Groene alg (puntalg), hoe haal je het weg?

Groene alg puntalg e1394616265985

Groene puntalg is familie van de groenalgen. Groenalgen staan dicht bij je ‘normale’ aquariumplanten waardoor het lastig is deze chemisch te bestrijden zonder je aquariumplanten aan te tasten. Op het moment dat je aquarium net is opgestart is het normaler om groene puntalg te krijgen.

Wil je snel af van Groene Algen af?

Viezige groene waas, puntjes op de ruit, of groen aquariumwater in je aquarium? Als je daar snel vanaf wilt moet je twee dingen doen. Heel snel de juiste plantenvoeding halen. Deze kun je hier snel bestellen. En tegelijkertijd een anti algenmiddel toevoegen die wel werkt. Puntalg haal je gemakkelijk van de ruit met de Rapid Cleaner. Zo zorg je ervoor dat die algen snel weg gaan! Er zijn ook anti algen middelen om uit te proberen. Laat het vooral weten!

Groene puntalg

Groene puntalg koloniseert zich als groene puntjes van 3-5 millimeter op (veelal oudere) bladeren en het aquariumglas.

Grofweg heb je twee varianten: de zachte variant die makkelijk te verwijderen is, en de harde variant die moeilijk te verwijderen is.

Groene alg heeft door de bocht genomen twee oorzaken: water met een onjuiste balans, of (te veel) direct zon- of aquariumlicht.

Oorzaken en oplossingen: sloop groene alg uit je bak

 • Gebrek aan CO2 en Fosfaat– In het bijzonder als je last hebt van de harde variant dan is het aan te raden om Fosfaat toe te voegen totdat je rond een waarde van 3ppm zit. Fosfaat behoort tot de belangrijkste voedingsstoffen voor aquariumplanten. De zachte variant is gevoeliger voor het toevoegen van CO2. Koolstof CO2 behoort net als Fosfaat tot de belangrijke voedingsstoffen voor aquariumplanten.
 • Zonlicht in je bak- Mijn aquarium staat bij het raam op het zuiden. Met andere woorden, veel zonlicht komt het aquarium binnen. Inmiddels onder controle maar normaal gesproken een roep om alg. Probeer je aquarium uit de buurt van je raam te zetten.
 • Overmatige aquariumbelichting-  Zet je verlichting op 8 uur per dag, of, op twee maal 4 uur met een pauze tussendoor van een uur. Als het aquariumlicht te lang aan staat dan groeien de algen uiteindelijk sneller dan aquariumplanten. Aquariumplanten hebben aan 8 uur meer dan voldoende.
 • Schaf een spons aan- Groene Puntalg op je ruit? Koop geen magneet maar een speciale spons (zie blauwe spons bij foto’s). Dit zorgt ervoor dat je zonder krassen de groene puntalg van je aquariumruit kan halen terwijl gelijker tijd het alg in de spons blijft zitten. Zo komt het niet in je aquariumwater terecht. Deze sponzen zijn bij elke genormeerde aquariumwinkel te koop.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Algen Bestrijden!

Mijn oplossing: Haal je aquarium uit direct zonlicht, reduceer je aquariumlicht tot max 8 uur en koop de juiste vissen & slakken- In mijn aquarium leven een aantal bewoners die me helpen met de continue slag tegen algen in het algemeen. Voor groene alg zijn namelijk aquariumbewoners die je kunnen helpen. Slak: Appelstak. Algeneter: Siamense of Otocinclus.

Tot slot

Net als bij vele andere soorten algen, heeft groene alg of groene puntalg te maken met een aquarium dat niet stabiel genoeg is. Bij een kleine aquarium is dat lastig maar zeker bij een wat groter aquarium van >150 liter is elk type alg grotendeels te voorkomen. Groene alg is natuurlijk extra irritant omdat je het zo goed op je aquariumruit ziet, dus een extra reden om de balans in je aquarium op orde te brengen. Hoe? Door een wilde groei van je aquariumplanten. Lees de blog over aquariumplanten houden eens voor meer informatie.

Vraag aan jou…

Wat zijn jouw praktische ervaringen met groene alg? Of heb je nog vragen over het bestrijden van Groene alg of groene puntalg? Laat een reactie achter!

4.3 / 5 ( 39 stemmen )

Laat reacties zien (20)

 • Goedemorgen,
  Ik heb last van groene puntalg die moeilijk te verwijderen is. Ik heb 1 algeneter op een aquarium van 20 liter. Is dit misschien te weinig?

