Groene alg (puntalg), hoe haal je het weg?

Groene puntalg is familie van de groenalgen. Groenalgen staan dicht bij je ‘normale’ aquariumplanten waardoor het lastig is deze chemisch te bestrijden zonder je aquariumplanten aan te tasten. Op het moment dat je aquarium net is opgestart is het normaler om groene puntalg te krijgen.

Wil je snel af van Groene Algen af?

Viezige groene waas of groen aquariumwater in je aquarium? Als je daar snel vanaf wilt moet je twee dingen doen. Heel snel de juiste plantenvoeding halen. Deze kun je hier snel bestellen. En tegelijkertijd een anti algenmiddel toevoegen die wel werkt. Deze kun je hier vinden. Zo zorg je ervoor dat die algen snel weg gaan!

Groene puntalg
Groene puntalg

Groene puntalg koloniseert zich als groene puntjes van 3-5 millimeter op (veelal oudere) bladeren en het aquariumglas.

Grofweg heb je twee varianten: de zachte variant die makkelijk te verwijderen is, en de harde variant die moeilijk te verwijderen is.

Groene alg heeft door de bocht genomen twee oorzaken: water met een onjuiste balans, of (te veel) direct zon- of aquariumlicht.

Oorzaken en oplossingen: sloop groene alg uit je bak

 • Gebrek aan CO2 en Fosfaat– In het bijzonder als je last hebt van de harde variant dan is het aan te raden om Fosfaat toe te voegen totdat je rond een waarde van 3ppm zit. Fosfaat behoort tot de belangrijkste voedingsstoffen voor aquariumplanten. De zachte variant is gevoeliger voor het toevoegen van CO2. Koolstof CO2 behoort net als Fosfaat tot de belangrijke voedingsstoffen voor aquariumplanten.
 • Zonlicht in je bak- Mijn aquarium staat bij het raam op het zuiden. Met andere woorden, veel zonlicht komt het aquarium binnen. Inmiddels onder controle maar normaal gesproken een roep om alg. Probeer je aquarium uit de buurt van je raam te zetten.
 • Overmatige aquariumbelichting-  Zet je verlichting op 8 uur per dag, of, op twee maal 4 uur met een pauze tussendoor van een uur. Als het aquariumlicht te lang aan staat dan groeien de algen uiteindelijk sneller dan aquariumplanten. Aquariumplanten hebben aan 8 uur meer dan voldoende.
 • Schaf een spons aan- Groene Puntalg op je ruit? Koop geen magneet maar een speciale spons (zie blauwe spons bij foto’s). Dit zorgt ervoor dat je zonder krassen de groene puntalg van je aquariumruit kan halen terwijl gelijker tijd het alg in de spons blijft zitten. Zo komt het niet in je aquariumwater terecht. Deze sponzen zijn bij elke genormeerde aquariumwinkel te koop.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Algen Bestrijden!

Mijn oplossing: Haal je aquarium uit direct zonlicht, reduceer je aquariumlicht tot max 8 uur en koop de juiste vissen & slakken- In mijn aquarium leven een aantal bewoners die me helpen met de continue slag tegen algen in het algemeen. Voor groene alg zijn namelijk aquariumbewoners die je kunnen helpen. Slak: Appelstak. Algeneter: Siamense of Otocinclus.

Tot slot

Net als bij vele andere soorten algen, heeft groene alg of groene puntalg te maken met een aquarium dat niet stabiel genoeg is. Bij een kleine aquarium is dat lastig maar zeker bij een wat groter aquarium van >150 liter is elk type alg grotendeels te voorkomen. Groene alg is natuurlijk extra irritant omdat je het zo goed op je aquariumruit ziet, dus een extra reden om de balans in je aquarium op orde te brengen. Hoe? Door een wilde groei van je aquariumplanten. Lees de blog over aquariumplanten houden eens voor meer informatie.

Vraag aan jou…

Wat zijn jouw praktische ervaringen met groene alg? Of heb je nog vragen over het bestrijden van Groene alg of groene puntalg? Laat een reactie achter!

Groene alg (puntalg), hoe haal je het weg?
4.3 (86.88%) 32 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

9 Reacties
 1. Bart van Olst zegt

  Mijn probleem is het omgekeerde! Ik wil een watervlooienkweek opzetten en ik moest beginnen gewoon een bak water buiten in de zon te zetten en dan zou er binnen 14 dagen algengroei plaatsvinden. Aldus gedaan, maar er kwam geen alg in mijn bak. Groeit alg soms niet in een geheel doorzichtige plastic bak ? Het water blijft glashelder!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bart. We hebben een blog over Watervlooien Daar staat ook het antwoord op je vraag. Zou je daar (in de reacties) eens kunnen kijken? Groetjes!

 2. Jurgen zegt

  8 uur per dag licht is veeeel te weinig licht voor goeie plantengroei.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jurgen. Dat ligt helemaal aan de hoeveelheid voedingsstoffen en CO2 die je toevoegd. Hoe meer daarvan, hoe meer licht nodig is voor een grote groei. Voor CO2 arme bakken moet je juist minder dan 8 uur licht hebben, anders komen de algen eraan. En dat moeten we niet hebben 😉 Groetjes!

   1. Jurgen zegt

    Nee, Dat wordt geregeld door de lichtintensiteit.
    De lichtduur hou je beter op 10 uur of meer.

    Maar gezien je met tl zelden de intensiteit kan regelen wordt er gewerkt met de lichtduur.
    Maar als je kan dimmen doe je dat beter dan de tijd inkorten.
    Een kortere lichtduur zet de plant in wintermodus.

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Jurgen. Dat klopt inderdaad. Bedankt voor je toelichting!

 3. Van Waeyenberghe s zegt

  starten mat een aquarium, zorg vooral in de beginfase voor snelgroeiende planten ( Vb waterpest ).eenmaal het water op punt kunnen er traagroeiers bij.
  Te snel starten kan een explosie aan algen veroorzaken en eenmaal de planten zijn aangetast wordt het zeer moeilijk om er van af te geraken.
  Dus voorkomen en langzaam starten met snelle planten 🙂

 4. Klaas G zegt

  Ook ik had last van puntalg.
  Ik heb de lichtintensiteit verminderd door de reflectoren boven de lampen weg te halen.
  Probleem opgelost.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Klaas,

   Bedankt voor je input, bezoekers hoeven het artikel niet meer te lezen, je comment is een uitstekende samenvatting 😉

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.