De ultieme aquascape gids voor prachtige aquascaping

Aquascape, hét geheim achter weelderige, adembenemende aquaria. Wat is aquascaping? Aquascaping is de kunstvorm van de aquariumwereld. Met aquascaping wordt een natuurlijke onderwater wereld met optische illusies gecreëerd. De beste aquascapers maken een meesterwerk door middel van het optimaal rangschikken van planten, stenen en kienhout. Wil jij de Picasso van de aquariumwereld worden en starten met aquascaping? Lees dan vooral verder.

Groeien je aquariumplanten slecht? Zorg dat algen geen kans krijgen bij de aquariumplanten die het werk moeten doen binnen jouw aquascape. Soms is extra hulp noodzakelijk. Zo voeg ik vloeibare CO2 toe aan mijn aquarium. Topspul. CO2 zorgt dat aquariumplanten beter groeien en algen weg gaan. Probeer ook eens de goedkope CO2 beginnersset.

Onderwaterboom met Javamos

Het idee voor deze blog is ontstaan, omdat we regelmatig vragen krijgen over aquascaping. We beantwoorden de meest voorkomende vragen in deze blog. Met onderstaande klikbare overzicht helpen we je direct de juiste informatie te vinden.

De 10 gouden tips voor beginnende aquascapers

Heb je een checklist bij de hand? De volgende 10 tips helpen bij jouw toekomstige aquascape proces. Sommige tips vragen om extra uitleg. Deze vind je verderop in deze blog.

  • Tip 1. Bedenk voor wie je de aquascape maakt. Is je aquascape ontworpen zonder aquariumbewoners of wil je dat er beweging in komt? Ter verduidelijking, wil je bijvoorbeeld blauwe kreeften? Dan heeft dat gevolgen voor de aquascape inrichting en de keuze voor het soort aquariumplanten.
  • Tip 2. Schets op papier wat voor onderwaterlandschap je wilt creëren. Een schets helpt bij het structuren van de aquascape en resulteert in het boodschappenlijstje met aquascape benodigdheden. Later in deze blog vertellen we hoe je een aquascape ontwerp maakt.
  • Tip 3. Kies de juiste aquariumplanten voor de aquascape. Het succes van een aquascape valt of staat met de keuze voor de aquariumplanten. Verderop in deze blog vind je welke aquariumplanten je voor aquascaping kunt gebruiken.
  • Tip 4. Zorg voor voldoende licht in de bak. Een beginnende aquascape bestaat uit jonge planten. Om de groei van de jonge planten te bevorderen is het belangrijk om te zorgen voor een lichte standplaats van ‘de bak’. Hoeveel lichturen zijn ideaal? Zie hiervoor tip 5.
  • Tip 5. Bouw aquariumverlichting rustig op. Ja, een verlicht aquarium zorgt voor snel groeiende planten. Het gevaar van een opstartend aquarium met teveel lichturen is algvorming. Wil je een gezonde aquascape creëren? Start met 6 uur verlichting per dag.
  • Tip 6. Creëer een aantal ‘doorkijk punten’. Rangschik aquascape onderdelen zo dat je op diverse punten door de aquascape heen kijkt. Je creëert doorkijk punten door ruimte te laten tussen de groepjes aquariumplanten.
  • Tip 7. Denk aan CO2 toevoer. CO2, of wel koolzuurgas, is de natuurlijke energiemotor van aquariumplanten. Vanwege de hoge plantdichtheid in een aquascape aquarium is er concurrentie op de aanwezige CO2. Voeg – zeker bij een beginnende aquascape – extra CO2 toe, zodat aquariumplanten optimale groeimogelijkheden krijgen.
  • Tip 8. Onderhoud de aquascape door regelmatig snoeien. Regelmatig snoeien, plukken of kortwieken draagt bij aan gezonde aquariumplanten. Zonder snoeien bestaat de kans op ‘verstikking’ bij aquariumplanten zoals Javamos. Snoeien heeft ook een esthetisch doel. Denk aan een Japanse tuin: snoeien zorgt voor strakke en verzorgde (aquarium)planten. Weten hoe je snoeien goed aanpakt? Later in deze blog vind je meer aquascape snoei tips.
  • Tip 9. Creëer accent- en breekpunten binnen de aquascape. Kies een opvallende, aquariumplant voor het aanbrengen van een accent. Let wel: laat de aquariumplant niet té veel af wijken van de sfeer van de aquascape. Creëer verhogingen om het landschap te (onder)breken. Werk – zoals de horizon werkt – van groot naar klein voor natuurlijke diepte. Diepte geeft een Aquascape dat unieke, dromerige aquarium gevoel.
  • Tip 10. Laat je inspireren door de natuur. In de echte natuur vind je geen bomen in strakke rijen of stenen in de vorm van een keurig pad. Een natuurlijke biotoop is opgebouwd uit functionele chaos. Voorbeeld: denk na over hoe een rivier stenen en takken verplaatst: kleine stenen worden verder gedragen dan grote stenen. Geef hiermee de Aquascape dat natuurlijke, omgevingsgerichte effect.