  • Een aquarium van 20 liter mag dan relatief klein zijn. Algen zullen altijd blijven groeien. Wanneer je niet in staat bent om de oorzaak van de alg weg te nemen zal een algeneter je probleem niet oplossen, ook niet als je er een of twee bij doet. Zoek de oorzaak en los het probleem op is de beste tip. groetjes!

  • Een aquarium van 20 liter mag dan relatief klein zijn. Algen zullen helaas altijd blijven groeien. Een algeneter zal je probleem waarschijnlijk niet oplossen, ook niet als je er een of twee bij doet. Het kan misschien aan je waterwaarden liggen. Je kunt een paar watertesten doen om het te achterhalen. Succes!

 • ik hebdrijvende waterplanten zoals haakjeskruid ( geeft veel zuurstof af)en Pistia stratiotes (Mosselplantje). Helpt dat ook om de lichtintensiteit te verminderten en daardoor minder alggroei te krijgen.

  • Eigenlijk zou je eerst de oorzaak van jouw algen moeten zien te achterhalen. Dan kan je die aanpakken en zal de alg sowieso verdwijnen. Het verminderen van het licht kan zeker bijdragen aan de bestrijding van alg, drijfplanten kunnen daar een rol bij spelen. Groetjes

 • Ik heb ook puntalg
  De bak is rustig opgestart
  Er zit een zuurstof fles in en het licht staat van 15:00-10:30 aan.
  Wat doe ik verkeerd

  • Waarschijnlijk doe je niks verkeerd, maar alg in een opstartende bak is bijna onvermijdelijk. Het beste wat je kan doen is zo veel mogelijk echte snel groeiende waterplanten bijplanten en daarmee bevorderen dat de waterkwaliteit verbetert en algen minder kans krijgen. Kijk ook eens of er geen constante waterstroom richting de bladeren gaat waar de algen op ontstaan. Groetjes!

 • Is het ook zonder aquariumplanten nuttig om CO2 of fosfaat toe te voegen? Ik heb geen planten, maar wel veel last van algen (waarschijnlijk omdat mijn aquarium bij het raam staat, maar in de rest van het huis is geen plaats).

  • Nee, zou ik niet doen, tenminste als je CO2 in gasvorm bedoelt. Wel kan je vloeibare CO2 toevoegen om de algen te bestrijden maar ga niet uit boven de voorgeschreven dosering. Fosfaat zou ik achterwege laten. Groetjes

 • Mijn probleem is het omgekeerde! Ik wil een watervlooienkweek opzetten en ik moest beginnen gewoon een bak water buiten in de zon te zetten en dan zou er binnen 14 dagen algengroei plaatsvinden. Aldus gedaan, maar er kwam geen alg in mijn bak. Groeit alg soms niet in een geheel doorzichtige plastic bak ? Het water blijft glashelder!

 • 8 uur per dag licht is veeeel te weinig licht voor goeie plantengroei.

  • Hoi Jurgen. Dat ligt helemaal aan de hoeveelheid voedingsstoffen en CO2 die je toevoegd. Hoe meer daarvan, hoe meer licht nodig is voor een grote groei. Voor CO2 arme bakken moet je juist minder dan 8 uur licht hebben, anders komen de algen eraan. En dat moeten we niet hebben ;) Groetjes!

   • Nee, Dat wordt geregeld door de lichtintensiteit.
    De lichtduur hou je beter op 10 uur of meer.

    Maar gezien je met tl zelden de intensiteit kan regelen wordt er gewerkt met de lichtduur.
    Maar als je kan dimmen doe je dat beter dan de tijd inkorten.
    Een kortere lichtduur zet de plant in wintermodus.

    • Kan ik mij helemaal niet in vinden. Ik hou het strikt op 8 uur licht per dag en mijn planten doen het hierop prachtig!

 • starten mat een aquarium, zorg vooral in de beginfase voor snelgroeiende planten ( Vb waterpest ).eenmaal het water op punt kunnen er traagroeiers bij.
  Te snel starten kan een explosie aan algen veroorzaken en eenmaal de planten zijn aangetast wordt het zeer moeilijk om er van af te geraken.
  Dus voorkomen en langzaam starten met snelle planten :)

 • Ook ik had last van puntalg.
  Ik heb de lichtintensiteit verminderd door de reflectoren boven de lampen weg te halen.
  Probleem opgelost.

  • Hoi Klaas,

   Bedankt voor je input, bezoekers hoeven het artikel niet meer te lezen, je comment is een uitstekende samenvatting ;)

Gerelateerde blog