervang 1/3e tot 1/2e van je aquariumwater
  5. Verminder je lichtintensiteit tot 6-8 uur en controleer de doorstroming (goede doorstroming is belangrijk)
  6. Na een week nog een grote waterwissel (1/3e) van je aquariumwater 
  7. Haal tussentijds zoveel mogelijk draadalg uit je aquarium
  8. Wees geduldig en binnen een maand is je draadalg probleem opgelost.

Balans in je aquarium is waar het om draait

Balans is het toverwoord bij bestrijding van algen. Heel belangrijk te beseffen bij het gevecht tegen algen is dat er bij een explosie sprake is van een aquarium dat niet in balans is. Je kunt voor veel geld dure middelen aanschaffen zoals LED lampen. Weet wel dat zolang het aquariumwater niet in balans is de alg, of een ander type alg, zal terugkomen.

Irritant feitje: Draadalg is een indicatie van goede kwaliteit van je aquariumwater lees je overal. Irritant want dat feitje heb je nou helemaal niets aan als je aquarium er mee is overwoekerd.

Oorzaken en oplossingen van draadalg

  • Te laag CO2 gehalte- Meestal heeft een explosie van draadalg in je aquarium te maken met een laag CO2 gehalte. De oplossing is te zorgen voor een constante toevoer van CO2 om draadalg te bestrijden.
  • Ammoniumpieken- Door bijvoorbeeld dode vissen of slakken, maar ook door het omwoelen van het bodemmateriaal kunnen zogeheten ammoniumpieken ontstaan. Haal dode aquariumbewoners eruit en ververs 1/3e van je aquariumwater als je vermoedt dat de alg-explosie hiermee te maken heeft.
  • Onvoldoende plantenvoeding- Draadalg is dikwijls een gevolg van een gebrek aan plantenvoeding. Een goede plantenvoeding is bijvoorbeeld HS Aqua FloraCarbo. Goed de gebruiksaanwijzing volgen. Teveel plantenvoeding leidt namelijk weer tot… juist, algengroei.
  • Te veel Verlichting- Aquariumverlichting bepaalt in hoge mate de vraag naar voedingsstoffen. Probeer je lichtintensiteit terug te schroeven tot 6-8 uur per dag.
  • Slechte doorstroming- In aquaria zijn vaak zogeheten “dead spots”. Plekken in het aquarium waar niet voldoende stroming is. Hierdoor krijgen niet alle planten voldoende voeding of bereikt de CO2 de planten onvoldoende. Algen kunnen zich ook makkelijker vasthechten.
  • Weghalen- Met een tandenborstel of stokje (oprollen als spaghetti) kun je de draadalg zoveel mogelijk verwijderen. Een goede maar tijdelijke oplossing, want de kiemen blijven in het water zitten waardoor de alg terug zal komen.
  • Ontbreken van algen etende vissen- Vissen kunnen een goede ondersteuning zijn tegen draadalg. Koop bijvoorbeeld Black Molly’s en Plaatjes. Werkt fantastisch.
  • Chemisch-  Genoeg geprobeerd en te weinig resultaat? Probeer eens een chemisch middel zoal Tetra algumin, Easy Life AlgenExit of EasyCarbo. De alg zal volledig verdwijnen met minimale inspanning. Let wel, de oorzaak verdwijnt hier niet door. Soms heb je mazzel en blijft de alg weg.

Tot slot

Een tekort van CO2 leidt in veel gevallen tot een explosie van draadalg. Zorg er dan wel voor een stabiele toevoer van CO2 omdat pieken, net als dalen, ervoor zorgen dat de balans nooit volledig tot zijn recht komt. En het toverwoord balans, daar draait het om bij het houden van een succesvol (algenvrij) aquarium.

Vraag aan jou…

Wat zijn jouw praktische ervaringen? Of heb je nog vragen of opmerkingen over het bestrijden van algen? Laat een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

29 Reacties
  1. Johanna zegt

    Dank voor alle informatie en bruikbare adviezen op deze site. Een vraag: in ons aquarium hebben we last van draadalg en bruinalg. Schoonmaken helpt tijdelijk maar niet voldoende. Nu zou ik Tetra algumin willen gebruiken maar ik vraag me af of dit veilig is voor mijn vissen. Op andere sites las ik een paar ervaringen over vissen dood gingen na het toevoegen van Tetra algumin. We hebben oa 3 Platy babies van ong. een cm grootte die we graag willen zien opgroeien. Is Tetra algumin veilig?