Na 10 tips om een sterke aquascape te starten gaan we door naar de meest gemaakte fouten. Wat zijn de meest voorkomende aquascape missers?

De 3 meest gemaakte beginnersfouten bij de start van een aquascape

Iedereen maakt fouten. In de wereld van aquascaping scheelt het voorkomen van fouten vooral: algen. Wat blijkt ? De meest voorkomende fouten zijn beginnersfouten. We delen deze graag met jou, zodat jij hier geen (of minder) tijd aan verspilt.

  • Beginnersfout 1: niet van tevoren al nadenken over de inrichting. Onder inrichting verstaan we: alles vanaf aquariumplanten tot hardscapes (steen en hout) tot aquariumvissen en ontwerp. Niet nadenken over de inrichting van een aquascape is hetzelfde als nieuwe meubels kopen en daarna opmeten hoe groot je woonkamer is.
    Je wilt voorkomen dat groeiende aquariumplanten binnen de aquascape te weinig ruimte krijgen, of dat de aquascape in volle bloei verhoudingsgewijs niet ‘klopt’. Voordat je start is het aquascape ontwerp van essentieel belang.
  • Beginnersfout 2: te weinig aandacht voor een opstartende bak. Aquariumplanten in een opstartend aquarium moeten zich nog ontwikkelen. Hier hebben ze hulp bij nodig. Aquariumplanten hebben baat bij voldoende licht en extra CO2. Een aquascape is delicaat. Een aquascape zonder de benodigde plantenvoeding en CO2 toevoer is een verloren zaak.
    Let wel op overbelichting, zodat algen geen kans krijgen om het aquarium over te nemen. Wat is een goede licht intensiteit bij een beginnende aquascape? Start met 6 uur verlichting en verhoog in ongeveer 2 maanden langzaam de verlichting tot 8 uur per dag.
  • Beginnersfout 3: teveel aquariumbewoners toevoegen. Aquariumbewoners als garnalen, kreeften en vissen brengen beweging binnen de aquascape. Het gevaar van teveel aquariumbewoners is dat de biotoop niet ongerept haar gang kan gaan. Niet alle aquariumvissen passen bij elkaar. Bovendien zorgen vissen snel voor veel vervuiling. Een aquascape is te gevoelig om die vervuiling biologisch op te lossen. Gevolg: algen.
    Om deze reden hebben veel aquascapes weinig aquariumbewoners. Voorkom deze frustratie en start de aquascape rustig met enkel aquariumplanten en hardscapes. Heb je de aquascape basis goed op orde en wil je je toch leven in de aquascape? Verderop vertellen we welke kleine aquariumbewoners geschikt zijn.

De eerste tips heb je gelezen en de meest gemaakte fouten maak jij niet meer. Nu is het tijd voor het echte werk: starten met aquascaping. Waar begin je? Wat ons betreft start een goede aquascape met een sterk voorbeeld.

Beginnen met aquascape start met een goed voorbeeld

Een goed begin start, in het geval van aquascaping, met een goed voorbeeld. Continu plaatsten we op de Aquariumfans Facebookpagina aquascape voorbeelden van fantastische onderwaterlandschappen. Aangezien we overweldigende enthousiaste reacties kregen op de volgende creaties, delen we ter inspiratie deze aquascapes nogmaals.

Een waterval maar dan onderwater
Alsof het uit The Hobbit komt

Ben jij voldoende getriggerd en klaar voor de stap naar de creatieve kant van de aquarium hobby? De perfecte aquascape start met een sterk ontwerp.

Dat heb je goed gelezen, voordat we beginnen met het veldwerk is het belangrijk dat er een goede plattegrond komt. Nodig om de o zo belangrijke lijnen uit te zetten.

Tip: op YouTube vind je talloze creatieve aquascape voorbeelden. Onderstaand een video waar wij geïnspireerd door werden.

Een sterk ontwerp is het halve werk: in 5 stappen van schets naar plattegrond

Bij aquascaping geldt: een sterk ontwerp, is het halve werk. Een doordacht aquascape ontwerp helpt bij het structureren en organiseren van de perfecte aquascape. De volgende 5 stappen zijn nodig bij het maken van een aquascape ontwerp. 

Stap 1. Maak een grove schets van de ideale aquascape

Schets het visuele, creatieve plaatje wat jij voor ogen hebt. Sluit je ogen en vraag je af:
Welk beeld zie je voor je? Welke aquascape elementen merk je op? Wat valt op aan de bodem? Welke verrassingen bevat de aquascape? Hoe is ruimte gecreëerd? Bevat de aquascape verhogingen? Geef in een grove schets weer wat voor aquascape je voor je ziet. Denk bij deze stap afmeting- en barrièrevrij. Later maak je je druk over de haalbaarheid en benodigdheden.

Onderstaand twee voorbeelden van aquascape schetsen. Zoals je ziet kun je gerust kleurpotloden uit de kast halen. Hoe gaat jouw schets eruit zien? Wij zijn benieuwd. 

Tip: laat de schets aan iemand anders zien. Denk aan andere aquariumhouders, maar ook aan winkeliers van een aquariumwinkel voor een professionele mening.

Stap 2. Maak keuzes in grootte, materiaal, aquariumplanten en structuur

Tijd om aquascaping schets concreet te maken. Maak keuzes in de grootte van de bak, aquascape opstellingen, aquariumplanten en de hardscape materialen van de aquascape. We raden aan om de volgende vijf zaken af te wegen.

Tip: denk ook meteen na over de keuze voor wel of geen achterwand. Benieuwd naar meer informatie over de aquariumachterwand? Lees hier het aquarium achterwand artikel wat we eerder schreven.
  • Keuze 1: hoe groot wordt de aquascape? Een beginnende aquascape hobbyist raden wij aan om te starten met een middelgrote bak van ongeveer 60 liter. Dit is een aquarium met afmetingen van ongeveer 60x35x40 centimeter. Dit is slechts een advies, je kunt de stoute schoenen aantrekken en een grotere of kleinere bak nemen.
  • Keuze 2: ontwerp je een ‘puur natuur’ aquascape of voeg je aquariumbewoners toe? In het laatste geval is het belangrijk om uit te zoeken welke (ruimtelijke) eisen de gewenste aquariumbewoners hebben.
  • Keuze 3: wil je een los of strak onderwaterlandschap? Deze keuze bepaalt de selectie van de aquariumplanten. Je denkt direct na over de opstelling van de aquariumplanten. Plaats je deze militair naast elkaar, in groepjes of kriskras door het aquarium?
  • Keuze 4: welke aquariumplanten worden onderdeel van de aquascape? Kies je voor hoge of lage aquariumplanten? Ga je voor makkelijk te verzorgen planten of ga je voor een uitdaging qua onderhoud? Verderop in deze blog vertellen we welke aquariumplanten geschikt zijn.
  • Keuze 5: (hoe) wil je verhogingen en ruimte creëren? Binnen deze aquascape keuze denk je na over gewenste hardscapes zoals een heuvel, een dal, een opvallende vorm en/of overige focus elementen.
Tip: ooit gedacht aan donkere kool als onderdeel van aquascaping? Kool – wat lijkt op steen – is goedkoop en veilig om in het aquarium te plaatsen. De donkere, egale kleur van kool geeft de aquascape een mysterieus en rustig effect.  Vergeet de kolen niet van tevoren te wassen.