    1. Aquariumfans zegt

      Al die chemische middelen blijven troep. Het is veel beter om de oorzaak van de algenvorming te achterhalen en daar wat aan te doen. De algensoorten die je noemt zijn lastig. Regelmatig wat water verversen en wat spelen met de lichtduur zou kunnen helpen. Gooi er ook eens wat snel groeiende waterplanten in, zoals hoornblad. Groetjes!

  2. Marie-Anne zegt

    Hallo
    Wij hebben sinds kort een aquarium met volgende vissen: 2 guppy’s, 2 black molly’s (geel/zwart) en 11 neon tetra’s.
    De black moly’s hebben de laatste 3 maanden echter 2 keer kleintjes gekregen, eerst 9, nu meer dan 20!
    We maken ons wat zorgen over eventuele overbevolking van het aquarium. In de lokale winkel heeft men ons slaketende vissen aangeraden die ook kleine baby-visjes zouden eten.
    Wat is uw advies? Alvast dank.

    1. Aquariumfans zegt

      Mijn advies is om de kleintjes op te laten groeien, ze dan te vangen en gratis aan te bieden aan de liefhebbers. Je kunt ze ook naar de aquariumhandel brengen. Verwacht alleen niet dat je er geld voor krijgt. Dit is nou eenmaal de consequentie van dit soort vissen.

  3. Annet zegt

    Goedendag,

    Sinds 24april heb ik een superfish home 80liter aquarium. Er zitten nog geen vissen in. Maar sinds afgelopen donderdag/vrijdag zit er draadalg in. Heb de lichtintensiteit minder gezet en belichtingstijd iets verkort. Verder heb ik de draadalg zo veel mogelijk er uit gehaald en water ververst 1/3. Uit de watertest blijkt dat alles in orde is. Heb er sinds gister tetra algumin in gedaan. Is er iets wat ik nog kan doen of is het voor nu afwachten? Of doe ik iets verkeerd?

    1. Aquariumfans zegt

      Draadalg is op zich wel een goed teken voor wat betreft de waterkwaliteit. Een lichte dosering met Flora Carbo zou kunnen helpen om het probleem op te lossen.

  4. Lucka zegt

    Hallo ik heb al hele tijd last van algen Ik heb een 200 L al veel geprobeerd bv algizit van tetra ben sinds vandaag algostop depot aan het gebruiken mijn licht staat op 6 uur en gebruik sinds een paar weken elke week vloeibare co2 van tetra en heb planten mestoffen toegevoegd doe de algen altijd weg en ververs elke week 25% water en spoel filter uit maar gaan maar niet weg (heb natuurlijk resultaat van algostop depot nog niet maar ik weet niet of deze beter werkt dan de vorige) wat kan ik nog doen alvast bedankt Lucka

    1. Aquariumfans zegt

      In plaats van met allerlei algen bestrijdingsmiddeltjes te werken zou je beter de oorzaak van de algen kunnen opsporen en wegnemen. Het toepassen van wat snel groeiende (echte) waterplanten kan daarbij helpen, zoals waterpest, hoornblad en Belgisch groen. Probeer evenwicht in de bak te krijgen en misschien moet je wat minder vaak zo veel water verversen. Succes en groetjes!

  5. Vera zegt

    Update…ik heb een bio c02 installatie geinstalleerd, groter filter en het licht gereduceerd naar 7 uur. Ook de reflector uit de lamp gehaald. Merk nu dat de planten flink beginnen te groeien en de draadalg minder wordt. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen ben best trots op mijn 30l bakje met bio installatie ????
    I keep you posted…groet Vera

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Vera! Je kunt wel je aquarium uploaden hier op de site! Via de Aquarium ervaringen pagina. Veel succes! Groetjes!

  6. Vera zegt

    Hoi, ik heb een bakje van 30l en sinds kort last van draadalg. Heb de verlichting nu op 7 uur staan dat is inclusief een half uur avondzon. Heb veel drijfplanten. De begroeiing is grassen en waterpest en miniparelkruid en javamos. In de bak zijn 6 blauwe tetra en 2 vuur tetra plus wat kleine garnalen. (Geen idee hoeveel). De draadalg is vooral op het javamos. Verminder ik het licht gaat het miniparelkruid achteruit en de rest groeit ook niet zo goed meer. Ik geef elke dag carbo. Het is lastig, doe ik minder licht dan gaan mjjn planten achteruit, geef ik meer licht dan tiert de alg welig. Graag jullie advies wat te doen. Waterwaardes zijn altijd goed. Groetjes Vera

    1. Aquariumfans zegt

      Het positieve is dat draadalg meestal in goede kwaliteit water gedijt. Echte, snel groeiende waterplanten zijn altijd een pre. Iedere dag Carbo is wel wat vaak. Ik zou het beperken tot eens per week. Misschien moet je ook dat avondzonnetje maar een uit je bak weren. Het blijft een kwestie van proefondervindelijk uitzoeken hoe je het moet oplossen.