Stap 3. Vertaal de aquascape keuzes in een concrete plattegrond

Binnen deze stap denk je na over de vorm, afstanden en gewenste look en feel van de aquascape. Je vertaalt de schets, de materiaal- en plantkeuzes en gewenste ruimtelijke ordening in een concrete plattegrond. We raden aan om de plattegrond zo te maken, dat je van bovenaf op de aquascape kijkt. Met deze helikopter view teken je groepjes die bestaan uit aquariumplanten, hardscapes als stenen en hout.

Tip: maak een legenda. Nummer de onderdelen van de plattegrond. Makkelijk voor het boodschappenlijstje.

Stap 4. Hoe ga je de aquascape onderhouden?

Bepaal hoeveel tijd en geld je wilt besteden de aquascaping hobbie. Goed water met stabiele aquariumwaarden is essentieel voor een gezonde, goed groeiende aquascape. Om de aquascape stabiel te houden raden we aan om in ieder geval te investeren in een goede aquariumfilter en CO2 toevoer. Later in deze blog lichten we nader toe wat van belang is op het gebied van aquascape onderhoud.

Stap 5. Maak een boodschappenlijstje met aquascape benodigdheden

De laatste stap: het boodschappenlijstje. Je brengt finesse aan in de aquascape keuzes. Doorloop onderstaande checklist en maak de laatste afwegingen, voordat je start het kopen van de aquascape onderdelen.

  • Aquariumplanten : ga je voor makkelijk of uitdagend onderhoud?
  • Aquascapebodem : ga je voor grint, mos, klei of een combinatie?
  • CO toevoer : kies je een CO2 installatie of vloeibare CO2 toevoer?
  • Aquariumfilter : ga je voor een binnen- of buitenfilter? Een aquarium binnenfilter is goedkoper maar tast de schoonheid van de aquascape aan. Een buitenfilter is niet zichtbaar in de aquascape, maar hoger van prijs.
  • Hardscapes: hoe ziet het steen, kienhout en kool er uit?

Nadat de eerste aquascape keuzes gemaakt zijn, zoomen we verder in op de belangrijke aquascape basis: de bodem. Hoe creëer je met succes een groene aquascape bodem? Garanties geven we niet, maar de volgende methodiek komt dicht bij het groene bodem succes: de Dry Start methode.

Tip: een aquariumfilter is een onderdeel van het aquascape boodschappenlijstje wat aandacht vraagt. Wil je de functie en  de voor- en nadelen van een aquariumfilter nog eens nalezen? Lees dan eens dit artikel over de werking van een aquariumfilter.

Dry Start Methode: in 5 stappen een groene aquascape bodem

Beginnende aquascapers zien een groene aquascape ondergrond als de grootste uitdaging. De Dry Start methode garandeert (vrijwel altijd) in 2 maanden een mooi groen matje. Wat is het succes? Algen regeren sneller in een jong aquarium. De Dry Start methode reduceert de kans dat algen een beginnende aquascape overnemen. Geduld is een vereiste, maar een voordeel: de Dry Start methode heeft weinig onderhoud nodig.

  • Stap 1. Start met een aquarium met een vochtige, goede substraat (een rijke voedingsbodem), zoals Humalit pro.
  • Stap 2. Voeg water toe, zodat de bodem een paar millimeter onder water staat.
  • Stap 3. Plant voorgrond aquariumplanten die de bodem van de aquascape bedekken.
  • Stap 4. Dek het aquarium af met deksel of dekruit en zet de aquariumverlichting aan.
  • Stap 5. Start bij 6 uur verlichting per dag en voer in 8 weken op naar 10 uur per dag.

Resultaat: na ongeveer 8 weken heb jij een groene mat als basis voor de aquascape. Als aanvulling drie Dry Start tips voor de aquascape beginner die secuur wil zijn.

Dry Start tip 1: open af en toe de deksel of het folie voor verse lucht. De kleine aquariumplanten halen CO2 uit deze lucht. Een Dry Start vereist geen verder onderhoud. Dus geen warmte element, geen CO2 toevoeging, geen water verversing en niet snoeien. De natuur doet het werk.
Dry Start tip 2: aquariumplanten geschikt voor de Dry Start methode zijn onder meer: Utricularia Graminifolia (grasachtig blaasjeskruid), Hemianthus callitrichoides (dwergparelkruid) en Eleocharis acicularis (naaldwaterbies).
Dry Start tip 3: een aquariumpincet is perfect voor het nauwkeurig planten van kleine aquariumplanten. Wortels blijven onbeschadigd en met de precisie van een aquarium pincet worden planten op de juiste plek geplant. Dit is een supergoede pincet in combinatie met een snoeischaartje.

Let op: bij de dry start methode kunnen logischerwijze enkel moerasplanten gebruikt worden. Moerasplanten leven het beste deels onder, deels boven water en zijn dus perfect voor de lage waterstand van de dry start methode.

Dat brengt ons tot een van de belangrijkste elementen van aquascaping: de keuze voor de juiste aquariumplanten. Welke aquariumplanten zijn ‘aquascape proof’?

Aquariumplanten voor succesvol aquascaping

Aquariumplanten zijn de essentiële basis van een mooie aquascape. Gelukkig zijn veel aquariumplanten geschikte deelnemer van een aquascape. Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte aquariumplanten. Past een van deze aquariumplanten in jouw onderwaterlandschap?

Plantnaam Officiële naam Lengte Groeisnelheid Moeilijk? Aandachtspunt
Anubias Anubias Barteri 45 cm Traag Makkelijk Gevoelig met licht
Penningkruid Lysimachia nummularia 40 cm Snel Makkelijk Grote licht behoefte
Javamos Vesicularia dubyana 5 cm Snel Makkelijk Regelmatig snoeien
Leids Plantje Saururus cernuus 20 cm Gemiddeld Makkelijk Hou hem klein
Watervorkje Riccia fluitans 30 cm Gemiddeld Gemiddeld Af en toe snoeien
Javavaren Microsorum pteropus 50 cm Gemiddeld Makkelijk Gevoelig bij teveel licht
Dwergparelkruid Hemianthus callitrichoides 3 cm

 

Snel Moeilijk Grote licht en CO2 behoefte
Pogostemon Pogostemon helferi 10 cm Snel Moeilijk CO2 behoefte
Vallisneria Vallisneria 60 cm Snel Makkelijk Regelmatig snoeien
Naaldwaterbies Eleocharis acicularis 20 cm Gemiddeld Makkelijk Zeer dunne wortel

Meer visueel ingesteld? In onderstaande carrousel de geschikte aquascaping aquariumplanten nogmaals op een rij.

aquascape Pogostemon met gekartelde blaadjes
Javamos aquascape aquariumplant
Dwergparelkruid lastig in onderhoud
Penningkruid aquariumplant
Abubias aquascape
Naaldwaterbies groene aquascape
Javavaren aquascape onderdeel
Tip: de aquariumplanten Dwergparelkruid en Naaldwaterbies worden vaak als voorgrond planten gebruikt. Voorgrond planten worden geplant aan de voorzijde van het aquarium.

Denk je erover een aquascape met aquariumbewoners te maken? De volgende kleine aquariumbewoners brengen de aquascape tot leven.