      1. Vera zegt

        Dank voor je advies.
        Ik heb nu de zijkant afgedekt zodat de zon er niet meer in kan (bak verplaatsen is geen optie).
        Verlichting op 6 uur gezet en zal carbo 1 x per week toevoegen. Kijken of het allemaal helpt. Wordt vervolgd…
        Groet Vera

  7. Annelies zegt

    Gék word ik van de draadalg! Mijn planten lijden er echt onder. Ik heb een RIO180, met LED en zonder CO2. Dat laatste ga ik ook niet aanschaffen. Ik had drijfplantjes, Salvinia, maar deze werden door de stroming elke keer onder water geduwd. Verwijderd dus. Toen kreeg ik blauwalg. Deze heb ik behandeld met een chemisch goedje. Verdwenen na een week. Nieuwe drijfplanten toegevoegd, Limnobium. Deze bedekken nu nog geen kwart vh wateroppervlak. En nu: een explosie van draadalg. Heb de verlichtingsduur teruggeschroefd naar 6 uur. Elke week ververs ik ca 25% en voeg ik daarna All-in-one plantenvoeding toe. Wat kan ik nog doen? Heb sinds ik de bak heb (maart) nog nauwelijks genoten van de bak. Begon al met de extreme witte waas die pas na 2(!) weken verdwenen was.

    1. Aquariumfans zegt

      Eerst proberen met het toedienen van Flora Carbo of andere vloeibare CO2. Als dat niet helpt zou ik mijn toevlucht zoeken bij een kuur van Protalon 7. Over het algemeen werkt deze perfect wanneer je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt. Soms moet je na twee weken een keer herhalen. Groetjes

  8. Justin zegt

    ik kreeg na 2 weken van mijn opstart mijn 240 L aquarium opeens draadalg en het word steeds erger. ik heb een 500g co2 fles op zijn hoogst staan en ik heb led verlichting 6 uur per dag aan. er zitten nog geen vissen in en mijn waterwaardes zijn goed. wat doe ik verkeerd?

    1. Aquariumfans zegt

      Je doet niks verkeerd. Draadalgen groeien het best in aquariumwater van goede kwaliteit. Daar heb je mooi niks aan, maar probeer ook eens een kuur met FLora Carbo en verwijder de draadalg zoveel mogelijk handmatig door het eruit te draaien met een ruw stokje.

  9. Martine Verstappen zegt

    ik heb hier en daar een lange sliert hangen, maar het ziet er niet uit zoals op jullie foto, het is heel dun en er groeien volgens mij blaadjes aan en ze splitsen ook in verschillende richtinegen, dus een lange sliert met aftakkingen. heb alles volgens jullie schema gedaan maar elke dag zitten er nieuwe sliertjes. kan dit iets anders zijn dan draadalg?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Martine,

      Dat is lastig te beantwoorden zonder foto. Kun je er 1 plaatsen op onze FB pagina? Dan kunnen we even meekijken. Dat is deze: https://www.facebook.com/aquariumfans.nl/

      Groetjes,

      Roderik

    2. Piet zegt

      Mijn ervaring met Tetra AlgoStop depot zag ik binnen 2 dagen de draadalg al verschrompelen en in nog geen week helemaal hiervan verlost.
      Ook bij bruinalg (kiezelalg) werkt het product uitstekend.

  10. Bas zegt

    Hier ook veel last gehad van draad alg 2 weken na het opstarten zat hij helemaal vol. we hebben bijna alles eruit gezogen, maar een week later was het er wel weer, toen hebben we bijna al het water eruit gehaald en opnieuw bijgevuld. een week later was er bijna niks meer, dus hebben we er vissen bij in gedaan. Het gaat nu heel goed er zit niks meer in, Maar de draad alg komt ook met led hebben wij wel gezien!