Kleine aquariumbewoners brengen een aquascape tot leven

Kleine aquariumbewoners zijn het meest geschikt om te leven in de wereld van aquascaping. Eerder vertelden we dat (grotere) aquariumbewoners de biotoop van een aquascape door vuilproductie verstoren. De volgende bewoners – tussen de 2 en 5 centimeter – zijn aquascape approved.

  • Vuurgarnalen en garnalen zijn perfect voor een mooie aquascape dynamiek
  • Kardinaaltetra’s geven met hun neon uiterlijk de aquascape een funky twist
  • Guppy’s bestaan in alle kleuren. Altijd dus een kleur die bij jouw aquascape past.
  • Vuurzalmpjes zwemmen in een school. Leuk als kleurrijke ‘bal’ in de aquascape.
Tip: sommige aquariumvissen stellen eisen aan de aquariumplanten- en inrichting. Check voordat je aquariumbewoners toevoegt welke eisen de bewoners hebben.

Let op: een aquascape met aquariumbewoners vraagt om meer onderhoud. Schoonmaken wordt dan belangrijker. Meer weten? Eerder formuleerden we de vijf gouden tips over het schoonmaken van een aquarium.

Yes! Je hebt jouw aquascape met succes geplant. De volgende uitdaging is de aquascape in leven houden. Hoe onderhoud je een aquascape? De drie stappen tot succes.

De 3 speerpunten van aquascaping onderhoud: basis, monitoren en bijsturen

Het onderhoud van aquascaping bestaat uit monitoren en het bijsturen. Althans, indien jouw aquascape de juiste basisomstandigheden kent. We behandelen de drieledige checklist van het onderhoud van een aquascape die bestaat uit: de basis, het monitoren en het bijsturen.

  • De basis: licht, voeding en vers water. De basisomstandigheden van een aquascape zijn: voldoende licht, extra voeding en vers water. Aquariumplanten vertellen direct als basisomstandigheden niet in orde zijn: ze stoppen met groeien of verkleuren. Check regelmatig de basisomstandigheden: zorg voor CO2 als extra voeding, creëer een lichte standplaats en ververs eens per maand, geleidelijk 25% van het aquariumwater. We schreven eerder over het nut van aquariumplantenvoeding om tekorten in het aquarium op te lossen.
  • Het monitoren: waterwaarden en doorstroming. De waterkwaliteit is belangrijk voor een gezonde, goed groeiende aquascape. Zelf meten wij eens per maand de waterwaarden van het aquarium, zodat we op tijd kunnen bijsturen. Meer informatie gaven we eerder in het artikel over aquariumwater en waterwaarden. Hoe houd je de waterkwaliteit goed? Een aquariumfilter helpt bij het behouden van de natuurlijke balans van het aquariumwater. Aquariumfilters doen vaak af aan de schoonheid van de aquascape. Indien het budget het toe laat kun je kiezen voor een externe aquariumfilter. Deze verstoort de aquascape niet en is makkelijk in onderhoud.
  • Het bijsturen: snoeien. Het snoeien van de aquascape zorgt voor het in balans houden van het visuele karakter van de aquascape. Snoeien zorgt dat aquariumplanten groeien en niet ‘verstikken’. Het is vergelijkbaar met het knippen van dode haarpunten bij de kapper.
Tip: snoeien brengt kleine plantenrommel met zich mee. Het is daarom makkelijk om snoeien en het verversen van water met elkaar te combineren. In de volgende alinea lees je meer snoei ‘how to’s’.
Tip. Twijfel over de kwaliteit van het aquariumwater? Met de aquariumwatertest weet je snel of je moet bijsturen. Watertest strips zijn een snel en makkelijk hulpmiddel.

Snoeien hulp voor beginners: wat moet je hebben en wat moet je weten

Aquascape snoei hulp nodig? Een korte checklist voor snoei beginners: wat is handig om te hebben en goed te weten?

Handig om te hebben

  • Snoeien kan door het zachtjes plukken (uitdunnen) van de planten, maar ook met een fijn schaartje. Goed snoei equipment zoals deze waterplant schaar maakt snoeien makkelijk en houdt aquariumplanten netjes.
  • Ga na het snoeien langzaam een aantal keer met je hand door het aquarium. Het restafval komt tevoorschijn. Met een schepnetje wordt het restafval gemakkelijk verwijderd.

Handig om te weten

  • De snoeiwijze hangt af van het type aquariumplant. Kort gezegd gelden de volgende snoeiregels.
  • Is de plant een bodembedekker? Ga te werk zoals je het gras maait. Knip met een klein schaartje de bovenkant kort. Niet te kort, de wortel mag niet zichtbaar worden.
  • Is de plant een uitloper? Gebruik een secuur, scherp plantenschaartje en knip de buitenste bladen aan de onder kant, net boven het kroontje af. Een voorbeeld van een uitloper is Vallisneria.
  • Heeft de plant een wortelstok? Knip of snijd de plant af bij de wortel. De gesnoeide wortel kan opnieuw geplant worden. Een voorbeeld van een wortelstok plant is Anubias.
Tip: in onderstaande video een voorbeeld van het natuurlijk bijsnoeien van een aquascape.

Tot slot een vraag aan jou!

We hopen dat je vooruit kan met het creëren van een eerste aquascape! Na deze blog zijn wij heel benieuwd welke creatieve aquascaper in jullie schuilt. Vind je het leuk om jouw aquascape met ons te delen? We zien deze graag verschijnen onder deze blog.

Tip: ben je nieuw in de aquarium wereld en wil je informatie over andere onderwerpen voor beginners? Op onze overzichtpagina lichten we de basis onderdelen toe.
4.7 / 5 ( 32 stemmen )

Laat reacties zien (18)

  • Hallo Roderik, ik heb een grote vierkante bak 500 liter, met een sump eronder van 150 liter, mijn aquarium draait super. Zwaar overbevolkt door een leger borstelneuzen, en heel veel grote jongens erbij. Vanwege de sump mag de stroming niet al te sterk zijn. (in de sump) dus had ik in iedere hoek van t aquarium een stromingspomp geplaatst. De vissen genoten ervan! Ik had veel last van zweefvuil in mn aquarium. Ik hou ervan om heel regelmatig (3x daags) te voeren. Maar goed, tijdje terug dumpte iemand hier n aquarium (anders spoel ik ze door t toilet) met een paar vuurgarnalen. Ben echt gék op die beestjes, dus vond dat ik de stromingspompen moest verwijderen. Maar ja, dat vind ik eigenlijk nog steeds jammer voor de vissen die zó van de stroming genoten. De stromingspompen omhullen met een fijn gaas, werkt niet, dat slibt heel snel weer dicht. Bovendien worden de jonge garnalen nog steeds naar de pompen toe getrokken. met alle ellendige gevolgen van dien.
    Heb jij mss een idee hoe ik weer meer stroming kan krijgen zonder de kleine garnaaltjes te schaden?

  • Hallo, adviseert u osmosewater te gebruiken of kraanwater? We hebben zeer kalkrijk water hier, dat laat ook nog eens randen achter.

    • Beste Bas, ik adviseer noch het een, noch het ander, maar een 1 op 1 combinatie van die twee. Houdt daarna de waterwaarden in de gaten en corrigeer eventueel met osmose of regenwater. Succes.

        • Ik gebruik zelf nooit regenwater, maar een combinatie van leidingwater en osmose- of demi-water. Ik merk dan dat er geen sprake is van koken, maar vaak wel van filteren over actieve kool. Om schadelijke stoffen eruit te halen. Succes!

  • Hallo ik wil van de week bodembedekking halen met zwart laagje grind daarop van het mooie kruid wat de hele bodem groen maakt kan je dit zaaien? En moet je bak een tijd zonder vissen draaien? Met of zonder water?