  11. Platy zegt

    Heb al geruime tijd last van draadalg in m,n aquarium.
    Heb een all spectrum led licht als lichtbron welke ca 6-8 uur brand.
    Eens per week vervang ik 1/3 van het water door vers osmose water.
    Ook vloeibare planten voeding van JBL voeg ik dagelijks (volgens bijsluiter) toe.
    M,n permanent indicator geeft een groene kleur aan hetwelk volgen beschrijven optimaal is.
    In de bak (180 L) zitten ca 30 visjes waaronder 3 Ottocinclus, 5 Platy, en een viertal guppen, voort zitten er een behoorlijk aantal slakken in, dus al met al genoeg algeters.
    De temperatuur is een constante 25 graden en het water is cristal helder, ook is er een prima flow aanwezig welke word teweeg gebracht middels een interne bio filter waarin Nitraatfilter turffilter enz.
    Wat doe ik verkeerd?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Platy,
      Wat vervelend zeg! Er zijn een aantal dingen waar ik gelijk aan moet denken als ik je verhaal lees. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de lichtintensiteit in je aquarium: Weet je hoeveel lumen deze is? LED-verlichting heeft over het algemeen een hogere verlichtingscapaciteit dan TL-verlichting, dus het kan zijn dat het niet de verlichtingsduur is die je aan moet passen, maar dat je je verlichting moet dimmen. Daarnaast heb ik het idee dat je je water veel te veel ververst. Eenmaal in de 14 dagen circa 15% van de waterinhoud verversen is meer dan voldoende. Wat voor slakken heb je in je aquarium? Soms zijn slakken een teken van slechte waterwaardes of een extreme schommeling in deze waardes. Een hoop om over na te denken, te checken en uit te proberen dus! Veel succes!

  12. Niek Sjaardema zegt

    De draadalg is in mijn aquarium gekomen omdat ik noodgedwongen nog gebruik moest maken van de oude TL lampen. Nu heb ik alles in LED verlicht ( wit, warm wit en kleur) aangestuurd met een TC420 led timer controller.
    Ik zie de draadalg per week minder worden, mijn planten doen het geweldig en we merken dat de visjes om 23.30 uur al rustiger worden en gaan hangen ipv zwemmen. Om 24 uur gaat het licht uit. ’s ochtends gaat het weer langzaam aan, beginnend met rood licht en ma 18.00 komt het wit erbij in. Momenteel maar 4 uur wit licht en zie nog geen terugval in de plantengroei, maar eenvoudig meer licht bijschakelen zonder het programma zelf aan te hoeven passen. Ik heb wel veel ledverlichting erin, maar bij een gewone leverancier vandaan, wel waterdichte verlichtingsstrips die ik zelf of lengte maak en de draden er aan soldeer en waterdicht maak

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Niek, bedankt voor je goede toevoeging. Leuk om uit eerste hand te lezen dat LED verlichting echt een verschil kan maken. Dat zijn overigens ook mijn ervaringen. LED verlichting is natuurlijk geen wonderoplossing, maar het is zuiniger, beter tegen algen en je planten houden ervan. Hou ons op de hoogte van de vorderingen. Groetjes!

  13. Niek Sjaardema zegt

    Ik heb ook last van draadalg en ben aan het overgaan naar LED verlichting. Bij mijn vorige bak van 1 meter was dat eenvoudiger dan de nieuwe van 1,50 meter.
    Ik las het gebruik van een stokje om de draadalg omheen te wikkelen. Wat bij mij vele malen beter werkt is het gebruik van 2 sateh stokjes. Je klemt de alg ertussen en bij het opwikkelen gaat makkelijker omdat de de alg vast hebt en sneller. Door de 2 puntjes in een stukje alg te prikken maak je makkelijk een beginnetje

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Niek, bedankt voor je goede aanvulling. Klopt als een bus, lijkt een beetje op Chinees eten 😉 Groetjes!

  14. Etienne zegt

    Draadalg. Ook als eens serieus veel last van gehad. Misschien de oorzaak : een ietsje te krachtig licht; of misschien beter : het gebruik van lichtbronnen die draadalg zo liefkoost ? Toen zaten er alles samen zo’n negen TL lampen op het bakje te branden. En ik heb van draad alg blijven last hebben tot op het ogenblik dat alle TL lampen van de bak zijn verdwenen. De enige verlichting nu nog boven de bak aanwezig : LED units in de combinaties wit-rood 4500 Kelvin en wit- blauw 8000 Kelvin. Deze branden er 8 uur per dag op. Het is een dicht beplant aquarium met een grote diversiteit aan planten. De plantengroei is ondertussen (van begin november vorig jaar) nog nooit zo goed geweest. En die draad alg ondertussen ? Ik beschik wel over een vergrootglas en toch slaag ik er niet in om maar zo een draadalgje terug te vinden.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoihoi!
      Wederom goede toevoeging, we zijn er heel blij mee. LED verlichting is voor veel mensen nog een raadsel omdat je op veel zaken moet letten en het al snel heel technisch wordt. Voor mensen die meer willen weten over led of led verlichting, check onze blogs er anders eens over. Top!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.