    • Hoi Michael, zaaien is helaas geen optie. Je zult een aantal potjes moeten kopen van de betreffende plant (Micranthemum sp. Monte Carlo) en ze dan verspreid over de bodem moeten planten. De plantjes groeien dan vanzelf de bodem vol. Dat is erg leuk. Groetjes en succes!

  • Hoi, ik wil een nieuwe bak opstarten in dry methode en wil planten uit mijn andere bakje daarvoor gebruiken. Het probleem is dat in mijn huidig bakje te veel slakken zitten en deze wil ik niet in mijn nieuwe bak hebben. Hoe kan ik de planten reinigen zodat er geen slakken in de nieuwe bak komen?
    Groet Vera

    • Als je er visjes in doet of garnaaltjes, geef ze zo weinig mogelijk eten. Dan gaan die slakjes vanzelf wag. En al en toe handmatig wat van die slakken verweideren, Trouwens, ikzelf ben wel blij met de slakken, goede algenverdelgers en opruimers van de viezigheid in je aquarium. Probeer niet van ze te winnen en ze 100% weg te krijgen, Zie ze als een hulpje, alleen moeten het er NIET te veel worden natuurlijk. Ik zou GEEN chemische spulletjes gebruiken want die kunnen heel nadelige effecten hebben op ander leven. Succes.

    • Hoi Vera, dat is een bijna onmogelijke opgave. Slakkeneieren komen bijna altijd met de planten mee. Je kunt de slakken in de bestaande bak proberen te bestrijden middels een aantal slakkenetende slakken, de zogenaamde Helena-slakken of je kunt er een zoetwater dwergkogelvisje op loslaten. Dat kan nu in de bestaande bak en eventueel later inde nieuwe scape bak. Groetjes

  • Rodrick, Kun je mij uitleggen wat donkere kool is? Jij gebruikt het in je artikel over aquascaping maar ik kan het online nergens vinden...misschien heet het anders?
    Groeten Tonnie Ebbers

  • Wij hebben een bestaande bak waar we aquascaping in willen gaan doen.
    Wat is raadzaam, het water bewaren en daarmee opstarten of juist alles met nieuw vers water?

    • Dat is lastig te adviseren. Maar het is vanwege de bacteriën altijd goed om wat oud water toe te voegen. Hoeft maar een deel te zijn. Moet je tijdens het bewaren van het oude water wel normaal doorfilteren en eventueel beluchten, anders gaan ook daar de bacteriën dood. Persoonlijk zou ik gewoon gaan voor vers en nieuw water met een vleugje oud water. Groetjes

  • Hallo Roderick, even een vraag,ik heb een heel mooi stuk driftwood, maar hij blijft drijven?.nouja het heet driftwood, maar op de foto’s ligt het er zo mooi bij.
    Wat doe ik verkeerd?
    Hobbygroetjes,
    Miriam

    • Je zult het dan een poosje moeten “inwateren”, bijvoorbeeld door het in een speciekuip onder water te leggen met een paar stenen erop om het onder te houden. Kan een paar dagen tot een week duren. Dan drijft het meestal niet meer.

  • Hallo,

    Ik ben een beginner en erg enthousiast over de drystart en ga dat ook toepassen. Maar wat moet er na die 8 weken gebeuren ? Moet ik dan de andere planten op de groene bodem plaatsen en het aquarium helemaal vullen met water en moet ik de verlichting die dan inmiddels 10 uur per etmaal draait zo houden ?

    • Hoi Frits,
      Na die 8 weken heb je als het goed is een boden die bedekt is met plantjes. Vanaf dat moment kun je het aquarium met water vullen en er eventueel andere planten of vissen in doen. Deze planten moet je tussen de bodemplanten zetten zodat ze goed in je bodem zitten. Wat betreft de verlichting zou ik aanraden om het op ongeveer 8 uur per dag te houden. Met 10 uur per dag groeien je planten beter, maar loop je ook een heel groot risico op vervelende algengroei. Veel succes met de opstart van je aquarium!

Gerelateerde blog